dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOude waterput uit 1772 in Suriname ontdekt

Oude waterput uit 1772 in Suriname ontdekt

-

Does Travel - naar Suriname

Onlangs werd een oude bakstenen waterput ontdekt, tijdens graafwerkzaamheden t.b.v. de aan te leggen fundering voor de herbouw van het in 1996 afgebrandde monumentale pand van het Ministerie van Algemene Zaken aan de Henck Arronstraat no. 6. Het gaat om het oude woonhuis van Gouverneur Jan Nepveu.

Twee jonge Surinaamse archeologen hebben onder leiding van de Archeologische Dienst van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling de afgelopen 1,5 week de waterput blootgelegd en gedocumenteerd.

Het is de tweede bakstenen put die recentelijk is ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor de herbouw van het oud DNA-gebouw en Algemene Zaken. Voor aanvang van de graafwerkzaamheden was bekend dat de kans groot was dat er op het achterterrein van het DNA-gebouw een put gevonden zou worden en dat was ook het geval. Deze put dateert van ca. 1772 en komt voor op een oude perceelkaart uit 1772.

Het bestaan van de tweede put was vooraf niet bekend. De put, die op slechts enkele meters afstand van de eerste ligt, is de afgelopen dagen gedeeltelijk uitgegraven en opgemeten. Bij het uitgraven stuitten de archeologen op een restant van een bakstenen fundering van een klein gebouw pal naast de put. Vermoedelijk betreft het de fundering van een paardenstal die tussen de twee gebouwen heeft bestaan.

De foto’s geven een indruk van de werkzaamheden:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Zo dan zal Unesco gauw een kijkje komen nemen. Het is nog altijd 1 van de grootste zondes van ddb en consorten geweest dat ze dat complex in de fik hebben gestoken. Gewoon hebben ze Surinaams Erfgoed vernield. Gelukkig zijn ze niet aan dat andere belangrijke gebouw gekomen nl het huis van de Slachtster Suzanna D (zou best een voormoeder van ddb kunnen zijn)
  Nu ook nog het gangenstelsel blootleggen!!


  Maak melding
 2. Geweldig. Ga zo door. Er is nog veel te ontdekken
  Ook het feit dat de oude perceelkaarten niet verloren zijn gegaan is iets om trots op te zijn


  Maak melding
 3. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Oude waterput uit 1772 in Suriname ontdekt.

  Prachtig. Gelukkig dat deze oude waterput op tijd werd ontdekt.
  Deze put dateert van ca. 1772 en komt voor op een oude perceelkaart uit 1772.
  Het gaat om het oude woonhuis van Gouverneur Jan Nepveu, waar deze zijn voorraad water toen had opgeslagen.

  @Sammy the Queen 6 mei 2020 At 10:27
  Je hebt een beetje gelijk in deze.

  Maar iemand zal bezwaar of hier tegen gaan protesteren.
  En dat is niemand anders dan die oude slaapgeest HOOGHART.
  Want hij gaat straks zeggen, dat zijn voorvader deze oude WATERPUT voor de Gouverneur heeft gemaakt en dat hij anno 2020 nog steeds een erfgenaam hiervan is.


  Maak melding
 4. Mooi. Ik hoop dat ze het in zn oude glorie herstellen en dat ht een monument wordt.
  Beter dan bepaalde beelden in onze binnenstad. Die mogen naar nederland.


  Maak melding
 5. @Jk,

  Gebruik een andere nickname a.u.b Laat de Roverspraktijk aan een ander over.
  Dit heb ik je al eerder gevraagd maar, het schijnt niet door te dringen tot je.


  Maak melding
 6. ik geeft een beloning uit van 100 euro
  wie mij kan vertellen wanneer het gebouw is afgebrand , welk jaar en
  welk regering was aan de macht


  gemodereerd
 7. Prachtige en schitterende ontdekking maar het artikel is onvolledig. Want wat gaat men nu doen gezien de ontdekking van de 2 waterputten in relatie tot de herbouw van het monumentale pand?!?


  Maak melding
 8. @Wendy

  Welke bepaalde beelden moeten naar Nederland? In Indonesië herinneren veel gebouwen,pleinen huizen beelden aan de koloniale tijd en de Indonesiërs koesteren al deze herinneringen.Ze koesteren geen rancune.Suriname kan heel veel van Indonesië leren daarom komen zij vooruit en jullie alleen achteruit met zulke domme mensen als Wendy


  Maak melding
 9. Ma wat je moet ermee? Weete wei nie dang dat froeger mense boore putte? Ook nu nog? As se gaan alles wille bewaare dang straks is geen plaats meer om te woone. Die begraavplaatse koste al sofeel lant. Warom se kunne die doode mense nie gooie in see? Dang is ook goet fo die walfis en haai. As ga ik doot, dang geev mei seeman grav.


  Maak melding
 10. @Sammy the Queen, ik weet niet wat jij uit je nek kraamt, maar het is allemaal onzin wat jij loopt te verkondigen, het gebouw was in brand gevlogen en niet door iemand aangestoken kip zonder kop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES