Het wordt steeds duidelijker: VHP blijft aan kop en extra zetel ABOP

55
chandrikapersad santokhi samen met zijn vrouw en lijfwachten
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi samen met zijn partner en lijfwachten.

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in Suriname heeft donderdagavond alle ruwe data met betrekking tot de proces-verbalen (pv) gepubliceerd. Het VHP datateam heeft de OKB pv data inmiddels ook verwerkt en de verkregen informatie geeft precies dezelfde zetel uitslag, als die de partij met de turflijsten kregen.

In Paramaribo had het OKB van een aantal bureaus geen of een verkeerde pv. Het VHP datateam heeft hier aangevuld met een eigen pv foto. Overall conclusie is dat de pv data zeer goed overeenkomt met de VHP turfdata en exact zelfde zetelverdeling oplevert. De pv’s van OKB zijn dus gevalideerd en de uitslag is wat het team betreft confirmed.

De resultaten van alle stembureaus in Suriname zijn inmiddels ook verwerkt (98,3%) door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om de landelijke informele verslaglegging van de stembusgang. Op basis van de cijfers is de VHP de grote winnaar van de verkiezingen met landelijk meer dan 106.000 stemmen, die de partij 20 zetels oplevert.

Een zetel die voorlopig toegekend was aan de NPS, is bij de ABOP terechtgekomen nu het ministerie van Binnenlandse Zaken meer proces-verbalen heeft verwerkt in Paramaribo. De ABOP heeft een tweede zetel in Paramaribo veroverd ten koste van de NPS die er 4 had.

De verdeling op basis hiervan is (onofficieel): VHP 20 | NDP 16 | ABOP 8 | NPS 3 | PL 2 | BEP 2

De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) heeft inmiddels aangegeven geen keus te hebben dan zich neer te leggen bij het democratische besluit van de Surinaamse bevolking. De BEP feliciteert alle politieke partijen die op basis van de voorlopige uitslag zetels hebben behaald bij de verkiezingen van 25 mei. 


55 REACTIES

 1. Gefeliciteerd:
  – democratische rechtsstaat,
  – Internationale Verdragen, oa mensenrechten
  – Surinamers met de overwinning,
  – ma Dini,
  – Xaviera Jesserum,
  – Curtis Hofwijks, Bryan Boerleider, Biervliet/Pakito,
  – VHP, ABOP, NPS, PL,
  – Chan Santokhi, Ronny Bunswijk, Harold Rusland, Paul Somohardjo,

  Stre Dé Foe Stre, Wi No Sa Frede.

  Er zijn vele grote uitdagingen waar Suriname en de Surinamers voor staan en er zal keihard moeten worden gewerkt voor de gestelde hoge doelen die er zijn voor de Surinamers, de republiek Suriname, ook Internationaal.

  Samen Werken, Samen Sterker


  Maak melding

 2. Terechte felicitaties!
  De VHP heeft op eigen kracht de helft vd het aantal stemmers. Top.

  Het is nu belangrijk dat de mensen v OKB de gelegenheid krijgen hun werk te doen, zodat het eindresultaat officieel wordt bekrachtigd.


  Maak melding

 3. Jammer dat nps met zoveel stemmen meer dan abop zoveel zetels minder krijgt dan abop. Maar goed, ze hebben wel de personen die achter hun staan.


  Maak melding

 4. Het zal Bouterse sieren als hij als een{ echte } militair zijn nederlaag erkent en met opgeheven hoofd het veld ruimt en Suriname en het Surinaamse volk loslaat uit zijn wurgende greep.Lang leve Suriname!!! Lang leve het Surinaamse volk!!!


  Maak melding

 5. Het saneren van schuden kan beginnen.
  In Den Haag ligt nog een pot met geld voor Suriname. Nederland wilde dit
  niet uitkeren zolang Bouterse aan de macht was. Toen veel kritiek op Nederland maar
  achteraf verstandig geweest anders was dit geld ook weggeweest ! De wereldbank en
  IMF kunnen waarschijnlijk ook wel wat doen. Suriname is dan snel van de Junk status af.
  De wederopbouw kan beginnen, de zon gaat weer schijnen.


  Maak melding

 6. Er zijn regels waaraan alle politieke partijen zich van bewust zijn en mee akkoord gaan en zich aan moeten houden.

  Niemand kan omdat hij vanuitgaat ik ben pleesident, dus wat ik zeg moet gebeuren. Soema na joe? Buigen voor de regels en nu gauw ophoepelen, je houdt het werk op dat gedaan moet worden. Time is Money. Er moet gewerkt worden. Er is geen tijd voor een hoog bejaarde crimineel. Ga je pyjama aantrekken en meld je aan bij SB, We hebben geen tijd voor poppenkast.


  Maak melding

 7. Felicitaties aan de winnaars en hopelijk gaan ze de hindoestaanse exporteurs die drugs in het groot smokkelen nu goed aanpakken.


  Maak melding

 8. Nogmaals geficiteerd. Wat iedereen al wist is nu ook bevestigd. Nu nog de felicitaties van bouta afwachten. Zou wel zo netjes zijn!


  Maak melding

 9. Steenhard de Waarheid

  29 mei 2020 At 12:41

  Felicitaties aan de winnaars en hopelijk gaan ze de hindoestaanse exporteurs die drugs in het groot smokkelen nu goed aanpakken.

  =============================

  Bouterse heeft aangelopen jaren niks aangepakt. Geen zorgen. De VHP is een partij van law and order.


  Maak melding

 10. @Wendy

  Moet de VHP Brunswijk en Bordoo uitleveren aan Nederland.Je hebt je huiswerk niet goed gedaan.Brunswijk heeft een veroordeling aan zijn broek hangen van Frankrijk wegens smokkel van coke naar Frans Guyana .De VHP zou als eerste DB moeten uitleveren aan Nederland.Omdat jij een idool bent van DB en ws op de NDP gestemd hebt moet hij buiten schot blijven.So wan lobi mi no see ete.Dat no wan boeng tranga lobi


  Maak melding

 11. De NPS heeft met 31.776 stemmen slechts 3 zetels, terwijl de ABOP met 23.962 ruim 8 zetels heeft gekregen. De NPS is op basis van de uitgebrachte aantal stemmen de 3e grote partij van Suriname. Ik denk dat voor de VHP de NPS even belangrijk is als de ABOP, ook al hebben ze minder zetels gekregen. Ik pleit voor een brede samenwerking tussen de VHP, NPS, ABOP PL en voor zover mogelijk met BEP erbij.


  Maak melding

 12. De regeercombinatie zal het in ieder geval niet makkelijk krijgen om het land weer op een goed spoor te krijgen. Het zou goed zijn, als ze allen hebben geleerd uit de fouten, die ook zij hebben gemaakt. Ze zijn allemaal uiteindelijk ten onder gegaan door nepotisme, corruptie, eigen belang, etc. God zij met ons Suriname!!!


  Maak melding

 13. Fraude in Para
  De voorzitter van het hoofdstembureau van Para, Armand Jurel, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij de lege stemkisten en stembussen terug moest sturen. Hij dacht dat hij alle materiaal kon inleveren bij Binnenlandse Zaken omdat de processen-verbaal al verwerkt zijn. Na overleg over en weer is besloten dat de spullen weer terug moesten naar Para.

  EEN DC DIE ZOGENAAMD DE SPELREGELS NIET WEET. 1 ZETEL WAS VAN DE VHP. DEZE HEBBEN DE PAARSE RATTEN GESTOLEN


  Maak melding

 14. Na so mi lobi ing !
  Wat lult die paarse stoephoer wendy nog en wat moet Nederland van haar? Nederland moet alle paarse schurken dus ddb boefdraad abrahams wendy ingrid walter en nog een paar oppakken en opsluiten in een Stacel van 45×45 met buik enkel en nekboeien en een lekkend plafont. Ze zijn nog nieteens een fluim van mij waard.


  Maak melding

 15. Beste mensen, de verkiezingen zijn achter de rug. De winnaars en de verliezers zijn al bekend! Niets gaat meer veranderen, dat heeft het volk beslist!!!!

  Jhoom jhoom ke nacho aaj gao khushi ke geet,
  Aj kisi ki haar hui, hai aj kisi ki jeet ho
  kitna khush hai zamana,
  Dil mein umangen lab pe tarana,
  Dil jo dukhe ansoo na bahana,
  Yeh to jahan ka hai dhang purana,
  is ko banana us ko mitana is nagri ki reet…ho gao khusi ke geet


  Maak melding

 16. Ik hoop dat de NPS voorzitter de eer aan zich zelf houd en iemand anders de kans geeft.. is over duidelijk dat de heer Rusland de NPS niet naar grotere hoogte kan trekken..

  Heer Rusland politiek is een keiharde en ondankbaar beroept.. als je het de ene keer goed doet word je hoog op handen gedragen.. als je het de volgende keer slecht doet word je de grond in getrapt.. .

  Patricia Etnel lijk mij fantastisch.. Wayne telligt ook goed


  Maak melding

 17. Indien elke stem even zwaar zou stemmen ( Landelijke evenredigheidsstelsel) zou de zetelverdeling als volgt eruit zien:
  VHP 20 zetels
  NDP 12 zetels
  NPS 6 zetels
  ABOP 5 zetels
  PL 3 zetels
  HVB 2 zetels
  BEP 1 zetel
  A20 1 zetel
  Doe 1 zetel


  Maak melding

 18. Koos 29 mei 2020 At 13:02

  “First lady moet plaatsmaken voor een echte. Eentje die overal met open armen wordt ontvangen.”

  He Koosje, onderschat mijn Inke niet hor; zij ontvangt alle mannen met open benen. Vraag het maar aan mijn body guards.


  Maak melding

 19. Het kiesstelsel zal voor de volgende verkiezing ook rechtvaardiger moeten zijn. De NPS die op afgerond 32000 stemmen zit, heeft 3 zetels en Abop die op afgerond 24000 stemmen zit heeft nu 8 zetels. Dat is heel onrechtvaardig.


  Maak melding

 20. Ik ben het eens met al die mensen die zeggen dat Rusland de eer aan zichzelf moet houden. Hij is niet de figuur die de NPS de glorie van weleer terug kan geven. Etnel trouwens ook niet. Zij kan zich niet beheersen. Zij is van het niveau marktvrouw. Telgt zou een veel betere kandidaat zijn. Rusland is geen strateeg, want in 10 jaar tijd heeft hij het zetelaantal niet weten te verdubbelen, ofschoon daarvoor ruimte was. Hij moet plaatsmaken, zodat er met een nieuwe ploeg kan worden gewerkt naar de volgende verkiezingen. Ook in Nederland is de aanhang van de NPS geslonken. Een deel is heel makkelijk overgelopen naar de VHP. Gregory wist in tegenstelling tot Chan het contact met deze groep niet goed te onderhouden. Een nieuwe voorzitter moet dat wel doen.


  Maak melding

 21. Volgens het Nederlands systeem zou je in Suriname de onderstaande verdeling hebben!

  VHP 20
  NDP 12
  NPS 6
  ABOP 5 (waarvan 1 restzetel)
  PL 3
  HVB 2 (waarvan 1 restzetel)
  BEP 1
  A20 1 (restzetel)
  DOE 1 (restzetel)
  Totaal 51


  Maak melding

 22. Als je het volk wil dienen, moet tijdens de verkiezingen niet beginnen met fraude.
  Dat is geen goed teken, maar wens Suriname het aller mooiste, een nieuw begin.


  Maak melding

 23. -Beste mensen, een narcist kan niet tegen verlies en zal er alles aan doen jou kapot te maken.

  Bouterse is een narcist, vandaar ook die verdeeldheid in de samenleving, maar de natuurwet en de karma zijn veel sterker dan gedacht.


  Maak melding

 24. de pv,s van paramaribo staan op okb.sr.
  dna lijst 17-35-40-54-66-112-120-168-184-186-190-193-196-197-199-201-217-243-254-270 ontbreken. pv 22 is gelijk aan pv 23.
  pv 32-42-59-74-79 en 263 zijn rr lijsten in plaats van dna lijsten.

  dus als leek kun je er 100% niks mee. een te groot gat.

  Hopelijk komen de juiste documenten snel op hun site.

  In ieder geval een stap in de juiste richting. G


  Maak melding

 25. Die Wendy, ja tingie mofo Wendy,
  Haar kritiek lijkt meer op kakken, alsof ze zit en wil maar kan niet kakken.
  Ze drukt en drukt en hijgt en puft en drukt der darm uit, maar ze kan niet kakken.
  Zo klinkt ze in haar kritiek. Er is nooit een first lady geweest, pres heeft willen evenaren met de pres van USA, thats all. Hij bedoelt zijn 1ste vrouw, hé Wendy, lekker ding.


  Maak melding

 26. Allen,

  VHP gefeliciteerd en hopend dat jullie Suriname weer op hoog niveau terugbrengen.
  Suriname is een mooi en rijk land, waar verschillende culturen samen leven zonder problemen.
  Allereerst de schulden die gemaakt zijn door de NDP af te lossen, en daarna op eigen kracht verder.
  Nu VHP aan de macht komt, zullen andere landen in de rij staan om “zaken” met Suriname te doen.
  Weet dat het door de schulden even kan duren voor alles weer beter wordt, maar jullie moeten ergens beginnen.
  Maar let op: laten jullie de kaas niet van jullie brood eten.

  SUCCES.


  Maak melding

 27. Allen,

  Ik lees overal de vraag, wanneer wordt Bouterse opgepakt.
  Bouterse is op korte termijn verdwenen, heeft veel contacten met landen die niet uitleveren, dus hij zal gek zijn om te wachten.
  Laat hem lekker gaan, eerlijkheid duurt het langst en iedereen heeft een geweten, zijn straf krijgt hij elke dag als hij in de spiegel kijkt.
  GADO NE SRIEBIE.

  SUCCES.


  Maak melding

 28. Allen,

  Mijn boodschap aan VHP en de rest:

  1) Criminaliteit is een groot probleem geworden in Suriname:
  Zorg ervoor dat er veel politie posten komen in Suriname, zodat er veel controle is en een veiligheid gevoel op straat komt.

  2) Zorg dat de Surinaamse dollar minimaal weer terugkomt op koers 1 op 4.

  3) Zorg voor een goede infrastructuur.

  4) Zorg ervoor dat er weer eenheid komt tussen de verschillende rassen.

  SUCCES.


  Maak melding

 29. @Wendy
  Ga bouta troosten.hij heeft zijn schoothondjes nodig om samen de wonden van zijn nederlaag te likken en zijn pijn te helpen verzachten.
  Jullie van de ndp moeten het snappen..jullie meningen zijn niet gevraagd noch jullie zogenaamde adviezen!


  Maak melding

 30. Ivanof van Limburg

  Rusland is het slachtoffer van het Kirssysteem.
  VHP per zetel 5.250 stemmen
  NDP per zetel 4.000 stemmen
  ABOB per zetel 3.000 stemmen.
  NPS per zetel bijna 11.000 stemmen.
  PL per zetel 8.000 stemmen,
  BEP per zetel 3.300 stemmen.
  Extra reden voor NDP weinig praatjes te hebben.
  Zetels uit Coronie zijn 800 stemmen per stuk
  Redenen genoeglijk het kiesstelsel eerlijker te maken.
  IJ evenredig vertegenwoordiging is een zetel ongeveer 5.500 stemmen.
  Wayambo heeft dat netjes uitgerekend VHP gelijk NDP 4 minder en NPS verdubbelt.


  Maak melding

 31. Jammer voor NPS. Mensen in Paramaribo en Wanica worden zwaar benadeeld met dit kiesstelsel. Het zou gewijzigd moeten worden naar iets eerlijkers. Het liefst landelijke evenredigheid waarbij iedere stem even zwaar weegt.


  Maak melding

 32. Het districten stelsel of het evenredig stelsel heeft zijn pro en con. Pro districten stelsel is dat het nu de boeven hebben afgewezen. Sommige zijn te licht bevonden voor zetels. De nps moet een populaire trekker vinden. Dr. Rusland kan naar een kabinetd positie terwijl de nieuwe trekker nieuwe leden werft in de zwarte wijken. Zonder de dictatoriale trekken van jopie pengel het volk benaderen.
  PL met een nieuwe leider kan de javaanse basis versterken door de javanen te verenigen onder een vlag.


  Maak melding

 33. De Surinaamse vlag, heeft haar betekenis terug gevonden en wappert met alle helderheid, de nieuwe en goeie richting op.
  Dit maakt internationale samenwerking tot een opdracht’, zou ik zeggen!

  Wees ook nu geduldig, want de wereld is groot en wijd.
  Van harte gefeliciteerd, met het bereiken van deze mooie dag.

  Het einde van de slapelozenacht , heeft haar intrede gedaan en een nieuwe regering staat voor de deur en beloofd zonnig te worden.

  En bid niet als, alles tegenzit, als je ook niet bidt als, alles naar tevredenheid gaat.
  Bouterse, gedraagt zich als een” econoom” die altijd onjuiste voorspellingen doet en ook in zijn data, onjuist is.

  Dew Baboeram, had het volk en Suriname, slechts verschillend geïnterpreteerd, nu komt het er op aan te veranderen en Baboeram te corrigeren.

  Shantoki, zal met zijn unieke combinatie van talenten, ervaringen en kwaliteiten inzichtelijk en zichtbaar zijn en **ontwikkelt**, land en volk.


  Maak melding

 34. En gelijk ook de macht en landconcessies aan die kapiteins in het binnenland afschaffen. Suriname is geen kolonie meer dat men de bosbewoners moet gaan beschermen. De bosbewoners moeten gewoon integreren in de maatschappij en de gronden moeten terug naar de Staat.


  Maak melding

 35. Gefeliciteerd Suriname! Nu zal het een moeilijke weg van offers brengen worden , omdat Bouterse Suriname niet alleen failliet maar ook met de hoogste schuldenberg ooit achterlaat . Geen woorden voor !
  Maar Surinamers we kunnen het dit land weer opbouwen door samen te werken er te zijn voor algemeen belang , je straat / huis / stad /werkplek beter achter te laten voor je kinderen dan hoe jij het hebt aangetroffen. Ja we kunnen het !
  We gaan het doen met zijn allen!


  Maak melding

 36. Ik hoop dat Brunswijk in ziet dat een regeringsfunctie of voorzitter DNA geen verstandige keuzen zijn. Hij heeft verstand genoeg maar heeft de dynamiek niet. Paraat reageren op incidenten en uitlokking is een kunst.
  Hij zou beter als chief whip van de coalitie en enforcer kunnen optreden.

  Ik stel me zo voor een partijtje armdrukkrn met Djilp Sardjoe waarbij Sardjoe de keuze krijgt ruimhartig de nieuwe regering te ondersteunen of verbannen te worden naar een indianen dorp om daar zijn imperium uit te bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.