Mini Farms het (r)emigratie instrument voor Suriname

12
Mini Farms het (r)emigratie instrument voor Suriname

Voor mensen die ooit overwogen hebben om te re- of emigreren naar Suriname, zijn de zogenoemde Mini Farms het instrument bij uitstek om deze stap bewust en succesvol te maken. Wie zou niet als zelfstandig ondernemer, werkend in en met het groen, geld verdienen met een voldaan gevoel door bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname? Leeftijd speelt in deze absoluut geen rol, of u nu een jonge starter bent of een pensionado die van een actieve oude dag wilt genieten in Suriname.

Hydrocultuur (in het Nederlands) of Hydroponics (in het Engels) komt neer om een verzameling van technieken om te telen op water. In Suriname is 1 van de 12 wereldwijde hoofdtechnieken reeds langer geleden geïntroduceerd, in Suriname in de volksmond beter bekend als ‘het buizensysteem’.

B4Agro&FoodSystems heeft in 4 jaar tijd 5 van de overige hoofdtechnieken gecombineerd met de lokale parameters die gelden in een tropisch milieu om te komen op de Hybrid Hydroponics methode, waarbij cruciaal te benoemen is dat dit heeft geresulteerd in systemen zonder pomp en zelfs voor de meeste gewassen zonder kas.

U kunt zich voorstellen dat het enorm scheelt in investering en operationele kosten, en dan hebben we het nog niet gehad over de vele voordelen ten opzichte van grondteelt. Denk hierbij aan zaken zoals 80% minder watergebruik, 60% minder arbeid (en ergonomisch, zonder te bukken) en 50% minder ziekten en plagen.

Intussen zijn er al meer dan 75 gewassen getest op de Hybrid Hydroponic systemen, meer dan 400 mensen getraind en 108 projecten opgeleverd in 5 jaar tijd sinds de lancering in juli 2015. Voor meer informatie neem contact op met info@b4concepts.com of bel via 06-37040275 of +5978636839.


12 REACTIES

 1. Allemaal mooie dromen verkopen, maar kom met 2 pick up trucks met kool of kouseband op de markt dan keldert de prijs direct. Zolang er geen secure en bonded cooperatieve cool chain export plan voor kwaliteits producten moeten wij van de genade van koopmannen en drugsexporteurs leveren en leven.


  Maak melding

 2. Zonder een afzet markt ( buitenlandse markt= export) kan je de mensen niet zoet praten met hydrocultuur. Met tomaten, komkommers, sla , paksoi en andere bladsoorten kan je de markt zo verzadigen en prijzen beneden kostprijs krijgen. Laat de diaspora aandelen van Su bedrijven kopen en inwoners de hydrocultuur leren.


  Maak melding

 3. We weten intussen met zijn allen dat boulanger, bleekgezichten antroewa en bleekgezichten sopropo in Nederland worden geteeld. Deze groenten hebben nog geen exportmarkt voor Nederland, dus is de oplossing Concurrent Suriname uitschakelen door de import van deze groenten via allerlei smoesjes te verbieden. Ik heb deze beekgezichten groenten uitgeprobeerd en kom tot de conclusie dat ze de kernsmaak van onze groenten door de zon en niet door kunstlicht gegeven missen. Ik heb besloten deze Nederlandse nepgroenten niet meer te kopen. Suriname zou hetzelfde moeten doen. Gaan experimenteren met typsche Nederlandse groenten en deze op termijn niet meer uit Nederland invoeren. Overigens is het een grote schande dat de aardappel, een typisch Zuid Amerikaans product niet door Zuid Amerikaanse landen , o.a. Suriname, wordt geteeld.
  En dan nog de vraag stellen waarom Nederland op fytotherapeutische gronden de boulanger gaat weigeren. Het antwoord is toch duidelijk. boycot van Surinaamse groenten, die de Nederlandse markt, waarin heel veel is geïnvesteerd te beschermen.


  Maak melding

 4. Geloof in eigen kunnen. Ik lees alleen maar het kan niet het gaat niet en het gaat niet lukken.
  Dit zijn uitspraken van mislukkelingen die in hun hele leven niets hebben gepresteerd en zullen presteren. zomaar Libie sma genoemd. Think Positive. Yes I can en ga ervoor inplaats van achter je grote TV te zitten en als loonslaaf negatief commentaar te geven. Ga dan toch lekker rusten….netjes gezegd. Alleen maar klagen vandaar dat niets lukt. LUMMELS.


  Maak melding

 5. Blijf geloven in een pakket. Handje open en walla..Gratis in plaats van handjes uitsteken en wat presteren voor je Land en je zelf. sukkels.


  Maak melding

 6. @John. Aardappel kun je niet in Suriname telen vanwege het klimaat. Je hebt dagen met lange zonuren nodig. Het is niet anders. Precies zoals cacao alleen rond de evenaar groeit vanwege het klimaat.


  Maak melding

 7. @John,

  Zo jammer. Ik kweek in Nederland gewoon de surinaamse soproppo en antroewa. Op hollanse klei zonder kunstlicht. In Almeren zijn er een heleboel surinaamse planters die hun “nederlanse expertise” ter beschikking kunnen stellen van de surinaamse tuinbouw. Zo word het allemaal beter. Wat mij wel opvalt is, dat het heel moeilijk is afspraken te maken als het gaat gaat over zaden en knollen. De boycot van Surinaamse groentessoorten heeft voor een groot deel te maken met de gifstoffen die gebruikt worden.


  Maak melding

 8. De boycot heeft voornamelijk te maken met drugs. Het is nooit zeker of de groenten de controle overleven. Ben er klaar mee. Hele volksstammen leven van spruitjes, paprika en witlof, wij dus ook. En de lokale suri-groenten zijn best wel lekker. Je moet ze niet ‘kapot koken’.


  Maak melding

 9. Boe wat moet ik geloven? Eerst waren het de gifstoffen, toen waren het de insecten. Wat is het verschil tussen Surinaamse en Nederlandse antroewa? De Surinaamse atroewa’s hebben geen kroontje en zijn groen door de zon ingegeven glorophyl. De in de kassen gekweekte antroewa en sopropo zijn meer wit dan groen., vandaar mijn bijnaam bleekgezicht, minder bitter en met een kroontje en in dit kroontje zouden de insecten zitten.Je bent vrij om een toko te bezoeken en deze groente te kopen. Autochtone Nederlanders eten deze bittere groente niet. En vergeet niet: in de kassen wordt flink met het gif bromide gestrooid. Iemand zit dus duidelijk te liegen, want er doet een filmpje op internet de ronde waarbij een kas van 5000 m2 wordt gebouwd om de antroewa te telen.
  En ik ben niet tegen experimenteren. Ik experimenteer ook met medicinale kruiden. Als het de Nederlander is gelukt om door experimenten de aardappel te telen, dan kunnen we dat ook. Alleen worden op deze gebieden geen subsidies door Suriname gegeven. Experimenteren moet je dus met eigen geld doen. Wist jij dat tijdens de slavernij op de plantage Zeezicht druiven werden geteeld. Waarom is deze kunst niet behouden en zo zou ik door kunnen gaan, maar ik wil remigranten in geen geval ontmoedigen om in Suriname hun geluk te zoeken. Alleen hebben wij nu geen exportmarkt dus zal de oplossing op een ander gebied gezocht moeten worden. Groente conserveren of vries-drogen.


  Maak melding

 10. @John. Denk je echt dat Surinaamse landbouwers niet geprobeerd hebben aardappelen, uien en knoflook te telen. Is heel vaak gebeurd maar de natuur werkt gewoon niet mee. Om goede knoflook te telen moet het bijvoorbeeld de 1e 2 maanden koud zijn anders lukt het niet goed.


  Maak melding

 11. john 22 juni 2020 At 16:18
  =====================================================

  john,

  Ik snap je frustraties op Nederland niet zo goed. Je kan de Nederlander geen ongelijk geven vanuit concurrentie oogpunt alles zelf te proberen te telen. Het zijn van oorsprong handelaren. De kracht zou moeten liggen in je eigen handelen. Als Nederland Surinaamse producten boycot, moet je als Suriname ook jezelf in een positie brengen om Nederlandse producten te kunnen boycotten en/of proberen win-win overeenkomsten met ze aan te gaan.
  Los van het bovenstaande zijn er nog tig landen in de wereld die mogelijkheden bieden tot export van Surinaamse producten.
  Maar dan loop je helaas tegen heel andere uitdagingen aan. Probeer eens een “lege” container uit Suriname te krijgen. Als dat al niet op een normale manier lukt, hoe wil je dan een volle container met goederen exporteren. Het land is zo corrupt als de pest.
  Er is mij wel eens gevraagd waarom ik niet op de beurs van Suriname een gokje waag. Ik hoef dit denk ik niet verder uit te leggen, dat verklaart zichzelf. Ik investeer mijn geld dan maar liever in Europa. En voor de familie in Suriname stuur ik pakketten. Niet dat ze het nodig hebben, maar met name voor de kleintjes kan het heel leuk zijn.
  Mijn punt is, niet altijd is de “witte” man de schuld van van het probleem. Surinamers moeten vaker in de spiegel kijken en niet altijd voor het korte termijn geld willen gaan.
  En misschien moeten ze ook wat expertise naar binnen halen en hun nakomelingen goed scholen. De jeugd heeft de toekomst zeggen ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.