woensdag, februari 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameJogi: 'Afonsoewa noemde oppositie zelf ook jap-japi'

Jogi: ‘Afonsoewa noemde oppositie zelf ook jap-japi’

-

Does Travel & Cadushi Tours

VHP parlementariër Mahinder Jogi reageerde maandagavond tijdens de DNA vergadering op NDP lid Silvana Afonsoewa met de woorden ‘jap-japi hoor ie mofo‘, omdat zij buiten de microfoon allerlei dingen riep terwijl Jogi sprak. Hij gebruikt daarbij het woord jap-japi (aapje) omdat diezelfde Afonsoewa de oppositie en de krijgsraad in januari dit jaar uitmaakte voor jap-japi en kes-kesi.

Dat zei Jogi na afloop van de DNA vergadering aan Starnieuws. De politicus benadrukt dat het niet racistisch was bedoeld, zoals NDP’ers op social media beweren. Ik heb juist jap-japi gezegd omdat dit woord ook gebruikt is door Afonsoewa in Ocer. Kennelijk kon het toen wel” aldus Jogi.

Hij zegt tegen Starnieuws dat zijn uitspraak als een grap was bedoeld en niets te maken heeft met etniciteit. Hij vindt het jammer dat hij gisteravond uit de zaal is gezet.

Afonsoewa haalde in januari 2020 in NDP partij centrum Ocer flink uit naar de oppositie en de Krijgsraad. “2020 is ons jaar NDP’ers. Oppositie noch krijgsraad zal de show stoppen. No wan p’tjing jap japi, no wang p’tjing kes kesi e kong tap a show” riep ze toen tot grote hilariteit van de aanwezigen:

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

61 REACTIES
 1. De verkiezings campagne van de NDP is door het gebruik van racisme weerzinwekkend geworden.Daardoor vallen er steeds meer blaka mangs hun af.Nu praten ze niet meer van glad harigen maar langharigen.En wat voor negatiefs er in het land gebeurd,is op voorhand de schuld van Hindoestanen.
  Zelfs de on ophoud van de uitslag van de verkiezing in Guyana schrijft de NDP toe aan Hindoestanen.
  Vele blaka mangs gaan dit keer uit protest op de VHP stemmen.


  Maak melding
 2. Wayambo 19 mei 2020 At 09:24

  Wayanka,

  Je bent totaal niet in staat zaken objectief te beoordelen. Als jullie eigen partij genoot de oppositie jap-japies noemt, waarom zou een ander dat niet mogen?

  Welke zaak dient het om in het parlement te komen stemmen als je al bij voorbaat weet dat de NDP baas zijn macht zal gebruiken om zijn pionnen naar zijn hand te zetten om zo de boel te manipuleren.

  Je hebt totaal geen idee hoe het in het parlement van India aan toegaat. Stemmingmakerij, je zit gewoon te roeptoeteren hier.

  Doe eens zelf een keer onderzoek naar hoeveel gronden de NDP zichzelf heeft toegeëigend. Het zal een openbaring voor je zijn, daar is Jogi een hele kleine jongen bij.
  En als je toch bezig bent, probeer voor jezelf ook op een rij te zetten hoeveel geld ze hebben gestolen door corruptieve handelingen bij elk populistisch project die ze hebben opgezet. Oh ja, vergeet gemakshalve ook niet de diefstal van de kasreserve van het volk niet mee te nemen.

  Pas als je bovenstaande hebt gedaan is alles weer in balans en heb je weer recht van spreken.


  Maak melding
 3. RobG 19 mei 2020 At 09:52
  Het is hopeloos gesteld met de VHP. De VHP kan de druk niet aan. Ze begaan blunder na blunder. Na het schiet incident van zondag jongstleden
  waarbij de dader racistische uitspraken deed en zijn pistool leeg schoot op een Cubaan, raakt de partij wederom in opspraak. Ook het geruchtmakende persbericht waarbij de partij de schuld van het schietincident wilde schuiven in de schoenen van Cubanen, laat voor de zoveelste keer het ware en leugenachtige gezicht van de partij zien. Opmerkelijk is dat de aanhang op de sociale media wild om zich heen begint te slaan.

  RobG,

  Je bent een ongelovige smerige teef.
  Nergens in geen enkele media heb ik nog kunnen lezen dat de VHP er iets mee te maken heeft, anders dan de VHP een politieke bijeenkomst had in dezelfde buurt.
  Je doet weer aan volksverlakkerij. Probeer je het volk te doen geloven dat de NDP een integere partij is dan de rest?


  Maak melding
 4. Ook handig als men het Sranantongo niet machtig is in het geschrevene ,men zich daarvan onthoudt. Sinds wanneer wordt een ‘aap’ in de Surinaamse taal ‘jap-japi’ zo geschreven? Laat pakiratigri niet lachen.


  Maak melding
 5. Alweer gedonder in het kippenhop, zulke uitspraken doe je niet in het esemmble
  nu zie je de aardt van het varken
  Deze mensen willen het landt gaan regeren, het beloofd wat de zelfde stront met andere vliegen , ik ga voor een strenge gedisiplineerde opvoedt dictatorschap,zodoende myn geliefde Suriname verder te ontwikkelen voor alle kinderen


  Maak melding
 6. Jogi heeft terecht tegen APONGSWA gezegd dat ze Jap Japie mofo moet dichthouden.

  Zij kwam er toch mee in het ONTMOETINGSCENTRUM VAN EZELS EN ROVERS.

  Dus Jogi heeft APONGSWA niet beledigd.


  Maak melding
 7. Als ze het spreekwoord in het engels had gezegd dan had Johi het niet verstaan. In Surinaams wel. Hij weet dat hij niet meer in DNA komt
  In het engels had hij dr doodgeschoten want hij zou denken : ze lachen me uit. Dan hadden we Vhp moord van commewijne in DNA.
  En dat geklets van pakketten. In nederland gaan ze naar voedselbank en krijgen ook steun. In usa krijgen ze voedselbonnen.


  Maak melding
 8. Schaamteloos proberen die paarse rioolratten wat krom is hier goed te praten.
  Ze denken dat ze het alleenrecht hebben op bepaalde uitspraken en handelingen.

  Goed zo Jogi, bak ze in hun eigen spek. Dat is de enige taal die ze begrijpen, vandaar zoveel ophef…


  Maak melding
 9. By the way. De laatste stuiptrekkingen van Vhp. Met hun moord op commewijne en de moordenaar beschermen hebben ze een zware deuk gehad. Ze haten zwarten. De zwartennop hun lijst zullen zich schamen. Van Samson yu las ing. Dijksteel daar praat ik niet over. Yu lerie ma yu dong.
  Vhp geeft stemadvies. Niet op zwarte op hun lijst.


  Maak melding
 10. Waarom moet dit item 2 keer?
  Komt er ook een item over Bep die tegen heeft gestemd? En een item over rover bouva die Etnel vd NPS heeft beledigd in dezelfde vergadering.
  Komt er een artikel over de actie vd ndp coalitie en Bep die vanuit politieke overwegingen de rechtsstaat om zeep hebben geholpen.
  Komt er een artikel over sharmila ‘faya pepre’, die alleen maar fakenews verspreid. Deze vrouw zie ik niet als kandidaat op de lijst staan. Dus mevrouwtje denkt dat haar opruiende acties en lasterpraatjes een ministerspost opleveren.
  Zou kunnen, hoe crimineler hoe meer fans, net als jullie pres.

  Get over jogi, hij is fout geweest, maar die bende v ellende is 1000 keer erger.


  Maak melding
 11. Kondremangs
  Ik heb dit eerder op de dag aangehaald in een andere topic. ….tot 25 mei as mag de nsdap alles flikken. ….wat kan azijn zuurder maken. …..maar a sori keba. …..dan wil ik de primaten uit Ontspanningsentrum voor Criminelen En Recidivisten horen brullen. ….ik discrimineer niet. ..ik maak onderscheid zoals iedereen. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 12. Wendy
  Als ze het spreekwoord in het engels had gezegd dan had Johi het niet verstaan
  ===
  Jogi verstaat maar één taal. Meer grond roven van de Arme boeren!


  Maak melding
 13. Jogi verlaag je niet tot het niveau van Afonsoewa.

  Dat de ndp zich in de assemblee zonder moraliteit en normloos gedraagt betekent niet dat de oppositie ook dat gedrag moet vertonen.

  Heksje Simons tolereert uitspattingen en normoverschrijdingen van de coalitie maar van de oppositie niet. Stem de paarse bende weg op 25 mei


  Maak melding
 14. Dan nog hoef je niet na te apen Jogi zo kinderlijk.
  Trouwens
  Apen zijn er in alle soorten kies maar welk soort Aap jij bent.

  Ze worden tegenwoordig zelf met staart tussen de benen geboren in India.


  Maak melding
 15. Een potje pinda kaas 65 SRD

  Een kleine fles water 5 SRD

  Een liter diesel 7 SRD

  Loon schoonmaakster tijdens nieuw front Regering 1000 SRD was 325 USD

  Loon schoonmaakster tijdens NDP Regering 1200 is nu 90 USD waard .

  Wendy voor welke loon zou je kiezen ,is dat van NDP beter dan moet je dat nemen .


  Maak melding
 16. De lonen of salaris wat NDP Regering de laatste 8 jaren heeft uit betaald aan werkende in Suriname is oom honden voer te kopen .

  De lonen van NDP Regering kan je niet eens honden voer er mee kopen .


  Maak melding
 17. No worries, de stemming zit er goed in. De acties v ‘faja pepre’ en ‘meanwhile in su’ hebben averechts gewerkt.
  De Surinamers zijn wakker. Thank God!
  En dan heb ik het niet eens over de bawta snel weg, just in time. Wat dacht je van de gangster presvrouw in een gangster Hummer, whahahahaha, onsmakelijke vertoning. Stijlloos.
  Op alle andere suri sites laten ze hun stem horen, yes.
  DOEWET, dan ga je zien.


  Maak melding
 18. Apen wonen in bomen en kunnen ook zelf Risico in schatten .

  Maar de Apen van NDP in DNA kunnen geen RISICO in schatten ze blijven al 40 jaren stelen .

  Makelaar Boefdraad je heb teveel Risico genomen en je staat als een oplichter te boek .

  Boefdraad staat te boek als een OPLICHTER .


  Maak melding
 19. Nu komt duidelijk de zwakheid van Jogi naar voren. De uitspraken van Afonsoewa zijn duidelijk van een andere orde geweest. Afonsoewa deed haar uitspraken niet in het parlement of het huis van het volk. Jogi heeft zijn duidelijke minachting voor een collega parlementariër duidelijk tot uiting gebracht in het parlement. Hoe laag moet je niet gezonken zijn om dit gedrag in het parlement nog goed te keuren. Zo zie je maar weer. Het zijn continu leden van de oppositie die het parlement als septic tank gebruiken.


  Maak melding
 20. De woorden boek van NDP begint met .

  Je ben een Koe

  Je ben een Ezel

  Je ben een Schaap

  Je ben een Kip

  Je ben een Jap japie .

  Dit zijn de basis worden dat de hoogopgeleiden in NDP gebruiken .


  Maak melding
 21. De Caricom-waarnemers zijn al in Suriname! Ik zag Krishna en Reshma met een oranje vlag al op de stoep bij hun staan schreeuwen, fraude, fraude, fraude!!!!!!


  Maak melding
 22. JOGI; BIG UP, POWER BRADA.

  ALLA DEN JAP JAPI INI DNA WO SOET DEN BOS PANJA.

  DAN WO SMOKO DENG SAN DATI.

  MEK WARANG JAPJAPI METI FOE DEN.


  Maak melding
 23. Surinamers bewijzen jullie afonsoewa en de ndp dat de stronterijen van hun jullie sterker maakt ipv jullie te breken.
  Stemmen jullie de ndp weg voor altijd!
  Vermorzel de ndp en roei het uit met tak en wortel.
  Stem bewust .Stem VHP en combinatie.


  Maak melding
 24. mensen het heeft geen zin eigenlijk om te reageren op deze website.

  alle reacties van vanmorgen zijn verwijderd. dingen zijn niet meer in balans om de een weer argumenten put uit de ander.

  Waterkant: in deze verkeizingstijd laat ons even met rust en alles schrijven wat we willen.


  Maak melding
 25. Bedoelen jullie deze grond???

  ARAMARIBO, 28 dec – Mahender Gopi, onderminister van Regionale Ontwikkeling, RO, heeft zijn portefeuille ter beschikking gesteld van president Desiré Bouterse. Dit meldt het Kabinet van de President. Gopi deed dit na een gesprek met het staatshoofd, waar ook minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer bij aanwezig was. Bouterse aanvaardde het ontslag van zijn onderminister.
  Mahender Gopi raakte in opspraak toen in het parlement werd onthuld dat hij ruim negentig duizend hectare bos had gekregen.


  Maak melding
 26. De Caricom-waarnemers zijn al in Suriname! Ik zag Krishna en Reshma met een oranje vlag al op de stoep bij hun staan schreeuwen, fraude, fraude, fraude!!!!!!

  En het wordt drukker bij de ingang, Maisha en Angelique sluiten aan!!!! En ze schreeuwen luidkeels fraude, fraude, fraude!!!!!!


  Maak melding
 27. Gisteren gekeken naar het debat…jeetje wat een volksverlakkerij.
  Iedereen in Su wist al wat de uitslag zou zijn..
  en toch nog een toneelspel opvoeren..
  Vond het toen heel erg wat die Ned. Minister zei..maar begin nu echt te geloven dat Bouterse het land tot een failed state heeft gemaakt.
  Governor in de Bak, Minister in staat van beschuldiging, President veroordeeld, zonen van President veroordeeld, First Lady wordt genoemd in diamant verhaal,
  meer dan 100 ministers gewisseld, torenhoge buitelandse schulden, niemand die ons nog geld wil lenen,door alle internationale ratingburo’s gedegradeerd tot failed state,
  alle hout en goud verpand aan het buitenland, de nieuwe srd biljetten stromen uit de ATM, we dukken er steeds meer bij, en als de verhouding tussen valuta en srd groter en groter wordt, dan zeggen ze tegen het domme volk, ja ik herhaal, HET DOMME VOLK, het zijn de handelaren, of het is Holland.
  ze snappen niet, dat niet de us dollar duur wordt, maar de SRD wordt niks waard, als je onbeperkt blijft drukken.
  Schaam me voor mijn land


  Maak melding
 28. =Vreemd genoeg krijgen de hindoestanen de schuld van alles en ook dat zij racistisch zijn, MAAR
  deze mensen doen het volgende::

  -hun eten halen zij bij de hindoestanen
  -hun auto’s kopen zij bij de hindoestanen
  -hun roti die ze eten kopen zij bij de hindoestanen en niet te vergeten;;; rijst dat ze dagelijks eten komt ook van de hindoestanen.

  Mensen, hou nou eens op.


  Maak melding
 29. ja rbbrown. je hebt gelijk deze mensen, zichzelf minister noemendtd dicteren het land . En zij vinden in ongeschoolden, die beleidtsmedewerker zijn in de kantine hun publiek.
  Misiekakba en boutersche hebben natuurlijk afongsoema tot de orde geroepen, van haar geëistdt dat zij publiekelijk haar verontschuldigingen aanbiedtdt aan iedereen die zij heeft beledigdt.
  Kijk jochie dat noemt men beschaving.
  Dit is niet gebeurtdtd en kijk waar het toe leidtdtd. Het vindtdt navolging. Niet slim, zelf dom, maar je ziet waar het vandaan komt en wie het goedtdtkeurdt. Zij die het volk meten leiden
  Mefrouw de voorzitter
  Keurig, u hebt Jogi de kans gegeven. Hij heeft deze kans gemist en het gevolg moeten voelen.
  Maar mefrauw u treft ook blaam. U bent voorzitter toch, dan had u meer moeten zeggen, niet alleen dat Jogi zijn verontschuldigingen moet aanbieden. U had hem moeten waarschuwen, u had moeten hebben gezegdtdt; als dit nog een keer gebeurdtdt dan…
  u hebt dit niet gedaan, dom erg dom. U hebt gefaaldtt.


  Maak melding
 30. De Caricom-waarnemers zijn al in Suriname! Ik zag Krishna en Reshma met een oranje vlag al op de stoep bij hun staan schreeuwen, vrouwe, vrouwe, vrouwe!!!!!!
  Abdoel en San sluiten zich hierbij aan en schreeuwen; mannen, mannen, mannen
  Robbrown, waldo en luci willen niet achterblijven en schreeuwen knaapjes knaapjes knaapjes


  Maak melding
 31. Wat moet je met een zwarte joodse schijt hoer, waarom trekt men zo veel aan. Laat maar gaan joh…Joghie..beer.. blijft positief!! Reageren op stront brengt geen ontwikkeling teweeg, sterker nog die silvana had het tegen haar beter weten anders gekund . Succes op 25 mei!


  Maak melding
 32. Whahahahaha @Wallie, je hebt hem tuk, die rbrown.
  Meneertje heeft ‘natte dromen’ van een dictatuur; “een strenge gedisplineerde opvoedt dictatorschap”.
  Arghhhhh doet pijn aan je ogen.
  Spellingcontrol is gratis rbrown. Aanklikken aub, DOEWET!
  Denk een Guyanees, Mijke weet het wel.


  Maak melding
 33. Laten wy duidelyk zyn men mag zich in het essemble niet misdragen ,het komt inderdaadt voor en dan treedt de voorzitter op, je kan daar alles van vinden maar dat is zo afgesproken
  en als je meerdere malen heb misdragen zal je uitgezet worden ,zo werkt dat
  niet vergeten ze moeten volgend week weer allemaal door de zelfde deur, en wy mogen het weer op afstandt volgen ,die poppenkast


  Maak melding
 34. RobG 19 mei 2020 At 16:44
  ……… Jogi heeft zijn duidelijke minachting voor een collega parlementariër duidelijk tot uiting gebracht in het parlement ………… .
  *********************************************

  Mislukt Product …..@@@ RobG ….. Jogi heeft meer dan groot gelijk om een collega parlementarier …. Afonsoewa ….. te vragen haar PAARSE JAPJAPIE SMOEL potdicht te houden …. als hij {Jogi} aan het woord is !!!!!!!!!!!

  De Nationale Dieven/Berm Partij huisvest: BOSGEESTEN … JAPJAPIES … en … KESKESIES {pitie koh }.

  Een aantal die { met kop en kont }boven het maaiveld uitsteken: AFONSOEWA, HOOGHART, LIMBURG, K. SLOOTE, een zekere analist {laat me niet lachen } OOSTBURG, BOUVA, ABDOEL.

  Na 25 Mei verdwijnen enkele van deze …. PAARSE FOEFOEROE JAPJAPIES …. uit het parlement …. het OERWOUD in ….. slingerend van boom tot boom !!!!!!!


  Maak melding
 35. Wat verwacht je vn deze lelyke djoeka-wyf die ruikt nr pingo pakira en aap. De hersenen vn deze dieren dat ze opvreet hft d hare uitgehold. Wat een stinkerd


  Maak melding
 36. Die echte jap japie is Santokhi,
  Wnt hy doet Bouterse na,
  Terwijl iedere Suriname weet dt hy discrimineerd.
  BY THE WAY:
  BUITEN HET PARLEMENT ZOU HT “EVENTUEEL” KUNNEN om mensen jap japi te noemen, mr NIET BINNEN HET PARLEMENT.

  Verder stoord de opositie constant de vergadering,
  Ik kryg ht gevoel dt z dt dn uit angst of wantrouwen,
  Noteren alle positieve voorstellen vn de NDP,
  Bestuderen ht hoe z wr vernietigend/afbrekend kunnen inspelen,
  Bouterse wl samen werken mt iedereen die ht daadwerkelijk meent mt Suriname ongeacht ras of politieke kleur of geloof.
  En zo kn ik verder!!!


  Maak melding
 37. Ik hb echt genoeg vn hari troesoe,
  Ik wil eenheid en liefde en ontwikkeling en God in mijn geliefd land Siriname,
  Sranang swiet toemsi foe a hari troesoe,
  Oen moes lob a kondre en ontwikkel a kondre,
  A hari troesoe e por en siki a kondre,
  Bidden jll God vr Wijsheid en kracht en liefde en eenheid EN RESPECT foe ontwikkel a kondre tap wan rechtvaardig fasi EN OEN NO PLEI SABI SO,
  ALS J NT WEET HOE HT MOET,
  SCHELD NIET, MR STAP ERUIT,
  IF I NO MANG DOE BOENG,
  NO DOE OGRI,
  DAT IS MIJN VERZOEK🇸🇷🕊🙏❤


  Maak melding
 38. To The Point: Open gesprek met Guno Castelen, Patricia Etnel, Melvin Bouva, Henk Ramnandanlal

  Tijdens het interview heb je duidelijk de irritatie van Bouva kunnen zien die net zoals in de DNA boven iedereen probeert uit te komen en het langste woord wilt hebben.
  Etnel die normal in de DNA ook fel van leer kan trekken was zichzelf evenals Castelen.

  Wat mij opviel is dat je niets maar dan ook niets mag zeggen over de fraude en stelen van de regering want zoals Bouva aangeeft “maar kijk wat wij hebben gedaan de infrastructuur etc”.

  Aan Bouva wil ik vragen:
  – Dat de NDP zoveel zaken heeft aangepakt geeft dat jullie niet het recht om zo te keer te gaan in de financiële middelen van het volk
  – Dat de NDP zoveel zaken niet heeft waargemaakt geeft jullie niet het recht om zo te keer te gaan met het afsluiten van leningen die het arme volk moet ophoesten

  Ik vind het allemaal te arm om verder op te reageren.
  Ik zou zeggen “luister naar Coutinho op Stanvaste en luister waarom zaken fout gaan want daar zouden jullie allen hiervan kunnen leren”


  Maak melding
 39. Meneer Jogi,
  Laat u zich niet afleiden door deze Masters.

  U ben een strijder ga zo door u krijg onze ondersteuning als volk.

  Bestrijd de paarse parasieten tot aan de roots.

  Krakti Bro!!!


  Maak melding
 40. Trouwens, gisteren heeft de grondrover Jogi een mooi liedje voor zijn wederhelft gezongen!
  Main ek chor, tu merie rani, main ek chor. Chori chori chupke ke chupke! Heel toepasselijk!


  Maak melding
 41. @@@Wayambo/V.V.Waldo{singh} …. je bent zonder het door te hebben bezig jezelf te ontmaskeren.

  Ze hebben je uit de VHP weg gejaagd … vandaar zoveel haat tegen de VHP.

  Wayambo/Waldo{singh} je bent hebzuchtig … je was/bent te GREEDY …. daarom ben je uit de VHP GETRAPT !!!!! VHP bestuur had tegen je gezegd …. Waldosingh … genoeg is genoeg maar nee … je wilde/moest meer en meer en meer !!!!!!

  Nu ben je bezig met een kruistocht tegen de VHP ….. Shame on You …. je moet je schamen …. KOETA !!!!!!!!!!


  Maak melding
 42. Wayambo 20 mei 2020 At 10:57

  ” … Trouwens, gisteren heeft de grondrover Jogi een mooi liedje voor zijn wederhelft gezongen!
  Main ek chor, tu merie rani, main ek chor. Chori chori chupke ke chupke! Heel toepasselijk! … ”

  Dus jij vindt Jogi een hartendief ?

  Wayambo, vergeet NDP en wordt Cupido.


  Maak melding
 43. Eerlijk gezegd, veel zwarten lijken echt op apen. Soms kunnen kleine kinderen het verschil niet maken tussen een zwarte en een aap. Ik weet van een kennis dat ze echt zelf schrok toen haar kleine kind op straat een zwarte man zag en zei ma, kijk een aap! In hun houding en motoriek lijken vele zwarten ook op apen. Alleen kunnen ze niet zo goed klimmen in bomen. Daarom was Tarzan de Koning van de Jungle en niet een zwarte.


  Maak melding
 44. Big up Jogi.
  KAfonsoewa heeft zelf anderen uitgemaakt voor jap japies en kes kesi’s en daar hadden de paarse ratten toen geen bezwaar tegen dus moeten ze nu niet hypocriet gaan janken wanneer Jogi de bal terugkaatst vooral omdat dat misselijk wijf hem zat te storen in z’n betoog.
  Er is een bepaald volk dat altijd zit te janken over het zijn van ‘slachtoffer’ van racisme terwijl zij zelf de grootste racisten zijn. Daarom neem ik ze nooit serieus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES