dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBedrijfsleven in Suriname maakt zich klaar voor 'new normal'

Bedrijfsleven in Suriname maakt zich klaar voor ‘new normal’

-

Does Travel - naar Suriname

Winkels in Suriname openen zo zoetjes aan weer hun deuren. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) helpen bedrijven dit op een veilige manier te doen om COVID-19 besmettingen te voorkomen. Vijfhonderd van de 2500 winkeliers zijn al voorbereid op de ‘new normal’ maatregelen. Dit zal worden uitgebreid naar 800 winkeliers en uiteindelijk moeten alle winkels meedoen met het programma ‘My Safe Store’. Elke winkel die meedoet, kondigt dat aan met een poster buiten.

“Hoe moeilijk het ook is, wij moeten onze economie draaiende blijven houden”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de VSB tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie van 24 juni. “Daarom hebben wij het COVID-19 managementteam geïnformeerd over vooral de economische situatie in het land, de effecten van de lockdown op het bedrijfsleven, werkgelegenheid en de economie. En over de inspanningen die de VSB en de ASFA plegen om hun leden te informeren hoe op een veilige manier hun economische activiteiten voort te zetten in deze hele moeilijke periode”.

Winkels
Door het plan ‘My Safe Store’ kunnen klanten op een veilige manier boodschappen doen. De winkeliers worden geïnformeerd over het coronavirus en over de maatregelen die zij moeten nemen om zichzelf en hun klanten te beschermen. Deze informatie wordt zowel in het Nederlands als het Chinees gegeven. Naast postermateriaal en vloerstickers die de vereiste onderlinge afstand aangeven, krijgen de winkels twee tot drie keer per week via de app een herinnering zich te houden aan de maatregelen. Veder is het belangrijk dat zij, niet teveel mensen tegelijkertijd toe laten in de winkel en klanten verplichten een mondkapje op te doen. En zo snel als mogelijk hun boodschappen doen. Het is belangrijk dat ook klanten zich houden aan de regels. “Het is een langzaam proces, winkeliers zijn bang. Maar samen proberen we de winkels weer open te krijgen. We moeten in staat zijn om onze boodschappen te doen. Ook is het een belangrijke bron van inkomsten voor de winkeliers, medewerkers en de toeleveranciers.”

Werkplek
Er moet voorkomen worden dat er nieuwe clusters ontstaan, want die kunnen leiden tot
stopzetten van de economische capaciteit van het bedrijf. Daarom de volgende tips:
– Zorg voor protocollen waar elke werknemer zich aan moet houden.
– Houd dagelijks toolboxtalks, die medewerkers herinneren aan de veiligheidsmaatregelen.
– Medewerkers moeten bij griepverschijnselen toegang hebben tot de arts en niet naar het werk komen.
– Ontwikkel een goed mondkapjesbeleid, zeker in ruimtes waar werknemers in slecht geventileerde ruimtes of aircoruimtes moeten werken.
– Zorg dat de werknemers zich houden aan de protocollen.

Renten gaf aan dat de bedrijven van elkaars best practices, maar ook van elkaars fouten kunnen leren. Om deze informatie met elkaar te delen, zal een platform worden opgezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Dat is een goed plan. Covid-19 uitleggen aan de chinezen en de bescherming er tegen.Maar je gaat een heleboel neusenmondkappen nodig hebben. Wie en waar gaan ze dat bestellen? Gaan suri bedrijven ze zelf maken? Duizenden? In het buitenland zijn ze niet te krijgen. De Americanen en Europeanen schoepen ze op. Je hebt een schone doek voor een schift. Als dehuisvrouw handig ismet de naaimachine kan ze wel twaalf neusenmonddoekjes voor haar man maken.Een pro kan wel meer maken per dag. Ze kan wel werken tot de markt verzadigd is.Wat doe met de werkers die na een poosje nie kunnen ademen door het stof?
  Inservice geven aan de chinezen en werknemers is een goed plan.Is dat in hun tijd of de baas zijn tijd?

  Wat doe je met de overtollige werknemers? Ze moeten ook eten met hun familie.Dat w aren sommige vragen op dit plan.


  Maak melding
 2. In de VS en Europa willen de mensen ook werken. Hun geld raakt op. De overheden raken hun mijarden ook op met uitbetalingen van ww en subsidies. De VS voedsel vrijwilligers zijn vollop aan de gang, maar hun voedsel voorraden raken op.De dreigen van hongers nood is dasr.


  Maak melding
 3. De economie moet terug naar kleine bedrijfjes. Alles is te groot geworden en te internationaal. Een economie moet draaien op de lokaal beschikbare middelen.
  Technologie moet beperkt worden. En vooral voor arbeid bestemd, niet voor entertainment. Technologie zorgt ervoor dat de haast in een maatschappij toeneemt. Hoe meer haast, hoe meer stress, des te meer ziektes en ellende. Heeft technologie de coronavirus kunnen verhelpen? Nee, wel snel helpen verspreiden. Daarom is/was reizen ook verboden.
  Dus dit is de kans om goed na te denken. Wil men een maatschappij voor de technologie of een maatschappij waar mensen relaxed kunnen leven en werken. Voor het laatste heb je vooral elkaar nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES