Reeds 1.165 personen getest op coronavirus in Suriname

15
coronavirus-covid-19-test-suriname
Man ondergaat coronatest in Suriname

Er zijn in Suriname landelijk in totaal reeds 1.165 Covid-19 testen uitgevoerd. Daaruit zijn in totaal 90 besmettingen vastgesteld sinds medio maart 2020. Op dit moment zijn er 81 actieve gevallen. Het kan er bij Volksgezondheid-directeur Cleopatra Jessurun niet in dat vanuit de gemeenschap de indruk wordt gewekt dat de autoriteiten manipuleren met cijfers. De Surinaamse autoriteiten hebben daartoe geen behoefte maakte zij gisteren duidelijk tijdens de persconferentie.

75 procent van de actieve gevallen hebben geen symptomen en hebben geen dringende behoefte aan zorg. Zij zijn daarom in isolatie geplaatst en hoeven, gelet op hun toestand, niet in het ziekenhuis. De resterende 25 procent van wie de situatie ietwat ernstiger is, heeft dus wel dringende behoefte hebben aan zorg. Deze groep is ondergebracht in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Dokter Ori van de afdeling Epidemiologie gaf in een presentatie een cijfermatige weergave van de besmettingen. Onder de actieve gevallen zijn er 5 personen beneden de leeftijd van 19 jaar. Een persoon is ouder dan 60 jaar. De rest is tussen 19 en 60 jaar.

De handelszaak Trans America in Albina is afgesloten door de veiligheidsdiensten, omdat gebleken is dat er daar een hoge besmettingsgraad is. “Het is gebleken dat er zich iemand daar bevond die gisteren nog vanuit Frans-Guyana is overgestoken.” Uit een van de clusters is iemand, ondanks ziek te zijn normaal aan het werk gegaan en heeft mogelijk anderen besmet, die ook normaal hun werkzaamheden hebben uitgevoerd.

De directeur gaf verder aan dat bij een aantal van de gevallen is gebleken dat personen zich niet hebben gehouden aan de social distance en de hygiëne maatregelen. Onder de Braziliaanse gemeenschap in Suriname trachten de autoriteiten zich in te zetten om het virus ook aan te pakken. Het is volgens de directeur belangrijk dat deze groep, die ook deel uitmaakt van Suriname, weet dat er ook zorg beschikbaar is voor hen. Er wordt eraan gewerkt om deze groep ook via hun moedertaal te bereiken en bij het bieden van zorg wordt daarmee rekening gehouden.


15 REACTIES

 1. Mister devil zo snel gaat ht nit om d koers op 2.80 te laten droppen joow idioot..want amzad sa ey boel kong kba mt devaluatie…kloote devil.
  Chan ey kong…a ingie ey gwa grong…


  Maak melding

 2. 75 getest maar zijn niet ziek of hebben geen verschijnselen. geen reden tot paniek!!!!
  dit is onnodig extra paniek zaaien in de samenleving.

  De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) wordt ingericht als opvangplek voor mensen die positief zijn getest op Covid-19. Ruim 75% van de mensen vertoont geen verschijnselen, legde de coördinator van het NCCR, Jerry Slijngard, vrijdag uit tijdens de Covid-update. Deze groep hoeft niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. De quarantaineruimtes raken vol. Mensen die positief zijn bevonden worden ook al opgevangen in Residence Inn.


  Maak melding

 3. Nog geen 100 actieve gevallen maar wel meer dan 1100 testen gedaan. MAW er zijn nodeloze testen gedaan hetgeen de angst opbouwt. Er kunnen onder de positieven ook resistente gevallen zijn dus mensen die het virus al wel hebben opgelopen maar genezen zijn. Deze mensen zullen dus altijd een zwakke vorm vertonen maar hebben netals bij andere infectieziekten waar wij inentingen voor kennen een verzwakte vorm in hun lichaam. Verder vind ik informatie heel belangrijk tijdens een pandemie en nog belangrijker dan angstaanjagerij.
  Waarom moet het nccr het volk informeren over medische preventie en voorzorgsmaatregelen als een schooljuf/meester die een drukke klas bestraffend toespreekt?
  Het is een medisch ding laten artsen uit alle specialismen deze taak vervullen.
  De 2 voorlopers die dit nu doen hebben een militaire achtergrond en zijn gewend orders uit tte geven die meteen opgevolgd worden door hun ondergeschikten. Covid-19 is een medisch opstakel laat mensen met kennis van zaken die weten te communiceren de voorlichtingstaak op zich nemen en het nccr zorgen dat vermoedelijke infectiehaarden en personen worden geïsoleerd en uit de gemeenschap geweerd worden. dat is hun taak.
  Vanaf de uitbraak in Wuhan heeft dr Bakker in zijn wekelijkse praatje op Apintie de mensen zo goed als mogelijk geïnformeerd.
  Suriname heeft geen angstcultuur nodig maar uitleg/informatie over hoe met dit virus om te gaan.
  Dus meer Artsen, Wetenschappers, Verpleegkundigen etc etc inschhakelen om het volk te informeren ipv bedreigen en beledigen.
  Leg de mensen uit waarom bepaaldde maatregelen nodig zijn en dat het ssamen beter zal lukken want de dreigende toon is een uitdaging.
  Hier in Nederland heeft bijna iedereen een vast inkomen zelfs tijdens de pandemie. De voedselvoorziening op charitatief niveau is ook goed en veilig geregeld.
  Op een ruim 4 keer kleinere oppervlakte met 17+ miljoen inwoners was er geen totaal lockdown nodig om uit te leggen en te tonen wat voor inzet iedereen leverde. Een volkk wil geen pionnen op een MENS ERGER JE NIET bord zijn!
  Ik wens de Surinamers sterkte verstand geduld en gezondheid toe en vraag ze om zo nodig de straat te vermijden en thuis te blijven en een hobby ter hand te nemen om de tijd te doden.
  En denk ook aan de oudjes en zieken die alleen zijn/wonen als er iemand voor ze zorgt hoeven ze ook niet de behoefte te voelen om de straat op te gaan.


  Maak melding

 4. Het heeft veel weg van een Corona coup,mensen kunnen geen valuta opnemen of krijgen.Arme mensen kunnen straks geen eten kope,wnt ze hebben geen geld.De gelddrukpers draait overuren.Prijzen in de winkels zijn sky high en meneer van der San krijgt 177.000 srd,s omdat hij ruim 6 jaar geen vakantie dagen zou hebben opgenomen???..Over 2 weken moet de nieuwe regering benoemd worden dat gat .s niet door vanwege de total lock down,terwijl op dit moment slechts 2 mensen heel ziek zijn en uit het achterland komen,straft men alle mensenn.kijken hoeveel mensen dood gaan van honger en niet naar een ziekenhuis kunnen,want bussen mogen niet rijden.Arme mensen kunnen geen taxi betalen endat was de volkspresident met een legerkolonel die opdrachten loslaat.Nieuwe regering zosnel mogelijk alle militairen in hoge functie naar huis sturen en burgers benoemen.


  Maak melding

 5. Nog geen 100 actieve gevallen maar wel meer dan 1100 testen gedaan
  =============
  Heel lang Donald Duck verhaal die weinig zegt. In Nederland is met nu juist bezig om veel meer te testen, ondanks dat er steeds minder besmettingen en ziekenhuisopnamen zijn! Dat juich ik juist toe in Nederland! Mensen hier in Nederland kunnen zelf de GGD bellen als ze de symptomen waarnemen. In een week tijd hebben 500.000 duizend mensen gebeld naar de GGD voor een coronatest! Niets mis mee!!!


  Maak melding

 6. correctie

  Nog geen 100 actieve gevallen maar wel meer dan 1100 testen gedaan
  =============
  Heel lang Donald Duck verhaal die weinig zegt. In Nederland is met nu juist bezig om veel meer te testen, ondanks dat er steeds minder besmettingen en ziekenhuisopnamen zijn! Dat juich ik juist toe in Nederland! Mensen hier in Nederland kunnen zelf de GGD bellen als ze de symptomen waarnemen. In een week tijd hebben 500.000 mensen gebeld naar de GGD voor een coronatest! Niets mis mee!!!


  Maak melding

 7. Mijn god dit is pas erg.
  Ze hebben gewoon gezwegen en geen bekendmaking gedaan.
  Je kon erop wachten toch.
  Die virus kan geen klok en datum kijken.
  Ik zie ze nog steeds geen mondkapjes dragen en geen grootte schoonmaak zoals in andere
  landen.
  Ontsmetten en je muilkorf op.


  Maak melding

 8. Er zijn nog steeds mensen die de Marowijne oversteken en imbecielen die gaan werken terwijl ze besmet zijn.
  Ze moeten deze debielen 1 à 2 jaar opsluiten zodat het tot de ene hersencel die ze hebben doordringt dat ze een gevaar vormen voor de samenleving


  Maak melding

 9. @Waldo: Nogmaals je kan Nederland niet met Suriname vergelijken. En ja ze hebben gebeld maar je moet een goeie reen hebben om getest te worden. Zelfs de bloedbank test bloedmonsters ook al ivm donaties.
  Eigenlijk is de uitgeroepen total lockdown meer een bewijs van onmacht. Als je zelfs niet in staat bent om zorgverleners te beschermen en goed uit te rusten terwijl een hoge pief en zijn wijf gewoon alle regels aan hun laars hebben gelapt tm 25 mei.
  Zelfs iemand die de taak had haar districtsgenoten te beschermen en voor te lichten heeft gefaald en ze reisde gewoon rond.
  Ik onderschat de macht van Covid-19 niet maar wel de mensen die tot taak hadden om ervoor te zorgen dat Suriname een voorbeeld3e wereldland was.
  Ik kan de gedachte niet aan de kant zetten die mij kwelt nl dat de hoogste burger in rang zich in het rijtje van Amerika Venuzuela en Brazilië te scharen.
  Ken je trouwens het gezegde “een goeie verstaander heeft maar een half woord nodig”? Ik heb gisteren live naar de verklaring van Bessie geluisterd. Op een vraag van een journalist was ze weer te snel met antwoorden. Ze had het gauw zelf door en verbeterde zichzelf. Ik ben nu netzo ongeduldig als weken geleden toen de Koning en Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden aan het begin van de pandemie. Ik vraag mij nl af waar je geliefde president is en wanneer hij zijn volk gaat toepreken zoals een vader dat doet naar zijn gezin. HIJ moet het volk kracht en geduld vragen imo. Hij hoort het volk toe te spreken(al is het een tekst op de autoque die door een ander is opgesteld) Suriname staat aan de vooravond van iets dat ze niet kennen. Hij is geen wagenmenner maar voorlopig nog steeds de president.(met een zwakke gezondheid zoals 1 van je vrienden het verwoordde toen hij helemaal aan het begin van de pandemie relaxte in het binnenland)
  Nee Waldo je kan veel vinden en zeggen maar ook jij wordt nu in de steek gelaten.


  Maak melding

 10. Ook al heb je niet alle symptonen ze moeten uit voorzorg toch testen maar dat doen ze niet.
  Ben geweest heb last van kortademigheid zijn sturen je gewoon weg


  Maak melding

 11. Ik lees net op Star dat het aantal weer is gestegen.at anders is aan de cijfers die worden weergegeven in het Surinaams systeem en het systeem in Nederland is dat in Nederland er 3 hoofdcijfers waren nl
  *Opname
  *Ontslagen/genezen
  *Overleden
  In Suriname zijn het
  *Positief geteste
  *Negatief geteste
  *Alle positief geteste in 2 periodes
  *Overleden(in de eerste periode)
  *Genezen(in de eerste periode)
  Nu weet ik dus voor mezelf wat het verschil in verloop van de pandemie in Nederland en Suriname is. Hier werd er mi geen melding gemaakt van het aantal testen. Op de kaart van het RIVM(Ned BOG) kon je per dag per gemeente zien hoeveel opnames er waren. Dat waren dus ernstig zieke mensen maar er liepen en lopen heel wat meer mensen rond met het virus zonder het te weten en zonder klachten. Hoogstwaarschijnlijk hadden ze al eerder het virus doorgemaakt en resistentie opgebouwd. Het virus zal dus altijd aantoonbaar zijn bij hun maar is een verzwakte sluimerige werkelijkheid.
  Vanavond komt de Grote Wijsgeer Overste Daniëlle Veira haar landgenoten weer es stevig toespreken om 18.00u lokale tijd 23.00u Ned Tijd. Ze heeft intussen al een mond/neus masker op de kop weten te tikken vandaag wil ik op dr handen letten!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.