Burger zelf ook schuldig aan escalatie incident met schietende agent

36
VIDEO: Korpschef keurt handelen schietende agent af

De politie in Suriname heeft dinsdagmiddag uitgebreider gereageerd op onderstaand filmpje, waarin te zien is hoe een burger op de openbare weg geslagen wordt en een agent in de lucht schiet met zijn wapen. Duidelijk is geworden dat de 20-jarige autobestuurder Delvano P. een grote bijdrage heeft geleverd aan de escalatie van dit incident.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden vertelde dinsdag in het programma Bakana Tori op SRS dat het allemaal begon toen de bestuurder op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat staande gehouden werd door de politie. Hij zou zonder kentekenplaat aan de voorzijde hebben gereden.

Volgens Naarden heeft de bestuurder de politie eerst uitgescholden en daarna ook met de dood bedreigd. Hij stak daarbij ook zijn middelvinger naar ze. Vervolgens heeft hij een van de politieagenten gestoten en ook zijn uniform gescheurd. Er heeft zich daarvoor duidelijk meer afgespeeld dan te zien is in het fragment, aldus Naarden.

De man maakte zich schuldig aan wederspannigheid toen hij zich met geweld verzette tegen de ambtenaar die werkzaam is in de rechtmatige uitoefening van zijn functie. Daarop besloot de agent zijn wapen te trekken en in de lucht te schieten. Naarden geeft aan dat dit schieten niet nodig was.

De zaak is volgens de Surinaamse hoofdinspecteur in behandeling en er zullen door de leiding van de politie disciplinaire maatregelen getroffen worden tegen deze agent. Delvano P. zal ook gestraft worden. Hij is in verzekering gesteld door de politie ter zake wederspannigheid, mishandeling, vernieling en bedreiging.

https://www.instagram.com/p/B-9baALFXwS/?utm_source=ig_web_copy_link

36 REACTIES

 1. Hopelijk neemt Delvano een goeie advocaat. Die agent had zo handtastelijk tegen Bigiboi moeten zijn. Maar niet alleen die boksende agent maar ook zijn 2 collegas moeten op het matje geroepen worden want ze hebben niet ervoor gezorgd dat hun collega zich zo misdroeg.
  Het valt mij op dat politie agenten denken dat ze de militairen van de revotijd kunnen kopiëren.
  gemodereerd

 2. Soema no sab fa skowtoe é verteer Soso stront omdat ding mang fout da ding mang abief Kong nanga Wang model meneer naarden wees eerlijk en tak fa ding san dé mie nee jép a mang maar mik oe kba nanga léy torie ding skowtoe fout no soekoe no Wang omweg gie ding mang if Joe kies mie Na mie nékie sai wan mie doe altijk wé soekoe létie soboeng a wroko foe ding mang boeng naarden wees eerlijk ik kijk het hier té frankrijk sranang Na Wang fromoe kondré merci naarden
  gemodereerd

 3. De politieman weet dat hij door zijn uniform zelf te scheuren zijn optreden kan rechtvaardigen. Hij kan makkelijk aangeven dat hij mishandeld is geworden door die heer. Die meneer wordt dan zogenaamd aangehouden terzake wederspannigheid, vernieling en mishandeling. Men gaat je heel wat strafbare feiten ten laste leggen , zodat jij in problemen komt. Een ex minister heeft me verteld dat ze het korps wilde zuiveren.
  gemodereerd

 4. 1 naarden fawaka nanga boi sang é tak mie no doe nex a skowtoe é wiep a mang if Na ing ptieng aksie a kill if Na so a bo wieping

  2 naarden a skowtoe é nak a mang ien ing fésie foe sang omdat a ab ing gong if Joe nak baka jo Dédé

  3 naarden fawaka nanga a skowtoe sang soet a militaire fa wé sja san echt spang édé

  4 naarden fawaka nanga ding kill sang mik ding mang é kroipie lék snékie tap grong
  .WE DOE TOEMSIE A GRONG TAPOE ANO WAA BING NAF GADO WO KIES OENG PAI
  gemodereerd

 5. Schelden doet geen pijn; indien er een overtreding is dan een boete uitschrijven en eventueel voertuig in beslag nemen ; bij strafbaar feit volgt arrestatie; het slaan en schieten was nergens voor nodig; hoewel dit soort types thuis bij de opvoeding duidelijk te weinig slaag hebben gehad;
  gemodereerd

 6. Mie sréf skowtoe fong onschuldig keba ik was 14 ik ging voor me moeder naar de winkel ding Wang tak mie foefoeroe skop mie haarie spang gie mie now ding mang é tja mie go pé mie foefoeroe blijkt uit Na sma sang sab mie boeng ding sma tak nee agent a boi dies oe sab ing heer boeng nawang rustig boi ! Sang ding kill doe meneer de politie tak oke mevrouw maar a boi dies sab ien Wang tra torie ! Ding mang rij om de hoek ding mang saka mie ding mang tak gwa osso zeg nieks Fuck politie van surinaame
  gemodereerd

 7. Ik begrijp die agenten niet yere
  Alles gaat om hun in dit land , wiens a boy no fout maar sinds het al om een agent gaat is de burger dus fout
  Ik was niet daar zo ook de hoofdinspecteur niet wat er hem gezgd wordt dat is dus de waarheid voor hem
  A skowtu sref sab bung bung tak a fout maar i denk ai spang NOOIT hij is agent dus alla san seti kba
  Wat een corrupt land
  WE WILLEN EEN FOTO VAN DIE AGENT ZIJN UNIFORM ZIEN
  gemodereerd

 8. We moeten er voor zorgen, dat we niet alle gevallen over een kam scheren, burgers moeten een ding weten, dat een politie ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn of haar taken gerespecteerd moet worden. Dat ding van mi me frede skowtoe neemt nodeloze vormen aan en zelfs uitdagend naar de ambtenaar. Als de politie jouw maant te stoppen en vraagt om uit te stappen No plij gangster doe het verleen je volledige medewerking… So simpel is het… Het intimideren van een politie ambtenaar is het laatste wat je doet…
  gemodereerd

 9. Schieten was wel nodig na dit onzinnig gedrag van de burger. De agent had hem in zijn smoel moeten schieten. We moeten korte metten maken met dit brutaal gedrag. Zo onstaat moreel verval!!!

  Geweldig Agent! Iem beng brokeng mars.
  gemodereerd

 10. En kan Naarden ons komen uitleggen waar de kogel uit het wapen van deze agent terecht is gekomen?????
  Wat een gevaarlijke situatie,zomaar in de bebouwde kom een wapen afvuren in de lucht.
  En je bent altijd wederspannig als je door een agent zonder reden wordt geslagen of geschopt,volgens hun moet je maar staan en doir hun mishandeld worden alsof je SM neigingen hebt en het leuk MOET vinden.
  Naarden komt zo mooi zeggen dat burger ook zijn deel heeft gedaan maar is dit gedrag van de agent wel goed te praten daarmee.
  VIRIBUS AUDAX betekent nog altijd MANMOEDIG HELDHAFTIG ooooooooohhhhhh hoe moedig en heldhaftig was dit optreden.
  Prade komt ook met zo een halfslachtige uitspraak laatst bij de mishandeling van de bewaker die naar zn werk moest tijdens de avondklok
  gemodereerd

 11. Soms toch zet men zomaar dingen hier neer….als je in een ander land zou rijden zou je dit uithalen zonder kentekennr voorin van je auto te rijden als ze hier in Ned zijn ai a kondre seti maar in suriname willen ze alle regels aan hun laarzen lakken wel a kisi eng mooi ze nemen altijd een loopje met de agenten
  gemodereerd

 12. In suriname heeft een agent altijd gelijk. Naarden neemt het altijd op voor ze. Ongeschoolde kracht en. Geen waardering voor ze
  gemodereerd

 13. In Usa was deze kloot doodgeschoten. Begin te onderzoeken hoe hij aan de auto is gekomen.
  De agenten van vroeger hadden hem in elkaar getrapt.
  gemodereerd

 14. Blakaboy Joe verStang lasie zeker a skowtoe Na Joe famierie a sem tiekie sai nak a blakafowroe é nak a wit Wang wees opgepast
  gemodereerd

 15. Met een wapen voelen ze zich God almachtig saka a la wapen mik oen sjie dan bouw Joe. Al was ik het ook gewoon joe o nak mi? Naarden oen alla mala mop
  Je verdedigt die rotte appels goed! Oen a video no wan ka uniform no priti. Het was gewoon MACHTSVERTOON!! Den skowtoe mi e wan mit din buiten Su dan.zie je hoe vriendje ze zijn. Naarden leer je agenten hoe ze moeten praten. Handen af van de burger
  Kaolo sani
  gemodereerd

 16. Gedrag je en luister netjes, wat de ambtenaar, zeg sommige Surinamers zijn heet hoofdig moest bin soeting, duidelijk


  Maak melding

 17. Soso criminele bende op de kandidatenlijst van de ndp. Moorden, roven, stelen verkrachtingen zijn kenmerken van de ndp.

  NDP-parlementariër Rachied Doekhie is teleurgesteld over de manier waarop de politie van Nickerie het afgelopen week op heeft getreden in de zaak van zijn partijgenoot Rinesh Mangaldeen alias “Barco”, die op verdenking van misbruik van drie dames voor verhoor was opgebracht op het politiebureau. “De man wordt opgeroepen, gehoord en hierna mag hij weer rustig naar huis. Dit kan niet, omdat het om een zeer ernstige zaak gaat. Toen ik districtscommissaris was, werden zedenzaken veel strakker door de politie aangepakt”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. Walgelijk genoeg vindt de volksvertegenwoordiger dat Mangaldeen ondertussen gewoon als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) is geplaatst zonder dat rekening is gehouden met het feit dat twee van de slachtoffers minderjarigen zijn. Doekhie vergelijkt de zaak met het geval van de NPS’er Wayne Telgt die in december 2019 in opspraak raakte in een zedenzaak waarin een minderjarig meisje betrokken was. Daar moest Telgt terstond al zijn functies binnen de groene partij neerleggen, terwijl hij ook niet op de NPS-kandidatenlijst is.


  Maak melding

 18. Het zal altijd een boevenbende blijven en ik vrees dat het in de nabije toekomst het veel erger zal worden. Suriname, ooit een paradijs, wordt nu een hel vooral als ik een paar zeer gefrustreerde creolen op sociaal media hoor roepen dat zij de koelies (scheldwoord voor Hindostanen) een Burundi in het vooruitzicht willen stellen. Nu weet ik dat de creool van nature een grote mond heeft en weinig daden heeft maar er zal maar zo een gek opstaan die de daad bij het woord voegt. Ik hou mijn hart vast.
  Wat ik in ieder geval geleerd heb is dat racisme onder Surinamers vaker voorkomt dan in andere landen. Daarom kijk ik niet meer op als door Surinamers weer over racisme en discriminatie wordt geklaagd. Dan wijs ik fijntjes op de verhoudingen in Suriname.
  gemodereerd

 19. De politie maakt soms misbruik van haar bevoegdheden en overtreedt vaker haar eigen regels. Als sommige personen in een mooie auto rijden, is dat reden voor de politie om die personen aan te houden. Staat volgens mij in geen enkel protocol beschreven. Als je in een bepaald land woont, wordt je door de politie aangehouden omdat je een kleurtje hebt. En je wordt zelfs door de politie doodgeschoten omdat je een kleurtje hebt. In welk protocol staat dat? Als burger trek je altijd aan het kortste eind, ook al heb je als burger geen enkele overtreding begaan. We hebben tientallen voorbeelden daarvan op tv gezien. Ook ten tijde van bepaalde regimes (Hitler, Pol Pot, Musolini) gedroeg de politie zich buitensporig gewelddadig jegens burgers. Als burger mag je voor jezelf opkomen als je van mening bent dat de politie onrechtmatig handelt. De beste manier om voor jezelf op te komen is om het bevel van de politie op te volgen en undercover een filmopname met je telefoon maken, zodat je voldoende en overtuigend bewijs hebt, over het buitensporige gedrag van de politie. Ik raad iedere burger aan om voortaan videobeelden te maken zodra je wordt aangehouden door de politie. Dat is het enige bewijs waarmee jij je gelijk als burger kunt aantonen. En je kunt er ook nog een schadevergoeding voor krijgen als de politie je onrechtmatig heeft behandeld. Stay safe.
  gemodereerd

 20. Door zijn wapen zo te gebruiken blijkt deze agent met zekerheid niet wapenvaardig en wapenwaardig te zijn.
  Het wapen was direct schietgereed en hij ging een handgemeen aan met een doorgeladen wapen in zijn hand. Het had hem afgenomen kunnen worden of af kunnen gaan.

  Dit is een opleiding en management issue waar duidelijk geen aandacht voor is.

  De escalatie maakt duidelijk dat de politie niet adequaat getraind is. Dat moet de leiding zich aan trekken.


  Maak melding

 21. Heet hoofden. Komt door de zon. De hersenen raken oververhit dan krijg je dit soort toestanden. De politie doet zijn werk.
  Het mag niet zo zijn dat de politie wordt afgeranseld door burgers. Wat doet Getrouw ook sopie en een sigaretje roken met Bouta? Burgerlijke ongehoorzaamheid is hier ten voeten uit. Er is al jaren geen respect meer voor de politie. Het dwarsbomen dat zij hun werk goed doen is strafbaar. Sommige burgers gaan buiten hun boekje en hebben de harde hand nodig.


  Maak melding

 22. Gaat Hfd Insp. Naarden ook bekendmaken wat voor disciplinaire straf voornoemde agent gekregen heeft ????? Het GELUL van Naarden is alleen maar om de zaak te sussen.

  Delvano P. verschijnt voor de rechter …. krijgt een voorwaardelijke – of onvoorwaardelijke straf terzake weerspannigheid, vernieling etc. etc.

  En de politieagent …. wat betekent in zijn geval disciplinaire straf …. wat moet ik me daarbij voorstellen.

  Allen die het voor de politie OPNEMEN … weten jullie hoe …. ONBESCHOFT … ON PROFESSIONEEL … agenten zich gedragen tegenover burgers.

  Woorden als … pe ding skawlo oto papiera de …. kmopo nanga mpp … noso mi o soetoe joe mars …. is voor sommigen een normale zaak.

  Ik heb RESPECT voor de POLITIE ORGANISATIE …. maar niet voor de KLOJO’S … die zich politie ambtenaren WANEN !!!!!!!!!!!!!!

  Sommige van de … ik noem ze ongeletterde klojo’s … moeten onmiddelijk ontslagen worden.

  Hoofd Inspecteur Naarden …. na 25 Mei word je als bewaker bij een handelswerk gesteld …. begin alvast te solliciteren !!!!!!!


  Maak melding

 23. Ja ja stoer doen met hun pistool, terwijl ze de grootste criminelen zijn. Was het nodig om een schot af te lossen?
  Tip voor de politie opleiding. Gaan jullie aan de slag met het cognitieve gedeelte van deze agenten. Hun ego’s spelen een grote rol in het functioneren.


  Maak melding

 24. Correctie:

  Hoofd Inspecteur Naarden …. na 25 Mei word je als bewaker bij een handelswerk gesteld …. begin alvast te solliciteren !!!!!!!
  _________________________________

  Hoofd Inspecteur Naarden …. na 25 Mei word je als bewaker bij een handelszaak te werk gesteld …. begin alvast te solliciteren.


  Maak melding

 25. Het zijn allemaal van die kloothommels met een pistool.corrupt tot in hun naad.oplichters.onbeschoft.weten niet te communiceren.bah.


  Maak melding

 26. Alleen in Suriname wordt onrechtmatig handelen van een ambtenaar zo goed gepraat wat een slap gelul… Onwaardig is die ambtenaar geweest onze belastinggelden misbruikt vind ik… In plaats van de korpschef zijn personeel aanleert dat het volk niet gelijk is aan beesten, als die gast normaal gesproken had en die man niet als een beest behandeld en aangesproken had zou het booooit zover gekomen zijn… is echt triest ie Naarden en de korpschef bij elkaar echt allemaal triest he… Echt een bacovenstaat zijn wij nu, waar iedereen de alpha gorilla wilt uithangen dan wordt het goed gepraat triest te denken dat we in het jaar 2020 leven waw.. Dus korpschef u zegt dat de ambtenaar goed gehandeld heeft??????? Want het maakt niet uit hoe de burger zich wilt gedragen jij moet zorgen als ambtenaar dat zaken geordend aan toe gaan en biet andersom in dat filmpje is duidelijk te zien hoe het NIET moet daarvoor wist de ambtenaar alleen macht te vertonen in plaats van het gezag letwel het bevoegd gezag uit te dragen pfffffr jammer jere echt hele grove degradatie voor het gehele politiekorps deze reactie van de politie liever hadden jullie geen moer meer over het incident gezegd echt degraderend is de reactie wel… iedereen weet jullie zelfs dat het zo NIET moet maarja zelfs de politie beledigd dit volk ze zien ons als de makkelijkste en domste massa vandaar dat ze doen wat ze willen pfffffft terwijl het Strafvordering exact aangeeft hoe en wat mag, de politiehandvest voorschriften heeft hoe het moet… Belachlijk en jullie willen respect come on hoe vraagt of beter hoe proberen jullie wat de beelden vastgelegd hebben goed te praten hahahaa dwz zelfs de politie heeft geen respect voor die hele viribus audax qoute van ze maar ze willen wel dat de gemeenschap dat heeft stelletje hypocrieten..
  Echt triest!!!


  Maak melding

 27. In die lug sgiete is seer gefaarlik. Wat as was geraak een foogel?
  Dang se kunne agent ook klaage foo in gefaar brenge fan die liere in die lug.


  Maak melding

 28. Zwakka, je spelling en grammatica is zeer zwak. Werk daar aan aub! Als je niet wilt zal je zo blijven en zal niemand echt naar je willen luisteren omdat je zelf ook niet wilt leren. Maar goed.
  ————————————-
  geachte Korpschef,

  Gelieve deze wetsdienaar niet te hard te straffen. Er was geen enkele keuze.
  Het jong moest worden bedaard omdat het jong geen ouders heeft (gehad) die hem op bepaalde leeftijd bij konden brengen dat men respect moet tonen voor het gezag en te allen tijde instrcties op te volgen. Het jong wist dit niet.

  Persoonlijk denk ik dat het wat beter was geweest dat de agent nog harder had geslagen. Sorry for saying. But some people relly need this. Er moet een traject komen. Een mogelijkheid dat verkeersoverteders als deze een gedwongen cursus volgen. Wat ik snel vind op Google:
  “De Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) is een cursus waarin u leert hoe u zich moet gedragen op de weg en hoe u uw motorrijtuig dient te beheersen. Het CBR verplicht u tot deelname indien uw rijgedrag daartoe volgens de politie aanleiding heeft gegeven.”

  Deze dient zelf betaald te worden door de overtreder.
  Kortom, de politie moet gewoon strenger optreden en de strafwetten moeten veranderen (lees: harder worden). Dit is voor velen namelijk een grap. Dit strontjong wist niet beter en dacht dat hij de politie de baas kon.

  Ik hoop op een zachte straf voor de agent en een harde straf voor de overtreder.
  De agent heeft ook maar zn werk gedaan, niet juist gehandeld, maar wel erger weten te voorkomen! Denk vooral aan dat laatste alstublieft..!


  Maak melding

 29. Wat een l.u.l. verhaal hier van de hoofd inspecteur. Ik zie nergens dat de persoon in kwestie de agent benaderd. Het is juist de agent die de persoon benaderd, klappen uitdeelt en met zijn pistool een schot in de lucht lost.
  Gewoon onnodig geweld, wat de persoon in dit geval ook heeft gezegd of met zijn vinger heeft gewezen. Helemaal als je bedenkt dat er ook nog een andere agent bij was.
  Onnodig geweld.

  En ja, als je zelf verbaal niet sterk in je schoenen staat ten opzichte van de andere en je bent gewapend en de andere niet, dan trek jij je pistool om aan te geven wie het voor het zeggen heeft. Het is niet anders gegaan in 1982, waarom zou het nu anders zijn. Die jongeman mag van geluk spreken.


  Maak melding

 30. Zonder naar die foto en het filmpje te hoeven kijken kon ik je al zeggen dat het om een ZWARTE overtreder van Abra Broki moet zijn. Ding ede tranga moro stong


  Maak melding

 31. Dat was een leuk filmpje want het toonde mooi de mentaliteit aan van dit soort figuren.
  Een grote bek opzetten tegen een agent i.p.v beleefd mee te werken is zeer typisch voor bepaalde (zwarte) figuren.
  Net zoals niet met macht kunnen omgaan en gelijk machtsdronken worden van het hebben van een uniform en een dienstwapen.
  Gelukkig ging het om een zwarte agent zodat de hypocriete zwarte racisten hier niet weer eens afgezaagd kunnen gaan janken over ‘racisme.’


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.