‘Aantal vrouwen en jongeren op lijsten voor verkiezingen Suriname boven verwachting’

5
'Geen stembussen met reeds ingevulde stembiljetten verstrekt voor binnenland'

“De representatie van vrouwen en jongeren op de lijsten van politieke partijen die deelnemen aan de nationale verkiezingen van mei 2020 in Suriname, is boven verwachting,” aldus Karin Refos, initiator en projectcoordinator van de nationale bewustwordingsampagne Balans in 2020. Deze nationale bewustwordings campagne richt zich op de gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, jong en oud op leidinggevende posities in met name De Nationale Assemblee en de Ministerraad.

In de campagne, die van start ging in januari 2020, worden vooral jongeren aangespoord kritisch te kijken naar wie het land bestuurt bij de verkiezingen op 25 mei a.s. En het eerste succes laat zich meten. Met uitzondering van een enkele partij worden de lijsten op verkiesbare plaatsen van de in DNA vertegenwoordigde partijen, ingevuld door vrouwen en jongeren. “Wij hebben niks aan vrouwen en jongeren onder aan lijsten, tenzij het lijstduwers zijn. Een partij zonder vrouwen en jongeren op de lijst anno 2020, heeft de verkiezingen à priori verloren” zegt Refos.

Met name BEP(51%), VHP(39%), NDP(29%), NPS(31%), PALU(50%), ABOP(28%) en DOE(43%) hebben zichtbaar gewerkt aan die gelijke vertegenwoordiging. De PL(20%), die vorig jaar een lans brak voor een ‘Vrouw als President’ is teleurstellend in met name Paramaribo met 0 vrouwen op een verkiesbare plaats; wel met één vrouwelijke lijsttrekker in Commewijne. Bij de partijen die thans niet in DNA zijn vertegenwoordigd, spant DA91 de kroon met 4 jonge vrouwen als lijsttrekker.

Bij de vorige verkiezingen in 2015 is ook dankzij de nationale OOKZIJ campagne het percentage vrouwelijke kandidaten in de DNA van 0,5% omhooggeschoten naar circa 31% Dit is een wereldquotum. Ook binnen andere instituten zijn vrouwen thans goed zichtbaar.

Naast veel TV, radio, krant en online campagevoering, is bij Balans in 2020 ook ge-focussed op VOS en VOJ scholen, waarbij de informatie reeds deels was geleverd op scholen in Commewijne. Het lag in de bedoeling per 16 maart jl. alle scholen met “first time voters” (18plussers) te voorzien van Balans in 2020 campagnemateriaal. Dit heeft door de COVID-19 maatregelen, waaronder sluiting van de scholen per 16 maart, nog niet plaats kunnen vinden.

Ook het Studentendebat dat op 30 april a.s. zou plaatsvinden op de Anton de Kom Unversiteit wordt verschoven. Vooralsnog worden alle voorbereidingen getroffen dit Studentendebat alsook de LIVE TV debatten met politieke partijen aangepast in uitvoering te brengen per mei 2020. De Balans in 2020 campagne wordt gefinancierd door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en de UNDP.

5 REACTIES

 1. De overloper sharmila is niet gekandideerd. Wellicht is de paarse lul genoeg voor haar. Bij de VHP werd deze graaier eruit getrapt. Nu ook van de ndp?


  Maak melding

 2. Er moeten inderdaad betere voorwaarden en functie eisengesteld worden voor een overheidsfunctie zoals in de regering, politiek, defensie, politie e.d. maar ook in de onderwijs, zorg, douane etc. etc.
  Geslacht, leeftijd, afkomst, geloof e.d. zijn niet van belang.
  Wat wel van belang zijn is kwaliteit, genoten onderwijs, ervaring, integriteit en een status van goed gedrag.
  Dus vooral geen relatie / betrokkenheid in het criminele cirquit, geen strafblad, geen veroordeling in het buitenland, geen verdachte van misdrijf, etc. etc.

  Wij gaan stemmen voor een beter Suriname.
  Wij gaan Suriname redden.
  En jij ? Jij doet toch ook mee.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 3. Goedzo, laat de jongeren het maar overnemen. Laat die
  dementerende Bouta en zijn boevenbende nu plaatsmaken voor de jongeren.Mijn zegen hebben ze.😉


  Maak melding

 4. Sinds vrouwen buitenshuis zijn gaan werken, is het geweld in de samenleving toegenomen. Dat komt mede omdat ook vrouwen nu veel zuipen. Dis vrouwtje, blijf gewoon thuis en doe wat ook moedertje natuur doet: baren, zorgen en verzorgen en soms bestraffen met rampen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.