Premier Rutte ziet in dat mensen zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet

32
Premier Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte, die jarenlang erop tegen was om de racistische figuur Zwarte Piet aan te passen, is toch anders gaan denken over Zwarte Piet. Dit doordat hij mensen met een donkere huidskleur met kinderen heeft ontmoet, die zeiden: “ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat Piet zwart is.” Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer.

Rutte zei vroeger tot de groep te behoren die vindt dat Zwarte Piet zwart moet zijn. Maar hij denkt nu ook dat de helper van Sinterklaas over enkele jaren niet vaak meer zwart zal zijn. De premier gaat binnenkort over racisme praten met vertegenwoordigers van Black Lives Matter, de drijvende kracht achter de onlangs gehouden protesten, en hun geestverwanten, zei hij gisteren de Kamer. 

UPDATE – Dat hijzelf anders is gaan denken over Zwarte Piet betekent volgens minister-president Mark Rutte nog niet dat mensen die aan Zwarte Piet vasthouden racisten zouden zijn. Ook ziet hij Zwarte Piet niet als ‘racistisch symbool’, al begrijpt hij wel dat er mensen ‘pijn van ondervinden’. Dat zei de premier vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Op een internationale persconferentie zes jaar geleden kreeg Rutte een vraag over Zwarte Piet. Hij antwoordde toen met zijn bekende reactie dat hij daar niets aan kan veranderen want ‘Zwarte Piet is zwart’. Maar dan vervolgde hij door te vertellen dat zijn vrienden op de Antillen zo blij zijn dat ze zich niet zwart hoeven te maken en dat hij zelf dagen bezig is om de schmink van zijn gezicht te halen… De beelden:

https://youtu.be/Fk2YkZ2gGDI


32 REACTIES

 1. Ja hè Mark: Liever ten halve gekeerd dan dan ten hele gedwaald. Er zit toch een greintje menselijkheid in jou: Helaas kan ik dat van DONALD TRUMP niet zeggen.

  DE moord op de zwarte man door een blanke agent heeft hij NOOIT publiekelijk veroordeeld.
  NA DE nabestaanden van deze zwarte man heeft hij ook NOOIT een hart onder de riem gestoken.

  Er zit geen greintje menselijkheid in de president van Amerika.


  Maak melding

 2. Allen,

  Tradities die mensen of dieren kunnen kwetsen, moet je aanpassen niet afschaffen.
  Ik voel mij nooit gediscrimineerd en ik zal nooit discrimineren.
  Als iemand mij als racist zou uitmaken, is voor mij het ergste wat er is, vandaar dat mijn ouders mij geleerd hebben hoe iemand eruit ziet maakt niet uit, ga met iedereen om, maar wie jou niet ligt ongeacht kleur religie of iets anders, dan ga je met die persoon niet meer om, zo simpel.

  SUCCES.


  Maak melding

 3. Verkiezingstijd binnenkort!

  Wkn waarom geen nieuws over de US?
  Zijn ook suri’s daar. Historische gebeurtenissen.
  En brasil, de buren die binnenkort die bolsa zullen wegstemmen.
  Covid maakt duidelijk wie de echte leiders zijn.

  Suriname is geen eiland, maar verbonden met de rest vd wereld.


  Maak melding

 4. Kunnen blanken ook gediscrimineerd worden?Of kunnen alleen zwarten gediscrimineerd worden.Als je een minderwaardigheids gevoel heb zoek je achter alles wat.
  Laten wij zwarten ook een keertje in de spiegel kijken en proberen te corrigeren wat wij fout doen.Zwarten doen zwarten ook hele lelijke dingen aan.Maar wij ervaren het als dubbel erg als een blanke het een zwarte aandoet.Ik zie het zo,onder alle rassen heb je goede en slechte mensen,en dat zal altijd zo blijven.


  Maak melding

 5. henry

  5 juni 2020 At 12:51

  Ja hè Mark: Liever ten halve gekeerd dan dan ten hele gedwaald. Er zit toch een greintje menselijkheid in jou: Helaas kan ik dat van DONALD TRUMP niet zeggen.

  DE moord op de zwarte man door een blanke agent heeft hij NOOIT publiekelijk veroordeeld.
  NA DE nabestaanden van deze zwarte man heeft hij ook NOOIT een hart onder de riem gestoken.

  Er zit geen greintje menselijkheid in de president van Amerika.

  =========================

  Beste Henry, de Amerikaanse president heeft wel degelijk de moord op George Floyd veroordeeld.


  Maak melding

 6. Allen,

  Peter Jackson:
  Discrimineren komt in alle rassen en religie voor.
  Iedereen moet in de spiegel kijken, en zelf nagaan of hij/zij discrimineert.
  Ik ben zelf gelukkig opgegroeid met een familie waar bijna alle rassen voorkomen.
  Mijn vader die er helaas niet meer is, zei altijd wie discrimineert voelt zich minder dan de andere, anders zou je niet discrimineren.

  SUCCES


  Maak melding

 7. Stemming makery, deze clown gaat nu pas inzien dat racisme fout is,
  je moet je schamen menr Rutte, Foei toch ,hoe durf je
  hoe zit het met jullie slaveny verleden bestaat dat wel echt of blyft u dat ook ontkennen
  u moet daar wel haast maken want dat is de reden van ongelykheidt in Suriname
  andere Imigranten die Holland toe naar Suriname bracht kregen landt en verdienden wat van de blanken shool maar de slaven hebben nooit een vergoeding gehadt van de blanken shool
  daar hebt u als landt al voor een achterstandt gezorgd, en nu worden de kindskinderen voor dief uit gemaakt, bezefd u wel wat jullie Suriname hebben na gelaten
  hoe zit het met de enige rechthebbende van het landt SURINAME ,vandaag worden ze INHEEMSEN genoemd, ik vindt het rondt uit schaamteloos zoals nederland met zn verleden
  omgaat,maar als het om Grondstoffen gaat dan zyn jullie als de kippen by
  men heefd toe de mensen misbruikt en uitgemoordt,daar zyn helaas geen boeken over ,myn vraag is ,waarom heefd NV.Nederland suriname niet terug gegeven aan de mensen die daar recht op hadden ? inplaats daarvan is hetlandt aan een stelletje geindoctrineerde nakomelingen van de slaaf en de huurarbeid gegeven die corupt waren met medeweten van de nederlanden foei toch dat is zo,n beetje de geschiedenis ala Suriname


  Maak melding

 8. ik heb niks aan als ze piet wel inzien en nog steeds de slaveny ontkennen ,Foei
  Inheensen is ook onrecht aangedaan waar nooit over gesproken wordt,maar dat moet binenkort veranderen


  Maak melding

 9. Voor een premier die geschiedenis gestudeerd heeft, en roept werkelijk geen idee te hebben gehad, over de gevoelens die deze discussie meebracht, laat weer eens zien wat voor man deze president is😏 Hij is er alleen maar voor zijn eigen witte hoogopgeleide achterban. Het klootjes volk heeft hij helemaal niets mee, geen wit en ook geen zwart, en met geen VVD stemmers al helemaal niet.


  Maak melding

 10. In Suriname zijn de zwarten zelf de grootste racisten. Maar geen enkele zwarte in Suriname heeft daar dan een probleem mee. Als ze zelf als knecht afgebeeld worden naast een blanke, dan voelen ze zich gekwetst. Dubbele standaard dus van de Surinaamse zwarten.


  Maak melding

 11. Stap 1: hij heeft vernomen dat mensen zich gediscrimineerd voelen (dus het hoeft nog niet zo te zijn dat er daadwerkelijk gediscrimineerd wordt)

  Nu nog stap 2 en 3
  Stap 2: hij erkent dat er gediscrimineerd wordt
  Stap 3: hij onderneemt actie tegen discriminatie


  Maak melding

 12. Duscriminatie is al als he he kinderen van jongsaf leert dat ze geen zwarte partner moeten nemen. De kinderen zitten met van alles op school maar zodra ze 12/13 zijn wordt ze geleerd neem geen kaffri.
  Discriminatie komt overal voor maar extreem met moord??? Nee dat dien de blanken omdat ze bescgermd worden. Wat als de zwarten massaal alle blanken op straat zouden moorden of hun huizen in brand steken. je pakt dan ook onschuldigen en dat mag en kan niet.


  Maak melding

 13. Het huichelachtige masker van Rutte wordt door vele Oranje mensen van Surinaamse afkomst geprezen. Zo ook Wilders. Rutte is een typische open- deur-intrapper. Zelden heeft hij een eigen mening. Juist hij vanwege zijn leidende rol, zou een nieuwe ommekeer teweeg moeten brengen. Echter , dit gaat hij niet doen angstig als hij is daarmee stemmen tegen zich te krijgen. Een ware huichelaar is hij. Ziehier een man zonder ruggengraat. In andere geciviliseerde landen hoef je echt niet met Black Face te komen aandansen. Die strijd is allang gevoerd. Nu Nederland nog. Wat valt er eigenlijk in te zien? The story has been told. En zo ga je vooruit.


  Maak melding

 14. Eerlijk

  Wat bij jij grappig!

  Zie het geval George Floyd

  Hoe kon deze man de agenten dan uit de weg gaan.

  Waar mensen in Nederland hun ogen niet voor moeten sluiten is dat alles wat in USA gebeurt tegen ook overkomt waaien naar Nederland en Nederlandse groepen zoals extreem rechts, de rechtse media, ondernemingen, politie dit ook over nemen en gaan toepassen op oa, Surinamers, Turken, Marokkanen, Molukkers, enz.

  Zo zie je dat deze zaken in Nederland spelen en worden gebruikt tegen mensen die er anders uit zien dan blanke mensen. De gevestigde groep oa Rutte, VVD, PVDA, CDA, enz die wist al heel lang hoe de vork in de steel zit, maar doen alsof de niets zagen. Hadden het over aanpassen en meegaan met de de gevestigde orde. Deze rechtse bal Rutte, moet nu niet mooi weer komen spelen dat hij nu anders tegen zwarte piet aankijkt en toen vond dat Zwarte Piet traditie was, en zware piet, zwarte piet was en hij niets aan kon veranderen. Rutte gaat ook naar scholen op Haagse scholen van leerlingen afstammen van Allochtonen. Bovendien heeft hij geschiedenis gestudeerd. Dus Rutte houdt op met poppenkast spelen. Rutte laat met zijn opmerking dat hij nu anders tegen Zwarte Piet aankijkt, door het geval van George Floyd in USA duidelijk zien dat hij een opportunist is.

  USA daar bepalen de blanken met hun systeem. Zwarten, Latino’s ea zijn daar kansloos. Zie dat een van de van de opgepakte agenten zelfs van Aziatische afkomst is. Ook hij is schuldig aan de dood van George Floyd. Ook hij was in dienst van het Witte Systeem en is ook schuldig aan de dood van George Floyd.

  Hoe moeten de afstammelingen van Afrikanen in de USA weglopen omdat ze het blanke systeem verafschuwen. Een systeem die hun discrimineert, vernedert, kansloos maakt en zelf dood en geen toekomst biedt voor een beter leven.

  Ik begrijp niet dat zij die weg kunnen uit de USA het land niet verlaten en naar andere landen gaan om hun toekomst op te bouwen. USA een vreselijke land om in geboren te worden als je zwart bent of latino, enz. En toch willen vele mensen naar toe gaan, omdat ze dromen van televisie films van Holiwood.

  De armoede in USA is vreselijk voor mensen met een tintje of donkere mensen. Ik zou niet een Surinamer willen aanraden in dat land te gaan wonen. Kies liever voor Canada. Veel beter is de EU, ondanks dat er ook in deze landen discriminatie is, maar kansen heb je wel en de mogelijkheden om je te verheffen zijn vele malen beter dan in de USA.

  Ik vraag mij vaak af wie deze blanke mensen van de USA zijn? In Zuid-Afrika had je ook een slag van deze blanke mensen, afkomstig uit Ierland, UK, enz. Ze waren niet de rijkste mensen toen ze uit UK of Ierland vertrokken naar de USA. Het waren barbaren, vreselijke mensen, die de inheemsen eerst uitschakelden, daarna mensen uit Afrika voor hen als slaven keihard lieten werken en zich zelf verrijkten en het systeem van wij bepalen in het leven riepen en alles doen om het in stand te houden.

  Gelukkig dat China nu ook een land wordt, waarmee USA wel degelijk rekening moet houden en een goede alternatief is voor de landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika om zich beter te handhaven en er hoop is voor deze landen en mensen.

  Suriname moet daarom de banden met China en India gaan vergroten. Er moeten meer studenten van Suriname naar deze landen gezonden worden om te studeren. Ook Brazilië moet men niet over het hoofd zien. Brazilië maakt alles en heeft alles en is een buurman van Suriname. Waarom moeilijk doen, als het aan je zuidgrens heel gemakkelijk is of met boten naar Suriname gemakkelijk kan?

  Niet alleen EU moet voor Suriname belangrijk zijn, maar Brazilië kan dat ook.

  Een goede zeehaven, luchthaven, bruggen over de grensrivieren en een treinverbinding via Guyana.

  De diplomatieke banden met Brazilië moeten heel sterk verbeterd worden, waardoor Suriname op vele terreinen voordeel kan hebben aan Brazilië, landbouw, veeteelt, ondernemingen, olie en gas, toerisme, doorvoerhaven van goederen uit Brazilië via Suriname en Guyana naar het noorden naar het Caribischgebied, USA, Canada.

  Ook de JAP-luchthaven moet een belangrijke Hup worden naar oa, Afrika, EU, Latijnsamerika/Brazilië, Guyana, Frans-Guyana.


  Maak melding

 15. Blijf met je haat jegens Nederland in Nederland wonen hor
  Wie huichelt er nou
  Blijf met je haat jegens Nederland hulpmiddelen aanvaarden hor
  Wie huichelt er nou
  Blijf met je haat jegens Nederland pakketten met open armen ontvangen hor
  Wie huichelt er nou
  Wat een walgelijke honden


  Maak melding

 16. Het gaat heel weinig, over de situatie van nu. Toen heette het “Slavernij”.
  En wat nu aan de hand is noemen wij***Gedwongen Arbeid***

  Tot nu toe, heb ik nergens in de geschiedenis gelezen dat de staat**Nederland**
  daadwerkelijk bezig was met de”Slavernij”. Maar de staatskas, werd goed gespekt.
  Ik weet nog niet, of de huidige Nederland, zich hieraan schuldig is!

  In de eerste en de tweede wereldoorlog, was het een overheidszaak en ik denk dat het niet verkeerd van mij is, om in dit geval het land Duitsland aan te spreken.

  Ik heb gelezen en verhalen gehoord, dat in Nederland alleen ondernemingen waren die de handel in slaven bedreef.

  Hiervòòr was Columbus die de grootste invasie en genocide in de geschiedenis van de mensheid pleegde.

  Discriminatie: heeft vele betekenissen, het ligt eraan, in welke zin het toegepast wordt.

  Afrika, kende toen de slavenmarkt.
  Dorpen, waar veel meer dan
  de helft van de bevolking in slavernij werkte voor de machthebbers. Dus het was makkelijk, voor de slavenhandelaars om slaven te vinden.

  Zo werden de Afrikanen, door”Zwarte machthebbers” naar de kust gebracht om verkocht te worden.

  Het debat kan volgens mij op rationele gronden en feiten worden gevoerd. Ja, ik ben klein op deze wereld van hebzucht.

  Wat hier in ons land gebeurt, noem ik ook een vorm van discriminatie!
  Ik laat mij niet onnodig het schuldgevoel, jegens Nederland aanpraten!

  Zo belangrijk waren we(IK) ook weer niet. In mijn leven hier, val ik elke dag van de ene verbazing in de andere over behandeling van het volk door “alleen heerser”

  Op deze site, ga ik (wij)
  van top naar top, terwijl onze burgers van afgrond naar afgrond gaat.

  Over onze stervende grondwet en democratie, wie durft, veranderingen door te voeren?


  Maak melding

 17. Leek, ben je echt een leek?
  Je vermeldt onder andere dat de Afrikaanse machthebbers slaven naar de kust brachten om verkocht te worden. Wat in Afrika destijds gebeurde is dan een Afrikaanse aangelegenheid. Maar waarom brachten zij de slaven naar de kust? Dat kan alleen maar als mensen en in dit geval Nederlanders (er waren ook andere landen), zich van A naar B verplaatsten. Het zou erg raar zijn dat een Afrikaanse machthebber voor niets zijn slaven naar de kust bracht. De Afrikaanse machthebbers hebben de slaven niet vervoerd naar Nederland of Portugal ,Frankrijk ,Engeland en zo voort. Het omgekeerde was wel het geval en zo heeft de verspreiding van slaven zich plaatsgevonden. Het komt hierop neer; blijf je aan de Noordzee en uit het zicht van Afrika ,zou er geen transportatie en daaruit voortvloeiende consequenties plaatsgevonden hebben.

  De Nederlanders zijn dus naar Afrika gekomen en niet de Afrikanen naar Nederland om hun slaven aan te bieden. Dat houdt dus in dat Nederland en andere landen nooit een rechtvaardiging moeten zoeken in het gegeven dat Afrikanen zelf aan slavernij deden. Het gaat niet op. Tenminste ,als je verder denkt dan je neus lang is. Jij doet kwaad en ik ook ,dus het is goed. Maar jij doet nog meer kwaad dan ik. Is het nog steeds goed? Of is kwaad gelijk aan kwaad? Jij vermoordt twee mensen en ik vermoord 15 mensen . Niet erg ,het is gelijk. Jij vermoordt 15 mensen en ik vermoord 2000 mensen . Geen vuiltje aan de lucht. Ik heb 2000 mensen vermoord en jij maar 15. Dus ,jij mag je vrijspreken? Of gewoon zeggen ; zand erover.


  Maak melding

 18. Pakiratigri, Nee, nergens zand over.
  Wij zouden, leerling uit het verleden kunnen trekken en dingen anders kunnen doen.
  De ellende van vroeger,is anno 2020, zeker niet goed te praten en dat doe ik ook niet.
  Ik weet echt niet bij wie ik aan moet kloppen, om de wreeddadigheden van nu, opgelost te krijgen!
  Ook, ik leef”nu”. Ik zou graag zien dat de wereld anders
  (beter) was.

  Helaas, heb ik geen macht, misschien is het ook beter, wie weet, zou ik aan graaien en moorden geslagen zijn.

  Wat je van mij heb gelezen, zijn niet, alleen mijn woorden.
  Ik heb alleen herhaald, wat geschreven en verfilmd zijn.

  Als over, pak weg 100 jaar het boek van Dew Baboeram,
  gelezen zal worden, zullen ze ook op, tegenstrijdigheden stuiten.

  En zich afvragen, wat is de
  “Waarheid”?
  Of ik een Leek ben, laat ik het over aan jou beoordeling.
  Want ik ben niet zo erg slim als anderen, ik weet niet alles, ik probeer van mijn ervaring en van anderen te leren en van jou heb ik heel wat geleerd, bedankt daarvoor.

  Ik weet zeker dat je een goed mens ben. Wel krijg ik het gevoel dat je verbittert ben geraakt, door iets of iemand.
  En dat je met je zelf in conflict ben.
  Ik kan ook heel erg naast zitten met mijn gevoel.
  De volgende keer, als ik ga bidden, zal ik aan jou en je dierbaren denken.
  Ik wens ons een stralende toekomst.


  Maak melding

 19. Mensen voelen zich niet gediscrimineerd door Zwarte Piet maar vanwege Zwarte Piet. Want die Zwarte Piet gaat toch geen zwarten discrimineren?


  Maak melding

 20. Er zijn mensen die hele boeken kunnen schrijven hier op waterkant. Jammer dat jullie geen videoblogs met die verhalen maken op youtube, er zouden veel mensen naar kijken…


  Maak melding

 21. Goh wat een rancuneus gebral, en dat na 3 honderd jaar discriminatie zij u
  Ze hebben het uit gevonden en 300 j aar nog steeds een trauma, ?????


  Maak melding

 22. @Dotveba,

  Die zwarten laten nooit iets van zich horen als een Hindoestaan gediscrimineerd worden. Maar wanneer zij gediscrimineerd worden, dan bedelen ze om sympathie, terwijl zij zelf de grootste racisten zijn in Suriname.


  Maak melding

 23. Wie pijn ondervindt van zoiets als zwarte piet moet zich maar psychisch gaan laten nakijken. Stelletje cry babies.
  De zwart getinten die altijd zitten te zeuren over racisme en ervan houden om zich te wentelen in de slachtofferrol zijn vaak genoeg zelf de grootste racisten. Daarom kan ik hun hypocriet gejank nooit serieus nemen.


  Maak melding

 24. ik voorspel u dat er binen tien jaar een dictator aan treedt met een visie ,en alle neuzen zullen dan een kant opkyken,het rassen ,cultuur ,en economisch probleem zal na 20 dictatuur
  weg gewerkt worden ,er zal gewrkt worden aan een ONE PEOPLE ONE NATION model en een twee politieke party model, zodat suriname uiteindelyk als staat de bevolking een mooi toekomst kan geven


  Maak melding

 25. Hopelijk voelen de mensen zich in de toekomst niet gediscrimineerd en gaan protesteren tegen Jezus de decipelen en de kerk.Daar zijn ze allemaal ook witte mensen.De duivel alleen is zwart.


  Maak melding

 26. een land met teveel politieke partyen is niet by voorbaat democratischer,in tegendeel
  en het is ook geen aan winst ,wat mischien wel zo lykt,het is niet bevorderlyk ook niet voor het democraties gehalte van parlement of landt,
  al te vaak constateer ik dat politici hun beroep niet als STAATSBELANG maar als politiek belang vervullen iets waar ik my niet in kan vinden
  Ik vindt dat je tot een verkiezing by een politiek party mag horen ,maar mocht je gekozen worden deel tenemen in het parlement dan moet men geen belang of verplichting aan zo,n een party hebben, je ben dan in dienst van de staat,zo voorkom je belangen verstrengeling wat een groot probleem is in Suriname. dit hadt al moeten gebeuren want als je kyk naar de surinaamse maaschapy dan constateer ik dat de Hindustaanse gemeenschap alle belangryke economische positie,s heefd in genomen ne nu ook de politieke leiding wat is met de rest van de bevolking gebeurt hoe is het zover gekomen,? begryp me niet verkeerd ik ben niet racistisch bezig ,ik wil dat iedereen wakker wordt zodat we naar een rechtvaardig sURINAME toe kunnen werken voor ons allemaal en niet voor een bepaalde cultuur alleen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.