Charter vrachtvlucht voor export agrarische producten uit Suriname

13
Charter vrachtvlucht voor export agrarische producten uit Suriname

Vanwege de COVID-19 pandemie heeft de regering van Suriname besloten enkele maatregelen te treffen. Eén van deze maatregelen betreft het sluiten van ons luchtruim tot nader orde. Deze overigens begrijpelijke maatregel, heeft gevolgen voor het personenverkeer als voor de export van vooral agrarische producten, t.w. groenten en fruit.

De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten, VEAPS en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben de handen in elkaar geslagen en zijn er verschillende oplossingsmodellen aangedragen.
Een deel van de agrarische producten kan worden afgezet tijdens de verkoopacties geïnitieerd door het ministerie van LVV. De nationale carrier, Surinam Airways, is bereid gevonden om op dinsdag 28 april een cargo chartervlucht uit te voeren, zodat de VEAPS de landbouwproducten kan exporteren.

De voorbereiding voor de export met eerder genoemde vrachtvlucht, geschiedt in overleg met het ministerie van LVV en de exporteurs.
De Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen, het National Plan Protection Organization, heeft de verantwoordelijkheid voor de verplichte fytosanitaire inspectie van de ladingen van de te exporteren groenten en fruit. De planning van de inspectie voor de komende export is gestart.

Daarnaast is het voor de terug-tracering van de producten, welke geëxporteerd zullen worden, belangrijk, dat de Dienst weet van welke landbouwers deze afkomstig zijn. Daarom is de Dienst ook bezig bij deze export samen met andere afdelingen van het ministerie de verificatie te plegen van de herkomst van de te exporteren groenten en fruit.

De producten moeten afkomstig zijn van velden van gecertificeerde Surinaamse agrariërs en die dus hun producten telen volgens de GAP richtlijnen. Hierna zullen al de exportproducten worden onderworpen aan een fytosanitaire inspectie, voor het verkrijgen van het verplicht gestelde fytosanitair certificaat.

Het ministerie is ingenomen met het feit dat de VEAPS in staat wordt gesteld hun producten te exporteren. LVV zal daarom alles in het werk stellen om de diensten te verlenen, zodat de export vlot verloopt. In deze tijd van de COVID-19 pandemie is gezonde voeding van eminent belang.

“Wij stellen wel als eis dat eerst in de lokale behoefte moet worden voorzien, alvorens men over gaat tot export. Ook moeten de eisen die worden gesteld voor de export producten ook gelden voor die van de lokale markt. LVV blijft ook in deze periode garant staan voor de voedselzekerheid en voedselveiligheid”, geeft minister Rabin Parmessar aan.


13 REACTIES

 1. Zijn Surinaamse groenten en vruchten weer welkom in Europa? Er was toch iets met een EU regel? Nu afwachten hoeveel kilo wit poeder in compacte verpakking ook meegaan als verkapte stootkussens U weet wel de welbekende Boutablok.


  Maak melding

 2. Sammy the Queen 25 april 2020 At 10:20
  Zijn Surinaamse groenten en vruchten weer welkom in Europa? Er was toch iets met een EU regel?@

  Als er iets met een EU regel is dat er geen fruit of groenten naar de EU mag waarom gebeurt het toch
  Je komt altijd met je domme onzinnige vragen of kan je niet denken
  Laat jij je maar beter informeren naar de EU regels voor je weer begint te balken
  gemodereerd

 3. Papirra motje 25 april 2020 At 11:16
  Een grote Big UP voor de SLM export van groente en fruit uit mijn Suriname

  Indien ik het goed heb gelezen, en dat doe ik dus altijd, dan heeft de SLM hiermee niets te maken.
  Vraag het maar aan Otto. Pico en Surinam air cargo hebben een overeenkomst met TUI en NIET met de SLM

  Je kan wel veel houden van de SLM en ook hopen dat de SLM zulke contracten had moeten sluiten, maar dit slaat alles hoor want SLM heeft zelfs nog geen goedgekeurd toestel om gestrande reizigers in Nederland op te halen


  Maak melding

 4. SLM is net als ADEK, CBVS, Afobakka, SML, FAI, SEAL en nog paar bedrijven gesloopt door de paarse ratten. Als ze straatpalen en bruggen paars schilderen dan weet je dat Suriname intussen als een eigendom van de moordenaars familie is geworden. Al de Afrikanen die Suriname aangedaan hebben hebben allemaal consessie in Su gekregen, geldt ook voor de Chinezen, Russen, Turken etc. Su is door deze ratten in verkoop gezet.


  Maak melding

 5. Exporteren is zeker een goede zaak.
  Het surinaamse volk moet het zelf doen, een ieder moet zijn steentje bijdragen. Bewustwording.
  Nu wordt Suriname door de Chinezen geplunderd, ze kijken naar hun eigen belang. De Chinezen hadden daar nooit moeten zijn.


  Maak melding

 6. Er is altijd overproductie in de landbouw in Suriname, wat heeft gemaakt dat de prijzen aan de landbouwers veels te laag zijn en men door het dumpen van de producten, hogere prijzen creeert aan de lokale consumenten. Ook hierin zie je de hand van de tussen handelaren, die de arme landbouwers, het kaas van hun brood eten. LVV zou er goed aan doen de marktprijs te bepalen zodat de landbouwers weten wat ze van de opkoper moeten ontvangen. Als dit aangepakt word en er een dumpstop komt, dan zijn er voldoende goederen om te exporteren.


  Maak melding

 7. Waarom groenten en fruit alleen exporteren naar landen waar groenten en fruit worden geteeld? Zoek andere afzetgebieden waar deze produkten harder nodig zijn, zoals het midden oosten of de scandinavische landen.


  Maak melding

 8. strak plan maar 1 cargo vlucht zal nooit genoeg zijn om alle winkels te voorzien.deze lading zou moeten bestemd zijn voor Kwaku festival.dus er is dik voor betaald


  Maak melding

 9. Fruit en groente uit Su zijn niet betrouwbaar.
  Omdat het gespoten is met chemische troep.
  Controle is er niet.
  Als je in Nederland woont koop dan je groente en fruit bij de AH, Lidl Aldi Jumbo enz enz. Eventueel ook diepvriesprodukten.
  Ga geen vergiftigde spullen halen uit die Tropische za
  Ik kom uit een landbouwers gezin ik weet waarover ik praat.
  Bestrijdingsmiddelen en dergelijke kun je overal kopen in Su.


  Maak melding

 10. De Surinamers in Nederland zijn dol op Surinaamse producten. Vooral Surinaamse groenten en vis. Is helemaal niets mis mee! Nog nooit is iemand ziek van geworden! Kom mij geen nonsens vertellen! We kennen ziektes als varkenspest, gekkenkoeienziekte etc! zelfs het milieu heeft er last van!


  Maak melding

 11. “LVV blijft ook in deze periode garant staan voor de voedselzekerheid en voedselveiligheid”, geeft minister Rabin Parmessar aan”

  Gewoon kolder. Heb nooit gehoord dat LVV bij enig verkooppunt landbouwproducten controleert op gif of anderzijds. Op dat gebied is het in Suriname een wild West.


  Maak melding

 12. De Chinezen helpen Suriname wel heel veel met allerhande alles, dus waar hebben we het over. Dankzij de Chinezen kan Suriname enigszins uit het slob geraken. China is een goede handelspartner voor Suriname en van grote betekenis voor de Surinaamse economie. China doet niet alleen maar slechte dingen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.