zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis'Suriname was niet klaar voor onafhankelijkheid'

‘Suriname was niet klaar voor onafhankelijkheid’

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname werd in 1975 onafhankelijk, maar volgens de Nederlandse oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk was het land daar nog niet klaar voor. “Geen enkel land is daar ooit klaar voor”, vertelt hij in zijn onlangs verschenen boek.

Volgens de oud-minister hebben de Nederlanders als koloniale machthebber enorm huisgehouden in het land. “Het was een Nederlandse constructie. De grenzen waren door Nederland bepaald, de bevolkingssamenstelling was het resultaat van koloniale opstelling” aldus Pronk tegen NPO Radio.

“De bestuurlijke capaciteit van Suriname was gering. Het land was niet in staat om zelf de democratie te dragen en de economie op gang te brengen. Daar maakte men zich zorgen over. En die zorgen waren terecht”, vertelt Pronk.

Hij gaat ook in op de etnische tegenstellingen in Suriname. Die waren volgens het gevolg van de Nederlandse opstelling. “Wij hadden daar tot slaaf gemaakte Afrikanen, mensen uit India en Java naartoe gebracht. De niet geïntegreerde samenleving was onze schuld” aldus de oud-minister in zijn boek.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

64 REACTIES
 1. Dit wisten we al en zijn verder gaan bouwen aan de werkelijke onafhankelijkheid en dat ptoces begon op 25 februari 1980. Dus dit is, ook al spreekt hij de waarheid, althans een deel daarvan, achteraf geleuter.


  Maak melding
 2. menr Pronk heefd wel gelyk in zn pleidooi, maar achteraf is dat duidelyk geworden
  hy heefd in de keuken kunnen kyken dus weet als geen ander hoe onrechtvaardig het koninkryk gehandeld heefd ,maar waren wy niet uit het koninkryk gestapt dat hadden we nog 100 jaar koloniale onderdruking gehadt
  De keiharde waarheidt is dat Menr PENGEL de aanzet tot onafhankelykheidt heefd gegeven
  en terecht ,want Nederland wilde zich niet distanceren in kwestie Zuid Africa ,1968 (Soweto)
  Toe heefd De toenmalige PREMIER van SURINAME gezegd .Dan rest ons nog maar een ding tedoen, UITSTAPPEN uit het koningkryk der nederlanden,men heefd kort daarna door nederlandse invloedt de REGERING PENGEL laten vallen ,en kort daarna overleed deze MENEER , anders was Suriname vandaag de dag alles anders verlopen
  Het koninkryk is desondanks door blyven modderen in de Surinaamse politiek
  en zo de coruptie een 52 ste lid van het parlement gemaak
  ik zal niet verder gaan want dan zou ik het dossier rondt 1980 gaan bloot leggen en dat mag pas na 2040, Laat een ding duidelyk zyn er bestaat geen revolutie met 15 doden
  aken en keulen zyn niet in een dag gebouwd, alles op zn tydt
  PRESIDENT u bent het of u bent het niet? een staat regeer je niet met een slape lach en een halve Democratie ,maar streng en oprecht .en dat weet u ,COME ON PRESS


  Maak melding
 3. Krolis van Palu Bruma van PNR en Bokasa Boterse dachten dat zij het beter konden doen .

  Tolale verkeerde inschatting van de schurken van de staatsgreep van 1980 .


  Maak melding
 4. Krolis van Palu Bruma van PNR en Bokasa Boterse dachten dat zij het beter konden doen .

  Tolale verkeerde inschatting van de schurken van de staatsgreep van 1980 .


  Maak melding
 5. Geachte schrijvers, zou het niet beter zijn uw krachten te bundelen in plaats van kutterwaals te schrijven en trouwens de meesten zijn hersenloze klabakken


  gemodereerd
 6. In 1950 dan had je al Surinamers die het streven hadden om onafhankelijk te worden van Nederland .

  Zie maar wanneer India vrij is geworden van Engeland .

  Zie wanneer zuid africa onafhankelijk is geworden tijdens Mandela .

  Moest Suriname ook wachten tot na zuid africa


  Maak melding
 7. er bestaat geen land op deze planeet waar de President of Dictator door het hele volk gedragen wordt je zal altydt tegenstanders hebben, dus een goed beleidt voeren waar men zich in kan vinden is de beste optie


  Maak melding
 8. Kortom een verdeel en heers politiek toegepast a la Julius Caesar en ons afhankelijk gemaakt van de laten halen gedachte. Ze hebben ons nooit leren produceren en goede huisvaders te zijn. Ze hebben de zwarten ook niet van hun plantage – en landbouwtrauma’s afgeholpen. Als de Javanen en Hindoestanen nooit geweest waren zouden wij nooit iets aan de landbouw hebben gedaan. En zo kan ik veel meer dingen opnoemen.


  Maak melding
 9. Jan Pronk is een rechtschapen mens. Hij is niet te beroerd de vinger op de zere plek te leggen en voor zijn gedeelte de verantwoordelijkheid te nemen. Waren andere Nederlandse ministers maar zo geweest. Dan had je ook niet dat gedoe van het op slot zetten van dossiers. Er is wel een verschil tussen onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Onafhankelijk ja ,zelfstandig ,nee. Surinamers hebben elkaar uitgebuit. Ze konden niets anders omdat ze zo opgevoed waren door de kolonisator. De tegenstelling tussen arm en rijk is gewoon te groot. Niet voor niets is er een revolutie gepleegd. Nederland was het eerste land dat de revolutie een warm hart toedroeg. Gemakshalve werd er niet gesproken over de onrechtmatigheid van deze staatsgreep. De rol van Nederland is absoluut niet goed te keuren. Het is wispelturig naar gelang de situatie. En daarom moeten Surinamers hun eigen wegen zoeken. Jan Pronk is een rechtschapen mens. Thanks.


  Maak melding
 10. Vanaf 1954 had SU zelfbestuur. Eerst in de vorm van autonomie/zeldstandig land binnen het koninkrijk en vanaf 1975 in de vorm van staatkundige onafhankelijkeid.

  Het is andere landen gelukt om in enkele decennia te ontwikkelen van Derde Wereld land naar Eerste Wereld land terwijl ze niet eens de beschikking hebben over de grote rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen zoals SU.

  Dat SU na 66 jaren van zelfbestuur nog steeds achterloopt met de ontwikkeling, ver weg verwijdert is v.h. realiseren v.d. potentie en zit te sukkelen van crisis naar crisis is de schuld van Surinamers zelf.


  Maak melding
 11. Waldohulpgeit je leeft nog in de oertijd je kan er niks aan doen het is de omgeving waarin je bent opgegroeid de moderne wereld is te ver gezocht voor jouw jammer dat je nooit hebt geleerd om vooruit te gaan maarja als je verwekkers ook niet tot tien kunnen tellen dan kom je nergens en ga jij je hele leven als een schaap door het leven met als herder Robgeit


  Maak melding
 12. Jan Pronk vergeet erbij te vermelden dat de Nederlanders in de jaren 60 de zwarte keskieshies ten faveure van de bruine keskieshies voortrokken. De zwarte Yapyappies mochten naar Nederland om te studeren, ontvingen studietoelage van de Nederlanders en mochten deelnemen aan het politiek debat en dienst nemen in het leger. De zwarte keskieshies werden voorgetrokken en de leider van de bruine keskieshies Lachmon had dit goed gezien. Zijn kritiek was dat Nederland de zwarte yapyappies , met goedkeuring van Pengel en anderen,voortrok en de andere groepen in de ontwikkeling tegenwerkte. Kort daarna kregen ook de bruine keskieshies dezelfde privileges als de zwarten.
  De ontwikkeling van de bruine keskieshies ging zo snel dat de achterstand op sociaal en economisch gebied binnen no time ingehaald werd. Dat zette natuurlijk kwaad bloed bij de zwarte Yapyappies !


  Maak melding
 13. Eindelijk een nuchtere NL observatie van een man die ten tijden het heft in handen had. Hij had dat kunnen weten omdat Surinamers in grote getallen naar NL vertrokken want ze wisten toen al wat voor puinhoop onafhankelijkheid zou brengen. En ze kregen allemaal gelijk.


  Maak melding
 14. Mijn voorouders zijn landbouwers geweest in 1700 tot 1890 en dat waren drie zusters .

  Van uit die basis hebben ze 5000 hectare grond achter gelaten .

  Een ieder kan planten maar je moet het willen en kunnen .


  Maak melding
 15. Feit is dat toen SU onafhankelijk werd een U$ dollar gekocht kon worden voor minder dan Sf 2 gulden. Het land had ook geen noemenswaardige schulden. Nu moet voor een U$ dollar zeker SRD 15 dollar/Sf 15.000 gulden neergeteld worden en zit het land tot over de oren opgezadelt met torenhoge schulden.
  Dat is iets waar Surinamers zelf voor verantwoordelijk zijn en niet NL.


  Maak melding
 16. discusieren moet je doen zonder anderen te kwetsen of beledigen, zo kan men nooit een goed
  discussie voeren , als je een gemeenschap tot apen degradeerd wordt en je woont ertussen wat ben jy dan (de oppasser)?
  Nederland heefd toen en zelfs heden ten dagen aandeel in de politiek zoals die vandaag in SURINAME gevoerd wordt,laten we nou niet doen als of we dat niet door hebben
  via politieke PARTYEN probeerd men steeds zandt in de machine te strooien zodoende het land lam te leggen en ja het lukt ze nog steeds, zy die leiding geven weten waar het over gaat


  Maak melding
 17. Suriname is geen failed state en voor zover Suriname gefaald heeft is het een gevolg van het Nederlandse koloniale verleden. Ik geloof dat meneer Blok zijn zaken niet kent, dit alles volgens Jan Pronk.
  Waarom zou hij dit alles nou zeggen🤔


  gemodereerd
 18. ’73 ‘ 74 ’75 ongeveer een derde van de Surinaamse bevolking kwam naar Nederland . Ze kozen eieren voor hun geld . Een braindrain kun je achteraf wel stellen . Bij ons in de provincie kwamen hoofdzakelijk Hindoestanen en Javanen . Indo’s en Molukkers waren er al . Voor ons als puberjeugd destijds , werd het daar alleen maar gezelliger op ! Herinner me nog steeds de eerste intieme kus met een mooie creoolse meid ! Wat opviel was dat de gemiddelde Surinamer , beter Nederlands sprak dan menig Nederlander , zeker in de provincie , waar sommige Nederlanders alleen dialect spraken . Ze spraken ook beter Nederlands dan degene die later de macht in Suriname naar zich toe trok ,
  braindrain zei ik al . Pronk vertelt niks
  nieuws en zeker geen enkele waarheid ! Waardeloze figuur .


  Maak melding
 19. Pengel heeft de basis gelegd voor het slechte bestuur. 7 even. Winti wai lanti pai. Te grote ambtenaren apparaat. Nepotisme. Politiek gebaseerd op afkomst. Pakketten verdelen. Noem maar op. We hebben pech gehad dat deze man geel lang het beleid bepaalde. Hij heeft nooit een basis voor goed bestuurd gelegd toen het kon.


  Maak melding
 20. Zonder Ir. Hindorie ging het poppen kast niet door, mede door zijn handtekening onder druk van J.Lachman en H. Aaron.Ze zijn er meer, maar ze hebben een heleboel shit voor ons achter gelaten.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 21. Het valt ook niet mee een land met zoveel etniciteiten tot een Natie omtevormen met een gezalmelyk doel,er zyn groeperingen die nooit geintergreerd zyn ,die een aparte groep binen de gemeenschap vormen ,en zo ook een economische eenheidt gevormd hebben wat dus staats gevaarlyke vormen heefd aan genomen,punt is dat de huidige regeerders daar een antwoordt op moeten vinden wat niet makkelyk is. als dit zo door gaat kryg je een burger oorlog waar niemandt op zit tewachten
  wy zitten hier met dingen die nederland ons heefd nagelaten
  het zou zo moeten zyn dat de slaven terug moesten en de contract arbeiders ook terug moesten naar waar ze oorsprongkelyk vandaan kwamen en dat is niet gebeurt dus zitten wy met een probleem dat ons is nagelaten , samen smelting van de bevolking is gewenst maar dat zal pas na 100 jaar een feit zyn


  Maak melding
 22. Oehlers zn naam mag niet hindustaans klinken maar zijn moeder is 100% hindustaan. Doordat hij arts is hoort hij tussen de Vhp gasten. Waldo vergis je dus niet. Je kan 8 zeggen.
  Hindorie heeft de doodslag gegeven voor de onafhankelijkheid.
  En goed zo. Anders werd ook onze natuurlijke schatten nu meegenomen.
  Eens zal Nederland mijn land Suriname smeken om hulp.


  gemodereerd
 23. Weet Dat de VHP suriname meer schade heefd berokkend dan welke politiek party dan ook ,
  ze hebben vakers dan welk party deelgenomen aan het regeren dus ook aan alle maatregelen en wetten toender tydt ,dus jullie moeten voorzichtig zyn met het over en weer beschuldigen
  Menr Lachman is altydt party leider gebleven heefd nooit een minister mandaat bemandt maar desalniettemin zatten ze wel in de regering
  zo zyn bepaalde sectoren geprivaticeerd en een Hindustaanse aangelegenheidt verworden
  en ik zal my onthouden als het over coruptie gaat, Let wel ik ben niet Party gebonden maar ik vindt wel dat de gemeenschap de ware feiten moet kennen om te weten waarom de dingen gaan zoals ze gegaan zyn


  Maak melding
 24. Ik ben heel blij met de crisis die maar voort duurt.. het zijn allemaal de blacks de Indiana die het meest eronder lijden natuurlijk ook de hinhoestaan Javaan Chinees en alle anderen,,…
  Het zou ook goed slecht zijn als die moordenaar terug komt , anders moet hij zich nu terug trekken en zich over geven , maar als het poep volk hem zo graag hem terug wil hebben, geen enkele moeite,…, maar dan in die shit blijven tot dat je neer valt..

  Ik reed mij wel..


  gemodereerd
 25. “De bestuurlijke capaciteit van Suriname was gering. Het land was niet in staat om zelf de democratie te dragen en de economie op gang te brengen. Daar maakte men zich zorgen over. En die zorgen waren terecht”, vertelt Pronk.

  In bovenstaand citaat uit het stuk schuilt de waarheid. De politici van toen waren gewoon niet capabel om zelfstandig het land te beheren. Maar door zelfoverschatting hebben ze toen op onafhankelijkheid aangedrongen. Zelfkennis, en dan vooral het erkennen en accepteren van de eigen beperkingen, lijkt niet tot de basale eigenschappen van de Surinaamse politici te horen.
  Het is edelmoedig van Pronk dat hij het Nederlandse aandeel als kolonisator benoemt, maar tegelijkertijd zegt hij ook dat Nederland niet anders kon, omdat de Surinamers zelf niet in staat waren het land te besturen. Ook al riepen ze heel hard dat ze het wel konden. Het was echter overduidelijk dat door het gebrek aan bestuurlijke kunde, gekoppeld aan het onderlinge wantrouwen, het land na de zelfstandigheid nooit tot economisch bloei zou komen, en daar maakte men zich in Nederland zorgen over. En terecht, zoals is gebleken!
  In de loop der jaren hebben verschillende grote maatschappijen en diverse landen flink misbruik gemaakt van het gebrek aan bestuurlijke know how bij de Surinaamse politici. Het resultaat is dat Suriname steevast aan het kortste eind trok bij onderhandelingen over het beheer van de de natuurlijke grondstoffen, en bij wijze van spreken met een paar stuivers genoegen nam, terwijl bakken met geld naar de buitenlandse partners gingen.

  De zelfoverschatting lijkt wel ingebakken te zijn in de Surinaamse mentaliteit, dat is op alle niveaus terug te zien. Dat is ook de reden waarom steeds achteraf allerlei maatregelen nodig zijn om eerder genomen foutieve beslissingen te corrigeren.
  Dat zagen we toen, en dat zien we helaas nog steeds…..


  Maak melding
 26. Alles wat hierboven door Jan Pronk in zijn boek staat vermeld klopt! Ik ga het niet betwisten. Jan Pronk weet waar hij het over heeft. Hij is een erkend Surinamekenner, was als oud-politica altijd begaan met Suriname en volgde het land nauwlettend als minister van ontwikkelingssamenwerking.

  Suriname was zoals hij het stelt inderdaad niet klaar maar geen enkel land is ooit klaar voor onafhankelijkheid! De onafhankelijkheid heeft het volk laten integreren, heeft het volk volwassen gemaakt, heeft het land instituten zelfstandig op laten zetten, heeft infrastructuur gebracht. Suriname is er natuurlijk nog lang niet en lang niet alles is goed wat men doet/besluit en uitvoerd maar Suriname komt er wel, soms kan/mag het alleen sneller en beter!!


  Maak melding
 27. Rbrown 9 april 2020 At 17:28
  Weet Dat de VHP suriname meer schade heefd berokkend dan welke politiek party dan ook ,

  Ben ik niet met jou eens. De VHP heeft zich tot op het laatst met alle middelen verzet tegen de onafhankelijkheid omdat de heer Lachmon goed ingezien had dat Suriname en met name het kader niet rijp voor onafhankelijkheid was. Er was te veel onzekerheid over de ontwikkelingshulp en over de soevereiniteit.
  De VHP had in de jaren 60 tot verbazing van iedereen de verkiezing gewonnen en Pengel had toen, omdat hij zijn verlies moeilijk verdragen, gedreigd met bloedvergieten. Er zou een burgeroorlog komen volgens Pengel. Dan had je nog die verrader Ferrier die vanuit Nederland de boel flink opstookte en ook met argumenten over de economische uitbuiting van de creolen door Hindoestanen. Om de goede vrede te bewaren en om bloedvergieten te voorkomen stond de heet Lachmon zijn functie af omdat al heel snel blerk dat de creolen niet te vertrouwen zijn.
  Dat de VHP schuldig is aan de situatie nu laat zien dat je nergens verstand van hebt.


  gemodereerd
 28. @ Las Ting, mee eens, heb met interesse je reactie gelezen.

  Om schoon vooruit te kunnen moet Suriname de gemaakte fouten uit het verleden herstellen.

  Begin met de diaspora definitief bij Suriname te betrekken. Geef de dubbele nationaliteit en stop met lulkoek uitspraken maar niemand bij gebaat is. Het maakt Suriname alleen maar sterker, rijker op allerlei gebieden en zorgt dat de voormalige braindrain een gamechanger kan worden!!


  Maak melding
 29. Mijnheer RBROWN goedenavond

  IK zou nog meer willen weten van u over het verleden,, ik vind het zo interessant.
  Hoe kan ik u bereiken.


  gemodereerd
 30. Kondremangs
  De heer Pronk vergeet erbij te vertellen dat in 1972 de toenmalige regering olv Den Uyl een programma had dat Keerpunt 72 heette, waarbij er stond dat de West verregaande zelfbestuur cq onafhankelijkheid zou verkrijgen. ….Pronk was zelf minister van ontwikkelingssamenwerking in dat kabinet en was fervente voorstander van de onafhankelijkheid van Suriname. ….en in 1973 kwam kabinet Arron 1 aan de macht in Suriname met als speerpunt Ultimo 1975 Suriname onafhankelijk.
  Dus die 2 kabinetten vonden elkaar op dat punt en wilden niet naar tegenargumenten luisteren. ..zowel in Nederland als in Suriname. …..
  En als dieptepunt. ..de beroving van de Nederlandse nationaliteit bij geboorte van een ieder die zich op 25 november 1975 op Surinaamse bodem bevond. …..en 3.2 miljard NF als zg ontwikkelingshulp. ….
  Publieksgeheim is ook dat dezelfde Jan Pronk stomdronken in de fontein in de hal van Torarica viel ten tijde van de periode rondom de onafhankelijkheid. ….
  De heer Pronk probeert de schuldvraag bij anderen neer te leggen. ..maar zou ook de hand in eigen boezem moeten steken. …want Suriname was inderdaad nog niet ready voor onafhankelijkheid. …..en mede door de regering olv Den Uyl zitten wij bijkans 45 jaar later met de gebakken peren in de persoon van DiDiBri die militair is opgeleid in Nederland. …..geholpen door de Nederlandse toenmalige militaire attaché kolonel Hans Valk. …..
  Dus meneer Pronk. …u bent ook debet aan het Surinaams debacle. …..heeft u uw schuldgevoel van u afgeschreven?
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 31. Pronkje je bent 500 jaren te laat!#
  Suriname was nooit in staat geweest onafhankelijkheid te eisen.Zie maar wat de onafhankelijkheid met zich mee gebracht heeft..coup 1980,telefoon coup,December moorden,moiwana broederoorlog, bouta amnestie en corona coup.,armoede en devaluatie.
  De hindostanen zijn hun voorvaderen dankbaar dat ze gewaagd hebben de oversteek van India naar Suriname te doen .
  We gaan onze afkomst niet verloochenen en we zijn heel trots surinamers te zijn.De javanen de chinezen die zijn ook superblij dat ze surinamers zijn en in Suriname geboren en getogen zijn.Alleen de marron groep vormt een uitzondering.Ze zijn nergens blij mee en niemand weet wat hun tevreden kan stellen.Dansi en roven dat doen ze op tijd maar zodra je ze vertelt dat ze moeten werken klagen ze steen en been dat ze afstammelingen van slaven zijn en verwachten op en top service.Ze eisen een aparte behandeling.Willen ze in Suriname wonen dan moeten ze zich gedragen als surinamers en werken als ieder ander.


  gemodereerd
 32. @NATIONALIS, bedankt voor je reactie.
  Ik denk dat de ‘diaspora’ inderdaad een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van Suriname (net als zoveel anderen heb ik ook geprobeerd mijn diensten van te bieden). Er is een haast onuitputtelijke schat aan kennis en deskundigheid onder de Nederlanders van Surinaamse afkomst.
  Maar helaas zal het aanbod niet worden geaccepteerd. Er worden allerlei drogredenen aangevoerd door de mensen daar. Zo zouden we, volgens hen, denken dat we het beter weten dan de mensen in Suriname. Dit is een kortzichtige gedachte, omdat het niet gaat om ‘beter weten’, maar om ‘het hebben van andere inzichten’ die tot praktische oplossingen kunnen leiden.
  Ik ben tot de conclusie gekomen dat het vooral angst is bij de mensen in Suriname. Angst dat ze zullen worden ondergesneeuwd door de deskundigen die nieuwe kennis uit het buitenland meenemen. De mensen daar zijn bang dat ze een ondergeschikte rol zullen vervullen als wij besluiten om massaal terug te keren. En dat is volgens mij de belangrijkste reden voor de massieve weerstand tegen ‘de Surineds’. Ik denk dat die angst ook onder de Surinaamse politici sterk aanwezig is. Ook zij zien de terugkeer van de overvloed aan deskundigheid als een bedreiging (in plaats van een aanwinst), want anders hadden ze daar allang werk van gemaakt. Het behoud van hun persoonlijke positie gaat blijkbaar dus boven het landsbelang…..
  Ik zou ze heel graag van de angst af willen helpen, want die is volkomen onterecht. Als we het land echt vooruit willen helpen, zullen we het uiteindelijk samen moeten doen: diaspora én lokale bevolking.


  Maak melding
 33. @Rbrown
  weet je wat M.L King in zijn beroemde speech zei?
  “ik droom van de dag dat mijn kinderen beoordeeld gaan worden naar wat ze kunnen en niet naar hun uiterlijk”.[het zwart zijn]
  Pas dit in je leven toe en je loopt er heel vredig bij.


  Maak melding
 34. Raad aan alle Surinamers van goede wil:Niet lullen maar poetsen !


  gemodereerd
 35. Jullie weten in Nederland alles beter en jullie mogen best kritiek hebben want jullie steunen ons financieel en met pakketten.
  Laat me zou Laat me zeggen.


  Maak melding
 36. Allemaal criminele bende.

  Beruchte R.M directeur van WSG(beheerder staatsbedrijf Nickerie) tevens
  Kandidaat van een paarse politieke partij in district Nickerie. Er is afgelopen week aangifte tegen hem gedaan.(Misbruik jong meisje) 2 dagen geleden werd hij verhoord. Partij sponsor J.M. heeft de desbetreffende agenten grote geldsommen aangeboden om de zaak te saponeren.


  Maak melding
 37. OOM BERT!mongool ga je op deze laag denigrerende manier nou indianen de schuld geven met je domheid? Bouterse is nog geen 100e indiaan,hij heeft meer genen van de Afrikaanse en Zeeuwse rovers. Laat indianen buiten je comment het slaat nergens op! Het is gewoon dom en Bouterse heeft waarschijnlijk meer van jou genen dan jij zelf weet. Heel af en toe lees je iets op wtk over indianen, nooit indiaan heeft beroofd, verkracht,corrupt. Het is meer jou soort met genetisch defecte genen die dit doen.


  Maak melding
 38. Volgens bestuurskundige, August Boldewijn, heeft hij er geen vertrouwen in, dat de middelen die vrij worden gemaakt voor een noodfonds, op de juiste manier gebruikt zullen worden. “We weten allemaal, dat deze regering een geschiedenis heeft van gelden die zijn verdwenen en waarvoor tot op heden geen verklaring is gegeven. Recent zijn wederom de kasreserves van de commerciële banken gestolen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvs) en er is tot op heden geen verklaring voor gegeven. Bovendien zijn we niet vergeten, dat we internationaal te schande zijn gezet, omdat onze ex governor vastzit. En dit allemaal nadat wij waren beschuldigd van witwasserij van 9,5 miljoen euro. Dit is grote smeerlapperij van de regering, en dit fonds had daar nooit onder mogen vallen”, zegt de bestuurskundige. Dit verklaarde hij naar aanleiding van de Uitzonderingtoestand Covid-19 die gisterenmorgen werd aangenomen in het parlement en waarvoor er een noodfonds wordt ingesteld van ruim 400 miljoen SRD


  Maak melding
 39. Kondremangs
  Hee Waldootje. …je moet dit op faja pepre roddelsite gaan doen. …hou je aan de topic of tap Joe smoel jo bongrobita. …..
  TIMEWILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 40. @Jacobus
  ik kom voort uit een BLAKAMANG dus houdt jouw aanteiging voor je zelf
  ik schryf wat iedereen kan beamen als het jouw niet schikt vrek


  Maak melding
 41. Wat een domme gasten hier zeg. Met jullie domme preken. Surinamers een bepaald slag hebben nog nooit iets bereikt in een regering. Vreten roven kunnen ze meer niet


  gemodereerd
 42. Dit wisten wij al, dit is achteraf geleuter van Jan Pronk.
  En vervolgens zijn wij Sabiso Surinamers zelf gaan bouwen aan de onafhankelijkheid en opbouw van ons land. Met het gevolg dat wij Sabiso’s met name van de paarse partij een financiële ramp van hebben gemaakt en land en volk naar de klote hebben geholpen. En wij wijzen nog steeds de witte man als schuldigen aan van onze 44 jaar lange onkunde.

  Het is maar goed dat Surinamers ook kunnen terug vallen op andere partijen in Suriname die keer op keer hebben bewezen de rotzooi gecreëerd door die paarse mislukkelingen te kunnen opruimen.


  Maak melding
 43. Een oud minister dat uit zijn schuld gevoel kom lullen waarom heeft hij toen niet duidelijk gezegd nee ik ben tegen waarom heeft hij de heer bouterse toendertijd in Brazilië en op Schiphol niet gearresteerd. Mijn advies aan de heer pronk ga achter de Nederlandse regering om dat gesloten dossiers van van 1975 tot1995 te heropenen dan pas doet hij wat goed


  Maak melding
 44. Pronk heeft terecht aangeven dat su niet ready was.uit schuldgevoel of rechtschapenheid laat ik terzijde.
  Lachmon en met hem velen die dat ook vonden hebben hun punt gemaakt.

  Of het met su ooit goed komt is veel belangrijker.
  Het is een uitdaging v elke surinamer.
  Helaas is een deel vd.bevolking te dom om
  aan de opbouw vh land te weaken.
  Olie..goud en hout zal ons niet helpen.


  Maak melding
 45. Hoe bedoelt Pronk dat we niet klaar voor waren. Na de onafhankelijkheid deden we het goed in Suriname. Jullie in Nederland hebben samen met Valk hebben Bouters gemotiveerd om een coup te plegen met de bedoeling dat Bouters het maandaad aan Nederland zou overdragen.
  En dat heeft Bouterse niet gedaan.

  En de regering van toen zag dat niet. Dus Nederland is medeplichtig dat er nu zo een wanbeleid er is.

  Voorbeeld tijdens president Venetiaan toen we langzaam op de rail waren.
  Waren Nederlandse journalisten die de jeugd aan het motiveren waren dat er alleen maar oude mensen in de politiek waren en dat ze geen kans maakten. Dus met andere woorden ze hebben mensen in Suriname gemotiveerd om op NDP te stemmen. De beelden zijn op Youtube.


  Maak melding
 46. Hoe je het zegt kan mij niks schelen maar hou die troep en rotzooi in Suriname en kom niet bij Nederland bedeleen. Jullie hebben al genoeg van Nederland gehad en wat met die miljarden is gebeurd weten wij nooit.
  Ga nu maar lekker voor jezelf zorgen. Wij kunnen kleine kinderen die volwassen zijn niet bij de hand nemen.


  gemodereerd
 47. Zullen we met zijn allen wachten met onze mening daar waar Nederland hun doofpot na 60 jaar durven open te gooien we hebben nog 40 jaar te wachten voordat Nederland hun aandeel van de staatsgrepen in Suriname en andere voormalige kolonies prijsgeven dan zijn alle betrokkenen al veilig opgeborgen

  J. F. Kennedy zei het ook in de interview dat hem fataal werd dat er geheime organisaties zijn binnen overheden en dat dat gevaarlijk is waarom zou een democratisch gekozen regering geheimen bewaren voor de burgers die hun notabene als vertegenwoordiger namens het volk verkozen heeft?


  gemodereerd
 48. Nederland is een raar land dat haar grondstoffen elders vandaan moeten komen om hun manier van leven te behouden en hiervoor gebruiken ze list en bedrog wereldwijd en bij thuiskomst worden de moordende verkrachters die plunderen onthaald als nationale helden…. Dit is Nederland!

  Raar volk die Nederanders


  Maak melding
 49. Neeeeggers zijn nergens voorbereid voor. Ook al hebben ze alle tijd daarvoor. Nederland wilde af van Suriname. Het kostte teveel en leverde niks op. De Amerikanen hebben het meeste gehaald uit Suriname.
  Het Nederlandse bedrijfsleven heeft ook nooit geïnvesteerd in Suriname. Afscheid nemen was dus heel makkelijk en aantrekkelijk voor Nederland.
  Ze hebben wel de fout gemaakt alleen aan de Neeeegggers te denken – zdeze waren vnl voorstander van een onvoorbereide onafhankelijkheid – en de andere bevolkingsgroepen – geen christenen dus – telden niet mee voor Nederland: Nederland wilde een christelijke onafhankelijke Suriname. Dat hebben ze gekregen, alleen hebben ze er niks aan. Ze mogen zelfs geen ambassadeur daar neerplanten.
  De neeegggers hebben zich van hun beste kant laten zien: alles wat in hun handen komt, maken ze kapot. Zo ook Suriname.


  Maak melding
 50. Beste Pronk, als Suriname niet klaar was, waarom liet je het dan doorgaan? Ik hoop dat je dat goed uitlegt in je boek, zonder iets achter te houden.


  Maak melding
 51. @Keihardt de waarheidt
  alles wat ik schryf berust op waarheidt, volgens jouw bericht zyn er dus twee waarheden
  beste man ik kan u vertellen dat alles wat u beweerd op onwaarheden berust
  ik advieseer u zelfs de naam te veranderen ,u heb een leugen achtig verhaal dat echt verzonnen is hoe komt u daar by ik zou u zelfs willen aanklagen voor laster ,u bekladt mensen zonder dat hardt te kunnen maken


  Maak melding
 52. @ietje
  ik discusieer graag en ik vertel hier ook graag over omdat de meeste SURINAMERS niet weten waarom men in die tydt zo snel mogelyk van nederland af wilde
  nederland is omdat nederland geen afstandt wilde nemen van APARTHEIDT
  daar nderland zich niet wilde distancieren heefd de HR Pengel gezegd datonze wegen dan maar moetsten scheiden en dat was in 1969 toen heefd men de regering Pengel ten val gebracht een half jaar daarna kwam er een verkiezing die werdt gewonnen door de VHP en de PNP die vormden een regering tot 1975 toen won NPS en VHP die vormden de regering tot 1980 en men weet wat toen gebeurt is


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES