OAS-waarnemers aanwezig tijdens verkiezingen in Suriname

39
Stemmen bij de verkiezingen in Suriname
Archieffoto: stemmen bij de verkiezingen in Suriname.

Waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zullen aanwezig zijn bij de verkiezingen van 25 mei aanstaande in Suriname. De OAS zal een 10 man tellende Electoral Observation Mission (EOM) naar Suriname sturen voor de waarneming. Dit meldt de OAS in een persbericht.

De EOM wordt geleid door Gonzalo Koncke, stafchef van het secretariaat-generaal. De missie bestaat uit specialisten op het gebied van electoraleorganisatie en technologie, electorale justitie, politiek-electorale financiën en de politieke participatie van vrouwen.

De verkiezingswaarnemingsmissie zal ook een alomvattende analyse van het verkiezingsproces van Suriname uitvoeren en de aanbevelingen opvolgen die voortvloeien uit de verkiezingswaarnemingsmissie van 2015. Teamleden zullen op de verkiezingsdag worden ingezet om het verloop van de stemming te observeren vanaf de opening van de stembureaus tot aan de tabel met de uitslag.

De OAS heeft de laatste zes verkiezingsprocessen in Suriname, van 1987 tot 2015 waargenomen. Hier is het volledig persbericht van de OAS te lezen omtrent hun aanwezigheid bij de komende verkiezingen in Suriname.


39 REACTIES

 1. Het gaat zo te lezen om een kleine delegatie van slechts 10 personen. Het is belangrijk dat de politieke partijen zelf de controles tijdens het stemmen uitvoeren en onregelmatigheden snel naar onder meer deze mensen rapporteren zodat er een goed en volledig beeld ontstaat.
  Deze groep zal zich waarschijnlijk op een hoger niveau bezighouden met het toezicht. Met zaken als dat het volstrekt ongepast is dat alles door de NDP bemenst wordt, dat er geen goede scheiding is tussen overheidsmiddelen en partij middelen waarbij de NDP driftig uit de staatskas graait.


  Maak melding

 2. Wie ze ook neerzetten om toezicht te houden gaat niet werken. Er is reeds gefraudeerd. Niet bestaande mensen staan ingeschreven op een adres ingeschreven. Deze valse oproepen worden door de ndp leden gebruikt om te stemmen. Voorgaande jaren is fit oom zo gegaan. Het is nu toeval dat dit dit jaar ontdekt is. Maar ze gaan gestaagd verder met frauderen.


  Maak melding

 3. Afwachten wanneer de totale avondklok/lockdown weer een feit is en de Jeeps en ander rollend materieel weer met schietende jagers in camouflage uniformen door de straten gaan rijden en revo 2 een feit is. Als de leden van het OAS nog niet in Suriname zijn maar met dezelfde vlucht als Bigi boi Watrakiendie landen want die gaan gewoon ook in quarantaine gestopt worden volgens de geldende lands regels(lees wetten).
  Zolang de slang niet onthoofd wordt blijft het gevaarlijk. In de Bijbel staat: Gij zult hem de kop vermorzelen.


  Maak melding

 4. Als er optijd feiten naar deze mensen gerapporteerd worden dan kunnen ze zeker hun vinger in de pap steken. Kijk bijvoorbeeld in Guyana ze hebben het gedwongen voor een hertelling.

  De paarse ratten gaan ongestoord door met fraude en misleiding.

  Op 25 mei de stemmers de baas,nu afwachten wat voor keuzes ze gaan uitbrengen.
  Gaan ze voor de hel of de hemel?

  Krakti!!!


  Maak melding

 5. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  OAS-waarnemers aanwezig tijdens verkiezingen in Suriname.

  Alleen is het mij niet duidelijk in het bericht, wanneer deze 10 OAS-waarnemers in Suriname zijn gearriveerd.

  Want als ze nu in Suriname aankomen, moeten ze 14 dagen in quarantaine.
  De vraag is of deze OAS-waarnemers dan ook persoonlijk aanwezig zullen zijn op de dag van de verkiezing.


  Maak melding

 6. LAAT ZE ALVAST ONDERZOEKEN WAAROM 422000 BILJETTEN GEDRUKT ZIJN IN PLAATS VAN 300.000.
  2015 WAS 256.000 BILJETTEN EN MENSEN DIE GESTEMD HEBBEN.
  WAAR GAAN DIE 122.000 RESTANT BILJETTEN NAAR TOE.
  HOE VEILIG ZIJN DEZE OPGESLAGEN?

  WAAROM ONDERZOEKT OKB JENNIFER SIMONS DE VIDEO VAN BRUNSWIJK NIET WAARBIJ 100 MAN IN EEN ZAAL STEMBILJETTEN AAN HET INKLEUREN ZIJN ERGENS. HET ZIJN GEEN CBB MEDEWERKERS!!!!!!!!!WAAROM DOET OKB NIKS MET DEZE VIDEO??????????

  OAS WERK VOOR JULLIE OOK!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. De paarse ratten gaan frauderen, ze weten dat ze flinke dreun krijgen op 25 mei, want ze hebben het land naar de klote geholpen. Overal zijn ze al bezig met mensen te intimideren door vlaggen van andere partijen te vernietigen. De NDP is een vloek dat heerst in het land, lijkt net als de jaren 80. Hoop dat we bevrijd zijn van deze nationale decadente partij !!!


  Maak melding

 8. Geen idee wie advocaat is van mevr Blokland. Maar deze advocaat vraagt om meerdere getuigen. LOL
  Beschuldigen zijn gefundeerd.
  Misschien weet wkn wie advocaat is.


  Maak melding

 9. VHPers .. waarom zijn jullie zo in paniek? Ruuuuussstiiiggg.

  Als ik dagelijks jullie moeten geloven hebben jullie de verkiezing al gewonnen en van waar al die stress..

  Ik snap jullie echt niet meer.


  Maak melding

 10. De OAS waarnemers moeten naar het binnenland. De stemmen vh binnenland tellen zwaarder en zijn eenvoudig te manipuleren.
  Breng ze met helicopters.
  In de stad zorgen vrijwilligers voor de controle.


  Maak melding

 11. Uitspraak 27 mei.
  Advocaat van vrouw president, gooit het op politiek spel. Yeah right.
  De beschuldigen zijn in ieder geval niet mals en staan op app.
  Op naar de volgende rechtszaak.
  Na de verkiezing staat de hele kliek een rechtszaak te wachten.


  Maak melding

 12. De verkiezingswaarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS/EOM) feliciteert de burgers van Suriname met hun voorbeeldige burgerzin en actieve deelname aan het verkiezingsproces, wat tot uiting kwam in de opkomst bij de algemene verkiezingen van gisteren.

  Het 24-koppige team, bestaande uit 13 nationaliteiten, onder leiding van de Chileense internationale expert Irene Klinger, observeerde de verkiezingen in 61% van de stembureaus in alle 10 districten van het land en was verheugd te zien dat het proces op een ordelijke, vreedzame en zelfs feestelijke manier werd uitgevoerd. De OAS/EOM dankt de regering van Suriname voor de uitnodiging om dit proces te observeren en erkent de inspanningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Centrale Politiedienst en de Onafhankelijke Kiesraad om de algemene verkiezingen van 2015 voor te bereiden en uit te voeren.

  Het OAS-team meldt dat de geobserveerde stembureaus op tijd zijn geopend, voldoende personeel hebben en volledig zijn uitgerust met al het benodigde materiaal voor de verkiezingen. De missie benadrukt de buitengewone inzet en toewijding van de leden van de stembureaus, het toezichthoudend personeel en de veiligheidsagenten bij de uitoefening van hun taken en prijst de politieke partijen voor de kameraadschap die zij gedurende de hele dag in de stembureaus hebben getoond.

  Op vijfentwintig mei 2020 zal het ook niet anders verlopen. Alle valse beschuldigingen en beroerde onderbouwingen, tot zelfs de afwezigheid van valide onderbouwingen, ten spijt. Wil men zo graag valselijk beschuldigen ,is het advies liever je vrouw of man onterecht te beschuldigen van overspel.


  Maak melding

 13. Als OKB zou ik de OAS erop attenderen dat de fraude mogelijkheden heel makkelijk zijn omdat zij (de OKB) heeft geconstateerd en de minister geadviseerd om:
  “Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vraagt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in een brief “het daarheen te leiden dat per ommegaande de kiezerslijst wordt opgeschoond”. Dit in belang van de verkiezingen. Op ongeveer 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zijn er aantallen van 10 tot 150 personen die daar niet thuishoren, geregistreerd. Uit informatie van diverse hoofdstembureaus is geconstateerd dat landelijk overleden personen voorkomen op de digitale kiezerslijst. ”

  De vraag is echter wie de uitvoering hiervan controleert en hiervan een verslag maakt.
  Heeft de OAS invloed op de uit te voeren handeling die de OKB vraagt aan de minister?

  Dit getuigd van vooringenomenheid om te frauderen.
  Zou Brunswijk gelijk kunnen hebben?
  Ach de NDP zal zoiets wel weer wegstemmen want de totale coalitie die fraudeert niet want dat kennen ze niet hetgeen dat ze kennen / weten is ONTKENNEN zaken veminken en informatie achterhouden of informatie zodaig aanpassen dat het anders is dan in werkelijkheid.
  En ja volgens wetgeving en definities is dit onder 1 woord te brengen namelijk FRAUDE


  Maak melding

 14. NDP vist graag in troebel water. Silos heeft eindelijk ballen getoond. De kiezerslijsten moeten onmiddellijk opgeschoond worden. Volk van Suriname u wordt met open ogen bruut door de paarse criminelen gepakt. Wees alert, maak notities, verzamel bew8js, leg het vast. Tussen nu en 25 mei zullen de paarse ratten niks ondernemen, dan meer fraude bewerkstelligen. Na de verkiezungen zal blijken wie ongelijk heeft. Stem bewust, stem niet op firma List en Bedrog.


  Maak melding

 15. Makelaar Boefdraad gaat ondersteuning geven maar zoek nog naar geld .

  Geen enkel bank heeft geld voor Boefdraad de laatste 9 dagen .

  Dagoe Hoogie gaat de 400 miljoen SRD voorschieten aan de schurken van NDP .


  Maak melding

 16. Op ongeveer 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zijn er aantallen van 10 tot 150 personen die daar niet thuishoren, geregistreerd!
  ====
  @ De persoon die dit bericht voor Starnieuw heeft geplaatst lijdt ongetwijfeld aan zware dementie! De districten Paramaribo en Wanica hebben volgens mijn inschatting ongeveer 350.000 inwoners. Als 75 % van de adressen met tussen de 10 tot 150 personen niet daar thuis horen, waar dan wel! In 5 jaar (van 2015-2020) tijd zijn 75 % van de geregistreerde personen in Paramaribo en Wanica verdwenen!

  @ En mocht deze demente persoon wel gelijk hebben dan moeten de heren van Binnenlandse Zaken en CBB gelijk hun biezen pakken en opsodemieteren!

  @ Ik heb mijn grote twijfels of dat artikel op Starnieuws klopt!


  Maak melding

 17. Rectificatie, lol.
  “Advocaat van vrouw president, gooit het op politiek spel”. Moet zijn: advocaat van mevr Blokland.
  Vrouw van, wil met “schoon” blazoen de verkiezing ingaan.
  Ondertussen zijn zowel man als vrouw gelinieerd aan een crimineel onderzoek.

  Phoehoe, valt niet mee om onderzoeksjournalist te zijn.


  Maak melding

 18. OKB vraagt Noersalim kiezerslijst per direct op te schonen
  15 May, 06:36
  foto

  Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vraagt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in een brief “het daarheen te leiden dat per ommegaande de kiezerslijst wordt opgeschoond”. Dit in belang van de verkiezingen. Op ongeveer 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zijn er aantallen van 10 tot 150 personen die daar niet thuishoren, geregistreerd. Uit informatie van diverse hoofdstembureaus is geconstateerd dat landelijk overleden personen voorkomen op de digitale kiezerslijst.

  Het OKB heeft een ‘matching’ gedaan van de kiezerslijst op basis van zijn wettelijke taak vastgelegd in de Kiesregeling. Hierbij zijn er onregelmatigheden ontdekt in de kiesdistricten Paramaribo en Wanica. Deze afwijkingen waren er niet bij voorgaande kiezerslijsten die OKB heeft ontvangen. Vermoed wordt dat het inactieve kiezersbestand is toegevoegd aan de kiezerslijst. De kiezerslijst is hierdoor zeer vervuild geraakt en geeft het aantal kiesgerechtigden niet correct weer.

  Geconcludeerd wordt door het OKB dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken reeds jaren geen veldwerk heeft gedaan, waardoor de bevolkingsadministratie en daarmee ook de kiezerslijst, vol onregelmatigheden zit. Het OKB heeft gelet op de korte tijd naar de verkiezing toe, op dit moment geen diepgaand onderzoek naar fraude gedaan. Er kan nu nog geen uitspraak gedaan worden over fraude. Na de verkiezingen zal het onderzoek wel vervolgd en afgerond worden


  Maak melding

 19. Ingrid bouterse gooit het op.politiek bla bla bla….joe foefoer meid joe.27 mei of verder hoor je jou vonnis….

  En wat fraude betreft op CBB heeft brunswijk gelijk maar als het zo is word het Revo in su…want brunsie en velfort gaan dit niet zo.laten👊👊


  Maak melding

 20. Op uitnodiging van de Republiek Suriname zal de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een innovatieve verkiezingswaarnemingsmissie inzetten voor de algemene verkiezingen die op 25 mei 2020 in Suriname worden gehouden.

  Door de allernieuwste technieken toe te passen heb je tegenwoordig niet zo veel mensen meer nodig om aanwezig te zijn! Deze 10 mensen van de OAS zijn echte specialisten op het gebied van verkiezingsorganisatie en -technologie, kiesrecht en politiek-electorale financiën!

  Suriname heeft een uitstekende reputatie getoond met betrekking tot de organisatie van algemene verkiezingen door de decennia heen. Dus het heeft helemaal geen zin om de hele tijd te schreeuwen over fraude. Dat is verkiezingscampagne.


  Maak melding

 21. De orange partij staat al bij de OAS geregistreerd als fraude schreeuwers en ingehuurde Bollywood acteurs. Ze denken dat het door het veel trompeteren komt, steeds hetzelfde schreeuwen werkt als opium, en dat heeft invloed op hun brein, op lang termijn zal het beschadigd raken en gaan krimpen.


  Maak melding

 22. Heee!!!!! Sammy is de bijbel aan het bestuderen, heb je een VHP pastor erbij gehaald om het je uit te leggen? Je hebt slimmigheid en spiritualiteit, en de bijbel is spiritualiteit, dus door gebruik te maken van slimmigheid om de bijbel te begrijpen, kom je over als een dwaas
  Schoenmaker hou je bij je leest.
  Quote van Bob Marley: Cause only a fool leans upon his own understanding.


  Maak melding

 23. Waarnemers doe de surinamers een genoegen en zie erop dat de moordenaarniet wederom de lijder van Suname word!
  Begelei de surinamers want ze hebben de nijging hun mistake eerder gedaan, te herhalen!


  Maak melding

 24. Belfort zegt op Apintie AOV gaat omhoog, AKB gaat omhoog hij noemt nog meer omhoog gaanders. Hij zegt De ndp gaat U omkopen met geld en smartphones zodat U op ze stemt. Zijn raad is tek a moni tek a Cell ma no stem a tap ndp! Na joe eigi moni ding e prati gi stem a deng tapoe. Tek alla sang deng e prati en gi joe ma no stem na deng tapoe.
  TIGRI BARBA MI GO GI JOE! JOE TJA POWA!


  Maak melding

 25. Wat ga je kunnen controleren met maar 10 man ??? Bijna niks. De paarse boevenbende zal er alles aan doen om fors te manipuleren en te frauderen met de verkiezingen want de veoordeelde crimineel bouta wilt langer aan de macht blijven om niet in de gevangenis terecht te komen dus OAS zou er goed aan doen om veel meer waarnemers te sturen.


  Maak melding

 26. “Van Dijk – Silos zegt, dat ze nog nooit eerder zo een slecht georganiseerde voorbereiding voor de verkiezing heeft meegemaakt. Ook zegt zij, het gevoel te hebben, dat het ministerie van Binnenlandse zaken, zo min mogelijk toezicht wil hebben.
  “Zoveel onzinnigheden heb ik nog nooit meegemaakt, zoveel blokkades om je werk gewoon goed te doen, heb ik nog nooit gehad. Ik vind het daarom vreselijk jammer, dat het dit keer zo toegaat”, aldus de OKB- voorzitter.” Bron: de west.

  Dat zegt iemand die zelf paars gelieerd is. D.w.z. dat er nu al achter de schermen zwaar gemanipuleerd wordt door de paarse boevenbende en dat het zelfs voor haar teveel is geworden.


  Maak melding

 27. Hmm, dan klopt het toch wat ik hier al eerder heb gelezen, namelijk dat binnen de NDP er figuren zijn die Bouterse opzij willen schuiven. (en dat nu eigenlijk al doen, gelet op zijn recente activiteiten)

  Bigi Sma, (anderen mogen natuurlijk ook)
  Snap jij er iets van. Als ik de weekstaat van de CBVS raadpleeg, zie ik dat er wat is bijgewerkt
  De weekstaat van 24 april was er al, maar nu is er een met datum 30 april en 5 augustus!
  Die van 1 mei ontbreekt nog

  Wat me bijzonder opvalt is dat het aantal bankbiljetten in omloop verder is toegenomen,
  dat de schuld van de overheid verder is toegenomen
  (Roemer speelt voor Sinterklaas)
  dat het bezit van – andere ingezetenen behoorlijk is afgenomen

  De NDP is er bijna zeker van dat ze de verkiezingen gaan verliezen.
  De schuld aan het buitenland kan niet verder worden vergroot,
  de bezittingen zijn in handen van Suriname, maar geen eigendom (vergelijk het met het lenen van een fiets. De fiets is in jouw hand als je deze leent, maar je bent geen bezitter noch eigenaar)
  Het enige dat ze nog kunnen doen is lenen bij de centrale bank. Lenen en nog eens lenen.
  Roemer faciliteert dit en de ” winnaar” van de verkiezingen heeft een phyrrus overwinning behaald


  Maak melding

 28. Kondremangs
  Gelet op de resterende tijd van 10 dagen voor de verkiezingen. ….komen er 10 waarnemers van de OAS naar Su. ….dus er wordt dan een uitzondering gemaakt voor ze wat betreft de 14 dagen quarantaine die iedere reiziger die terugkomt naar Su. ….. fadang? ?????
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.