donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenNatuurOverheid: 'Geen verkoop Centraal Suriname Natuur Reservaat'

Overheid: ‘Geen verkoop Centraal Suriname Natuur Reservaat’

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Surinaamse overheid heeft vandaag gereageerd op een bericht dat onlangs door de Surinaamse krant De Ware Tijd werd gepubliceerd over het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR). De krant schreef dat het natuurreservaat in de verkoop wordt gedaan, ondanks het feit dat het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco voorkomt. Maar volgens de overheid klopt dit niet.

“Het CSNR is nimmer in concessie uitgegeven aan een buitenlands bedrijf of persoon noch op enigerlei wijze verkocht. Het bericht gelanceerd in De Ware Tijd berust niet op waarheid en vindt geen steun in het beschikbare feitenmateriaal,” aldus het Nationaal Informatie Instituut zojuist in een persbericht. 

De overheid meldt verder:

Zonder hoor en wederhoor toe te passen worden personen geciteerd die verregaande conclusies trekken; de beweringen met betrekking tot het overheidshandelen zijn niet alleen onzorgvuldig maar bovenal onjuist. Het CSNR is beschermd grondgebied van Suriname, prijkend op de UNESCO-erfgoed lijst. Het reservaat is onderdeel van Suriname ’s tropisch oerwoud en omvat de gebieden; Raleighvallen, Eilerts de Haan en Tafelberg. In totaal bestrijkt het bijna 1,6 miljoen hectaren. De overheid heeft dit nimmer in concessie gegeven aan de genoemde heer Eger noch aan diens bedrijf of bedrijven waarin hij direct of indirect participeert. Aan geen enkel bedrijf! Laat dat duidelijk zijn.

De Surinaamse overheid kwam er op enig moment achter dat Eger hier te lande een bedrijf had opgericht, waarvan hij enig bestuurder is. Opmerkelijk in dit verband is een bepaling in de statuten die inhouden dat deze vennootschap bij uitsluiting de concessierechten over het CSNR zal verwerven, beheren en voorts allerhande activiteiten hiermee zou kunnen ontplooien. Juist omdat de overheid zich hierin niet kon vinden heeft zij deze constructie resoluut van de hand gewezen. Dezelfde verontwaardiging als in DWT bestaat er ook bij de overheid. 

Geen goedkeuring
Wij benadrukken dat de overheid geen goedkeuring heeft gegeven aan concessie-overdrachten met betrekking tot CSNR, of marketing van ons CSNR, niettegenstaande de melding hieromtrent op de website van voornoemde heer Eger. Zijn handelen is voor zijn eigen rekening en risico en geeft nogmaals dat dit zonder medeweten van de overheid is en zonder grondslag. Van een verkoop en geldelijke transactie is ook geen sprake. Als er geen financiële vergoeding is ontvangen, valt er begrijpelijk ook niets te traceren.  

Over de waarde die genoemd wordt, kan verwezen worden naar de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IaDB). De private sector poot van de IaDB blijkt namelijk een studie bekostigd te hebben over de waardering van het natuurreservaat. Zij hebben naderhand verklaard dat dit een innovatieve (“laboratorische”) studie was over een potentieel nieuw activaproduct. Dit verzoek kwam niet van de overheid; de IaDB heeft dit in haar eigen niet-gouvernementele structuur uitgezet en uitbesteed aan een particulier.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

34 REACTIES
 1. De Puinhopen Van 10 Jaar NDP.

  Geachte Mensen

  Het licht in de DNA van een criminelen benden dat als ze op daden of op
  Voornemens betrapt zijn, dat ze die altijd gaan ontkennen.. Ik had nix anders
  Verwacht..

  Een criminelen organisatie als de NDP die gaat Altyd voor de Jack Pot
  Kortom voor de hoofd prijs .. Dat deze boeven benden nog
  Meer op hun netvlies hebben zal de toekomst nog uitwijzen

  Na 25 mei gaat er een beerput open gaan.. wees op voorbereidt


  Maak melding

 2. DEZE REGERING MET AAN HET HOOFD EEN VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS MOORDENAAR IS DE VADER VAN ALLE LEUGENS.

  Ik hoorde Arlan Sleur de voorvechter van ons milieu een naam noemen van een Amerikaan die belangen zou hebben in het reservaat.

  Deze zelfde naam komt ook voor in het dossier contra Hoefdraad.

  Deze Cosa Nostra organisatie moet met wortel en tak worden uitgeroeid.


  Maak melding

 3. @Ivanoff…allemaal verdachtmakingen die zonder bewijs klakkeloos worden overgenomen als papegaaien!

  Er zijn eenmaal dingen die gewoon niet kunnen, w.o. een Unesco beschermd gebied in concessie danwel exploitatie nemen!

  Maar dat terzijde; een regering haar taak is om de toko draaiende te houden, naar eigen inzicht binnen het madaat dar ze voor 5 jaar hebben gekregen.

  Dus doe je best over een paar weken….nog 5!


  Maak melding

 4. Opmerkelijk hé dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IaDB) zelfstandig en zonder medeweten van de eigenaar van het reservaat, welke is onderdeel van Suriname ’s tropisch oerwoud en omvat de gebieden; Raleighvallen, Eilerts de Haan en Tafelberg. In totaal bestrijkt het bijna 1,6 miljoen hectaren, namelijk Suriname die op moment van waardering door de huidige coalitie wordt vertegenwoordigd.
  Vreemd toch dat jij als eigenaar niet op de hoogte wordt gesteld door de IsaDB van zoiets belangrijks wat zij zullen uitvoeren?

  En als hiervan geen gewag was gemaakt in het dossier van Hoefdraad had de regering / coalitie en de Hoefdraad hier ruchtbaarheid aan gegeven?
  De regering en de coalitie en de president en Hoefdraad zijn m.i. wel degelijk op de hoogte geweest van de waardering van dit gebied want anders hadden zij stampede niet kunnen verklaren dat de IaDB dit wel heeft gedaan.

  Waarom dan niet eerder bekend gemaakt dat zoiets op stapel stond te gebeuren voor zo een belangrijk bezit van Suriname.
  Tja waar er vuur is zal er ook altijd rook ontwikkeling te zien en te ruiken zijn maar dit wat de regering en de coalitie en de president en Hoefdraad had niemand voorzien totdat de PG dit heeft opgenomen in het dossier


  Maak melding

 5. Opmerkelijk!
  Geen rectificatie dwt.
  De overheid, wie vd overheid
  Wij benadrukken, wie is wij
  Ik vraag het omdat de rechterhand van deze overheid vaak genoeg niet weet wat de linker doet.


  Maak melding

 6. Waarom in het geheim ?

  Als je naar de afgelopen 10 jaar kijkt wat deze criminele bende heeft aangericht dan kan je de conclusie trekken dat de NDP het “hart van ons Suriname” te koop zet, met het geld zal profiteren en de lasten aan het volk zal overlaten.

  Tra fas no deh !
  Weg met de Nationale Donderop Partij.

  Red jouw land. Krakti !


  Maak melding

 7. Hmm,
  Een van the best men heeft achter de rug van andere best men een vuile streek uitgehaald.
  Welke walgelijke best man was dit. Zal wel weer Boefdraad zijn.
  Zo maar komt dit uit de lucht vallen als stront van een vogel op de kop van …..
  Natuurlijk, blijf dit geloven
  de ndp wil slechts een ding- suriname helemaal leeg vreten, een sprinkhanen plaag is er niets bij

  TIEN jaar de mogelijk gehad te hebben te regeren blijkt wat men ervan terecht gebracht heeft. Gen ene moer. Integendeel het land naar zijn mallemoer gebracht. Nimmer stond Suriname er zo beroerd voor. En dit is nog maar een voorproefje. Er komt nog veel en veel meer slecht nieuws aan.
  Een of andere jochie hier pariaman genaamd zegt dat de taak van de ndp was om op de toko te passen enz.
  Mie gado, als je dat echt denkt ben je wel heel heel dom. Natuurlijk niet dombo.
  Je moet zorgen voor vooruitgang, zeker als je ziet hoe het de wereld is vergaan de afgelopen tien jaar.. Overal ging de bevolking er op vooruit.


  Maak melding

 8. Hoefdraad is in staat de laatste knippa boom in Suriname nog te verkopen. Waar rook is, is vuur. De paarse roversbende zitten met hun handen in het haar. Lenen kan ook niet meer. Hoe gaan ze nu de gaten in hun huishoudboekje vullen.


  Maak melding

 9. @Paraman: Een betrapte en ingesloten inbreker hoorde op een 7 mnd oude baby te passen terwijl de moeder werkte! Dat past naadloos in dit verhaal en het verhaal dat ndp 10 jrn op het welzijn en de burgers van Suriname heeft gepast. Deng foefoeroe beeste njam a kondre plat. Dang deng e klage dati sma e lee gi ding alla die ding fesi e brenki.
  Shoot the thiefs!!


  Maak melding

 10. De gebouwen die overgenomen (verkocht zijn aan) zijn door de Centrale Bank van Suriname staan ook op de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco. Als ze dit kunnen verkopen, dan kunnen ze het natuurreservaat ook verkopen. Wie wilt de leugens van deze regering nog geloven!


  Maak melding

 11. BOUTA verkoopt alles.
  Bij hem kun je alles kopen want hij weet het op een dag gaat hij naar Santa Boma en daarna komt hij nooit meer uit.
  Einde is in zicht.
  Bouta leeft in ANGST
  stem op de ORANJE PARTIJ


  Maak melding

 12. Het is zeer opmerkelijk zodra de regering betrapt wordt op fraude en.malversatie zijn de berichten onjuist. List en bedrog. Ons land wordt voor een appel en een ei verkocht. Verpand voor geld. Deze gasten gaan straks allemaal de pijp uit en.laten al dat geld en hun rijkdommen achter.


  Maak melding

 13. De Surinaamse overheid heeft vandaag gereageerd op een bericht dat onlangs door de Surinaamse krant De Ware Tijd werd gepubliceerd over het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR). De krant schreef dat het natuurreservaat in de verkoop wordt gedaan, ondanks het feit dat het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco voorkomt. Maar volgens de overheid klopt dit niet.

  “Het CSNR is nimmer in concessie uitgegeven aan een buitenlands bedrijf of persoon noch op enigerlei wijze verkocht. Het bericht gelanceerd in De Ware Tijd berust niet op waarheid en vindt geen steun in het beschikbare feitenmateriaal,” aldus het Nationaal Informatie Instituut zojuist in een persbericht.
  *******************************************

  Wie is de Surinaamse Overheid ?????

  Is het NII waar de ONDER ONTWIKKELDE MONGOOL … Clifton Limburg … de zgn directeur is …. de Surinaamse Overheid ??????

  Waarom heeft niet de minister of het departement { directeur } waaronder het CSNR valt gereageerd ??????? Het ministerie zwijgt in alle talen !!!!!!!!!!!!!

  Het STINKT van alle kanten ….. Believe tot or Not !!!!!!!!!!!

  De Nationale Dieven Partij leugenaars zijn in deze verkiezingstijd bezig met een STRUGGLE for LIFE !!!!!!!!

  De DRAGERS staan gereed om ze naar hun allerlaatste RUSTPLAATS { Santo Boma } te begeleiden met life-muziek van Damaru { verplicht} !!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Telkens als deze regering iets ontkent blijkt later dat ze gejokt hebben

  De lijst die nu in de publiciteit komt geeft aan dat:
  >> De regering wanhopig is.
  >> De regering uit psychopaten bestaat zonder enig gevoel voor de realiteit.
  de zakelijke proposities die gedaan worden bestaan niet in de normale wereld, Wie zal waarde toe kunnen kennen aan de genoemde assets. Je zou geheel gestoord zijn als je biedt en betaalt voor iets dat deze regering aanbied. Het meer en deel kan alleen over genomen worden met geld toe.
  Te Koop:
  1>> EBS (negatief omdat de subsidies het overeind houden).
  2>> Pensioenfonds (negatief omdat het geplunderd is en alleen als doorgeef systeem functioneert. zonder maandelijkse betaling van Financieen geen pensioen).
  3>> Off shore Olie. Is niet te koop omdat Total nog geen exploitatie beslissing genomen heeft.
  etc , etc.


  Maak melding

 15. Stelletje imbicielen en negativisten….het concept waar hierover gesproken wordt is een bekendeml: hoe kun je waade creeten door juist het instand houden ve stkje natuur en bio diversiteit?

  Al die commentatoren hebben geen benul wat het is; juist het intakt houden ervan kan geld opleveren! Ooit vd concept “CO2 uistoot compensatie” gehoort? Nee dus; hou daarom je muil dicht….het bos heeft een netto CO2 opname capaciteit van stel 100. Elders in de wereld, moet men het uitstoot van 100 compeseren; waarom: bijvb in Europa gaat CO2 geld kosten; boven een qouta was het zelfs 30€p/mt en de voorspelling dat het kan oplopen tor 150€/mt in 2050. Sur heeft de potentie om ca. 10 mio ton op te nemen. Dus door het te “verhandelen” is de potentiele waarde creatie 10×150= 1.5 miljard per jaar. Afgestrokken van alle kosten, moet zeker 1 miljard het land kunnen binnenstromen.

  Waarom zou de regering dat niet doen?!

  Maar ja, voor de papegaaien is dat te hoog gegrepen….gewoon onverstoord doorgaan!


  Maak melding

 16. als het nog mogelijk was, had die boefie Ingriet ook nog verkocht aan een zwerver dakloze maar helaas pinda kaas. on kan..
  misschien toch nog na de verkiezing..


  Maak melding

 17. Deze informatie is naar boven gekomen door onderzoek van de PG in de zaak Van Trikt…….de regering zit dus wederom te liegen….tenslotte hebben ze het aldoor geheim gehouden…dat zegt genoeg!!!


  Maak melding

 18. Daar gaan we weer. Beleid baseren op hoop
  Dombo’s trappen er gelijk. De miljarden uit olie, de miljarden uit verkoop van CO2 rechten
  Negen van de tien hier zijn op de hoogte van verkoop van CO2 rechten, komt een zwapneus hier doen alsof hij het alleen weet.😂😂
  Helaas zit ook hier een tegenvaller te wachten. Ga maar nadenken welke. Zo lastig is het niet
  Ben ik toch liever een papegaai 🦜🦜 dan een domme agoe 🐖🐖. Knorr knorr 🐽🐽


  Maak melding

 19. Pico
  Ik mis jou bijdrage in het artikel over de waardering van het natuurreservaat.

  Zoals bekend is een accountant verplicht om hulp te zoeken bij experts om de waardering te bepalen van iets waarvan hij geen weet heeft o.a. de waarde bepaling in het economisch verkeer van de natuurreservaat van Suriname.
  Zal de coalitie nu van Trikt beschuldigen dat hij het verzoek tot waardering van heeft aangevraagd een externe deskundigen?


  Maak melding

 20. Sommigen kunnen niet begrijpend lezen😂 wat is Nederlandse toch een moeilijke taal …dus randebielen deze beschuldigingen hebben nooit plaatsgevonden. Er is alleen maar koeienstront in jullie hersenlose kop.


  Maak melding

 21. Leugens leugens en nogmaals leugens van die gasten van de Oppositie en ze kunnen nooit met bewijs komen en daar om hebben ze Ma Dini, In een shit gezet , Diamanten 💎 roof maar geen bewijzen, 😂😂😂😂💰😂😂😂😂 nu Natuur reservaat, Afoebakka Dam , TeLe sur , in handen van China 🇨🇳 😂😂😂😂😂😂😂😂 oppositie soso loos arm paniek voetbal


  Maak melding

 22. Je jokt over bouwen 18.000 volkswoningen !

  Je jokt over de begroting van het Land !

  Je jokt over de grootte van de Staatsschuld !

  Je jokt over de waarde van de SRD en wil dat dan
  bij wet vastleggen !

  Je jokt over het massale drukken en uitgeven van
  ongedekte SRD-bankbiljetten ! SRD-koers in het ravijn !

  Je jokt over het veilig zijn van kasreserve-tegoeden bij de CBv,
  die zijn er ter waarborging van ons monetair stelsel ! Je jokt
  want op onwettige wijze laat je tweehonderd-miljoen USD
  uit deze kasreserve verdwijnen !

  Je jokt dat met de verduisterde US-Dollars uien en aardappelen
  zijn gekocht !

  Je jokt dat alleen Van Trikt, ex-governor, van deze zaak af weet !

  Je jokt dat Sranan niet op het punt staat, de SRD, Weer te moeten
  Devalueren !

  Maaaarrrrr, nu ontken je en zeg je dat je niets weet van verkoop/
  te gelde maken van een groot Natuurreservaat in Sranan !
  De stichting voor exclusieve rechten op het Reservaat is in
  Sranan, opgericht!
  De Bank IADB, doet zelfstandig zonder jouw medeweten onderzoek,
  dat geld kost, inz de waarde van Ons natuurreservaat !

  Dus nu zal ik jouw, Roverheid, moeten geloven ?????

  PS : U heeft vanwege uw eerlijkheid, totaal niemand in Sranan
  ingelicht over de ontwikkelingen en plannen met dit
  Natuurreservaat !
  Zelfs de DNA en ministerraad weten van niets !

  Een heel groot beetje vreemd, is het niet Roverheid !

  Ting doro fu saka djunta !


  Maak melding

 23. Vergeten toevoeging :

  Wij hadden ook de eigenaren van het Natuurreservaat,
  Het Volk van Suriname, Niet ingelicht over onze prive-
  plannen mbt hun eigendom !

  Een vergissing, sorry !


  Maak melding

 24. De wanhoop en onzekerheid en onzekerheid van de oppositiepartijen spreken boekdelen. De verdachtmakingen volgen elkaar in sneltempo op. Alleen leeghoofden trappen in deze verdachtmakingen. Van alles wordt er geproduceerd om de NDP en de regering dwars te zitten. Een aantal van de verdachtmakingen; olie en gasconcessies op zee die de regering wil verkopen, de verkoop van overheidsaandelen bij de goudmaatschappijen, de verkoop van Staatsolie, de verkoop van diamanten in Dubai, enz.enz.enz. De leugens zijn grenzeloos. De leugen mag niet zegevieren.


  Maak melding

 25. @Mijke….ik heb papegaaien als herrue schoppers en irritante aandacht trekkers, met hoog gehalte arrogantie gevonden. Denken dat mooier zijn de rustige tjong tjong of kolebri!

  Knorretjes zijn bewezen een vd meestcintelligente dieren, die naar rund en kip ons de meeste proteine geeft. Weinig nodug qua eten, geschikt voor orgaan transplantatie onderzoek, enz…

  Ga jij maar weer zitten blerren in de boom om iets wat een ander heeft beweerd; notabene leugens….tot eind vd maand; nog 5..


  Maak melding

 26. De IaDB komt net als de deurwaarder een inventarisatie maken van zaken van waarde die in beslag worden genomen bij als Su rente en aflossing op buitenlandse schulden niet meer kan betalen. Het laatste zal zeer binnenkort het geval zijn.


  Maak melding

 27. De ware tijd mag ze naam veranderen in DE LIEGENDE TIJD. dat zou geloofwaardiger zijn en dan wist men van te voren wat er daar gebeurd.


  Maak melding

 28. @Tjalie….een land is een private persoon of onderneming; er zijn er nog geen 200 van.

  De essentie, ze kunnen falliet worden maar zullen nooit onder de hammerstuk komen.

  De andere landen zijn er gebaat bij om te uiteindelijk te redden; desnoods de IMF…dus weest gerust.

  De imbalans tussen inkomsten en uitgaven is een fenomeen die je als regering niet 100% in de hand heeft; toegegeven, men had kunnen bezuinigen, maar dan waren duizenden ambtenare en gezinnen, onderwijs, medische zorg en openbare infrastructuur naar de klote.

  NDP heeft gekozen boor volksgericht en ontwikkelings visie….1 goudmijn verder, 1 bxt investeerder en 3 olievondsten verder, dan is Suriname back on track.

  Tot die tijd zal er wel geleend moeten worden; want zoites als ‘free lunch’ bestaat niet!


  Maak melding

 29. Dus maken we een land willens en wetens naar de knoppen want het IMF red ons wel, een beetje kromme gedachte is het wel .
  We gaan voor nog 5, oh wat zeg ik nou weer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES