Wi Uma! Fu Sranan en Defensie werken samen

11
Wi Uma! Fu Sranan en Defensie werken samen

De Agrarische Coöperatieve Vereniging Wi! Uma Fu Sranan (WUFS) en het ministerie van Defensie hebben ter vergroting van de productie en verwerking van cassave een raamovereenkomst getekend op vrijdag 8 mei. De partijen zijn deze samenwerking aangaan ter stimulering van de productie en verwerking van cassave ten gunste en voordeel van beide organisaties.

Het Nationaal Leger zal ondersteuning bieden aan WUFS met mankracht en machines en WUFS zal het Nationaal Leger ondersteunen in hun maandelijkse behoefte aan minimaal 50% lokaal geproduceerde voeding. WUFS zal cassave puree leveren aan het leger ter vervanging van 40% tarwemeel in hun dagelijkse broodproductie. Verder zal WUFS een pilotproject opzetten waarbij uit cassaveresten veevoer zal worden geproduceerd voor de kippenkwekerij van het Nationaal Leger.

WUFS is een coöperatieve vereniging en heeft sinds haar oprichting een sterke betrokkenheid van vrouwelijke ondernemers, speciaal vrouwen uit het binnenland. WUFS heeft tot doel het verbeteren van de levensstandaard van vrouwelijke Surinaamse ondernemers in voornamelijk rurale gebieden, zodat zij economisch weerbaar zijn en zorg kunnen dragen voor hun eigen ontwikkeling en hun familie. WUFS stimuleert de vrouwen om diverse gewassen te telen, en verder verzorgt WUFS-trainingen op het gebeid van “Good Manufacturing Practices, Good Hygiene Practices en Good Agriculture Practices” die reflecteren naar de eigen belevingswereld en omstandigheden van de vrouwen.

Verder zorgt WUFS een gegarandeerde afzet en verwerking van de producten van de vrouwen. Ook in het verwerkingsproces zijn vrouwen betrokken. Bekende producten zijn de Kokori babyvoeding, ready to bake cassava mix en cassave meel. Binnen de raamovereenkomst zal het agrarisch bedrijf van het Nationaal Leger haar productie verder uitbreiden en de teelt van cassave verhogen, waarbij WUFS de cassave zal afnemen en verantwoordelijk is voor de verdere verwerking van de cassave tot eindproducten. Conform de raamovereenkomst staat WUFS garant voor een intensieve betrokkenheid van vrouwelijke landbouwers bij de levering van grondstoffen voor verdere verwerking. Het creëren van meer werkplekken voor sociaal zwakkere vrouwen is een essentieel onderdeel van de samenwerking.

Deze samenwerking past totaal binnen het voornemen welke de regering heeft uitgesproken tijdens de jaarrede op 30 september 2019 ter bevordering van een welzijns samenleving voor duurzame economische groei. Het ministerie van Defensie geeft invulling aan het voornemen van de regering en ondersteunt activiteiten die bijdragen aan verbetering van de sociaaleconomische omstandigheden van de burgers in Suriname en past totaal in het beleid om het Nationaal Leger om te vormen tot een ontwikkelingsleger.


11 REACTIES

 1. Eerst VHP dan de Abop en nu ook de ndp met hun landbouw dat is ook orginele plagiaat van de ndp
  gemodereerd

 2. Wat een oerlelijk foto aan de muur. Mort gauw de verbrandingsoven in. Geen gezicht dat dit aan een muur hangt. Doet herinneren aan de 8 december moorden. Hoe is het mogelijk dat een moordenaar vereerd wordt. Alleen in ons klein landje is dit mogelijk.
  gemodereerd

 3. Jammer dat ze alleen via FB bereikbaar zijn en geen actuele website hebben. Met het NL wil ik niets te maken hebben ze kunnen zich beter het BL noemen.


  Maak melding

 4. Uma fu Sranang, nemen jullie gewoon het voortouw, want de mannen zijn laks en denken dat ze allemaal economen zijn,hoewel ik een zwaar hoofd heb met de deelname van het leger in dit project, begrijp ik dat een ontwikkelingsleger, goedkoper zou kunnen zijn om de gewenste productie te halen. Misschien kunnen jullie hen aanzetten om Marienburg te herbeplanten. Als iedere Surinamer 1 srd zou geven, kan er snel een nieuwe suikerfabriek worden opgezet.
  Laat meer van jullie horen en de vooruitgang van dit initiatief.
  Blessi


  Maak melding

 5. Zandloper, lees het boek ‘sugar blues’ een aanrader. Volgens mij is het gebruik van (veel) suiker, doodsoorzaak nummer één in Suriname.


  Maak melding

 6. @W.Whome, voor zover het geraffineerde suiker betreft, heb je volkomen gelijk. Bruine suiker daarentegen is gezonder, en de verkregen bijproducten kunnen als medicijn worden gebruikt.
  Suikerriet water is een gezond product, er hoeven geen extra toevoegingen te zijn. Ik krijg nu al trek in een heerlijke suikerriet water met tamarinde en een scheutje borgu.


  Maak melding

 7. Zandloper dat over bruine suiker dat het gezonder is, is een fabeltje. Lees je een beetje in. Suiker is suiker als uit suikerbiet, suikerriet, honing een appel, sinaasappel of manja komt. Het is dezelfde stof. Nogmaals lees je in. Er bestaat geen gezonde suiker.


  Maak melding

 8. @Janmohal@ W. Whome, Inderdaad is bruine suiker even nadelig voor de mens als geraffineerde suiker, maar daar mag het niet om gaan. Bij mij gaat het erom dat er tonnen aan suiker worden geimporteerd uit het buitenland voor de productie van surinaamse geoederen, SAB, Fernandez, Sappen, dit is allemaal onnodige uitgave van onze valuta, terwijl het bijn geen moeite kost weer een Marienburg te laten draaien voor de productie, zonder i cent uitgave in valuta. Obiseta, is ook het gevolg van het gedrag van de mens, als je elke dag drie advocaten per dag eet, en geen suiker gebruikt, krijg je ook suikerziekte. Alles wat men teveel doet is ongezond. De mindset moet worden veranderd, en dat is moeilijk, omdat ons gedrag is bepaald door het buitenland. Niets van Suriname deugd, is de gedachte. Wit is beter dan zwart, rood is lekkerder dan groen, dat is een mindset die zelfs op de scholen wordt geleerd, en wij trappen er steeds weer in.
  Wat we moeten produceren zijn halffabrikaten voor grote industrieen, onze exporteurs moeten de wereld rondgaan en onderzoeken wat de wereld nodig heeft, en het dan produceren. Al is het een bepaalde schroef voor de autohandel. Maak het en verkoop het.
  De Chinezen hebben het de afgelopen decenia gedaan, en het resultaat is, dat ze de economie van America hebben kunnen vernietigen. Suriname heeft enkele miljioenen schuld bij China, de USA heeft triljioenen schuld bij China, de waarde van een Americaanse dollar is niets meer, je kan liever 1 kg suiker in je kast hebben dan $1.
  Het gezond of ongezond zijn van een product om te verbouwen is dus niet relevant.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.