Bouterse: ‘Suriname krijgt nieuwe, geavanceerde luchthaven’

50
Bouterse: 'Suriname krijgt nieuwe, geavanceerde luchthaven'

Met nog maar een paar dagen te gaan tot de verkiezingen, is de Surinaamse president opnieuw druk aan het beloven geslagen. Na eerdere beloftes dat Suriname fly-overs zou krijgen en een eigen treinverbinding, komt Bouterse nu met de belofte dat Suriname een nieuwe, geavanceerde luchthaven krijgt.

Ik geloof dat we ready zijn om de kracht van onze geografische ligging volop te benutten. Binnenkort start de groundbreaking voor de bouw van onze nieuwe, geavanceerde luchthaven šŸ™šŸ‡øšŸ‡· Een preview” schreef de president op zijn Facebook pagina. De preview bestaat uit bovenstaande twee plaatjes die een indruk zouden geven van hoe de luchthaven eruit moet komen te zien.

Critici hechten weinig waarde aan deze nieuwe belofte van Bouterse. “Niet alleen had hij ons fly-overs en een trein beloofd, ook de belofte van een lagere valuta koers en goedkopere producten in de winkel, weet deze president niet waar te maken. Het zijn pure verkiezingspraatjes” is de strekking op social media.

Z’n eigen achterban daarentegen is laaiend enthousiast en juicht het initiatief toe met de woorden “We can do the job!”.


50 REACTIES

 1. MENSEN LEES DIT.
  BOUTERSE WIL OPENLIJK FRAUDEREN.

  HIJ WIL STEMLOKALEN SLUITEN.
  HIJ WIL STEMBUSSEN NAAR HUIS STUREN ETC ETC
  ER MAG GEEN TELLING PLAATSVINDEN………….
  Anti-Fraude Platform verontrust over resolutie
  21 May, 11:32
  foto

  Met verontrusting heeft het Anti-Fraude Platform (VHP, NPS, PL, ABOP, DOE, PALU, DA’91, DNL, STREI, PRO, A20, SPA) kennis genomen van de resolutie van 15 mei jl. inzake het verloop van de verkiezingen op maandag 25 mei a.s. Het is opmerkelijk dat deze essentiĆ«le resolutie in werking is getreden op 15 mei 2020 en pas vandaag, 20 mei 2020, bekend is gemaakt aan belanghebbenden.

  Bij nauwkeurige bestudering, kan onmiddellijk worden geconstateerd dat de resolutie in strijd is met de Kiesregeling en dus ingetrokken dan wel aangepast moet worden met inachtneming van vigerende wetgeving. Ongeacht de resolutie, zal de ongewijzigde voortzetting van de Covid-19 maatregelen tot nu toe inhouden dat op de meeste stembureaus de telling stopgezet zal moeten worden. Het is voor het AFP onaanvaardbaar, dat de mogelijkheid zou bestaan de telling van de stemmen te onderbreken vanwege de geldende lockdown. Om elke schijn van mogelijke onregelmatigheid of fraude te voorkomen, dient de telling onafgebroken te geschieden, tot alle stemmen in een stembureau zijn geteld en geverifieerd conform de regels van de kieswet en het toezicht van het OKB.

  Het AFP Platform roept de regering en de President daarom op stappen te nemen om er voor zorg te dragen dat de telling niet wordt onderbroken. Het AFP heeft daar de volgende voorstellen voor die elk een oplossing bieden voor deze ongewenste situatie:
  1. Opheffing van de lockdown rondom en op de dag van de verkiezingen, zodat dit geen enkele belemmering vormt voor de kiezers, personen die de telling uitvoeren en/of toezicht houden op de telling, waarnemers en de samenleving.
  2. Zorgdragen dat het openbaar vervoer volledig beschikbaar is in het gehele land, zodat de burgers geen belemmeringen ondervinden voor hun gang naar de stembus.

  Het stoppen van de telling zal het vertrouwen van de kiezers in het proces ondermijnen. Bovendien zal het onmiddellijk de legitimiteit van de uitslag in geding brengen en daarmee Suriname zowel nationaal als internationaal schade berokkenen.
  Eveneens wensen wij erop te wijzen dat de resolutie afwijkt van de finale Covid-19 instructie t.a.v. de toelating van politieke waarnemers bij het stem- en tellingsproces. Deze instructie, welke afkomstig is van het ministerie van Binnenlandse Zaken en verstrekt is ten behoeve van de stembureaus is ook verstrekt aan de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Dit verhoogt wederom veel onduidelijkheid omtrent de wijze waarop de politieke waarnemers in de gelegenheid gesteld zullen worden volledig, en gebruikmakend van hun verworven en democratische rechten, deel te nemen aan deze processen.

  Wij kijken uit naar een spoedige reactie van de betrokken instanties.
  AFP Management Team
  Paramaribo, 20 mei 2020

  Thursday 21 May
  Cycloon Amphan verwoest Kolkata


  Maak melding

 2. Als er geen eten meer is,zullen ze dan het luchthaven op eten. Dit is toch absurd, en voor de gek houwerij.lucht ruim is afgesloten, maar er wordt wel een nieuwe luchthaven beloofd.bouterse wees ook nu een rebel dat je dacht dat je was en geef toe.your game is over!!!!.
  De enige die jou nog geloven, zijn die yos, yosies die bang zijn voor Santokhi.


  Maak melding

 3. Beste Surinamers, zie daar de hoogvlieger maakt alweer brokken, nog voordat hij is opgestegen. Jammer dat hij zijn paarse massa in zijn hoofd niet laat werken.

  AI boi hij ziet ze vliegen.

  Gado de wi fesi mang.


  Maak melding

 4. Zou de telling gestaakt worden … dan moet men de volgende dag of dagen …. OPNIEUW ….
  van voren af aan beginnen met tellen.

  Bij het …OPNIEUW … tellen van de stemmen kan men zien of er … MEER/ANDERE … stem biljetten in de bussen geplaatst zijn.

  Al moet deze situatie dagen of weken doorgaan …. poer foefoeroe …. ze moeten ophouden met frauduleuze handelingen te willen plegen.

  De Misdadige Moordenaar Desire Delano Bouterse is de …. BEDENKER/KWADE GENIUS … hij laat andere JAPJAPIES/KESKESIES …. de SNODE PLANNEN uitvoeren.

  MMDDB … kan rustig zijn handen wassen in onschuld … A NO MI … BEEST !!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Waar zijn al die andere plannen gebleven.
  Laat Suriname eerst de Suriname rivier uitbaggeren anders kan er niet eens bouwmateriaal geĆÆmporteerd worden uit China’

  Georgetown is al nieuw en qua passagiers al 30% groter.
  Nu er steeds meer expats naar Guyana kommen hoeft Pengel niet zo nodig meer tenzij men in Suriname aardig wordt voor NL toeristen die de jungle in willen.


  Maak melding

 6. De Misdadige Moordenaar MMDDB … in het nauw …. probeert het volk te paaien …. met een ontwerp {van een luchthaven} …. alleen maar om zijn Gevangenisstraf …. 20 JAAR …. te ontlopen.

  Misdadige Moordenaar Desire Delano Bouterse …… A NO GO WROKO !!!!!

  Het volk in Santo Boma { je bent toch volksplesident} …. zal je van harte verwelkomen.

  Vanuit Santo Boma kun je proberen te vluchten …. dan wordt je … OP DE VLUCHT …. als een ……….. doodgeschoten …….. REMEBER 8 Dec. 1982 …. je TV optreden !!!!


  Maak melding

 7. Wayambo

  Er is nog geen deur, water, personeel en materialen.
  Hoezo opening.
  Wanica is nog een schuur zonder personeel. zelfs niet een onderhoudspersoon.

  ik zag 10 van de 500 prestaties van de NDP dat viel tegen. zonder front was er niets geweest.


  Maak melding

 8. Na 25 mei kan Bouterse zijn luchthaven bewonderen vanuit de Scheveningse gevangenis in Holland. Want Santoki gaat hem uitleveren.


  Maak melding

 9. China met haar gigantische bevolking heeft grote energiebronnen nodig om haar economie te voeden. In China is niet genoeg te vinden, dus moet zij dit buiten het eigen land zoeken. De grote rijkdommen van Suriname, in combinatie met een kleine bevolking, slechte financiƫle situatie en zwak bestuur (kader), verklaren de interesse van China in een naar verhouding minuscuul landje als Suriname.

  China plukt momenteel al de vruchten van de afspraken binnen de hardhoutsector. ā€˜We krijgen geen voorwaarden om te exporteren. En het is gemakkelijk om Chinese arbeiders het land in te krijgenā€™, zeiĀ Xu Dong Chen, de directeur van een Chinees hardhout bedrijf. Het hout wordt het land uitgevoerd waarna de winst in andere werelddelen neerstrijkt. Hardhout is niet het enige waarin China interesse heeft. Er zijn plannen om in het onbevolkte en onaangetaste westen van het land een enorme voorraadĀ bauxietĀ te winnen. Deze beslaat naar verwachting 700 miljoen ton (ter vergelijking: de afgelopen eeuw werd in totaal 250 miljoen ton gewonnen in andere delen van het land). Hierin toonde het Chinese staatsbedrijf Chinalco reeds interesse.

  Schuldencrisis

  Door de vele projecten en zachte leningen zit de Surinaamse overheid momenteelĀ diep in de schuldenĀ bij China. Haar staatsschuld is de afgelopen jaren meerdere malen verdubbeld, tot 130 procent van het totale BBP. Het lukt de overheid zelf niet de crisis op te lossen of productie en inkomsten te stimuleren. De vraagt dringt wat er gebeurtĀ als Suriname de leningen aan China niet terugbetaalt. Momenteel verschaft Suriname China al toegang tot het binnenland in ruil voor leningen die de staatsbegroting rond moeten laten komen.

  Andere landen die hun leningen niet af betaalden bij China, hebben de leningen kunnen ruilen voor waardevolle aandelen of staatsbedrijven. Zo kreeg in Sri Lanka een Chinees staatsbedrijf, in een leasecontract voor 99 jaar, de complete zeggenschap over de haven. De VES is bang dat ook Suriname haarĀ bezittingen kwijtraaktĀ als de schuld blijft groeien. De meningen hierover verschillen. Als de eigen overheid staatsbedrijven niet winstgevend kan krijgen, is het misschien niet erg dat een buitenlandse overheid of bedrijf er het bestuur over krijgt? Daarentegen zijn het wel objecten van nationaal strategisch belang, waarmee de toekomst van het land in grote mate bepaald kan worden. Als deze bedrijven geen Surinaamse staatsbedrijven meer zijn, verdwijnt ook de mogelijkheid om winst te maken en de schulden af te lossen. Als er geen zeggenschap meer over de staatsbedrijven is en er dus niet aan verdiend kan worden, moet er misschien zelfs nog meer geld geleend worden.

  Nieuw kolonialisme?

  Chinaā€™s aanwezigheid in Suriname lijkt meer op een geopolitiek spel dan een altruĆÆstisch project om Suriname te helpen. In Suriname krijgt China op allerlei manieren, van onder- en van bovenaf, invloed en macht en wordt ze verrijkt met grond, geld en grondstoffen. Als Suriname doorgaat met geld lezen zonder af te betalen loopt ze gevaar de macht over haar eigen toekomst te verliezen.

  In verschillende Afrikaanse landen zoals EthiopiĆ«, Tanzania of Kenia wordt reeds gesproken overĀ nieuw kolonialisme, omdat een buitenlandse overheid bepaalt wat er in het land gebeurt en profiteert van wat het land te bieden heeft. Een inwoner van Paramaribo is bang dat ook Suriname over tien jaar eenĀ kolonieĀ van China is.

  Met vriendelijke groet,

  Xi Jinping

  Jullie nieuwe leider!


  Maak melding

 10. Sinds 25 feb 1980 aan de macht en komt nu een paar dgn voor de Algemene En Geheime Verkiezingen voor de DNA van Suriname met een plan JAP geupgraten.asasaa

  Wat een loser. Niet de slimste van de klas geweest en dit is een school voorbeeld van. De paniek moet wel heel groot zijn voor de grootste en gevaarlijkste crimineel van Suriname.

  Surinamers, kiezers van Suriname, geef hem op 25 mei 2020 en zijn paarse kakkerlakken partij de knock out uit de politiek van Suriname.

  Suriname heeft niets aan poppenkast. De uitdagingen waar Suriname en de Surinamers voor staan is inmens.

  Zie uw leven. De hele grote armoede en heel grote ellende.

  Kiezers maken jullie op 25 mei 2020 een einde aan dit poppenkast en geven jullie anderen die verstand van zaken weten de gelegenheid om voor de republiek Suriname, uw (klein)kids en uw zelf een koers omhoog te geven uit de heel diepe dal waar u nu in zit.


  Maak melding

 11. Luchtkastelen beloven daar is deze partij heel goed in wat een waardeloze gedachtegang van de bejaarde adviseurs.Afhandeling van 2 vluchten tegelijk is al een hele klus.Bouwen is geen kunst onderhouden inrichten en draaiende houden zullen we ook Chinezen voor nodig hebben wat een onzinnige gedachte.Luchthaven moest zijn luchtkasteel voor sprookjes liefhebbers!


  Maak melding

 12. Jan verhuist van Para naar Paramaribo.
  Hij wordt niet uitgeschreven in Para maar wel ingeschreven in Paramaribo.
  Op de stemdag, gaat hij stemmen in Paramaribo en racet daarna naar Para, wast de inkt weg en stemt opnieuw.
  Wijsheren en – dames. Is dat mogelijk????
  Zo wel.
  Dan zal.er op deze manier gefraudeerd worden.


  Maak melding

 13. Mijn inziens is dit een goed plan van de beleidsmakers met het oog op de grote aardolie- en gasvondsten voor de kust. Volgens waarnemers zijn er nog veel meer voorraden voor de kust die nog ontdekt moeten worden. Als eenmaal de exploitatie van deze voorraden gaat beginnen zullen veel meer bezoekers uit het buitenland Suriname bezoeken. Daarnaast moet men ook rekening houden met de plannen van een Chinese zijdenroute in de Caribbean en Latijns Amerika. De luchthaven kan uitgroeien tot een belangrijke hub voor delen van de Caribbean en Zuid Amerika.

  Maar Chan Santoki heeft ook zijn eigen stijve plannen. Zijn mislukt project, een nieuwe hoofdbureau van politie wil hij weer oppakken. Het gebouw werd afgekeurd vanwege o.a. de slechte fundamenten, ondeugdelijk materialen die gebruikt zijn,enz. Met zijn nieuwe politiebureau wil Chan meer boeven laten opsluiten.


  Maak melding

 14. Forumleden/Reageerderss, Odi Odi.

  Bouterse: ā€˜Suriname krijgt nieuwe, geavanceerde luchthavenā€™
  Aldus Baas Bouta op 21-5-2020
  En de Paarse NDP aanhangers geloven ook dit verhaal van Desiderius Bouta.

  Op 20-5-2020 werd hij met toestemming van madam DOEWET zogenaamd feestelijk ontvangen in het AZP, waar de opening plaats vond van een compleet nieuw beddenhuis.
  De leider van de NDP vond het nodig om langs te gaan met een duidelijk doel: campagne voeren.

  Maar Baas Desiderius Bouta was reeds geruime tijd op de hoogte van de nog grotere problemen in het AZP.
  Hij noch die andere minister Elias gaven gehoor aan het het probleem.

  Hierover gaat het probleem.
  21-5-2020: Medische staf AZP luidt noodkreet;
  Patiƫntenzorg in bedroevende staat.

  De Patiƫntenzorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is zeer zorgwekkend.
  Vandaag heeft de medische staf op een spoedvergadering de noodkreet uitgebracht aan de directie van het AZP.

  Dit naar aanleiding van een schrijven van het hoofd van het laboratorium van het AZP aan de medische staf waarin hij mededeelde dat een groot aantal bloedonderzoeken niet meer gedaan kunnen worden.

  De medische staf van het AZP wil nadrukkelijk onder de aandacht van het volk brengen dat de Patiƫntenzorg in het AZP, in tegenstelling tot de gewekte indruk, in zeer bedroevende staat verkeerd.
  Het is al jaren zo dat er een geleidelijke verpaupering plaatsvindt van het niveau van de tweede lijn zorg. Enz…
  Wordt vervolg.


  Maak melding

 15. Maar kan een ndp’er mij nu eens vertellen wat bouta de afgelopen jaren voor suriname heeft gedaan? dus niet particulier maar voor het hele land.
  want dat particuliere is voor zijn boutisten


  Maak melding

 16. Toen die flyovers en treinen en huizen en alle ka werd beloofd we een monetaire reserve van bijna 2 miljard usd. De koers was 2.80 Nu is alles gestolen en verpand en de koers is 18.50……..we gaan airport bouwen….


  Maak melding

 17. Een mooie en moderne luchthaven hebben zelfs de armste landen en het is de eerste indruk van jou land.
  Niemand kan tegen zo een idee zijn, het moet zelfs zeer snel gebeuren.

  Financierders, kunnen de Amerikanen, Nederlanders, Duitsers en alle landen zijn die willen helpen en verdienen zonder dubbel agenda.

  Wanneer je ergens land waar de luchthaven hyper modern is en ook de wegen er naar toe, ga je makkelijker terug en doe je ook makkelijker investeringen.
  Belangrijk hierbij is de rijtijd.
  Vanaf de hoifdstad mag de rijtijd niet langer zijn dan 30 minuten.

  De komende regering krijgt het moeilijk en zal goede keuzes moeten maken.
  Niet alleen bezuinigen, maar ook veel bouwen om werkgelegenheid en ook cashflow redenen.
  Op dat punt is een deel van de benadering van de huidige regering niet verkeerd.

  Waar het mis gaat is de corruptie en favoritisme.
  Projecten worden 10 keer te duur uitgevoerd en er is geen transparantie en eerlijke aanbesteding.

  Na 25mei is er weer een kans tot herstel


  Maak melding

 18. Deze debiele bejaarde fossiel kan zich beter gaan concentreren op zijn doodskist, welk model en kleur. Licht paars of donker paars???? Moeten zijn achteruit of voorruit dansen met zijn lijkkist. Welk danspasjes moeten zijn voeren.


  Maak melding

 19. Een geavanceerde luchthaven, waarover heeft deze cokesnuiver het, die paar vliegtuigjes die hier wekelijks landen, vallen onder de categorie slapende basis, zelfs op Curacao zijn er meer vliegactiviteiten.


  Maak melding

 20. Met die 6 vluchten per week denk ik niet dat Luchthaven Beheer aan inkomsten zal komen om de luchthaven winstgevend te exploiteren en de schulden te betalen.


  Maak melding

 21. De ongeschoolde zullen dat ook ng geloven, en zeggen nou misschien in ieder geval een paar hersenloze tjobo mofo e bribie a dagoe bouta


  Maak melding

 22. Is hij met de verkeerde been uit bed gestapt,de hersen pan van de coke snuiver draait op volle toeren,hij weet dat het is afgelopen,soema e pins,deze hagoes hebben al het geleende geld in buitenlandse banken gestaald,a monie moest kong baka in sranang om de schulden af te lossen, miljarden geleend pe moni de dagoe,woh ka dagoe NDP


  Maak melding

 23. Is hij al begonnen met zijn luchtkastelen. Deze keer geen fly-overs, Diepzeehavens of treinen.
  Nu gaat het over de luchthaven. Het zou geweldiger zijn als hij zou gaan roepen dat hij de koers omlaag gaat brengen.


  Maak melding

 24. Alstublieft mensen, kunnen jullie ook rekening houden dat het ook zo kan zijn
  dat hij door alle commotie en drukt tegen de muur staat en daardoor in een psychose kan verkeren.

  Gewoon niks aan doen en zorgen dat hij tabletten krijgt, ik weet het, het zijn dure tabletten maar hij kan het wel betalen.


  Maak melding

 25. ik denk dat hij met deze belofte alle 51 parlement zetel gaat halen….en in het nieuwe parlement dien hij een begroting in om de hemel naar de aarde te brengen…51 tegen over nul….begroting goed gekeurd


  Maak melding

 26. Natuurlijk gaat dat gebeuren met behulp van onze grote Chinese vrienden. Ik twijfel er geen moment aan! China heeft heel veel ervaring als het gaat om het bouwen van moderne luchthavens. China heeft een paar van de grootste luchthavens ter wereld, onder andere Shanghai Pudong en Beijing International Airport! Je moet groot denken.
  ā€œWe can do the job!ā€.


  Maak melding

 27. @Wayambo,

  alles wat China maakt is rotzooi, ik heb jaren in Kenia, Oeganda gewerkt. Alle
  wegen die China daar heeft aangelegd zijn binnen een jaar kapot. Er zijn
  een paar wegen die door Europa aangelegd en die liggen er nog prachtig bij en
  gaan 20 jaar mee en je stuitert niet met je kop tegen plafond van de auto aan


  Maak melding

 28. Echt die bouta

  Was een me de trambaan nog 5 krijgen jullie die (WAAR) en nu nog 5 krijgen jullie nw zanderij hahahahaha

  Suriname wat er allemaal gebeurd tries hoor


  Maak melding

 29. Er zou ook nog gebaggerd worden.
  Geld is geleend, maar tot heden is er niets gebeurd.

  De Chinezen hebben al vele staatsbezittingen in handen.

  Onder Bouterse is het altijd een probleem en geld gaat in zakken van vrienden en fam.

  De slechte president met zijn volgers die de geschiedenisboeken ingaan. Karma en de natuur zullen hun werk doen. Let maar op hun kinderen zoals het vermeld staat in de heilige boeken.


  Maak melding

 30. We weten allemaal dat je een lauwmang voorzichtig moet benaderen. Dus rustig met hem meepraten totdat er hulp gekomen is bijv een dwangbuis. daarom zeg ik tot deze gek ja natuurlijk het gaat mooi worden en al die kleuren o zo mooi
  En als hij kalmeert geef je m zn spuit

  Intussen weten we dat
  Santoki gescoord heeft Dat Santoki iets beloofd waar behoefte aan is.bestrijd de kleine EN grote criminaliteit Dat er geen oliegeld is. Heel heel misschien na 2030 Dat geen land Suriname geld zal lenen
  Aan alle ndpers na 10 jaar hebben jullie nog steeds NIETS kunnen bedenken om de export te bevorderen het enige wat ik hier op straat hoor en lees is laat de vhp het ons zeggen dan bla bla bla
  Als de PG het jullie zegt dan luisteren jully niet


  Maak melding

 31. Het trieste is dat het NDP-volk weet dat Bouta kletst en BS verkondigt. Hij wordt zelfs B2, Bullshit Bouta, genoemd. En toch is deze podium player hun favoriete politieke leider.

  Volgens mij weet het NDP-volk het verschil niet tussen een president en een hofnar.


  Maak melding

 32. Medische staf AZP: Situatie zeer zorgwekkend
  21 May, 21:24
  foto
  MEDICIJNEN ZIJN OP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!WO DEDE NOW

  De patiƫntenzorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is zeer zorgwekkend. Donderdag heeft de medische staf een spoedvergadering uitgeroepen om een noodkreet te luiden bij de directie van het AZP. Dit naar aanleiding van een schrijven van het hoofd van het laboratorium aan de medische staf waarin hij mededeelde dat een groot aantal bloedonderzoeken niet meer gedaan kunnen worden. De medische staf van het AZP wil nadrukkelijk onder de aandacht van het volk brengen dat de patiƫntenzorg in het AZP, in tegenstelling tot de gewekte indruk, in zeer bedroevende staat verkeert, zegt de medische staf in een persbericht.

  Het is al geruime tijd (jaren) zo dat er een geleidelijke verpaupering plaatsvindt van het niveau van de 2e lijn zorg. Dit is in de afgelopen jaren ook al meerdere malen door verschillende vakgroepen (oncologie, orthopedie, kindergeneeskunde, etc.) en organisaties (VMS, MSB-AZP, NZR) onder de aandacht gebracht van de ziekenhuis directie(s) en het ministerie van Volksgezondheid. Helaas zonder structurele verbetering en zelf verdere afbrokkeling van onze mogelijkheden tot bieden van kwalitatief goede zorg. De afbrokkeling van de ziekenhuiszorg omvat vele aspecten waarvan hieronder enkele belicht zullen worden.

  Gebrek aan verbruiksartikelen
  o bv. gebrek aan dotter materialen (stents): de huidige voorraad maakt dat er heel binnenkort geen dotter procedures meer mogelijk zullen zijn voor patiƫnten met een hartaanval of bloedvat vernauwing.
  o De intensieve zorg voor (premature) babyā€™s verkeert in ernstig gevaar. Met de huidige voorraad beademingsslangen kunnen wij nog 19 kinderen beademen. Als een pasgeborene met onrijpe longen surfactant nodig heeft om te overleven zal slechts 1 kindje behandeld kunnen worden met onze huidige voorraad (als er 2 patiĆ«nten komen, moeten we gaan kiezen welke in leven blijft).
  o Voor mensen met botbreuken zijn er momenteel geen materialen meer voor operatieve behandeling (fixatie materiaal, schroeven, platen, etc.).

  o Basismaterialen voor de operatiekamer, zoals hechtdraden, handschoenen en ook OK-apparatuur zijn zeer beperkt beschikbaar of defect waardoor ernstig besnoeid wordt in het aantal mogelijke operaties.
  – Gebrek aan medicijnen
  o De ICU heeft op 20 mei een lijst van 15 middelen aangegeven die niet meer beschikbaar zijn voor kritieke patiƫnten.
  o Een essentieel middel (Fraxiparine) ter preventie van trombose (bloedproppen) is niet meer of zeer beperkt verkrijgbaar
  o Verschillende maagbeschermers welke o.a. vaak essentieel zijn bij opgenomen en erg zieke patiƫnten zijn eveneens niet meer beschikbaar
  o Sterke pijnstillers (morfine-achtige middelen) voor erg zieke of terminale patiƫnten zijn veelal niet meer verkrijgbaar of worden niet meer vergoed.

  o Verschillende middelen die nodig zijn in de kankerzorg zijn niet meer beschikbaar; deze lijst wordt met de tijd langer. Ook de rƶntgenonderzoeken die nodig zijn bij controle en behandeling van kankerpatiƫnten worden slechts voor een klein deel (alleen de 1e scan) vergoedt door de verzekeraars.
  o Verschillende andere medicamenten (zalven, tabletten) worden niet meer of slechts in geringe hoeveelheden vergoedt door de verzekeraars. Hierdoor valt de bulk van de kosten op de schouders van de patiƫnten.
  o Steeds meer wordt het fenomeen van ontheffingsaanvragen opgeworpen door verzekeraars om de afgifte van medicamenten te remmen. Wanneer patiƫnten bv levenslang of voor meerdere jaren een bepaald medicament nodig hebben krijgen ze telkens voor 1 of 2 maanden ontheffing. Hiermee wordt getracht patiƫnten ertoe te bewegen de medicatie zelf te kopen ipv elke maand uren in de rij te staan bij een loket om een nieuwe ontheffing te krijgen.

  Uitvallen van diagnostische testen:
  o Laboratoriumtesten: het AZP-lab heeft op 20 mei een lijst van 29 items aangegeven welke niet meer mogelijk zijn. Sommige van deze testen kunnen voorlopig wel nog elders verricht worden, maar dan meestal tegen betaling.
  o Rƶntgen onderzoeken: we beschikken over een heel oud CT-apparaat welke de afgelopen maanden meerdere malen defect raakte. Hierdoor wordt de enige overige scanner waarover ons ziekenhuis beschikt (in het RTCS) nu gedeeld voor bestralingsplanning en voor diagnostiek. Vooral voor SEH en ICU patienten is dit vanwege de grote afstand die afgelegd moet worden een ernstig probleem.

  o Rƶntgen ingrepen: verschillende materialen die nodig zijn voor het echogeleid of CT-geleid plaatsen van buizen/slangen zijn niet meer of in zeer beperkte hoeveelheden aanwezig. Hierdoor kunnen patiƫnten met bv. ernstige vochtophoping in de borstholte of buikholte (binnenkort) niet meer geholpen worden.
  o Endoscopische onderzoeken: alle scopen (voor maag- en darm onderzoeken) zijn al afgeschreven en aan vervanging toe. Wasmachines voor de endoscopen zijn allemaal afgeschreven. De laatste kan elk moment uitvallen.
  o EEG onderzoek: niet meer mogelijk, het enige apparaat is al geruime tijd defect
  o EMG onderzoek: apparaat defect, tekort aan elektroden

  Uitvallen van de netwerk communicatie binnen het AZP
  o Vanwege uitblijvende investeringen in het netwerk (zowel hardware als software) is het ICT netwerk onveilig, o.a. door gebruik van illegale software waardoor belangrijke updates voor veiligheid niet mogelijk zijn. Verder heeft het grootste deel van de afdelingen geen toegang tot elektronische Lab- of PA-uitslagen.
  o Momenteel is het hele netwerk uitgeschakeld vanwege een ransomware aanval

  – Wegvallen van eerder vergoede handelingen/ingrepen/testen:
  o Verschillende lab testen worden niet meer vergoedt door de verzekeraar; patiƫnten moeten steeds vaker cash betalen. De lijst van niet vergoede testen groeit steeds zonder opgave van de reden of in kennis stelling door de verzekeraar.

  o Vele ingrepen door de radioloog (bv. naaldbiopten, drainages etc.) worden in het geheel niet meer vergoedt door bepaalde verzekeraars. Dit kost patiƫnten veel geld hetgeen vaak leidt tot vertraging in diagnostische ingrepen, latere diagnose stelling en daardoor vaak slechtere behandeluitkomsten.
  o Kosten voor verbruiksartikelen zoals naalden voor botbiopsie, PEG sondes etc. worden volledig op de patiƫnt afgewenteld

  Voor een meer uitgebreide listing van de heersende problematiek wordt verwezen naar de bijlage, waarin de verschillende vakgroepen hun probleempunten en tekorten aangeven.

  “Wij artsen en specialisten werkzaam in het AZP willen met alle ons ten dienste staande middelen proberen het niveau van de zorg op peil te houden. Door het hierboven geschetste toenemend gebrek aan middelen en medicamenten en defecte apparatuur etc., wordt deze taak en wens steeds meer bemoeilijkt en op zeer korte termijn waarschijnlijk onmogelijk. We verwachten dat er onder de huidige omstandigheden binnenkort mensenlevens verloren zullen gaan als de gezondheidszorg niet de prioriteit krijgt die het verdient van de overheid c.q. beleidsmakers. We zien het als onze taak, gezien onze primaire verantwoordelijkheid naar de patiĆ«nt toe, deze waarheden te delen met de patiĆ«nt,” zegt de medische staf van AZP.

  Lijst van spullen die niet in voorraad zijn.


  Maak melding

 33. Beste meneer Bouterse,
  Suriname heeft geen nieuwe luchthaven nodig wat wij nodig hebben is de huur van een grote vracht vliegtuig De Antonov An-225 voor een jaar om al de afstammelingen van contractarbeiders de vhpers en de nieuwe chinezen terug naar huis teverschepen dat hebben wij nodig. Santokhi mag dan voor het presidentschap gaan in India.


  Maak melding

 34. Wat gaat het kosten?Heeft dit PRIORITEIT).Er is een tekort aan medicijnen en leermateriaal enz.enz.enz.
  Alvast moeten wij suriname toerist vriendelijk en toegangelijk maken.Je zou ook nu elk dubbeltje tien keer moeten omdraaien voordat je het uitgeeft.


  Maak melding

 35. AGENT X 22 mei 2020 At 12:05
  Beste meneer Bouterse,
  Suriname heeft geen nieuwe luchthaven nodig wat wij nodig hebben is de huur van een grote vracht vliegtuig De Antonov An-225 voor een jaar om al de afstammelingen van contractarbeiders de vhpers en de nieuwe chinezen terug naar huis teverschepen dat hebben wij nodig. Santokhi mag dan voor het presidentschap gaan in India.
  ************************************

  @@@Agent X …. of wie je ook bent …. JO JAPJAPIE/KESKESIE …. JO KOE !!!!!!!

  Nadat de Antonov Ann-225 de afstammelingen van de contract arbeiders{ de VHP’ers } en de nieuwe chinezen naar ” huis ” verscheept hebben ……. dan ………….

  Namens de oorspronkelijke bewoners van het Zd- Amerikaans continent …. wil ik de Russen dan vragen de Antonov 225 …. nog Ć©Ć©n {1} keer naar Suriname te sturen om de voor – en nazaten van @@@ Agent X …. OP TE HALEN … en ze in Zimbabwe of Ecuatoriaal Nw Guinee … of in een willekeurig Afrikaans land te DUMPEN. Opgeruimd staat netjes !!!!!!!!!!!!!!!!!

  De Misdadige Moordenaar Desire Delano Bouterse kan en mag dan weer ple-si-dent worden met die …… als first lady !!!!!!!!!!!!

  @@@Agent X …. wie kaatst moet …………. verwachten !!!!


  Maak melding

 36. Wat is er mis met de huidige luchthaven ??? Die kan toch naar behoren functioneren.
  De enigste reden waarom hij een nieuwe luchthaven wilt hebben is om flink te kunnen sjoemelen bij de aanbesteding v.h. project.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.