Eerste exportzending bananen vanuit Suriname naar Barbados een feit

28
bananen

Het staatsbedrijf FAI NV heeft op 1 mei de eerste export van 2 containers bananen van 40 ft met premium quality, naar Barbados gerealiseerd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft met deze gemeenschappelijke inspanning van de overheid en de private sector aangetoond dat Suriname instaat is om samen te werken en de productie en export op gang te brengen en de handelsrelatie binnen de Caricom en in het bijzonder met Barbados te ontwikkelen. LVV verwacht dat spoedig ook andere producten zullen worden geëxporteerd naar Barbados.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft invulling gegeven aan de opdracht van president Desi Bouterse om de samenwerking op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij tussen Suriname en Barbados te intensiveren. De diverse gesprekken tussen deze twee landen hebben ertoe geleidt dat beide landen elkaars markten hebben bezocht en hebben uitgewerkt welke behoefte er bestaat en waarop ingespeeld kan worden om de handelsrelatie opgang te brengen, meldt LVV.

De LVV-bewindsman vertrok op 27 februari 2020 met een delegatie van agrarische ondernemers en exporteurs naar Barbados. Tijdens zijn bezoek aan Barbados zijn de handelszaken zoals Supermarkt Carlton en Massy bezocht en zijn er gesprekken gevoerd over de mogelijkheid voor het exporteren van Surinaamse producten. Uit de gesprekken is gebleken dat Barbados een interessante markt is voor een aantal Surinaamse producten. In aanwezigheid van de Surinaamse minister zijn er gesprekken gevoerd tussen de Surinaamse ondernemers met het bedrijfsleven. Hierbij zijn ook de belemmeringen besproken, zoals de logistieke aspecten en de fytosanitaire voorwaarden waaraan voldaan dient te worden.

Na terugkomst is in de afgelopen weken intensief gewerkt aan het oplossen van de belemmeringen en zijn eveneens de logistieke mogelijkheden in kaart gebracht. Suriname heeft tijdens de landbouwtentoonstelling Agrofest 2020 in Barbados producten getoond die geëxporteerd kunnen worden naar Barbados. De deelname van Suriname heeft grote interesse gewekt bij ondernemers in Barbados. Het doel van de Surinaamse participatie aan de beurs was om samenwerkingsverbanden tot stand te brengen tussen de agrarische ondernemers uit Suriname en Barbados. Dit past geheel binnen het bilateraal Brokopondo Programma tussen Suriname en Barbados, waarbij de samenwerking op agrarisch gebied verankerd is en moet leiden tot vergroting van de productie en onderlinge handel.

Minister Parmessar heeft samen met zijn Barbadiaanse collegaminister Weir van Agriculture and Food Security, gesprekken gevoerd om invulling te geven aan het Brokopondo programma en zijn de vriendschapsbanden tussen de twee landen verder geïntensiveerd.


28 REACTIES

 1. Wayambo werkloos ofzo?of in de bijlmer met uitkering de Surinamer uithangen? 20 kg bananen naar Barbados en de economische wanbeleid kunnen we vergeten.
  gemodereerd

 2. Al eeuwen worden er bananen e.a. gewassen geplant en geexporteerd.

  Maar voor de NDP is het zeker een prestatie om na jaren vergaderen, trainingen en meetings over de hele wereld volgen dan eindelijk vlak voor de verkiezingen 2 containers te exporteren.

  Bravo !!
  De volgende zending is mei 2025.


  Maak melding

 3. Barbados plant ook de zelfde gewassen als in ons land. Ze hebben onze gewassen echt niet nodig. Van welke sticker zijn de bananen voorzien, er staat geen Surinaamse bananen op de stickers en ook niet biologisch geteeld. Ik ben een paar keer naar Barbados geweest. Ze zijn veel béter op weg dan in ons land. Veel landen gaan over op biologisch, weg met de aarde te vergiftigen. Hopelijk gaat LVV beter op letten wat er wordt geëxporteerd. Kwaliteit en geen troep.


  Maak melding

 4. Zeikerds.
  Barbados vraagt toch zelf naar Surinaamse bananen. Het is niet dat Su de bananen op de bonnefooi verstuurd.
  gemodereerd

 5. 2 containers van elk 40 ft. Is toch geen wereld prestatie man , kom op zeg. Het is een heel goeie actie en DIE moet men behouden, verbeteren (innoveren: mooi woord ervan ) en uitbreiden.
  Suriname is lang GEEN lid meer van de fyffes, vanwege onvriendelijke ladingen tussen de bananen.
  MAAR een goed gebaar om het te bewijzen, dan moet Bouterse en kornuiten echt gaan verdwijnen .
  VOOR 1980 hield Suriname de boven toon in de Caricom naast Honduras wat bananen en bacoven export betreft . Nu zijn we gezakt en dan komt de corruptie om de hoek bijkijken.


  Maak melding

 6. Baxteren kan ook een oplossing zijn voor onze economie in deze moeilijke tijden. Men moet iedere Surinamer de gelegenheid geven producten te importeren uit het buitenland met daar tegenover de export van surinaamse goederen, geen valuta nodig.


  Maak melding

 7. Laten we hopen dat Barbados deze zending niet door verkoopt in Europa. En als ze dat doen en de dozen zijn ook bijgevuld met witte poeder, dan ga je weer lezen: Cocaïne in Surinaamse bananen.


  Maak melding

 8. 2 lousy containers dan maakt men zo’n poeha ervan. Wat een joke. De incompetente paarse jokers kennende zal het hoogstwaarschijnlijk bij deze ene export blijven.


  Maak melding

 9. De containers alsmede de bananen moeten goed 100% gecontroleerd worden. Bij elke mogelijke export probeert mpp didibri om drugs te verstoppen. Na 25 mei is dan de controle niet meer nodig. Mpp bouta en co zijn dan in Santo Boma. En Chan onze enige hoop president.


  Maak melding

 10. Morgen nog hoor je dat het niet meer bestaat.Surinamers juichen te vroeg om alles.Er bestaat geen garantie dat Suriname zich zal volhouden aan deze plicht.


  Maak melding

 11. We spreken hier over 40000 kg bananen Max.
  Tegen een prijs van 1 € per kg. Omgerekend 40000€ minus transport kosten en steek penningen blijft 30000€ over wat een export om zo’n ophef over een klein beetje bananen.


  Maak melding

 12. Ik hoope nie dat as eete die frauw en mang fan Barbados die bana fan Surinaam en se finde soo lekker, dang se gaan ielegaal koom om te woone en werke in Surinaam, in die bana bedreiv..


  Maak melding

 13. alles is al compleet al gezegd/geschreven, maar hoeveel van die ene € komt terecht bij die bakoven bedrijf met al die infra structuur kosten lonen, onderhoud machine park, en nog veel meer..
  wie is de hoofd boekhouder al daar.. toch geen boef draad..
  gemodereerd

 14. Ben benieuwd wat in de return containers terugkomen van Barbados. Illegale haitianen? Ndp zwijgt in alle talen erover.
  Overigens de verkiezingsstunt met de bananen is helemaal niet impressief.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.