maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident vraagt gestrande reizigers in het buitenland nog geduld

President vraagt gestrande reizigers in het buitenland nog geduld

-

Does Travel - naar Suriname

President Bouterse heeft zich in zijn speech vrijdagavond ook gericht tot de Surinamers, die in het buitenland gestrand zijn, nadat het luchtruim in Suriname bijna een maand geleden werd gesloten om het coronavirus.

“Aan de mensen in het buitenland, wil ik zeggen, ik weet dat u Suriname mist en graag zo snel mogelijk terugkomt. Echter hebben wij de verantwoordelijkheid om alle zaken op orde te hebben, zodat u veilig terugkomt, en we ook hier de zaak containen” aldus de president.

Op dit moment zijn er 893 mensen uit Suriname gestrand in het buitenland, waarvan 603 in Nederland. Deze mensen hebben nog steeds geen idee waneer ze terug kunnen.

In eerste instantie zou dat voor Pasen zijn, maar dat ging niet door.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

35 REACTIES
 1. Bericht:
  “De gestrande Surinamers in Nederland, die in het land vertoeven sinds 14 maart toen het luchtruim gesloten werd door de regering, raken ongeduldig. In een WhatsApp-groepschat hebben ongeveer honderd personen dagelijks contact met elkaar en delen zij oplossingen en hun zorgen.

  Intussen heeft het COVID-19-managementteam meegedeeld dat de gestrande passagiers in Nederland, niet voor het paasweekend terug worden gehaald. Advocaat Irene Lalji die ook gestrand is, zegt in gesprek met Suriname Herald, dat het steeds moeilijker wordt.

  “Er is bijvoorbeeld een zwangere mevrouw. Er zijn zieken. Er zijn oudjes, kinderen en mensen die geen opvang meer kunnen krijgen bij hun familie en ook noodgedwongen geld moeten lenen”, aldus de advocaat. Zij hebben allemaal een retourticket. De tickets zouden volgens haar met overeenstemming van de overige maatschappijen overgeboekt kunnen worden naar de SLM. Op zo’n manier verdient de SLM.

  De advocaat heeft ook de kwestie van de kosten van overheidsquarantaine tegenover thuisquarantaine bekeken. Zij is van oordeel dat overheidsquarantaine de staat veel meer kost in vergelijking met thuisquarantaine. Denk maar aan voeding, drank, beddengoed, nutsvoorzieningen en hygiënische artikelen.

  Lalji stelt voor dat de overheid niet de volle veertien dagen hanteert voor overheidsquarantaine, maar twee dagen en dat personen na goedkeuring van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) worden overgeplaatst in thuisquarantaine. Het probleem is volgens haar, dat mensen zich niet houden aan de regels. De advocaat stelt daarom het gebruik van GPS-bandjes voor, het tekenen van een contract met een boeteclausule en het halen van kleinere groepen.

  Het aanschaffen van GPS-bandjes zou de overheid volgens haar minder kosten, dan het opvangen van de repatrianten voor veertien dagen. Ten aanzien van het afhalen van de passagiers zou dat kunnen in groepen van driehonderd of minder.

  Na twee weken kan de volgende groep worden opgehaald en worden dan de GPS-bandjes weer gebruikt. Na afloop van de totale repatriëring van Surinamers, kunnen de bandjes volgens haar gebruikt worden voor de gedetineerden, die in het openbaar werken of met proefverlof naar huis mogen.

  “We kunnen dan sneller worden opgehaald. Torarica heeft al honderd kamers ter beschikking, terwijl het Zorghotel ongeveer tachtig plaatsen heeft. We bieden oplossingen, want we willen naar huis en willen concreet een datum horen. We zijn niet ziek en kennen onze verantwoordelijkheid”, zegt ze.

  Volgens Lalji vormt de groep geen risico en wordt ze dus onnodig opgehouden in Nederland. “We hebben belangen in Suriname en lopen groter risico naarmate we langer hier blijven.”

  De gestrande groep bestaat volgens Lalji uit gezonde personen, dus mensen zonder klachten van COVID-19. “De zieken hebben andere onderliggende problemen, zoals blaasontstekingen. Er zijn ook mensen die een operatie in Suriname gepland hebben”, benadrukt Lalji.”
  ——————————
  Echt gierig dus!


  Maak melding
 2. Wat een domme advocate,overboekingen naar SLM en dan met welk vliegtuig. Voor enkelband is het te laat en de zwartjes in Suriname zullen dat weer zien als slavernij boeien om hun enkels. Baas heeft zijn shit niet voor elkaar. Afgelopen jaren hoor en lees ik,ziekenhuis hier,en daar gebouwd of verbouwd, Cubaanse artsen waar en wat hoor je nu van ze????


  Maak melding
 3. ik weet dat u Suriname mist maar even nog geduld ….. laat de president maar een reden verzinnen waarom deze mensen een junk state zullen missen. 100% zeker dat als deze mensen een verblijfsvergunning voor Nederland zouden kunnen krijgen, zij daarvoor kiezen ipv terugkeer naar Suriname. Deze man lijdt aan grootheidswaanzin.


  Maak melding
 4. Waarom zijn de mensen niet terug gevolgen, met de 5 lege KLM vliegtuigen die in Suriname mensen daar zijn komen op halen .

  NDP Regering heeft zelf in 10 jaren nooit een Ambassadeur in Nederland laten komen .

  In NDP denk men ,dat zij de zon en maan laten op komen en laat schijnen .


  Maak melding
 5. Heb geduld mensen, als de lening rond is worden jullie opgehaald. Forget it. Met de lening gaan ze uien en aardappelen kopen en jullie entertainen met een tralala lied uit je kinderjaren.


  Maak melding
 6. SLM is failliet. De regering wil geen geld geven om een ander toestel in te huren voor repatriëring. Het zijn Surinamers, dus plicht van de overheid. Maar zoals gebruikelijk laat mpp bouta het volk weer in de steek.

  Chan zou het anders aangepakt hebben. Chan is transparant. Er zijn heel veel rijke landen die Suriname wil ondersteunen, maar mpp bouta en co willen niet. Anders kunnen ze meer stelen en roven. Afrekening en bevrijding is nabij.


  Maak melding
 7. godweet is hun woning in suriname allang gekraakt en leeggedragen.
  Veel van deze mensen hebben een baan in suriname.
  Ze hebben dagelijkse kostenposten en verplichtingen.

  De president denkt alleen aan zichzelf.

  op gegeven moment worden deze mensen ontslagen. Wil hij dat????

  Denkt hij wel na???

  Richt een quarantaine ruimte met veldbedden in ergens op matta. Zoveel plek.
  De militairen zitten toch met hun ballen te spelen in de kazerne. Evenals de politie. Ze houden zich bezig met soso ka.

  Screen de mensen daar.

  Het lijkt nu alsof bouta het vliegtuig niet eens kan tanken en betalen.

  Vraag de klm. Die brengt ze wel voor je naar huis.

  600 in nederland is 2 vluchten.


  Maak melding
 8. Er zijn toch mensen welvarend geworden onder de ndp regiem. 893 in NL en nog meer in dr USA. Goed dat de ndp hun daar laat. Kunnen ze denken.


  Maak melding
 9. Off Topic
  Is er iets bekend over van Trikt? Want het is alles wat Corona slaat en alle andere zaken die ook urgentie hebben daat hoor je niets van zoals
  Van Trikt
  De nieuwe valuta wet
  Hoefdraad of hij we of niet de overeenkomsten met de CBvS heeft opgestuurd naar DNA
  Hoefdraad dat de begroting is aangepast
  Hoefdraad dat de jaarrekening van de CBvS t/m 2019 ter beschikking is
  Hoefdraad dat de aflossing van lening en rente medio april beschikbaar is
  etc

  Is de Corona virus een zegen voor de huidige coalitie regering?
  Tja misschien dat Abdoel het weet of Misiekaba of Bouva ja of zelfs enkele bijzondere forum leden


  Maak melding
 10. Op de personferentie wel met een grote mond zeggen dat de gestrande reizigers voor pasen teruggehaald zullen worden en nu moet men dat inslikken en zeggen dat dat niet gaat lukken. Bijna wil ik de conclusie trekken dat er fake nieuws wordt verstrekt op de persconferenties.

  Het voorstel voor een arm- of enkelband met een GPS tracker is ook niet slecht want daarmee kan toezicht gehouden worden dat ze het huis wel/niet verlaten tijdens de quarantaineperiode.
  Men hoeft dan alleen maar regelmatig een paar contoleurs eropaf sturen om langs de adressen v.d. mensen te gaan om fysiek te controleren dat de band niet doorgeknipt is geworden.

  Dat zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan 24 uur/14 dagen lang toezicht door een ingehuurde security guard waar ook nog een chemisch toilet en beschutting voor geregeld moet worden.


  Maak melding
 11. Ook het rijke Nederland met veel meer intercontinentale vliegtuigen tot haar beschikking heeft grote moeite om gestrande passagiers uit het buitenland terug te halen. Voor het minder rijke Suriname zal een dergelijke klus ook behoorlijk zwaar zijn. Maar de regering van Suriname doet haar best omdat er aan heel veel nationale en internationale formaliteiten moet worden voldaan.

  @jojo / @Bigi Sma
  De staatsschuld van Suriname bedraagt in 2020 ruim 2,5 miljard US Dollars. Suriname heeft een inwoneraantal van 563000 zielen. Per hoofd van de bevolking bedraagt de schuld 2,4 mld Us Dollar / 563000 = 4263,- US dollar per hoofd van de bevolking. Dit is peanuts voor een land als Suriname dat rijk is aan grondstoffen. De Vlaamse regering van België zit nu met en schuld van 2,5 mld Euro alleen maar door getroffen corona maatregelen die het heeft moeten treffen. Wij mogen daarom ook heel blij zijn dat Staatsolie Suriname een grootverdiener is voor de staat Suriname. De leningen om het land tot ontwikkeling te brengen worden daardoor niet afgewend op de bevolking. Dit systeem is heel geniaal. Dit waar verhaal durven VHP en NPS niet aan de bevolking te vertellen. Zij proberen alleen met leugen en bedrog de bevolking op het verkeerde been te zetten. Foei Toch………!


  Maak melding
 12. Staats Olie bestaat al bijna 40 jaren en is nu verpand aan lening op lening .

  Staats Olie moet zelf geld gaan lenen om te investeren in grote Olie Industrie .

  Laten de gasten van NDP een idee of bedrijf op zetten dat een product levert dat ge exporteert kan worden .

  Noem een paar producten in Suriname wat men nu of binnen 5 jaren kan produceren tot een eind product in Suriname .

  Zelf ben ik van NPS met mijn lagere school opleiding heb ik producten dat je binnen 3 maanden kan exporteren in de heel Regio .

  Wij van de Oppositie gaan productie bedrijven op zetten zo dat jong en oud een werk kunnen vinden .


  Maak melding
 13. Het gaat niet om de staats schuld, het gaat dat NDP regering in 10 jaren 2.5 miljard heeft gebruikt .

  En in de praktijk in de samenleving zie je toch veel armoede ,dat mensen de brug van NDP naar beneden strengen om dat de ellende van beleid zo te ontkomen .

  Wat voor bedrag heeft NDP Regering op de Centrale Bank van Suriname in 10 jaren op gebouwd .


  Maak melding
 14. Met dank aan NDP gaat de zon en maan op .

  Weet jij wat dat wel zeggen dat je door je eigen volk woord onderdruk .

  Laten de beleid medewerkers hoogopgeleid naar 1 voor 12 kijken en daar oplossingen brengen .

  Zelf 1000 kilo mais kunnen ze in NDP produceren .


  Maak melding
 15. Produceren van productie blijf in de hoofden van NDP medewerkers ,maar het komt nooit uit het beleid in de praktijk .

  Welke bedrijven hebben ondersteuning gekregen om een productie lijn op te zetten in Suriname van de NDP Regering .

  Zie maar Bacoven fabriek 1500 man en vrouw staan zo op straat NDP Regering heeft weer geen ondersteunen of over te nemen er weer geen geld .


  Maak melding
 16. Zelf de rijst boeren in Nickerie moeten bedelen voor olie om de pompen te Wakay te laten draaien voor de bevloeien van de rijst arealen .

  Indien geen water heb kan je geen rijst productie op voeren in Nickerie .

  Stelletje geluk zoekers zijn ze in NDP Regering en dat is van af 1980 .

  Telkens maar komen lullen over Ceo politiek of koloniale tijd .

  De gronden zijn daar , de kolonisten zijn al lang weg ,laat NDP nu bewijzen dat ze Cacao en katoen kunnen produceren .


  Maak melding
 17. Suriname of zuid America zijn rijk aan grondstoffen ,noem een paar ,en geeft aan hoe je een eind product kan maken .

  Noem een productie lijn op waar er 200 tot 500 mensen kunnen werken vraag aan NDP schrijvers en beleid medewerkers .


  Maak melding
 18. De verharde wegen zijn sedert 1950 en 1970 gemaakt .

  Brokopondo stuwdam is door je voorouders gebouwd niet door NDP.

  Staats Olie leeft op de poft van geleend geld .

  In welk jaar is de onderzoek gedaan aan Olie is dat Ramon Abrahams .

  Telesur gebouwd door NDP in 1965 projectleider Boereveen

  STVS gebouwd door NDP in 1968 door NDP projectleider Bouterse .

  SRS Radio Limbo gebouwd in 1969 projectleider Limbo en sloten

  Ga lekker produceren kan je nog wat verdienen voor de NDP schurken .

  Laat W C Hooghart katoen en Cacao gaan planten de kolonisten zijn al lang weg .


  Maak melding
 19. NDP Regering heeft de Surinamers tot bedelaars gemaakt .

  Lees maar Ramon Abraham zij in Nickerie donderdag wij bepalen voor het volk .

  Kan het volk dan niet zelf bepalen ,of macht het volk dat zelf niet meer .


  Maak melding
 20. Alle doden die daar vallen in Suriname is de schuld van het beleid van NDP Regering .

  Door armoede en uit zichtloos in het leven gaan mensen over de domme brug van NDP strengen .

  Laat NDP Regering wat veiligheid handelingen op de brug plaatsen zo dat er geen mensen daar van de brug strengen .

  Noem jij een productie lijn dat ik geld kan krijgen van de Regering van NDP .


  Maak melding
 21. Olie industrie praat men over een nieuwe Raffinaderij dan moet je al 5 tot 8 miljard USD hebben voor een Raffinaderij van een productie van maar 100000 barrel per dag .

  Olie industrie is geen vet pot ,wanneer haal je het geld weer er uit ,dan is het na 25 jaren .


  Maak melding
 22. Een hoop geschrijf, de Surinamers zien graag oplossingen ,wie wel met deze tijd nog mensen bedelen voor een pakket met levensmiddelen .

  Laat Boereveen en Graanoogst een paar woningen bouwen voor de mensen van 1 voor 12 .daar hebben ze ook huizen nodig .

  Misikaka hoe ga je huizen bouwen voor de gezinnen met een inkomen van 350 SRD


  Maak melding
 23. Wie heeft de investering of uitbreiding van Staats Olie gestart en in welk jaar is de uitbreiding begonnen .

  Staats Olie is verpand door NDP Regering , is dat niet zo .

  Daarom had nieuw front de grote Goud industrie op gezet met de Canada .

  Hoeveel mensen werken nu in brokopondo en Nassau gebied


  Maak melding
 24. Laten de mensen met oplossingen komen voor de mensen van 1 voor 12 .

  1 VOOR 12 is een programma dat tijdens de Regering Bouterse is ontstaan .

  Heeft NDP Regering nu 1000 kilo mais te koop in Suriname .

  Waar staat de 5000 hectare Cacao dat NDP Regering zou planten ik heb zelf naar de vergaderingen gekeken .

  Zie jij een Cacoa of Cocos aanpant van maar 5 hectaren in Suriname van NDP.


  Maak melding
 25. Laat Dilip Sardjoe een paar huizen bouwen voor de sociaal zwakkeren ,wie is de Sardjoe .

  Laat Abrahams aan geven hoe hij huizen kan bouwen voor sociaal zwakkeren met een loon van 1000 SRD

  Met welke grondstoffen gaan de geleerden van NDP huizen bouwen voor gezin in Suriname .


  Maak melding
 26. Hoeveel goud heeft de Centrale Bank van Suriname in de kluizen ,

  Zelf de een Cambio heeft meer geld dan de staat Suriname onder NDP Regering .

  Weet je wat dat wel zeggen, dat de Surinaamse banken zelf deze Regering geen geld meer leent .

  Schande schande van een Regering in Suriname .

  Hier in Nederland kan de Regering gewoon bij de banken geld lenen of bij de Centrale bank .


  Maak melding
 27. @Waldo 11 april 2020 At 20:16

  “Wat voor bedrag heeft NDP Regering op de Centrale Bank van Suriname in 10 jaren op gebouwd .
  =========
  Frontregering had weliswaar wat deviezen op de centrale bank waarin Vene en Telting dagelijks een bad konden nemen net als Dagobert Duck. Voor de rest hebben zij nauwelijks in grote projecten geïnvesteerd.”

  U laat wel heel veel weg.

  Onder Venetiaan is:
  1>> De raffinaderij is door Venetiaan I gebouwd.
  2>> De pijpleidingen van de bronnen en van Tout li Faut naar Paranan zijn onder Vene I gemaakt.
  3>> Staatsolie Power Company Suriname 1ste en 2de fase is door Vene III gepland en gerealiseerd.
  4>> Staatsolie Powercompany Surname 3de fase is door Vene III gepland en gefinancierd.
  5>> De renovatie en upgrade van de raffinaderij is door Vene III voorbereid, gepland en gefinancierd.
  beste Waldo de Fluor Daniels heeft de basic ontwerp en engineering gedaan tot out put spec.
  Vene III heeft design en build aanbesteed aan Saipem

  De idioten van Bouterse co hebben toen het goed ging de overeenkomst met Saipem opengebroken en de financiering plannen genegeerd beste Waldo.

  1>> De Design & Build overeenkomst is vervangen een fraude gevoelige Enginering en Procurement waardoor er enorm veel meer kosten ontstonden en de output nu minder is dan gepland.
  2>> Vene had de financiering gepland met een o.a. de eerste obligatielening. 50% uit ingehouden winst en 50% met leningen. Omdat dat Bouterse de winsten van staatsolie allemaal nodig had en Staatsolie kon lenen omdat de olieprijzen hoog waren is de heleverbouwing gefinancieerd waardoor Staatsolie in 2015 in zwaar weerkwam toe Suriname geen geld had om haar aandeel in Newmont te betalen.

  Beste Waldo Staatsolie is vanaf 2010 door de regering Bouterse geplunderd omdat ze steeds geld te kort kwam.


  Maak melding
 28. @ Waldo 11 april 2020 At 20:51
  “De investering van staatsolie in blok 58 gaat Suriname tientallen miljarden dollars opleveren. Is de kip van staatsolie die gouden eieren gaat leggen. Dankzij deze regering.
  De oppositie heeft geen enkele bijdrage hierin, nul komma nul.”

  U bent weer involledig en eenzijdig en met desinformatie bezig.

  Bron Gov.sr
  2. Sinds wanneer hebben er exploratie-activiteiten voor de kust van Suriname plaatsgehad ?
  In de jaren 60 ,70 en 80 is men al op zoek gegaan naar olie voor de kust van Suriname.
  De verwachtingen vanaf de laatste 7 jaren waren zeer positief.

  Beste Waldo er is ook onder Vene II en III exploreert. De wereld markt omstandigheden zorgen er voor dat de betrokken buitenlandse maatschappijen bereid zijn om te investeren. Als zij kommen gebeurd er iets.
  Dat er olie gevonden is zou Vene nog Chan tegenhouden en is zeker niet de verdienste van Bouterse, Jharap, Waaldijk, Elias, Hok of wie dan ook.

  U en de regering zijn alleen heel goed in het verkopen van de huid van de beer terwijl u zelfs niet het geld heeft om de kogels te kopen en het geweer kapot is.


  Maak melding
 29. @ Waldo

  “1 Op 31 december 2017 had Staatsolie voor US$ 277 miljoen in de mijn geïnvesteerd”

  Hier moest staatsolie inspringen voor de staat die dus volgens u maar liefst incl rente etc. $ 277.000.000 betaald heeft voor 25% van het aandeel Newmont terwijl er in 2010 een deal van Vene III klaar lag om voor 20% aandeel $ 100.000.000 te betalen.
  Voor 5% meer aandeel is volgens u maar liefst $ 177.000.000 meer betaalt. plus dat de inkomsten met 3 jaar, door het her onderhandelen door Bouterse, vertraagd zijn.

  Newmont haar hoofdkantoor in Denver heet het Cashregister (door haar vorm) als ze daar Suriname horen krijgen ze spontaan een lag bui.

  beslist geen goede deal.

  “>> Vanaf begin 2020 is het verantwoordelijk voor het beheer van de waterkrachtcentrale bij het Brokopondostuwmeer.”

  1>> Allereerst heeft Wijdenbosch een meer dan achterlijke Power Purchase Agreement gemaakt met Suralco/Alcoa waardoor Suriname voor de winst van Suralco zorgde.
  2>> De MOU is DNA breed afgewezen. De DNA vond bewezen met wetsteksten dat de dam al op 01.01.2016 van Suriname was. Ofwel Suriname heeft 4 jaar te betaald voor elektriciteit die al van haar was.
  3>> De lening van bij Oppenheimer om de dam in bezit te kunnen krijgen kost Suriname nu ongeveer $ 16.000.000 aan rente omdat EBS wel geld kreeg voor de stroom maar dat Suriname er niet voor betaald had. Nu moet er geen $ 111.000.000 in 3 jaar afgelost worden maar $ 125.000.000 plus $ 16.000.000 aan rente. Beter gezegd de eerste 4 jaar voordeel op de dam wordt betaald aan OPPENHEIMER omdat Hoefdraad en Sardjoe zaten te rommelen en het geld op is.

  Staatsolie is nu weer geplunderd beste Waldo en dat kwam boven water toen op 19 maart Oppenheimer vast stelde dat Suriname in default was en Boefdraad dood leuk melde dat Staatsolie geen geld meer had voor dividend betaling.

  Alle geld verdwijnt omdat Boefdraad dom en koppig is en Bouterse geen idee heeft wat hij doet.


  Maak melding
 30. @ RobG

  “@jojo / @Bigi Sma
  De staatsschuld van Suriname bedraagt in 2020 ruim 2,5 miljard US Dollars. Suriname heeft een inwoneraantal van 563000 zielen. Per hoofd van de bevolking bedraagt de schuld 2,4 mld Us Dollar / 563000 = 4263,- US dollar per hoofd van de bevolking. Dit is peanuts voor een land als Suriname dat rijk is aan grondstoffen.”

  U rommelt weer met de feiten Bureau voor Staatsschuld laat vanaf het 3de kwartaal 2019 geen rapporten meer zien. Ze indiceren per januari 2020 een Schuld van SRD 22.000.000.000 voor de CBvS Koers is dat $ 3.000.000.000 voeg daar aan toe wat er de afgelopen weken bijgekomen is, de voorschotten , de middelen uit de reserves, de schatkist papieren en nu weer SRD 400.000.000 en de echte schuld is $ 3.500.000.000 heel wat meer dan uw bedrag tegen de reele koers wordt dat al snel SRD 62.000/ per Suriname van van nul tot honderd jaar oud.
  Qua verhouding met het BNP komt het op ruim 110-120% uit en dan zit Suriname in de buurt van Italie alleen de komende 7 jaar nog zonder terug verdien capaciteit,

  U rekent Suriname rijk aan bodemschatten. Dat is iets wellicht waar is echter Suriname is niet bij machte zelf te beslissen wat te doen zoals Noorwegen of … Suriname is afhankelijk van Multinationals die weer afhankelijk zijn van markten en van financiers.
  Er wordt ergens in Parijs bij Total of in Denver bij Newmont of in Toronto bij IAM Gold en hun financiers besloten of de bodemschatten waarde krijgen en hoeveel Suriname mag ontvangen en hoeveel zij zal moeten inbrengen om mee te mogen delen.

  U draait de zaak om en rekent alle inkomsten als resultaat voor Suriname terwijl de offshore bedrijven wel bepalen waar de winst valt en wat Suriname gaat krijgen.
  U vergeet verder de factor tijd. De opbrengsten worden pas over een jaar of 7 zichtbaar en dan over een jaar of 15 uitbetaald.

  Als men zo door gaat met potverteren in de hoop op giga winsten in de toekomst dan is over 7 jaar de schuld zo hoog dat die net afbetaald kan gaan worden met het aandeel van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES