dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieDiverse organisaties in Suriname slachtoffer van ransomware

Diverse organisaties in Suriname slachtoffer van ransomware

-

Does Travel - naar Suriname

In Suriname zijn diverse organisaties momenteel slachtoffer geworden van ransomware, die cybercriminelen inzetten om geld bij die organisaties los te peuteren. De redactie van Waterkant.Net verneemt dat ICT managers van verschillende Surinaamse organisaties, op dit moment in gesprek met elkaar zijn om het probleem aan te pakken.

Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt aan de criminelen zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken. Andere termen voor ransomware zijn cryptoware of gijzelsoftware.

Een veel voorkomende manier om ransomeware te verspreiden is via nepmails voorzien van ransomware. De afzenders van deze mails proberen je te verleiden op een link te klikken of bevatten een besmette bijlage. Zodra deze wordt uitgevoerd wordt er een stukje software geïnstalleerd op de computer, waardoor cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot het systeem.

Criminelen richten zich steeds vaker op bedrijven en instellingen, omdat daar meer geld te halen valt. Dat is nu ook het geval in Suriname. Waterkant.Net sprak een woordvoerder van een groot oliebedrijf in Suriname. Die geeft aan dat het bedrijf geen slachtoffer is geworden, maar dat hun ICT afdeling wel alert hierop is.

Het bedrijf zou bezig zijn de nodige voorbereidingen te treffen en is hierover ook in gesprek met andere ICT managers in Suriname.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Economie in de prak, covid-19 dreiging door gesmokkelde buurlanders en nou dit gijzel software. Natuurlijk heeft de staat of telesur geen middelen tegen en laat het aan de consumenten over zichzelf te verdedigen. Er is geen njang te maken voor de ndp.


  Maak melding
 2. Omdat de overheid geen kennis heeft over hoe dit probleem aan te pakken, zit er maar één ding op.

  Su offline halen!

  Zo kunnen zij ongestoord doorgaan met hun ongewone praktijken terwijl het land afgesloten is van de buitenwereld.


  Maak melding
 3. in gesprek met andere ICT managers in Suriname voor wat? ze gaan veel bitcoins moeten betalen. Organisaties kopen geen virusscanners en geen spam en webfilters.


  Maak melding
 4. In SU wordt sowieso bespaard op anti virus scanners. Sommige bedrijven en de overheid hebben geen goede ict afdelingen en word er zelf gebruik gemaakt van gratis virus scanners welke onvoldoende is. Gewoon betalen voor goede antimalware en ransomware.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES