vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBedrijven in Nederland ontwikkelen sopropo ijs

Bedrijven in Nederland ontwikkelen sopropo ijs

-

Does Travel - naar Suriname

De vrij bittere groente sopropo kennen we in Suriname allemaal. Maar ook in Nederland is sopropo de laatste tijd behoorlijk in opmars. En Nederland zou geen Nederland zijn, als men niet een stapje verder ging. Zo zijn diverse Nederlandse bedrijven op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van bijvoorbeeld sopropo ijs en sopropo jam!

De groente, waarvan Surinamers zeggen dat die geneeskrachtig is, wordt inmiddels ook onderzocht door Wageningen University & Research. Als blijkt dat het de bloedsuikerspiegel omlaag brengt, dan kan het diabetes helpen voorkomen. De resultaten van het WUR-onderzoek worden later dit jaar verwacht.

De beschikbaarheid van Sopropo in Nederland, is de afgelopen tijd echter sterk afgenomen door een recent importverbod op de groente uit Suriname en de Dominicaanse Republiek. In Nederland zijn telers daarom pas geleden begonnen met het planten van sopropo in hun kassen.

Liefhebbers van sopropo in Nederland kunnen inmiddels weer volop sopropo verkrijgen, maar dan van Nederlandse bodem.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Alsof er alleen maar in Suriname sopropo groeid en alsof het een exclusief Surinaams product is
    In India Daar wordt het ook gegeten


    Maak melding
  2. Wayambo, dacht dat je voorstander was van de-kolonisatie politiek, althans jouw afgod Bouterse predikte dat maar al te graag. Nu lul je over noodhulp. Weer het handje ophouden. Lachwekkend

    Laat 1 ding duidelijk zijn de ndp heeft verzuimd om tijdig in gesprek te gaan met de EU over export van producten. Maak je niet druk, Chan gaat dit als nog regelen. Ook jij gaat straks Surinaamse sopropo eten vanaf je Bijlmerflat woning.


    Maak melding
  3. Wayambo@@ dus als de boeren sopropo willen telen dan gaan ze stiekem naar de regering met het verzoek om de import te verbieden zodat ze zelf kunnen planten 😂😂😂🤣🤣🤣😂😂🤣🤣👍👍👍👍


    Maak melding
  4. Sopropo ice cream en jam lijkt me helemaal niet lekker.
    Doet me denken aan een keer Durian ice cream te hebben geprobeerd, NOOIT meer…

    Heb liever verse sopropo, groeit heel snel. Maar daar in Nederland zullen ze het dan moeten doen met die uit de kas of uit andere landen.


    Maak melding
  5. @ Wayambo
    Wat doe je dan in Nederland, het land die jij beschuldigd met zijn uitbuitingssysteem?
    Vergeet jij dan niet dat jij daardoor dan zelf deel uitmaakt van dit uitbuitsysteem?

    Jij lijkt mij dusdanig vol frustraties te zitten dat jij Wayambo niet eens het verschil ziet van jou eigen gedrag en het gezegde “de pot verwijt de ketel”.

    Als jij Wayambo er zo over denkt waarom verklaar jij jezelf niet solidair en ga dan gewoon in Suriname wonen.
    Want 1 ding is zeker:
    – Producten die het goed doen, vanwege het klimaat, groeien en bloeien ook op het continent van Afrika, Azië en Zuid Amerika etc.
    Suriname heeft er geen patent op.


    Maak melding
  6. Lijkt mij ook niet echt smakelijk.
    Ijs en jam probeer je in eerste instantie bij voorkeur van vruchten soorten te maken en niet van groente soorten.


    Maak melding
  7. Sopropo-ijs en – jam???
    Alsjeblieft zeg, na’f kies lusbere.
    Ik hou het dan maar op gevulde sopropo in een tomaten sausje; niet te versmaden.


    Maak melding
  8. Zeer innovatief, mocht het bericht waar zijn. Hopelijk zullen de sopropo uit Nederland lekker en betaalbaar zijn, zoals de pepers die in Nederland worden verbouwd.


    Maak melding
  9. Jarenlang worden Surinaamse groente, fruit en vis geëxporteerd uit Suriname naar voornamelijk Nederland! De vakantiegangers kwamen met volle koffers met dit soort producten terug! En plotseling komt de EU met strengere regels! Wie is de dupe hiervan, Suriname en de groente exporteurs! En wie maakt gelijk gebruik ervan, de boeren in Nederland!

    En de Surinamers hier in Nederland worden verplicht om veevoer als broccoli, bloemkool en mais te eten! De bitawiri die de boeren in de kassen planten, smaken en ruiken echt niet als de Surinaamse bitawiri, maar eerder als witawiri! Ze hebben die bittere geur niet! Hetzelfde is met de sopropo!

    Dus meneer de boer, houden jullie je bezig met de broccoli en bloemkool en laat Suriname de echte bitawiri en sopropo exporteren!
    Die madame jeanette welke ze hier in de kassen planten hebben ook de originele geur niet! Is gewoon nep!

    Trouwens, wij leven in een democratie waar ik mijn mening vrij mag geven! Als een stelletje zeikerds steeds over Suriname zitten te zeuren lever ik toch ook geen commentaar daarop!


    Maak melding
  10. Wat Surinamers niet in zien, dat als blijkt wat voor bijzondere groenten Sopropo is, het Surinamers die reeds over die kennis beschikten financieel-economisch weer te kijk zet. Sjimpie heeft weer het nakijken. Blauw eyes strijken met alle eer en worden er veel beter van. Sjimpie staat er bij, kijkt er naar en begrijpt er nog steeds niets van wat er aan de hand is. Geef hem maar een banaan en hij glimt met zijn colgate witte tanden.

    Mannen in witte korte broeken, wetenschappers, van de Landbouw Universiteit van Wageningen zijn ook commercieel bezig. Dit product een licentie is van hen. Derden mogen het product niet maken zonder toestemming van de mannen in witte korte broeken van Wageningen.

    Vergeet niet dat Nederland het tweede voedselland in de wereld is na de USA. De verzameling zaden die in Nederland verzameld wordt is de grootste in de wereld. Ook doen ze veel aan veredelen van producten, kwaliteit, houdbaarheid, economisch geteeld, hoge opbrengst, bestand tegen ziekten, enz.


    Maak melding
  11. Niet alleen Surinamers kennen sopropo! Aziaten kennen het als Bitter Melon en het is ook bekend als Balsempeer. In de toko kan je het gesneden en gedroogd kopen om thee te zetten ik week het een paar uren en stoof het gewoon met mijn spekblokjes.
    Jullie klagen over het gebrek aan bitterheid maar jullie zijn gewend om het met zout uit te persen om de bitterheid kwijt te raken. Het merk Exotica verkoopt prima sopropozaden die bij de juiste omstandigheden binnen een week ontkiemen. Het is een gulle klimmer op balkon die ook nog schaduw geeft. Ik droog de bladeren en takken voor mijn bittere thee en mijn Sopropo’s groeien al 3 jaren tot prima vruchten hangend op mijn balkon. En als ik Waldo had gemogen zou ik hem over een paar wkn best willen zien eten van mijn Yellow Pointy pepers bij deze pepers vergeleken is MJ een pittig besje.
    Ik ben gestopt met import groenten sinds er een paar jaren geleden resten van menselijke ontlasting op Surinaamse groenten werd aangetroffen. Het genoemde zadenmerk heeft zelfs dagoeblad
    Ik wil best vreemde groenten kopen maar dan wil ik dat het netzo goed getest wordt als Europeese groenten en hun kwatiteit.


    Maak melding
  12. @ Wayambo

    “Laat Suriname de echte bitawiri en sopropo exporteren!”

    Europa en NL zijn niet het probleem. LVV heeft jaren op haar handen gezetten en Parmessar heeft een jaar op zijn handen gezetten en moest toen in 3 maanden ritselen dat de productie en werk methoden in Suriname aan Europese voedselveiligheidseisen zou gaan voldoen.
    Ondertussen gaf hij Europa de schuld dat de NDP regering geen kans gezien had een brief door te sturen of actie te ondernemen.

    Europa en NL stellen eisen waaraan iedereen moet voldoen. Ook de NL alternatieven.

    Moedig dat u de puinhoop blijft verdedigen.
    De puinhoop wordt er niet kleiner van. Het is onmogelijk dat een NL sopropo telers de regels kunnen beïnvloeden.


    Maak melding
  13. “Don 25 juni 2020 At 23:18
    Straks importeren we het ook nog, domme sme ezels!”

    Uw opmerking komt cynisch over maar je hebt echt van die mensen die zulke geïmporteerde produkten DUUR kopen bij Choi, Tulip, Best Mart e.d. die in Suriname gewoon ook geproduceerd (kunnen) worden.

    Op het gebied van produktie en marktafzet kunnen we Suriname moeilijk met Nederland vergelijken.
    Suriname heeft een hele kleine afzetmarkt en weinig geautomatiseerde professionele produktie wat Nederland wel heeft. Nederlandse boeren en producenten hebben bovendien veel meer financierings en investeringsmogelijkheden en betere apparatuur.

    In Suriname zijn vele banken hele moeilijke en zeer onvoordelige kredietverstrekkers. Alleen mensen met grootkapitaal kunnen makkelijker en goedkoper lenen.

    Op het gebied van land en tuinbouw kan Suriname vele malen beter presteren en produceren. We hebben genoeg vruchtbare grond. Zodra je dezelfde methode en techniek gaat gebruiken zoals die Hollandse boeren en producenten, dan pas gaat er sprake zijn van degelijke produktie.

    Tot nu zijn veel Surinaamse producenten afhankelijk van import grondstoffen en ingrediënten om hun eindprodukt te kunnen produceren. Dus als je gaat kijken welke produkten voor 100% van Surinaamse bodem komen dan is die groep ook heel klein.

    Suriname kan echt veel beter als men ook daadwerkelijk de wil, daadkracht en geloof in eigen kunnen en eigen produkten heeft.


    Maak melding
  14. De evolutie van ezels in Suriname is doorgegaan in de mensen in stemveepopulatie van de ndp. Hou ze lui geef ze pakketten zodat ze net overleven om te kunnen stemmen en ze hoeven geen last te dragen. Een gemiddelde muilezel is slimmer dan deze lui.


    Maak melding
  15. JoJo 25 juni 2020 At 23:14
    Europa en NL stellen eisen waaraan iedereen moet voldoen. Ook de NL alternatieven.
    =============
    Ik denk dat voornamelijk de EU met een mes op de keel van de Nederlandse boeren zit! Al die protesten van de boeren op Malieveld kan ik altijd goed zien vanuit mijn werkplek op de 17e etage! Dus, als die boeren met wat anders wat centjes kunnen verdienen, doen ze dat ook over de rug van de ontwikkelingslanden! Ik ben altijd sceptisch tegen de EU geweest en zal dat ook blijven! Engeland heeft het goed gezien en begrepen!

    De Europese Unie is de derde grootste veroorzaker van CO2-uitstoot ter wereld! Dus, de EU is een grote vervuiler vanwege grote industriële activiteiten! Ook heel veel uitstoot van methaan, vanwege hun grote veestapel!
    En als Brazilië een stukje van het Amazone oerwoud open kapt voor landbouw en veeteelt, gaan de gasten in de EU gelijk piepen en krijgen ze het gauw benauwd!

    Als Suriname dat 90% uit oerwoud bestaat (bijna 4 X oppervlakte Nederland), wat boomstammen kapt voor de export, zitten de gasten in het buitenland ook gelijk te piepen! Als de grote geïndustrialiseerde landen hun oerwoud reeds gekapt hebben voor hun industrie, waarom betalen zij dan de landen niet wat extra, die zorgdragen dat hun oerwoud in stand blijf, zodat zij nog goed kunnen ademhalen!

    Dus mijn punt is, dat de EU een wat coulante houding moet nemen tegenover de ontwikkelingslanden! Als grote vervuiler meten ze wat meer doen en niet steeds met strenge maatregelen komen!


    Maak melding
  16. Sopropo is een veelzijdig product en is gezond.
    Om er ijs en jam van te maken zal er wel een hele grote hoeveelheid suiker toegevoegd worden. En dat maakt het dan weer ongezond.
    Opzich geen slecht idee om verschillende mogelijkheden uit te proberen. Er is ook geprobeerd om er bier van te maken.

    Teelt uit verschillende landen zijn niet van dezelfde smaak en kwaliteit. Elke bodem heeft een andere smaak.
    Surinaamse sopropo, Nederlandse sopropo of Afrikaanse sopropo smaken niet hetzelfde.


    Maak melding
  17. Er moet sowieso geinvesteerd worden in een verantwoorde en gezonde landbouw. Dus ook met betrekking tot het bestrijden van bijvoorbeeld schimmel aan gewassen. Investeren in kennis is heel belangrijk voor de ontwikkeling in de landbouwsector.
    Er kan veel geleerd worden van landen als Australie en Costa Rica.

    Wat ook een heel groot probleem is geworden met export vanuit Suriname was de illegale handel, witwassen en drugstansporten. Omdat criminelen op grote schaal misbruik kunnen maken via export is export vanuit Suriname aangepakt.

    De NDP regeringen hebben in de afgelopen 10 jaar Suriname behoorlijk in diskrediet gebracht.


    Maak melding
  18. Ma as se iets dat smaake bita, soet gaan maake, dang wil segge dat se hebbe kapot gemaak die ijgensgap fan dat ding.
    Dang je kang net so goet suiker doen op gekookte sopropo. Is ook infensie.


    Maak melding
  19. @ Bigi Sma 25 juni 2020 At 15:37
    “@ Wayambo
    Wat doe je dan in Nederland, het land die jij beschuldigd met zijn uitbuitingssysteem?”

    Die uitkeringstrekker wayambo/waldo zit in NL om uitkering te trekken.


    Maak melding
  20. Jay 26 juni 2020 At 17:50
    @ Bigi Sma 25 juni 2020 At 15:37
    “@ Wayambo
    Wat doe je dan in Nederland, het land die jij beschuldigd met zijn uitbuitingssysteem?”

    Die uitkeringstrekker wayambo/waldo zit in NL om uitkering te trekken.
    =======
    En sopielal is op de bedeltoer voor een pakketje of een likkertje! Ik hoop dat je genoeg te eten hebt anders jo dede lek wan alata!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES