Waaraan denken bij een tweede woning in Suriname?

29
huis in Suriname

Nederland telt ongeveer 350.000 inwoners met een Surinaamse nationaliteit. Al ruim de helft van de Surinaamse Nederlanders is in Nederland geboren. Toch blijft de band met Suriname sterk. Een tweede woning in Suriname is voor veel (Surinaamse) Nederlanders daarom ook een droom. Maar waar moeten deze mensen aan denken voordat zij daadwerkelijk een woning in Suriname kopen?

Neem de tijd om te oriënteren
Mensen die hun droom van een woning in Suriname willen waarmaken, zullen ongetwijfeld al een idee hebben over de locatie. Het zal een plek zijn in de buurt van familie of vrienden, waar men ooit is opgegroeid of op een plek met veel faciliteiten in de buurt. Toch is het verstandig om ruim de tijd te nemen en gebruik te maken van de expertise van één of meerdere makelaars. Ook al is het een bekende plek, naar jarenlang in Nederland te hebben gewoond, kan de situatie gewijzigd zijn. De makelaar kan hier alles over vertellen. Daarnaast is de status van de grond heel belangrijk. In Suriname wordt er onderscheid gemaakt tussen domeingrond en eigendomsgrond. Domeingrond is eigendom van de Surinaamse staat. Hierop moet grondhuurrecht aangevraagd worden.

Echter, dit is alleen voorbehouden aan ingezetenen van Suriname. Dit is dus geen optie voor Nederlandse Surinamers die een tweede woning in Suriname zoeken. Zij moeten op zoek naar woningen op eigendomsgrond. Dit is grond die particulier bezit is en overgekocht kan worden. 

Seizoenen
Surinamers die in Nederland zijn geboren zijn gewend aan het Nederlandse klimaat met vier seizoenen. Zij zullen haast vergeten dat Suriname geen seizoenen heeft, maar een droge tijd en een regentijd. Dit speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar een woning in Suriname. Het regenseizoen is tweemaal per jaar, van december t/m januari en van mei t/m augustus. Tijdens hevige regenval is het in Suriname niet ongewoon dat straten en woningen blank komen te staan. Het is daarom belangrijk om een woning ook in het regenseizoen te bekijken en te zien wat hevige regenval met de omgeving doet. In navolging daarop is het afsluiten van een goede inboedel- en opstalverzekering erg belangrijk. Meestal wordt een opstalverzekering in Suriname een brandverzekering genoemd, waarmee de woning ook tegen brandschade gedekt is.

Woning verhuren
Wanneer een Surinaamse Nederlander het grootste gedeelte van de tijd in Nederland woont en de woning enkel voor vakantie gebruikt, dan moet er een oplossing gevonden worden voor het onderhoud. In een tropische omgeving zal de natuur bij geen onderhoud de woning al snel overnemen. Er komt ongedierte binnen, leidingen raken verstopt, apparatuur gaat roesten en er is wildgroei van planten. Als er geen familie in de buurt is die voor het onderhoud kan zorgen, is het verstandig om de woning te verhuren. Er zijn hier diverse opties voor. Een woning kan door een verhuurorganisatie verhuurd worden of de woning kan op een boekingssite aan vakantiegangers worden aangeboden. Al zal er in het laatste geval nog wel gezorgd moeten worden voor onderhoud, de woning zelf blijft wel bewoonbaar.


29 REACTIES

 1. Je kan wel degelijk als buitenlander aanspraak maken op domeingrond met betaling van grondhuur. Er is wel een maar!
  Je moet via de notaris een stichting oprichten, en dan kan je wel via de stichting de grond kopen, maar wil je weer verkopen dan moet het ook weer via de notaris, en dan moet degenen die het huis koopt wel de stichting willen overnemen…. dit alleen voor buitenlanders, een Surinaamse ingezetene kan het wel gewoon overkopen. Maar!!! dan zit je weer met valuta problemen.


  Maak melding

 2. Koos,
  Bij deze ben je genomineerd voor de Gouden Erepenning voor Azijnzeikers en personen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis.
  gemodereerd

 3. HUURGROND.
  IK SNAP HET HET NIET.
  LANTI GEEFT IEMAND EEN LAP GROND.
  MAG DIE PERSOON HET VERKAVELEN EN VERKOPEN ALS HUURKAVEL?
  IK ZIE DEZE PROBLEMEN ELKE KEER OP YOUTUBE. MENSEN WORDEN VERDREVEN VAN HUN HUIS EN ERF OMDAT LANTI HET AAN IEMAND ANDERS GEEFT.

  MEN KRIJGT HET GRATIS. WAAROM VERKOOPT MEN HET VOOR FORSE BEDRAGEN.

  IK WIL OOK EEN PERCEEL OP SARAMACCA KOPEN OM VEETEELT TE DOEN. MAAR DE PRIJS IS HOOG EN HUURGROND. DUS JE WORDT BANG DAT HET STRAKS VAN JE AFGEPAKT WORDT ZONDER REDEN.

  MEN KRIJGT HET GRATIS VAN DE STAAT. MOCHT ER EEN REGELING BESTAAN OM HET TE KUNNEN OVERDRAGEN ZONDER PROBLEMEN ZOU DAT MOOI ZIJN. VEEL MENSEN MET GELD WILLEN GAAN PRODUCEREN. MAAR REGELS ZIJN ONBEKEND.

  EN DE PRIJZEN VOOR HUURGRONDEN ONBETAALBAAR.


  Maak melding

 4. IK HOOP DAT DE OVERHEID VOOR MENSEN DIE WILLEN PRODUCEREN DUS GEEN HUIS BOUWEN OM TE WONEN ALLEEN ER IETS AAN DOET EN DINGEN DUIDELIJK EEN KEER UITLEGT ZODAT NIEMAND IN PROBLEMEN KOMT.

  ER ZIJN VEEL EN NOGMAALS ERG VEEL INVESTEERDERS EN MENSEN DIE IETS WILLEN BEGINNEN.


  Maak melding

 5. (Tweede) huis in 🇸🇷? Schaf tegelijkertijd een wapen arsenaal aan.
  Bull terriërs op je terrein, 2 meter hoge afscheiding, die alles verscheuren wat hen vreemd is of lijkt. Dan ben je veilig.
  gemodereerd

 6. Mensen leuk en aardig maar let wel op dat de regering van Nederland allang bezig is om een verdrag te tekenen met Suriname om belasting te betalen voor je eventuele huis in Suriname,maar Suriname wil dat verdrag met Nederland niet tekenen (hoelang nog) Nederlandse regering en de belasting zegt, dat als je in Nederland woont er werkt en je hebt in Suriname een huis dan valt dat onder vermogensbelasting!!!
  gemodereerd

 7. Het is altijd je goed informeren wat de titel is van de grond waarop een huis staat die je wilt kopen. Gecoacht grond is geen eigendom van de verkoper en zal in geen eeuwen eigendom worden can de koper.
  In weg naar zee, saramacca en diverse andere buurten in Suriname dat zo gewild is voor surineds is het saaromvoppassen geblazen en vertrouw notarissen ook niet blindelings. De staat SURINAME geeft gronden/ kavels uit of weg wat is de titel van zo.n stuk grond.
  Dus laat je niet vangen door emotie mensen. Rationeel denken en handelen.


  Maak melding

 8. Op passen kopen van huis is gezakt naar nul!makelaar en notaris verdienen nu bijna niets,proberen mensen van dia_spora warm te maken voor kopen van tweede woning.grondprijzen en woningen staat buiten elk verhouding als je een huis wil kopen moet 13% overbelasting betaald worden en verkoper vragen valuta voor terwijl Surinaamse munt srd is..regering moet daar wat doen…meeste valuta werden door Nederlandse Surinamers gebracht in Suriname door fam en vrienden te steunen maar worden die mensen hier niet gewaardeerd ,zie alleen in je eigen geboorte land met vakantie komen wat de kosten zijn.beginnen met visum.hoge ticket en hotel prijzen die ze rekenen zijn duurder dat drie sterren hotel in new York.
  Genaratie die nu met pensioen gaan wil graag zijn oude dag in geboorte land doorbrengen maar ze worden van alle kanten uitgebuit…. Slm kan gewoon straks stoppen met transatlantiche route.jonge generatie wil helemaal niet naar Suriname met vakantie.vraag hoe komt dat??? Wil toeristen stimuleren??


  Maak melding

 9. “Nederland telt ongeveer 350.000 inwoners met een Surinaamse nationaliteit.”

  Deze zin klopt niet. Het zijn geen mensen met een Surinaamse nationaliteit.
  Ze hebben geen Surinaams paspoort. Het zijn Nederlanders met een Surinaamse achtergrond.

  Nationaliteit is wanneer je in bezit bent van het paspoort (of deze kunt verkrijgen)
  gemodereerd

 10. De verkavelaars makelaars en notarissen willen gewoon de mensen uit de diaspora geld afhandig maken.Ze komen met loze praatjes en maken je van alles wijs.Niet erin trappen!!!Ze zijn alleen maar op je harde valuta uit.De Surinamers die hier geboren zijn en opgegroeid hebben helemaal geen behoefte aan een huis in Suriname.Het zijn Europese burgers.En een heleboel hebben een Nederlandse vader of moeder of een ouder uit een ander land dan Suriname.


  Maak melding

 11. Het is al vaker voorgekomen dat nieuwe huizen worden gestript. Douches, kranen, toiletpotten, airconditioning enzovoorts; alles wordt uit het huis gehaald. Komt nog bij dat de notarissen in Su corrupt zijn en forse bedragen aan verkoper en koper vragen. Dan heb je nog de straatrovers, die het niet aantrekkelijk maken om in Su te vertoeven.


  Maak melding

 12. Op dit moment is het helemaal niet aantrekkelijk om in su een 2e huis te kopen.
  Ook voor euro verdieners is het land momenteel gewoon duur en het einde is nog niet in zicht.
  Ook 40% van je Nederlandse pensioen gaat men inleveren aan de Surinaamse banken.
  Pure diefstal.


  Maak melding

 13. Suriname is een corrupt land.
  Zwapen worden zelfs opgevuld verkaveld en door verkocht. Ondergrond is dan niet geschikt voor fundering.
  Controle is er niet.
  Ga gerust op vakantie maar koop niks.
  Geen grond en koop ook geen woning.
  Suriname rommelig land.
  GA NAAR SPANJE EEN NETJES LAND
  KOOP IN SPANJE KANGS DE KUST.
  Heel mooi land en leer de taal.


  Maak melding

 14. Werkgelegenheid voor dieven oplichters beunhazen. Als je voor een paar maanden naar suriname wilt komen huur een appartement. Voor de rest is het alleen stress.


  Maak melding

 15. Surinaamse Nederlanders die in Nederland wonen en die bezittingen in Suriname hebben, moeten in Nederland daarover belasting betalen. De Surinaamse autoriteiten geven dit door aan de belastingdienst in Nederland. Dus denk daar ook goed over na.


  Maak melding

 16. Henk 12 mei 2020 At 15:36

  Klopt niet. De Surinaamse autoriteiten geven niets door. Wel is het zo dat er namens Nederland in Suriname onderzoek wordt gedaan bij mensen die verdacht worden van uitkeringsfraude.


  Maak melding

 17. elke Surinaamse afkomstige Nederlander zal in de huidige situatie waarin het land verkeert
  Ook geboren Nederlanders niet
  Niemand uit de hele wereld zelf
  ZAL MET GEEN HAAR OP ZIJN HOOFD DENKEN AAN NU ONROEREND GOED TE KOPEN IN SURINAME
  Jullie mooie land is al compleet failliet
  een onbetrouwbare regering
  Gemanipuleer met verkiezingen .
  Gebrekkige import van belangrijke goederen
  Zeer slechte gezondheids diensten met laag opgeleid personeel en artsen
  Persoonlijke veiligheid is niet gewaarborgd
  Inbraak bij afwezigheid is te voorzien dat het gaat gebeuren .
  Dachten jullie nu echt dat de surinamers in Holland en op de Antillen Woonachtig zoo dom zouden zijn !!
  Juist degene met hersens hebben tijdig het land verlaten
  EN DAT IS DE HARDE WAARHEID .
  gemodereerd

 18. Huis in Su ! ….je speelt met je gezondheid,kapitaal kwijt.
  Je komt daar voor een huis….je ziet twee kapotte stenen als huis op je te wachten.
  Bezint eer gij begint…!!
  gemodereerd

 19. Nog een Tip….!! Ga niet daar en denken man of vrouw gevonden te hebben.
  Geen huis…..Geen relatie…..want je gaat wind schreeuwen…..maar er komt geen geluid.
  gemodereerd

 20. Ik weet niet wie jullie allemaal zijn die het land afkraakt, als je niet kan je hebt dat geld niet, laat de gene die het kan en wil het doen, maar steeds negatieve dingen uit jullie hoofd, wie verkoopt huizen, gronden auto’ s enz, enz, dat wordt gedaan door een bepaalde groep. Overal is het duur tegenwoordig, corruptie hebt je tegenwoordig overal, oplichterij noem maar op volg de media a.u.b, dan ga jullie betere uitspraken doen. Zijn jullie Haters van switie Sranang Kondre


  Maak melding

 21. Heel wat komen uit het modder en nu hier spelen ze makamba en nonsens te schrijven ze hier . Haters en gunnen niet .naar je zelf kijken wat je bent
  gemodereerd

 22. Beste mensen,
  Mensen hebben vaak de neiging om in kokervisie te kijken/ te oordelen. In het algemeen is het handiger in een (2e) huis te inversteren in een land waar een gezonde economische heerst. Deze kunnen alleen maar voort komen met betrouwbare ministers en een eerlijke president. Echte vrije pers en geen voorgeschreven regels, vanuit overheid, voor de radio/tv kanalen. En vooral de bodemschatten zoveel mogelijk in eigen beheer houden. Ook als er buitenlandse partners aan deelnemen. Geef de bevolking de situatie van het land op tijd door. En niet altijd als er niets meer aangedaan kan worden. Stop met zoete broodjes bakken in het achterland. En nu het allerbelangrijkste! Blijf met je poten uit de schatkist voor eigen gewin. Teruglezend zie ik dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om eerlijk te zijn. Dan kunnen we het woordje:” Als God het wilt ” er ook echt achter staan.


  Maak melding

 23. Uitbuiting van de Surinamers in NL.
  Ze worden aan alle kanten gepakt en uitgebuit.
  Hoop dat ze met de valuta wet hier iets aan gaan doen.
  260000 ton SRD voor een eenvoudige 3 kamer woning wow.
  Omgerekend is dat wat ze van de NLers vragen, ze moeten ook hard werken voor hun geld.
  Zodra ze weten dat je uit NL komt heeft alles een andere prijs ,opzouten.

  Je kinderen en kleinkinderen die in de toekomst Paramaribo zal bezoeken zullen zich straks melden bij dat andere volk de echte criminelen die heel suriname in handen heeft om voor grof geld iets te huren .
  De geschiedenis zal zich herhalen.


  Maak melding

 24. Robles 12 mei 2020 At 17:28
  Henk 12 mei 2020 At 15:36

  Klopt niet. De Surinaamse autoriteiten geven niets door. Wel is het zo dat er namens Nederland in Suriname onderzoek wordt gedaan bij mensen die verdacht worden van uitkeringsfraude.

  De ervaringsdeskundige


  Maak melding

 25. Wat heeft Suriname jullie allemaal te bieden.
  Lezen en/of luisteren jullie nooit nieuws.
  Zoveel roofovervallen en geweldadig met zelfs dodelijke afloop.
  Roekeloos rijden met auto’s met onschuldige slachtoffers zelfs dodelijke afloop.
  Mensen hebben totaal geen respect voor elkaar.
  Ga maar ergens wat papieren regelen of naar de burgerlijke stand.
  Let dan op hoeveel tijd je allemaal voor kwijt bent.
  Paramaribo vieze stad kijk maar naar de centrale markt.
  Waarom een 2de huis in Suriname.
  2de huis in Suriname betekent extra stress inclusief hoofdpijn.
  Begin er niet aan.
  KOOP liever in België een 2de huis mooi dicht bij. Bv Ardennen.
  Favoriet blijft Spanje.
  Iedereen is verplicht zijn of haar vermogen door te geven aan de belasting dienst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.