maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCassavetraining wordt aangepast voortgezet door LVV

Cassavetraining wordt aangepast voortgezet door LVV

-

Does Travel - naar Suriname

Voor het verhogen van de productiviteit en vermindering van de productiekosten bij cassaveteelt is in 2017 het project “Cassava industry – Production and Processing Technology Validation and Dissemination” van start gegaan. Het project heeft als doel om o.a. de concurrentie positie van cassaveboeren te verbeteren. Door de Caraibische Ontwikkelingsbank (CDB) is er 1.2 miljoen US Dollars beschikbaar gesteld.

Dit project wordt door de FAO gecoördineerd en uitgevoerd in Suriname, Trinidad en Dominica. Er is marktonderzoek gepleegd om na te gaan wat de behoefte is naar cassave en cassaveproducten, zoals brood en cassavechips. Tevens zijn er bakkers getraind om brood te bakken op basis van 40% cassavemeel. Suriname exporteert op bescheiden schaal reeds cassave en cassaveproducten.

Chanderdew Keshari project coördinator van het project heeft te Lelydorp de Surinaamse farmer fieldschool opgezet alwaar de trainingen worden verzorgd. De train the trainers opleiding aan de landbouwvoorlichters van Paramaribo en Wanica zijn al afgerond evenals de training aan de boeren van deze gebieden.

De voorbereidingen voor het trainen van de boeren te Groningen zijn reeds getroffen, echter zal door de COVID-19 pandemie de training aan boeren gefaseerd moeten plaatsvinden, met in acht name van de regels uitgevaardigd door het COVID-19 managementteam van de overheid.

De COVID-19 pandemie heeft invloed op hele wereld, we kunnen echter niet blijven stilzitten. Het is van belang om na te gaan hoe we aangepast en met in achtneming van de uitgevaardigde regels, de werkzaamheden kunnen continueren. De mogelijkheden die cassave met zich meebrengt zijn veelzijdig en hiervan moeten we gebruik maken, aldus minister Rabin Parmessar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Het zal niet de eerste keer zijn dat er zo’n project wordt begonnen en later blijkt dat het mislukt is. Ondanks dat is het de moeite waard om het een kans te geven. Er wordt hiermee werkgelegenheid gecreëerd.


  gemodereerd
 2. Ze gaan nu pas trainen daarom nog geen cassavefabriek. 10 jaar achterstand.

  Wetten maken doen ze dat binnen 24 uur.
  Naturalisatie binnen 2 weken net voor de verkiezingen.
  Het stinkt hier naar paarse virus!!


  Maak melding
 3. Cassave is heel goed om aardappelen te vervangen.
  Waarom wordt er aardappelen op grote schaal ingevoerd terwijl Suriname cassave en andere knolgewassen zelf heeft.
  Bevolking wilt er niks voor doen.
  Surinaamse import is groter dan de export.


  Maak melding
 4. Iedere boeren Lul met een gezonde verstand, ( zoals ik zelf ) kan Cassave telen, wat een gelul allemaal. Soso comedie drapé na Sranang, een project dat veel geld gaat kosten in niks voorstelt. Cassave stengel moet je horizontaal ( liggend ) in de grond stoppen, geeft meer wortel ( cassave ) dan als je verticaal in de grond stopt. ( Stelletje oelewappers )

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 5. 489 buitenlanders in kabalebo krijgen id kaart en mogen stemmen wat gelijk is aan 1 zetel.

  FRAUDE FRAUDE FRAUDE.
  DIES NA BOUTA WROKO……………………..FRAUDE


  Maak melding
 6. ONBEKENDE BUITELANDERS KRIJGEN IN MAART ID KAART EN MOGEN NU AL STEMMEN.

  MEER FRAUDULEUZER KAN HET NIET.

  VAN DIJK SILOS WORDT BETAALD VOOR DEZE DINGEN


  Maak melding
 7. Deze hele regering die op grote schaal aan het frauderen is moet direct oprotten. Ze hangen met de ID deze gasten een worst voor hun neus. De gang naar het stembureau is nu al een verschrikking geworden.Het is bekend dat op veel huisadressen diverse in ons land mensen staan ingeschreven die nooit daar wonen of hebben gewoond en hier begint het gesjoemel al.
  Het is enkel list en bedrog net als Boefdraad.


  gemodereerd
 8. Er is toch niets aan.Toen de eerste bakra’s kwamen,hebben ze hun wandel stok in de grond gestoken en dat ding begon te groeien en te bloeien.Cassave stokje groeien overal als het wat vocht krijgt.Hoef die stokken niet eens in de grond te steken.


  Maak melding
 9. Zo nu gaan we leren het wiel opnieuw uit te vinden en dat in 2020!?
  Het neemt slechts 1 cassave steel in de grond steken en je hebt al cassave en bovendien je hoeft echt geen deskundige te zijn om cassave te telen.
  Deze incompetente criminele ndp regering…wat een grap!


  Maak melding
 10. Al 10 jaar is de NDP bezig met trainingen, lezingen, vergaderingen en meetings ze hebben zelfs de hele wereld afgereisd met complete delegaties op en top verzorgd en voor de volle 100 % gedeclareerd op het volk.

  10 jaar later en inmiddels de zoveelste gereshuffelde minister is de NDP nog steeds bezig met een training om een takje in de grond te steken.

  Goed zo NDPers roep nog harder:
  ie aa bouta .. ie aa bouta ..
  ie aa revolutie .. ie aa dekolonisatie .. ie aa bouta .. ie aa ontwikkeling .. ie aa bouta .. ie aa nog 5 .. ie aa .. wi dede gie bouta .. ie aaah ..


  Maak melding
 11. En dan schrijft ze met een pen op die stam.

  Kan ze geen label of iets dergelijks gebruiken ?

  Het maakt niet uit hoeveel trainingen, lezingen, etc een NDPer volgt zij blijven arrogant en domkoppig hun fouten herhalen. Dit is de mentaliteit waar Hoefdraad het over had.


  Maak melding
 12. “Door de Caraibische Ontwikkelingsbank (CDB) is er 1.2 miljoen US Dollars beschikbaar gesteld.”

  – Maar natuurlijk! Zoals altijd, en 9 delen van de 10 wordt lekker in de zak gestoken. Oftewel naar buitenlandse, zwarte rekeningen gestort.

  10% van het geld wordt maar daadwerkelijk gebruikt voor het project. Net zoals dat altijd met andere inkomstenschenkingen gaat.
  Dan raakt het geld zogenaamd op en zegt men: we kunnen niet verder want we hebben meer geld nodig voor ‘ditjes en datjes’… EN DAT AL TIEN JAREN LANG!

  Ondertussen staat er misschien al wel een miljard aan doorgeschoven gelden op een rekening op de kaaimaneilanden👀


  gemodereerd
 13. De (inmiddels) gesloten scassave fabriek ging van buitenlandse zaken naar LVV via de lakin familie in de zak van bouta kwam 1 miljoen US dalla. Nu lullen ze over cassave telen. Heeft LVV ze ooit de cassave boeren gecompenseerd die door bouta en Co gebaaid waren?


  Maak melding
 14. Ma misgien je moe nie fergeete dat die jonge lantbauwer fan nu, hei weete nie feel. Dang hei moete alles leere. Se fertelle op die kursus misgien feel dinge die selvs jei weete nog nie. Boofedien is alteit goet as ieman doet foor en je siet. Dang je leere sneller.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES