vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinamePrijzen van brood, kip en eieren gestegen; HI&T werkt aan betere adviesprijzen

Prijzen van brood, kip en eieren gestegen; HI&T werkt aan betere adviesprijzen

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse samenleving is de afgelopen dagen onaangenaam verrast met de stijging van de prijzen voor brood, kip en eieren. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is druk bezig om de prijzen van deze consumptiegoederen aan een nadere beschouwing te onderwerpen teneinde te komen tot goede adviesprijzen.

Met de terzake deskundigen in Suriname wordt nagegaan welke adviesprijs kan worden gehanteerd. De samenleving is de afgelopen dagen onaangenaam verrast met de stijging van de prijzen voor deze producten. Tijdens de persconferentie van het Nationaal COVID-19 Managementteam is Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur Toerisme van het ministerie van HI&T hierop ingegaan.

De prijs van eieren varieert nu tussen SRD 50,- en SRD 80,- per rek. Deze prijzen worden vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit ministerie zal samen met deskundigen kijken naar de kostprijscalculatie, waarna een adviesprijs in samenspraak met alle stakeholders wordt vastgesteld.

Ten aanzien van de broodprijs, de bekende Chinese puntjes, kost deze SRD 1 per stuk. Uiterlijk vrijdag 19 juni zal er een gesprek komen met de vereniging van bakkers om een adviesprijs te bepalen. De prijzen zijn aangepast vanwege de verhoogde prijs van suiker, zout en gist, die een dollar component hebben. De regering heeft met de Islamic Development Bank afgesproken om de meelprijs te subsidiëren via het bedrijf De Molen. Nagegaan wordt hoe de bakkers geregistreerd kunnen worden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Ook de hoge prijs van kip baart de samenleving zorgen. De prijs is binnen korte tijd gestegen van SRD 40,- naar SRD 50’-. De prijs van dit product is voor zeker 60% afhankelijk van de U$. Doordat de dollarkoers gestegen is, is de prijs ook omhoog gegaan. Met het ministerie van LVV wordt ook nagegaan om een betaalbare prijs voor de consument vast te stellen. Koningsbloem-Pinas gaf aan dat enkele lokale slagerijen wel een lagere kiloprijs hanteren namelijk rond de SRD 30,- tot SRD 39,-.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Suriname moet eind vd maand US 25 miljoen betalen aan rentes en aflossingen op lopende leningen. Als dit niet gebeurt is de kans groot dat het land in een default situatie beland welk direct gevolgen heeft voor de koers. Wat stellen die afspraken dan nog voor.


  Maak melding
 2. Alleen de nieuwe regering gaat Suriname nog kunnen redden. Gebleken is de paarse recept alleen voor ellende zorgt.
  Schulden zullen gesaneerd moeten worden en deels moet men tegen gunstige rentes herfinancieren. Daarnaast moet de nieuwe regering met de FED en IMF om tafel. Ook Nederland zal ergens in het proces een rol gaan spelen. Rol van China moet sterk verminderd worden. Met andere woorden de riem moet aangehaald worden.


  Maak melding
 3. Zelfs kip moet geïmporteerd worden, het is toch belachelijk. Zijn suries nou zo lui dat ze ook geen eigen kippen kunnen kweken?? Als ze dat gingen doen, hadden ze ook eieren. Ik hoop dat onder de nwe. regering dit volk gaat leren om in eigen behoefte te voorzien.


  Maak melding
 4. Dit is de handtekening van de NDP-regering.
  De komende 2 maanden gaan Bouterse en zijn bende de chaos en de schade bewust maximaal maken.

  De nieuwe regering heeft een hele zware taak. Laten wij elkaar bijstaan, wij gaan elkaar hard nodig hebben.

  De nieuwe regering olv Santokhi zou een aparte commissie kunnen samenstellen die alle contracten en financiele handelingen van de afgelopen 10 jaar onderzoekt.

  Verder Suriname zit in een uitzonderlijke situatie dus gelden ook uitzonderlijke regels en wetten.
  En net hoe Amzad Aboel snel snel wetten in elkaar had gefriemeld, kan nu ook gezien de uitzonderlijke situatie van financiele crisis en covid crisis beschermende en corrigerende wetten geformuleerd worden zodat handelingen van de criminele NDP-regering gecorrigeerd en waar nodig veroordeeld kunnen worden.

  Justitia Pietas Fides.

  Suriname eerst. Krakti !


  Maak melding
 5. Wendy. Je moet je smoelwerk houden. Dit alles is te wijten aan bouterse en de boeven om hem heen. De nieuwe regering moet de corruptie direct onderzoeken en de schuldigen opsluiten en het gestolene afpakken. En je milde seniele noordpresident mag doodvallen met je racistisch gescheld. Schaam je.


  Maak melding
 6. Nou nou,ze waren toch liever arm onder de pikin ingi boi dan rijk onder Santhokie.Laat ze dan nu genieten van hun armoe die de pikin ingi boi hun op aanvraag gegeven heeft.


  Maak melding
 7. Het is de taak van de nieuwe regering om minder afhankelijk te zijn van de USD en de import.
  Importkip was eerst goedkoper dan Surinaamse kip. Door die gestegen koers is dat niet meer zo. Wat betreft de prijs van eieren kan er mogelijk sprake zijn van prijsopdrijving.

  Kijk maar in de supermarkt en andere winkels naar de produkten, hoeveel is import? Bijna 90% of meer.
  Zowel handelaren als consumenten maken zich schuldig aan deze ontwikkeling.
  Je wilt buitenlandse produkten, dan ga je meer betalen.

  De binnenlandse producenten hebben ook de taak om produkten aan te bieden die kwalitatief gelijk zijn aan de buitenlandse of zelfs beter. Maar ook daar speelt erbij dat als grondstoffen geïmporteerd moeten worden, de produkten even duur zullen zijn als de import.

  Tot nu toe is geen enkele regering erin geslaagd om daar verandering in te brengen. Suriname heeft juist enorm veel import en distributie bedrijven erbij gekregen ipv productie bedrijven. Als importeren een sport zou zijn dan stond Suriname misschien wel op de eerste plaats…


  Maak melding
 8. Toen de koers een aantal jaren terug niet zo hoog was, waren vele importprodukten stukken goedkoper dan de vergelijkbare lokaal geproduceerde, dat vond ik altijd een vreemde ontwikkeling.


  Maak melding
 9. Janmohal 19 juni 2020 At 15:47
  @,Jacobus. Iedereen heeft last van de situatie. Maakt niet uit welke partij je aanhangt.
  ========================================================

  Janmohal,
  Als je nu nog niet door hebt dat het de schuld is van de NDP, dan kan niets je meer helpen.
  Elke keer dat er een NDP regering aan de macht is geweest in de geschiedenis van Suriname, is het chaos in het land.
  NDP I regering onder Jules Wijdenbosch, chaos
  NDP II regering onder Desiré Bouterse, chaos
  NDP III regering onder Desiré Bouterse, chaos
  Neem ook even mee dat chaos is begonnen op 25 februari 1980 met Desiré Bouterse.

  Desiré Delano Bouterse samen met zijn NDP vrienden zijn vernietigend bezig geweest en hebben het land kapot gemaakt. Hoezo andere partijen en die witte man de schuld geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES