maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameAmzad Abdoel (NDP) afgestraft door kiezers; kreeg maar 117 stemmen

Amzad Abdoel (NDP) afgestraft door kiezers; kreeg maar 117 stemmen

-

Does Travel - naar Suriname

NDP parlementariër Amzad ‘Er-komt-geen-devaluatie‘ Abdoel is bij de onlangs gehouden verkiezingen in Suriname enorm afgestraft door de kiezers. Kreeg hij bij de verkiezingen in 2015 nog bijna 2.500 stemmen, op 25 mei 2020 was dat aantal slechts 117!

Hij keert niet meer terug in De Nationale Assemblee omdat de NDP in Wanica, waar hij op de lijst stond, slechts 1 zetel heeft gehaald. Deze zetel gaat naar lijsttrekker Ashwin Adhin die wel duizenden stemmen kreeg.

Op Wikipedia staat dat Amzad Abdoel zijn politieke loopbaan bij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) begon, maar dat klopt volgens de partij niet. Hij stapte voor 2010 over naar de Nationale Democratische Partij (NDP). In 2012 kwam hij in opspraak omdat hij een stuk grond van 1,4 hectare toegewezen had gekregen.

Dit perceel werd in verband gebracht met zijn stem voor de Amnestiewet, twee maanden eerder, terwijl de oppositiepartij KTPI 27 keer ervoor vergeefs een aanvraag voor dit perceel had gedaan.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

111 REACTIES
 1. Tsja suicide? Maar goed, suriname bedankt deze man komt niet terug. En in geen enkele andere vorm in geen politieke partij. Hij zat eerst in DOE? DOE moet inderdaad zelfreflecteren want zo een kleine partij en dan twee duivelskinderen of enakskinderen gebaard ? Even opnieuw DOE!


  Maak melding
 2. De stelling is hond 🐕 amzad of varken 🐷 amzad , die zijn eigen braaksel het-vreet is gestorven door verslikken.
  We rekenen ook af met hun baas. Het trotse volk van Suriname hebben de schavotten al klaar staan voor deze soort hufters . Wat een zooitje wat een puinhoop hebben ze gemaakt en achtergelaten .
  Ik ben echt benieuwd wat de crimineel Bouterse gaat zeggen: A NO MI beng do ing ! Voor 2010 was het gebeurt . Echt fuck it met die bejaarde .


  Maak melding
 3. Dit is wat ik bedoel abdoel ,bla bla bla. Je bent geleerd ,je hebt betere kijk op dingen toch. En nu dan? Voor eeuwig en altijd je bek gesnoerd. Schaam je diep vuile……….vul maar zelf in!


  Maak melding
 4. Dit is de grootste gluiperige, ranzige rioolrat die er rondloopt.

  Een viezerik pur sang, die alles en iedereen belazert en besodemieterd heeft.

  Een grote bek en een boelerkop zonder herseninhoud.

  Bovenstaande is ook van toepassing op Misiekaba, Bouva, Doekhie, Hooghart, Simons en overige paars gerelateerde schurken.

  Nu zijn het stuk voor stuk, tandeloze POLITIEKE KUIKENTJES.


  Maak melding
 5. Zoals Redskin dat aangeeft.
  Alles afpakken wat op onrechtmatige wijze is verkregen. Vooral door een judaskus die beloond is geworden.
  Abdoel, ik heb het altijd al aangegeven “ga terug naar Pad van wanica yu pitjieng koeli boi want je hebt niets geleerd wat rechtmatigheid inhoudt ondanks je rechten studie”
  Als er 1 persoon is waartegen ik een tegendraadse affectie kreeg is het wel Amzad Abdoel.
  Alles wat hij kraaide aan onzin en leugens klonk als het ware als een voetzoeker. Maakte totaal geen indruk.
  Indien ik het met geluid kon immiteren dan zou ik klinken als minder dan een huilende hond die zogenaamd jorka’s ziet en dan begint te huilen.
  Ja zalfs Bouva en Misiekaba probeerden hem na te doen maar ze klonken echt niet zo.


  Maak melding
 6. 26 03 2019 DNA vraagt Minister Hoefdraad volledige Informatie op te sturen

  Ik zou Bouva willen vragen naar deze opnames te kijken want wat blijkt dat er tot op heden de documentaties nog niet in het bezit zijn van de PG. Ja zelfs de VP Adhin heeft zijn mond vol van transparantie en corruptie durft te zeggen dat de stukken reeds in 2018 heeft gestuurd naar de PG. Dit terwijl Bouva met zijn woorden het tegendeel lijkt te beweren.


  Maak melding
 7. Ja Amzad. Je hebt nu tijd genoeg om de universiteit over te doen. Kennelijk heb je een belangrijke college gemist over devaluatie. Over de gemiste college voorspellingen doen door jouw gezonde verstand te gebruiken wil ik het niet hebben want je kon het aan je ballen voelen dat de NDP aan het verliezen was en nooit van zijn lang zal ze leven 33 zetes zou halen. maar de arrogantie van de NDP maakt blind.
  Mijn onbeantwoorde vraag is nog steeds: Is jouw slechte opleiding als econoom de schuld van Adek of van Abdoel?
  Wil je mijn voorspelling horen?
  Abdoel ga een normale baan zoeken want jouw carrière als politicus is over en uit.
  Jij hebt net als Misikaba de NDP om zeep geholpen. Je bent een gevaar in het voortbestaan van een politieke partij net zoals Misikaba. Het gaat je goed.


  Maak melding
 8. Kef- kef abdoel kijk waar naar toe het vol jou geslingerd heeft. Dit is puur een vloek van het volk waarmee je heel je leven moet doen.
  Vuile hond vieze varken!!!

  Have a good day “asshole”


  Maak melding
 9. De NDP staat op instorten.
  Alle corrupte leiders van de NDP hebben flink gefaald en hebben veel stemmen verloren.
  Door hun huidige onsportieve huichelachtige optreden verlaten nog meer mensen deze partij. Steeds meer mensen worden zich bewust van dit slechte gedrag van de NDP.
  De corrupte leiders van de NDP laten een compleet verafschuwd partij achter. Ik denk dat de NDP uitelkaar zal vallen en uiteindelijk niet meer zal bestaan.

  Amzad Aboel heeft zijn biggie bek klap gehad, hij heeft geen 10 tellen nodig om bij te komen maar 10 dagen.


  Maak melding
 10. Ja meneer Abdoel. in mijn enthousiasme vergeet ik het belangrijkste, te weten jouw valutawet. Ik wil jou hiervoor voordragen voor de Nobelprijs Economie, want hiermede ben je eigenlijk begonnen met een nieuwe economische school: De Amzad Abdoel economische school voor economische ezels. Kijk er zijn wettelijke maatregelen voor de economie, maar die dienen om de economie in een bepaalde richting te sturen en niet om de Economie te beheersen. Hoofdregel is: de Economie zuivert zichzelf. Een van de regels was van Gournays , die luidde: “Laissez faire, laissez passer et le monde va de lui-même:” ‘Laat begaan, laat doorgaan, de wereld gaat vanzelf’.
  Dat was een regel om de economie juist vrij te laten en geen belemmeringen op te leggen.
  Kijk Abdoel: ik ben geboren in de tijd toen 1 Surinaamse gulden de tegenwaarde had van 2 Nederlandse guldens. Als je denkt dat je de koers via een wet kan wijzigen of bevriezen rijst de vraag: waarom SRD 8.50 een us Dollar, waarom niet 1 SRD =1 Euro. En weet je wat mij ten zeerste verbaasd heeft? Dat je de vrije hand kreeg van de NDP om deze stompzinnige wet door te drukken. Dat wil wel iets zeggen over het niveau van de NDP in het bijzonder en het onderwijsniveau van Suriname in het algemeen. Dit is veel te laag geworden en ook gedevalueerd. Ga terug naar het niveau van de jaren 60 met natuurlijk de nodige moderniseringen naar nu. Ten opzichte van nu waren wij dus Superstudenten. Dit is ook de boodschap die ik de volgende minster van onderwijs wil geven. Zorg ervoor dat er geen figuren als Amzad Abdoel kunnen ontstaan en in bestuurlijke functies met dit niveau terecht komen. Verander het niveau. God zij met Suriname


  Maak melding
 11. Deze mpp waardeloze zogenaamde tigri kan niet meer bijten. We zullen nooit meer iets van hem horen. Strafzaak instellen tegen hem is niet uitgesloten. Ook hij heeft vreselijk veel gegraaid in het honingpotje.


  Maak melding
 12. Dacht dat Abdoel rechten had gestudeerd [ ( 🙂 } want als econoom klonk hij net als RobG.
  Geen verstand van verschijnselen die invloed hebben op en ook het ontbreken van voortschrijdend inzicht in het geheel.
  Abdoel je bent boom noch schors laatstaan een levend wezen uitbeeldend.
  Deze Abdoel laat zelfs mijn grijze haren recht opstaan


  Maak melding
 13. De vraag is: heeft Ab{d}boel zijn diploma eerlijk verdiend … is er voor zijn diploma grof geld betaald?

  @@@RobG moet hierin een handje gehad hebben !

  ” De leerling {Ab{d}Boel heeft zijn meester {@@@RobG } overtroffen.”

  Wie zijn de examinatoren geweest? Een kijkje in zijn Univ. record lijkt me interessant.

  Dit geldt eveneens voor de Paarse Politieke { pas uit het ei gekropen } Kuikens : Bouva en Mi-sji-keba !!!!!


  Maak melding
 14. Poppenkast,zelfs dat soort illegale pensioen gaan terug gehaald worden en het zijn er heel wat. Alle rijkdom waarvan niet bewezen kan worden inleveren en vervolgen. Met Holland een goed uitleverings verdrag,want velen hebben dubbel paspoort en denken in Holland veilig te zijn.


  Maak melding
 15. Abdoel moet een stukje touw nemen en zichzelf ophangen of grammaxone drinken. Hij is een schande voor zn familie. Zielige jongen. Echte loooooozerrrrrr.


  Maak melding
 16. Mijn voorspellingen: Bouterse gaat geen zitting nemen in de DNA. Hij vindt het een poppenkast en is bang uitgelachen te worden. Dus vaarwel Bouterse.
  Jenny Simons doet het nu reeds in haar broek. Datgene wat ze Brunswijk en anderen van de oppositie heeft aangedaan krijgt ze zeker terug. Kleineren, interrumperen, storen etc. Rusland: Wat gaat u stemmen? Wat is uw punt van orde? Ze doet er dus beter aan uit de kamer te blijven. Jenny: vaarwel samen met jouw man. Geelings die de Revo-bedrijven van bout straffeloos kapot heeft gemaakt. Ik wil het nog niet hebben over de potentiële overlopers. Dus tijdperk Bouta en tante Jenny is voorbij.


  Maak melding
 17. Adboel joe mpp ga nu wetten maken in jou kippen ren ,liegen en bedriegen heeft je meer stemmen geleverd .

  Wetten maken wat niet nodig waren ,jij en vrouw Jenny Simons zijn niet in de woonwijken gaan lopen om NDP te promoten ..

  Jenny Simons en Moestatja van arbeid jullie gaan in DNA vergaderen 26 uren lang zijn jullie gek geworden .

  Minister van arbeid hoe kan je 26 uren lang werken ben je GEK Moestatja ,nu kan je met pensioen .

  Bij NDP vergaderen ze 26 uren alleen om een stront wet goed te keuren .

  Wie gaf jullie opdrachten om zo lang te werken waren het de stront oude miltairen als Bouterse ,Boereveen Graanoogst ,Abraham .


  Maak melding
 18. Deze lui zonder moraal die er zitten voor eigen gewin , moeten kaal geplukt worden van al datgene dat hun uit naam van omkoperij en corruptie is gegeven. Het zijn dit soort lui die Suriname naar de verdoemenis helpen .
  Ze hebben nog nooit gehoord van de uitspraak; vraag niet wat Suriname voor jou kan doen , maar vraag wat jij kan doen voor Suriname!!


  Maak melding
 19. In DNA had NDP het over productie bedrijven welke bedrijven heeft NDP op gezet .

  Abraham ,Bouterse ,Graanoogst ,Boereveen deze gasten zijn zo gierig ,deze gasten zijn Ba Griedi of Akan Zwarie .


  Maak melding
 20. Bouterse met je stront verbroedering politiek een ieder weet hoe het land heb vernietig .
  Bouterse en NDP telkens lullen over Geopolitiek of Dekolonisatie .

  Wat moeten jongeren en ouderen met zulke stront worden terwijl je geen neten op tafel kan zetten voor gezinnen .

  Op de juiste moment zijn jullie nu ten onder gegaan .

  En maar roepen 60 jaren niets gedaan tegen onze voorouders dat alles netjes hadden achter gelaten .


  Maak melding
 21. Ik zij ook altijd verbroedering heeft verloedering gebracht onder jongeren en ouderen .

  NDP verbroedering maar jullie vormen wel alleen een Regering met de 26 gestolen zetels .

  Zo gierig is Bouterse deze man weet niet wat delen is Akan Zwarie is Bouterse .


  Maak melding
 22. VHP kan de zakken nu vullen want ze gaan werken en delen met de rest van de bevolking .

  Zie je de NDP de NDP shcurken delen of in de wijken lopen .

  Laat NDP beter promotie maken in de wijken zijn ze vies voor in de vuile wijken gaan lopen .


  Maak melding
 23. Zelf een duivel ondersteunt deze handelingen van NDP niet .

  Met 26 zetels heeft NDP Regering Suriname vernietig in 40 jaren rotzooi .

  Geen enkel Militair of Politie is houd van NDP .

  Een Militair of Politie werken maar voor 200 usd tot 300 usd per maand onder deze schurken van NDP .

  Een Militair of Politie verdiende onder nieuw front 800 usd tot 1500 usd per maand .

  Toch zeg NDP ze hebben het beter gedaan het leven is beter geworden .


  Maak melding
 24. Als je goed kijkt naar de uitingen van het NDP-volk is het voornamelijk angst !
  Angst voor discriminatie,
  Angst voor uitsluiting,
  Angst door wantrouwend naar anderen te kijken en vooraf allerlei doomscenario’s te bedenken,
  Angst door niet meer realistisch en positief te kunnen denken.
  Het NDP-volk is gebrainwashed door psychotische leiders.
  Voor het NDP-volk is “educatie” / “mind-reset” heel belangrijk !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 25. Surinamers…, kondre mang..Het is tweede pinksterdag.., een ogenblik geduld.. AUB, . . De export naar Nederland IS momenteel verwaarloosbaar.. Deviezenstroom van euro’s ligt stil.. .. De srd is letterlijk geveld door de ndp..Al een paar jaar zie je al een sterke neerwaartse spiraal… Abdoel ndp econoom.. krijgt 119 stemmen.. Abdoel is nu geschiedenis geworden. ., De politieke autoriteiten van de ndp regering hebben de Surinaamse economie helemaal verwaarloosd.., Covid-19 is een excuusbrief .. Covid-19 raast als een stier door het glas.. Vooral in Europa en Amerika.. . Het heeft communicatie nodig.., maar ook een gebalanceerde economische afweging.. .. Er is groot ongemak over de rigide strategie die nu gevolgd wordt.. Ndp sergeanten willen hun macht laten zien..De sergeanten zijn bekende mensen in Suriname ….Het Surinaamse volk wordt door sergeanten – machthebbers gegijzeld..Gebeurt al jaren.. .Heel veel Surinamers zijn ongerust over de onstichtelijke manier waarop de Surinaamse sergeanten – machthebbers zich de laatste vier jaar hebben gedragen… De sergeanten lopen in het groen..,met sterk achterhaalde denkbeelden.. Soms Cubaanse denkbeelden.., maar.. . Cuba ligt ver weg.. . . Een goedkope vorm van populisme gebruiken de sergeanten om hun doelen te bereiken.. Dit wat verder ondersteund wordt door droombeeld verkoper van der San en vertolkt word door clifton Limburg.. Clifton Limburg roept in zijn programma, heel Suriname om zich in te schrijven bij de kamer van koophandel in paramaribo. Begrijpelijk dus ze moeten handel drijven.. Maar om handel te drijven heb je geld nodig . . .Dat is dus wat de ndp top aan het doen is..valse proclamaties. Valuta handel heeft als ruggengraat een kasreserve aan geld nodig. .. Waar is ons kasreserve van de Surinaamse nationale bank, vraagt het volk… Tralala krijgen ze te horen.. Een ander zegt a no mi…Surinaamse export gaat meestal naar Europa . De doelpalen van de Surinaamse verkiezingen zijn intussen verplaatst naar Europa.., met name Nederland .Nederland en de EU stellen steeds hardere eisen. . Ik denk dat Surinamers zich vooral zorgen moet maken.., niet voor de ndp.., maar over de status van de Surinaamse economie…Al belt nerkust met bouterse om hem te vertellen dat de ndp dinsdag op 34 zetels staat… Het kan niks meer uithalen dan een vertraging… Het volk is het wachten spuugzat… Het wordt spannend in Paramaribo.


  Maak melding
 26. Ik ga mij groente planten nat maken ,weinig water in Nederland heel droog .

  De verkiezing is voor bij is geen tijd om grapjes met Wendy te maken .

  De Amsoy en tomaten planten moeten elke dag water ,Wendy kan je komen helpen .


  Maak melding
 27. Waar is Wendy de hoer rob gay en nog een paar van die de go ollo van bouta likte ik mis ze hier, misschien hoor je nooit meer iets van deze honden


  Maak melding
 28. Ik heb dit stuk al honderd keer gelezen. Het clipje even zo vaak bekeken. O wat een goed nieuws! Abdoel komt niet terug. God is Groot en Goed. Amen. Dank U Heer!


  Maak melding
 29. STEMMEN ZETELS
  VHP 108176 20
  NDP 65538 16
  NPS 32334 3
  ABOP24814 8
  PL 16654 2
  HVB 7411 0
  BEP 6805 2
  A20 4497 0
  DOE 2378 0
  PRO 1576 0
  SPA 929 0
  PALU 806 0
  STREI 690 0
  DA91 666 0
  VVD 346 0
  SDU 255 0
  DNW 73 0

  TOTAAL 273948 51

  opmerking: stembureau 186 ontbreekt nog.
  bron: binnenlandse zaken
  bron: okb.sr processen-verbaal paramaribo.
  bron: uitslag commewijne/marowijne/wanica/para/sipaliwini
  brokopondo/saramacca/coronie/nickerie


  Maak melding
 30. @ pico
  De begrippen door jou gebruikt is te hoog aangegrepen voor wendy. Zij kan je niet volgen. In het vervolg graag eenvoudige woorden, zodat zij kan begrijpen wat je zegt.
  Ik heb een paar clipjes van hem gezien op Facebook en vraag mij af of hij wel begrijpt wat hij leest. Ik ontmoet vaker personen, die nij de vraag stellen van welke school ad boel afkomstig is en ik schaam mij om aan te geven dat hij van hetzelfde universiteit afkomstig is waar ik afgestudeerd bent.
  Zijn docent is zeker Winston wirht geweest. Want vaker kraait hij ook onzin uit.


  Maak melding
 31. Opgeruimd, vuile corrupte paarse riool rat, die een verschrikkelijk mooi land samen met die andere ratten naar de klote hebben geholpen.
  Opruimen en naar chemisch afval brengen.


  Maak melding
 32. =Hij zal Bouterse vragen zijn beveiliging door te betalen.

  Stoere mensen, gewelddadige mensen, mensen die status gericht zijn, mensen die liegen, bedriegen, frauderen ect vallen een keer hard op hun bek.


  Maak melding
 33. gister avond reed ik langs de hoogestraat
  tussen de buitenlandse dames langs de weg zag ik sharmila en wendy
  die hebben hun oude beroep weer opgepakt
  iets verder zag ik vriend de boelende econoom adboel


  Maak melding
 34. 117 stemmen gekregen…ja dat krijg je als je grote leugenaar wil spelen voor de camera en je wil profileren als het gezicht van de NDP. Een spreekwoord zegt; hoge bomen vangen veel wind, en jou boom Abdoel is omgevallen, einde politieke carrière. Je droom is uiteen gespat vanwege je eigen leugens en gladde woorden naar de surinaamse gemeenschap.Als je dacht dat het volk dom kon gehouden worden dan heb je nu het deksel flink op je neus gekregen….je gaat de geschiedenis in als …er komt geen devaluatie…clown omdat je dacht dat jou schip NDP ondankbaar was als de Titanic, maar je bent tegen een ijsberg( lees boze bevolking) aangevaren en je hebt jezelf en je partij tot zinken gebracht….lik je wonden, en laat politiek over aan deskundigen, mensen die wel weten om van hun land en volk te houden.


  Maak melding
 35. pakiratigri 1 juni 2020 At 11:50
  Abdoel ,brada, mi moi of mi no moi , neks te maken nanga den.
  ***************************************
  @@@pakiratigri …. wat een Mentaliteit !!!

  Je hoort echt .. echte echte …. in het Dierenbos …. nergens anders !!!!!!!!


  Maak melding
 36. Pakiratigri paarse stront rat! zonder hersencellen, jij heb je zieke geest aan d3 duivel verkocht. Keer op keer wordt je door NDP geboeld en het biljft lekker. Rob g is ook verdwenen en jou tijd is ook gekomen. Je heb niks meer te zoeken op wtk.


  Maak melding
 37. Politieke carriere van pseudo econoom en aanbidder van de paarse sekte Abdoel is ten einde. Het volk heeft afgerekend met deze misleider. Tik yu bondru….wegwezen.
  Paarse bolwerk staat op instorten. Macht van de revo mastodonten wordt met de minuut minder.


  Maak melding
 38. Bye ,bye Abdoel.
  Je vervaldatum was 25 Mei 2020.
  Suriname heeft je afgestraft voor alle pijn ,verdriet, die je hebt meegebracht met je.


  Maak melding
 39. Volgens het volk heeft adboel zijn best niet gedaan. Keer op keer Naaien van het volk is hij zeer zwaar bestraft. Volgens paktigri heeft adboel wel zijn best gedaan. Deze gast go olo is open voor alle paarse ratten.


  Maak melding
 40. Abdoel brada. Meri mi meri mi ,dan yu san si. Pakiratigri is trots op je. Een goede soldaat gaat strijdend ten onder. Een goede en moedige soldaat gaat niet zijn loopgraaf verlaten bij het minste en geringste schot. Dezelfde moed die Abdoel getoond heeft, zal hij ook verder tonen in zijn verdere socialisatie.


  Maak melding
 41. Hahahahahaha. Agoe Aboel is flink afgestraft door het volk. Nu moet hij maar weer z’n mondje en z’n kontje gaan verkopen. Zoals verwacht kon londa ke naach aloe baba/adhin ook niet stand houden tegen de sherrif. Dat komt ervan wanneer een slappeling het moet gaan opnemen tegen een crime fighter/bikkel. Wat bezielde de ndp toch om zulke waardeloze kandidaten te zetten in wanica??? Bouta heeft daar de plank ernstig mis geslagen.


  Maak melding
 42. Hij kan alsnog zijn autobiografie schrijven en inzicht geven hoe het toeging binnen de NDP en de NDP-regering.
  Wie waren de grote mannen binnen de NDP? Naar wie luisterde Bouterse het meest? Hoe werden interne strubbelingen opgelost?Van wie kwamen de ideeën voor diverse zaken zoals leningen?
  Wordt vast interessant. Wat was de rol (groot of klein) van Ingrid en Peggy? Wie ging steeds een kijkje nemen bij Dino namens de familie Bouterse?


  Maak melding
 43. Hooghap, over hindoeisme en christendom, —————> een oerdomme demente fossiel die nog steeds niet heeft begrepen hoe en waarom zwarten door middel van een witte mannen bijbel en zwaard in Suriname zijn terecht gekomen. En ga je schamen door hun god aan te bidden.


  Maak melding
 44. @Pakirarigri
  Ik denk dat Abdoel zijn loyaliteit afgelopen is. In de campagne zag of hoorde je Abdoel zelden tot nooit.
  Hij was een soldaat, kanonnenvoer. Hij zal dat gezien deze afstraffing goed begrijpen en jaren in de woestijn moeten rondzwerven en de genade van zijn familie, die terug ging naar de VHP, moeten aanvaarden.
  Alle paars zal al weg zijn bij de familie Abdoel.
  Gelukkig is YouTube niet uit te wissen. Abdoel zal nog jaren moeten slikken wT hij allemaal voor Doms heeft geroepen voor z’n. Bazen.


  Maak melding
 45. Goed gezien JoJo. Soldaten die op missies uitgestuurd worden kunnen het soms niet navertellen. Soms was het zelfs zinloos. Denk maar aan Bush die achteraf voor niets Amerikaanse soldaten stuurde naar Irak. De Vietnamese oorlog is ook een voorbeeld. Heel wat van die veteranen die levend uit de strijd gekomen zijn ,verkeren onder erbarmelijke omstandigheden. Zelfs in de woestijn kun je overleven. Genoeg hagedissen ,slangen ,konijnen enz., die zich daar bevinden. In Suriname heb je geen woestijnen. Het dichtstbij komt een savanne omgeving. Gelukkig zijn we geen dieren . We zijn mensen. Dus ook zijn familie zal hem moeten omarmen. Soldaten voeren opdrachten uit. Een van de meest moedige soldaten, Muhammad Ali ,weigerde überhaupt om ten strijde te gaan. Het is hem niet in dank afgenomen. En toch is hij een van de allergrootsten. Abdoel is geen bejaarde. Ook die zal het redden.


  Maak melding
 46. De NDP heeft deze verkiezing verloren door toe doen van de heer Abdoel en een paar leden van het Kabinet van de President. Zijn adviseurs zijn niet van deze tijd. Deze mannen hebben geen inlevingsvermogen. Hebben geen inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen.Kunnen politieke haalbaarheid niet inschatten .Is beter dat ze het overdragen aan een ander.


  Maak melding
 47. de andere corrupte wurm die ook afgedankt is chotkan die wegen laat beleggen op staatskosten voor zijn nicht [tbv van voetbalveld]
  deze wc wurm dient ook vervolgd te worden daar zal de vhp voor zorgen
  khorie koeta


  Maak melding
 48. De winnaars van de verkiezingen hebben met steun van de kiezers de overwinning behaald. De oppositie heeft zich echter bedient van populisme, angst creëren onder de bevolking, leugen en bedrog, valse berichtgeving en stemmingmakerij waardoor Amzad Abdoel als een grote boeman werd afgeschilderd. Maar neem van mij aan dat heel veel elementen van deze wet door de nieuwe regering op een slinkse manier wel zullen worden geïmplementeerd. Er is geen ontkomen aan. Een vrije koers ontwikkeling op de valuta en wisselmarkten is niet meer van deze tijd. Zowel de Centrale Banken als de regering van landen komen met tal van reguleringsmaatregelen om de wisselkoersen de geld- en kapitaalmarkt in het gareel te houden. Maar de oppositie in Suriname heeft angst gezaaid onder de kiezers en de mensen waren gevoelig voor hun argumenten. Amzad is een zeer goede econoom en zijn invloed zal zeker niet afnemen. Hij komt zeker terug in het machtscentrum.


  Maak melding
 49. Aapdoel je moet elke dag n kilo varkensvlees verslinden da gaat die bittere smaak in jw criminele smoel wel overgaan. K wil jw wel meemaken in ht nieuwe DNA tegenover bravo als voorzitter. Ht wordt spannend k kyk ernaar uit.


  Maak melding
 50. @ Rob
  Je eerste zin. Zo hoor je toch te winnen. de kiezer bepaald. Dat je dit vermeldt betekent slechts dat je er een andere mening op nahoudt; door fraude.

  Je tweede zin.
  Hier ben je de weg echt helemaal kwijt en wel om twee redenen
  1. Populisme, leugen en bedrog dit zijn de handelskenmerken van de NDP geweest van meet af aan. Zelf nu, nu het voorbij is, bedienen ze zich van leugens
  2 Waardoor enz
  De zin begint met een aantal kreten gevolgd met – waardoor Amzad Abdoel als een grote boeman werd afgeschilderd. Dit sluit totaal niet op elkaar aan.
  Abdoel heeft zich misdragen, heeft niets gedaan voor het land. Hij bruuskeerde de oppositie, de banken, de centrale bank. Daarom is hij slecht, door en door slecht. Bovendien onbekwaam. Nogmaals economie is meer dan kroegenpraat, is meer dan knippen plakken, is meer dan woorden/zinnen lezen.
  Het gaat om VERBANDEN te leggen. Ik zal je als grote pseudo-econoom zoals Bigi Sma je altijd noemt een voorbeeld geven;
  de Philipscurve, simpel om te googelen, simpel om vervolgens naar de assen te kijken en zeggen wat deze curve aangeeft. Maar dan? Ja nu heb je economische kennis nodig. Namelijk wat betekent dit voor de inflatie, voor de werkgelegenheid enz.
  Jij kan het niet en Abdoel ook niet, getuige zijn handelen. Een econoom wel.
  Een ander voorbeeld
  Iemand schreef hier ooit, wat kan je uit de weekstaat van de cbvs afleiden, slechts een A4tje
  Een econoom kan er ongelooflijk veel uit halen. Ben je dit niet dan zie een hoop cijfers, meer niet

  Vervolgens heb je het over de wisselkoers.
  Twee opmerkingen
  1. Ook hier ga je zoals gewoonlijk de mist in. Je vergelijkt een klein, arm land, met een veel te lage scholingsgraad
  (NDP heeft dit gruwelijk verwaarloosd, waardoor de kwaliteit van arbeid achteruit gaat. Goed gekwalificeerd arbeid is ongelooflijk noodzakelijk) met grote mogendheden. Zij zijn in staat om de wisselkoers te stabiliseren.
  Abdoel dacht, ik gebruik mijn macht als parlementariër en vaardig een wet uit. Welke econoom is zoooo stom? Ik had hier al aangegeven dat na valuta-interventie, welke reeds had plaatsgevonden oa met het “geleende” gestolen geld (volgens een ndp’er die de blunder van Adhin probeerde goed te praten) het rentewapen had moeten worden ingezet. Nee meneer Abdoel gedroeg ze als een despoot.
  2 Neem van mij aan schrijf je. Op basis waarvan ben je van mening dat iemand iets van je moet aannemen. Je begrijpt er de ballen van, maar wil wel mee praten.
  Nee, ik neem niets van je aan.


  Maak melding
 51. Evenredige vertegenwoordiging

  Dit doet mij terugdenken aan de jaren 60 toen ik nog op de Middelbare school zat. Wij, de jonge intelligentia van Suriname hadden een gewoonte om tijdens de pauzes op de banken in het plantsoen voor het AMSgebouw te brainstormen hoe wij Suriname zouden veranderen en verbeteren zodra we afgestudeerd waren. Het vak staatsinrichting was verplicht en ik moet eerlijk toegeven dat dit vak een van mijn lievelingsvakken waren. Samen met mijn medestudiegenoten hadden wij enorm veel kritiek op het kiesstelsel van Suriname. Wij hadden twee bezwaren te weten:
  1: Het kiesstelsel deugde niet en leende zich voor fraude en manipulatie. Wij vonden het evenredigheidstelsel beter dan het districtenstelsel.
  2. Ook de inrichting van het land deugde niet. Iemand uit het district moest naar Paramaribo om zijn belangen te behartigen. Intussen is dit systeem behoorlijk veranderd door het invoeren van districtsraden en ressortraden. Alleen werkt dit systeem nog te stroef.
  Terugkerend naar punt 1. Wij waren van mening dat dit stelsel in het voordeel van de winnaar werkte en de winnaar zal het niet veranderen. Hij zal pas gaan janken wanneer hij de daaropvolgende verkiezingen verliest met dezelfde passieve houding van de winnaar. Ook kan je, zoals nu gebleken is, slechts met 5 bussen stemmers een zetel in Coronie binnenhalen. Vraag rijst of dit niet vaker is gebeurd.
  Onze grote tegenstander uit die tijd was professor Coen Ooft, minister van binnenlandse zaken. Deze man haastte zich naar de TV om te verkondigen dat wij het verkeerd hadden ingezien. Mijn eerlijkheid gebied mij te zeggen dat in de jaren 80 deze man publiekelijk heeft verklaard dat wij in de jaren 60 gelijk hadden, maar gelet op zijn positie binnen de regering, hij geen andere keus had dan om de mening van de regering te verdedigen.
  Nu zijn wij ruim 50 jaren verder en de geschiedenis herhaalt zich nog steeds.
  Ter illustratie van het probleem van mij en mijn studiegenoten uit de jaren 60 geef ik eerst een uiteenzetting wat het evenredigheidstelsel inhoudt.
  Daarna wil ik u wijzen op de verschillen in zetels die behaald worden bij toepassing van het districten en evenredigheidstelsel. Voor de cijfermatige uiteenzetting ben ik uitgegaan van het overzicht van Ali, met de nodige aanpassingen omdat de info op dit overzicht achter loopt. U mag voor uzelf nagaan welk systeem voor een land als Suriname beter is.
  Evenredige vertegenwoordiging (bron wikipedia) is een kiessysteem waarbij het percentage behaalde zetels bij goede benadering evenredig is met het percentage behaalde stemmen. Een partij die 20% van de stemmen haalt, heeft in een systeem met evenredige vertegenwoordiging dus recht op (ongeveer) 20% van de zetels.
  Het aantal zetels dat een partij krijgt is het aantal keren dat de kiesdeler afgerond is gehaald. Zetels die overblijven, worden restzetels genoemd en verdeeld over de partijen die de kiesdeler gehaald hebben.
  Nederland kent bij de verkiezingen een volledig systeem van evenredige vertegenwoordiging. In tegenstelling tot sommige andere landen kent Nederland ook nagenoeg geen kiesdrempel. Dat wil zeggen dat het mogelijk is met een eenpersoonsfractie in een gekozen orgaan te komen, maar dat een lijst bij Tweede Kamerverkiezingen niet in aanmerking kan komen voor restzetels als de kiesdeler niet ten minste eenmaal gehaald is, waardoor de kiesdeler tegelijk ook de kiesdrempel is. Voor andere organen is dit wel mogelijk.
  opmerking: stembureau 186 ontbreekt nog.
  bron: binnenlandse zaken
  bron: okb.sr processen-verbaal paramaribo.
  bron: uitslag commewijne/marowijne/wanica/para/sipaliwini
  brokopondo/saramacca/coronie/nickerie

  Gemiddeld moet men bij E.V. 5.371 stemmen halen voor een zetel.( 273948/51)
  Bron: ALI. Behaalde zetels DV behaalde zetels EV
  VHP 108176 (20) zou worden 108176/ 5371 = 20 normale zetels
  NDP 65538 (16) zou worden 65538/5371= 12 goedkope zetels
  NPS 32334 (3) zou worden 32442/5371 = 6 dure zetels
  ABOP24814 (9) zou worden 24814/5371= 4 afg. 5 goedkope zetels
  PL 16654 (1) zou worden 16654/5371 =. 3 dure zetels
  HVB 7411 (0) zou worden 7411/5371 = 1 dure zetels
  BEP 6805 (2) zou worden 6805/5371 = 1 goedkope zetels
  A20 4497 0
  DOE 2378 0
  PRO 1576 0
  SPA 929 0
  PALU 806 0
  STREI 690 0
  DA91 666 0
  VVD 346 0
  SDU 255 0
  DNW 73 0
  Restzetels 3. N.B. deze gaan naar partijen, die zetel(s) hebben gehaald, maar het is des regering wat hiermede gedaan zal worden
  Uit bovenstaand overzicht is duidelijk te zien waar de goedkope zetels (minder dan het gemiddelde), waar de dure zetels (meer dan het gemiddelde ) en waar de normale zetels (evenveel als gemiddeld) naar toe zijn gegaan
  Als deze uiteenzetting de aandacht krijgt van de regering dan zal ik hiermede al mijn klas- en studiegenoten uit die goede oude tijd in ere hebben hersteld.


  Maak melding
 52. Volgens mij is er iets misgegaan bij het plaatsen van dot bericht. Mijn verontschuldigingen.

  Evenredige vertegenwoordiging

  Dit doet mij terugdenken aan de jaren 60 toen ik nog op de Middelbare school zat. Wij, de jonge intelligentia van Suriname hadden een gewoonte om tijdens de pauzes op de banken in het plantsoen voor het AMSgebouw te brainstormen hoe wij Suriname zouden veranderen en verbeteren zodra we afgestudeerd waren. Het vak staatsinrichting was verplicht en ik moet eerlijk toegeven dat dit vak een van mijn lievelingsvakken was. Samen met mijn medestudiegenoten hadden wij enorm veel kritiek op het kiesstelsel van Suriname. Wij hadden twee bezwaren te weten:
  1: Het kiesstelsel deugde niet en leende zich voor fraude en manipulatie. Wij vonden het evenredigheidstelsel beter dan het districtenstelsel.
  2. Ook de inrichting van het land deugde niet. Iemand uit het district moest naar Paramaribo om zijn belangen te behartigen. Intussen is dit systeem behoorlijk veranderd door het invoeren van districtsraden en ressortraden. Alleen werkt dit systeem nog te stroef.
  Terugkerend naar punt 1. Wij waren van mening dat dit stelsel in het voordeel van de winnaar werkte en de winnaar zal het niet veranderen. Hij zal pas gaan janken wanneer hij de daaropvolgende verkiezingen verliest met dezelfde passieve houding van de winnaar. Ook kan je, zoals nu gebleken is, slechts met 5 bussen stemmers een zetel in Coronie binnenhalen. Vraag rijst of dit niet vaker is gebeurd.
  Onze grote tegenstander uit die tijd was professor Coen Ooft, minister van binnenlandse zaken. Deze man haastte zich naar de TV om te verkondigen dat wij het verkeerd hadden ingezien. Mijn eerlijkheid gebied mij te zeggen dat in de jaren 80 deze man publiekelijk heeft verklaard dat wij in de jaren 60 gelijk hadden, maar gelet op zijn positie binnen de regering, hij geen andere keus had dan de mening van de regering te verdedigen.
  Nu zijn wij ruim 50 jaren verder en de geschiedenis herhaalt zich nog steeds.
  Ter illustratie van het probleem van mij en mijn studiegenoten uit de jaren 60 geef ik eerst een uiteenzetting wat het evenredigheidstelsel inhoudt.
  Daarna wil ik u wijzen op de verschillen in zetels die behaald worden bij toepassing van het districten en evenredigheidstelsel. Voor de cijfermatige uiteenzetting ben ik gebruik gemaakt van het overzicht van Ali, met de nodige aanpassingen omdat de info op dit overzicht achter loopt. U mag voor uzelf nagaan welk systeem voor een land als Suriname beter is.

  Evenredige vertegenwoordiging (bron wikipedia) is een kiessysteem waarbij het percentage behaalde zetels bij goede benadering evenredig is met het percentage behaalde stemmen. Een partij die 20% van de stemmen haalt, heeft in een systeem met evenredige vertegenwoordiging dus recht op (ongeveer) 20% van de zetels.
  Het aantal zetels dat een partij krijgt is het aantal keren dat de kiesdeler afgerond is gehaald. Zetels die overblijven, worden restzetels genoemd en verdeeld over de partijen die de kiesdeler gehaald hebben.
  Nederland kent bij de verkiezingen een volledig systeem van evenredige vertegenwoordiging. In tegenstelling tot sommige andere landen kent Nederland ook nagenoeg geen kiesdrempel. Dat wil zeggen dat het mogelijk is met een eenpersoonsfractie in een gekozen orgaan te komen, maar dat een lijst bij Tweede Kamerverkiezingen niet in aanmerking kan komen voor restzetels als de kiesdeler niet ten minste eenmaal gehaald is, waardoor de kiesdeler tegelijk ook de kiesdrempel is. Voor andere organen is dit wel mogelijk.
  opmerking: stembureau 186 ontbreekt nog.
  bron: binnenlandse zaken
  bron: okb.sr processen-verbaal paramaribo.
  bron: uitslag commewijne/marowijne/wanica/para/sipaliwini
  brokopondo/saramacca/coronie/nickerie

  Gemiddeld moet men bij E.V. 5.371 stemmen halen voor een zetel.( 273948/51)
  Bron: ALI. Behaalde zetels DV behaalde zetels EV
  VHP 108176 (20) zou worden 108176/ 5371 = 20 (normale zetels)
  NDP 65538 (16) zou worden 65538/5371= 12 (goedkope zetels)
  NPS 32334 (3) zou worden 32442/5371 = 6 (dure zetels)
  ABOP24814 (9) zou worden 24814/5371= 4 afg. 5 (goedkope zetels)
  PL 16654 (1) zou worden 16654/5371 =. 3 (dure zetels)
  HVB 7411 (0) zou worden 7411/5371 = 1 (dure zetel )
  BEP 6805 (2) zou worden 6805/5371 = 1 (goedkope zetel)
  A20 4497 0
  DOE 2378 0
  PRO 1576 0
  SPA 929 0
  PALU 806 0
  STREI 690 0
  DA91 666 0
  VVD 346 0
  SDU 255 0
  DNW 73 0

  Restzetels 3. N.B. deze gaan naar partijen, die zetel(s) hebben gehaald, maar het is des regering wat hiermede gedaan zal worden
  Uit bovenstaand overzicht is duidelijk te zien waar de goedkope zetels (minder dan het gemiddelde), waar de dure zetels (meer dan het gemiddelde ) en waar de normale zetels (evenveel als gemiddeld) naar toe zijn gegaan
  Als deze uiteenzetting de aandacht krijgt van de regering dan zal ik hiermede al mijn klas- en studiegenoten uit die goede oude tijd in ere hebben hersteld.


  Maak melding
 53. Pico
  Laten wij RobG even vergeten want er staan belangen op het spel die genuanceerd en wel overwogen moeten worden aangepakt.
  RobG de pseudo econoom zou het makkelijk hebben in een discussie avond tussen RobG en Amzad Abdoel.
  Ik zou op geen van beiden inzetten dat deze als winnaar tevoorschijn komt zoals gewoonlijk zijn economen het over het algemeen altijd oneens met elkaar en ook de te treffen maatregelen worden heel vaak niet als oplossing alleen gezien.

  Dus Pico ik hoop dat de te vormen regering haar adviseurs zal moeten rekruteren uit de grote bak intellectuelen die Suriname heeft (zowel in Suriname als daarbuiten).
  En dat de toekomstige personen die de ministeries zullen bemannen de 3 K’s zullen bezitten te weten
  Kennis
  Kunde
  Kracht

  Ik hoop dat dit forum door mensen worden bezocht die een ongezouten mening hebben maar ook weten waarover het gaat.


  Maak melding
 54. Pico 1 juni 2020 At 19:59
  Iemand schreef hier ooit, wat kan je uit de weekstaat van de cbvs afleiden, slechts een A4tje
  Een econoom kan er ongelooflijk veel uit halen. Ben je dit niet dan zie een hoop cijfers, meer niet
  ===============================
  Beste Pico,
  Bovenstaande heb ik inderdaad een tijdje terug geschreven naar aanleiding van opmerkingen van jou en Bigi-Sma. Jullie kwamen een beetje neerbuigend over met jullie reacties tegenover anderen!

  Ik blijf bij mijn standpunt dat je vanaf een afstand alleen kan gissen wat de mutaties op de weekstaten van de CBVS kunnen zijn! In Suriname weten de mensen van VES zelfs niet wat al die mutaties op de weekstaten inhouden! Vandaar steeds de oproep van VES aan de CBVS om wat meer uitleg te geven! Ik zal je een paar belangrijke mutaties vanuit de afgelopen weekstaat van 22 mei voorhouden!
  ——————————————————–
  ACTIVA
  De Republiek Suriname Geconsolideerde vlottende Staatsschuld
  Stand 15 mei 2.343.064
  Stand 22 mei 8.524.391,30
  Mutatie 6.181.327,20
  Weet jij exact wat deze mutatie van 6,2 miljard inhoudt. De VES weet het niet!
  ———————————————–
  Gebouwen en Inventaris
  Stand 15 mei 1.219.348
  Stand 22 mei 350.418,70
  Mutatie -868.929,40
  Weet jij exact wat deze mutatie van -0,9 miljard inhoudt. De VES weet het niet!
  ————————————————
  Diverse rekeningen
  Stand 15 mei 3.867.007
  Stand 22 mei 1.730.952,20
  Mutatie -2.136.054,60
  Weet jij exact wat deze mutatie van -2,1 miljard inhoudt. De VES weet het niet!
  ———————————————–
  PASSIVA
  Gewone rekening van de Staat
  Stand 15 mei -884.137
  Stand 22 mei 141.850,40
  Mutatie -1.025.987,80
  Weet jij exact wat deze mutatie van -1,0 miljard inhoudt. De VES weet het niet!
  —————————————————–
  Algemene Banken in Suriname *2
  Stand 15 mei 7.373.853
  Stand 22 mei 6.480.100,10
  Mutatie 893.752,80
  Weet jij exact wat deze mutatie van 0,9 miljard inhoudt. De VES weet het niet!
  ————————————————-
  Diverse rekeningen
  Stand 15 mei 407.961
  Stand 22 mei 2.679.162,00
  Mutatie -2.271.200,60
  Weet jij exact wat deze mutatie van -2,3 miljard inhoudt. De VES weet het niet!

  *2 Inclusief kasreserve

  Beste Pico,
  Zelfs de beste economen van de VES en Jim Bousiad gaat dit nooit exact kunnen weten! Ze hebben altijd uitleg van de CBVS nodig!
  In een artikel in starnieuws heeft Steven Debipersad vragen gesteld over al die mutaties. Niemand heeft daarop gereageerd. Omdat ze het ook niet weten!

  “Econoom Steven Debipersad vindt het lastig dat de Centrale Bank geen uitleg geeft over de mutaties op de weekstaten. “Overheidsschuld bij Centrale Bank fors gestegen”
  ====================
  Beste Pico,
  Als wij in Nederland een departementale begroting aan de Tweede Kamer aanbieden, krijgen wij gemiddeld 700 (OW 2020) Kamervragen daarover. In de Tweede Kamer zitten juristen, bedrijfseconomen en andere geleerden en toch kunnen ze uit zo’n 400 pagina’s tellende begroting niet alle informatie uithalen! ze hebben allemaal uitleg nodig!
  Er komen tientallen vragen van de Rekenkamer over de begroting voor nadere uitleg!
  ====================
  Daarom blijf ik zeggen uit een A4 van de CBVS kan je weinig inhoudelijks uithalen, dan een mutatie op een post waarnemen en gissen wat het eventueel kan inhouden!


  Maak melding
 55. Bigi Sma 1 juni 2020 At 21:52
  Ik hoop dat dit forum door mensen worden bezocht die een ongezouten mening hebben maar ook weten waarover het gaat.
  ==========
  Beste Bigi Sma,
  Jij weet toch heel goed wat voor soort mensen op dit forum hun mening geven en waarover dat meestal gaat!


  Maak melding
 56. Gemiddeld moet men bij E.V. 5.371 stemmen halen voor een zetel.( 273948/51)
  Bron: ALI. Behaalde zetels DV behaalde zetels EV
  VHP 108176 (20) zou worden 108176/ 5371 = 20 (normale zetels)
  NDP 65538 (16) zou worden 65538/5371= 12 (goedkope zetels)
  NPS 32334 (3) zou worden 32442/5371 = 6 (dure zetels)
  ABOP24814 (9) zou worden 24814/5371= 4 afg. 5 (goedkope zetels)
  PL 16654 (1) zou worden 16654/5371 =. 3 (dure zetels)
  HVB 7411 (0) zou worden 7411/5371 = 1 (dure zetel )
  BEP 6805 (2) zou worden 6805/5371 = 1 (goedkope zetel)
  ====================
  Is grootste flauwekul dat ik over zetelverdeling in categorie, normaal, goedkoop en duur ooit heb gehoord!


  Maak melding
 57. ” …
  oom bert 1 juni 2020 At 22:52

  Een potje pindakaas 75 SRD NDP prijs .

  Een kleine kip 100 SRD prijs van Adboel NDP .
  … ”

  We moeten nog even volhouden. Als de NDP geen gekke dingen gaat doen dan kunnen we het jaar (naar omstandigheden) toch goed afsluiten.

  Krakti.


  Maak melding
 58. Als econoom zou je de arme man moeten helpen. Nee je heb de arme man samen met de NDP nog armer gemaakt. Dit zal je heel je leven jou nu achtervolgen. Ja de samenleving die je hoogstpersoonlijk arm hebt gemaakt.


  Maak melding
 59. @Wayambo
  Beste Pico,
  Bovenstaande heb ik inderdaad een tijdje terug geschreven naar aanleiding van opmerkingen van jou en Bigi-Sma. Jullie kwamen een beetje neerbuigend over met jullie reacties tegenover anderen!

  Ik zal je een paar belangrijke mutaties vanuit de afgelopen weekstaat van 22 mei voorhouden!
  De Republiek Suriname Geconsolideerde vlottende Staatsschuld
  Stand 15 mei 2.343.064
  Stand 22 mei 8.524.391,30
  Mutatie 6.181.327,20
  Weet jij exact wat deze mutatie van 6,2 miljard inhoudt. De VES weet het niet!

  Wayambo,
  Ik kan mij niet geheel vinden in hetgeen je weergeeft in je posting, specifiek met “het A4tje”

  En waarom niet Wayambo?
  Allereerst dit:
  Bekijk de weekstaat als een gepubliceerd (jaar)verslag van een multinational, welke goedgekeurd is door een externe accountant, waarvan de balansen op meet moment ook alleen maar totalen weergeeft doch het inhoudelijke zelf door geïnteresseerden zullen moeten worden “opgezocht” in de bijlagen die bij de publicatieverslag worden meegegeven.

  Wayambo, je opmerking hieronder:
  Beste Pico,
  Bovenstaande heb ik inderdaad een tijdje terug geschreven naar aanleiding van opmerkingen van jou en Bigi-Sma. Jullie kwamen een beetje neerbuigend over met jullie reacties tegenover anderen!

  Wayambo
  Allereerst ben ik alleen neerbuigend over 1 persoon, RobG dus en dus niet over anderen, die pretendeert econoom te zijn wegens de vele onzin die deze pseudo econoom blijft schreeuwen en die nog steeds simpele vragen nog steeds niet heeft beantwoord welke Pico en ik hebben gesteld.

  Terug naar mijn reactie:
  Zoals jij Wayambo de verschillen tussen 2 tijdsopnamen aangeeft, per onderdeel, zoals gepresenteerd in de balans heb je gelijk dat je alleen kunt gissen wat de mutaties inhouden omdat de toelichting ontbreekt.
  Wayambo
  Wat je wel zou kunnen bepalen is een de hand van deze moment balansen een staat van herkomst en besteding op te maken waardoor er enig zicht is waar de mutaties mogelijkerwijs naartoe zijn “geschoven” met gevolgen voor de mutatie in de liquiditeitspositie.
  Je kunt dus geen detail weergave geven van een totaal mutatiebedrag. Wat je wel kunt beantwoorden is dus aan te geven waar het mutatiebedrag van de liquiditeitspositie vandaan komt.
  Wat je tevens wel kunt doen is dan vragen om de toelichting en ja en daar zit de duivel het dan op het vinkentouw namelijk “dit willen ZE niet geven, waarom niet is dan de vraag”.
  Wayambo
  Dus wat je wel aangeeft en daar ben ik het mee eens:
  De mutatie tussen 2 meetmomenten daar kun je inderdaad niets mee omdat het inhoudelijke niet wordt weergeven.
  Inderdaad je hebt dus gelijk dat zo een weekstaat je niet veel kan zeggen en dat de weekstaat niet door een externe accountant is gecontroleerd en beoordeelt, waardoor je als lezer van de weekstaat van de CBvS de cijferweergave niet kunt beoordelen op juistheid tijdigheid en volledigheid.
  Kijkend naar de historie van de coalitieregering van de NDP kan ik als geïnteresseerde alleen maar de vraag stellen “is dit de waarheidsgetrouwe echte weergave of zijn er “posten / zaken” bewust niet opgenomen om de (slechte) positie van de CBvS te weergeven.
  Bekend is het schuiven in tijd (later presenteren van posten)

  Wayambo je hebt gelijk met onderstaande opmerking. Proficiat.
  En daarom kan ik en heb ik geen antwoord aan jou gegeven

  Beste Pico,
  Zelfs de beste economen van de VES en Jim Bousiad gaat dit nooit exact kunnen weten! Ze hebben altijd uitleg van de CBVS nodig!
  In een artikel in starnieuws heeft Steven Debipersad vragen gesteld over al die mutaties. Niemand heeft daarop gereageerd. Omdat ze het ook niet weten!


  Maak melding
 60. Wayambo
  Wat ik wel met enige stelligheid kan beweren is het tegendeel wat Amzad Abdoel beweerde in zijn video
  “Er komt geen devaluatie”.
  Wayambo
  Hoe dan ook er komt een devaluatie en dat zullen de inwoners van Suriname wel voelen.
  En de devaluatie wordt niet veroorzaakt door of geheel veroorzaakt door:
  – de Covid 19 crisis
  – de crisis in de wereld
  – de wereldhandel
  – de wereldprijzen
  etc
  en de koers kan never nooit worden bepaald door een wet die deze Amzad Abdoel de massa probeert te doen geloven.


  Maak melding
 61. ik snap al deze uitwerpselen ,commentaren niet. Homo Abdoel lacht jullie uit. Hoeveel jaren hierna zal hij zijn salaris nog ontvangen als lid van de regering.
  Dus FU****k op jullie allemaal.

  tjee


  Maak melding
 62. Bigi Sma 2 juni 2020 At 10:20

  Wayambo
  Wat ik wel met enige stelligheid kan beweren is het tegendeel wat Amzad Abdoel beweerde in zijn video
  “Er komt geen devaluatie”.
  Wayambo
  Hoe dan ook er komt een devaluatie en dat zullen de inwoners van Suriname wel voelen.
  En de devaluatie wordt niet veroorzaakt door of geheel veroorzaakt door:
  – de Covid 19 crisis
  – de crisis in de wereld
  – de wereldhandel
  – de wereldprijzen
  etc
  en de koers kan never nooit worden bepaald door een wet die deze Amzad Abdoel de massa probeert te doen geloven.
  ==============
  Bigi Sma,
  Dank voor je reactie. Ik ben op dit moment vooruit gefocust. De financiële huishouden van de huidige regering van de afgelopen periode is bijna niet te volgen! Enige dat je kan constateren is dat er miljarden zijn uitgegeven, maar niet waaraan! Waarschijnlijk zullen we dat pas achteraf te weten komen!

  Ik ben nu vooral gefocust op de toekomstige regering en hoe zij een bijna onmogelijk taak hebben te vervullen! De VHP gaat het aardig lastig krijgen om de ABOP/PL op het goeie pad te houden. Die ontwikkelingen volg ik op dit moment op de voet! Elke rechtgeaarde Surinamer wil dat het goed gaat in dat land, ook de Nederlandse Surinamers.

  Trouwens, ik heb van zeer betrouwbare bron uit Suriname vernomen dat Ronny de toekomstige VP wordt en dat Belfort niet voor justitie gaat. Ronny heeft dat persoonlijk aan mijn bron doorgegeven!

  Dat Belfort niet voor justitie gaat heeft te maken dat er een VHPer als onderminister op dat departement komt en hij dus zijn portefeuille (macht) moet delen!!! Hij heeft geen zin aan een hijgende VHPer aan zijn nek!

  Time Will Tell, we wachten af!!!!!


  Maak melding
 63. @RobG
  U bent een meester verdraaier.
  1>> de oppositie heeft niet populistisch gehandeld maar zwoegen belooft en dat alleen om het hoofd boven water te houden.
  2>> de oppositie heeft niet bang gemaakt maar slechts laten zien waar 10 jaar populisme toegeleidt heeft. Verdampen van wat er was, achteruitgang, niets van de gedane beloften maar wel extreme schulden (plus 1.000%), devaluatie, grepen in de kasreserves en nepotisme.
  3>> Abdoel is niet afgeschilderd als een boeman maar als wat hij is een clown en don quichotte die alle serieuze economen van SU negeerde.
  4>> Koersen houdt je niet ondercontrole met wetgeving, behalve in Cuba. Ik hoop dat u daar ooit eens gaat en begint in Hotel National.

  Beste RobG je raakt niet 40% van je kiezers kwijt als je gepresteerd hebt.


  Maak melding
 64. Amzad Abdoel (NDP) afgestraft door kiezers;
  kreeg maar 117 stemmen
  1 juni 2020
  *******************************

  Als ik naar die foto kijk en opschrift hierboven vermeldt:
  krijg tranen in m’n ogen.

  M’E SARI BOOI …. Ab[d]boel is door zijn partij … de NDP … in de steek gelaten.
  De Nationale Dieven Partij is een ONDANKBARE PARTIJ …. Ab[d]boel heeft het vuile, smerige werk voor jullie proberen op te knappen. Dit is zijn REWARD …. 117 stemmen.

  Ab[d]boel …. mi boy …. join de Oppositie Partijen …. the choice is yours !!!!

  De Oppositie Partijen gaan zorgen dat de Koers omlaag gaat …. er komt daarna geen Devaluatie !!!!!! Inplaats daarvan een … vaste, stabiele …. koers !!!!!!!!!!

  Je kunt dan uit volle borst zeggen: had ik jullie niet gezegd … er komt geen devaluatie …. mijn ” nieuwe politieke vrienden ” hebben daarvoor gezorgd.


  Maak melding
 65. @ Wayambo
  Ik had al een korte reactie gegeven volgens mij op onze dialoog bij het artikel van mevrouw Silos Dijk of Dijk Silos, daarna heb ik nog wat toegevoegd. Ik schreef toentertijd dat ik de weekstaat niet heb geraadpleegd. Dat heb ik nu ook niet gedaan. Gebrek aan motivatie en inspiratie. Bovendien heb ik andere dingen te doen, die meer tijd kosten en leuker zijn; waaronder mijn vogels. Helaas is mijn mooiste jonkie op een of andere manier verdwenen. Het was een witte gloster consort, haar broer, een witte gloster corona (ja je leest het goed) is er gelukkig nog.

  Bigi Sma heeft al gereageerd en ik kan me volledig vinden in zijn woorden, maar dan ook volledig. Derhalve zal ik ze niet herhalen.
  Ik wil twee dingen toevoegen
  1. Ik kan er niet tegen als anderen worden gekleineerd!
  Rob, hing (en hangt nog steeds) de grote econoom uit, daarnaast is zijn kennis op alle gebieden dermate hoog dat wij simpele zielen blij mogen zijn dat hij die kennis met ons wil delen. Als hij dat wil doen, gaat hij zijn gang maar, best grappig soms
  Maar, ga niet ander forumlid hier kleineren. Dan zal ik je terecht wijzen en dat heb ik met hem ook gedaan. Wat de economische wetenschap betreft weet hij echt helemaal niets
  Ook van al zijn bijvakken weet hij de ballen. Diagnoses stellen zonder de patiënt gezien te hebben is voor hem ook geen probleem.
  Antwoord geven op vragen doet hij niet. Kan hij niet en hij voelt nattigheid. Zoals de meest simpele vraag die ik hem stelde; ben je voor een kleiner of groter wordende overheid.
  Hij weet dat als hij die vraag had beantwoord, ik hem zou confronteren met zijn zwalkende reacties alhier
  Ja in die zin heb je gelijk. Waarin je ook gelijk hebt, is als iemand hier een ander wil kleineren door hem of haar te wijzen op het foutief gebruik van de grammatica.
  Dan zal ik die persoon erop aanspreken en duidelijk maken dat we allemaal taalfouten maken en het van minder belang is hier, dan de inhoud van zijn of haar posting.
  Wat andere zaken betreft, hou ik me op de vlakte.

  2. Tabellen, balansen.
  Een tabel zegt zo ongelooflijk veel
  Bijvoorbeeld de tabel kerngegevens van het CPB die staat vermeld in de Macro Economische Verkenningen (september) en de tabel Centraal Economisch Plan (voorjaar). Deze vertelt hoe de totale economie van Nederland ervoor staat. Een tabelletje
  Maar, zoals ik al eerder zei. Je moet wel economische kennis hebben om de VERBANDEN te leggen
  Terug naar ons onderwerp, de balans van de cbvs, de weekstaat.
  (Bigi Sma is accountant, hij en) Bedrijfseconomen zijn geïnteresseerd in het cijfer.
  Algemeen economen daarentegen zoeken de richting achter het cijfer.
  Bedrijfseconomen zoeken de diepte, algemeen economen de breedte
  Net zoals de VES en de heer Debipersad weinig kunnen met twee cijfers (van 2 naar 8) kunnen ook wij weinig hiermee, maar toch kan ik er wel wat mee.
  Bedrijfseconomen willen weten en zoeken uit wat is er allemaal gebeurd VAN 2 naar 8.
  (detectives)
  Ik zeg, ok het is dus 8 het was dus 2. Dan ga ik op basis hiervan verbanden leggen met de totale economie en conclusies proberen te trekken voor de economie van een land.
  Als Hoefdraad vaste schuld omzet in vlottende schuld, zoals je aangaf en staat vermeld op de balans, dat wil Debipersad weten welke boekingen er hebben plaats gevonden.
  (al heeft hij hier een fout gemaakt door te stellen dat er niets aan de hand is. Ja voor een bedrijfseconoom. Immers de schuld blijft gelijk)
  Maar
  Gajadien zegt, echt niet. De schuld is naar voren gehaald, nu moeten we in no time gaan betalen. Een bom staat op ontploffen
  Dat we de zienswijze betreft aangaande de mutatie van de schuld.
  Ze hebben dus beide gelijk.
  Ik ga iets verder dan de heer Gajadien, omdat hij zich logischerwijze beperkt tot het politieke deel.
  Ik zoek de richting van het monetair beleid uit, wat voor invloed heeft dit op de hoeveelheid bankbiljetten in omloop, voor de inflatie enz
  Nu ik weer bezig ben raak ik weer te enthousiast, dus ik stop maar.
  Een ieder heeft zijn specialiteit.
  Ik voel me thuis bij openbare financiën (overheidsfinanciën) en geld-en bankwezen.

  ((Algemeen economen zijn de allerbeste hahahaha))


  Maak melding
 66. maar wacht even: op dit moment heerst een situatie van stateloosheid o.i.d. waarom? omdat de dna leden zoals die voor 25 mei bestonden, niet meer in het parlement verwacht worden. en de dna leden die na 25 mei zijn gekozen, nog niet in het parlement verwacht worden. dus nu is niemand parlementariër. recht gezien kun je nu niemand oppositie of coalitie noemen. dat brengt dit grote zwijgen van karel de zwijger met zich mee. alleen, hoe lang kan hij blijven zwijgen? immers moet er iemand anders de “sjerp” omdoen binnenkort, op 12 augustus, tra fas no de. de koning is dood, leve de koning.


  Maak melding
 67. Jongens, waarom proberen jullie een verklaring te geven van de mutaties van 2 balansenwaarvan de debet en creditzijde afgerond 8 ton verschillen. Afgezien van een ontbrekende stukkenonderzoek moet ook dat verschil worden verklaard. Volgens mij is het een strikvraag die alleen supersterren als Amzad Abdoel en Robg kunnen oplossen.
  Let op als je zo’n probleem poneert moet je niet tegen de gouden regel van wijlen de heer Guman zondigen. Die zei altijd: zorg ervoor dat je tellingen debet en credit sluiten anders krijg je strafpunten. Ik heb het over die Guman van “Voor Succes, bij Guman op les” . De man die door zijn eigen zoon is vermoord. ik wilde een poging wagen om via de methode Herkomst en besteding van middelen (zie opmerkingen pico) met een verklaring te komen, maar met zo’n verschil begin ik er niet aan.


  Maak melding
 68. Pico 2 juni 2020 At 15:40
  2. Tabellen, balansen.
  Een tabel zegt zo ongelooflijk veel
  Bijvoorbeeld de tabel kerngegevens van het CPB die staat vermeld in de Macro Economische Verkenningen (september) en de tabel Centraal Economisch Plan (voorjaar). Deze vertelt hoe de totale economie van Nederland ervoor staat. Een tabelletje.Maar, zoals ik al eerder zei. Je moet wel economische kennis hebben om de VERBANDEN te leggen
  ==============
  Ik werk het hele jaar door met cijfers van het CPB, dus weet ik er aardig wat van!
  cCEP, CEP, kMEV, cMEV en definitieve MEV klinken het hele jaar door als muziek in mijn oren. Veel mensen kennen deze macrogrootheden wel, maar weten niet waarvoor het allemaal gebruikt worden!

  Met deze gegevens van het CPB stellen wij het Uitgavenplafond Zorg, Rijksbegroting en het SZA bij! Daarnaast worden de loon-en prijsontwikkeling in de departementale begrotingen bijgesteld.

  En op dit moment terwijl ik dit type ben ik ook bezig met het MLT 2022-2025!
  Met de MLT 2022-2025, dit is de eerste verkenning voor de economische en budgettaire ontwikkeling in de jaren 2022-2025, berekening wij de groeiruimte (volumegroei) voor de komende kabinetsperiode. Hopelijk wordt het Kabinet Rutte IV. De Kamerverkiezingen zijn al in maart 2021!

  Immers op 15 juni aanstaande moet ik mijn eerste concept OW 2021 departementale begroting naar financiën opsturen met daarin de kMEV cijfers welke wij aanstaande vrijdag van het CPB ontvangen! Dus ga ik maar gauw verder!

  Het is goed om af en toe te switchen, goed voor je brein (Compernolle).


  Maak melding
 69. @ John, de discussie gaat niet over de eindtelling van zoals jij stelt een paar ton.

  (Wat die lulhannes van een Goeman betreft; dat was toch een boekhoudertje die zijn lul overal liet hangen en niet naar zijn buitenkinderen omkeek)

  Deze discussie gaat over belangrijkere zaken
  1. Een toename van de Staatsschuld van 6 mrd.
  2. Het verschil van inzicht tussen de heren Debipersad en Gajadien

  De eindconclusie die ik trok is dat de TOTALE schuld niet is veranderd, maar de afbetalingstermijn.
  Beide heren hebben dus gelijk

  @ Dre
  Het klopt wat je schrijft. De regering is in feite demissionair, maar daar kan tegenin worden gebracht dat het nog niet officieel is en daarom dus niet demissionair.
  Hun bevoegdheid reikt dan toch verder dan alleen het afhandelen van alleen lopende zaken
  Daarom schreef ik eerder dat iedere dag dat Bouterse de boel traineert dit ten koste gaat van de samenleving


  Maak melding
 70. Pico
  ((Algemeen economen zijn de allerbeste hahahaha))
  Kan mij hierin niet vinden 🙂
  De reden is dat Algemeen Economen het nooit eens met elkaar zijn. ieder heeft zo zijn eigen verhaal 🙂
  Ja toch. No lafoe dies na werkelijkheid.
  Gelijk heb je mijn woordkeuze anders zou moeten zijn zoals jij Pico aangeeft
  “1. Ik kan er niet tegen als anderen worden gekleineerd”
  Inderdaad ik had moeten aangeven dat ik RobG heb terecht gewezen op zijn onzin die hij uitkraaide.

  v.w.b. je vogelwoede:
  Het was een witte gloster consort, haar broer, een witte gloster corona (ja je leest het goed) is er gelukkig nog.
  De Gloster Corona, ja mensen geen vogel die de covid 19 overvliegt :-), vind ik niet op een vogeltje lijken. Ik ben er niet veel tegengekomen. Ik heb ze alleen in China gezien bij enthousiaste liefhebbers te Shen Zhen. Nooit in Nederland.
  Heb je een hele mooie goed


  Maak melding
 71. Pico
  Wat wel gezegd mag worden is dat deze Cecil Guman niet discrimineerde en niet vies was van kleur die hij ging nemen.
  Blaka mang, Koeli Javanesie en ja zelf Ingie en dougla waren hem niet onbekend. Enige wat niet gelukt is (naar mijn weten) is een Libanees of een Marron.
  En ja waarheid als een koe Guman had alleen maar een boekhoudopleiding en anderen gaven zelfs zijn MBA cursus. Verder ging hij niet.
  De enige echte MO boekhouder die goed les gaf was Biervliet op de Handelsschool die ook een avondopleiding PD had op de Hendrik school.
  Je opmerking riep gelijk herinneringen bij me op.


  Maak melding
 72. Als dat ding niet sluit krijg je ook geen sluitende staat HBM.

  Toch een poging: natuurlijk moet er een stukkencontrole plaatsvinden want controle is toetsen van iets aan een norm.

  Die 6 miljard kennen we. Noodmaatregel zeggen ze: vraag is of deze voor corona of verkiezing NDP is gebruikt en of Roemer bevoegd was de staat zoveel geld te geven.
  Afname panden. De hele wereld weet intussen dat Hoefdraad al die historische panden van Suriname en liefs meerder malen heeft verkocht.
  De opname van de kasreserve: het vermoeden bestaat dat dit bedrag niet voor aardappelen , uien en bruine bonen is gebruikt, maar aan de staat is geleend.
  Als zoethoudertje hebben ze wat geld gestort op de gewone rekening van de staat. kennelijk met de bedoeling om korte termijn schulden om te zetten in lange termijn schulden.
  Kortom: ze hebben de bezittingen van de bank verzilverd, de schulden verhoogd om die 6 miljard op te hoesten.
  Deze affaire zal zeer inflatieverhogend werken. Als het goed is stijgen de prijzen reeds in de winkels.
  6 miljard ongedekte SRD in de economie pompen betekent dat wij schoorvoetend naar de periode Wijdenbosch terugkeren. je weet wel toen de koers uiteindelijk 1 op 2800 was.
  Natuurlijk valt deze exercitie onder de noemer verwachting- en beoordelingscontrole en krijgt pas vaste vorm als er een rechtmatigheidscontrole is uitgevoerd aan de hand van stukken, contracten, wettelijke voorschriften etc.
  De eerste fout die ik zie is dat deze affaire niet in de begroting staat. Er is nog steeds geen begroting over 2020. en dan beweren dt de NDP goed heeft geregeerd. Mijn hoela


  Maak melding
 73. Bigi Sma 2 juni 2020 At 19:02
  De enige echte MO boekhouder die goed les gaf was Biervliet op de Handelsschool die ook een avondopleiding PD had op de Hendrik school.
  ==========
  Je opmerking riep gelijk herinneringen bij mij ook op. De heer Biervliet was in mijn tijd op de middelbare handelsschool, directeur! En er was ook een redelijk goeie MBA en SPD opleiding van Samson en Jagesar, daar in de buurt van Parima Zwembad! Hij was wel een geldwolf, verkocht kopieën van boeken etc. heel duur!


  Maak melding
 74. Tijd voor reflectie en bezinning.
  Ik vraag mij af of de top van de NDP zich ervan bewust is welk een schade zij sociaal en economisch hebben aangericht in Suriname.
  Ik kan mij met de beste wil van de wereld namelijk niet voorstellen dat deze mensen echt denken dat ze integer en oprecht voor land en volk bezig zijn geweest.


  Maak melding
 75. RobGGGG….
  Gelukkig je hebt gereageerd… Mijn dank daarvoor.
  Jou redenering en motivering geven mij altijd hetzelfde gevoel als wanneer ik naar de cartoons in de krant kijk…
  Ik krijg de lachers op me buik en dat maakt me dag helemaal goed…


  Maak melding
 76. Nog een laatste melding van mij hierover.
  Onder de verkochte panden door Boefdraad is mede begrepen het RO gebouw van de Overheid aan de van Rooseveldkade. Dit pand, historisch bekend als Koeli Depot is eigenijk het belangrijkste gebouw van de Hindoestanen en Javanen in Suriname. In dit gebouw werden Brits Indiers en de Javanen, na aankomst in Suriname, eerst ondergebracht voordat ze over de diverse plantages werden verdeeld. Verkoop van dit pand is een onrechtmatige daad aan het adres van onze Indiase en Javaanse broeders en moet terstond teruggedraaid worden. Deze groeperingen doen er goed aan te protesteren tegen deze historische barbaarsheid van onze gewezen cultuurbarbaar Boefdraad..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES