woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenEconomieKredietstatus Suriname mogelijk nog verder naar beneden

Kredietstatus Suriname mogelijk nog verder naar beneden

-

“Binnen enkele dagen moet Suriname weer de rentes op een serie leningen afbetalen. Lukt dat niet, dan wordt Suriname mogelijkerwijs verder gedowngraded naar D. Dat zou kunnen betekenen dat crediteuren hun geld kunnen opeisen op basis van Amerikaans recht.”

Deze waarschuwing komt van de directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), Steven Coutinho. Hij gaf aan dat hetzelfde in Argentinië gebeurde. In het grote Zuid-Amerikaans land legden crediteuren beslag op oveheidsactiva, in binnen- en buitenland.

De Surinaamse NDP regering onder leiding van president Bouterse, geeft al jaren meer uit dan dat er binnenkomt. Ook wordt er er meer geïmporteerd dan geëxporteerd, dus komt er minder valuta binnen. Daar komt nog bij dat de omstreden minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, in de afgelopen jaren 92 leningen is aangegaan.

Economen hebben eerder al gewaarschuwd en aangegeven dat de overheid simpelweg niet meer voldoende inkomsten heeft om bestaande uitgaven zoals ambtenarensalarissen, maar ook de rente en aflossing van deze enorme schuldenberg te kunnen dekken.

De ontwikkelingen in de komende dagen zijn dus cruciaal voor de kredietstatus van het land, schrijft ook De Telegraaf.

Lees ook:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

44 REACTIES
 1. Toen een rijk land als NL in 2008 in een wereldcrisis terecht kwam als gevolg v.d in de USA begonnen bankencrisis had men de durf om harde maatregelen te nemen zoals het jarenlang bevriezen v.d salarissen v.d ambtenaren. In SU heeft men die durf niet gehad en heeft men dat NIET gedaan. In 2016 kregen ze srd 500 verhoging. In 2018 kregen ze 25% verhoging met terugwerkende kracht naar januari 2017. I.p.v. het overtollige ambtenarenapparaat te saneren heeft men het gelaten voor wat het is en juist meer mensen in dienst genomen. De volgende regering zal geen keus hebben dan aan te kloppen bij IMF voor financiele steun en de harde voorwaarde v.h. IMF zal o.a. zijn sanering v.h ambtenarenbestand. Daar zal ik niet om treuren.
  gemodereerd

 2. Laat het dan maar gebeuren en laat deze failed State maar de D status krijgen want dan pas zal het domste stemvee volk het pas gaan beseffen. Ja ha die zwarte dictator en charlatan heeft het volk goed voor de gek kunnen houden met zijn olievondsten en enorme rijkdommen in het verschiet. Wie de echte feiten wilt weten, luistert naar het geweldig interview dat Pinas met de briljante econoom Biharie had.
  PS. Niet geschikt voor onderontwikkelde yapyapies en andersoortige beesten die toch achter de terrorist Bouterse blijven staan.
  gemodereerd

 3. Deze regering heeft Su tot één van de armste landen ter wereld gemaakt. God zal degenen uiteindelijk straffen voor het leed dat is aangericht.


  Maak melding

 4. Vroeg of laat wordt Suriname overgenomen door China.
  Bijvoorbeeld de.luchthaven en de nieuwe haven enz zullen in Chinese handen komen voor 100 jaar.
  Dit is al eerder gebeurt in Afrikaanse landen en Sri Lanka waar China ook geld had geleend.
  Deze landen konden de leningen niet meer terug betalen.
  Als de Surinamers het land niet kunnen regeren laat de Chinezen dan dat maar doen.


  Maak melding

 5. En Boefdraad maar blijven beweren dat hij als deze leningen in naam van het volk doet.
  Ook de coronalening heeft hij het in naam van het volk gedaan. Deze gast is ziek in zijn dikke vette kop die vol met leenmodder zit.
  Hij heeft letterlijk ons land en volk naar de kloten geholpen. Dit was te voorzien.
  Bouta en consorten hebben ons land naar zijn malle moer geholpen. Alles wordt nu op corona gegooid om te blijven lenen en te stellen. Deze gasten moeten aan de hoogste boom opgehangen worden. Ze zijn de grootste schande voor ons land. Dat zij niet misselijk word van hun eigen ziekelijk gedrag.
  Psychopaten zijn het. Mensen gebruiken jullie je gezond verstand en stem Bouta en zijn hele dievenbende weg.
  Failliet State. Zelfs Ingrid Bouterse probeert nu weer te kruipen onder de rok van Nederland met haar diamanten roof. Nu is Nederland weer goed om voor haar diefstal te komen pleiten. Schandelijkgedrag. Deze gasten behoren tot de laagste soort die op aarde vertoeft.

  Sarie Torie
  gemodereerd

 6. Ja laat Suriname maar de D-status krijgen: De KUMAKOISI LOVERS gaan deze Downgrade niet begrijpen.

  Ze zien dit als een VERWORVENHEID van deze VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS MOORDENAAR.

  DE KUMAKOISI LOVERS ZULLEN HUN CRIMINELE MESSIAS BLIJVEN LOF TOEZINGEN.


  Maak melding

 7. Naar verluid hadden v Trikt en Hoefdraad urenlange meetings gehad bij Bouterse thuis. De massa moordenaar zit tot aan zijn nek in de grootste roof van de geschiedenis.


  Maak melding

 8. Schipper,

  Sociaal, financieel, economisch en moreel AFGLIJDEN is voor notoire geïndoctrineerde, domoren zoals jij, inherent aan je kansloze bestaan.


  Maak melding

 9. We moeten rustig afwachten en kijken of Suriname daadwerkelijk niet in staat is om de rente op leningen eind deze maand af te lossen! De heer Steven Coutinho heeft de slechtste situatie reeds geschetst. De Minister van Financiën kan op dit moment ook geen nieuwe BUITENLANDSE leningen af sluiten. Dus het ziet er niet zo best uit. Ik ben wel de mening toegedaan dat de heer Steven Coutinho als bankdirecteur ook zou moeten aangeven wat de mogelijkheden voor Suriname er wel zijn om een eventuele gedowngraded naar D te voorkomen! Want dan kom je ook neutraal over bij de lezer.
  Volgens eerdere berichten in de media heeft Suriname nog twee mogelijkheden om de rente eind deze maand af te lossen (rente van tussen de 26 en 30 miljoen US dollar voor de Oppenheimer-obligatielening van 2016)!

  1) Dat bedrag lokaal bij de financiële instellingen lenen. Deze instellingen hebben wel dat geld!
  2) Gebruik maken van de speciale deviezenreserve (SDR) die Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft van tussen de 22 miljoen en 31 miljoen Amerikaanse dollar. De vraag is of het IMF wel gewillig is in deze!

  Laten we dus even rustig wachten en over een paar dagen zal alles wel duidelijk zijn!
  Maar meneer hoefdraad zit wel met een groot probleem op dit moment!


  Maak melding

 10. Lenen lenen links en rechts bedelen om een schuld van 25 miljoen af te lissen. Wat is gebeurd met dd 200 miljoen die deze schoften opgenomen hebben en wat is met dat geld gebeurd? Daarover hoort men niets meer.
  gemodereerd

 11. Schipper, de vraag is wat gaan jullie paarse ezels hieraan doen. Want daar hoor io niet over.

  Wanyambo, je vergeet nog optie 3 namelijk gebruikmaken van de kasreserve CBVS


  Maak melding

 12. Surinam is a failed State. Een regering die maar blijft uitgeven, leningen aangaat om het ene gat met het andere te dekken. Dure auto’s inkoopt terwijl het land al failliet is.
  Maar wel heel populair bij een grote meerderheid van het heel domme hersenloze volk.😏


  Maak melding

 13. Ai kondre mang, die ene zegt: “rustig afwachten en de andere zegt: ” Sam old story “, maar het verhaal is inderdaad oud en dit heeft zich elke keer afgespeeld toen Deloeso aan de macht kwam.
  En Suriname aan de Chinezen….? man gebruik je verstand, dan worden de Surinamers weer slaven.

  Nog een laatste setje en we gaan in de afgrond, if Gado no yepi wi.


  Maak melding

 14. Hahaha die Wayambo is echt een grapjas eerste klas

  Die geeft als briljante oplossing dat de regering het geld voor de rente bij de locale financiële instellingen moet lenen. Ik pis in mijn broek van het lachen

  Mijn beste Wayambo er valt niks meer te lenen , wat beschikbaar was heeft deze regering letterlijk reeds geroofd.

  Voor de regering Bouterse is het nu GAME OVER !


  Maak melding

 15. @Wayambo

  Die paar dagen zullen er wel genomen worden.

  Er zal ook heel hard gewerkt moeten worden om te betalen want als er default ontstaat wordt de kans groot dat Oppenheimer overgaat tot acties in de VS en op alles wat van de staat is of direct of indirect aan de staat toegerekend kan worden beslag leggen.

  Ik maak mij ongerust over het eigendom in Newmont Suriname LLC. Het is een USA bedrijfsvorm (soort VOF) die niet in Suriname bestaat en daardoor wel eens in de VS geregistreerd kan zijn en de aandelen van Staatsolie in deze LLC onder beslag kunnen komen te liggen. Boefdraad heeft door zijn incompetentie en eigenzinnigheid Suriname geheel gesloopt.


  Maak melding

 16. @c Wayambo
  Ik ben wel de mening toegedaan dat de heer Steven Coutinho als bankdirecteur ook zou moeten aangeven wat de mogelijkheden voor Suriname er wel zijn om een eventuele gedowngraded naar D te voorkomen! Want dan kom je ook neutraal over bij de lezer.

  Vraag
  Heb jij het artikel van Couthino wel goed gelezen? Zo te lezen denk ik van niet.
  In het artikel wordt door Couthino aangegeven dat Suriname uitstel van betaling moet aanvragen en met de geldschieters in gesprek moet om een lagere rente te betalen.
  Dit zijn korte termijn aan te pakken zaken die wellicht de down grading niet zullen voorkomen maar meer nog Suriname wat tijd geeft om op adem te komen. Dus minder aflossen en minder rente betalen.

  @c Wayambo
  1) Dat bedrag lokaal bij de financiële instellingen lenen. Deze instellingen hebben wel dat geld!

  wat een voorstel: is deze opmerking een steek onder water Wayambo?
  De instellingen hebben geen geld in de kas en ie moeten zij aanhouden als kasreserve omdat het geld niet van deze instellingen zijn maar van de burgers van Suriname.
  Suriname heeft reeds 197 miljoen van hen op dubieuze wijze opgenomen, dus niet geleend, en hebben recentelijk de ringfencing getekend.
  Wayambo
  Suriname zou de rente alleen bij de bekende personen van de NDP moeten ophalen want hun rijkdom komt uit de middelen van Suriname die ze hebben “meegenomen” zonder toestemming. Zoiets noemt men stelen net zoals de 197 miljoen US$ van de burgers


  Maak melding

 17. Suriname is al grotendeels in handen van de Chinezen.Het land is verkocht aan de Chinezen in ruil voor grote leningen. Wanneer terug betalen niet meer mogelijk is, zal men de tactiek van de Chinezen begrijpen. De surinamers.zullen aan de kant staan. De minister President moest het land regeren en besturen, maar hij heeft de makkelijkste weg gekozen door geld te lenen en de ene gat met de andere te dichten. Het surinaamse volk gaat een moeilijke tijd tegemoet. Uitzichtloos.


  Maak melding

 18. Kondremangs
  Ik dacht dat de triple C de laagste rating was. ..junkie status. …ik wist nooit dat je nog verder kon afzakken. ….zo zie je wel dat je nooit te oud bent om te leren. ….
  Dus wat ik begrijp. ….als je nog verder afzakt. .kunnen de schuldeisers zaken /objecten in je land in beslagnemen. …..
  Laten wij hopen dat dit nooit gebeurd en dat we DiDiBri en zijn boevenbende wegstemmen op 25 mei as. …..noso oeng dede detdet. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 19. Volgens de econoom Jim Boussaid is de rente ad 26 miljoen USD afgelopen vrijdag door de Staat betaald aan Oppenheimer.

  Boussaid vermoedt dat een deel van het GOUD van de Monetaire Reserve is gebruikt om die aflossing te kunnen doen. Dit is speculatief heeft de econoom ook erbij vermeld.

  Dus downgraden naar D-status zal het niet worden.


  Maak melding

 20. @ JK

  Ik denk inderdaad dat Wayambo een andere alias is van Waldo.
  Ze schrijven beide op hetzelfde Ondermaatse niveau en verkeren nog in de ontkenningsfase met betrekking tot de keiharde realiteit.


  Maak melding

 21. De feiten liegen er niet om.
  En dan toch zijn er Surinamers die vinden dat Bouta en zijn bende voor ontwikkeling heeft gezorgd, Bouta heeft geinvesteerd in infrastructuur en fundering.
  Dit is toch totaal onbegrijpelijk?

  Ik zeg het nogmaals; Bouta-lovers zijn een gevaar voor het welzijn en welvaart van onze Suriname. Maar als zij wel gebruik maken van hun stemrecht en de Surinamers die beter weten niet, wie zijn dan de loosers ?

  Beste kondremangs,
  laten wij onze Suriname redden,
  laten wij onze stemmen verzilveren,
  laten wij als verstandige Surinamers de leiding nemen.

  Suriname zit in de diepte van een bodemloze put. Er komen zware tijden aan en wij zullen allemaal onze schouders er onder moeten zetten.
  Laten wij daarom geen risico meer nemen, partijen als ABOP, PL, DOE, PALU, BEP, HvB, etc zijn funest voor onze Swieti Sranang.

  Laten wij stemmen voor die partij die een concreet wederopbouwplan heeft.
  Laten wij stemmen op die partij die kennis en kunde in huis heeft.
  Laten wij stemmen op die partij die ook internationaal gewaardeerd wordt.
  Laten wij stemmen op een crime fighter en er voor zorgen dat er integriteitsvoorwaarden gesteld worden voor een ieder die bij de overheid in dienst wilt komen.
  Laten wij onze Swieti Sranang weer Swieti maken.

  Laten wij onze Suriname redden.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 22. Wie zal de gedupeerden zijn?? De bouta lovers en stuk voor stuk!! Want zij hebben op dit ogenblik de meeste moeite met het overleven!! Van parlementairer tot de arme stemvee!!!!


  Maak melding

 23. NOBRUYA 26 april 2020 At 18:18

  ” … Kondremangs
  Ik dacht dat de triple C de laagste rating was. ..junkie status. …ik wist nooit dat je nog verder kon afzakken. … ”

  Je kan stellen dat Suriname zo goed als onder curatele staat.
  En dit is zeer triest. De situatie is erger dan precair zoals de leider der ezels, Bouterse, het noemde.

  De gehele financiele sector van Suriname staat op instorten.

  Krakti !


  Maak melding

 24. laten we hiermeej het volk van suriname bedanken met nadruk op de paarse stemmers dit stukje volk heeft bewezen het domste en achterlijkste volk van de wereld te zijn. het zal niet lang duren voordat de mensen in suriname weer slaven worden maar dan van russen of chinezen !

  ben blij met mn pp van nederland ik voel me totaal niet meer aangetrokken om surinamer van suriname te zijn ! mogen god heel snel dit paars volk uitroeien tot op de laatste adem
  gemodereerd

 25. =Het is zeker weer de schuld van anderen. Waar zijn die echte economen nu????
  Men heeft deze regering door en door gewaarschuwd, maar niemand wilde luisteren.


  Maak melding

 26. Coutinho doet aan stemmingmakerij.
  Bovendien is een staatsschuld van 60% van het bbp zo gek nog niet.

  Wyambo heeft geen ongelijk
  1. Suriname heeft inderdaad, volgens de balans van de centrale bank geld liggen bij het IMF
  waar zij vrij over kan beschikken, de zgn. onvoorwaardelijke trekkingsrechten.
  Suriname heeft hiernaast ook voorwaardelijke trekkingsrechten, maar die kan ze voorlopig vergeten.
  2. Lenen bij financiële instellingen.
  Ik heb in het verleden al gewezen op deze mogelijkheid, maar tegelijkertijd erbij gezegd dat dit nog veel erger is dan monetaire financiering door te lenen bij de centrale bank
  Niet doen. Hoefdraad heeft dit in het verleden ook gedaan, ook toen schreef ik dat dit monetaire financiering was. Hoefdraad verweerde zich door te stellen dat het vrij beschikbare middelen van de banken was. De VES, bij monde van Ramautarsing vond ik zeer slap. Hij verwees naar Tulder. En zou er op terugkomen. Nooit gebeurd. Bah
  In de economie wordt dit ook wel het crowding-out effect genoemd.

  Als Roemer een slapjanus is dan kan hij wel gebruik maken van zijn recht om banken en verzekeraars te verplichten om een groter deel van hun vrij beschikbare tegoeden aan te houden bij de centrale bank: kasreserves.
  Deze kasreserves zijn totaal niet te vergelijken met de vrijwillige kasreserves die verdwenen zijn. (adhin heeft gespeculeerd op de termijnmarkt van uien?)

  Toen Suriname recentelijk een klas lager werd gezet was de opmerking nog veel belangrijker, namelijk: negatief vooruitzicht.
  Ik denk niet dat Fitch of een ander instituut zo snel met nog een lagere rating komt.

  Ik heb Rob bij een ander artikel gevraagd naar de oplossing, dus geen lulverhalen, maar kortweg: hoe komt Suriname op zeer korte termijn aan vreemde valuta.
  Ik verwacht geen antwoord, maar als hij mijn postings gaat napluizen kan hij het antwoord vinden

  JK,
  je schrijft dat Waldo en Wyambo een en dezelfde persoon zijn.
  Het is mij nooit gelukt een tweede nickname aan te maken. Waterkant weigert
  Maar misschien is het hem wel gelukt.
  De vorige keer hebben een aantal forumleden hem snel ontmaskert (mul, agoetigri).


  Maak melding

 27. Was te verwachten van een narcostaat. Niemand vertrouwd de mpp bouta. Iedereen wacht totdat Chan de macht overgenomen heeft. Dan staan de buitenlandse investeerders in de rij. Met Chan zaken doen is transparant, zeker geen drugs taferelen.


  Maak melding

 28. Sodom en Gomorra. Dit land is helemaal naar de klote door de grootste ka narcisten die het land besturen. Maar neks no fout wo stem baka pe a njang de.
  Zoals Hans Prade zei:‘De politici in Suriname vinden dat het volk er voor hen is, in plaats van dat zij er zijn voor het volk.’ Daarom wo tang pina zolang de denkwijze niet verandert onder de Surinamers en dat zal nog heel lang zo doorgaan.


  Maak melding

 29. Die Afobaka stuwdam die men willens en wetens zo nodig moest overnemen … gaat Suriname nog eens heel flink de kop kosten.

  Ongelooflijk ook dat men moest betalen terwijl Suriname juist heel veel geld zou moeten krijgen van Alcoa Corporation, deze showprojectdeal is welhaast de grootste landverradersstreek van DD Bouterse en zijn mede landverraders verenigd in de NDP.

  Let op wat ik nu zeg … binnenkort zijn wij ook nog Staatsolie kwijt en alle oliehoudende putten, deze zullen wel als onderpand gegeven zijn aan de grote kredietverstrekkers om ze snel over te halen in het bevredigen van de ongebreidelde leenzucht en verspilling van deze regering.

  Heb hier al eerder aangegeven, ook als zou DD Bouterse de voorzitter zijn van een veel belovend voetbalclubje … dan zal deze binnen 10 jaar volkomen ten gronde gericht en verwoest zijn, want hij was druk bezig met “Ontwikkeling”.

  Vraag aan een NDP’ er waarom hij NDP’ er is … zijn antwoord … “JA, dan krijg ik ook wat”.


  Maak melding

 30. Keer op keer heeft iedereen wat de politiek aan gaat gefaald land waar ik geboren ben waar ik trots op ben , heeft geen goede voorbeeldig mensen in de politiek nog regering ndp ow ndp eerste politieke partij die de geschiedenis in gaat als de grondslag van het onder dwang en nieuwe slavernij drukking van buitenlandse groote macht gaat nu komen en dat is heel erg jammer maar de weg is nu vrij open dank zij de ndp en dit is einde van ons vrijheid gaat word vs of china


  Maak melding

 31. IN HET LIJVIGE DOSSIER DAT OPGESTELD IS TEGEN HOEFDRAAD BLIJKT DAT OPPENHEIMER OP HET VERKEERDE BEEN IS GEZET BIJ DE 125 MILJOEN LENING.

  OPPENHEIMER IS BELAZERD DOOR GILMORE.

  IK HOOP DAT OPPENHEIMER HET BEDRAG VAN 125 MILJOEN USD GELIJK WEER TERUGVORDERT WEGENS BELAZERIJ


  Maak melding

 32. Suriname is verloren
  De eer is aan bouterze en hoefdraad.
  Best grappig.
  Een rijk land maar straks het armste of een van de armste landen ter wereld.
  Ik denk niemand beseft hoe slecht dit land er voor staat.
  Om jullie te helpen 1000 keer slechter dan je denkt.
  Run for your life.
  Desnoods illegaal in europa dan uitgehongerd uitgemergeld in Su
  Het is niet alleen dat jullie geen cent hebben maar ook vreselijk veel schulden EN GEEN mogelijkheid om geld te verdienen.
  Dan roepen jullie verkiezingen.
  Mie gado daaruit blijkt dat jullie nog vertrouwen hebben
  Het is over en uit😥
  gemodereerd

 33. Wanneer zie ik de transformatie van Suriname naar een 2e Dubai, de droom van Andre Mishitkaba ??????
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES