woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidCapaciteit medische zorg in Suriname behoorlijk onder druk

Capaciteit medische zorg in Suriname behoorlijk onder druk

-

Does Travel - naar Suriname

Gelet op de forse toename van het aantal Covid-19 positieve gevallen in Suriname kan worden aangenomen dat de capaciteit van de medische zorg behoorlijk onder druk is komen te staan. Er worden nog meer testen uitgevoerd waarvan de resultaten spoedig met de samenleving gedeeld worden. Nu er sprake is van community spreading, wordt de Surinaamse samenleving wederom gevraagd vast te houden aan de officiële kanalen als het gaat om nieuws rond de Covid-19 aanpak in Suriname.

In Suriname blijft de officiële covid-19 teller de afgelopen dagen stijgen. Er is momenteel sprake van een explosieve groei van het aantal coronabesmettingen. Zondag stond de teller rond 19.00u nog op 5 actieve cases en totaal 15 positief geteste corona gevallen. 24 uur later op maandag rond 19.00u is de teller gesprongen naar 34 actieve cases en 44 positief getest.

In het St. Vincentius Ziekenhuis zijn casus 12 tot en met 16 ondergebracht. Acht personen die later positief zijn getest, zijn opgenomen in het Wanica Ziekenhuis. Waar de overigen zijn opgenomen is nog onduidelijk. “Behalve de capaciteit staan ook de human resources en de verbruiksartikelen onder druk”, zei Volksgezondheid directeur Cleopatra Jessurun tijdens de laatste persconferentie van het Nationaal Covid-19 Managementteam.

Speciaal voor Covid-19 patiënten zijn er 45 behandel apparaten klaargezet met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 69. Echter is het grootste probleem naast het verbruiksmateriaal, de human resources. De directeur is elke vorm van donatie richting de medische zorg zeer erkentelijk. Volksgezond bevindt zich nu in een fase waar de sneltesten worden geëvalueerd en gevalideerd. Met de bevestigde gevallen van lokale besmetting is de Covid-status in Suriname op rood wat betekent dat er sprake is van lokale besmetting.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

40 REACTIES
 1. De Ndp heeft alles weggeklauwd. Zieken huizen hadden dit geld goed kunnen gebruiken. Er moet nu een bestuurswisseling komen. Het managen van deze crises eist goed leiderschap. Iets wat de Ndp niet in huis heeft. Nederland en de diaspora (incl Koos zelf) is bereid om Suriname financieel te helpen maar niet met dit bestuur.


  Maak melding
 2. Ali…….
  Ze hebben voor 200 miljoen geïnvesteerd in aardappelen en uien.

  Dat is het eerste waar je aan denkt bij de uitbraak van een pandemie….toch ??


  Maak melding
 3. Dit loopt uit op gigantische problemen. 10 jaar lang is er geen cent gestoken in medische zorg. Nu komen de problemen boven water drijven.


  Maak melding
 4. Koos@@ .. Stop met je Nederland shit. Hollanders geven nooit iets gratis weg.. Wat ze uitgeven willen ze 2x terug. Ben je knettergek zal Geert Wilders en zijn aanhang zeggen. Suriname is eeuwen een kolonie van Nederland land geweest, maar ze hebben niets eens een behoorlijk brug of snelweg voor Suriname gemaakt, terwijl ze meesterlijk zijn in het maken van bruggen en wegen. De Surinamers die in Nederland geloven zijn de Surinamers die in de oertijd blijven hangen, maar ik niet. Nederland wil zelf landen in Europa niet helpen en dan denkt jij en velen dat Nederland geld over de balk gaat smijten in Suriname. Dreams on.


  Maak melding
 5. De opening van de nieuwe Bouterse highway om een gigantische massa op de been te krijgen, was absoluut geen slimme setje geweest.
  Dat was ongeveer 3 weken geleden en Nu zijn ze ziek . Alle zuidelijke DC’s waren toen aanwezig.
  Als de voorste man in de linie besmet is, Wat kan je dat verwachten op de Volgende??
  Aerosols: de virussen gaan ze zich vast klampen aan de ionen in de lucht en ook aan de zuurstof moleculen. En zuurstof hebben we nodig. Wala!


  Maak melding
 6. Chan denkt, ondanks al de covid ellende, de hele dag aan Pres worden. Zo gaat hij het volk redden???
  Nederland zegt dar Chan de miljoenen niet meer krijgt omdat hij met Brunsie werkt.
  Wisten we al van revoren dat hij niets zou krijgen. Vene jaren in hun leugens getrapt.
  Maar Chan wilt Abop uitschakelen na Presidentschap. Daarom zijn onder minister op juspol. Ik hoop dat hij ballen heeft om tegen deze mensen op te treden.


  Maak melding
 7. welk nut heeft het om de “avondklok” te gebruiken als voorkomen coronavirus covid-19 besmetting? je kunt toch ook overdag besmet raken? waarom niet volop inzetten op bescherming overal? want er rijden al drie maanden geen bussen en zo te zien gaan ze nogmaals drie maanden niet rijden, wellicht kunnen zij wel rijden met bescherming per persoon. misschien dan toch pas in december?!?
  maar ja, wanneer je je in de handen wrijft met dit Godsgeschenk coronavirus en je smeedt allerlei plannetjes die covid-19 voor je gaat dragen, je kunt wel eens er bekaaid van af komen. zo raakt de bedrieger bedrogen. geef het op.


  Maak melding
 8. @Glenn,

  Nederlanders zijn gierig, klopt. Jammer dat Surinamers dat ook niet zijn, want dan hadden ze elke dubbeltje wijs besteed.


  Maak melding
 9. Wat een gedoe met die “verkapte” Engelse woorden.
  Wat is het verschil tss 34 active cases en 44 besmet. Besmet kan gewoon thuis uitzieken lijkt mij. Vallen die 34 ook onder de 44?

  Community spreading, volgends mij is dat juist goed toch. Tenminste hier.

  “Het grootste probleem naast verbruiksartikelen is human resources”
  Niet voldoende verpleegpersoneel?
  Waar zijn al die verpleegsters, die een naskip cadeau hebben gekregen voor hun “ harde werk”.
  En waar zijn die dansende verpleegsters om bouta nu.

  Veel vd berichtgeving begint te wankelen.


  Maak melding
 10. Glenn, vergeet niet dat Nederland nog steeds een grote investeerder is in Suriname. Ook zij hebben een belang bij een gezond Suriname. Wilders heeft geen klap te vertellen. Het draait om de muntjes en met een goede aanpak hebben beide landen profijt ervan.


  Maak melding
 11. Je moet er niet aan denken dat de situatie zo uit de hand gaat lopen dat dezelfde toestanden als in Ecuador hier plaats gaan vinden. Lijken op straat enzo

  Hulp uit de EU is meer dan welkom in Su!


  Maak melding
 12. Peter Kleinbal. Dat probeer ik velen wijs te maken. De regeringen in Suriname hebben altijd al gaten in hun handen gehad. Het is niet alleen een Bouterse probleem maar een Surinaams probleem. Winti waai lanti pai..


  Maak melding
 13. Is er werkelijk een uitbraak of is dit weer een streek van Bouta om de telling te saboteren. Want deze misdadiger is nu in alle staten om niet af te treden zodat hij gepakt wordt door de witte mannen in korte broek om 11 jaar te brommen met bloemkool en spruitjes. Kan Chan zijn eigen dokteren niet sturen om de covid gevallen te controlen. Want volgens mij is dit een afleidingsmaneuvre.


  Maak melding
 14. Het Surinaamse volk/de kiezers zou heel blij zijn de eindslag van de DNA-verkiezingen van 25 mei 2020 van de DNA van de republiek Suriname willen weten. Het is nu al 2 juni 2020 en nog steeds is er geen uitslag.

  Zie wat er sinds 25 februari 1980 tot heden onder ddb met Suriname gebeurd is/gebeurt.

  Deze Algemene En Geheime Verkiezingen van de DNA van de republiek Suriname die 100 % in handen was van de regering ddb, blijkt weer een schoolvoorbeeld van te zijn dat ze niet in staat zijn te plannen/beleid te maken, organiseren, uit te voeren en het resultaat bekend te maken.

  Ja!, vindt jij het gek dat Suriname zo diep gevallen is met deze grappenmaker ddb? ddb is bezig met zijn enige eigen belang, niet in de gevangenis terecht komen voor de misdaden tegen de menselijkheid. Wel dan heb je geen tijd om je bezig te houden met algemene zaken van het land en de Surinamers? De inner-cirkel om hem heen weten dit en maken van de situatie misbruik om zich flink te mesten bij de honingpot. ddb kijkt er naar en kan er niets aan doen.

  Surinamers hebben nu een einde gemaakt aan dit poppenkast en vinden dat zij het onderwerp zijn en niet ddb. Alleen wil ddb niet de gevangenis in en is er daarom geen uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2020. ddb weet dat door president te zijn hij vrij gewaard is van de strop. Zijn inner cirkel, gezin, adviseurs, radioman, stiefkinderen, zijn roversnest, maken zich allemaal zorgen. Want als hij de strop krijgt zullen zij ook hangen.

  De poppenkast van Jan Klaasen en Katrijn moet nu afgelopen zijn. ddb, gezin, roversnest ophoepelen. Jullie hebben Suriname 40 jaar opgehouden, bijna 2 generaties die zitten met jouw problemen en in grote armoede leven en hun leven uitzichtloos is.


  Maak melding
 15. Tuurlijk zal Nederland helpen. Waarom niet!
  Al was het naar om die circa 450.000 surineds te bewegen om terug te gaan. Cru gezegd.
  Help het land van afkomst, dan gaan ze vanzelf terug, is een oude strategie.

  Hulp kan worden verleend in verschillende vormen; kennis, trainingen, materiaal, menselijk kapitaal, etc.

  De gevluchte mensen van de jaren 70, denken dat ontwikkeling alleen maar bestaat uit een brug en een stukje asfalt.
  Wereldvreemd noem ik dit.
  Revo maakt kapot! Kijk maar wat 50jr revo in Cuba heeft gedaan. Ook in suri. Het heeft jr geduurd om de infra etc te herstellen in suri. Daar zit je ontwikkelingsgeld: stabiele economie met een koers v 1 op 3.

  Dus Nederland en daar vallen wij Surinaamse Nederlanders ook onder, zal absoluut helpen aan het herstel. Trouwens suri heeft nog enkele miljarden tegoed en €19mil.


  Maak melding
 16. Het is wel opvallend dat er na de verkiezingen veel besmettingen hebben plaatsgevonden.

  Het gaat nu niet meer om wie de schuld heeft.
  Er lopen nu mensen rond die het virus verspreiden zonder dat ze het weten. Dat proces kun je niet meer terugdraaien, dus is een kwestie van tijd dat de aantallen verder zullen stijgen.

  Zoals anderen opmerken is de lockdown dan weinig zinvol omdat men overdag gewoon ook besmet kan raken.
  Iedereen heeft mooi lopen praten dat men zich moet houden aan de maatregelen, maar dan hebben zij zelf het slechte voorbeeld geven.

  PANIEK ZAAIEN IS ONNODIG WANT JE BEREIKT ER NIETS MEE!

  De nadruk moet niet liggen op de lockdown, maar op de social distancing en het goed ontsmetten van drukke openbare plekken. Daarmee beperk je de de verspreiding.
  Wie ziekte/griep verschijnselen heeft, blijf thuis en vul aan met de nodige vitaminen en mineralen om weer op te knappen.


  Maak melding
 17. Surinamers jullie hebben bouta niet nodig .Wat jullie nodig hebben is de regering Vhp en combinate die jullie gekozen hebben en zeer overtuigend ook.Bouta houdt jullie gegijzeld.Hij is niet van plan zijn verlies te accepteren omdat jullie zijn bevelen blijven opvolgen!
  Bouta kan jullie niet redden uit een corona epidemie omdat de medische zorg onder hem tragisch te noemen is. Hij gaat naar Cuba op bezoek bij zijn huisarts en jullie mogen van hem dood neervallen.
  Met het aantreden van een nieuwe bestuur vhp en combinatie,zullen deuren opengaan en de wereld zal Suriname helpen en steunen en relaties die door bouta kapot waren gemaakt eerder zullen hersteld worden.Eis het aftreden van bouta!


  Maak melding
 18. Wat is het probleem van Bouta om de winnaars sportief de hand te schudden🤔, waar en op wat, zit hij nog te wachten ? Dat er toch nog even snel gesjoemeld kan worden? Zijn eigen Paarse aanhang heeft hem verraden, door toch stiekem op een ander partij te gaan stemmen. Ze hebben van hem gegeten, en gedronken, en geld aangenomen, hoezo kunnen ratten elkaar vertrouwen🐀, ze vreten hun eigen kroost op als ze er beter van worden. Dus Bouta, ken het soort dat je koestert, er valt niets meer bij jouw te halen, dus de ratten verlaten het zinkend schip🐀.Nu jij nog.


  Maak melding
 19. Dit is dan wel zorgelijk en schandalig:

  NDP-assembleelid Rachied Doekhie stelt tegenover de Ware Tijd dat al wekenlang gebabbeld wordt, de autoriteiten zich voornamelijk richten op de oostgrens, terwijl de westgrens mogelijk een nog grotere bron van gevaar is. Hij merkt op dat dagelijks talrijke personen illegaal vanuit Guyana over de rivier worden aangevoerd of er naartoe worden gebracht. Per persoon strijken boothouders die deze transporten uitvoeren SRD 250 op.

  Ook horecagelegenheden storen zich aan God noch gebod, zegt de politicus en maken mensen met avondpasjes van het NCCR er misbruik van. “Allerlei poepejantjes hebben pasjes. Die dingen moeten onmiddellijk worden ingetrokken.” Doekhie geeft aan dat onlangs enkele tieners door de politie in Nickerie zijn aangehouden nadat de avondklok was ingegaan. Zij transporteerden enkele buitenlandse hoertjes van Nieuw-Nickerie toen ze staande werden gehouden.


  Maak melding
 20. @Wendy
  Nederland zegt dat Chan de miljoenen niet krijgt omdat hij met Brunswijk samen gaat werken?
  Hoe kom je aan die onzin? Zit jij soms in het Nederlandse kabinet? Suriname heeft nog €20.000000,- tegoed van Nederland en dat gaan ze heus wel krijgen als de nieuwe regering geïnstaleerd is.Jij hebt echt een mentaliteit van verdeel en heers.Hou daar eens een keer mee op!!! Je houdt echt van stoken!!!


  Maak melding
 21. Wij zijn met zijn allen blij dat Suriname niet te maken heeft met een corona epidemie zoals in Nederland waar 6000 doden te betreuren valt.Maar dat komt door het feit dat de bevolking daar groter is in aantal en dat ze niet ver vanelkaar wonen.Besmet worden daar is dus groot.Waren de rollen omgekeerd dan zou Suriname wegeveegd worden van de map.In Suriname met een bevolking van plus minus 500000 aan zielen id de medische zorg tragisch te noemen en dan is het niet wachten op crimineel bouta maar op het buitenland om ons te redden.
  Er is geen genezing met gebruik van medicijnen ,geen kuur nog voor het coronavirus.Wat nog kan helpen is je handen regelmatig wassen, mondkapjes ,handschoenen en afstand houden van elkaar .Als je naar het hospitaal moet dan moet er genoeg beademingsapparaten aanwezig zijn omdat levens nog gered kunnen worden en Suriname heeft niet meer dan 1 of 2 apparaten.Als jij je ziek voelt ga dan in quarantine.Zo besmet je een ander niet.
  Avondklok is geen kuur want corona houd zoch niet aan tijd en plaats.Het is gewoon een tactiek van dictator bouta om het volk in zijn greep te houden.


  Maak melding
 22. Koos 2 juni 2020 At 14:15

  Nederland is helemaal geen grote investeerder in Suriname meer hoor. Dat zijn peanuts bedragen. Zoek de cijfers maar op. Staan gewoon online. Als exportland voor Suriname staat Nederland op een schamele plaats 13 trouwens. Misschien dat in nood Nederland wat zal helpen maar dat gaat nooit gratis en altijd in ruil voor zeggenschap.
  Nu is het investeringsklimaat hier ook nooit geweldig geweest. Maar dat was ook voor de NDP regering al niet goed.


  Maak melding
 23. Ach, zou de marrons ook werken als de rest en opbouwen zoals de hindostanen en javanen gedaan hadden en nog steeds doen,dan zouden ze vandag niet zitten benijden en vol medelijden zitten dat de anderen alles hebben en zij niets.
  Ja toch @Dotveba!


  Maak melding
 24. @Koos
  Gelijk heb je.Het is altijd Nederland die ons te hulp schiet ondanks het feit dat bouta en zijn schoothondjes Nederland stank voor dank geeft.
  Het eerste wat de nieuwe regering vhp en combinatie moet doen is de relatie met Nederland herstellen die bouta kapot heeft gemaakt.


  Maak melding
 25. Het lijkt of sommige hier met een bedelstaf zullen gaan bij Rutte. Ik weet dat het zit in sommige mensen DNA om neerbuigend met een glimlach op het gezicht hun doel proberen te bereiken. Dat weten de Hollanders alles van, want die zijn meester in. Ik zeg jullie maar 1 ding en dat is: Gelijknamige polen stoten elkaar altijd af. De hardwerkende Hollanders zien hun belasting naar Suriname vliegen. Ja hoor!!! Knettergek zijn jullie.


  Maak melding
 26. Glenn 2 juni 2020 At 18:32
  == Ja hoor!!! Knettergek zijn jullie.==

  Dat niet alleen. T’is bijna staatsvijandig gedrag wat er hier elke dag vertoond wordt door mensen met een vrijwel altijd Nederlands paspoort.


  Maak melding
 27. @Jan de wit…ik wil wedden dat je zwart bent🙄…maar dat terzijde, je hebt het goed geraden. Er is een noodwet ivm covid19; volgens mij een voorloper van noodtoestand!

  Als de NDP die tot 5 jaren kan rekken, game over voor die Sherif…kan ie weer id rij voor volgende verkiezingen😅😅 tegen die is geen corona meer….eh ja, op die boer na! Soso lobi!


  Maak melding
 28. @Dotveba, wat je zegt over de Hollanders, om ze niet te vertrouwen klopt, als een bus. Zelfs de hollanders met wie ik in Suriname heb gewerkt kon je niet vertrouwen. Vandaar dat ik ooit op dit forum heb gezegd, dat ik ze haat, omdat God ze haat,


  Maak melding
 29. Eco- tourisme brengt ook een stukje destabilisatie van onze natuur, als er een boom wordt gekapt in het bos, zonder de nodige rituele handelingen te plegen raken alle omringende bomen gefrustreerd. Mensen denken vaak dat alleen mensen en dieren getraumatiseerd raken, maar dat klopt niet, alles wat ademt raakt opgefokt, dus ook ons oerwoud.
  Dus geef ons oerwoud rust, en laten de gedachten van de mens in dat stukje natuur vredig en harmonieus zijn. We betreden een wereld van het planten en bomenrijk en creeren alleen maar wanorde daarin, je zou kunnen zeggen dat wij dan bezig zijn het DNA van dat rijk te manipuleren en daardoor zal het uiteenvallen.
  Vroeger had de aarde meer rivieren en oerwouden, nu is het het tegenovergestelde, kap je een boom dan plant je er een ander daarvoor in de plaats. Als Europa voor iedere boom die ze hebben gekapt uit ons oerwoud vergoeding zouden moeten betalen, dan zou het meer zijn dan de schulden die Su momenteel heeft, en zijn wij zo uit de problemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES