zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRuim miljoen euro voor coronacrisis particulier opgehaald door bedrijven in Suriname

Ruim miljoen euro voor coronacrisis particulier opgehaald door bedrijven in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Vorige maand namen drie bedrijven in Suriname het initiatief om de particuliere sector te mobiliseren om financiële steun te verlenen aan lokale zorginstellingen vanwege de uitbraak van COVID-19 in Suriname. Inmiddels is er ruim een miljoen euro binnengehaald, zegt Jules Fernandes van het gelijknamige Surinaamse bedrijf deze week tegen de Volkskrant. Hij is initiatiefnemer van dit SU4SU COVID-19 Support Fund.

Het geld is hard nodig want Suriname is helemaal niet berekend op de coronacrisis. Vanwege het ‘zwak’ gezondheidszorgsysteem in Suriname behoort het land tot één van de hoogrisicolanden in de regio, die te maken krijgen met het coronavirus (COVID-19) zei de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vorige maand nog.

Fernandes hoopt in totaal zeker twee miljoen euro particulier op te halen. Bij Surinamers in eigen land, maar zeker ook bij Surinamers in de diaspora, en dan dus met name in Nederland, zegt Fernandes tegen de krant. Daarom is daar ook de actie ‘Su4Su’ gestart, waaraan het Nederlandse Rode Kruis medewerking verleent.

“Wij hebben alle fondsen in beheer gegeven van de onafhankelijke Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de VSB. Die heeft weer een onafhankelijke accountant ingehuurd. Wij zijn niet naïef. Alles wat binnenkomt en er uitgaat, zal volledig deskundig, transparant en geloofwaardig gebeuren” aldus Fernandes die in onderstaande video uitlegt waarom doneren zo belangrijk is:

https://www.facebook.com/su4su/videos/3026538480730453/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

41 REACTIES
 1. Meneer FERNANDES, U bent een voorbeeld voor het Surinaams volk. Respect en hulde aan U en zij die dit initiatief hebben genomen. GROOT ZIJN ZIJ, JA ZIJ DIE NIET OPSCHEPPEN OP WAT ZIJ BEZITTEN, MAAT WAT ZIJ ZIJN EN BETEKENEN VOOR HUN MEDEMENS.


  Maak melding
 2. Mooi initiatief maar aan de andere kant ook niet te begrijpen. De overheid stelt dat er geen gevaar is van besmetting op grote schaal en dat het meevalt met het aantal doden. Waarom dan zo een groot bedrag ingezameld ?
  Deze particulier doet meer dan het paljas dat zich regering noemt.


  gemodereerd
 3. Hier kunnen de vele nietsnutten en evenzovele betweters die zich hier Surinamer noemen een voorbeeld aan nemen. In plaats van alleen maar lullen (vaak alleen maar pure onzin uitslaan) kunnen dergelijke lieden lering trekken uit echte vaderlandsliefde.
  Voor alle duidelijkheid: Jules Fernandes is een geboren en getogen Surinamer die zich binnen het bekende concern naar de top heeft gewerkt. Een Surinamer uit het GOEDE hout gesneden, als je me begrijpt! Steeds meer kennis vergaren en vooruit komen heeft geleidt tot de belangrijkheid van hem, zijn familie en uiteraard het concern.
  Met niets doen en vliegen zitten te vangen en vooral het EEUWIGE WACHTEN op de ander, zal Suriname (hoe rijk dan ook met bodemschatten) nimmer vooruit komen.
  Het zal me ook niet verbazen dat bepaalde Surinaamse elementen het vooral gemunt hebben op dergelijke succesvolle ondernemers teneinde hen kwaad te doen.


  gemodereerd
 4. Prachtig en daadkrachtig initiatief van deze ondernemer. Daar waar de regering het nalaat, neemt het dappere bedrijfsleven het heft zelf in de hand.


  Maak melding
 5. pas op voor abdoel. hij komt je een pakslaag geven en neemt de 1 miljoen mee. nogmaals pas op voor abdoel. het is noodtoestand onder de paarse lullen.


  Maak melding
 6. Het zou ook een mooi gebaar zijn als het deel van de donatie dat opgehaald is in Nederland door DDP persoonlijk wordt opgehaald. Hij is immers de gene in die het meeste respect verdient als het gaat om eerbied voor land en volk.


  gemodereerd
 7. Afgezien van het initiatief ,wat zeker past in deze tydt ,zit ik my af tevragen waarom sommigen zich niet kunnen onthouden van hun stomme opmerkingen


  gemodereerd
 8. Op de 1 of ander manier overweeg ik te doneren ,ik heb er gewoon vertrouwen in . Ik denk dat het aan de initiatief nemers ligt dat er zoveel vertrouwen is voor deze actie


  Maak melding
 9. Openen jullie je ogen surinamers en zie maar Suriname heeft bouta niet nodig!!
  Particulieren doen hun best ,ze hopen voor miljoenen aan euro’s in eigen land alleen wie in staat zijn te voldoen aan deze wens weet niemand. En natuurlijk de wens is donaties uit Nederland waar men het even zwaar heeft.
  Nederlanders aub niets doneren aan de verwende surinamers, morgen gaan ze jullie weer uitschelden voor alles.Je krijgt stank voor dank van ze!
  Laat de surinamers leren hun problemen zelf op te lossen.


  Maak melding
 10. Prima initiatief….wat mij wel dwars zit is dat ene “ waardeloze” Dilip Sardjoe een zeer grote BEK had richting de Diaspora en met name diaspora’s in Nederland. Deze man heeft zich goed weten te verrijken. Volgens mogen wij hem rekenen tot 1 van de rijksten van Suriname en wellicht van de wereld. Financieel gezien wel te verstaan. Bob Marley heeft eens gezegd…..some people are so poor…all the have is money. Voor de rest een leeg omhulsel. Ik ben benieuwd wat Sardjoe’s inbreng is in deze. Tevens wil ik hem in herrinering brengen dat er geen wissel kantoren of pin automaten in de hemel of hel is. Sorry maar ik moest het ff kwijt. Graag het nummer waarop er gedoneerd mag worden. Heb het niet breed maar zal zeker meedoen met hetgeen ik kan missen. Be blessed Sranang allways in my hart. Een Nederlandse diaspora…….


  Maak melding
 11. Als je al langer dan 40 jaar geld verdiend als water in Suriname dan mag he ook in he zak gaan.
  De DNA leden kunnen ook zeggen we willen het salaris van april niet. Gaat ook naar een fonds ten bate van covid crisis.
  Van 1 maans salaris inleveren worden ze niet armer.
  By the way genoeg mensen/bedrijven die geven maar geen reclame vr hun.


  gemodereerd
 12. Het opgehaald bedrag is zeker mooi, maar het wekt wel vragen bij mij op.Hoe kapitaalkrachtig is het bedrijfsleven, dat ze 1 maand nodig hebben om tijdens een crisis 1 miljoen bij elkaar te brengen. Een suggestie aan het bedrijfsleven is dan ook dat ze een noodfonds in het leven moeten roepen voor calamiteiten.
  Patty, wanneer je daar zit zal het inderdaad zwaar voor je worden, maar geen nood, wij Surinamers zijn verwend geworden de afgelopen jaren, wij hebben grote ogen en willen alles hebben, om er niets mee te doen. Het teruggeven van gronden zal een belangrijk onderdeel moeten zijn van jullie beleid, want er word ook geld geleend op deze gronden, terwijl zij in huur zijn afgegeven voor een luttel bedrag. Hoe meer grond men heeft of krijgt hoe hoger de huur zal moeten zijn.
  Als moesje een stukje gond krijgt van 400 m2 voor 100 srd per jaar, dan is het niet eerlijk als kees 400 hectare krijgt voor 200 srd. De gronden moeten verhuurd worden naar evenredigheid van de groote en doel waarvoor het verstrekt wordt. Aan de verhuurgronden mogen geen eigendomsrechten worden verleend.
  Fondsen en stichtingen die opgericht worden met huurgronden als onderpand, moeten belast worden als te zijn het bezit van z’n fonds. De belasting dienst is het eerste Ministerie dat fraude vrij gemaakt zal moeten worden. Hoe schoner de belastingdienst hoe meer geld in de overheidskas.


  gemodereerd
 13. @ Rbrown

  Op deze wereld heb je positieve en negatievelingen, kijk maar naar je vingers ze zijn niet even lang !

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 14. Waldo 17 april 2020 At 13:43
  Mooi initiatief en ook de fernandes broodprijzen gelijk verlagen!

  Zorg jij dan ervoor dat er voldoende goedkope dollars zijn? want we produceren ondanks 10 jaar NDP, nog steeds geen grondstoffen, en we hebben nog steeds geen voedselschuur.
  Maar ja tralala zegt’gelooft u mij, ik ga die koers naar beneden brengen’

  Valutawet is gebleken papieren tijger te zijn…SRD is niks waard


  gemodereerd
 15. Dankzij Nederland kan 1 nederlandse diaspora doneren aan de verwende surinamers.
  Laten we elkaar niet voor de gek houden .In Nederland is het bij wet geregeld dat burgers aan het eind van de maand geld over hebben na aftrekking van verplichte lasten die betaald moeten worden.Nu het momenteel zo zwaar is vooral met de coronavirus.doe je je best om te sparen met beetjes die je hebt.De verwende surinamers die hoeven niks te doen .Het wachten is op donaties.Blijf ze verwennen hoor 1 nederlandse diaspora..blijf ze verwennen.

  Dilip sardjoe die gaat niks uit eigen zak betalen of doneren.
  Surinamers zitten met deze parasieten die samen met bouta hun staatkas leeg roofd.
  De surinamers doen geen enkel moeite om Suriname te bevrijden van deze criminele ndp regering.
  Ze zijn niet gemotiveerd en hopen dat bouta levenlang leningen bijelkaar bedelt en de wereld vooral Nederland blijft doneren zodat zij zelf niet hoeven
  te piekeren voor de dag van morgen.


  Maak melding
 16. Bumbelgum ,waarom zou men Suriname helpen? Je kan ook zeggen wat heeft Suriname voor hun gedaan? Bovendien denk ik dat je zelf je zaakjes goed voor elkaar moet hebben voor mindere tijden. En wat BOB Marley betreft!weet jij nkis over al het goede wat zijn kinderen doen op Jamaica. Luister wat meer zijn muziek dan hoor je waarheid over de mensheid en een stukje van jezelf.


  Maak melding
 17. @ Frank

  Je hebt helemaal gelijk wat Sardjoe betreft . Stoere praatjes een 10 maar Empathisch vermogen 0,0 !!!!!!!’

  Voor mensen als Sardjoe geldt de volgende quote;

  “Als geld en macht je arrogant maken ,
  Zullen ziekte en dood je laten zien
  dat je niets bent op aarde “


  Maak melding
 18. Mooie geste,,, maar beter is ,,,, hoeveel broden,koeken taarten lekkernijen bakt dit bedrijf per dag..
  Welnu als je prijs van elk artikel verhoogt met een 1 srd h e b je per dag meer dan 100000 duizend srd per dag extra inkomsten..
  Deze extra opbrengst een maand lang in een pot stoppen,,, dan heb je meer dan een paar miljoen bij elkaar opgehaald zonder dat iemand extra hoefd te geven..
  Na de actie periode de prijs met 1 srd weer verlagen.. logisch toch..

  Die geld ook voor alle benzine stations , vergeet de casino suribet enz, niet…laat lanti dood vallen..,,, zie dan hoeveel je kunt ophalen in 1 maand..

  Dat is dan mijn suggestie..


  gemodereerd
 19. Off Topic
  Heb gelezen in mijn Suriname dat Suriname een lening van 25 miljoen US$ heeft aangevraagd bij het IMF en dat het IMF deze lening heeft goedgekeurd onder de voorwaarde dat uiterlijk per 1 juni, dus na de verkiezing, de SRD zal moeten worden gedevalueerd alsook dat de EBS en SWM hun tarieven zullen moeten verhogen.
  De lening van 25 miljoen US$ is aangevraagd omdat de lening van Oppenheimer niet zal kunnen worden afbetaald.

  Mijn vraag aldus:
  Wie weet of dit welles of nietes waar is achter dit nieuws?

  Tevens vernomen dat van Trikt niet in de gevangenis zit te Commewijne politie post Richelieu doch dat hij in de Luxe Maison van Arthur Oosterling, de huidige directeur van SWM, verblijft welke maar op 1,5 km ligt van het politie bureau.

  Vraag
  Is dit waar? Wie kan er meer over vertellen


  Maak melding
 20. Die man is multi miljonair. Waarom kan hij de arme mensen niet bijstaan!? Hij kan de broodprijs inderdaad naar beneden brengen om de armsten tegemoet te komen.


  gemodereerd
 21. @ Bumblegum, maar wellicht dat jij terug kan naar de schoolbanken . Zal me veder niet verlagen tot jou niveau. Weet je wat mij opvalt bij jou, los van het feit dat een MPP behaarde racist bent….je bent iedere dag op deze site met je ongezouten en waardeloos kritiek. Denk dat jij tijdens de nederlandse lessen bezig was die luizen uit je behaarde kut kop te krabben. Ach, ja…het is nooit te laat om te leren….zou vandaag nog beginnen als ik jou was. Denk dat je aardig wat in te halen hebt….succes met je studie en vergeet niet wat muziek van Robert Nesta op te zetten. Werkt stimuleert…..kraktie bro😜


  gemodereerd
 22. Suriname zal misschien niets voor hun gedaan hebben maar moet dat dan ? Nederland heeft heel veel voor hen gedaan maar toch voelen zij zich gediscrimineerd deze ondankbare natte straathonden.

  Is er ooit een profvoetballer bij jou langs geweest om te klagen over discriminatie meneer Bumblegum? Dat jij deze jongens uitmaken voor ondankbare straathonden slaat nergens op. Maar ja… Jouw leven is vol negativiteit. Je bent blijkbaar niet meer te redden.


  Maak melding
 23. Waldo 17 april 2020 At 13:43
  Mooi initiatief en ook de fernandes broodprijzen gelijk verlagen!
  ****************************

  Is dit je bijdrage ……. V.V.@@Waldo ……. mooi Initatief !!!!!!
  De broodprijzen mogen wat omlaag.

  Dankzij de … Witte Mens … die je uitscheldt … kun je maandelijks een … Bijstandsuitkering krijgen. Ga er zuinig mee om … because hard time is coming.

  M.a.w. Jij en je Paarse kornuiten hebben geen … MOER … te makken.

  Desondanks …… namens de behoeftigen hier in Suriname …. bedankt voor je bijdrage … een mooi Initiatief !!!


  Maak melding
 24. $100 miljoen door President van Suriname verduistert en bedrijven halen nu €1 miljoen op voor bestrijding corona. TRA LA LA, TRA LA LIE


  Maak melding
 25. V.V.@@Waldo … mijn bijdrage …. {N.N} € 1000,– en US 500,–
  Je bent zeker benieuwd naar mijn bijdrage …. a.u.b !!!!!!


  gemodereerd
 26. Suriname is de grootste zwak land wat betreft gezondheidszorg. Afgelopen 10 jaren helemaal verwaarloosd door zelfverrijking van bouta. De miljoen euro moet nimmer naar de regering gaan. Overloper sharmila staat zeker weer te springen om dat geld. De paarse dikke lul is waarschijnlijk nog niet voldoende. Chan heeft haar terecht weggejaagd uit de VHP. Ze is een waardeloze hoer.


  gemodereerd
 27. Meneer Fernandes heeft dit heel goed aangepakt, jammer dat de Regering zijn prioriteiten in dure dienstwagens steekt ipv een goed werkend zorgsysteem. Precies deze regering met name meneer Bouta himself, wil niets van de diaspora’s weten, maar die worden nu wel geacht mee te betalen aan zijn falende zorgsysteem. Wel meneer Fernandes, zolang Bouta zelf nog niet geveld is door de Corana, zal ik hoeveel hartzeer ik er ook van heb geen cent die kant op laten komen. De bevolking die hem in alles steunt mag mee creperen, want zij zijn ook mede schuldig..Helaas moeten ook de goede eronder gaan lijden.😢


  Maak melding
 28. Als je meer dan 30 jaren geld verdiend van het Surinaams volk is het normaal dat je teruggeeft in tijden van nood.
  Ook de DNA leden kunnen hun salaris over de maand april afstaan aan een fonds die zich bezighoud met mensen in nood mer deze crisis.
  Er is genoeg geld bij de Surinaamse zakenmensen. Vergeten dat er miljoenen op zwitserse bank zit van Surinamers
  Waar komen ze met het geld vandaan??


  gemodereerd
 29. Beste mensen, de goede daad van de heer Fernandes heeft een slapende hond wakker gemaakt. Pas maar op Desi komt voor het geld, want neks no fout.

  Gado de wi yepi man.


  Maak melding
 30. BREAKING! – REGERING VRAAGT IMF OM 25 MLN USD LENING
  Van onze mol binnen het Ministerie van Financien hebben we weer harde informatie: De regering heeft hulp gevraagd van het IMF! De Oppenheimer lening kon niet worden betaald. IMF gaat nu inspringen met 25 miljoen USD. Als voorwaarde heeft IMF gesteld dat de EBS en SWM prijzen omhoog gaan. Ook moet de regering verplicht devalueren. Ze hebben wel uitstel tot 1 juni om bekend te maken (na de verkiezingen). Het is niet duidelijk of de verhoogde EBS/SWM prijzen wel nog gaan gelden voor mei.

  Soso paniek in de paarse tent. Moni no de in kas, dan we gaan weer lenen. Zo simpel is dat. belangrijk is dat onze paarse zakken gevuld moeten worden. Voor overloper sharmila is een paar paarse dikke lul genoeg. Meer hoeft ze niet.


  Maak melding
 31. Waldo 17 april 2020 At 21:30
  mul 17 april 2020 At 19:51
  V.V.@@Waldo … mijn bijdrage …. {N.N} € 1000,– en US 500
  ===
  Radjinderkoemar Mul, hoeveel kippen moet je daarvoor nog stelen! kleine boef!
  ****************************

  V.V.@@Waldo … ik hoef niet na te denken of om uit ’s landskas beide bedragen te STELEN.
  De organisatie heeft ze reeds gecashed !

  V.V.@@ Waldo … je hebt geen stuiver om je … Varkensreet … te krassen.
  Niemand heeft iets aan je …… mooi initiatief !!!!!!!!!! Shame on you …. PIG !!!!!!!!!


  Maak melding
 32. Tijdens de watersnood ramp in Nederland na de tweede wereld oorlog moest alle school gaande kinderen in Suriname elke maandag 1 cent meenemen voor weder opbouw van Nederland houdt mijn ten goede maar was tussen 1945-1960 dus suriname heeft heel veel voor Nederland gedaan toen was 1 surinaamse gulden bijna 2 Nederlandse gulden


  Maak melding
 33. Terug blijven kijken en maar mijmeren over het verleden ja dat zal je verder helpen, echt geloof me, gewoon blijven jammeren………………> junkstatus, failed state
  een surinamer die soldaat was verkocht alleen maar pornoboekjes is nu marjonet,
  een president als marjonet, 😂😂😂
  en maar janken over het inbeslag genomen geld van de drugscriminelen van de nps.vhp, abop, pl
  Aj mie boi, a mang dies kong law

  @bumblegum.
  De waarheid doet ze pijn.👍👍👍👍

  Waar blijft
  robg, rbrown, rob less


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES