zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameToekomstige coalitie continueert inspraak van maatschappelijke organisaties

Toekomstige coalitie continueert inspraak van maatschappelijke organisaties

-

Does Travel - naar Suriname

Leiders van de VHP, ABOP, NPS en PL van de inkomende regeringscoalitie in Suriname hebben de consultatierondes woensdag voortgezet met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Het plan is om in de komende periode een groot aantal organisaties te ontvangen en met hun van gedachten te wisselen over de toekomst van ons land en hun rol daarin.

De af te werken om een brede scope aan input vanuit de stakeholders te krijgen. Deze feedback zal worden geïncorporeerd in het regeerakkoord dat de komende 5 jaren moet worden uitgezet. Vandaag is o.a. gesproken met de Vereniging van Apothekers, de Nationale Vrouwen Beweging, de Bond van Gepensioneerden, de Federatie van Surinaamse Agrariërs, de Unie van Surinaamse Vrouwen en Projecta. De punten die heden zijn besproken zijn zeer divers.

Aanbod kwamen onder andere het tekort aan geneesmiddelen, de positie van vrouwen in de Surinaamse samenleving, de zorg voor gepensioneerden, de noden van agrariërs, issues met betrekking tot transparantie van bestuur. Maar ook het bouwen van een rechtvaardige samenleving en het beschermen van de rechten van de mens kwamen aanbod.

Het belangrijkste dat de vier leiders hebben meegenomen uit alle presentaties is dat duidelijk gebleken is dat er behoefte is aan inspraak en consultatie van stakeholders. Het is van belang dat er mechanismen worden opgezet om deze vorm van een gezamenlijke aanpak te institutionaliseren. Hierdoor kunnen o.a. punten die op korte termijn spelen zoals de uitdagingen van de gepensioneerden en de zorg voor senioren burgers zo snel als mogelijk kunnen worden aangepakt.

Morgen gaan de consultatierondes verder met een negen tal organisaties. De nieuwe coalitie kijkt er naar uit om zo gauw als mogelijk haar schouders onder dit zware werk te plaatsen en een fundament van blijvende welzijn, welvaart en groei te leggen voor de totale natie, melden de partijen

opening
Fernandes Express
BODO Party

13 REACTIES
 1. Domeingronden eerlijk verdelen en uit de politieke sfeer te halen. Iedere Surinamer van 18 jaar oud op zijn minst 1 ha aan domein grond in eigendom krijgt.

  Ook de diaspora er bij betrekken. Ook deze groep 1 ha domein in eigendom geven.

  Een de weg van Tijgerkreek in het distrikt Saramacca verder zuidelijker te trekken tot aan de weg van Zanderij naar Apoera. Hierdoor ontstaat heel veel domeingronden die aan Surinamers kunnen worden gegeven en tot ontwikkeling/cultuur worden gebracht. Ook gebieden om nieuwe waterbronnen in dit gebied te zoeken en te vinden, zoals in de plaats Republiek in Para.

  Ook in Commewijne een weg naar het Zuiden maken, idem als in Saramacca met dezelfde bedoeling als in Saramacca. In Nickerie, Coronie, idem. Zie dat iedereen dan 1 ha domein grond kan krijgen/ hebben en aan de slag kan gaan.

  Kansen genoeg als de overheid zaken doet: ontbossing; infrastructuur: geasfalteerde wegen, bruggen, bruggen over de rivieren, domeingronden aan Suri’s/ Surneds, voor: houtkap, landbouw, veeteelt, eco-toerisme, waterbronnen aanleggen, enz, overheidsinstellingen, politie, militaire kazerne, bestuursdienst, ziekenhuis, enz.

  De Surinamers mogen deze verkregen domeingronden niet verkopen en het tot ontwikkeling brengen binnen 5 jaar. Als dat niet gebeurt, komt het weef in de boezem van de staat.


  Maak melding
 2. Passant 11 juni 2020 At 09:41
  Domeingronden eerlijk verdelen en uit de politieke sfeer te halen. Iedere Surinamer van 18 jaar oud op zijn minst 1 ha aan domein grond in eigendom krijgt.

  Passant
  Waarom in eigendom geven? Het kan toch huurgrond zijn zoals al die jaren.
  Als dit als eigendom wordt weggegeven dan geef je iedereen dus een startkapitaal ten koste van geheel Suriname.
  Als je de kale grond zou verkopen van wie zijn de middelen die ontvangen zullen worden?


  Maak melding
 3. Mijn “verlanglijstje” voor een beter Suriname:

  1) veiligheid: de regering en alle overheidsorganen / medewerkers hebben een voorbeeldfunctie. Zij moeten dus “clean” zijn. En dit moet gewaarborgd worden voor de toekomst. Een meedogenloos en no nonsens veiligheidsaanpak op “straat” zowel voor grote als kleine criminaliteit.

  2) zorgstelsel up to date en op niveau qua uitrusting en service / mentaliteit. Basiszorg voor iedereen toegankelijk.

  3) onderwijs en ontwikkeling up to date en op internationaal erkend niveau. Basisonderwijs en minimaal 4 jaar voortgezet (beroeps-) onderwijs (moet afgerond worden met diploma) verplicht en voor iedereen toegankelijk.

  4) flora en fauna: bescherming van natuur en dieren, aanpak illegaal houtkap, aanpak illegaal goudwinning, aanpak milieuvervuiling ook in woonwijken, etc.

  5) bescherming binnenland en inheemsen

  6) kleine ondernemerschap / ambachten / kunst / cultuur / sport / healty life style stimuleren.

  7) duurzaam en milieuvriendelijke productie.
  Suriname eerst = meer export, minder import.
  Suriname eerst = made in Suriname
  Suriname eerst = Suriname in eigen handen

  Wij willen een een nieuw en beter Suriname voor het volk en voor bezoekers.

  Tja go. Set kong.

  Krakti !


  Maak melding
 4. Als men echt een goed begin wil maken, dan moet de eerste daad het volgende zijn:

  Voer een nieuwe loonbeleid in: maximaal 4 loonklassen. Dan heb je gelijk de enorme fraude en vriendjespolitiek aangepakt, maar ook de armoede. Durft men dat aan?


  Maak melding
 5. Suriname moet gewoon de weg van het kapitalisme volgen met een sociaal randje. Het is goed voor de burgers als ze bezit hebben en zo ook er zorg voor dragen dat het goed in stand gehouden wordt. Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 km² en het aantal inwoners geschat inclusief (Surineds) 1.000.000 inwoners.

  Zie wat het betekent als al deze Surinamers ( 18 jaar oud) 1 ha in bezit hebben en tot ontwikkeling brengen, onderhouden voor zich zelf en Suriname. Bovendien kan er een bepaalde vergoeding van grondbelasting op worden gevraagd.

  Gelet op ongeveer 500.000 SuriNeds ook grond in Suriname hebben, moet je zien hoe de witte Nederlanders met deze SuriNeds trouwen, omdat ze voor hun kids ook gronden in Suriname willen hebben als die 18 jaar oud zijn. Zie dan dat twee landen met elkaar verbonden worden en dit tot ontwikkeling leid. Toerisme, banden versterken en vergroten, ook de Suri’s kunnen met witte Nederlands trouwen of Belgen of mensen uit Luxemburg en andere landen en zo voor zorgen dat Suriname op een hogere level komt. Ook Nederlandse
  ondernemingen in oa landbouw, veeteelt enz zouden omdat er zo een band ontstaat zien dat Suriname kansen biedt tot wederzijdse voordeel.

  Suriname is groot genoeg en mensen met geld moeten worden aangetrokken. Het kapitalisme heeft zijn nadelen, maar met een sociaal randje heeft ook vele voordelen. Meer dan dan het extreem communism, zoals in Cuba, Noord – Korea, vele moslimlanden.


  Maak melding
 6. Ik mijn bericht heb ik ook geschreven dat deze 1 ha die mijn krijgt als men 18 jaar oud is niet/nooit verkocht mag worden. Ook dat binnen 5 jaar er op ondernomen moet worden.

  Er zitten wel zaken in die nader moeten worden uitgewerkt, maar Suriname moet een kapitalistische, industriële maatschappij worden.

  De banden met Nederland, België en Luxenburg moeten erg worden versterkt. Deze landen zijn superrijk en zijn zaken goed geregeld. Suriname heeft een band met deze landen.


  Maak melding
 7. Goede zo VHP, ABOP, NPS en PL. Je ziet nu al een grote verschil van aanpak tussen Chan en Bouta. Chan wil samen werken met alle partijen en ook met ontwikkelde landen. NDP daarentegen werkte met name met een groep criminele elite.( fraudeurs, Drugsdealer en rovers). Voor de opstart fase krijg de nieuwe regering nu al 9 punt van mij. NDP was niet meer dan 3 punt waard.


  Maak melding
 8. Passant 11 juni 2020 At 13:18

  “Suriname moet een kapitalistische, industriële maatschappij worden”.

  Alsjeblief niet. Suriname moet gewoon een agrarisch land worden waar de mensen leven van het land en onafhankelijk zijn. Ingewikkelde machines e.d. moet je gaan kopen, ze vervuilen het milieu, vergen enorm veel onderhoud, maken mensen ziek en je wordt slaaf van ze en het enige wat ze hebben opgeleverd is dat je wat meer gemak had en bovendien alles, zelfs je huishouden, moet gaan uitbesteden.

  Dus gewoon leven zoals de Mormonen leven in Amerika. Een eenvoudig, simpel leven met veel gemeenschapszin en blijheid. Niks groot kapitaal en industrialisering.


  Maak melding
 9. Indien je mais en tarwe voor je eigen behoefte moet hebben dan zijn er machines nodig .

  Indien je sinaasappel bomen wel planten voor eigen gebruikt en voor de bewoners heb je machines nodig om het zwaar werk te doen .


  Maak melding
 10. Het is heel goed dat men overleg pleegt met andere groeperingen en ze de ruimte biedt tot inspraak. Dat toont aan dat men het anders wilt aanpakken dan de ndp die met hun dictatoriale, arrogante en machtdronken houding helemaal niet wilden luisteren naar zinnige kritiek van anderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES