dinsdag, maart 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameAnton de Kom 1ste Surinamer opgenomen in Canon van Nederland

Anton de Kom 1ste Surinamer opgenomen in Canon van Nederland

-

De Nationale Carrierebeurs

Anton de Kom, de bekende verzetsheld uit Suriname, is officieel opgenomen in de Canon van Nederland. Dit is een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland.

Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetting. Hij schreef onder meer voor de illegale krant De Vonk. In augustus 1944 werd hij gearresteerd. De Kom overleed op 24 april 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het geschiedenisonderwijs. De informatie hieruit is bedoeld voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in midden- en bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs.

Lees ook:

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
  1. Beste mensen,
    zie een echte voorbeeld figuren! Druga baas is niet eens in staat om zijn zijn schaduw te lopen!

    Proficiat echte Surinamers.


    Maak melding
  2. voor het gemak en het begrip moet er staan de surinaamse nederlander of de nederlandse surinamer. de eerste surinamer is namelijk geboren op 25 november 1975, met het strijken van de nederlandse vlag.
    mijns inziens helpt dit toch nog niet.


    Maak melding
  3. Oprechte erkenning is zeer belangrijk.
    En dit kan ook belangrijk zijn in het bestrijden van het racisme probleem, want talent is niet gebasseerd op huidskleur, religie of cultuur.

    Off topic:
    Bron: Volkskrant

    Ik wil het hier toch even aanhalen, iets wat ik kort geleden nog over schreef:
    ” …
    Ter vergelijking: witte Nederlanders vervullen in 90 procent van de reclames een hoofdrol, in 88 procent van de gevallen een bijrol en in 93 procent van de commercials een figurantenrol.

    Op laatste moment regelen

    ‘Wat we merken is dat reclamemakers zich op het laatste moment realiseren: we moeten iets met diversiteit. En dan regelen ze nog snel een acteur met een gekleurde huid,
    … ”

    Nederlandse marketeers zijn nog heel erg eenzijdig “wit” in hun gedachten, daarom beseffen ze pas achteraf dat ze nog “IETS MOETEN” met diversiteit. Het is dus niet vanzelfsprekend, ze kennen gewoon geen andere kleuren.
    De Nederlandse media en marketingwereld is zelf ook heel “wit” en daar kom je als “niet- witte” heel moeilijk tussen.


    Maak melding
  4. Een held net als Boni, Baron en Jolicoeur!!!! Zij waren de vrijheidsstrijders en niet die rommel wat in de “witte” boeken staat geschreven!


    Maak melding
  5. “dre 22 juni 2020 At 15:18
    voor het gemak en het begrip moet er staan de surinaamse nederlander of de nederlandse surinamer. de eerste surinamer is namelijk geboren op 25 november 1975, met het strijken van de nederlandse vlag.
    mijns inziens helpt dit toch nog niet.”

    De onderdanen buiten Nederlands grondgebied waren welliswaar “Nederlanders” maar iedereen weet dat ze niet als zodanig werden gezien net zoals de Molukkers, de Indo’s en de onderdanen in de West zoals ze de Antillen en Suriname ook noemden.

    We gebruiken tegenwoordig ook de term “creool” voor de mensen met meer Afro achtergrond.
    Maar oorspronkelijk werd de term gebruikt voor de blanken en jøden die in de West woonden waarvan men vond dat die zich niet blank/ Europees genoeg gedroegen.


    Maak melding
  6. @Leek ea: Anton de Kom en alle in Suriname geborenen die na de onafhankelijkheid hun Nederlandse Nationaliteit hebben behouden en soms mee zijn overleden, zijn nooit Surinamers geweest want tot 1975 bestond het land Suriname niet. Het zijn allemaal in het Koninkrijksdeel Suriname geboren Nederlanders. Vandaar ook dat zij geen automatische rechten hebben in Suriname maar gewoon Buitenlanders met een historische band met Suriname.
    Suriname moest niets hebben van Anton! Hij werd eruit gezet. Uiteindelijk is hij toch nog voor zijn echte vaderland gestorven in een concentratiekamp. Ver van zijn geliefde geboortegrond Suriname.


    Maak melding
  7. Sammy the Queen 22 juni 2020

    “Suriname moest niets hebben van Anton! Hij werd eruit gezet.”

    Het is zeer misleidend om te concluderen dat Suriname niets van hem moest hebben.
    De Nederlanders hadden toen de absolute macht en zij hebben hem uit Suriname verbannen omdat hij te veel invloed kreeg binnen de Surinaamse gemeenschap. U moet geen feiten verdraaien!


    Maak melding
  8. Sammy the Queen,
    Wat is de wereld, vreemd!
    Op papier ziet de wereld, vreemder.
    De mens, creëert!
    Ik lees en probeer te begrijpen.
    Weer wat, geleerd!
    Bedankt,


    Maak melding
  9. ik heb geen hoge dunk meer voor de geschiedenis zoals het door de koninkryk der nederlanden
    ons is opgedrongen omdat ik door de jaren ben gaan ontdekken dat er op grote schaal is
    gemanupileerd,onze geschiedenis is meerdere malen verdraaid en naar de handt van de blanken skool geschreven ,het berust vaak niet opde waarheidt en dat maakt het
    ongeloofwaardig ,wat jammer is
    dat nu anton de kom in eens uit een verdom hoekje wordt gehaal vindt allerminst opvallend
    als of er met timing gewerkt wordt ,een mooi opertunity om de surinaamse gemeenschap
    in te pakken, but they dont care about us ,jammer dat er mensen zyn die dat nog geloven
    vergeet niet dat dit de laaste dagen zyn van de wereld economie ,die gaat binenkort totaal veranderen in de nieuwe wereld order met jullie Chip in ge ent,is Fraude ,diefstal voorgoedt voorby en op afstandt blyven want je wordt door satelieten in de gaten gehouden ,dus terug naar the old days modern slavery .succes in de toekomst


    Maak melding
  10. HongKongFree 22 juni 2020 At 17:18
    “dre 22 juni 2020 At 15:18
    voor het gemak en het begrip moet er staan de surinaamse nederlander of de nederlandse surinamer. de eerste surinamer is namelijk geboren op 25 november 1975, met het strijken van de nederlandse vlag.
    mijns inziens helpt dit toch nog niet.”

    —————
    mijn achterliggende gedachte is dat je dient aan te stippen dat deze mensen ook nederlanders waren, wellicht geeft dat aan de nieuwe generaties duidelijkheid over waarom “deze mensen” (wij) hier zijn.


    Maak melding
  11. @Dre

    De mensen die voor de onafhankelijkheid hun Nederlanderschap hebben behouden zijn formeel altijd “Nederlander” gebleven. Maar zelfs Surinamers die hier wonen en voor de onafhankelijkheid zijn geboren, kunnen ook nog aanspraak maken op een NL paspoort en/of NL nationaliteit in bepaalde gevallen.

    Het zijn puur formaliteiten.
    Daar hebben mensen die voornamelijk oordelen op uiterlijk niet echt een boodschap aan. Je kunt dan generaties lang in Nederland wonen, maar voor hen blijf je een “buitenlander”

    De enigen die wat meer als “volledige” Nederlanders worden gezien zijn de Indo’s. Eerlijk gezegd is nationaliteit ook gewoon een manier om mensen tegen elkaar op te hitsen, want voordat al die landen en vlaggen bestonden was het belangrijker vanuit welke familie of stam/clan je kwam.

    Dus nationaliteit kun je ook zien als een Westerse “tool” om te verdelen en heersen. Kijk maar naar Israel, de Fransen en Britten hebben het gevormd tot een nationalistisch conflict, daarvoor leefden de volken gewoon naast elkaar zonder problemen. Al die nomadische volkeren die daar wonen zijn Semieten, niet alleen de jøden…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES