Overheid treedt regelmatig op tegen woekerprijzen in winkels

12
Overheid Suriname pakt prijsstijgingen aan en sluit winkels

De Surinaamse overheid en met name het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) treedt regelmatig op tegen winkels of personen in Suriname, die zich schuldig maken aan ongebreidelde prijsverhogingen. Daarvoor wordt de Economische Controle Dienst (ECD) ingezet.

Dat zei directeur Rachel Koningsbloem-Pinas van HI&T tijdens de persconferentie van het Nationaal COVID 19 Managementteam. Ze gaf aan, dat er ook tussenhandelaren zijn die zich schuldig maken aan het maken van woekerwinsten. 

Op de burgers wordt wederom het beroep gedaan om bij gevallen waar er volgens hen te hoge prijzen gehanteerd worden, deze onmiddellijk door te geven aan de ECD. De sancties blijven ook niet uit, aldus Koningsbloem-Pinas.

De ECD is dagelijks op het veld bezig en ook de kwestie van schaarste aan enkele basisgoederen wordt niet zo gelaten. Vooral suiker en zout zijn momenteel moeilijk te verkrijgen. Volgens de directeur wordt er ook continu van gedachten gewisseld met winkeliers en importeurs om betaalbare prijzen te hanteren.

Gisteren werd ook aangeven dat de Surinaamse samenleving de afgelopen dagen onaangenaam verrast is met de stijging van de prijzen voor brood, kip en eieren. Het ministerie is druk bezig om de prijzen van deze consumptiegoederen aan een nadere beschouwing te onderwerpen teneinde te komen tot goede adviesprijzen:


12 REACTIES

 1. De regering heeft op de valreep besloten de secundaire voorzieningen van directeuren en onderdirecteuren van departementen te verhogen. De Raad van Ministers heeft het besluit op maandag 15 juni goedgekeurd. De Staatsraad komt de volgende week bijeen voor een advies over het Staatsbesluit. Dit besluit moet terugwerken tot 1 januari 2020. De bedragen zijn ook van toepassing op gepensioneerde directeur, onderdirecteur en hun gezinsleden.

  De verhogingen zijn:
  a. Telefoontoelage wordt verhoogd naar SRD 120 per maand.
  b. Autotoelage: SRD 1500 per maand.
  c. Representatietoelage: 20% van de maandbezoldiging.
  d. Vergoeding tandheelkundige behandeling: SRD 2.000 per jaar.
  e. Vergoeding t.b.v. het gezichtsvermogen: SRD 2.500 per jaar.
  ——
  AOW: SRD 550
  AKB: SRD 75
  Bijstand gehandicapten: 150

  Deze mpp paarse dieven hebben nooit gedacht aan de noden van het volk. Steeds denken ze aan hun eigen zakken. Volksredder Chan moet opsluiten deze bende. Alles terug halen en geven aan het volk.


  Maak melding

 2. 90% van de winkels zijn van Chinezen. Waar zijn de goede vrienden als je ze nodig hebt in deze zware armoedige tijden? Wat coronahulp betreft laten ze Su al in zak en as zitten. Nu ook weer.

  Tijd om weer zaken te doen met Nederland en EU!

  Dat is pas vooruitgang!


  Maak melding

 3. De NDP regering moet optreden tegen woekercontracten die zij afsluiten om vriendjes te bevoordelen en om wit te wassen.
  Stelletje zakkenwassers.


  Maak melding

 4. Helaas, kan en wil ik niemand, corrigeren!
  Maar, zie ik iemand iets goeds doen dan geef ik een compliment.
  En zie ik iemand het fout doen, help ik om samen goed te doen.

  Zo, heb ik een**gek**geprobeerd om te corrigeren en hij haat mij.
  Een slimme en wijze, timmerman, heb ik gecorrigeerd sindsdien, is hij mij gaan”waarderen”.


  Maak melding

 5. Kunnen ze anders dan!😏 De overheid heeft voor deze rotzooi gezorgd, de winkeliers moeten ook de jackpot betalen om hun spullen binnen te krijgen? En bij de douane zitten ook zakkenvullers😠 die zo hun eigen tarieven hanteren,en dat als extra naast hun gebruikelijke salaris. Al deze opeenstapelingen drijven de prijs omhoog. De winkeliers draaien ook met verlies, ze moeten voor beperkte invoer zoveel betalen aan belastingen, benzine, security, personeel, huur winkelpand, en alles en iedereen hangt er zijn eigen prijskaartje aan. Dat hebben jullie aan die Paarse Ratten te danken met hun wanbeleid.😕


  Maak melding

 6. Ze treden op maar toch stijgen de winkelprijzen. Ach, ze zitten gewoon weer eens te liegen over het optreden. Ze doen dat niet en ze durven ook niet om op te treden tegen de chinese winkeliers want het is publiek geheim dat de ndp flink gesponsered is geworden door de chinezen en dat bouta/ndp de foetoe boi is van China. De ndp heeft ervoor gezorgd dat SU hard op weg is om een verkapte kolonie van China te worden. De echte redi musu’s zijn de paarse ratten.


  Maak melding

 7. We zijn gewend om produkten te kopen zonder bon te krijgen.
  Dat is al jaren zo.
  Heel veel winkeliers laten de prijzen van de produkten niet duidelijk zien terwijl dat verplicht is.
  Met een goede bon kun je beter controleren en aantonen dat een winkelier doet aan prijsopdrijving.
  Sommigen geven een bon maar dan staat alles aangeduid als diversen of in het Mandarijn, daar hebben we ook geen moer aan.

  Veel winkeliers en handelaren doen maar wat ze willen. Net zoals het volk gestemd heeft voor verandering in de politiek moet men ook eisen voor verandering tussen consument en verkoper. Als de verkoper slechte service verleend en slechte produkten verkoopt, dan moet je daar ook niet meer kopen, boycot die zaak. Je moet betere kwaliteit eisen want jij betaald.
  In vele gevallen gebeurt dat nog veels te weinig.


  Maak melding

 8. Koningsbloem-Pinas.
  Hoe kan een burger aangeven waar er volgens hen te hoge prijzen gehanteerd worden, deze onmiddellijk door te geven aan de ECD?
  Bedenk dat de meeste arme gezinnen alles te duur vinden maar daar is ook bekend dat zij nauwelijks enige educatie hebben.
  Kunnen deze burgers een kostprijs calculeren? NEEN
  Dus alles wat wordt doorgegeven zal grotendeels uit een onderbuik gevoel komen.
  Hebben de ambtenaren niets anders te doen dan de zee proberen droog te leggen met een plastic emmertje.
  Schaamteloos om zo een vraag bij de burger te plaatsen.
  Het is alsof Koningsbloem-Pinas de vraag zou moeten beantwoorden van een wiskundige reeks
  Koningsbloem-Pinas. schaam jij je niet?


  Maak melding

 9. Geen bon geen business. Daar moet HI gaan ingrijpen. Nieuwe bezems vegen schoon. Geen goedkope made in china bezems als die ene neppe prof dr ir Tsang. Deze mandarijn kan oprotten naar china en daar de corona krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.