woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentTV: Remy Bonjasky op zoek naar familiegeschiedenis in Suriname

TV: Remy Bonjasky op zoek naar familiegeschiedenis in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In het Nederlandse TV programma ‘Verborgen Verleden’ gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Op vrijdag 17 april aanstaande is een aflevering met de in Suriname geboren sportman Remy Bonjasky te zien.

Bonjasky was driemaal wereldkampioen kickboksen. Hij heeft zijn lange sportcarrière nu afgesloten en traint jong talent in zijn eigen sportschool. Hij heeft nu ook tijd om eens uit te zoeken wie zijn voorouders waren, want dat wil hij zijn kinderen graag kunnen vertellen.

Dat hij daarvoor naar Suriname moet, is logisch, want daar zijn zijn ouders geboren. Heel veel meer weet hij niet. Remy hoopt bevestiging te vinden van zijn afstamming van de marrons, de gevluchte slaafgemaakten, die een eigen samenleving opbouwden in de binnenlanden van Suriname.

Dat moeten in alle opzichten sterke mensen geweest zijn; daar wil hij bij horen. Maar hoort hij daar ook bij? Dat zien we in ‘Verborgen Verleden’ op vrijdag 17 april om 20.35u op NPO 2.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Als hij echt op zoek is naar zijn voorouders moet het onderzoek dan niet in Ghana aan de Djuka rivier beginnen ? De kans is namelijk groot dat de roots van zijn voorouders daar liggen.


  Maak melding
 2. @Steenhard de Waarheid.
  Ben ik helemaal met je eens. Ben ook naar Ghana geweest en daar liggen daadwerkelijk het grootste gross van de Surinaamse Afrikaanse roots. Zullen zijn ouders hem vast ook vertelt hebben.


  Maak melding
 3. Ai boy, ik begrijp het niet. Als ik in Suriname ben geboren, mijn grootouders en overgroot ouders ook, en naar alle waarschijnlijkheid mijn bedovergroodouders ook, dan is dat toch de plek om naar je afkomst te gaan zoeken.


  Maak melding
 4. 400 jaar slavernij is geen kattenpis. Je begint in Su en eindigt ergens in Afrika of je neemt de omgekeerde route. De feiten spreken voor zich. Wat levert deze exercitie ons op? Wat betekent het voor Su/Ned? Of gaat het weer om het leed en ellende vam zovelen van ons. Frans Fanon zou zeggen, kom een klaar met je koloniale hebie!


  Maak melding
 5. @Mokro
  Mensen kunnen hier van leren. Vooral als verstandige mensen als Bonkasky dit goed presenteren.
  Er is een serie de Slavernij die gepresenteerd werd door Daphne Bunsbroek en Rouee Verveer.
  Rouee gaat zijn weg helemaal terug, de plantage, naar Ghana en op bezoek bij nazaten van de plantage eigenaren.

  Het zet alles in perspectief. Je bent het resultaat van wat jou gevormd heeft. Denk echter niet dat de NL Welvaart afkomstig is uit de slavernij, slavenhandel en kolonialisme.


  Maak melding
 6. @janny, ze kwamen van de gehele westkust van Afrika, en moesten soms weken door het bos lopen, om te worden ingescheept, o.a vanuit Ghana. Het bloed spreekt en de drang om te weten zal er altijd zijn. Er zijn velen die geen bekende nederlanders zijn en daardoor ook geen gratis reis krijgen aangeboden om hun roots te leren kennen. Gelukkig zal de toekomst ons leren wie of wat wij zijn.
  Clarence Breeveld had een documentaire gemaakt over de route van deze slaven, en er was zelfs een delegatie op bezoek in Suriname, waarbij de bezoekers versteld stonden van hun overleving, aangezien in dezelfde taal kon worden gecommuniseert. Velen zijn nu in de gelegenheid om een DNA test te maken, en zodoende op de hoogte te komen van het traject van onze voorouders. Over de hele wereld is men zoekende geweest en men heeft zelfs geconstateerd dat de historie van de tot slaaf gemaakten in alle heilige boeken staat vermeld, zelfs van hen hen die zich nu voordoen als ons, de Thora, Bijbel en Koran. Het gaat allemaal om de nazaten van Yacob/Israel.


  Maak melding
 7. @ Mokro. De Europeaan lijd nog steeds aan die hebi, van de 1e en 2e wereld oorlog, en haten nog altijd de Duitsers, voor wat ze hun voorouders hebben aangedaan. De ervaren, emotie wordt overgedragen van kind op kind, want als je de gelegenheid hebt gehad je overgrootouders te kennen, dan zijn de verhalen niet mals, zelfs als je het later aan je eigen kinderen verteld over wat overgrootmoeder had verteld, dan voelen zij zelfs ook de zweepslagen, de vernederingen het onmenselijke.
  Wat jij hebi noemt is eigenlijk een trauma en daarvoor is begeleidng nodig, geen van de toen vrij gekomen slaven hebben ooit psychische hulp gekregen, de kerken , deden aan revers psycology, waar bijde schuld van de slavernij bij de slaven werd gelegd. Wij moesten de witte man zien als een regelrechte vertegen woordiger van God, en dat wij nooit mochten tegenspreken of terugslaan. Daar zie je al het verschil tussen hen die nooit zijn gemarteld en onderwezen door de witteman tijdens de slavernij, en de weggelopen slaven. Later werden de zwarte domri en pater ingezet om hun werk, witteman, voort te zetten.


  Maak melding
 8. @ Bumblegun, ik weet niet tot welk ras jij behoort, maar neem bijvoorbeeld de hindoestanen, deze zullen de engelsen en nederlanders dankbaar zijn, dat ze uit de laagste kaste konden komen en doorstromen tot wat ze nu zijn. Als de meeste van zenu terug moesten gaan naar India dan zullen zij wederom kennis moeten maken met de staat van hun voorouders in die tijd.
  Toen de bekende surinamer Roue Vermeer terug ging op zoek naar zijn roots, bleek hij te behoren tot een Ashanti, een koningklijke stam. Dus waarvoor zou hij dankbaar moeten zijn?


  Maak melding
 9. Wel grappig dat iedereen zichzelf graag ziet als de nazaat van een moedige Marron, en niemand de nazaat van een Redi Musu wil zijn. Terwijl de Redi Musu’s toch ook voor veel nageslacht hebben gezorgd, waarvan sommige vast en zeker nog steeds rondlopen….


  Maak melding
 10. Bij MyHeritage kan je bijvoorbeeld ook een DNA-etniciteiten onderzoek laten doen. Zo kom je o.a. erachter wie je voorouders waren vanaf het slavernijverleden. En van sommige families die hun stamboomgegevens hebben bijgehouden, kan je verschillende vertakkingen zien bij welke familielijn je thuishoort. Er was bijvoorbeeld twijfel of de familie Zichem mijn bloedverwant was, totdat we besloten om bij MyHeritage een DNA-onderzoek te laten doen. En daaruit bleek inderdaad dat mijn oma getrouwd was met George Zichem, de broer van wijlen monseigneur (bisschop) Aloysius Zichem. En deze twee broers zijn afstammelingen van Martinus Zichem en Merselina Sanches. Heel interessant dus.


  Maak melding
 11. Bumblegum is een Hindoestaan die dagelijks hier zijn ongenoegen uiten. Hij heeft blijkbaar een behoorlijk hekel aan zwarte mensen, maar hij vergeet waar zijn voorouders vandaan zijn komen. Ze moeten de Hollanders en Engelsen inderdaad bedanken dat ze uit India zijn weggehaald. Het waren de lage kaste die naar Suriname zijn gebracht en nu kijken sommige van deze gasten naar beneden naar andere bevolkinggroep. Bumblegum heeft dat tot zijn specialiteit gemaakt. Hij denkt dat wij hun geschiedenis niet kennen. Hij denkt dat alle Afrikaanse landen arm zijn. Sommige Afrikanen hebben meer geld dat zijn hele familie.


  Maak melding
 12. Mijn bestaan heb ik mede te danken aan de goedhartigheid van de geesten van de Afrikaanse slaven en van de Indianen. Toen ik na mijn geboorte ernstig ziek werd en de artsen mij niet konden helpen, wierp mijn moeder mij uit wanhoop ter aarde en smeekte de geesten om mij te redden met de woorden: “Na now mi kon tyari disi pikin gi un en mi e begi un fu yepi èn. Mi de begi un tangi tangi fu yepi un pikin, mama nanga papa fu na disi doti. Grantangi mi mama nanga papa.” Waarna ik heel snel genas.


  Maak melding
 13. Mooi om te lezen dat Bonjaski op zoek gaat naar zijn wortels. Eindelijk laat hij zijn Surinaamse afkomst blijken. Het is nooit te laat maar het had wel eerder gemogen.

  Las bij sommige dat Ghana naar voren kwam, ik zou afraden om klakkeloos naar Ghana af te reizen, zogenaamd op zoek naar je voorouders. Als je echt met zo’n idee rondloopt, neem dan eerst een gegronde DNA test af en verneem daaruit vanwaar jouw voorouders in Afrika vandaan komen, want het Rare Idee/verzinsel bij Afro Surinamers dat alle voorouders uit het gebied komen waar sinds 1957 de Republiek Ghana zich bevind is een grote fabel/fake news en geld zeker niet voor alle Afro-Surinamers. Maar als je de achterblijfselen van de transatlantische slavenhandel wilt bekijken is Ghana uiteraard 1 van de landen om dit goed te zien.


  Maak melding
 14. Glenn 11 april 2020 At 20:00
  Bumblegum is een Hindoestaan die dagelijks hier zijn ongenoegen uiten. Hij heeft blijkbaar een behoorlijk hekel aan zwarte mensen, maar hij vergeet waar zijn voorouders vandaan zijn komen. Ze moeten de Hollanders en Engelsen inderdaad bedanken dat ze uit India zijn weggehaald. Het waren de lage kaste die naar Suriname zijn gebracht en nu kijken sommige van deze gasten naar beneden naar andere bevolkinggroep….

  Man man man wat ben jij een verschrikkelijk gefrustreerde zwarte keskieshie. Heb je in Holland niets anders te doen? Ga dan je Turkse buren lastig vallen met je gezwetst, steeds om aandacht schreeuwen.
  Mijn voorouders kwamen niet uit Afrika noch uit India.
  Ik noem zowel de zwarten als THE Yellows en bruinen keskieshies of Yapyappies. Hindoestanen noch Chinezen hebben daarover een ongenoegen geuit maar natuurlijk voelen de zwartjes weer gediscrimineerd.
  Tip voor jou : luister eens naar het radio interview van Frans Pinas met die zwarte racistische aap Van Slooten. Dan weet je zeker dat ik gelijk heb dat racisme onderdeel is van de Surinaamse cultuur.


  Maak melding
 15. Mooi om te lezen dat Bonjaski op zoek gaat naar zijn wortels. Eindelijk laat hij zijn Surinaamse afkomst blijken. Het is nooit te laat maar het had wel eerder gemogen.

  Als hij echt zo trots op zijn Surinaamse afkomst is, welke bijdrage levert hij om het leed van het volk te verzachten ? Steunt hij het volk ???
  Ga aub terug naar Nederland en deel je Surinaamse trots op afstand.


  Maak melding
 16. @Sang, ze zitten in de RK,EBG en andere kerken, en willen geen afstammeling van een tot slaaf gemaakte willen zijn.Het zit in een druppel bloed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES