Wisselaars slaan cambio’s over en gaan naar zwarte markt: 15 SRD voor 1 US dollar

64
US dollars

Mensen die in Suriname vreemde valuta hebben en willen omwisselen naar SRD, slaan de cambio’s tegenwoordig over. Dit omdat ze veel meer voor hun valuta krijgen op de zwarte markt dan bij de officiële valutakantoren. Deze moeten vanwege de onlangs aangenomen valutawet een vooraf vastgestelde koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hanteren.

Op de zwarte markt krijgt men 15 SRD voor 1 Amerikaanse dollar, terwijl de door de CBvS vastgestelde koers voor de US dollar 7,396 SRD bedraagt. De Vereniging van Cambiohouders heeft daarom afgelopen week bij het Surinaamse ministerie van Financiën de noodklok geluid, meldt de Nederlandse krant De Telegraaf.

De valutakantoren waarschuwen ook voor de wildgroei aan particuliere aanbieders die ook via sociale media transacties doen en buiten de officiële kantoren handelen. Particulieren krijgen betere prijzen bij wat de ’hosselaars’ worden genoemd, aldus de krant. Maar ook bij Chinese winkeliers bijvoorbeeld, kan er tegen aantrekkelijke koersen worden gewisseld.


64 REACTIES

 1. Dat kon n mongool zelf al hebben voorspeld. Alleen professor Abdoel kon dat niet voorspellen. Achterlijke debielen bij elkaar in de coalitie.
  gemodereerd

 2. Ki sing moi ding ! Abdoel die met zijn wetsvoorstel de grote briljante econoom wilde uithangen. Hij wilde de geschiedenisboeken ingaan als de Surinaamse Keynes. Nou bruine keskieshi je bent een hosselaar zonder kennis. Je bent helemaal niet academisch geschoold. Een academici lost problemen op maar jij creëert alleen maar problemen. Jouw niveau is niet hoger dan de ULO.
  gemodereerd

 3. De economen van de VES hadden dit al voorspeld.

  ABDOEL en CONSORTEN dachten door middel van een Wet de koers te kunnen vaststellen.

  WAAR HEB JE JE BUL GEKOCHT EZELNOOM OLIE OLIE?


  Maak melding

 4. Nu gaat Suriname verder de verdoemenis in door die slimme paarse ratten en dat is een regering met hun 26 zetels stelletje koeien En boutje die de wet ook nog heeft afgekondigd.
  gemodereerd

 5. Dit zijn de beste koersen van NDP 10 jaren puinhoop .

  Doehkie vice President van Nickerie nqa 20 jaren politiek laat je een troep achter .

  Doehkie je hoop voor nog een DNA vergadering om Boefdraad vrij te pleiten .

  Doehkie met je grote BEK je zij altijd laat men de stukken naar PG brengen nu zijn ze al daar ,wil je boefdraad komen helpen ,met wat dan .

  Jou werk in het parlement duurt nog 22 dagen welke stront vergadering wel nog hebben in DNA ,is voor jou voor bij jonge Alcoholist dat je bent Doehkie

  Hooghart Dagoe joe het is ook voor bij voor jou met je 77 jaar wel je nog Boefdraad komen verdedigen .

  Hooghart zelf de kolonisten hebben een beter JOB achter gelaten in Suriname .

  Hooghart en Doehkie gaan productie bedrijven op zetten zo dat NDP meer kan produceren naar de kolonisten dan verdient NDP wat USD .

  Doehkie ik heb je gisteren gehoord via Radio Stanvaste Nederland zo zo KA ga lekker met Ramon Abraham de luchthaven en de haven van Nickerie maken .


  Maak melding

 6. Jenny Simons Joe datie kom maar met je vergadering over Boefdraad ,ben je nog niet moe voorzitter DNA .

  Jenny Simons wanneer kom je er achter dat Bouterse en Abrahams jou gewoon misbruiken ,je heb ook nog een paar dagen te gaan als voorzitter hoe je niet meer terug te komen .

  Dat men je als arts misbruik moest je al zien Jenny Simons .

  Hopend dat je ook niet terug komt als voorzitter DNA je ben al oud ga rusten .

  Jenny Simons met jou 20 tot 25 uren vergaderen wat niets heeft op geleverd ,vraag Adboel waar hij gaat wisselen .


  Maak melding

 7. Is Boefdraad een Makelaar geworden van NDP .

  Boefdraad had al in 2012 een huis gekocht voor 350000 USD ,daar is hij als makelaar begonnen .

  Boefdraad je ben een goede schaker heb ik gehoord .

  Wel NDP zo productie opvoeren ,door zoveel te stelen van de staat .


  Maak melding

 8. CBvS moet vaste koers blijven hanteren. Zo zie je dat Suriname een te kleine economie heeft om met zwevende wisselkoersen te werken. Slaat gewoon nergens op.

  Slechts een klein groepje in Paramaribo Noord en Nickerie wordt er beter van.

  Ze zetten hun stromannen op straat in om de boel te ondermijnen de boel.

  Oppakken en opsluiten!
  gemodereerd

 9. Bouta, Boefdraad, Abraham, abdoel doekhie en hun kliek deskundigheid accepteren ze niet of ze weten het niet wat dat betekent.
  Deze parasieten hebben laks aan alles als het maar aan hun voordeel uitkomt.
  Een normale arbeider heeft gratis zijn scholing/studie genoten aangezien deze parasieten, voor niks!!!!

  Een bekende spreekwoord.
  “Een ezel stoot zich niet 2 keer aan het zelfde steen”

  Blijkbaar gebeurt dit wel met deze ezels!
  En dan ze ook blaten van” A NO MIE”

  Stelletje mongolen!!!


  Maak melding

 10. Dat mensen kan niet begrijpen? Cbvs heeft een dollar koers van 7,3!die koers geld alleen voor mensen die loyaal zijn aan ndp bv chottelaar.chottelaar wisselen zijn srd voor 7,3 dan wissel hij zelfs dollar voor srd 15 de circel is rond.100% winst..


  Maak melding

 11. Dit hoort erbij. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van het uit de hand gelopen geldwisselsysteem. Maar ook de pers kan overdrijven. De autoriteiten slapen niet. Er worden undercover uitgevoerd. Alle illegale geldwisselaars worden in kaart gebracht. Men heeft reeds een aantal in het vizier. Sommige mensen zijn hardleers. Ook de mensen die naar de illegale geldwisselaars toe stappen zullen hardhandig aangepakt worden. De gevolgen zijn voor hun eigen rekening.


  Maak melding

 12. Alleen Chan kan Suriname nog redden van alle ellende. Chan heeft een plan van aanpak klaar liggen. Stem VHP als je nog wil leven.


  Maak melding

 13. Chan staat bekend om zijn drugszajen en witwassen. De cambio’s zijn daarom in leven geroepen. De illegalen wisselaars in beeld brengen en alles afpakken. Ook van de persoon die daar aangetroffen wordt. Ook die cambio van magentha en commewijne aanpakken.
  Alles in staatskas.
  We maken te veel grappen.


  Maak melding

 14. Vergeten dit te melden. Laat Chan effe vertellen waar die 400 ton padie naar toe is en de 90 kg coke. Hij en Mathoera moet ke vragen. De 2 groorste drugsbeesten en rovers
  Zo een goeie dief is hij.


  Maak melding

 15. Elke dag dat de regering Bouterse / NDP langer blijft aanzitten wordt het slechter Suriname.
  Het volk zal nu moeten bepalen, verzuipen of aanpakken.

  Off topic:
  Bron de West

  ” …Uit documenten die de redactie onder ogen heeft gehad, heeft het bedrijf van Dilip Sardjoe, “RUDISA” vanaf februari 2019 een enorm bedrag t.w. USD 14.75 miljoen voor de aanschaf van o.a. voertuigen. Daarnaast heeft de regering USD 1.5 miljoen getrokken voor het staatsbezoek van president Bouterse aan de Volksrepubliek China. Ook vond er een overmaking plaats in December 2019 voor USD 1.4 miljoen voor de aanschaf van een Russische Helikopter. Opmerkelijk bij de aanschaf van de Russische helikopter, is dat er een factuur werd aangeboden van USD 1,390,000.-, maar op de bankovermakingen staat er rond USD1.4 miljoen. De vraag is nu, waar die USD 10.000 naar toe is gegaan. … ”

  Dilip Sardjoe / RUDISA heeft in de afgelopen 10 jaar miljoenen USD verdient aan witwassen en wegsluizen.


  Maak melding

 16. Wanneer de staat gaat ingrijpen moeten ook niet klagen , wanneer hun Geld 💴💴💴💴💴💴💴💴 wordt afgepakt wegens hun wissel praktijken, de staat moet deze gasten heel Hard aanpakken , maar dit hebben ze zelf zover laten komen deze Wet hadden ze sedert 2010 , moeten uitvoeren , want het kon toch niet zo zijn dat men in Suriname 🇸🇷 SRD verdient maar als men een perceel wil kopen of een auto 🚗 de 🏠 huur betalen in €/$ , in al die Tien jaren dat ze daar zaten helemaal niks aan hebben kunnen doen de prijzen in de winkels 🏬 gingen altijd Omhoog wanneer de koers omhoog ging maar er werd keer op keer nooit wat aangedaan, dus dat hele koers is zijn leven gaan leiden, dus dat vind ik heel jammer dat ze nu aan het rennen zijn om het aan te pakken veel te laat . Maar gewoon die mensen op de Zwarte Markt,Hard aanpakken gewoon Undercoveragenten inzetten.
  gemodereerd

 17. @Robje-Gespuis :

  Niks ondercover, laat Paars de werkelijke
  grote gaten en schulden van de regering bij de
  Centrale Bank, openbaar maken !

  Paars heeft Sranan failliet gemaakt, bankroet !
  Wat voor koers wil dit failliete regiem handhaven
  met een onwerkbare illusie-wet !

  Sranan is een democratie geen Cubaans/Venezuelaanse
  dictatuur !

  Zolang Paars zit met een zeer groot maandelijks
  begrotingstekort en al jaren weigert te bezuinigen op
  het veel te grote overheidsapparaat, zal de SRD-koers,
  nooit stabiel worden !

  Robje begrijpt niet dat het Volk al wakker is, en vele
  Srananmans beginnen in te zien dat Paars het land
  vernietigt met onnodige leningen en miljarden die
  Verdampen !
  Mega corruptie en mega criminaliteit, teisteren Ons Land
  door de Paarse Vloek !
  gemodereerd

 18. De Surinaamse economie heeft het plannen voor een bepaalde periode al lang verlaten… Functioneert nu van dag tot dag….. Praktisch elke Surinaamse familie doet aan geld wisselen.., of ze kennen iemand die wisselt.. …, maar je zit met een schaarste aan buitenlandse valutas.. Nederlandse Surinamers gaan voorlopig niet op vakantie.. … Criminaliteit viert hoogtepunt in Suriname…, en wel straatroven neemt toe… En lees is hier op waterkant dat Cubanen, de dure gasten van de NDP regering…, een woning kraken… Cubanen worden in Amerikaanse dollars uitbetaald…Er komen nog zware tijden voor de Surinaamse samenleving.., want valuta is nodig om bijvoorbeeld medicijnen te kopen.., wens u.. Wang rustig zondag.. ..


  Maak melding

 19. Kortzichtigheid is iets dat je niet uit de machthebber en zijn adviseurs/beleidmakers kan halen.
  Hooggeschoold als universitair, men is loyaal aan het ons kent ons en wie appelen vaart die appelen eet.
  Het is meer dan bewonderingswaardig om te aanschouwen hoe men de bevolking vanuit een hoor haalt en keer op keer in een kreek, rivier en vervolgens in een afgrond dump.
  Wat heeft men nog meer in petto voor ons.
  De gambiohouder is ook gestoord en gehaaid. Onderhands doen jullie ook alsof jullie de zwartemarkt zijn en voelen het in je scrotum nu de valuta voor je neus wordt gehaald door de wet.
  Denk maar aan de slogan ” NEKS NO FOUT”
  Jullie kunnen de mensen gewoon geven wat ze vragen voor hun valuta. De us/euro is niet van de staat SURINAME.
  ALS RECHTMATIGE BEZITTER VAN VALUTA, MAG IK DIE AAN EEN IEDER DOEN TOEKOMEN ONDER MIJN VOORWAARDEN EN DAT IS EEN HOGERE KOERS. DUS DE HOOGSTE BIEDER KRIJGT ZE.
  Zie het zo. Ik heb een huis taxatie waarde 1000000 SRD en een koper wil me 2000000SRD ervoor betalen.
  De situatie van valuta is hetzelfde als waarin ons land is terechtgekomen.
  IN EEN GRIJZE ECONOMIE IS DE ZWARTE MARKT OVERHEERSEND.
  WAS ONZE SRD GELDIG IN DE GLOBALE FINANCIELE MARKT DAN WAS ER TOCH EEN ZWARTE MARKT OMDAT JE MAAR EEN BEPAALD BEDRAG MAG KOPEN AAN VALUTA. HEB IK MEER NODIG IS ZWART OMZETTEN DE ENIGE OPTIE.
  Niemand kan dit ongedaan maken zelf CHAN NIET.


  Maak melding

 20. Komt niet als een verrassing. Voor een ieder met een beetje gezond verstand was vanaf het begin duidelijk dat de Wet Ordening Valutaverkeer onmogelijk de koers van de srd kon stabiliseren als het begrotingstekort niet drastisch werd verlaagd en de monetaire financiering zou stoppen.
  Met de Wet Uitzonderingstoestand ivm covid-19 is het zelf mogelijk geworden om ongestraft en vrijwel onbegrensd monetaire te financieren. De geldpers wordt momenteel op zeer grote schaal gebruikt om pensioenen, salarissen en pakketten te bekostigen. Al dit nieuwe geld zal zijn weg vinden naar de zwarte markt en zal leiden tot een verdere daling van de waarde van de srd.

  Als de NDP met ordening begint moet je vrezen voor het ergste.
  De NDP regeringen hebben al verschillende “ordeningen” doorgevoerd die allemaal hebben geresulteerd in het bevoordelen van loyale partijleden.
  Zie maar de ordening goudsector en de houtsector die er alleen voor heeft gezorgd dat NDPers concessies hebben gekregen ten koste van niet NDPers en dat tientallen scalians er bij zijn gekomen. De Wet Ordening Valutaverkeer is daar geen uitzondering op. Doel was waarschijnlijk alleen om de cambio’s uit te schakelen. Nu nog zien welke ndpers belangen hebben in de zwarte markt voor valuta.
  gemodereerd

 21. Het zijn meer de cambio’s en de oppositie die dit soort berichten verspreiden. Toen zij miljoenen gingen verdienen hebben ze nooit geklaagd. De oppositie gebruikt dit meer als campagne.

  Brunswijk is ook volop met campagne bezig en het volk bezig bang te maken. Volgens hem zullen de dorpen Tepu, Palumeu, Drietabiki in problemen geraken, omdat de regering nu een plan klaar heeft om deze dorpen onder water te plaatsen voor de verdere uitvoering van het Tapajai-project. Dit project zal volgend jaar uitgevoerd worden, als de NDP weer aan de macht komt! Dit zijn echt grote leugens om de bevolking daar bang te maken!


  Maak melding

 22. @RobG en Wayambo, een koers wordt niet bepaald door een potlood. En RobG als econoom moet dit weten. Velen op WKN hadden al gewaarschuwd voor zwarthandelaren. De geest is uit de fles. Dit kan je niet meer stoppen.


  Maak melding

 23. We moeten de NDP schooiers niet afkraken maar juist ondersteunen want nu blijkt hoe racistisch Suriname verworden is. De angst om door de andere bevolkingsgroep geregeerd te worden wordt door de NDP flink ingepamperd. Lokoe man en arki man Suriname is tabee….
  gemodereerd

 24. @ RobG
  Wat een kul verhaal hang je weer op. Ten tijde van de revo, ik heb dit meegemaakt, was het ook een idee van Bouterse dat de zwarte markt koers onder controle worden gehouden.
  De jaren 80 zijn terug RobG.
  Was jij toen al geboren?
  Ik heb ten tijde van de zwarte markt koers als hoogste koers ontvangen 1 op 210 Sur. gulden.
  2000 US$ gewisseld want meer had ik niet nodig op dat moment.

  Stuiptrekkingen ja me hoela RobG ik zie dit eerder als een waarschuwing dat het de mensen de stuipen zal laten krijgen.

  RobG
  Zowaar laat je wederom blijken geen ene moer te snappen hoe economische aspecten in werkelijkheid werken.
  Denk je echt dat je met een wet de zwarte markt kunt beteugelen. Wel doewet we zullen zien.
  Pseudo econoom RobG gelooft nog steeds dat de valutawet overeind zal blijven en de koers zal reguleren
  Je hebt pseude economen waarvan je hen in e volgende categorie kunt verdelen: als dom dommer domst
  Wel ik denk dat je RobG in de categorie domst moet onderbrengen


  Maak melding

 25. Voor de bevolking die geen euro of dollars heeft is de overheids koers een mooie koers, voor hen die valuta hebben en moeten wisselen is het niet zo leuk, dus moeten zij naar de illegale verkopers, die het risico lopen dat alles van hen kan worden afgepakt. De belastingdienst houd de overtreders in de gaten, wacht liever tot na de verkiezingen. De importeurs kunnen geen goederen meer binnen brengen tegen de illegale koers, dus de mofina wang is er wel bij gebaat.


  Maak melding

 26. Heel eenvoudig, wil je valuta kopen dan ga je naar de cambio, wil je verkopen dan ga je naar de hosselaar, want die verkoopt geen valuta voor minder dan de cambio. Een win win situatie.


  Maak melding

 27. Dat krijg je wanneer Bouta-lovers wel gaan stemmen en de Surinamers die wel beter weten niet gaan stemmem maar toekijken.

  Het volk is tegen Bouta / NDP maar heeft in 2010 en 2015 labiel toegekeken. En wel de vinger wijzen naar NDP-stemmers maar zelf geen actie ondernemen, zelf geen initiatief nemen en zelf geen verantwoording nemen.

  Beste Kondremang,
  Een beter Suriname is ook onze verantwoording.
  Stem bewust, stem strategisch en stem de NDP weg.
  Kom in actie door jouw stem uit te brengen.

  Laten wij in ieder geval voor een veilig Suriname kiezen.
  Laten wij massaal op de crime fighter stemmen.
  Laten wij massaal onze Suriname redden.

  ” There is a new Sherrif in town and the bad guys don’t like him. ”

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 28. In de andere schaarste tijden waren er wel vreemde valuta in het land.Ook al pakte de regering haar deel met verplicht wisselen bij aankomst van vreemdelingen.
  Naar nu blijkt,zijn de dollars en euro’s alleen op papier bij de banken.Er zijn nauwelijks nog fysiek usd en euro te vinden.

  Wendy
  maar nog steeds is het dat de president veroordeeld is voor drugs torie.


  Maak melding

 29. Rob,
  De koers die ik ontvang voor mijn EUR, is aanzienlijk hoger dan die SRD 15 zoals vermeld in het artikel.
  Ook al zijn jouw autoriteiten nog zo wakker, met mijn geldwisselsysteem zullen ze me nooit in hun vizier krijgen.
  Hoe ik dat doe? Simpel; ik geef kort voor mijn aankomst in Su aan een bevriende ondernemer een eenmalige incassomachtiging voor een bepaald bedrag ten gunste van z’n rekening hier in Nederland. Bij aankomst in Suriname wordt voor een ‘bijzondere koers’ de tegenwaarde van dit bedrag aan mij uitbetaald. Mocht de ondernemer de afspraken niet nakomen, dan heb ik nog altijd de mogelijkheid het geïncasseerde bedrag te laten storneren door mijn bank.
  Dus beste Rob, jouw autoriteiten en hun valutawet zijn voor mij een wassen neus.


  Maak melding

 30. Kondremangs
  De DiDiBri lovers roepen nu in koor. ..iaaah. ..iaaah iaah. ….het is de schuld van de oppositie. ..en de oppositie zijn de grootste drugsdealers. ..iaah. .iaaah. …
  Kijk wat jullie geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri en zijn boevenbende opnieuw teweeggebracht hebben voor ons land. …..nog ergere vernietiging van Su. ….
  De jaren 80 verbleken bij deze periode vanaf 2010. ….
  We hadden al gewaarschuwd voor de domme Aboel wet. ….en de gevolgen daarvan. …maar koppigheid en eigengereidheid van nsdap jaknikkers hebben ons land en volk opnieuw op de bodem van de afgrond doen belanden. ….de prijzen in de winkels zijn skyhigh en de schappen raken leger en leger. …..de schuldenlast is zo hoog dat het generaties lang gaat duren voordat Su er bovenop komt. ..maar daarvoor hebben we capabele en integere leiders nodig die het DAADWERKELIJK met land en volk menen. …..en die zijn helaas schaars. ….daarmee bedoel ik niet DiDiBri en zijn boevenbende. ……25 mei as is de grote kans. ….alleen de iaah iaah roepers zullen nog hossanah balken voor DiDiBri. ….die ene figuur die de verkrachter van ons land is. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 31. De koers is decennialang artificieel hooggehouden. De regering heeft nu gemeend ook een artificieel middel in te zetten door de koers vast te stellen. Het implementeren gaat natuurlijk niet van een leien dakje. Bij volharding, want er is geen andere keuze, zal de markt voor een groot deel weer in balans worden gebracht. Ondertussen zijn we al maanden verder. De eigen productie moet ook parallel gaan lopen. Dat gaat nog langer duren aangezien Suriname niet echt zelfvoorzienend is. Maar ergens moet je beginnen. Liever te laat dan nooit en zo geldt het ook voor het in bedwang proberen te houden van de koers. Volharding. We zijn met een marathon bezig. Het zijn wel gouden tijden voor de zuivere asocialen onder ons.


  Maak melding

 32. Zelfs basisschool rekenen is moeilijk voor Surinamers. Iemand verkoopt iets voor 7,40 SRD, jij verkoopt het voor 15 SRD. Kijk niet vreemd op dat je leeft in armoede, omdat je het dubbele weg geeft t.o.v. je concurrent de bank. SRD’s zouden 1:1 verwisseld moeten worden met de USD of EUR, maarja men verkoopt liever zijn land als onbenul.
  gemodereerd

 33. Die fabeltje valuta wet heeft gewerkt toch… zien jullie niet dat de koers naar 15 is geworden voor 1 dollar…goed hoor …Deze NDP boeven hebben echt hard gewerkt hoor… pluimpjeee…


  Maak melding

 34. “De koers is decennialang artificieel hooggehouden”. (Paki).
  De koers was na 28jr goed beleid, vd hr Venetiaan 1:3. Kun je nagaan hoelang het duurt om de economie te stabiliseren. Want dat was de Surinaamse economie, conform internationale standaarden, stabiel.

  Wat doe je 21 dgn voor de verkiezingen. Handdoek in de ring gooien, of doorgaan.
  Moeilijke klus, tenzij hoefdraad wordt berecht. Heb je wat geld om op te starten.

  Ik zie trouwens haast geen enkele lokale suri, hier reageren. Vermoedelijk wijs geworden. De rest zit aan de Noordzee, hoe harder het gebrul, hoe verder ze zitten. Zelfs die Wendy zit 9000km verder.
  Ze hebben totaal geen invloed. Zouden ze srd ontvangen, whahahahaha.


  Maak melding

 35. IK GEEF 20 SRD VOOR 1 USD EN 21 SRD VOOR 1 EURO.
  WISSELEN KAN AAN DE WATERKANT VANUIT HET PLEIN BIJ 1E AMANDELBOOM. VAN 8-18UUR ELKE DAG.
  IK BEN NIET BANG VOOR GEEN ENKELE KA ADOELLABOELA OF WIE DAN OOK. DIT IS DE KOERS. CBVS IS 100% BLUT BLUT.
  KOM WISSELEN BIJ MIJ.


  Maak melding

 36. Met de behandeling en aanname van die paarse rommelwet was er hiervoor al gewaarschuwd namelijk dat de zwarte markt wissel mammies en wissel pappies zou gaan floreren net zoals in de jaren 80 en 90. De hersenloze paarse imbecielen wilden echter niet luisteren. Kijk wat er nu aan de gang is. Dat waarvoor gewaarschuwd werd komt uit.


  Maak melding

 37. @ Wendy 3 mei 2020 At 10:54
  Jij staat bekend om het verkondigen van leugens en onzin (de bekende modus operandi van de paarse rioolratten). Vandaar dat niemand met gezond verstand je paarse bullshit nog serieus neemt. Get a life hoor jij uitgeboelde paarse tranny motjo wendy aka robg.


  Maak melding

 38. En wat zei Simons? IK FELICITEER HET SU VOLK MET DE AANNAME VAN DEZE VALUTAWET. Hoe wreed en slecht kan je zijn als mens? Ze heeft geen probleem daarmee


  Maak melding

 39. @ Wendy 3 mei 2020 At 10:57
  Ga maar kijken in je uitgeboelde kes kesi kont want daarin kan je die 400 ton padie en die 90 kilo coke vinden waar je zo desperate naar op zoek bent.


  Maak melding

 40. Off Topic
  Para Express een aanvulling uit de west.
  Op 11 februari 2019 vloog Gillmore hoefdraad met een Private jet vanuit Washington DC vergezeld van zijn rechterhand Donovan Bruijne terug naar Suriname, om het ontslag van de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname drs. Glenn Gersie te finaliseren. De overmaking voor de betaling ad USD 86,430.- van deze private jet, met het nummer N651LS, werd op 8 februari 2019 gedaan via de Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB), zodat Hoefdraad cito aanwezig kon zijn voor het ontslag van Gersie, dat op 12 februari verleend werd.

  Ai boi en Suriname heeft geen valuta en het bovenstaande is mede één van de vele handelingen die het graaien in de valuta bak door Hoefdraad zijn verheven is tot een normale handeling.
  Volgens de West heeft
  Ook Bouterse heeft een greep uit de kasreserve gedaan voor en zijn maatje Sardjoe heeft ook mogen mee likken uit de valuta pot.
  Lees dit door aan te klikken
  https://dagbladdewest.com/2020/05/02/rudisa-staatsbezoek-china-en-russische-helikopter-betaald-uit-kasreserves/
  gemodereerd

 41. Begin met een screening van de regering met name boefdraad en bdd.
  Na voltooien van de screening dan pas beginnen met de kleine man om hun te stoppen niet bij de hosselaars te wisselen.
  gemodereerd

 42. oom bert 3 mei 2020 At 17:25
  Ramon Abdraham en Doehkie en Hoogie is de koers 1usd voor 20 usd .@@@

  1USD VOOR 20 USD 😳😳⁉️⁉️ dus als ik $1 geef krijg ik $20 mooi hoor 👍👍🤭
  gemodereerd

 43. Die gene die naar de zwarte markt gaat die moet voor de spiegel staan en zeggen de koers gaat omhoog dan zal hij of zij antwoord krijgen waarom


  Maak melding

 44. RobG, Wayambo & Pakiratigri

  Elke poging van de regering Bouterse om de koers te beteugelen is mislukt.
  Elke poging om buitenlandse financiers te vinden is mislukt, De voor spelde rijen zijn elders gegaan.
  Elke poging productiviteit te verbeteren is nooit in beeld gekomen.
  Elke poging om de reserves te laten verdwijnen is geslaagd.
  Elke poging sociale projecten te laten mislukken is geslaagd.
  Elke poging de staatsschuld te verhogen is gelukt. ondertussen met 800%.
  Elke poging het volk te bedotten is gelukt.

  heren elke keer als u weer iets ter verdediging op schrijft of voorspelt dat deze regering iets zal veranderen of verwezenlijken zie ik

  “Mohammed Said al-Sahaf” de mini-ster van desinformatie van Saddam Hoessein die vertelde dat de Amerikanen hun alliantie verslagen werd en slechts in de val gelokt werden.


  Maak melding

 45. De grote vraag naar US dollars en Euro’s voor importen is niet de schuld van de overheid maar van de importeurs. Waarom heeft men dollars en euro’s nodig voor de import van o.a. tuinaarde, bronwater, rijst, tomaten, oker, ananassap uit Noorwegen, briketten, houtskool, enz.enz. Staan jullie hier even maar bij stil om hierover na te denken.


  Maak melding

 46. Robg, wie zijn deze importeurs, vertel? Ik wil graag meedenken.
  Kun je ook aangeven wie de vergunningen heeft getekend voor de import v deze goederen.
  Het is inderdaad belachelijk dat men goederen importeert, die lokaal geproduceerd worden.
  Maar….
  Het is niet iets nieuws, bijv plastic fabriek in suri wordt geboycot, omdat een ondernemer een vergunning heeft voor import plastic.
  Of eindejaars import kip en kalkoen ipv consumeren lokale producten. In suri geldt: “laten hale is altijd beter”.
  Niets nieuws robg, je broer heeft je verkeerd ingelicht. Ik stel voor dat je nu eindelijk eens een keer naar su gaat. Zal je goed doen.
  Wie heeft de vergunningen getekend!


  Maak melding

 47. Ze moeten alles afpakken van de wusselaars. Iedereen weet welke groep het is. Wie de drugsbeesten zijn die witwassen.
  Over die 90 kg coke die onder Chan zijn neus en met medeweten van Mathoera is verdwenen van politiepost is nooit naar boven gekomen. altijd klersen over Bouterse diet drug. Die van NF Gills was ministere en deed de drugszaken voor Andy. Ook dat wist men niet. nl weet dat Chan drugs doet mr zegt niets omdat ze hem zo bij de ballen houden. Net als Vene is Chan niet in staat Bouterse te verslaan.
  Ps weet je op hoeveel drugsgeld nederland leeft?? Al de miljoenen die ze in beslagnemen. De drugs bij de grensen. Ned doet hoop smerige zaken. Maar het interesseerd Suriname niet. Zij hebben tijd voor ons. Olie, goud, gas, hout, water. Gaan we door??


  Maak melding

 48. @ RobG 3 mei 2020 At 20:55
  “De grote vraag naar US dollars en Euro’s voor importen is niet de schuld van de overheid maar van de importeurs.”

  beste RobG de regering kan toch importheffingen zetten op de producten die ook lokaal geproduceerd kunnen worden.

  In 2008/2009 werd er wel bijgestuurd en naam de import sterk af.

  U zwetst weer.


  Maak melding

 49. Koers voornamelijk negatief beinvloed door de
  massale vel te hoge overheidsuitgaven terwijl
  Paarse lantie geen geld heeft en geld bijdrukt of leent !

  Bezuinigen wil Opa Desi niet, in verband met de
  verkiezingen dan krijg je een zwaar dalende koers
  want je monetaire huishouding is fake, je drukt steeds
  maar ongedekt geld !

  Nu is er dan een internationale boycot van ons failliete
  land zodat het regiem weer iMF moet inschakelen,
  dan zal Opa Desi, als hij onverhoopt de verkiezingen
  wint, de complete bevolking opzadelen met zeer
  ingrijpende opgelegde IMF-bezuinigingen !

  Tot de verkiezingen belazeren de Paarse staatsmedia
  het Volk met nep-financiele berichten en melden dat
  eea wel meevalt, terwijl Ons land, zwaar bankroet is
  gemaakt door de gewetenloze Paarse hufters,
  inclusief Opa Desi !
  gemodereerd

 50. Wauwwwwww……
  Zo te lezen gaat het niet lang meer duren dat de burgers in su de wapens in handen gaan nemen om wat landverraders daar op te ruimen.
  Wat een reacties zeg .

  Ik weet niet of ik nu bravo moet zeggen tegen deze dappere Surinamers of tegen de boeven van “run” while you still can , run for your life .

  Als het systeem valt , dient het volk het over te nemen .
  Verspreid zijn we zwak ,
  Samen zijn we onoverwinnelijk .

  Trap niet meer in dat ,
  Zaai verdeeldheid en overwin.
  Als alle Surinamers de handen in 1 slaan , schoppen we die land en volk verraders het land uit ,
  ( Na hun gevangenisstraf uitgezeten te hebben , want dat eerst )

  God is met ons ,
  Nu de duivels kinderen het land uitpleuren .


  Maak melding

 51. RobG
  Nog steeds beweer ik dat al hetgeen je naar voren brengt inzake economische onderwerpen en uitleg het meest gezwets is van jou. Je pretendeert nog steeds economische kennis te hebben maar bij al je uitleg rammelt het van alle kanten.
  Blijf maar lekker bij onderwerpen, zoals Pico heeft aangegeven, als verkeersongeval aanrijding inbraken en roofovervallen want dar schijn je meer kennis en kunde van te hebben

  RobG
  Noem mij 1 land die de valutakoers, zoals de NDP dat presenteert en presteert, met een wet onder controle heeft gebracht. Ik denk dat je zelfs internet moet afstruinen en dat het je toch niet zal lukken


  Maak melding

 52. @ bigi sma. De wet moest dienen om een gedoogd beleid terug te draaien, want vroeger was de bank koers, centrale bank, de officiele koers. Ondernemers hadden de mogelijkheid te importeren tegen een koers, die gedoogd was. Wanneer iets dat gedoogd was moet stoppen, dan kan dat wel door een regel in de wet, omdat de officiele koers altijd is blijven bestaan. Zij die flink gebruik hebben gemaakt van het gedoogd beleid willen het terug zien, en zullen er alls aan doen om het terug te krijgen, en dat zal hun nekslag zijn, want zij zien de val niet van het stoppen van een gedoogd beleid, welke voorheen werd gevoerd.


  Maak melding

 53. Hoe maakt die particulier zijn winst dan? Stel hij heeft 140 Srd. Dat geeft hij aan iemand en krijgt 10 Usd terug (1 op 14).
  Bij de bank krijgt hij voor die 10 Usd maximaal 80 Srd (1 op 8). Dan heeft hij toch een verlies van 60 Srd? Hoe maakt hij zijn winst dan?
  Het zou pas voordelig voor hem zijn wanneer hij de Srds opkoopt (1 op 14) en dan inlevert bij de bank (1 op 8) vo13.or Usd. Dan heeft hij 60 Srd winst op 10 Usd. Maar hij verkoopt juist Srds ipv het op te kopen. Tenzij hij ook Srds opkoopt tegen tussen de 1 op 9 en 1 op 13. Maar de klant die zijn Srds kwijt wil, gaat dan toch eerder naar de bank daarvoor?
  Ik snap dus niet waar de winst van de particuliere wisselaar ligt.


  Maak melding

 54. @ BRANDO, als iemand 140 srd heeft dan gaat hij naar de cambio en krijgt 140: 7,50 ,is om en bij 18 euro. neemt hij die 18 euro en gaat hij naar de illegale wisselaar, dan krijgt hij er 240 srd voor terug. Dus 100srd winst door eerst te kopen bij de cambio, en daarna verkopen aan de ilegale wisselaar.


  Maak melding

 55. @zandloper,

  Thanks. Dat begrijp ik.
  Maar die illegale wisselaar, hoe komt hij aan zijn Srd? Hij verkoopt ze n.l., zeg maar 1 op 14. Maar als hij Srd koopt (om te verkopen), dan moet hij dat kopen tegen 1 op 15 of meer bijvoorbeeld. Bij wie koopt hij het dan tegen een hogere koers?


  Maak melding

 56. Rob
  De koers/ de prijs wordt bepaald door vraag EN aanbod. Akkoord?
  Welnu er is een bepaalde vraag om goederen te importeren. Ik ga gemakshalve met je mee en zal dan ook voor de eenvoud de goederen die jij noemt als zijnde correct aannemen.
  De volgende vragen komen dan bij mij op
  1.is het geen zaak van de overheid om erop te te zien dat zulks niet gebeurt, maar dat de beschikbare hoeveelheid vreemde valuta wordt aangewend om goederen te kopen die noodzakelijk zijn? Ik denk hierbij onder andere aan geneesmiddelen en zeker niet aan
  uien (Adhin) bootjes en een vliegtuig of helikopter.
  Zie Esmerald 3 mei 21.29 uur
  2. Hebben de 1000 economen geen idee hoe ze de import van de door jouw genoemde goederen moet ontmoedigen. Laat me jullie helpen.
  Importheffingen (zie Jojo), kwantitatieve importbeperkingen, importquota,

  Tot zover de vraagzijde. Nu de aanbodzijde
  Wat hebben de 1000 economen bedacht om het aanbod te vergroten. Wat heb jij bedacht?
  Niets.
  De economen van de ndp zijn zoals ik in een ander artikel aangaf geen
  economen maar gnomen
  of zijn het cyclopen. Hebben ze slechts oog voor 1 ding. Wat dat ene ding ook moge wezen
  – De een zegt diefstal, ze denken alleen aan stelen, stelen en nog eens stelen
  – de ander zegt ze denken niet aan het volk, maar alleen aan lenen.
  – Nog een ander zegt, ze zijn zo bevreesd voor de oppositie dat ze het land kaal willen achterlaten

  Over een ding kunnen we het toch eens zijn; er is ongelooflijk veel geleend.
  Of dit terug betaald kan worden is hoogst twijfelachtig. Als je al die miljarden zou hebben aangewend om het bedrijfsleven te stimuleren dat produceert voor de export dan zou je meer vreemde valuta hebben gehad en zou hiermee het aanbod kunnen zijn verhoogd.
  Niet gebeurd. Het resultaat is te zien.
  Een tweede optie is een forse rentestijging op een vreemde valutarekening.
  Ik hoef je hopelijk niet uit te leggen wat het effect hiervan is


  Maak melding

 57. Robg,
  Ananassap uit Noorwegen mooi, en die sap werd geperst uit surinamse ananas ,snap jij het nog , briketten en houts kool , zou een mooi export product zijn ,net als ananassap, een eind product maken om er wat aan te verdienen, net het hout eind producten maken exporteren en geld verdien, waardeloze econoom, kruiden , toerisme, en zeker voor de jongeren ,avontuurlijk.,doorsteekjes maken door de Bush,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.