TV: Documentaire over Nederlandse militairen die in Suriname hebben gediend

10

Vanavond is op de Nederlandse TV de documentaire ‘Onze Jongens in de Jungle‘ om 19.40 uur te zien op NPO 2. Deze documentaire vertelt het verhaal van Nederlandse dienstplichtigen en beroepsmilitairen, die in Suriname hebben gediend. Aan de hand van hun eigen unieke 8-mm filmmateriaal vertellen zij hun verhaal.

Het is een bijzondere film uit een vergeten koffer, over Nederlandse oud-militairen in Suriname. Regisseur Jelmar Hoekstra had op zolder een houten koffer met spullen van zijn oom gevonden die in Suriname was geweest. In de koffer zat een kapmes, een dagboek en wat oude filmbeel­den. 

Hieruit kwamen persoonlijke verhalen van de inmiddels bejaarde Nederlandse dienstplichtigen en beroepsmilitairen. Het resultaat is een onderhoudend filmdocument geworden vol nostalgie, avontuur en soms tragiek. De trailer is hierboven te zien.


10 REACTIES

 1. Prachtige documentaire. Je ziet ook een stukje belevenis van de Nederlandse militairen t.o.v. de Surinaamse mens. In de positieve zin.
  Het is dus niet altijd de schuld van de witte man!


  Maak melding

 2. Goedoe,s van suriname,
  wat hebben wij toch met z’n allen een mooi Suriname.(toen)
  een verademing van de militairen uit hun hart spreken over ons geliefd sranang.


  Maak melding

 3. De combinatie van de film en de nog levende oud-militairen met hun verhalen maakt het een goede reclame voor een (jungle) vakantie avontuur in Suriname.

  Daar komen die Nederlandse studenten ook voor, de avontuur en beleving.

  Een beetje nostalgie komt er altijd bij kijken. Dat hebben de meeste mensen, net zoals ik, als ze denken aan het Suriname van vroeger. We zijn tenslotte geen robots…


  Maak melding

 4. Wayambha onze rel nicht op WTK.
  Je bent en blijft voor altijd een paarse riool rat.
  Ga lekker je trauma’s verwerken, wellicht dat je met wat hulp het licht nog kan zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.