woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameVIDEO: Versoepeling lockdown in Suriname vanaf zondag 21 juni

VIDEO: Versoepeling lockdown in Suriname vanaf zondag 21 juni

-

Does Travel - naar Suriname

De totale lockdown in Suriname wordt per zondag 21 juni versoepeld. Dat blijkt uit de toespraak van de Surinaamse president Desi Bouterse, die zojuist al door de Surinaamse nieuwssite SR Herald online werd gezet. Het Nationaal Informatie Instituut had aangekondigd dat de televisietoespraak van Bouterse in het kader van COVID-19 in Suriname, vanavond om 20.00u zou worden uitgezonden.

In het bericht dat SR Herald voorbarig publiceerde wordt verder aangegeven dat de totale lockdown wordt opgeheven met ingang van zondag 21 juni 2020, vanaf 05.00 uur. Vanaf dit moment zal de beperking van bewegingsvrijheid weer gelden van 20.00 uur tot 05.00 uur de volgende ochtend.

Vanuit overheidszijde zullen enkele maatregelen in place worden gehouden om de besmettingen met het COVID-19-virus in Suriname niet ineens te laten pieken. Het staatshoofd benadrukt verder dat de opheffing van de totale lockdown niet betekent dat men zich vrij kan bewegen over landsgrenzen. Al de grenzen blijven gesloten.

https://youtu.be/w6Ie1PVf_Lo

De toespraak:

De afgelopen weken hebben we een stijging gezien in het aantal actieve Covid-19 gevallen, van het aantal genezen verklaringen en, helaas ook, van het aantal overledenen. Van hieruit condoleer ik alle nabestaanden met het grote verlies van hun dierbare.

De ‘full lockdown’ maatregelen hadden tot doel om het zorgteam de kans te geven om besmettingshaarden te identificeren, zij die ziek werden te behandelen en om ongebreidelde verspreiding van het virus tegen te gaan. 

In de afgelopen 14 dagen is in beeld gebracht wat er gaande is. 

De strategie was om het aantal besmettingen beheersbaar te houden. Een ongecontroleerde piek is tot dusverre voorkomen. Medisch gezien heeft de full lockdown dus zijn doel bereikt:  

●          De stijging van het aantal positieve gevallen heeft plaatsgevonden binnen in kaart gebrachte clusters. 

●          Met het verplicht thuis blijven, heeft het opsporen van contacten van besmette personen makkelijker kunnen plaatsvinden 

Sociaal-maatschappelijk is er echter veel weerstand gekomen tegen de maatregelen. 

Plichtsgetrouw willen wij u de volgende constateringen niet onthouden:

–           Op de tijdstippen waarbij het publiek was toegestaan om de openbare weg te betreden, was er doorgaans een grotere toeloop van personen waar te nemen;

–           De situatie van “total lockdown” heeft bij de samenleving een gevoel van “onnodig ongemak” teweeggebracht;

–           In het bijzonder bij slecht en klein behuisde gezinnen, manifesteerde zich een opvallende toename van psychische en lichamelijke klachten. 

De overheid heeft het maximale aan maatregelen getroffen om de verspreiding van het COvid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan. De zorgsector heeft op haar beurt alles in het werk gesteld om zorg te verlenen, om voorbereid te zijn.

Er is echter een wrange realiteit. De quarantaine en isolatie capaciteit bereiken hun piek. De zorgexperts geven aan dat de besmettingscijfers zullen blijven stijgen. Hieruit moeten wij helaas concluderen dat ook het aantal doden zal toenemen.

Wij gaan hiermee naar een nieuwe fase.

Covid-19 is in Suriname. De vraag is hoe gaan wij hiermee om? De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoordelijkheid gaat nu een doorslaggevende rol spelen.

We gaan de full lockdown versoepelen per zondag 21 juni.

Vanuit overheidszijde zullen wij enkele maatregelen in place moeten houden, om de besmettingen niet ineens te laten pieken. 

Bij elke maatregel zullen de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen blijven gelden. Dit betekent dat u de sociale afstand moet bewaren, frequent uw handen wast en mond- en neusbedekking draagt.

De volgende maatregelen zullen gelden

Maatregel 1: de totale lockdown wordt opgeheven met ingang van zondag 21 juni, vanaf 05:00 uur in de ochtend. 
Vanaf dit moment zal de beperking van bewegingsvrijheid weer gelden van 8 uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend.

Maatregel 2: Bedrijven en organisaties kunnen wederom hun normale openingstijden aanhouden; met in achtneming van de sociale afstanden, handen wassen en mond- en neusbedekking dragen. Uiteraard rekening houdend dat eenieder om 8 uur ’s avonds weer thuis is.

De volgende sectoren blijven gesloten voor het publiek, t.w.:
a. Hotels
b. Casino’s 
c. Gebedshuizen
d. Overdekte groenten-/ fruit-/ vlees- en vismarkten
e. Bordelen
f. Bars

Maatregel 3: Overdekte sportscholen blijven gesloten. Indien sportactiviteiten in de open lucht worden georganiseerd zal men de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen. Contactsporten blijven verboden.

Maatregel 4: Voor restaurants is de afhaal- en delivery service weer mogelijk; 

Maatregel 5: Bewoners van bejaarde- en kindertehuizen wordt toegestaan om bezoek te ontvangen; met dien verstande dat elke bewoner slechts 1 bezoeker per dag mag ontvangen.

Maatregel 6: Binnenlandse vluchten van personen en goederen worden onder stringente richtlijnen toegestaan.

De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. 

Ondertussen zijn er nog Surinamers die gerepatrieerd moeten worden, dit zal de komende periode onder dezelfde stringente maatregelen voortgaan. 

De opheffing van de totale lockdown betekent niet dat u zich vrij kan bewegen over landsgrenzen. Al onze grenzen blijven gesloten. De operatie ‘Drin Dresi wakti Siki’ wordt gecontinueerd. De patrouilles op rivieren en bij controleposten te Stolkertsijver, Redi Doti, Stuwmeer en Krakka worden versterkt met immigratie officieren.

Suriname,

Nu wij deels weer opengaan, vraag ik van u om op uw gezondheid te letten. Let u erop dat u de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Dit betekent dat u de sociale afstand bewaart, frequent uw handen wast en mond- en neusbedekking draagt.

Ik benadruk wederom dat het opbouwen van uw weerstand nu het belangrijkste is. Zeker nu wij ons in de regentijd bevinden; een periode waarbij velen van ons vatbaar zijn voor ziektes. Eet u voldoende groente en fruit, drinkt u veel water. Zet u uw ramen en deuren open zodat er ventilatie is, en zit u af en toe in de zon.

We gaan de komende periode naar een transitie in het land, niet alleen qua Covid-maatregelen maar ook qua regering. Het overleg over de transitie vindt plaats. Laten wij ons in deze periode scharen achter één verbindend doel: onze liefde voor Suriname. 

Aan alle vaders wens ik morgen een prettige Vaderdag toe.

Ik dank u.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. En kijken als wij ons eigen verantwoordelijkheid kennen want er is maar één die bepaalt wat inde wereld gebeurt en wat voor straf iemand op aarde krijg en dat als men het nog niet weet die is de schepper van hemel en aarde alles staat in dat boek waar mensen geen inzage hebben. Daarom heb ik mijn ook afgevraagd wat had de schepper voor dat bouterse president is geworden van suriname ondanks de mensen hem zo veroordelen


  Maak melding
 2. “Covid-19 is in Suriname. De vraag is hoe gaan wij hiermee om? De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoordelijkheid gaat nu een doorslaggevende rol spelen.”

  Hou je aan de voorschriften, draag de mondkap, loop met handsanitizer indien mogelijk. Ga niet samenscholen met grote groepen. Alleen zo gaan we het virus kunnen beperken. Tra fasi no de.
  Het land moet verder!


  Maak melding
 3. Ik begrijp t niet. Serieus. Dus nu kunnen we dood gaan. Yu lasi dus unu kan dede.. ik hoop alleen dat mensen hun verstand gebruiken. Omg. .. Moge God ons helpen nu…. wie heeft de President dit geadviseerd😡


  gemodereerd
 4. Hè hè, eindelijk heeft men ingezien dat het anders moet en kan.

  @HongKongFree 21 juni 2020 At 00:39,
  Je hebt gelijk en ik sluit me aan bij wat je zegt.


  Maak melding
 5. Aan de ene kant is het goed deels gaan we weer open.maaaaaaar moet j ook rekene vanaf maandag dat er meer gevalen gerigstreerd zuln wordn.want wy allemaal weten het heel goed sranang mang koppig.ondanks totaal lockdown zagen mensen kans om te feesten enzo.dit gaat maar een week duren geloof my.vrydag komt bouta weer met totaal lockdown.


  Maak melding
 6. mocht het deze keer uit de hand lopen dan denk ik dat wy de noodtoestandt uitroepen
  want dan diend dit serieus benaderd teworden want anders gaat deze ramp te groot zyn en ons dun bevolkt landt ruineren met alle gevolgen van dien


  Maak melding
 7. Goed zo President Bouterse!

  In de jaren 80 was je naief om te denken dat je Suriname ging veranderen. Je besefte niet dat alles draait om belangen van de elite. Maar je hebt hiervan geleerd.

  Je hebt ondanks alle tegenwerkingen, onze multi-etnisch samenleving wel vorm gegeven. De wereld is veranderd, dat heb je goed gezien.

  Suriname moet op eigen kracht verder, niemand gaat het voor ons doen.


  gemodereerd
 8. Ik ben heel blij dat bepaalde maatregelen zoals dat je alleen maar op basis v.d. eerste letter van je familienaam op een bepaalde dag op straat mocht, dat de winkeltijden gelimiteerd waren en dat de meeste bedrijven gesloten waren ingetrokken zijn.

  Hopelijk kunnen de scholen ook binnenkort weer beginnen zodat de achterstand niet te groot wordt. Er is in NL een tijdje terug door het RIVM daarnaar onderzoek gedaan en volgens hun conclusies zijn kinderen geen grote verspreiders v.h. Wuhan coronavirus en worden ze over het algemeen er niet ernstig ziek van.


  Maak melding
 9. Jay aangezien we weinig kinderen hier in het land hebben en die kinderen geen ziektes toewensen, kunnen we liever nu de scholen moderner laten werken, door afstands onderwijs en andere opties. Kleine klassen van 10 kids en noem maar op.
  2 delen per dag school, eerste deel 1 groep de andere groep het 2e deel enz.

  De toename van het aantal gevallen in heel onze regio is enorm.
  Daarom is het een scheve vergelijking met Nederland, waar er sprake is van een enorme afname.

  Elke regio heeft dus zijn periode en omstandigheden. Je leert uit de aanpak van de overige regio’s en past de goede dingen op het juiste moment toe.

  Wijsheid en gezondheid zijn nu even belangrijker dan materialisme.
  En men mag het oneens zijn, het geld, plezier en asociaal leven heeft toch al de boventoon bij sommigen.

  En onder het mom van vele zogenaamde voorwensels, doet deze rust ze pijn.
  Maar weet dit.
  12 aren geleden was Su nog vrij rustig en echt niet arm.
  Tot een 3 maanden terug was het barbaars.

  Velen genieten nu weer van de rust op de straten, in de wijken, vooral in de avond.

  Laten wij daaruit leren.


  Maak melding
 10. “Laten wij ons in deze periode scharen achter één verbindend doel: onze liefde voor Suriname.”

  Desiré Delano Bouterse en liefde voor Suriname…

  I rest my case.


  Maak melding
 11. ‘Tis me wat; “versoepeling lockdown” op het moment waarop Corona-besmetting aan het pieken is. Dat kan alleen in Suriname.
  Ik hoop het niet, maar let op wat gaat gebeuren.
  Jammer voor hen die hier niet om gevraagd hebben.


  Maak melding
 12. Voor mijn part mag die hele mpp lockdown opgeheven worden. Wij Surinamers trekkentoch geen lering van. Pres Bouterse u mag vanaf volgend week die lockdown opheffen. Het heeft geen zin meer. Laat de Surinamers het bekijken. Laat haters haten,laat praters praten,wat God u gunt kan niemand het van u nemen. Laten ze dood gaan. Is stank voor dank


  Maak melding
 13. VRAAG:
  WAT HEB JE MET DIE 200.000.000 USD VAN HET VOLK GEDAAN?????????
  STEL 10 MILJOEN VALUTA INTERVENTIE CHOTELAL.
  STEL 3 MILJOEN BASISGOEDEREN.

  WAAR IS DIE 183.000.000 USD ?????????????


  Maak melding
 14. “Lockdown is een maatregel om de snelheid en mate van besmetting in te dammen, maar niet volgens die strenge maatregelen zoals in Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland en Suriname. Social distancing en het dragen van een mond- en neuskap hebben bewezen (indirect) de besmetting in toom te houden. In goed geventileerde ruimten is er een kleinere kans van besmetting. Evenementen waarbij er sprake is van een grote groep mensen zijn belangrijke haarden van besmetting. Hygiëne en in het bijzonder handhygiëne draagt onomstotelijk bij aan een aanzienlijke, zo niet volledige vermindering van besmetting.
  Dr. Walther Jap Tjoen San, MD., PhD.,”
  Bron: dwt online.


  Maak melding
 15. Waarom komt deze crimineel nog op tv?

  Een ieder weet wat voor leugenaar het is hij begint onderhand wel erg irritant te worden.

  Waarom is deze schurk nog actief ookal is hij pres elke dag dat hij wat te zeggen heect gebeurd dr weer wat ..hij kan nog steeds schade aanrichten zet deze mf vast!!!

  Alleen grote schurken lopen met alles weg …laten we deze verrader van suriname niet laten wegkomen zn moorden en drugstransporten.

  Laat justitie zn werk doen, wat voor de kleine crimineel geld geld ook voor de grote moordende cfimineel.

  En hij heeft meer dan genoeg feiten gepleegd …de lijst is lang van moord tot corruptie aantoe.

  Zend hem aub uit aan amerika …kan hij dino nog gedag zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES