HI&T: Prijsstijgingen komen niet van winkeliers maar van leveranciers

24
supermarkt-winkel-suriname

Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) doet er alles aan om de prijzen in de winkels te normaliseren. Minister Stephen Tsang erkende in een videocall tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie dat de prijzen hoog zijn, maar dat zijn ministerie dagelijks gesprekken heeft om dit onder controle te brengen.

Het ministerie heeft geconstateerd dat de prijsstijgingen niet van de winkeliers komen, maar van leveranciers en tussenhandelaren. “We hebben dagelijks gesprekken met de winkeliers, zij zijn niet degene die aan prijsopdrijvingen doen. Zij geven ook aan dat zij geen chaos willen”, aldus de bewindsman. Hij zei dat er veel klachten worden ontvangen van winkeliers over klanten die agressief reageren vanwege de lockdown maatregelen en hoge prijzen.

Met de leveranciers en importeurs in Suriname lopen er afspraken dat zij de consumentenprijzen doorsturen naar het ministerie. HI&T zal deze prijzen op haar beurt, mogelijk via de COVID-website, kenbaar maken aan de Surinaamse samenleving, zodat prijsopdrijving wordt voorkomen. Minister Tsang kondigt ook aan dat de Economische Controle Dienst (ECD) streng gaat optreden bij prijsopdrijving. “We gaan niet toestaan dat mensen misbruik maken van de situatie”.

Klachten van prijsopdrijving kunnen worden doorgeven op het verkorte nummer 1940 van de ECD of via whatsapp 8530915. Minister Tsang verzoekt de samenleving ook het hamsteren van goederen na te laten, omdat dit tot schaarste leidt met ook prijsopdrijving als gevolg. De bewindsman merkte op dat bij de eerste lockdown maatregelen men massaal toiletpapier ging inkopen, maar dat er nu een rush op kookgas lijkt te zijn.

Op de eerste dag van de strakke total lockdown bleken heel wat winkeliers hun deuren gesloten te hebben gehouden. Minister Tsang geeft aan dat het niet goed is gegaan vanwege de beschikbaarheid van de pasjes voor ondernemers. Volgens hem is het ook niet makkelijk de winkeliers te overtuigen om open te blijven. De meesten willen liever gesloten blijven uit angst voor besmetting of chaos in hun winkel. De bewindsman roept de samenleving op elkaar de helpende hand te reiken en vooral te voorkomen dat seniorenburgers zelf de straat op gaan.

Tsang wil niet praten over sancties wanneer mensen menen de regels te overtreden, omdat men wellicht zal overwegen de regels juist te overtreden indien de sancties niet streng genoeg zijn. De bewindsman wijst erop dat er juist een beloning staat op het niet overtreden van de regels, namelijk het helpen redden van honderden mensenlevens.

Over sancties: “Ik denk niet dat we moeten denken in de richting van sancties. Wanneer u het bekijkt als sancties dan gaat u er bewust van uit dat u zich niet aan de regels wil of kan houden. Dat is niet goed, want waarom wil u weten wat de sancties zijn als u zich niet aan de regels houdt. Als een sanctie niet streng genoeg is dan wil u wel overwegen om de regels niet te volgen? Waar zijn we mee bezig”.

Tsang zei verder dat we het mischien niet moeten bekijken als sancties, maar als een beloning. “Beloning kan zijn dat u honderden mensenlevens redt. De maatregelen zijn gedaan niet om u onaangenaam te zijn. We gaan niet strak optreden wanneer u geen gas meer heeft en naar de winkel moet om gasbom te kopen. Denk dat de agent ook het hart op de juiste plek kan hebben indien u aannemelijk kan maken dat u op straat moet zijn”.


24 REACTIES

 1. Typisch mi kondre mang…, zoeken naar oorzaak.., geen winkelier maar leverancier…, klopt toch niet…, feit is de srd is geveld door hoefdraad en kreeg een na-trap van abdoel..Ik ben niet zo slim als van der San en abdoel maar ik heb basis kennis… Fabrikanten van producten zoals Page toilet papier…, als voorbeeld en hak bruine bonen… Zij bepalen wat de prijzen zijn.. Als jouw srd koers tov.., euro.. laag is heb je een probleem..


  Maak melding

 2. Op de bon zagen we het dat het de leveracier was. Ja ze moesten vhp sponsoren. Het geld moet van het volk komen.
  Weg mooie praatjes en toverstaf.
  De ware aard van VHP al te zien


  Maak melding

 3. De leveranciers zijn grootste boeven en uitbuiters in Suriname! Dat is altijd zo geweest, omdat ze steeds beschermd worden door de politieke heersers! Deze boeven hebben dat geld en kunnen blijven uitbuiten van de armen!


  Maak melding

 4. Minister Stephen Tsang erkende in een videocall tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie dat de prijzen hoog zijn, maar dat zijn ministerie dagelijks gesprekken heeft om dit onder controle te brengen.

  Wat een oetl.. die Tsang. Hoe kom je eraan om met gesprekken de prijzen onder controle te krijgen als je eigen organisatie niet bij machte is om de controle van prijsopdrijving door handhaven tegen te gaan.
  Allereerst is daar de valutamarkt die letterlijk poep heeft aan afspraken van en met de overheid.
  Hoe kun je de valutakoers in toom houden Tsang, niet met afspraken maar met valuta zelf.
  Ach laat maar het verhaal ken jezelf wel want de valutawet van Abdoel EN de NDP legde geen zoden aan de dijk.

  Jullie bigi dagoes hebben niets te klagen want jullie hoge salarissen spreken voor zich dat jullie niets te kort zullen komen ondanks de grote prijsstijgingen. Het zijn de arme sloebers de mofinawang met tig kinderen zonder vast inkomen (geen baan) die het gelag betalen.
  Vraag het maar aan Bouva en Amdoel en Misiekaba en Simon Geerlings en Hooghart en al die andere NDP’ers


  Maak melding

 5. @Rambo, Maar nu noem je toevallig 2 merken die niet alleen via de off leveranciers het land binnenkomen. Ik weet nl dat familie van familie die de producten aan de man brengen in Suriname hier groot opkopen en het versturen maar daarna de lading als gift opgeven aan de belastingdienst hier. Surinamers zijn nl gek op merken.

  En wanneer is hamsteren hamsteren in deze tijd waarbij/in men ook boodschappen voor naasten, buren en anderszins behoeftigen doet? Ik zou bv vandaag de straat op mogen maar mijn naaste buren(aan weerszijden) mogen pas op zaterdag en maandag. Dus ik zou voor hun ook meteen boodschappen op aanvraag of via ingeving meenemen en dat zouden zij omgekeerd ook voor mij doen denk ik want zo leven we met mekaar. Kan de overheid daarin verandering brengen? De mensen moeten toch mekaar helpen? Ik denk dat door deze strenge opgelegde regels de mensen eerder de grenzen gaan opzoeken. Ik denk echt niet dat mensen voor hun plezier in rijen gaan staan.


  Maak melding

 6. Wayambo. .wanneer erkent je looser lijder zijn nederlaag en treedt af? Ipv op de knieën te gaan voor Bravo? En ook nog Boefdraad te sturen. …jo djamoe ede


  Maak melding

 7. @Wayambo,

  In de economie is het woord VERTROUWEN ook van groot belang behalve het hebben van vreemde valuta. Door vertrouwen in wat komen kan de koers zich gaan stabiliseren.

  Jij zegt: WAAR BLIJVEN DE ONRUSTSTOKER.

  Er moet ook snel worden gehandeld
  om goed economisch beleid te voeren anders zijn we weer terug bij af.


  Maak melding

 8. Prof dr ir drs mr ing paarse ezelin vliegtuigbouwkundige mpp Steven Tsang de prijsverhoging komt door de isolatie en wanbelijd van van je baas kaboula desie en zijn eeuwige valuta tekorten. Je gelul maakt geen zin. Wat koste een pot pindakaas tijdens nieuw front en nu??


  Maak melding

 9. de producten zijn helamaal niet duurder geworden. op de bon zag ik dat er meer in die zakken zat dan vroeger
  je krijg mer dan moet je toch ook meer betalen


  Maak melding

 10. in de korte tijd dat ik op deze aardbol rondloop heb ik een aantal waardeloze ministers gezien. maar deze is de ergste. altijd zoek hij een reden om die criminele prijsopdrijvende chinese winkeliers te beschermen. eerst was het er is geen stabiele koers dus kan je winkeliers niet aanpakken, dan hebben winkeliers het moeilijk, nu weer een ander lul verhaal. Mede door deze spleetoog heeft het volk alle hoop opgegeven en is zij aan hun lot overgelaten, terwijl je zou verwachten dat ze beschermd zouden worden. hoeveel van de 1500 klachten die vorig maand zijn binnengekomen zijn aangepakt?


  Maak melding

 11. Dit is wat er gebeurd, importeur komt by de hoofd leverancier gaat naar eenleverancier dus al deze zogenaamde bedryven moeten winst maken op de distributie van een product
  vanzelf wordt het product duur toch


  Maak melding

 12. De schappen in de winkels zijn halfvol dus er valt al bijna geen moer te halen bij de winkel. Lege brood rekken, geen melk. Halfvolle vriesvakken.

  Laten ze gewoon buswinkeltjes langs de buurten rijden. Of laten de winkels de klanten van te voren aangeven/ bestellen via app of bestellijst wat ze nodig hebben. Zodra de winkel het heeft dan kan je het ophalen. Bijna iedereen heeft app of telefoon. Minder in de rij staan op die manier.

  In de rij staan heb ik nog niet zodanig als vervelend ervaren. De schaarste van bepaalde produkten wel en ook de prijsverhogingen uiteraard.

  Tot nu toe is men redelijk kalm ondanks de drukte soms.


  Maak melding

 13. Omdat al die mpp leveranciers oranje japjapies zijn daarom geen geklaagd meer en succes met die 200dagen plan van Chan na 200dagen zal ik kijken of die koers weer op 2.80 komt hahahaha.


  Maak melding

 14. Iets klopt niet.
  De koers is gedaald maar de leveranciers hebben de prijzen verhoogd. De leveranciers hebben bijna allemaal valuta rekeningen in Suriname en vaak ook buitenlandse rekeningen, vooral de oudere importeurs. Ze doen elektronische overmakingen met hun valuta rekening. Daar speelt geen enkele wisselkoers een rol.
  Wanneer ze verkopen op de Surinaamse markt in SRD, dan pas speelt die koers een rol. Ik vermoed dat de leveranciers/ importeurs nog steeds een te hoge wisselkoers hanteren.

  De winkeliers mogen een winstmarge van 20% berekenen. Het probleem is dat heel vaak de verhoging ook voor de oudere goedkoper ingekochte produkten wordt doorgevoerd.
  En sommige winkeliers maken het gewoon veels te bont met hun prijzen, daar is geen enkele sprake van 20% winstmarge, eerder 50 tot 100%…


  Maak melding

 15. 1. Kan mij voorstellen dat de winkeliers uit zelfbescherming niet open gaan. Ze komen per dag met honderden mensen in aanraking.

  2.Ten opzichte van de prijsverhogingen verwacht ik niets van deze minister. Bij zijn aantreden zei hij al dat het niet de bedoeling was streng te controleren.


  Maak melding

 16. Ik ga het meemaken dat de prijzen gaan dalen en onze SRD vergeleken met de dollar/euro meer waard zal zijn
  Het geld dat wij nog van NL tegoed hebben,krijgen wij niet zomaar. Er zijn voorwaarden en met abob Lonie als veroordeelde is het echt kijken en afwachten.
  Ze hebben kennelijk een privé financier lijkt mij.
  200 dagen zullen 200 maanden worden.
  Ik ben openminded dus na sidong en luku.

  Succes.😆😅🤣😂😂😂😂😬😷😷😷😷


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.