Lijken van in Nederland overleden COVID-19 patiënten mogen niet naar Suriname

27
Lijken van in Nederland overleden COVID-19 patiënten mogen niet naar Suriname
Schiphol heeft sinds 1997 als enige luchthaven ter wereld een mortuarium.

In het mortuarium op Schiphol zijn er momenteel vier stoffelijke overschotten van overleden personen, die klaarliggen om naar Suriname vervoerd te worden voor een uitvaart aldaar. Deze zullen echter niet toegelaten worden in Suriname, werd vanmiddag duidelijk op de COVID-19-persconferentie in Paramaribo.

In twee gevallen betreft het de stoffelijke resten van mensen die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. De wens van de overledenen is om in Suriname een uitvaart te krijgen. Suriname accepteert echter, net als andere Zuid-Amerikaanse landen, geen stoffelijke resten van overleden COVID-19 patiënten.

De twee andere lijken zijn geweigerd, omdat er volgens de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, te veel onduidelijkheden zijn rond het heengaan van de mensen en de behandeling van de lichamen daarna. Op de COVID-19 website staat veel informatie over dit onderwerp.

Eerder is geprobeerd om de lichamen met de repatriëringsvlucht van de SLM naar Suriname te krijgen, maar dat is niet gelukt. Ook op de binnenkort in te zetten cargovlucht kunnen de lichamen niet meegenomen worden naar Suriname.

Jessurun heeft de nabestaanden aangeraden om de lichamen van de overleden COVID-19 patiënten in Nederland te laten cremeren, waarna de as wel vervoerd zal mogen worden. 


27 REACTIES

 1. Marokkanen kunnen hun overledenen ook niet in Marokko begraven. Uitzonderlijke situatie. Het is zoals het is. Lijken zijn ook besmettelijk. Geld niet alleen voor Surinamers.


  Maak melding

 2. Wat kost een crematie in Ned?Als Veira bereid is het te bekostigen,staat niets meer in de weg om de urn van de overledene over te vliegen naar Sur.


  Maak melding

 3. No wang sma no e kong beri dja want er kunnen toch geen nabestaanden mee..oeng no lul jere…cremeren is t beste…ach..sang na a dwengie na sma oeng wani kiri dja na sranang noh


  Maak melding

 4. Het is bekend dat er altijd maar weer een dwingend karakter heerst wanneer er iemand is overleden.Allemaal wensen en eisen, moeten en onnodige verplichtingen die handen vol geld kosten en familieleden ook financieel overbelasten. Vaak komt het niet van de overledenen af, maar van de nabestaanden. Een kerkdienst prima, maar altijd weer dan moet een ieder paars, groen, blauw, geel, wit gekleed komen opdraven en al die verplichte shit. Het is zijn nabestaanden die dit eisen van anderen. Voor het oog en voor de show. Ook het macabere dansen met de kist is ook niet meer van deze tijd. Je vraagt je dan af zijn de nabestaanden dan echt verdrietig om het heen gaan van hun dierbare of foe sma ai. Dit soort achterlijke rituelen horen niet in deze eeuw thuis. Onze voorouders deden dit soort dingen ook niet. Is ook nergens in de geschiedenisboeken terug te vinden. Allemaal flauwekul en rommel gedrag. Sensatie en de volgende dag hebben ze niets te eten en gaan op de bedel toer. Deze mensen zijn in Holland overleden, dan kunnen zij rustig daar begraven of gecremeerd worden, tenzij ze een begrafenisverzekering hebben afgesloten. Op elke wijze zal de geest van de overledenen dit ook respecteren. Trafasie no de. Ons volk moet dit gedrag gaan afleren, dwingend karakter. Soso poppenkast en foe sma ai.


  Maak melding

 5. Sranan a no berpe. Nl dood daar begraven of cremeren. Wat moet Veira ermee. Nl heeft zoveel Surinamers dood laten gaan
  gemodereerd

 6. Wendy 25 april 2020 At 02:42
  “Nl heeft zoveel Surinamers dood laten gaan”
  – Waar haal je dat nou weer vandaan? Jij geeft altijd Nederland(ers) de schuld van alles en waar woon je zelf?

  Het gaat meestal om geld. In Suriname laten begraven is goedkoper dan in Nederland. Kost al gauw €10.000 en verschil is om en nabij 1/10 deel (pakweg 1000) dat aan de andere kant van de wereld betaald moet worden. Plus men houdt dan ook nog geld over van 1 of meerdere verzekeringen die dan uitkeren. Ook mede vaak daarom liever in Suriname.

  Hierover was vorig jaar hier op deze site ook een nieuwsbericht geschreven.


  Maak melding

 7. En de pakketten die via Jos Steeman nog steeds met duizenden tegelijk Suriname inkomen die mogen wel? Kan zo een virus niet stiekem in zo ren doos meeliften ? Dit laat zien dat Surinamers het uitschot bij uitstek is.
  gemodereerd

 8. Een crematie in de VS kost 3000 tot 4000 usd. Ja het lichaam is nog vol virusen. Te link om naar Su te vliegen. Het voorstel van de directeur is zo gek niet. Alleen als ze begraven willen worden dan kan dat niet.


  Maak melding

 9. Inderdaad is het allemaal poppenkast,op een uitvaart komen er meer mensen dan bij een gezellig feest,vaak gewoon uit nieuwsgierigheid,want op de begraafplaats zie je mensen die je al Joost mag weten niet gezien of gesproken hebt,vaak zijn er figuren die in onmin leefden met de dode,ik zeg al hoelang,als je iets goed te maken hebt doe het nu en niet als ik in een kist lig,want dan ben je hypocriet,ik hoor,voel of zie niets meer. Laat me gaan zoals ik gekomen ben,alleen
  gemodereerd

 10. He bubbelgum wat zwg jij nou over virussen in pakketten onder welke steen kom jij vandaan.
  gemodereerd

 11. Aan sommige reageeders, verplaats je zelf in de schoenen van de genen die een dierbare hebben verloren. De leed is al groot genoeg voor die mensen om zulke neerbuigende reactie’s te lezen en aan te horen.

  Ieder heeft zijn eigen normen, waarden en rituelen, en op welke manier ze hun dierbaren de laatste eer willen en zullen bewijzen. Respecteer dat voor respect jullie verlaat.
  En hou aub op met jullie neerbuigend gedrag en reactie’s.

  @Wendy
  Ga je beroep uitoefenen. Doe íets nuttigs in je leven


  Maak melding

 12. Sterkte aan de nabestaanden die voor zo een grote dilemma staan .
  Meestal is het de wens van de overledene die jaren zijn verzekering heeft betaald .
  Met het coronavirus zijn er andere regels .
  Niets en niemand heeft hierom gevraagd .
  Ik hoop dat er een passende oplossing hiervoor komt .
  In Nl zijn er ook strikte regels bij een uitvaart op dit moment .
  Gun de nabestaanden de tijd om te beslissen in plaats van nare opmerkingen te maken .

  Aan de families van álle nabestaanden heel veel sterkte in deze moeilijke en donkere dagen 🙏🏾🙏🏾🙏🏾🙏🏾🙏🏾🙏🏾🙏🏾
  gemodereerd

 13. Een ethisch dilemma. Aan de ene kant dient men zo goed als mogelijk de wens van de overledene te eerbiedigen ,en aan de andere kant is er sprake van het behoud van de volksgezondheid. Hete soep kan men rustig laten afkoelen. Een virus moet wel een levend lichaam hebben om te gedijen. Een dier of een mens. Eenmaal buiten in de ruimte is het gedoemd dood te gaan. Onderzoeken laten zien dat het maximaal 5 dagen kan overleven op oppervlaktes. In een geval zelfs negen dagen en het meest erge geval was 17 dagen. Laten we er 21 dagen van maken en dan zouden de lijken wel vervoerd kunnen worden naar Suriname. Maar of dit logistiek en financieel haalbaar is, weet ik niet.


  Maak melding

 14. Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begravenis. Een urn met as neemt veel minder ruimte in beslag dan een graf met een lijk. Het is bekend dat Suri begraafplaatsen ruimtegebrek hebben. Bij een begrafenis moet men ook regelmatig aan onderhoud v.h. graf doen en om de zoveel tijd moet er betaald worden voor verlening v.h. grafrecht anders wordt er geruimd. Dat is niet het geval bij een urn met as die je thuis houdt.


  Maak melding

 15. Bij overlijden krijgt de ziel de gelegenheid om te zweven en reizen naar waar hij of zij wilt .
  Begraaf je iemand in SU die zijn halve leven in NL heeft gewoond dan zal de ziel ook het heen en weer krijgen en met de grootste spoed weer hier zijn.
  Sterkte mensen en maak je niet druk.


  Maak melding

 16. Geld ook voor Marokkanen, Turken en Spanjaarden. Dit is geen gericht actie of wat dan ook mensen. Dus niet gaan lopen complotjes verzinnen.
  gemodereerd

 17. Ger 25 april 2020 At 06:31
  He bubbelgum wat zwg jij nou over virussen in pakketten onder welke steen kom jij vandaan.
  gemodereerd

  Of je bent een grapjas of ontzettend dom. Ontkent je dat er wekelijks duizenden pakketten uit Nederland naar Suriname worden verzonden ?
  Voeg nog en d en een a aan jouw naam en een ieder weet dat jij een omgebouwde vrouw bent, Gerda.
  gemodereerd

 18. Helemaal eens, suriname is geen begraafplaats. Men investeert in Nederland, woon en werk en maak Nederland rijk, sommigen gaan niet eens regel matig naar su, en pas als iemand overleden is, is de belangstelling groot voor su?. Als je van je land hou laat de overledene gewoon in Nederland cremeren of begraven om jou bevolking niet ziek te gaan maken. Sterkte aan de familie.
  gemodereerd

 19. @Lockdown

  Dat men in NL de lijken moet begraven ben ik met deels je eens, al hebben nog jij of ik daar iets over te vertellen, je bent vrijpostig om te willen bepalen wat iemand met zn lichaam wilt doen. maar HOE men de doden begraaft dat bepalen we zelf wel. Je klinkt net een redi musi om te zeggen dat het ”niet meer van deze tijd is”. Wie bepaalt dat? Witmangs? Die witmangs die geen dag huilen om hun doden? Witmangs gaan alleen naar begrafenissen voor koffie en thee, no wan sma ne krey yere. Wij begraven onze doden volgens traditie! Geschiedenis boeken zijn geschreven door witte rasisten. Er staat ook niet in de geschiedenisboeken hoe Afrika er uit zag voor de slavernij en voor het plunderen dus wat weet jij van de cultuur als je af gaat op woorden van een racistische ex-kolonie? Staat er in de geschiedenisboeken hoe ze javanen en hindoestanen hebben geronseld in hun landen en onder barre omstandigheden naar Su hebben gebracht om te werken? Dat Afrika rijk was zonder criminaliteit en dat alles uit jaloezie en haat is gebeurd? Want de feiten zijn er wel degelijk, de witmang gaat ze je alleen nooit voorschotelen. Het zijn Surinamers zoals jij en de huidige regering waarom Suriname en blakkamang niet vooruit komen. Eeuwig willen jullie je aanpassen aan de witte kolonisator.. Ik KOTS van mensen zoals jou met een slavenmentaliteit. Ik zie jullie liever de aarde verlaten dan wat anders.
  gemodereerd

 20. Blessed one
  Vergeef elkaar zoals bij God de Vader je vergiffenis vraagt. Het prijsjaartje om jou en mij te vergeven, was het bloed van Zijn enige geboren geliefde Zoon Jezus Christus.
  Kinderen van 1 Vader, dat zijn wij allemaal.
  Waar wij mogen wonen…. enz
  Heb respect voorelkaar en heb elkaar lief.
  Sranang is Gods land.
  Surinaamse volkslied begint toch met ‘God zij met ons Surinamers, Hij verheft ons heerlijk land’…
  Hou van elkaar, want God is liefde en Hij woont in ons door Zijn Heilige Geest.
  Met of zonder covid… de basis is liefde.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.