woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidRegering Suriname bespreekt aanpak coronavirus met districtscommissarissen

Regering Suriname bespreekt aanpak coronavirus met districtscommissarissen

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen weekend heeft de regering van Suriname samen met het NCCR en het COVID-19 Managementteam een onderhoud gehad met de districtscommissarissen (dc’s). Dit in het kader van de verlenging van de maatregelen in de strijd tegen het COVID-19 virus. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling roept eenieder op zich te houden aan de genomen maatregelen. Hij kreeg de volgende input van de dc’s:

In het district Para is het op enkele berichten na goed gegaan. In verband met de paasdagen wilden vele mensen richting de recreatieoorden trekken. Door de huidige maatregelen heeft het commissariaat een bericht doen uitgaan om vanwege de partiële lockdown liever niet te komen richting de recreatieoorden. “De mensen hebben zich eraan gehouden. Ik denk dat ons bericht een preventieve werking heeft gehad. In de avonduren is het stil. Niemand gaat langs, met uitzondering van essentiële diensten die vanwege hun werkzaamheden wel over straat moeten zijn”, schetst dc Armand Jurel van Para de situatie in zijn district. Met de politie aldaar is de afspraak gemaakt dat indien het te druk wordt bij winkels, zij tactisch optreden en de mensen vooral wijzen op de sociale afstand en dat per keer vijf personen in de winkel toegelaten mogen worden.

“In het bestuursressort Boven Suriname zijn een aantal maatregelen getroffen, die door de regering en het COVID-19 team genomen zijn, onze lodges zijn afgesloten en we laten geen toeristen toe in het gebied. Aan bushouders die personen vervoeren is gevraagd om maar een derde van het aantal personen te vervoeren per keer. De dorpsleidingen en het Traditioneel Gezag zijn opgeroepen om met hun dorpsgemeenschappen te kortsluiten om de maatregelen na te leven”, laat dc Humphry Jeroe van Boven Suriname weten. Indien er sterfgevallen zijn in het gebied is gevraagd om bij dede oso’s rekening te houden met de sociale afstand en niet meer dan 10 personen bij elkaar te hebben.

Vanuit het commissariaat is aan de autoriteiten gevraagd dat er een screening komt te post Klaaskreek. Iedereen die in het gebied komt moet volgens de burgervader gescreend worden. Voor de politiepost Atjoni is gevraagd om versterking. Niet alleen in de vorm van meer politieagenten, maar ook militairen.

Hoewel in groten getale gehoor wordt gegeven aan de maatregelen, blijft de situatie bij de grensposten een heet hangijzer zegt minister Dikan. “De grenzen zijn gesloten maar de controleposten worden omzeild, waardoor mensen toch illegaal ons land binnenkomen. Wij zijn daarom ook bijeen gekomen om te bekijken hoe beter gehoor gegeven kan worden aan de sluiting van de grenzen en de partiële lockdown”, laat de RO-minister weten. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Terwijl Surinaamse autoriteiten op 10 april zeggen dat de situatie bij de grenzen zorgen baat, luiden de Wayana’s in Zuidoost Suriname al twee weken de noodklok. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, hebben dorpelingen zelf hun gebied afgesloten voor de buitenwereld. Maar illegale Braziliaanse goudzoekers dringen toch binnen. “Ze komen van overal; ze rijden door het bos op een ATV of komen via de rivier als ze zijn ingevlogen, bijvoorbeeld via Lawatabiki of Oelemari”, zegt Jupta Itoewaki, voorzitter Stichting Mulokot Kawemhakan aan Starnieuws.


  Maak melding
 2. En bij de aanpak vd Corona crises doet Boefdraad een greep in de kasreserve met goedkeuring van Bouterse. Mark my words nog voor Mei wordt de grootste bankroof in de Surinaamse geschiedenis gepleegd.
  Het is zo doorzichtig allemaal. Kensenhuis heeft de bal op stip gelegd.


  Maak melding
 3. Heel wat poeha en deze hele regering lapt zoals altijd de regels aan hun schoenzolen.
  Van het volk dwingen om zich aan de regels te houden en zelf de regels overtreden. Het is water naar zee dragen. In de dorpen is de situatie nog erger. Ze zijn gewend te hokken bij en met elkaar. Het korte en lange termijn geheugen gaat snel aan de wandel voor zover ze die hebben.

  Sarie Torie


  Maak melding
 4. Inderdaad moet er op gelet worden dat de indianen niet weer het slachtoffer worden van hebzucht van anderen.In de Amazone zijn er besmettingen bij de Yanomami indianen met een dode.Als de corona zich daar verspreidt,wordt het een genocide.


  Maak melding
 5. waarom wordt de corona virus niet door de Cubaanse Doktoren besproken, die zijn in alles specialisten, kunnen alle problemen oplossen..

  nu kan als hij ziek wordt de moordenaar niet naar Cuba gaan voor beterschap , want de specialisten zijn al in huis..


  gemodereerd
 6. Steeds is het recept van de Fed om meer dollars over de wereld uit te strooien – bijvoorbeeld 5.000 miljard na de kredietcrisis van 2008. Veel van die bijgedrukte dollars kwamen de afgelopen jaren in Azië, Afrika en Latijns-Amerika terecht in de vorm van leningen aan bedrijven of overheden. Die moeten hun geld echter verdienen in lokale valuta’s, zoals de Braziliaanse real, de Indonesische roepia, de Thaise baht of de Mexicaanse peso. Als de dollarkoers gaat stijgen en de eigen munt daalt, worden die leningen peperduur. Iedereen vlucht haastig in de dollar, waardoor de eigen munt nog verder onderuitgaat. En dat leidt telkenmale tot instabiliteit, politieke onrust en zelfs het faillissement van landen. ING beschreef de liquiditeitsoperatie van de Fed deze week als ‘de grootste loodgietersrekening ooit’.

  Rampzalig noemde Paul Volcker, de voormalige voorzitter van de Fed, het vrije systeem van wisselkoersen. Neem de kredietcrisis. Veroorzaakt door excessieve schulden, bonussen, speculatie, falend toezicht en simpele hebzucht. ‘Maar al deze zaken zijn alleen maar mogelijk doordat er geen functionerend internationaal monetair stelsel meer is.’ Met andere woorden: het vrije kapitaalverkeer leidt niet tot efficiënte markten, maar lokt onhoudbare onevenwichtigheden in de economie uit. In een gereguleerd systeem van wisselkoersen hadden de VS zich volgens Volcker niet jarenlang tekorten op de handelsbalans kunnen permitteren met een land, China, dat dat weer financierde.

  Volcker overleed in december. Hij heeft de nieuwe crisis niet hoeven meemaken.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES