Dag van de Arbeid dit jaar in teken van coronacrisis

10
Moestadja
Soewarto Moestadja (archieffoto)

De coronacrisis is niet langer alleen een wereldwijde gezondheidscrisis, het is ook een grote arbeidsmarkt en een economische crisis die een enorme impact heeft op kleine landen zoals Suriname. Dat zegt de Surinaamse minister van Arbeid Soewarto Moestadja in zijn toespraak in verband met de Dag van de Arbeid vandaag 1 mei 2020.

Volgens Moestadja staan alle bedrijven, ongeacht hun grootte, ​​voor grote uitdagingen, vooral in specifieke sectoren zoals die in de luchtvaart-, toerisme- en horecasector, met een reële dreiging van aanzienlijke omzetdalingen, insolventie en banenverlies.

De negatieve effecten van deze crisis overstijgen de arbeidsmarktpolitiek en de arbeidsrechtelijke verhoudingen in ons land. De arbeidswetgeving voorziet niet in maatregelen om de sociale en economische impact voor werkgevers en werknemers op te vangen, zegt de minister.

“De regering, werkgevers en werknemers staan nu voor de uitdaging hoe te voorkomen dat zo min mogelijk bedrijven in de problemen geraken waardoor het verlies van banen zo minimaal gehouden kan worden. De respons op deze uitdaging vergt eensgezindheid van de sociale partners. Wij zijn het verplicht uit solidariteit met vooral die bedrijven en werknemers die nu gebukt gaan onder de economische effecten van deze crisis” aldus Moestadja.


10 REACTIES

 1. Minister waar zijn de arbeid wetten gebleven ,jij als minister vergaderd 25 uren lang om wetten goed te keuren .

  Een arbeider kan maar 8 tot 12 uren werken per dag .

  Moestja je ben zelf minister waarom overtreed je de arbeid wetten .

  Zelf in slavernij tijd heeft men nooit 20 tot 25 uren vergaderd ,ik heb zelf de vergaringen gevolg .

  Meerdere vergaderingen heb jij en Jenny Simons langer dan 20 uren vergaderd .

  Waar voor was het nodig zie maar de wetten die toch nutteloos zijn geworden .

  En hopend dat je nu geen minister meer word en met pensioen gaat ,laat het werk nu voor jongeren .

  Moestja je ben ook een overloper geweest ,op je oude dag zulke voorbeelden achter laten .

  Wat jij heb bevorderd Moestja met NDP ik puur onderdrukking erger dan slavernij .

  Wat moeten de arbeiders op zo een dag eten met vrouw en kinderen .


  Maak melding

 2. Deze minister werk wel hij vergaderd 20 tot 25 uren lang om verkeerde wetten te maken met de voorzitter van DNA en nog een arts dat 20 tot 25 uren werk .

  Slavernij hebben de kolonisten zelf nooit zolang gewerkt of de mensen zo lang laten werken .

  Wetten fabriek DNA waar de wetten niet deugen na twee dagen in werking gaan .


  Maak melding

 3. Wetten lopen maken en zonder een begroting werken dat is NDP Regering na 40 jaren gelul over land op bouwen .

  Lekker lopen stelen met de zelfde de wetten dat Regering NDP maakt .


  Maak melding

 4. De teek die zich heeft vastgebeten op de kin van deze mini ster zal wel gedacht hebben “bij deze bloedzuiger zal er wel heel veel te zuigen vallen”.


  Maak melding

 5. Soewsrto is niet kosher. Net als de anderen van de kliek van bouta hebben ze de arbreiders verwaarloosd met wetgeving en betalingen van de correct lonen.

  Samenvatting van de 1Mei viering.
  De VS arbeiders in de 19e eeuw moesten 10uren werken in fabrieken en andere faciliteiten. In de landbouw werken ze van zonsopgang tot zonsondergang. Vakbewegingen en arbeiders organisaties begonnen met stakingen de 8 urige werkdag te propageren. De ondernemingen begonnen de 8 urige werkdag over te nemen. De over uren regels worden ook overgenomen.
  Dat werd niet zonder slag of stoot gedaan.

  In Chicago in 1886 was op de Haymarket was een rumoerige demonstratie voor de 8 uren werkdag. De politie schoot 2 demonstranten dood en iemand gooide een bom. Meer doden ook onder de politie. Die schoot weer. Meer doden.

  Laborday in VS en Canada is in September. Hamburgers en bierworsten worden op de barbeque gezet en gegeten mey een drink uit een fles bier.

  In Europa heeft de tweede Internationale conferentie 1mei als labourday in 1904′ uitgeroepen en de 8 uren werkdag gepromoot. Zo Su viert mei dag atbeidersdag. Wat de arbeiders vandaag eten is wat de pot verschaft.


  Maak melding

 6. de slavernij in s m e is nog steeds niet afgeschaft vooral onder lijding van de moordenaar, ze vergaderen meer dan 24 uren achter elkaar maken een waardeloze wet die nergens voor deugd, niet van toepassing is in de huidige tijd..

  moes wanneer ga jij met pensioen, je hebt niks in te brengen in het poppenkast, ze kunnen zonder jou nog beter lullen voor niks..

  ik hoop, dat op mei a.s. het volk uitspreekt en jullie 26 ja knikkers een schop onder jullie reet geeft alles afpakt en zonder pensioen naar huis stuurt..
  dat zou heel goed zijn..
  gemodereerd

 7. Bouta had vorige week nog gezegd dat deze week een overbruggingspakket gepresenteerd zou worden voor degene die getroffen zijn door de lockdownmaatregelen.
  Nou waar is dat overbruggingspakket gebleven ??? Of was dat verhaal 1 v.d. zoveelste leugens van Bouta ??? Daar lijkt het wel op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.