woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameAbdoel: Besluit rechter lijkt meer op politieke dolksteken toedienen aan regering

Abdoel: Besluit rechter lijkt meer op politieke dolksteken toedienen aan regering

-

Does Travel - naar Suriname

NDP-fractieleider Amzad Abdoel, een van de initiatiefnemers van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, vindt het onbegrijpelijk wat er allemaal gebeurt. Volgens hem weet men nu niet of de rechter de bevoegdheid heeft om een wet buiten werking te stellen. De juristen zullen nu aan het werk worden gezet. Dat zei Abdoel vanmiddag in Bakana Tori op radio SRS als reactie omtrent het feit dat de kortgedingrechter de omstreden pas aangenomen wet heeft opgeschort.

Abdoel vraagt zich af of we in een rechtstaat of rechterlijke staat leven. De parlementarier denkt dat we in een staat zijn waar rechters bepalen, maken en breken. Naar zijn zeggen is er in Suriname geen controle en toezicht op de rechterlijke macht. “Ik weet nu niet waarvoor de wetgevende macht bestaat. Nu kunnen rechters alle wetten opschorten of terugdraaien”.

Abdoel is van verder mening dat de rechters de gemaakte wetten door de DNA moeten toepassen. Dit omdat de wetgevende macht het hoogste college van staat is. Nu worden er volgens hem delen of wetten door de rechter buiten werking gesteld en dat kan niet. Naar zeggen van de initiatiefnemer lijkt de uitspraak van rechter meer op politieke dolksteken toedienen aan de zittende regering.

Een kortgeding in deze zaak was door de fracties van de VHP en de NPS aanhangig gemaakt. De wet zou volgens de eisers strijdig zijn met de grondwet en andere wetten en is opgeschort totdat de zaak in bodemprocedure wordt beslecht, heeft de rechter beoordeelt. De wet mag geen rechtskracht hebben totdat het Constitutioneel Hof een oordeel geeft over de (on)grondwettelijkheid hiervan.

De wet die het gebruik van buitenlandse valuta, zoals de euro en de Amerikaanse dollar sterk inperkt, zorgt al sinds de aanname voor veel onrust bij onder andere banken, vakbonden, aannemers, verzekeringsbedrijven en wisselkantoren. Surinaamse critici zijn het wel eens met het doel van de nieuwe wet, maar ze hebben grote twijfels of dat met de strenge regels ook bereikt zal worden. Ze vrezen voor grote nadelige gevolgen. Daarnaast zijn ze boos dat de wet is behandeld zonder overleg met hen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

72 REACTIES
 1. abdoel jij en je bende ( 26) zullen na 25 mei ook verdwijnen richting santo..
  ze zullen jullie niet met rust laten, tenzij je het land verlaat..
  die moordenaar zal ook niet gaan rusten, voordat hij in santo verdwijnt..


  gemodereerd
 2. Abdoel het is jouw wet die burger ondernemers onder zeker maakt. Wat dsze paarse dagoe wil is grip op de rechtelijke macht. Hij kan naar zijn moer lopen. Laat de PG en rechters hun werk doen.


  Maak melding
 3. Paniek alom nadat de rechterlijke macht de juiste en verstandige beslissing heeft genomen.


  gemodereerd
 4. Meneer Adoel is de weg kwijt. Wanneer wetten niet door de rechters in twijfel worden getrokken dan deugt de rechtelijke macht niet. Adoel moet leren zijn mond te monden en trias poliitica te respecteren. Zo werkt dat in een rechtstaat.

  Langs deze weg wil ik de onhankelijke rechters een hart onder de riem steken. Bedreigen uit welke hoek zijn onacceptabel.


  Maak melding
 5. “Abdoel is van verder mening dat de rechters de gemaakte wetten door de DNA moeten toepassen”
  Begrijpt deze man wel wat hij zegt?
  Neen.
  Rechters toetsen wetten aan bestaande wetgeving, waaronder de grondwet. Het toepassen geschiedt elders. In dit geval binnen het bankwezen

  “Ik weet nu niet waarvoor de wetgevende macht bestaat”.
  Aan wie ligt het dus abdoel?

  “Nu kunnen rechters alle wetten opschorten of terugdraaien”.
  Zo is het inderdaad. Je kan het betreuren, je kan het niet leuk vinden, je kan boos worden, maar zo is het nu eenmaal. Als een wet bijvoorbeeld in strijd is met internationale wetgeving of met andere wetten of met de grondwet
  Of dat met deze wet ook het geval is dat is aan juristen.

  Zoals ik al vaker schreef- een gebrek aan kennis. Dit kan Abdoel in dit geval niet worden verweten. Hij heeft zich laten leiden door anderen.
  Een leuk Europees voorbeeld is te lezen op
  rtlz.nl/beurs/artikel/5112161/duits-hof-ecb-moet-opkoopprogramma-aanpassen
  Wellicht was het beter geweest dit eerst te lezen alvorens te reageren.
  Ook hier zie je de macht van de rechtspraak
  Overigens het barst van dit soort zaken buiten Suriname, waarbij de rechter de regering in het ongelijk stelt


  Maak melding
 6. Op deze manier wordt de NDP aanhang tegen de rechterlijke macht opgezet. Zoals het ook tegen de middenstand en banken gaande is. De fakeprofielen van Faya Pepre op social media gaan nu helemaal los om het vuurtje op te stoken. Dit was ook de strategie van Pol Pot om de middenstand en intelligentsia uit te schakelen. Suriname wees op uw hoede.


  Maak melding
 7. Kondremangs
  Laat Aboel NU kennis maken met een ECHTE RECHTSTAAT. ……en niet een dictatuur olv DiDiBri en zijn boevenbende. …Aboel. ..dit is karma. ….jij en die andere jaknikkers van de nsdap maken iedere keer de oppositie monddood en DIT is de manier waarop zaken in een RECHTSTAAT worden aangepakt. ….ga maar huilen bij limbo goebbels. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 8. Sinds wanneer hebben dit soort figuren kennis van wetten????
  Deze rooilratten overtreden sinds 2010 alle wetten en regels aan hun laars.


  Maak melding
 9. Ga maar were n wet maken. Artikel 1 Bij wet zijn alle NDP’ers altijd onschuldig. Artikel 2 Indien toch schuldig dan gaat art 1 in werking..


  Maak melding
 10. Geesteszieke gevaarlijke gek waarvoor 25 Mei bijltjesdag is. 👋👋👋

  Dan is het over en uit voor deze ranzige, misselijkmakende grondwetverneuker.
  👋👋👋


  Maak melding
 11. Wanneer houden deze mensen op het land naar een nog grotere afgrond te brengen. Of zijn ze van plan om nog meer goedkope pakketten uit te blijven delen…


  Maak melding
 12. Bouta is toch staatshoofd en regeringsleider ?

  Er zal vast wel een stoffige wet zijn om deze rechterlijke dwaling te corrigeren.


  gemodereerd
 13. Ik wil echt niet beledigend bezig zijn maar het loopt echt de spuigaten uit met deze gekozen DNA-lid.PPPPPFFFFF keer op keer op je bek vallen en toch onbesuisd voort draven op de ingeslagen weg.
  Niet voor niets draagt hij de ere titel : DORPSGEK VAN SURINAME.
  Pas nog was hij weer onderwerp in een column van een bekend dagblad: in een beraadslaging van de zittende president met zijn adviseurs werd zijn naam genoemd en terstond stond de president op en verliet spoorslags de vergaderruimte. Ook hij heeft dus zijn buik vol van deze komiek.


  Maak melding
 14. Amzad Aboel en al dat andere uitschot moeten beseffen dat ook de regering zich dient te houden aan recht en wet.
  Het kan niet zo zijn dat de NDP wetten voorschrijft wanneer het hun uitkomt.
  De hele procedure waarmee de NDP wetten maakt is nietig.

  Vele burgers weten niet beter en daar maakt de NDP flink misbruik van.
  Gelukkig zijn er nog een paar ontwikkelde Surinamers met een “non-profit” / “voor het goede doel” mentaliteit die durven op te komen voor het volk. Want niet alleen het volk heeft plichten en dient zich te houden aan de wet. Er zijn vele wetten die het volk beschermen en daar wordt veel te weinig gebruik van gemaakt. Dus ook een regerende partij kan op het matje geroepen worden. Dat is juist het bijzondere van een democratie.

  Het was allang al duidelijk dat deze regering strafbaar is. Bouta had door middel van zijn gemaskerde commando’s en de harde aanpak van de demonstranten de angst er weer flink ingejaagd. Met als gevolg dat deze criminele bende vrijspel heeft gekregen.

  Hoe lang zal het volk nog slaafs toekijken hoe zij worden belazerd door de NDP ?

  Over een paar weken zal het volk een overduidelijk signaal moeten geven. En een vrij Suriname moeten opeisen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 15. Die Surinamers ook. Mooie functies worden bekleed door de allerdomsten en daarvan is Abdoel er een van. Zogenaamd een afgestudeerde econoom maar werkelijk te dom om iets zinnigs uit zijn mond te krijgen.


  gemodereerd
 16. Gladjanus mohammed abdoel, moet zich gedeisd houden, het is vastentijd.
  Ook weer zo’n overloper, afkomstig v partij doe. Lijkt wel een nationale sport daar, overlopen.
  Het gros vd eerste 10 kandidaten, lijst ndp parbo, zijn fossielen vd vorige eeuw. Ooooh my gosh. Whahaha, gebrek aan kader, is klaar Paramaribo is zeker geen ndp.
  Abdoel, Wanica nr 3. Sorry Doe maar geen moeite, is dubbel klaar.
  Mohammed als je nu niet bemoeid met de rechtszaak v Leendert, dan kun je nog een footprint achterlaten. Ik snap dat Lenie gekoesterd wordt, omdat hij vanwege zijn diplomatiek paspoort, makkelijk zakcentjes kan brengen naar dino the kid. Maar….. denk aan je footprint.

  Namaste!


  Maak melding
 17. Deze Paarse manipulant denkt dat hij in een
  wetteloze omgeving bezig is en dat de DNA
  buiten alle bestaande regels om wetten maakt !

  De wetten, de Grondwet, Internationale Verdragen
  en het Reglement van Orde van de DNA, bestaan
  volgens Abdoel niet !

  Wanneer een wetsontwerp niet op de agenda staat
  van de DNA, waarover geen inspraak is geweest etc, dan zou
  de DNA deze wet niet in behandeling moeten nemen !

  Het schoppen van DNA-leden tegen de Grondwet, de
  Rechterlijke Macht of tegen het Openbaar Ministerie
  is zeer gevaarlijk en dient volstrekt te worden afgewezen !

  De Paarse machthebbers zijn zeer angstig en bang om
  hun macht kwijt te raken, echter acties en uitspraken die
  de Rechtsstaat ondermijnen dienen te worden vermeden !

  Elke ophitsing tegen de Onafhankelijke Rechterlijke Macht
  en tegen het OM, schept gevaar, en onze Rechtsstaat
  Sranan loopt het gevaar verder kapot te worden gemaakt !

  PS : De Grondwet bevat ook een duidelijk verbod, waarbij
  niemand en geen instantie, zich mag inlaten met zaken die
  in behandeling zijn bij de rechters !

  Toch hebben de Paarsen een wet aangenomen die betrekking
  heeft op en bedoeld om invloed moest hebben op een
  aan de gang zijnd strafproces ivm wrede massamoorden,
  de paarse-nep-amnestiewet, die geen
  rechtskracht heeft !

  Meneer Abdoel, wen er aan, dat de Rechterlijke Macht
  onafhankelijk is en geen enkel toezicht boven zich nodig heeft !

  Bestudeert U in elk geval meer Staatsrecht, Bestuursrecht en
  Strafrecht ! Het zal u en uw reputatie goed doen !


  gemodereerd
 18. Amzad, het duurt niet lang meer dat jij op zwart zaad zit. Je hoera stemming is als een nachtkaars uitgegaan. Twee weken terug schreef ik al dat jouw niveau van ulo klas is


  gemodereerd
 19. Hoeffie wordt er van verdacht meerdere wetsartikelen in verschillende wetten te hebben overtreden. Dat heeft hij dan toch echt zelf gedaan en dan moeten jullie idioten niet gaan janken omdat er geen tijd is om snel een amnestiewet of zo in elkaar te draaien. Of een plafond te verhogen, of andere ondeugdelijke acties te ondernemen.


  Maak melding
 20. de rechter heeft geen dolksteek aan de regering toegediend!!!!de regering samen met de 26+ parlementariërs hebben zelf de bijl in hun eigen benen gehakt.


  Maak melding
 21. Abboel is geen jurist. Hij weet niet wat een rechtstaat inhoud. Hij moet gewoon z’n grote tetter dichthouden. Hij is een schande voor de Surinaamse samenleving en moet z’n excuses aanbieden aan zijn collegae en de rest van de Adek economie studenten.
  Deze man is een opportunist, een grote nul die de samenleving mede naar de klote heeft geholpen.


  Maak melding
 22. Als hij enige kennis had van de wet, dan zou hij geen koeterwals in DNA zeggen dat de VP de regering vertegewoordigd. En dan gaat hij het artikel van de grondwet lezen. En hij begrijpt zelf niet wat hij heeft gelezen. Zo zielig is hij. Door zijn handelen en denkwijze schamen andere afgestudeerden van adek zich diep.
  Adboel doe eens iets goed. Maak je bek niet open, want elke keer dat je je bek openmaakt, komt er naar koeterwals uit.


  Maak melding
 23. Abdoel ondermijnd onze rechtstaat. De rechten van het volk worden dagelijks met de voeten betreden. Abdoel go home en neem de rest van je hersenloze maatjes mee. Schandelijk gedrag van de laagste orde.


  Maak melding
 24. Geachte heer Abdoel,

  waar was u toen de Paarse machthebbers in de avonduren,
  zich ruim tweehonderd miljoen USDollars van Onze bedrijven
  en van Ons Volk, op onrechtmatige wijze hebben toege-eigend ?

  Waarom zwijgt u tot nu toe over deze mega-staatszwendel,
  roof en oplichting ???

  Welk Volk vertegenwoordigt u in de DNA !

  Het is hun gejatte geld !

  Helaas, u zwijgt op bevel, meneer de Volksvertegen-
  woordiger !

  A ting e doro, meneer Abdoel !!

  Gado seni boskopu keba !!!!!


  gemodereerd
 25. Kraktie Abdoel !

  Laat je niet gek maken door de racistische fosielen. Ze leven in een verleden wat niet meer toe doet.

  Ze hebben hun beste tijd gehad.

  NDP wi egi sani !


  gemodereerd
 26. alles wat uit de gore bek van deze boeler komt is bullshit
  voor de buitenwereld speelt huj de gelovige moslim
  terwijl hij iedere week nasie met los hagoe haalt bij de chinees


  Maak melding
 27. Dolksteken hebben de paarse-criminelen het Volk toegebracht. De middenklasse wordt sterk uitgehold en de onderste laag met pakketten afhankelijk gemaakt van aalmoezen door de paarse partij als “reddende duivel” gedistribueerd.
  Ongekende polarisatie van ons aller vredelievend Suriname. 😢


  Maak melding
 28. Nu is er mooi de ruimte om de koers te laten stijgen en de VHP en de NPS er de schuld van te geven door hun gerechtelijke actie. Bravo oppositie. Diepe buiging voor jullie hulp zo vlak voor de verkiezingen.


  Maak melding
 29. @ Koos,

  Deze 26 jaknikkers van de paarse bende, dachten een wet door te drukken, tot in de ochtenduren, omdat het hun opdracht was, maar uiteindelijk heeft de rechter hierin het lastste woord gehad, tot frustratie van Abdoel, die voor de zoveelste keer, aan het kortste eind trekt.


  Maak melding
 30. De zaak is opgeschort. De rechter heeft hiermee aangetoond dat hij niet bevoegd is over deze case te oordelen. Hij laat het over aan een Constitutioneel Hof. Dit gaat dus boven zijn pet. Merkwaardig dat hij zich wel de bevoegdheid toekent om de wet tijdelijk buiten werking te stellen. Als je de zaak verwijst naar het CH ,houdt het in dat de rechtsgeldigheid bewaard blijft tot het CH zich erover buigt. De valutawet is aldus niet afgekeurd ,doch slechts opgeschort. De tegenzet ligt nu bij de initiatiefnemers van deze wet. Het CH moet wel geïnstalleerd worden. Het doet denken aan de amnestiewet waarbij er ook verwezen werd naar het CH. Uiteindelijk nam de krijgsraad zelf een beslissing en werd het proces hervat. Doch, de amnestiewet is nog steeds van kracht. De RM in Suriname werkt niet altijd consequent en onpartijdig in gewichtige zaken. Er is altijd een nare smaak van politieke vooringenomenheid. Wat gaat in het verlengde gebeuren?

  Ik zou zeggen ; no sweat! Het is kort dag. De focus blijft op de aanstaande verkiezingen en laat ondertussen de coalitie aanstalten maken, de beslissing van de rechter aan te vechten. De oppositie in de vorm van de kapitaalkrachtige VHP en in mindere mate de NPS, hebben een duidelijk signaal afgegeven ,inhoudend dat ze zich niet bekommeren om de mofinawan. Deze wet was juist bedoeld als tegemoetkoming voor de arme Gaitrie , Soeniel, Sabajo, Landveld, Wirjopawiro en Akantrusu. De VHP met name, kijkt neer op de arme mensen. Hoe vaak wordt er niet gerept over de ‘domme ongeschoolde massa?’ In weerwil van bepaalde missers die de NDP gemaakt heeft ,blijkt toch wel dat de intenties veel beter zijn. Kortom ,je kunt beter een vrouw kiezen die wat minder mooi is ,doch een goed karakter heeft en zorgzaam is , dan een mooie vrouw met een slecht karakter en egoïstisch als de pest. De NDP is die zorgzame vrouw. Kies die zorgzame vrouw op 25 mei, mits alles vlot verloopt betreffende de beteugeling van het coronavirus.


  Maak melding
 31. Ik ken Ab sinds we onze 1e x sex hadden, hij is een early shooter net als in DNA. Ab kom tot rust dat heeft altijd in onze relatie gewerkt, spuit niet zo vroeg my love.


  Maak melding
 32. ” … De NDP is die zorgzame vrouw. … ”

  Hahaha

  Een zorgzame vrouw weet om te gaan met haar huishouden. Zij kan met haar EIGEN MIDDELEN, het maakt niet uit hoe weinig, haar huishouding dusdanig ORGANISEREN dat haar GEZIN GELUKKIG is.

  En dat kan de NDP duidelijk niet.
  De NDP heeft al het eigen kapitaal vergokt, verkocht en verpand,
  de NDP loopt overal te lenen en te bedelen,
  de NDP leeft op pakketten en staat in de rij voor een beetje boodschappen, de NDP bedriegt het volk
  en het volk is ongelukkig.

  Wat voor vrouw is de NDP ?
  Een tingie motjo.


  Maak melding
 33. Ma Abdoel. Er is geen reden tot paniek. Er is geen reden tot paniek. Er komt een devaluatie, Indien niet voor, dan na 25 mei 2020.
  En wat begrijp je niet. Sorry ik mag niet etnisch zijn maar in mijn ogen ben je gewoon een domme koelie. De rechter heeft jouw wet integraal afgewezen omdat je de DNA probeerde te naaien met een andere wet. Het gaat niet om een wet, maar om de wet waarmede je de DNA om de tuin probeerde te leiden. Dus: je hebt iets geprobeerd en het is niet gelukt, Zand erover mi booi, want je gaat weer verliezen bij de rechter. Hopelijk zien we jou na 25 mei 2020 nooit meer in de DNA terug. Het gaat je goed. In ieder geval bedankt want je hebt je eigen partij,, de NDP, een onherstelbare verkiezingsdreun gegeven. In Nederland praten wij over de periode na Corona. In Suriname praten ze over de periode na de NDP. Geweldig toch. Mijn fles Champagne staat al koud om jouw verlies straks uitbundig te vieren Weg met de koenoe partij van Suriname , weg met de NDP.


  gemodereerd
 34. Amzad Abdoel: ik heb even je doopceel gelicht.
  Abdoel, 2019
  Volledige naam Mohamed Amzad Abdoel
  Land Suriname
  Functie fractieleider
  Partij Nationale Democratische Partij
  Portaal Portaalicoon Politiek
  Amzad Abdoel is een Surinaams politicus. Hij begon zijn politieke loopbaan bij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en stapte voor 2010 over naar de Nationale Democratische Partij (NDP). In 2010 werd hij gekozen tot lid van De Nationale Assemblée (DNA). Hier werd hij rond 2015 waarnemend fractieleider en in 2019 fractieleider.
  Biografie[bewerken | brontekst bewerken]
  Abdoel kandideerde voor de politieke partij DOE voor de parlementsverkiezingen van 2005. Tijdens deze verkiezingen verwierf hij geen zetel.[1][2][3] Hierna sloot hij zich aan bij de NDP van Desi Bouterse en kandideerde hij voor deze partij tijdens de parlementsverkiezingen van 2010. Deze keer lukte het hem wel om in DNA te komen.[4]
  In 2012 kwam hij in opspraak omdat hij een stuk grond van 1,4 hectare toegewezen had gekregen. VHP-lid Sheilendra Girjasing bracht dit perceel in verband met zijn stem voor de Amnestiewet, twee maanden eerder, terwijl de oppositiepartij KTPI 27 keer ervoor vergeefs een aanvraag voor dit perceel had gedaan. Volgens Abdoel had zijn aanvraag toen al bijna een jaar gelopen en zou er geen verband zijn met zijn steun aan de Amnestiewet.[5][6][7] Naar eigen zeggen zou hij alle procedures hebben doorlopen, wat later onjuist bleek te zijn. Het perceel was hem namelijk toegewezen door een presidentiële commissie op het ministerie. Bouterse heeft dergelijke commissies aan alle ministeries opgelegd om wettelijke procedures te kunnen ontwijken.[8][9]
  In 2015 werd Abdoel herkozen.[4] Rond hetzelfde jaar werd hij benoemd tot waarnemend fractieleider.[10] Nadat André Misiekaba het fractieleiderschap van de NDP verruilde voor de positie van minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting,[11] nam Adbdoel de fractieleiding op 23 mei 2019 formeel van hem over. Rossellie Cotino volgde hem op als waarnemend fractieleider.[12]
  In de week van zijn benoeming vroeg Asis Gajadien (VHP) procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om onderzoek te doen waarom er geen voortgang is bij een strafrechtelijk onderzoek. Het draaide hier om een oplichtingszaak waarbij Abdoel in het proces-verbaal van zijn broer wordt genoemd. Abdoel ontkende dat hij bij die zaak betrokken zou zijn geweest en deed enkele dagen later aangifte tegen Gajadien vanwege diens beschuldigingen.[12][13][14]
  Nadat de Assemblée-leden Santokhi, Gajadien, Mathoera en Nurmohamed (VHP) op 16 oktober 2019 aangifte deden tegen minister Gillmore Hoefdraad (NDP) vanwege het overtreden van het wettelijk vastgelegde schuldplafond,[15] kwam Abdoel vijf dagen later met een initiatiefwet om de strafbepaling uit de wet te schrappen.[16] Overschrijding van het schuldplafond is een strafbaar feit waarvoor Hoefdraad een gevangenisstraf had kunnen krijgen.[15] Ondanks de protesten op 31 oktober door negentien organisaties voor De Nationale Assemblée[17] werd de initiatiefwet een dag later aan de Assemblée voorgelegd en aangenomen.[18]


  Maak melding
 35. pakiratigri
  De focus blijft op de aanstaande verkiezingen en laat ondertussen de coalitie aanstalten maken, de beslissing van de rechter aan te vechten.

  pakiratigri denk je echt dat de NDP het echt zal aandurven om een kortgeding aan te gaan om het besluit van de rechter aan te vechten?
  Never nooit want daar zijn ze veel te banh en schijterig voor om dan met hun billen bloot te moeten.
  Zij zouden dan moeten aangeven wat het doel en beoogd effect van deze wet is en wellicht moeten aangeven waarom zij dan deze wet niet handhaven omdat er nog steeds 5 koersen zijn die de overheid toelaat.

  Dus pakiratigri
  Als met al moet ik zeggen dat de rechter m.i. gelijk heeft en opschorting niet betekent dat de wet iet goed is of wel maar dat de wet niet heeft voldaan een wettelijke en norm eisen in de DNA en ook dat de stakeholders vertegenwoordigers niet naar behoren zijn gehoord.
  En dat is wat m.i. de rode draad is en niet dat de wet niet goed is.

  Maar goed nog 19 dagen dan hoop ik dat er jonge deskundige integere betrouwbare transparante en communicerende met goede bedoelingen voor Suriname hun intrede zullen doen in de politiek.


  Maak melding
 36. Dit is toppunt van ondermijnen van de democratie.
  De RECHTERLIJKE MACHT is een onafhankelijk instituut en dat moet zo blijven.
  Wanneer het in hun straatje past ,maak men van dezelfde rechterlijke Macht gebrom uitspraken te doen in tal van kwesties.


  Maak melding
 37. Vrouw Simons DNA voorzitter ben je nog niet klaar met wetten maken ,we zijn moe .

  Vrouw Simons DNA voorzitter gaat je nu de wet van de grondrechten in behandeling nemen ,daar NDP al de gronden heeft geroofd .

  De Imheemse en de Marrons was al in 2012 grondrechten beloofd .

  Wij van de Oppositie hebben geen tijd meer om 18 dagen voor de verkiezing over grondrechten te praten in de DNA .

  DNA voorzitter Jenny Simons heeft 8 jaren gekregen om de Inheemse en Marrons rechten te bevoderen dat heeft NDP nooit gedaan in 10 jaren tijd .

  NDP schurken hebben al het grond eerst verdeeld onderling met vrienden en familie en dan de laatste 18 dagen grondrechten aan de Imheemse en Marrons komen regelen .


  Maak melding
 38. De NDP is zo vol van zichzelf en druk bezig het volk te bestelen, dat ze niet eens door hadden dat ze over de verkeerde wet stemden…..whahahaha….


  Maak melding
 39. Wij van de Oppositie hebben geen tijd meer om 18 dagen voor de verkiezing Grondrechten wetten te regelen .

  Grondrechten voor de Imheemse en Marrons worden na de over winning van de Oppositie geregeld .

  Landrovers van de NDP hebben al gronden in de binnenland verkocht aan derde die niet eens in de binnenland wonen .

  De gronden die de laatste 10 jaren zijn gestolen van de staat , zijn verkocht voor USD .


  Maak melding
 40. Doehkie doe je nog mee ,breng Waydoe ook naar de stad ,en dan ga je Hooghart ook halen .

  Hooghart had een put gegraven in 1772 aan de Graven straat met de kolonisten .

  Doehkie je krijg tot 25 mei 2020 jou salaris dan kan je met pensioen ,de staat heeft je 20 jaren voor niets betaald .

  Doehkie neen de stukken ook mee of vraag de PG de stukken van Hoefdraad .

  De wetten van Suriname worden gemaakt in Noordzee Nederland .


  Maak melding
 41. Stelletje landrovers gaan nu wetten maken 18 dagen voor de verkiezing .

  Draait de wetten fabriek van NDP nog vol op in productie nog 18 dagen .


  Maak melding
 42. Wat een niveau van alle commentaar op dit artikel over de heer Abdoel! Van de 53 reacties zijn 50 aan de oppositie gelieerde aanhangers! Sommigen van hun hebben zelfs 5 keer op dit artikel gereageerd! De meeste van de 50 reacties waren meer scheldpartijen rechtstreeks op de man af zonder enige onderbouwing! Het zijn meestal één regel met scheldwoorden. De heer Abdoel is fractievoorzitter en werkt samen met 26 fractiegenoten. Als er een wet wordt ingediend is dat namens de fractie en niet namens de heer Abdoel!

  Ik vraag mij steeds af, is dat het niveau van de aan de oppositie gelieerde personen om steeds op alles uit te schelden! Uitschelden wil zeggen dat je niet in staat bent om in goeie woorden je eigen mening te geven op een bepaalde onderwerp! Je komt daardoor heel zwak en onzeker over bij de enkele verstandige mensen die toch nog een nuttige bijdrage leveren!

  Mijn inhoudelijke bijdrage heb ik reeds eerder gegeven bij “Kortgedingrechter schort valutawet Suriname op”.


  Maak melding
 43. Abdoel en Hoefdraad hebben beiden van Trikt als enige verdachte opgezet… Het volk van Suriname weet dat van Trikt nu de klappen vangt van ndp wanbeleid en de voormannen…, een facade opwerpen om het volk van Suriname wat voor te houden… En ik denk dat er noemenswaardig veel geweldsdelikten hun oorsprong vinden in de ndp vijvers.. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer bekeken…


  Maak melding
 44. Uit een aantal reacties merk ik verder op dat volgens sommigen je geen vinger mag wijzen naar de rechterlijke macht! In een democratie mag je altijd je mening geven als je dat binnen de wet doet.

  Ga maar zelf na hoe vaak in Nederland een gerechtshof gewraakt is. In de zaak van Wilders is het gerechtshof maar 4 keer gewraakt!

  Rechters zijn ook normale mensen en maken net als anderen ook fouten.


  Maak melding
 45. @Robles … PAARS Bandiet … na 25 Mei ben je KLOS … OPLICHTER !!!!!!!

  Bij de bouw zou men je niet eens als … HULP MIDDEL … kunnen gebruiken.

  De … POR OEDOES … van zagerij Leiding 9a …. zijn geschikter { als hulpmiddel bij de bouw}.


  Maak melding
 46. Wayambo
  Uit een aantal reacties merk ik verder op dat volgens sommigen je geen vinger mag wijzen naar de rechterlijke macht! In een democratie mag je altijd je mening geven als je dat binnen de wet doet.

  Wayambo
  Ik geef je gelijk indien je zegt “In een democratie mag je altijd je mening geven als je dat binnen de wet doet.”

  Maar de huidige coalitie met de NDP als voorganger dulden zij nooit en te nimmer je mening geven. Daar zijn tal van voorbeelden van.
  O.a. geen toestemming geven om een demonstratie te houden
  – leraren met Valies en Hofwijks en Brian Boerleider in de gelederen de mond gesnoerd waarbij ondanks de vreedzame demonstratie gebruikte de Mobiele Eenheid – zwaar bewapend en sommigen gekleed met bivakmutsen of een masker – bruut geweld Hofwijks en Boerleider afvoerde. Wat heet.

  Wayambo
  Noemde je dit toen recht en wet? Was jij niet één van degenen die achter het optreden stond van de ME?
  Hoezo nu ineens dan schreeuwen over democratie?

  Wat ben je kort van memorie, ben je de case van Cairo vergeten die bezoek kreeg van 4 mannen in opdracht van Veira de NVD?
  Hoezo nu ineens dan schreeuwen over democratie?

  Wayambo
  Als je in de DNA de coalitie niet eens democratisch te werk gaat inclusief de vrouwelijke voorzitter die het niet waard is om als voorzitter op te treden ten tijde van het doordrammen van de huidige door de rechter opgeschorte valutawet
  Hoezo nu ineens dan schreeuwen over democratie?

  Dus Wayambo als je het over democratie hebt dan liever eerst voorbeelden geven om jou gevoel van democratie te ondersteunen


  Maak melding
 47. Gelukkig is Suriname nog een rechtstaat.
  Een rechtsstaat waarin de rechter gewoon beslist dat als de DNA wet A aanneemt en de regering daarna wet B afkondig die wet B gewoon niet van toepassing is.
  Zelfs een klein kind kan dit begrijpen. Zegt weer veel over het niveau van de paarse DNA leden.


  Maak melding
 48. Wat ben je kort van memorie, ben je de case van Cairo vergeten die bezoek kreeg van 4 mannen in opdracht van Veira de NVD?
  Hoezo nu ineens dan schreeuwen over democratie?
  ===
  Over Cairo had ik gezegd dat hij een klacht moet indienen bij de PG en niet op Facebook zijn mening geven over een zeer gevoelige kwestie! Waarom heeft hij dat niet gedaan?


  Maak melding
 49. @Wayambo 6 mei 2020 At 11:30

  Uit jou reacties maak ik op dat jij een inhoudsloze likker bent die het tracht te verbieden dat mensen kritiek leveren om de domme acties van deze regering en de verklaringen van hun trekpoppen in de DNA.


  Maak melding
 50. sjene sjene sjene sjene sjene sjene abdoelaboela.

  SCHANDELIJKER KAN HET NIET.

  DE MAN IS HET OVERGROTE DEEL VAN DE DAG NET ALS BOUTA ONDER INVLOED. A MAN HIGH.

  BEN BLIJ DAT DE RECHTER STOMMITEIT VAN 26 + LEDEN IN DE PRULLENBAK DUMPT.

  GOED ZOOOOOOOOOOO RECHTERLIJKE MACHT. TOP TOP TOP.!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 51. Hier is er geen sprake van een onpartijdige uitspraak. Integendeel, deze rechter is niet onafhankelijk maar heeft partij gekozen voor de oppositie.


  Maak melding
 52. Wayambo
  Als je in de DNA de coalitie niet eens democratisch te werk gaat inclusief de vrouwelijke voorzitter die het niet waard is om als voorzitter op te treden ten tijde van het doordrammen van de huidige door de rechter opgeschorte valutawet
  Hoezo nu ineens dan schreeuwen over democratie?

  Dus Wayambo als je het over democratie hebt dan liever eerst voorbeelden geven om jou gevoel van democratie te ondersteunen
  ====
  Ik sta nog steeds achter de valutawet, alhoewel ik de mening ben toegedaan dat de coalitie te haastig te werk is gegaan bij de aanname!

  1) De coalitie moest alle belangrijke stakeholders erbij betrokken hebben, VSB, SBV, CBVS etc! De oppositie zou tegen alles zijn, dat is bekend, dus daar zou je niet druk hoeven te maken! Wat de vakbond betreft, zou C-47 blijven zeuren, zijn we ook al aan gewend!

  2) De Coalitie moet wat minder hard doordrammen met belangrijke wetten. Belangrijk les is, altijd juridisch laten toetsen of het niet in strijd in met andere wetten!

  3) De coalitie moet vooral letten of de wet volgens de geldende procedures wordt afgekondigd! Daar is het ook al enkele keren misgegaan!


  Maak melding
 53. De eisers: Asiskumar Gajadien, Riad Nurmohamed, Jitendra Kalloe, Djoties Jaggernath (VHP), Patricia Etnel en Marlon Budike (NPS), bijgestaan door advocaat Gerold Sewcharan dienden op 27 maart een kort geding in tegen de Staat Suriname. Zij stelden dat de valutawet ongrondwettelijk en niet geldig is, omdat dat DNA nooit over de valutawet heeft gestemd. 

  DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft op zaterdag 21 maart 2020 rond vier uur in de ochtend de stemming van de wet aangekondigd met: “We gaan stemmen over de wet houdende wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren S.B. 2012, no. 170”, gaven de eisers aan. 

  Aangenomen wet en afgekondigde wet 

  De valutawet is dus niet in stemming gebracht en kan dus ook niet zijn goedgekeurd door het parlement. Er is slechts gestemd over de wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren. De Staat, vertegenwoordigd door Advocaat Kathleen Kraag-Brandon heeft dat niet ontkend. Het is volgens de rechter dus niet aannemelijk dat de door de president afgekondigde valutawet, een wet is die door het parlement zou zijn aangenomen.

  De rechter stelde: “Gelet hierop is het vooralsnog niet aannemelijk dat de aanname met algemene stemmen van de in stemming gebrachte wet op 21 maart 2020 betrekking heeft op de door de president afgekondigde Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren.”

  Brandon vroeg de rechter onder meer om de eisers niet-ontvankelijk te verklaren in hun vordering, omdat er “geen sprake is van ongrondwettigheid van de WCVT”. Zij voerde ook aan dat de kantonrechter geen toetsingsrecht toekomt. 

  Verschillende initiatiefvoorstellen, één wet aangenomen

  Op 24 februari 2020 is er in DNA een initiatiefvoorstel ingediend voor de wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012. Op 20 maart volgde een tweede: de initiatiefnemers dienden een wijzigingsnota op het voorstel van 24 in. 

  Een dag later – in de vroege ochtend van 21 maart dienden zij weer een wijzigingsnota in voor hetzelfde initiatiefvoorstel van 24 februari. Echter werd in deze nota niet meer vermeld dat het om een wijziging gaat van de wet van 2012, maar om de verdere ordening van valutatransacties en het valutaverkeer, een wijziging van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. 

  Er waren dus verschillende wijzigingsnota’s en het blijkt dat er op 21 maart is gestemd voor de eerste: de wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren. Deze wijziging behelst alleen een verhoging van de straffen en boetes bij overtreding van die wet.

  Het parlement meldde zelf dat de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is goedgekeurd met algemene 26 stemmen. Deze wet – waar dus feitelijk niet over is gestemd, niet is goedgekeurd en dus niet bestaat, werd wel doorgestuurd naar de president voor bekrachtiging.

  Inhoudelijke relevante verschillen

  De nota van wijziging van 21 maart, betrof een heel nieuwe wet. Het was geen wijziging meer van de wet van 2012, zoals oorspronkelijk was beoogd. De gedaagde erkende dat het intitule van het voorstel van 21 maart afwijkt van dat van het voorstel van 24 februari, maar dat die twee ontwerpwetten (van 24 februari en van 21 maart) wel hetzelfde doel nastreven.

  De rechter gaf aan dat dit standpunt wel opgaat voor de doelen van de voorstellen van 20 en 21 maart, maar dat er inhoudelijk relevante verschillen zijn tussen die twee. (In het vonnis zijn de tekstdelen van de twee voorstellen geciteerd).

  De rechter stelde echter dat zonder de valutawet inhoudelijk te beoordelen, het al in het oog springt dat er geen overeenkomst is tussen deze wet en het voorstel van 24 februari. De rechter stelde dat de gedaagde zelf had aangegeven dat er “ingrijpende en drastische wijzigingen” op het voorstel van 24 februari zijn geweest, die hebben geresulteerd in het uiteindelijke voorstel van 20 en 21 maart.

  Beslissing rechter

  De parlementariërs gaven aan dat de samenleving de afkondiging van de WCVT niet beschouwt “als een haar dienend belang”. De Staat zei hierover: “het feit dat enkele bedrijven en banken hun deuren gedurende een dag gesloten hebben gehouden voor het publiek” levert geen bewijs voor hun stelling. 

  De rechter achtte het “in het algemeen belang dat mogelijk verdere toepassing van de WCVT wordt voorkomen nu vooralsnog de rechtsgeldigheid van de wet niet vaststaat”. Zij besliste conform de (primaire) eis van de parlementariërs. 

  Wet Toezicht Geldtransactiekantoren niet ingetrokken of gewijzigd

  De rechter ging evenwel niet mee met de andere eis van de DNA-leden, die opschorting of schorsing vroegen van de valutawet totdat de rechter in bodemprocedure over de werking van enkele wetsartikelen heeft beslist. Ze merkte op dat tussen partijen onweersproken is dat “uit de tekst van de WCVT niet volgt noch blijkt dat de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren S.B. 2012, no. 170 is ingetrokken en aldus ongewijzigd en onverminderd van toepassing is”. 

  De rechter heeft de valutawet inhoudelijk niet behandeld. De eisers gaven aan dat zij de zaak zullen voorleggen aan het Constitutioneel Hof. Dit hof is bevoegd te toetsen of wetten al dan niet in strijd zijn met de grondwet of verdragen.

  Het vonnis in kort geding is uitvoerbaar bij voorraad. Al zou de Staat hoger beroep instellen, de ten uitvoerlegging kan niet worden gestopt.


  Maak melding
 54. @Wayambere :
  Ook Rechters maken fouten !

  jaja,

  En in Sranan hebben wij Paarse politici die bij
  de Centrale Bank van Sranan, in de nacht,
  ruim 200 miljoen USdollars op onrechtmatige wijze
  weghalen !
  Stelen, roven, verduisteren etc etc !

  Dat zij dan “politieke fouten” Wayambere ?????


  gemodereerd
 55. Wayambo
  Ik sta nog steeds achter de valutawet, alhoewel ik de mening ben toegedaan dat de coalitie te haastig te werk is gegaan bij de aanname!

  Wayambo
  Dat je nog steeds achter de valutawet staat is jou goed recht en recht van meningsuiting wat geldt in een democratische maatschappij.
  Dat jij van mening bent dat de coalitie te haastig te werk is gegaan bij de aanname!
  Tja dat hebben de meeste forumleden aangegeven dat deze wet een ondoordachte kamikaze wet is en dat dit hoogstwaarschijnlijk, samen met het verdedigen van Hoefdraad en de zaak Cairo, de nekslag zou kunnen betekenen voor de NDP en de coalitiepartijen.

  Mijn vraag aan jou Wayambo, zie hiernaar, nog steeds niet beantwoord. Zou je dat alsnog willen doen? Want de valutawet is ondemocratisch en geslepen tot stand gekomen.

  “Dus Wayambo als je het over democratie hebt dan liever eerst voorbeelden geven om jou gevoel van democratie te ondersteunen”


  Maak melding
 56. Wayambo 6 mei 2020 At 13:11
  Over Cairo had ik gezegd dat hij een klacht moet indienen bij de PG en niet op Facebook zijn mening geven over een zeer gevoelige kwestie! Waarom heeft hij dat niet gedaan?

  Een mening geven is een democratisch recht Wayambo. Net zoals ieder ander zoals Misiekaba en Bouva en Rusland en Brunswijk etc dat doen.
  Dat je Cairo het advies geeft bij de PG langs te gaan is net een stapje later.
  Eerst een klacht deponeren bij de politie waar dan proces verbaal wordt opgemaakt.
  Vervolgens een klacht indienen bij de PG tegen Veira de directeur van de NVD.
  De PG besluit dan wat te doen. De PG heeft zelfs persoonlijk de politie gevraagd om bescherming van Cairo.

  En dat is nou wat met noemt jou democratisch recht uitoefenen en zeker niet handelen zoals Veira dat wilde om Cairo te gijzelen, en wie weet letterlijk monddood maken, en laten mishandelen en zijn bezittingen onrechtmatig in beslag te laten nemen.

  Ja Wayambo
  Veira wilde iemand (Cairo) zijn democratisch recht ontnemen door ondemocratisch te handelen


  Maak melding
 57. Paars tranny boelertje & corrupte grondrover abdoel lult weer eens achterlijk uit z’n agoe mars.
  Als econoom stelde die tranny al geen moer voor en nu probeert hij jurist te spelen. Wat een clown.
  Niemand met gezond verstand neemt die ka abdoel nog serieus.


  Maak melding
 58. Abdoels bedoeling was goed. De koers moest permanent 1 op 7 zijn, ongeacht de staat van de economie. Maar die rechters he, ze hebben weinig kennis van economie. Pech voor Abdoel.


  Maak melding
 59. Naar aanleiding van de posting van Anton 6 mei 2020 At 14:44
  Duidelijk
  Abdoel is bezig geweest met
  – een haastklus en heeft zich behoorlijk vergaloppeerd. Het bekende: gebrek aan kennis! Dit is de nette versie
  – bewust de boel te belazeren. Door meerdere malen met een wijziging te komen ging hij er van uit dat men de draad kwijt zou raken en te weinig tijd zou hebben om zich de wijziging eigen te maken. Dit is de andere, minder nette versie.

  Verschillende wetten/wetsvoorstellen. Vervolgens lees ik- maar we bedoelen hetzelfde- grrr
  “De nota van wijziging…..(van 24 februari en van 21 maart) wel hetzelfde doel nastreven.
  Gebrek aan kennis.
  NDP hoe vaak moet ik lezen dat jullie de mist ingaan en achteraf zaken willen rechttrekken respectievelijk recht praten

  Ik krijg steeds meer het idee dat er binnen de NDP met Bouterse wordt gespeeld.
  Zei een vooraanstaand lid niet enige tijd geleden dat niet iedereen binnen de NDP dom was.
  Bouterse wordt weggestuurd naar het binnenland
  Bouterse wordt op pad gestuurd om ergens op een gezellig samenzijn wat te drinken, wetende dat hij hiermee de net door hem afgekondigde regels overtreed
  Bouterse mag alleen nog wat voorlezen (waarschijnlijk krijgt hij vlak voor het lezen een aangepaste versie, waardoor hij in de war raakt)
  Nu mag hij zijn handtekening zetten, zonder te weten wat hij precies tekent.
  President, u wordt door uw eigen jongens genaaid


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES