Koina Kondre en omgeving beschikken over elektriciteit

13
Koina Kondre en omgeving beschikken over elektriciteit

Koina Kondre en directe dorpen of nederzettingen in het district Brokopondo beschikken over elektriciteit. Op woensdag 29 april heeft de soft launch van het project elektrificatie Koina Kondre en omgeving plaatsgevonden. Over het belang van dit project zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH): “het spreekt voor zichzelf”. Districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne Zuid-West was door de bewindsman uitgenodigd aanwezig te zijn, omdat zij zich in haar periode als burgermoeder van Brokopondo sterk heeft gemaakt voor deze ontwikkeling.

Minister Akiemboto wees erop dat in de omgeving zich meerdere dorpen en/of nederzettingen bevinden die na jaren van ontberen van elektriciteit nu voorzien zijn van stroom. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Energiebedrijven Suriname (EBS), waarbij de afdeling Dienst Elektrificatie Binnenland en NH hebben samengewerkt. Verder heeft een consultancybedrijf als derde partner voor de installatie zorggedragen.

“Het is heel belangrijk, omdat de mensen heel lang stroom hebben ontbeerd en we weten hoe belangrijk elektriciteit is voor de leef- en woongemeenschap”, zei de minister. Hij wees op de noodzaak van verlichting voor schoolgaande kinderen, zij die een onderneming hebben en andere activiteiten in de woongemeenschappen. “Dus ik denk dat dat toch wel voor zichzelf spreekt,” voegde de bewindsman eraan toe.

Het gaat om een aantal van zeven tot acht nederzettingen, maar met een totaal van 329 huishoudens. De NH-minister zegt dat in het gebied de meeste nederzettingen reeds over elektriciteit beschikken. De bedoeling is echter om uit te breiden. Hij wijst overigens erop dat er is gewerkt met een ietwat verouderde map, want intussen heeft er uitbreiding van de Surinaamse gemeenschappen plaatsgevonden.

De bewindsman riep de bewoners van de gebieden dan ook op geduld te betrachten. Het ligt in de bedoeling ook het plaatsen van straatlantaarnpalen in het project op te nemen. Echter is er vertraging opgetreden bij de bestelling, productie en levering van de palen voor de straatverlichting. Het ministerie zal nagaan hoe dit op te vangen met projecten die nog in spe zijn.

DC Pansa heeft gedurende haar bestuursperiode in Brokopondo onder meer bij Grassalco gelobbyd om het project van de grond te krijgen. Daarnaast is de voormalige NH-minister Regillio Dodson ook betrokken geweest. Het is nu juist minister Akiemboto die toen directeur van Grassalco was, bij wie dc Pansa voor ondersteuning aanklopte, dit vanwege de relatie tussen Grassalco en de gemeenschappen van Brokopondo.

In het kader van Corporate Social Responsibility werden de gemeenschappen ook betrokken bij de gesprekken. Het is ook zo geweest dat de gemeenschappen zelfs in opstand wilden komen, aangezien het project dat al in 2015 werd opgestart, een poos stil lag. In 2019 werden de eerste palen voor elektrificatie in de grond gestopt. Ook nadat Pansa naar Marowijne vertrok, werd het project voortgezet.

De burgermoeder sprak van een investering in menselijk kapitaal. Zij noemt elektrificatie een van de belangrijkste dingen om ervoor te zorgen dat mensen gezond kunnen eten, studeren en produceren. “Het is een opwellend gevoel. Ik ben blij dat de mensen dit tot stand zien komen na zoveel hard werken”. Pansa die liet weten dat naast minister Akiemboto in het bijzonder president Desiré Bouterse erop heeft gestaan dat dit project van de grond moest komen.


13 REACTIES

 1. Bij1komst met meer dan 10 personen op minder dan anderhalve tot 2 meter afstand. Kon deze bij1komst niet wachten tot na de coronacrisis? Alweer hoogwaardigheidsbekleders die de regels aan hun tiptip lappen. Maar ja ze zijn steeds inventiever.


  Maak melding

 2. Dus kijk naar de laatste regel! Is dit weer een politiek praatje? De verkiezingen staan voor de deur en de de loze beloftes gaan gewoon door, vooral aan de domme bewoners die toch in de stad hun heil zoeken.


  Maak melding

 3. Bij1komst weer een stomme spelling van een volwassene heb je het op school geleerd schrijf het maar op je cv of sollicitatie brief net een kind van 11jaar.
  Heb je er lang voor moeten nadenken
  Waarom verzin je niet iets nuttigs.
  Je komt wel heel blond over je lijkt wel een dom blondje
  gemodereerd

 4. Heel fijn voor de bewoners van Koina Kondre en omgeving dat zij uiteindelijk over elektriciteit beschikken! Kan mij niet voorstellen dat er nooit voor deze mensen in het binnenland voor elektriciteit, schoon drinkwater en een goede gezondheidszorg is gezorgd!
  Kondremans in het binnenland van Suriname, gefeliciteerd!


  Maak melding

 5. Helena. het grote probleem van elektrificatie in het binnenland is de toelevering van diesel.
  Dieselaanvoer is de zwakke schakel in dit systeem gebleken.
  Laten we de kat uit de boom kijken en na een jaar evalueren of dit project succesvol genoemd mag worden. Sorry voor mijn kritiek maar op dit gebied ben ik een empirist (iemand die zijn mening baseert op ervaring)


  Maak melding

 6. De Sranan-overheid doet een doodgewoon projectje,
  een taakje van de overheid, en het wordt direct gebracht
  als een cadeau van een politieke beweging !
  Het is gewoon overheidshandelen, geen politieke show !

  Het wordt gefinancierd uit de algemene overheidsinkomsten,
  dus is te danken aan het gehele volk, niks politiek !

  Politici dei de laatste tien jaar Sranan hebben bestuurd, ga het
  Volk uitleggen pe a monni de, pe den miljarden de !

  DNA-leden houd een spoedvergadering en vraag indringend aan
  de machthebbers waarom een Staatsburger, CAIRO, wordt
  gedrogeerd in zijn woning, wordt mishandeld, wordt gegijzeld en
  bijna ontvoerd of erger, terwijl sprake is van zeer onrechtmatig
  overheidshandelen !
  Waarom zwijgt DNA , waarom zwijgt de pres, de pers, waarom
  zwijgt de eerstverantwoordelijke dienst DNV met aan het hoofd
  de “dappere” mw Veira ?
  Er is, in geval Cairo, sprake van zeer ernstige mensenrechten-
  schendingen, die in geen enkele democratie thuishoren !

  Un opo un ai, sma mus dede bifo un wiki ??????????
  gemodereerd

 7. Even een weg asfalteren, wat huishoudens van stroom voorzien zo vlak voor de verkiezingen. En dat levert weer wat extra stemmen voor de zittende regering, denken ze.


  Maak melding

 8. Prima, geweldig. Heel leuk voor de weinige mensen die op locatie wonen.
  Voor het organiseren van recreatie voor de eigenaar komt het hun erg ten goede.

  Enkel vraag ik mijn af waarom er in het dorpje genaamd Asigron Victoria niet ook voor schoon drinkwater wordt gezorgd. De saraccaanse inwoners op locatie hebben reeds langer als 20 jaar geen schoon drinkwater. Dit is erg schandelijk en onmenselijk . Een oproep voor meneer Akimboto die ook saramaccaner is , graag de zee menig niet vergeten. Het zou u en uw staf er sierlijk ook deze mensen te denken
  gemodereerd

 9. Waarom gaat men dan niet over op windmolens of zonne energie als het moeilyk is om diesel televeren ,dit moet voor eens en voor altydt opgelost worden, waarom hebben wy daar die stuwdam ? . Gooi daar een paar windtmolens tegen aan of in het meer zelf dan zyn de problemen over


  Maak melding

 10. wat doet de ABOP voor deze mensen
  belfor bordo en bruiswijk
  waar is de grote mond van belfor
  belfor vindt het niet goed
  alles wat de regering doet vind belfor niet goed
  ze gaan stemmen zoeken nu is er stroom daar
  gemodereerd

 11. Iets dat gerealiseerd is kan geen belofte worden genoemd, het is een feit geworden.
  Deze mensen hadden het recht om over electriciteit te beschikken. Licht en water behoren tot de eerste levensbehoefte. Als mens, naar andere mensen, gun ik het hun. Ze hebben 5 jaren moeten wachten om dit project gerealiseerd te zien worden, dus efficientie in het overheidsapparaat is zoek en zal beter moeten.


  Maak melding

 12. Met de dam in overheids handen kan het gehele achterland straks beter ontwikkeld worden, produktie bedrijven kunnen worden verplaatst van Paramaribo naar Brokopondo visa versa.
  Hopelijk krijgen alle Surinamers gelijke kansen om te gaan ondernemen, ongeacht ras, geloof of politieke kleur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.