dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisSuriname speelde ook een rol in de bevrijding van Nederland

Suriname speelde ook een rol in de bevrijding van Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

In Nederland wordt morgen Bevrijdingsdag gevierd. Suriname speelde ook een rol in de bevrijding van Nederland. Honderden jonge Surinamers streden namelijk mee tegen de Duitsers, maar ook tegen de Japanners in voormalig Nederlands-Indië en sommigen zelfs in de Koreaanse oorlog. Dat zegt oud-strijder Wilfred van Gom (88) in het NRC.

Vandaag 4 mei, is het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. 450 Surinaamse militairen hebben deelgenomen onder de vlag van Nederland, toen nog moederland van de kolonie Suriname. Van deze 450 Surinaamse vrijwilligers, hebben 65 de oorlog niet overleefd. Hun namen staan op het Monument der Gevallenen.

Ter herdenking van deze Surinaamse soldaten die tijden de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, terwijl ze deel uitmaakten van het Nederlandse contigent van de geallieerde troepen, worden er elk jaar kransen gelegd bij dit monument aan de zuidoostelijke zijde van het Onafhankelijkheidsplein aan de Waterkant:

het Monument der Gevallenen in Suriname opgezet in 1950 (tekst loopt door onder foto)

De Surinaamse Federatie van Oud-Strijders en ex-Militairen pleit er al jaren voor dat de schooljeugd meer moet weten over de bijdrage die de Surinaamse veteranen hebben geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele jeugdigen weten niet wat die bijdrage is geweest van de strijders aan deze oorlog. Deze verhalen zouden opgenomen moeten worden in de Surinaamse geschiedenis die onderwezen wordt op het Voortgezet Onderwijs voor Junioren.

Schoolkinderen leggen kransen bij het Monument der Gevallenen in Suriname.

Naast de inzet van militairen leverde Suriname meer dan zestig procent van de bauxiet, de grondstof voor aluminium, zodat de geallieerden hun oorlogsvloot konden bouwen. Het waren voor Suriname economisch sterke jaren. “Onze bauxietindustrie werd snel ontwikkeld voor de bouw van oorlogsvliegtuigen tegen de Duitsers. Er waren meer dan tweeduizend Amerikaanse soldaten gestationeerd om de bauxietmijnen te beschermen, want de Duitsers probeerden ze in handen te krijgen” aldus van Gom in de krant.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
 1. Ze zijn altijd aanwezig bij de herdenking. Tenminste de soldiers die nog leven. Zou dit jr grootst herdacht worden, 75jr, jammer.
  Dat de revo kids niets weten, komt door jozefzoon, misika en bouta, die hebben de schoolboeken vernietigd.


  Maak melding
 2. ” … Vele jeugdigen weten niet wat die bijdrage is geweest van de strijders aan deze oorlog. Deze verhalen zouden opgenomen moeten worden in de Surinaamse geschiedenis die onderwezen wordt op het Voortgezet Onderwijs voor Junioren. … ”

  De jeugd weer zoveel nog niet. Onderwijs heeft een flinke inhaalslag te maken.

  Behalve dat, is er geen delegatie van de regering erbij om de Gevallenen van Suriname eer te betonen ? Heeft deze regering geen respect voor defensie ? Of alleen wanneer Bouta beschermd moet worden ?

  Defensie personeel beseffen jullie goed dat jullie jullie land en volk moeten verdedigen en geen corrupte en criminele regering !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 3. In Nederland is het morgen Bevrijdingsdag.

  Honderden jonge Surinamers streden namelijk mee tegen de Duitsers, maar ook tegen de Japanners in voormalig Nederlands-Indië en sommigen zelfs in de Koreaanse oorlog. Dat zegt oud-strijder Wilfred van Gom (88) in het NRC.

  Suriname speelde ook een rol in de bevrijding van Nederland en de wereld. Een groot deel van het bauxiet van de bauxietmijnen van Suriname dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gewonnen werd door Alcoa/Suralco werd gebruikt voor oa oorlogsvliegtuigen. Deze werden in Europa en Azië door het Amerikaanse leger gebruikt om de Duitsers en Japanners te bombarderen.

  Suriname is een klein land maar met haar bevolking, vrijwilligers, oud-strijders/militairen en haar bauxiet heeft zij een heel grote rol geleverd voor de bevrijding van Nederland en de Wereld.

  Zij die gingen sterven, hebben de Surinamers, Nederlanders, Koningin, enz gegroet. Voor Volk En Vaderland. Zie hoe Nederland deze oud-strijders, heeft behandeld en de weinigen die nog leven behandelt, vooral zij die naar Suriname terug gingen om daar te wonen. Vele van de oud-strijders zijn inmiddels gestorven.

  De jongens van Wees paraat hielden stand in de wereld. Zij streden voor de bevrijding van de wereld. Dat waren militairen, geen padvinders als van 25 februari 1980, die op hun eigen mensen schoten en momenteel het Surinaamse Volk onderdrukken en uitbuiten en in heel grote armoede en heel grote ellende laten leven.


  Maak melding
 4. In Suriname werden 15 helden geexecuteerd.Ze wilden Suriname bevrijden van bouta en dat wel geweldloos.Het eindigde met de moord op deze 15 helden van Suriname door een surinamer en niet door vijanden va buiten.


  Maak melding
 5. In Nederland herdenken ze deze surinamers ,in Suriname zwijgen ze over de heden die vechten voor vrijheid,erger nog ze worden vermoord!


  Maak melding
 6. Dankzij, deze helden, hebben wij vrijheid.
  Maar kunnen wij met de vrijgevochten, vrijheid om gaan?
  In vredestijd, wordt vergaderd om een oorlog te ontketenen, in oorlogstijd gaat de vergaderingen, over hoe, stoppen we deze oorlog?
  En de cirkel, kent geen einde.


  Maak melding
 7. Geweldig dat deze oud-Strijders en ex-militairen meegevochten hebben in de Tweede wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Ik hoop dat de mensen die nog in Suriname wonen ook nog wat euro’s van die gasten aan de Noordzee krijgen!

  En aan Merkel wil ik zeggen, laat de Duitsers die toep van hun in de Suriname rivier (Goslar) komen opruimen! Is erg hinderlijk voor de scheepvaart!


  Maak melding
 8. In nederland gerdenken ze deze dag en de mensen. Weet he hoeveel moeite het koste dat deze Surinasmse strijders wat geld kregen van nederland?? De Surinaamse militairen telden niet voor ze.
  Waar lees ik dat???


  Maak melding
 9. ‘Het waren voor Suriname economisch sterke jaren’

  Wat is er sindsdien gebeurt met het land man. Enkel achteruitgang, terwijl nederland na de bevrijding het land compleet heeft opgebouwd. Het kapot gebombardeerde rotterdam als voorbeeld en nog veel meer.


  Maak melding
 10. Heel veel landen hebben offers moeten brengen in deze Europese oorlog. Helaas worden zij niet herdacht. Vooral Amerikanen, Britten, Canadezen en Polen worden herdacht.
  Hitler wordt gehaat (door de blanken) omdat hij ipv niet-blanke landen juist blanke landen tot kolonie maakte.
  Hij zei ook dat de rest van de blanken uitschot waren, alleen de Ariërs en het Herrenvolk waren de ware blanken. Dit zette kwaad bloed bij de overige blanken, die zelf iedere niet-blanke als uitschot behandelden. Volgens Hitler waren deze blanken gelijk aan de door hen gediscrimeerde niet-blanken.
  Je kunt zeggen van de Duitsers wat je wilt, maar dankzij hen (als katalysator) zijn vele koloniën verlost van hun overheersers.
  Zelfs die Bolle heeft laatst een excuus aangeboden in een voormalige kolonie.


  Maak melding
 11. Eer alle helden die voor vrijheid vechten en hebben
  gevochten !

  Vergeet niet en zie in dat op dit moment het Sranan-Volk
  opnieuw wordt onderdrukt door geldwolven die
  alles hebben kaalgevreten en Sranan teisteren met
  een mega-schuldenberg !
  Velen lijden honger en hebben geen perspectief

  PS : Zie de zware mensenrechtenschending van R Cairo
  in zijn woning door een dienst van de Rover-overheid !

  Zwijg niet over deze criminele daden tegen onschuldige
  Sranan-staatsburgers !

  Sta op tegen onderdrukking en beknotting en diefstal van
  vrijheden !

  PS : Is de geroofde 200 miljoen USD, kasreserve, roof
  gepleegd door de Roverheid, al terug gestort naar de
  eigenaren ??????????


  gemodereerd
 12. Wendy weer dom lullen over geld dit keer en Nederland weer de schuld. Deze helden hebben een mooi pensioen en er hard voor gewerkt of gevochten. Surinaamse helden worden in hun rug geschoten op de vlucht.. je bent gewoon een dom vis wijf die echt geen hersens heeft. Geef nou maar toe dat je maar al graag onze paspoort zou willen hebben. Lees al je comments dan zie je hoe dom en achterlijk je bent.


  Maak melding
 13. @Dotveba

  Ben blij dat ik van beide werelden heb meegekregen 😉


  gemodereerd
 14. Dit is een daad waar ik als Nederlander kan zeggen ; Suriname bedankt 🙏🏿

  De NOS heeft vorig jaar in een nieuws item aan dit hoofdstuk van de geschiedenis aandacht geschonken.

  Dit mag inderdaad vaker verteld worden. Zeker iets waarop de Surinaamse oud strijders trots mogen zijn.


  Maak melding
 15. Suriname heeft ook een leger die niet voor de duvel bang is. Groot respect daarvoor.

  Anno 2020 bestaat de Surinaamse leger uit lafaards waarbij ze geindoctrineerd zijn door de revo gedachtegoed.


  Maak melding
 16. Klaagzang 4 mei 2020 At 15:59
  ‘Het waren voor Suriname economisch sterke jaren’
  Wat is er sindsdien gebeurt met het land man. Enkel achteruitgang, terwijl nederland na de bevrijding het land compleet heeft opgebouwd. Het kapot gebombardeerde rotterdam als voorbeeld en nog veel meer.
  ====
  Inderdaad, na de tweede wereldoorlog was het gouden tijden voor Suriname. De Nederlanders hebben diverse bruggen, tunnels, viaducten, fly-overs, snelwegen met 6 rijstroken, grote ziekenhuizen, Universiteiten gebouwd. Ik kan mij de vierbaanse tunnel van Paramaribo naar Commewijne nog heel goed herinneren. En de fly-over van Maretraite naar Uitvlucht. De sneltreinverbinding van Marowijne naar Nickerie. Het binnenland was avonds net als Parijs verlicht, overal gelukkige mensen. De mensen in Brokopondo waren al gauw vergeten dat 135.000 ha grond met hun huizen met alles erop en aan onderwater was gezet voor de bouw van de stuwdam! De Surinamers hebben echt alles na 1975 vernietigd!


  Maak melding
 17. Het land – buiten het Westen – dat de meeste offers heeft gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog is India geweest.
  In Europa vindt je nog veel (militaire) begraafplaatsen waar (Brits-)Indiase soldaten zijn begraven, zoals in Frankrijk, België, Turkije, Italië.
  Een aantal Indiërs vocht zelfs als piloten van de Engelse RAF tegen de Duitse Luftwaffe. Een enkele is zelfs gedecoreerd voor het neerschieten van meerdere Duitse gevechtsvliegtuigen in de een-tegen-een gevechten in de lucht.
  Indiase oogsten werden door de Britten geroofd om hun mensen in Europa te voeden met als gevolg hongersnood in India.
  Het land heeft nooit de eer gekregen die het verdiende voor haar bijdrage in deze oorlog of in de Eerste Wereldoorlog.
  Nederlanders weten al helemaal niet dat honderdduizenden Brits-Indiase soldaten hun leven hebben gegeven voor de overwinning op de Duitsers. Ik zeg met opzet niet bevrijding.
  Want Nederland is niet echt vrij. Ze zijn gelieerd aan de Amerikanen en Duitsers en zonder deze twee is Nederland vleugellam. De Nederlandse gulden was altijd gekoppeld aan de Duitse Mark en militair is Nederland afhankelijk van de Amerikanen. Nederland is een grote bondgenoot van het Angelsaksische kamp (VS-GrBr-Canada-Australië) en durft er niet uit te stappen om bijv. een Europese versie van de NAVO mede te stichten.
  In de VS behoort Nederland tot de top 3 investeerders. Dus ook financieel afhankelijk van de Amerikanen. Zelfs het kleinere België neemt vaak een meer onafhankelijke positie in tegenover de Amerikanen dan Nederland.
  Maar het is wel triest dat de Europeanen in de geschiedenisboekjes niet opnemen dat zoveel landen offers hebben moeten brengen omdat de Europese landen zonodig oorlog met elkaar moesten voeren.


  Maak melding
 18. @Dotveba
  Dan hebt je in 51 weinig bij geleerd, toen ik 55 jaar geleden i Suriname zij een kind tegen zijn moeder zijn dit nou bakra’s, .
  Hebt je ooit afgevraagd waarom die Hollanders elk jaar miljoene bij spijkerde om de begroting kloppend te krijgen , je moet aan jou grote vriend vraag of hij de geschiedenis uit die containers wil halen kan je je eigen historie door nemen.
  Met vriendelijke groet


  Maak melding
 19. Jaichand,
  Je bent een wereld vent ,het is alleen jammer dat zo weinig mensen het weten, en weet je ook wat over de rest van de wereld , ik zie geen cijfers van al dei doden, het moeten er wel miljoenen zijn


  Maak melding
 20. Jaichand,
  In de tweede wereld oorlog verloren 87000 Indiërs het leven ga google en vind de waarheid het indies leger was 1.8 miljoen manschappen
  In heel Europa zijn er miljoenen (20) omgekomen , Russen Bulgaren zigeuners, en andere Europeanen, en die Nederlanders zijn een dom volk, die weten hellemaal niets die hebben alles gestolen en zijn lui om te werken ,als je weet dat Rotterdam voor tweederde is plat gebombardeerd en het land in 20 jaar weer heeft op gebouwd ,dar kan jou landje wat van leren ,het zal zeker niet jou liggen ,wat Suriname in een heel jaar verdiend, verdien Nederland per dag en dat hebben we allemaal gestolen van suriname eikel


  Maak melding
 21. Laten wij het kort houden. Dagelijks vallen er steeds meer doden in ons land en dit de afgelopen 10 jaar. Mensen slachten elkaar op een beestachtige manier af. Roven ,moorden, vermoord worden. Elkaar dood rijden en doorrijden. Het houdt maar niet op. Hoeveel zonen is Suriname in de afgelopen jaren en tot op heden kwijtgeraakt. En ga zo maar door.


  gemodereerd
 22. Ik denke misgien se fiere die befreiding dag omdat die Heer Yahweh bevreide die Mooses uit die gefang fan Eegipte. Ma is nie so. Se waare gefange door die Germaan en die Merikaan hebbe se frei gemaak. Dang sauw juis groot veest moete sein, ma se moet heel stil sein, wand die doode kunne hoore. Selvs as vluister jei, dang se kunne hoore. Alleen op deese dag. Is egt biesonder dag.


  Maak melding
 23. Quote; “Suriname speelde ook een rol in de bevrijding van Nederland.”, zelfs bij de herdenking nemen we een onderdanige rol aan.

  Geheel onnodig want ons Suriname speelde een Grootste rol in de 2 W.O. en niet alleen als bevrijders van het nietige Nederland. Dankzij het Surinaamse Bauxiet konden de Geallieerden hun wapens bouwen om de Asmogendheden te verslaan zowel in Europa als in Azie. Suriname was een zeer belangrijk en strategisch land in de 2 W.O.

  Bekijk de geschiedenis niet langer door een Europese bril, ontwaak Surinamers!


  Maak melding
 24. Mooie stukje geschiedenis welke inderdaad in de schoolboeken hoort te schitteren.
  Onze jeugd moet ons verleden door en door kennen.
  Daarom is het ook hoog tijd om de surinaamse helden ,die gemarteld en vermoord zijn door de huidige opperhoofd van het land, ook een ereplek te geven in onze geschiedenisboeken.
  Dan ben je pas eerlijk tegen de jeugd.
  De binnenlandse oorlog waarbij er vele onschuldige burgers zijn vermoord.
  Ook zij mogen nooit vergeten worden.
  De geschiedenis mag nooit verloochend worden.


  Maak melding
 25. Een advies naar bouta dat hij weer van zulke “helden” executeerd want deze mensen verstoren het proces van ontwikkeling van Suriname


  Maak melding
 26. In suriname weten de meeste mensen niet dat de huidige pleesident bouta verantwoordelijk is voor meer dan 600 doden nog geen 40 jaren geleden. Dat zijn meer doden dan gevallen tijden WW2.


  Maak melding
 27. Wat uit de geschiedenisboeken is gewist is het feit dat al die oud strijders besloten hadden om hun medailles terug te sturen naar koningin Wilhemina om deze te gaan koken en op te eten. Dit als reactie op hun slechte behandeling en de eenzijdige wijziging van hun contract waardoor ze zonder 1 cent pensioen kwamen te zitten, zoals ook mijn vader.


  Maak melding
 28. Zeker mag er meer hierover gedocumenteerd worden.

  Maar nu hoor ik dat in Su vanuit de regering geen eerbetoon is gebracht. Heel jammer!

  In die oorlog tegen de Jappen waren de Surinamers net als de Zuid-Molukkers dappere strijders.
  Er is een boek over die oorlog , waarin over een belangrijke strategische brug wordt verhaald. Die brug was toen in zeer stevige handen vd vijanden; het was zelfs heel gevaarlijk om die omgeving vd brug te verkennen.
  Doch, alleen de Surinamers durfden daar te gaan.

  Ik ben op zoek naar dit boek. De titel ken ik niet , maar die heeft de naam vd brug, denk ik.

  Er was ook toen een commotie met de Suri’s, want ze eisten meer loon, want ze vonden dat ze de gevaarlijkste operaties uitvoerden.


  Maak melding
 29. De Surinamers die in Indonesia waren, hadden wel moeite om tegen de Indonesiërs te vechten. Maar als op je geschoten werd, schiet je terug.

  Surinamers hebben gevochten in Nederland, Indonesië, Noord-Korea.

  Door de Bauxiet, die voornamelijk gebruikt werden om oorlogsvliegtuigen te maken en de Amerikaanse militairen die in Suriname was, maakte Suriname een grote financieel -economische ontwikkeling mee. De Amerikaanse way of life werd door de Amerikanen die toen in Suriname waren geïntroduceerd, oa jonge mensen/tieners die gingen dansen op pop muziek in het weekend, bioscoop film, kleding, Cocacola drinken, whiskey drinken, sex. De militairen waren gek op de Javaanse meisjes ea. Vele meisjes kwamen in rijpere jeugd terecht, allerlei seksuele aandoeningen,

  Internationale vliegveld Zanderij is door de Amerikanen aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Kanonnen van Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne is ook toen door de Amerikanen daar geplaatst om Suriname te beschermen tegen de Duitsers als die oa de bauxietmijnen zouden willen komen veroveren. De nakomelingen van de Duitsers die al vanaf de koloniale tijd in Suriname waren, werden door het leger van Nederland, waarvan vele gewone soldaten Surinaamse mannen en vrouwen waren, werden gevangen genomen en naar een concentratiekamp gebracht.

  De Tweede Wereldoorlog heeft Suriname op een hogere lever financieel, economisch, westers gericht gemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES