dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHerdenking SLM vliegramp in Suriname 31 jaar geleden

Herdenking SLM vliegramp in Suriname 31 jaar geleden

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag is het 31 jaar geleden dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op de Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.

Sinds de ramp organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal jaarlijks op deze onvergetelijke dag, herdenkingsplechtigheden waarbij met name haar omgekomen leden worden herdacht. Dit jaar is de herdenking vanwege de Covid-19 maatregelen anders. Zoals de voorgaande jaren zal er geen massale bijeenkomst met toespraken plaatsvinden. Slechts het bestuur van de stichting bijgestaan door een sjamaan zal bij het monument eerbetoon uitbrengen aan de overledenen.

Uit onderzoek naar de ramp bleek dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers(66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot(45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Man, was ik het vergeten, dan komt weer iemand die stress bezorgen. Het lijkt wel een soort wraakzucht. Zoiets van, God we zullen nooit vergeten wat je hebt laten gebeuren.


  Maak melding
 2. Laten we niiet vergeten dat de militairen in deze een belangrijke rol gespeeld hebben. Suriname was door Nederland en Amerika in de ban gezet. De militairen(zeg maar Bouterse) hadden geen deviezen en hebben, naast drugs in het land toe te laten (Escobar), de SLM als melkkoe gebruikt die op haar beurt wegens geldgebrek geen goede piloten in dient kon nemen anders dan brandhout.
  Dus goede vriend ik waag mijn leven niet in handen van piloten die niet kunnen vliegen of niet over de nodige papieren beschikken. Ik schuif daarom deze ramp in de schoenen van de militairen. Ik maak mij nog steeds zorgen over de SLM. Laten we daarom God bidden dat dit nooit meer mag gebeuren.


  Maak melding
 3. Het was 33 jaar geleden een soort ballen dag met voetbal spelers
  trieste zaak net bij de landing baan vlak bij zanderij , waren ook singel mensen aanwezen?
  zo zien je maar vliegtuig is ook niet meer veilig
  God zal iedereen zegen


  Maak melding
 4. SLM wou veel winst maken
  SLM vloog toen met een gepensioneerde piloot. Goedkoop is duurkoop.
  SLM IS dan ook verantwoordelijk hiervoor.
  Zomaar zoveel onschuldige mensen dood net als de 8 decembermoorden waarvoor Bouta verantwoordelijk is.
  Bouta is een moordenaar.
  Het staat vast dat hij RAMBOCUS en CYRILL DAAL zelf heeft doodgeschoten.
  Bouta hoort in de gevangenis thuis.


  Maak melding
 5. Was destijds 14/15 jaar.

  En hoe is mogelijk dat de cockpit crew louter uit bejaarden bestond?

  Piloot 65, boordwerktuigkundige ook 65 en een co-piloot zonder vliegbrevet, met vervalsde papieren?

  Geleverd via een Amerikaanse uitzendbureau voor piloten lees je dan…

  Zo onnodig


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES