zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameOAS waarnemersmissie verkiezingen brengt bezoek aan Buza-minister

OAS waarnemersmissie verkiezingen brengt bezoek aan Buza-minister

-

Does Travel - naar Suriname

De electorale waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS-EOM) heeft zaterdag 23 mei een beleefdheidsbezoek gebracht aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle. De delegatieleider van de OAS-missie, Ambassadeur Gonzalo Koncke, die vergezeld was van vier waarnemers, bedankte de Surinaamse regering voor de gelegenheid aan de OAS geboden om voor de zevende keer de verkiezingen in Suriname te mogen observeren.

Hij waardeert de manier waarop de missie ontvangen is en het harde voorbereidend werk dat de Surinaamse regering verzet heeft ondanks de uitdagingen vanwege de Covid-19 pandemie. Het is voor de OAS belangrijk om aanwezig te zijn bij verkiezingen, aangezien het principe van democratie hoog in het vaandel staat voor de organisatie en als belangrijkste boodschap gaf de OAS-vertegenwoordiger mee dat de missie gereed is om de democratie in Suriname te helpen waarborgen.

Suriname is het eerste land binnen de regio dat een verkiezing organiseert na de wereldwijde uitbraak van de Covid-19 pandemie en de minister benadrukte dat de regering onder leiding van president Bouterse zich erop heeft toegelegd dat, met inachtneming van de preventieve maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het virus, de verkiezingen voortgang kunnen vinden zoals aangekondigd tijdens de jaarrede in september 2019.

Hierbij sprak zij de hoop uit dat Suriname als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere landen, in het bijzonder de landen in de Caraïbische Regio, waarvan enkele ook dit jaar naar de stembus gaan.

De minister gaf de OAS-missie mee dat de huidige regering haar vertrouwen stelt op eerlijke en transparante verkiezingen en benadrukt het principe van geen-inmenging in nationale aangelegenheden van een democratisch en soeverein land.

In het kader van het verder formaliseren van deze OAS-waarnemersmissie heeft eveneens op het ministerie van Buitenlandse Zaken de ondertekening plaatsgevonden van een Overeenkomst ter zake het verkiezingsproces in Suriname.

Van Surinaamse zijde plaatsten de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau en de respectieve directeuren van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken hun handtekening onder de overeenkomst tezamen met het hoofd van de delegatie van de OAS-waarnemersmissie.

De missie vertrekt op woensdag 27 mei 2020 uit Suriname.

Eerder brachten ook de Caricom waarnemers een bezoek aan de minister:

opening
Fernandes Express
BODO Party

20 REACTIES
 1. Een eerlijk verkiezing is bij mij eerst zien dan geloven .

  Met deze schurken van NDP vertrouw ik niets .

  2015 waren er ook waarnemers toch hadden de schurken van NDP 26 gestolen zetels Wijlen Lacking ging de uitslag na 20 dagen bekent maken .


  Maak melding
 2. Haha die Arnold. Waarom dan.
  Door het dreigement? Wij dulden geen buitenlandse inmenging?
  Z’n opmerking kan alleen van een slecht mens komen, iemand met slechte bedoelingen. Een aantal waarnemers ontvangen en vertellen hoe de verkiezingen zullen plaatsvinden en daarbij de opmerking maken is inderdaad beneden peil
  Daarom moet de VHP niet met een kleine meerderheid van stemmen winnen, maar met overweldigende meerderheid. Iedere stem is belangrijk


  Maak melding
 3. Zitten de waarnemers allemaal met een mondkapje op en onze blackpeople zonder mondkapjes. Wat een aanfluiting. Dan hun mond vol hebben over de covid. Yildiz Pola niemand is onschendbaar voor de coronavirus. De verkiezingen zijn nu al op grote schaal gefraudeerd met overleden personen die op de verkiezingen lijst staan. 15 mensen die niet bestaan op diverse adressen staan ingeschreven. Is toch bekendgemaakt. Laten de waarnemers naar hun huis gaan. Toch weer afhankelijk van de blanken waarnemers is ons volk toch niet te vertrouwen? Oprotten deze regering.


  Maak melding
 4. Keep dreaming, dat de VHP een overweldigend meerderheid gaat behalen. Is een beetje zelfbevrediging onder de aanhangers van de oranje partij! Ga maar lekker de hele dag staan schreeuwen help help fraude fraude, gaat allemaal toch niet helpen!


  Maak melding
 5. Wat denk de ndp . Dat de OAS missie niet zo neerstrijken in Paramaribo. Dan hebben ze glad mis . Ik heb 40 % toch nog vertrouwen in deze verkiezing.


  Maak melding
 6. Ik wil de dromers van de VHP aanhangers graag uit hun lijden verlossen!
  ===========
  Er zijn in totaal 51 DNA zetels te verdelen
  ==========
  De districten, Marowijne, Brokopondo, Sipaliwini, Para, Coronie vertegenwoordigen 15 zetels. Deze gaan naar NDP 9, ABOP 4, BEP 1 en PALU 1. Geen enkele gaat naar de VHP.
  =============
  Rest er 51-/- 15= 36 zetels
  ===========
  De Javanen vertegenwoordigen de 3e grote groep van inwoners in Suriname. Zij stemmen bijna altijd op een Javaanse partij. Op basis van vorige verkiezing gaat het om een landelijke totaal van 5 zetels voor PL en HVB. (Paramaribo, Wanica, Commewijne, Nickerie en Saramacca)
  =============
  Rest er 51-/-15-/- 5=31 zetels.
  ===============
  Bij elke eerder gehouden verkiezingen behalen DOE, ABOP en BEP elk ook 1 zetel in Paramaribo! Dus totaal 3 zetels! En de NPS volgens de peilingen 3 zetels!
  ==============
  Rest er 51-/-15 -/- 5-/- 6 =25 zetels.
  ================
  Door de samenwerking tussen ABOP en PL gaat 1 zetel van Commewijne gegarandeerd naar de ABOB. Vorige verkiezing had ABOP daar 2,561 stemmen gehaald en net een zetel gemist! Dit gaat ten koste van de NDP!
  =================
  Rest er 51-/-15 -/- 5-/- 6 -/- 1 =24 zetels. De VHP heeft nog steeds geen enkele zetel gehaald! Ga maar zelf even na!!!
  =================
  Deze 24 zetels moeten verdeeld worden tussen de NDP en VHP. Ik ga uit van de huidige peilingen en analyse van cijfers vorig jaar!
  Paramaribo NDP 5 en VHP 5 ( bij deze stand moeten er minstens 20.000 NDP’ers in vergelijking met vorig jaar op de VHP stemmen: heb hier met de kiesdeler gewerkt)
  Wanica NDP 2 en VHP 4 ( bij deze stand moeten er minstens er 7.500 NDP’ers op de VHP stemmen)
  Nickerie NDP 1 en VHP 3
  Saramacca NDP 1 en VHP 1
  Commewijne NDP 1 en VHP 1
  Totaal NDP 10 en VHP 14
  ==============
  Prognose 2020
  NDP 19
  VHP 14
  Abop 6
  PL 3
  NPS 3
  HVB 2
  DOE 1
  BEB 2
  Palu 1
  ====
  Coalitievorming
  NDP en VHP 19+14= 33 zetels (net geen twee derde meerderheid)
  VHP, ABOB, NPS en PL 14+6+3+3= 26 zetels (coalitie mogelijk, maar heel veel risico’s met overlopers etc.)
  NDP, HBV en BEB 19+2+2= 23 zetels (geen coalitie mogelijk)


  Maak melding
 7. Bouta heeft geen Corona virussen binnen gehaald.
  Wel vierrussen die hem middels fraude een overwinning zullen bezorgen bij de verkiezingen die aanstaande zijn. Deze virussen hebben ook een mammoet helikopter meegebracht voor het geval de overwinning niet ten deel valt aan de Bouta clan. Dan wordt het met één vlucht vluchten met medeneming van ettelijke tientallen miljoenen US$.
  Bouta kon het zich niet permitteren de verkiezingen uit te stellen naar latere datum omdat de virussen en hun heli tot uiterlijk 27 mei beschikbaar zijn. Het Geld was op en de valutakasreserves zijn uitgeplunderd.


  Maak melding
 8. Wayambo 24 mei 2020 At 13:58

  De berekeningen van Wayambo zijn van hetzelfde inzicht als die van Hoefdraad.

  Met als basisprincipe :
  De huid van de beer verkopen ruim voordat de beer uberhaupt gespot is.


  Maak melding
 9. Nogmaals:

  Forget the eye off the sreebie tigri !

  Feel the earth shake by the elephant !

  Beste mensen,

  Wil jij ook het gevoel van happiness ervaren ?
  Wil jij ook het gevoel van euforie ervaren ?
  Wil jij ook tot de winnaars horen ?

  Join the Dream Team van Nieuw Suriname !
  Join the winning team !

  Morgen kan ook jij een gelukkige Surinamer zijn.

  W’o set eng !

  Krakti ! Lobi !


  Maak melding
 10. We kunnen niet eromheen dat de verkiezingstijd is aangebroken.Voor woonhuizen, voor winkels en op erven: door heel de stad en districten vind je vlaggen van politieke partijen.

  Volgens inwoners zijn die al dan niet tegen betaling geplaatst.
  Politieke partijen houden massameetings, op een aantal auto’s is het logo van een partij geplakt en mensen lopen rond met een gekleurde paraplu. Daarop het logo van de politieke partij.

  Op 25 mei kunnen we bewijzen dat de ware kracht van onze land niet afkomstig is van de macht van onze wapens of de omvang van onze welvaart, maar van de voortdurende kracht van onze idealen: democratie, vrijheid, kansen en onverzettelijke hoop.

  Als wij veranderingen willen zal die niet komen, als wij wachten op een andere persoon of een andere keer. Wij Surinamers zijn degenen waar we op hebben gewacht. Wij Surinamers zijn de verandering die we zoeken.


  Maak melding
 11. Ik weet dat deze strijd niet makkelijk zal zijn, maar onthoud dat het niet uitmaakt welke obstakels in onze weg staan, niets kan in de weg staan van de macht van ruim een half miljoen stemmen die roepen om verandering.

  25 mei, biedt ons de kans van hoop en vernieuwing.
  Wij gaan deelnemen aan het politieke proces en dat is ons recht.

  Iedereen mag stemmen op een partij naar zijn of haar voorkeur. Aan de basis van dit principe liggen privacyredenen.
  En ook om te vermijden dat de personen die een stem hebben uitgebracht omwille van hun stemvoorkeur geïntimideerd kunnen worden. Na een” GEHEIME” stemming is het onmogelijk om na te gaan wie voor wie gestemd heeft.

  Dit is een voorwaarde voor een democratisch kiesrecht. Geheimhouding en de mogelijkheid om een ECHTE keuze te maken. 


  Maak melding
 12. Wij willen dolgraag een ordelijke verkiezing en mogelijk, verandering van leiderschap.

  Ik hoop dat velen met mij over eens is : *het verleden is voorbij*. En de weg naar vrede is vrij gemaakt.
  En ik ben ervan overtuigd, om mooie muziek te maken, MOET je de zwarte en de witte toetsen samen bespelen.
  Ik heb veel moeite en best gedaan om het verleden achter mij te laten, zonder de herinneringen te verliezen.

  Als wij vrij zijn om te kiezen, zullen wij voor vrede kiezen.
  Wees eerlijk tegen jezelf, dan zul je durven zeggen:
  Dat de overheid, 45 jaar lang geen problemen heeft opgelost maar, juist problemen heeft, gesubsidieerd.

  Deze regering, heeft gefaald en krijgt geen beloning van het volk dus, kan nog altijd een boek gaan schrijven.
  Het probleem ligt niet bij de samenleving, het probleem is dat de overheid te veel heeft uitgegeven aan graaiers.

  Ook ons land kent een geschiedenis, het is bezaaid met, hebzucht, leugens, criminaliteit en eigen belang.

  De samenleving, die vroeger van onschatbare waarde was
  is nu, “dodelijk”.
  De vrijheid van meningsuiting is allang afgepakt, daar in de plaats is ruimte gemaakt, om in de ruimte te brullen.

  Mensen die hard werken!
  Oké, “hardwerkende mens”, die heeft, gelukkig een baan.
  Hoe het ook zij, deze zal ook na de korte verkiezingsnacht de slaap uit zijn ogen wrijven om ze vervolgens dicht te knijpen tegen de felle kleuren in de ochtendlicht.


  Maak melding
 13. Het is jammer voor de dromers, de luiwammesen, uitvreters en de bedelaars, maar de hardwerkende mens staat dadelijk vooraan bij de partijcadeau-uitgifte. Vooropgesteld dat er een leider komt die verstand heeft om, land en volk te leiden naar de menselijke waardigheid en een kwalitatieve leven.

  De nalatenschap van de huidige regering zal bestaan uit criminaliteit, onvoorstelbaar lijden, armoede, het schenden van fundamentele mensenrechten en torenhoge leningen.
  Suriname, mag weten dat het in Europa” een vriend en partner” heeft.

  De meest angstaanjagende woorden van een Cubaanse arts zijn: *Ik ben van de overheid en ik ben hier om te helpen*.


  Maak melding
 14. Wie bij de verkiezingen zijn stem deponeert moet zich niet verbazen dat hij naderhand niets meer te vertellen heeft.

  Politiek is bijna net zo spannend als de oorlog en ook zo gevaarlijk. In de oorlog kun je maar één keer gedood worden. Maar in de politiek vele malen.

  Er zijn veel mensen die hopen op verandering zelf niets voor doet. Die zitten liever te wachten op een voedselpakket.

  Het is nu tijd voor jou. Gun het jezelf. 

  Een grote verandering in je leven maken kan best eng zijn. Maar weet je wat nog beangstigender is? “SPIJT”.

  Een leider is iemand die de weg kent, de weg volgt en de weg laat zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES