Nieuw boek ex-minister Pronk: ‘Suriname, van wingewest tot natiestaat’

35
Nieuwe boek ex-minister Pronk: 'Suriname, van wingewest tot natiestaat'

Vandaag is verschenen ‘Suriname: van wingewest tot natiestaat’ het nieuw boek van de Nederlandse oud minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk. Hierin schetst hij de rol van Nederland bij de onafhankelijkheid van Suriname en tegen welke dilemma’s de betrokken politici aanliepen.

Suriname was bijna driehonderd jaar een kolonie van Nederland. De grenzen, de bevolkingssamenstelling en de economie werden door Nederland bepaald. De gevolgen daarvan deden zich gelden tot na de onafhankelijkheid in 1975. Nederland kon en mocht zich niet onttrekken aan haar verantwoordelijkheid.

Eén van die politici die nauw bij de onafhankelijkheid betrokken was, was Pronk zelf. Hij was destijds minister van ontwikkelingssamenwerking op het moment dat Suriname onafhankelijk werd.

In dit boek schetst hij de manier waarop met die verantwoordelijkheid is omgegaan, de beslissingen die genomen werden, de fouten die gemaakt zijn en zijn eigen rol hierin.

35 REACTIES

 1. Ja heel veel mensen maar kopen is een regelrechte vette bankrekening voor Pronk. Enne je hoeft niks te kopen. Suriname is toen verkocht en is nu een teringzooitje.
  gemodereerd

 2. Jan Pronk is geen Jan de Koning. Want Suriname is geen pot met honing. Jan Pronk is geen Stef Blok. Die vond dat Suriname een failed state was zonder dat hij zich in de materie verdiepte. Jan Pronk is ook geen Rutte. Die maakt alles lachend af met een smoesje. Kijk hier een oud-minister die zijn verantwoordelijkheid neemt. Jongen ,jongen, mocht Jan Pronk ooit eens op vakantie naar Suriname komen, moet de rode loper voor hem worden uitgerold. Lees het boek maar. Vele dingen zijn reeds bekend, maar dit komt nu uit de mond van een Nederlander.


  Maak melding

 3. Lachmon had gelijk, en met hem iedereen die oneens was met de haastige money making onafhankelijk van Suriname. 45 jaar onafhankelijkheid, 45 jaar ellende moro ka ai kong. No spang, paars is geabonneerd op KA-strooien.


  Maak melding

 4. Kondremangs
  Jan Pronk heeft waarschijnlijk geld nodig om zijn alcoholverslaving te bekostigen of probeert zijn geweten te sussen voor zijn aandeel waarin hij ons land in de ellende heeft helpen storten ..waarin suriname zich nu bevindt. ……
  Als ik het boek in handen krijg. ..zal ik het als geschiedkundige lezen. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 5. Lachmon had groot gelijk dat hij niet voor onafhankelijkheid was. Nederland wilde na de onafhankelijkheid niets meer met Suriname te maken want Nederland wist dat Suriname een “ koopje” was. Daarom wilde Den Uyl en cs zo snel mogelijk de onafhankelijkheid door de strotten heen duwen. Lachmon had nog een troef in zijn handen en hij eiste dat er een overgangsregeling moest komen inhoudende dat Surinamers ook na de onafhankelijkheid visumvrij naar Nederland mochten vertrekken. De overgangsregeling kwam en tot 1980 mochten Surinamers naar Nederland vertrekken. Duizenden hebben gebruik gemaakt van die regeling door naar Nederland te vertrekken. Verrassend was het dan ook dat de zwarte yapyappies (zie Afonsoewa) van het overgangsrecht het meeste gebruik hebben gemaakt.
  De groep die het hardst om onafhankelijkheid had geschreeuwd profiteerde het meest van de overgangsregeling.


  Maak melding

 6. Zo zie je maar Pronk heeft met zijn goede bedoelingen toen, weinig of geen invloed kunnen hebben op de ontwikkelingen ten tijde van de onafhankelijkheid. Dit zelfde fenomeen maakt het land nu mee. De oppositie heeft totaal geen invloed om de rotzooi die de paarse bandieten veroorzaken te keren. De geschiedenis zal uitmaken zoals nu, hoe de vork in de steel heeft gezeten.


  Maak melding

 7. men kan nu toch niet ontkennen dat steff Blok niet bekent was met de feiten ,toen hy tegen zyn ambtenaren zy dat het hier om een failed state gaat,
  na een jaar valt het toch niet meer te ontkennen
  de nederlandse inlichtingen dienst weet meer dan wy weten en denken
  wy zyn mischien wel te arogant en eigenwys trots om de waarheidt onder ogen te willen zien


  Maak melding

 8. En wat heeft dat te maken met de hedendaagse regie anno 2020 in Suriname ?
  Pronk praat over de verleden tijd.

  De feiten blijven:
  Bouterse was een crimineel die met een foute Nederlandse commandant plannetjes bekokstoofde om te profiteren van Suriname en te schuilen onder politiek Suriname voor zijn criminele activiteiten.
  Bouterse was illegaal aan de macht door een geweldadige coup en moorden.
  Etc. Etc.
  En nu weer tussen 2010 en 2020 zijn Bouta en zijn bende schuldig aan corruptie en criminaliteit.

  Heel leuk van Pronk maar als hij eerlijk en rechtvaardig is zal hij ook die criminele praktijken benoemen. En niet alles onder de verzamelnamen Nederland en Suriname selectief opsommen.

  Nogmaals blijf bij de feiten landgenoten laat je niet misleiden en verwarren.
  Bouterse is leider van een criminele organisatie die zich schuil houdt in politiek Suriname, de NDP.

  We leven in 2020 ! En wij willen een beter Suriname !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 9. Beste meneer Jan Pronk,

  Wie A zegt moet ook B zeggen.

  Bij deze verzoek ik u namens heel Suriname om de gehele waarheid omtrent de sergeantencoup op tafel te leggen.

  Ik hoop dat u ook dat aandurft.
  Heel Suriname kijkt daar naar uit.

  Gegroet: Para Express.


  Maak melding

 10. Aanvulling
  Beste meneer Jan Pronk,

  Suriname zit nu nog steeds opgezadeld met een hardnekkige criminele organisatie, gesetteld in politiek Suriname, die nog steeds onder leiding is van Bouterse die toen adviezen had gekregen van foute Nederlandse commandanten.

  Gegroet Para Express. …


  Maak melding

 11. Gewoon dekoloniseren en de Nederlanders laten voor wat ze zijn. De band zal wel altijd bestaan. Ze hebben geen toestemming gevraagd om zich op Surinaamse bodem te vestigen. Illegale handelingen zijn er verricht. Je kunt niet de kolonisator uithangen en vervolgens de vraag stellen of je ready bent om onafhankelijk te zijn. Je bent als het ware een verkrachter die het slachtoffer maandenlang ergens in een kelder schuilhoudt net zolang het slachtoffer gewend is aan de situatie. Vervolgens moet het slachtoffer je gaan smeken om vrijlating. Maar wie is eerst bezig geweest ?
  De NDP is tot heden het draagvlak van de meeste Surinamers. De NDP is de jonge volwassene die het ouderlijk huis verlaat en door vallen en opstaan leert. De NDP discrimineert niet. De NDP is de vernieuwde versie van NPS, VHP ,PL , ABOP en overige partijen. De onafhankelijkheid van 1975 gaat uiteindelijk voeren naar zelfstandigheid.


  Maak melding

 12. hij moest gewoon een handreiking doen wie een NL paspoort wil die ook kan krijgen en de zee oversteken..
  vraag is dan, wie blijft dan over om het licht uit te doen..
  gemodereerd

 13. De NDP is draagvlak van corrupt en crimineel Suriname.

  Het grootste deel van Suriname weet beter en is tegen de NDP.
  Het grootste probleem is het vertrouwen in politiek Suriname. Venetiaan had moeten zorgen voor gerechtigheid en had wettelijk vast moeten leggen dat er voor alle overheidsfuncties integriteit voorwaarden zijn, zodat niemand met betrokkenheid in de criminele cirquit in de politiek en in de regering kan komen. Dit zou de basis zijn voor een beter Suriname.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 14. Alle valuta verdampt in paarse zakken.
  —–
  Naar verluidt is de beschikbaarheid van bepaalde medicijnen bij de hier gevestigde apotheken niet langer gegarandeerd. De Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) luidt daarom vandaag de noodklok, omdat zij verwacht, dat binnen zeer korte tijd er een ernstig tekort aan essentiële geneesmiddelen in Suriname zal ontstaan. De laatste tijd merken apothekers, dat zij onvoldoende geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen bestellen bij diverse importeurs, waarvan het BGVS de grootste is. Veel geneesmiddelen zijn momenteel niet in voorraad. Ook komt het voor, dat apotheken slechts een deel van de benodigde hoeveelheid kunnen bestellen, omdat er onvoldoende voorraad van belangrijke medicamenten aanwezig is. Eén van de hoofdoorzaken van de situatie is, dat er onvoldoende valuta beschikbaar wordt gesteld voor de importen van geneesmiddelen.


  Maak melding

 15. Suriname heeft de pech gehad dat we slechte leiders hadden. Pengel, Soemita, Wijdenbosch en Arron etc.. Enige uitzondering was het laatste kabinet Venetiaan die een hele goede basis had achtergelaten die gewoon verkwanseld is door deze regering. Koers 2.80 naar 15. Ook de megalomane projecten na de onafhankelijkheid hebben de 3.5miljard Nf doen verdampen. De Nederlanders waren juist voor kleinschalige projecten die de meeste kans van slagen hadden maar werden overruled door de Surinamers tijdens de onderhandelingen. Grootheidswaanzin ten top. En een gemiste kans.


  Maak melding

 16. Beruchte R.M directeur van WSG(beheerder staatsbedrijf Nickerie) tevens
  Kandidaat van een paarse politieke partij in district Nickerie. Er is afgelopen week aangifte tegen hem gedaan.(Misbruik jong meisje) 2 dagen geleden werd hij verhoord. Partij sponsor J.M. heeft de desbetreffende agenten grote geldsommen aangeboden om de zaak te saponeren.


  Maak melding

 17. Volgens bestuurskundige, August Boldewijn, heeft hij er geen vertrouwen in, dat de middelen die vrij worden gemaakt voor een noodfonds, op de juiste manier gebruikt zullen worden. “We weten allemaal, dat deze regering een geschiedenis heeft van gelden die zijn verdwenen en waarvoor tot op heden geen verklaring is gegeven. Recent zijn wederom de kasreserves van de commerciële banken gestolen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvs) en er is tot op heden geen verklaring voor gegeven. Bovendien zijn we niet vergeten, dat we internationaal te schande zijn gezet, omdat onze ex governor vastzit. En dit allemaal nadat wij waren beschuldigd van witwasserij van 9,5 miljoen euro. Dit is grote smeerlapperij van de regering, en dit fonds had daar nooit onder mogen vallen”, zegt de bestuurskundige. Dit verklaarde hij naar aanleiding van de Uitzonderingtoestand Covid-19 die gisterenmorgen werd aangenomen in het parlement en waarvoor er een noodfonds wordt ingesteld van ruim 400 miljoen SRD


  Maak melding

 18. De domste DNA lid is W C Hooghart van CLO en NDP heb je geen partij meer Hooghart .

  Hooghart NDP gebruikt je erger dan de kolonisten die je altijd uit scheld .

  Indien je van Surinamers houdt W C Hooghart,waarom laat je de 10 plaats niet voor een jongere persoon .

  Hooghart op de 10 plaats kom je nooit binnen kan je op je buik schrijven .


  Maak melding

 19. Suriname is in feite failliet, wellicht dat nu de kans is om bij Nederland aan te kloppen voor wat financiële steun. Die witte man is niet rancuneus en snapt de band met Suriname, die gaat echt wel willing zijn om te helpen.


  Maak melding

 20. Dat de VHP de band met Nederland nog wil behouden kan alleen maar gunstig uitkomen voor Suriname. Een premier als Rutte die geschiedenis heeft gestudeerd, heeft als geen andere de verplichting om de gebeurtenissen uit het verleden weg te poetsen met repercussie.
  Er is dus nog een toekomst voor ons land.
  gemodereerd

 21. Waldo

  9 april 2020 At 22:22

  Nog meer problemen bij de oranje partij! Hoe gaan zij het land nu redden! De VHP heeft grote grote grote problemen!

  Het dagelijks bestuur van de VHP heeft het lid Shantie Changur per onmiddellijke ingang geroyeerd uit de partij vanwege zware beledigingen geuit aan het adres van penningmeester Sarwankoemar Badjalala. Het hoofdbestuurslid Harriet Ramdin is berispt wegens nalatigheid om de integriteit van de penningmeester te beschermen en krachtig te handelen. Zij moest haar verontschuldiging aanbieden aan Badjalala maar hij is op zijn standpunt gebleven en trekt zijn bedankbrief niet in.

  =====================================================

  Hoefdraad is verantwoordelijk voor de financiële puinhopen in het land met 92 leningen in 5 jaar. Ik geloof dat de NDP een veel groter probleem heeft en in hun val nemen ze de bevolking mee. Jouw VHP geleuter kan ons gestolen.


  Maak melding

 22. Jullie kunnen niet bij het onderwerp blijven….het gaat over Jan Pronk de aanloop naar de onafh. In retroperspectief ziet. Punt.
  Wat heeft het met NDP te maken? Of VHP? Of leningen?

  Julie maken er een moksi patoe van….tav de persoon Pronk, accoord, hij droeg Sur een wam hart. Voor de rest heeft hij moer voor Sr kunnen doen; toen niet en nu niet…..over en sluiten!


  Maak melding

 23. De internationale druk op Nederland was te groot. Overal op de wereld hoorden Nederlanders de vraag ‘hebben jullie nog kolonies”?
  De honger en overschatting van onvolwassen (en racistische) figuren als Bruma en Aaron om de geschiedenis in te gaan als de vaders des vaderlands was ook te groot.
  Beid foute partijen kwamen bij elkaar en maakten een deal die nergens op sloeg.
  Dan had je de Hindoestaan Hindorie die – voor een beetje geld en weinig intellectueel vermogen om de gevolgen van een te vroege onafhankelijkheid te begrijpen – om was.
  Slechts een paar mensen kunnen alles verpesten voor heel een land.
  De neeggers dachten zoals altijd dat onafhankelijkheid betekende gratis van alles. Ineens zouden de bomen harder groeien, meer vruchten geven, het zou altijd op tijd regenen, de zon zou nooit te fel schijnen, ziektes zouden zich koest houden enz.
  Hindoestaanse zakenlieden dachten alleen aan hun portemonnee.
  Zo kwam een ramp tot stand met als direct gevolg een van meerdere moorden verdachte die het land regeert. En voor eeuwig zijn familie op de troon wil hebben.
  Pronk, De Gajes Fortmann en Den Uijl waren het gezeur van Aaron en Bruma zat en hebben de fout van hun leven gemaakt. Zonder enige consequenties voor hen, maar wel voor vele Surinamers.


  Maak melding

 24. Meneer Pronk, Sardjoe is de man die aan de touwtjes trekt, Bouta heeft al niets meer te vertellen. Hij heeft Sardjoe de power gegeven door grote sommen geld van hem te lenen. Sardjoe heeft de Power, als Bouta weg is gaat hij op de stoel zitten. Er zijn Surinamers die er nog steeds over struikelen, maar in de jaren dat Bouta en Sardjoe regeren is het volk tot de armoede stand is gedegradeerd. We hebben het alleen maar slechter gekregen. Sardjoe wil alle diaspora’s het land uit hebben, die zijn voor hem een bedreiging, hij vergeet dat deze mensen nog enigszins het geld binnenbrengen. Oprotten met deze regering, ze regering het land alsof het van hun persoonlijk en alleen is.🤑🤑🤑 daar draait het om pure eigen gewin.


  Maak melding

 25. @Para Express,

  Ik denk dat jij het boek van Jan Pronk zeker moet gaan lezen. Of je beter moet verdiepen in de onafhankelijkheid van Suriname. Pronk had/heeft niets te maken met de sergeantencoup en dat heeft primair ook niets te maken met de onafhankelijkheid. Het is toch hopelijk niet onbekend dat Nederland al sinds de 19e eeuw van Suriname af wilde en dat er niets mooier was dan een stel Surinamers die dat uiteindelijk ook wilden? Ze kregen een zak geld mee (liefst hadden ze dat budget cash willen hebben) om het land te ontwikkelen.

  Ik durf hier rustig te stellen dat Pronk en den Uijl het beter met Suriname voor hadden dan de heren die zo graag onafhankelijkheid wilden. Dat het anders is uitgepakt dan velen voor ogen hadden is, helaas, de geschiedenis geworden.


  Maak melding

 26. Het boek van Jan Pronk is vanwege de overweldigende ontvangst binnen het lezende segment van de Surinaamse gemeenschap een reuze verademing . Vele Surinamers herkennen in de door Jan Pronk geuite kwalificaties als hypocriet en in zichzelf gekeerd datgene wat in hun geest al jaren tolt als een massieve rotsblok, daarbij alle inertiewetten uit de natuurkunde tartend.

  Een terechte vraag die bij mij als Surinamer opkomt is of Surinamers zelf extrovert en “open minded ” zijn.

  Zoals de Franse filosoof Jean Paul Sarte in zijn werk “Een kwestie van methode ” beschreef moeten wij niet blind varen op oppervlakte schommelingen en -rimpelingen maar op de inrichting van het systeem. Bezien vanuit deze theorema zijn Surinamers weliswaar van die over-gezellige en levendige mensen die behangen met ostentatieve attributen wat afswingen in hun naakte bestaan, maar deze karaktereigenschappen zijn gelegenheidsexpressies. Het verwijt dat er aan het adres van Nederland wordt gemaakt op naam van óf anders namens Surinamers is spreekwoordelijk: “de pot verwijt de ketel… ”

  Redenerende vanuit de volksaard van Surinamers nemen zij desnoods niet Surinamers als handlangers bij de arm om een Surinaams initiatief terug te dringen naar het beginstadium, enkel omdat de strebers zich met een dikke WHOOOM gepasseerd voelen. Het collectivisme zegeviert in Suriname en onder Surinamers en niet het Sartreaanse individualisme.

  De wijze waarop Neerlands volksschrijver Willem Frederik Hermans ooit beschreef in zijn reisverslag De Laatste rest tropisch Nederland, zouden in Suriname woonachtige Nederlanders keihard meedoen aan de onderlinge raciale tegenstellingen tussen de etnische groepen in het land. Zo werkt er aan de UVA de hoogleraar in de West-Indische letteren, Michiel van kempen die vanuit zijn officium schrijvers met een Surinaamse achtergrond die door hun collega’s worden benijd en daardoor genegeerd, nog meer in de vergetelheid helpt duwen. Dat doet hij door hen namens de verbeten Surinaamse scribenten en rijmelaars te beschimpen op de social media, op zijn eigen door de Staat gesubsidieerde blog Caraibisch Uitzicht, op Google en tot slot op Wikimedia. Hij gebruikt zijn macht en ambt om kranten, literaire platforms en literaire tijdschriften te adviseren geen aandacht te besteden aan de door hem geblackliste categorie Surinaamse schrijvers.

  Wat voor eer valt er te behalen en te consolideren als Surinamer? Ik zelf kom niet verder dan het verkapte oewwij-gevoel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.