COVID-19 noodfonds van SRD 400 miljoen in voorbereiding in Suriname

40
Surinaamse dollars SRD

In de Nationale Assemblee is woensdag de wet Uitzonderingstoestand aangenomen om de te verwachten negatieve gevolgen van de COVID-19 crisis zoveel als mogelijk op te kunnen vangen. Er is voorgesteld dat in het noodfonds SRD 400 miljoen wordt gestopt. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens de persconferentie woensdagmiddag van het Nationaal COVID-19 Management Team dat bij afkondiging van de wet de middelen primair zullen worden aangewend voor het behouden van arbeidsplaatsen, openhouden van bedrijven, stimuleren en verhogen van lokale productie als importvervanging.

Een ander deel is bestemd voor versterking van het ministerie van Volksgezondheid die onder alle omstandigheden de Surinaamse volksgezondheid zal moeten garanderen. Er wordt verder gewerkt aan belasting verlichtende maatregelen en een fast track faciliteit voor lokale productie. Het gaat in alle gevallen om geoormerkte voorzieningen. De details worden in de komende dagen verder uitgewerkt.

Volgens Hoefdraad zijn er inmiddels gesprekken geweest met multilaterale partners zoals Wereldbank, IDB, IsdD, IDB en het IMF over mogelijke financiële en technische ondersteuning aan Suriname. “De economische impact moet nog komen, maar we moeten het land gezond houden. Het IMF heeft aangegeven dat deze crisis de ergste is dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kon overkomen in de laatste 50 jaar”, schetst de bewindsman de ernst van de economische impact.

Er wordt nu reeds gesproken van een lost decade (2015 – 2025), in navolging van de grondstoffencrisis van 2015. “Landen zoals Suriname hebben niet de luxe om miljoenen dollars in de economie te gooien om onze economie te versterken. Wij zijn afhankelijk van exporten en financiering die momenteel zeer zwakjes zijn. Kleine landen als Suriname betalen altijd een enorme prijs van wat mis gaat in de wereld.”


40 REACTIES

 1. Als die boeven een deel van de inkomsten hadden gespaard, dan hadden ze vandaag veel minder problemen gehad..

  Ze waren vaak gewaarschuwd door de oppositie..
  gemodereerd

 2. Het is allemaal gelul. Dit had ook gerealiseerd kunnen worden zonder de wet Uitzonderingstoestand. De aangenomen wet is niks anders dan de DNA buitenspel zetten en ongecontroleerd de geldpers aanzetten (zgn monetaire financiering). Nu kan Bouterse per decreet regeren. Ik noem het het een coupe.


  Maak melding

 3. Geldpers gaat weer aan met als gevolg fors waardedaling SRD. A no mi, na Coronavirus schuld en een beetje van Chan. Voor de zoveelste keer in afgelopen 10 jaren een diepte punt.


  Maak melding

 4. GEWOON ONDER HET MOM VAN CORONA DEZE CORONA COUP.
  NIKS ANDERS.
  1 INDIAAN BEPAALT VOOR SURINAME.
  WAT EEN ELLENDE.

  ALLE GELD STELEN.
  MENSEN LATEN BEROVEN.
  DOEN WAT HIJ WILT
  GELDPERS OP ALLES AANZETTEN. WANT ER IS GEEN GELD.
  HEEL DE CENTRALE BANK HEEFT MAAR 20 MILJOEN USD.
  SCHANDE DAT ROEMER DAAR IS GAAN ZITTEN.
  WAAROM WORDT BOUTA GEEN GOVERNOR. OF DILIP SARDJOE OF KULDIPSINGH.
  ALLEMAAL ROVERS EN NOGMAALS ROVERS.
  DE INDIAAN STAAT MET 1 BEEN AL IN HET GRAF. TOCH AI TANG LUL.
  HIJ KRIJGT AL EEN HOBBELSTOEL GRATIS LANGS DE WATERKANT OM TE HOBBELEN. KAN HIJ DE PLEK VAN ZIJN 15MOORDEN OOK MOOI ZIEN.

  WAT DOEN ONZE RECHTERS. SLAPEN JULLIE???? ZOVEEL TIJD TOCH LIJKT HET ALSOF DE RECHTERS IN SU SCHIJTEN IN HUN BROEK. FREDE NO KA. ECHT BANGERIKKEN.

  SLUIT ZIJN MA PANG PANG NOU EEN KEER OP MANG. DRINK EEN PAAR FLESSEN PALM DAN KOM JE IN DE RECHTSZAAL JE WERK GOED DOEN!!!!!!!! WANT JULLIE DURVEN NIET.


  Maak melding

 5. Een opmerkelijk stap van de regering Bouterse om maar liefst 400 miljoen SRD in de Noodfonds te stoppen. Mijn vraag is waar men dit geld voor nodig heeft. Er wordt door de minster van Financiën aangevoerd dat het o.a. nodig is om de arbeidsplaatsen te behouden openhouden van bedrijven, stimuleren en verhogen van lokale productie als importvervanging.
  Wie gelooft deze bewindsman nog ?
  Hij doet voorkomen alsof Suriname een wereldeconomie drijft en dat er miljoenen in de economie omgaat. Dat is allemaal onzin en die 400 miljoen SRD is alleen bedoeld om de leiders van Suriname de zakken te laten vullen. Deze regering heeft geen initiatieven genomen die ten gunste van het volk zijn. Weer wordt het volk overgeslagen en Hoefraad denkt alleen aan het vullen van zijn zakken en die van zijn vrienden. Zijn gezicht straalt een en al onbetrouwbaarheid uit, net als de meeste leiders van de NDP en anderen.

  Wat ook zo verwonderlijk is is dat het volk zich als lamme schaapjes naar de slachtbank laat leiden. Geen een vorm van tegengeluid tegen dit wanbeleid van de regering. Ik had van dit volk meer verwacht dan de huidige houding.


  Maak melding

 6. Niet pe a money de maar pe a money kmoppo. Zal wel een fonds zijn die naar Elias gaat om zijn villa te bouwen .400 mil om landelijke IC capaciteit uit te breiden of doe maar wat.


  Maak melding

 7. @Waldo,

  Helaas is de VHP niet de enige die zich aan frauduleuze handelingen schuldig maakt. Het is de hele politiek klimaat in Suriname die van top tot onderen bedorven. In elke partij vind je wel een persoon die alleen uit is op eigen persoonlijk gewin. Goed dat de VHP dit naar buiten brengt en niet in de doofpot laat verdwijnen. Andere partijen kunnen een voorbeeld hier aan nemen.
  En als er genaaid is met grondverkoop dan moet ook de notaris die hieraan zijn medewerking verleend heeft op de blaren gaan zitten. Welke notaris was het ?


  Maak melding

 8. Redskin 9 april 2020 At 12:19
  Ali wat is jou probleem met de indiaan,kijk naar jou soort en klote geloof wat die in de wereld doen. Mongool

  laten wij ons tot Suriname beperken en als jij toch de Islam moet beledigen dan heb ik aan jou een vraag. Is jouw ras door de Islam vernietigd of door Christenen ?
  Ik ben geen moslim maar vind jouw reactie nergens op slaan.
  Graag een antwoord op de vraag wie de Inca en Maya cultuur vernietigd heeft.


  Maak melding

 9. Hoefdraad kletst weer uit zijn nek. Hij liegt en bedriegt. De deplorabele staat van de Surinaamse economie is veroorzaakt door zijn ongebreidelde uitgaven en leenbeleid. Tel daarbij op de grootschalige corruptie en diefstal van overheidsmiddelen , de slechte betalingsdiscipline van de overheid dan hou je een zeer zwakke overheid en bedrijfsleven over die niet in staat zijn om zelfs een kleine crisis te doorstaan.

  Waar is de begroting 2020. Moet een noodfonds niet binnen de begroting worden gehangen.
  De wisselkoersen zijn sinds 2010 verviervoudigd.
  De rating is sterk gedaald ver voor de Corona crisis
  Wat is gebeurd met de 197 mln usd die van particulieren is gestolen
  Hoeveel is gestolen bij de SPBS en waarom horen wij niets van het onderzoek.

  Al deze gestolen middelen zouden meer dan genoeg moeten zijn om de crisis te bestrijden.

  10 jaar niks gedaan en nu met een Lousy 400 mln proberen de zorgkosten van de crisis te dekken en ook nog steun verlenen aan het bedrijfsleven en een vast track om lokale productie te bevorderen. Waar zijn de miljarden uit de olie en goudsector de afgelopen 10 jaar gebleven. LR group heeft alleen al voor een hoger bedrag een garantie gekregen. De 400 mln is nog niet genoeg om op een goede wijze de zorg te organiseren om de Corona te bestrijden.

  Hoefdraad heeft het land naar de afgrond geleid en is waarschijnlijk zelf blij met het coronavirus omdat hij de schuld Van de deplorabele staat van de Surinaamse economie aan de coronacrisis kan geven


  Maak melding

 10. @Waldo, vertel ons hoe zit het met Ramon Abrahams en de gunningen van opdrachten aan zijn vrienden en eigen bedrijf. Daar horen we je niet over. Bouterse heeft hem onder druk van de samenleving de laan uitgestuurd. Waar is het geld gebleven Waldo. Vertel het ons.


  Maak melding

 11. De bende licht Sranan en Bevolking nogmaals op !

  Paars vergeet dat Sranan en Venezuela in de picture zijn
  bij de USA ! Zie de zeemacht die onlangs voor de kust van
  Zuid Amerika is geplaatst door de USA !

  USA zal heel Zuid-Amerika verrassen met een plotselinge
  strategie die Sranan gaat shaken !

  U bent een klein land zonder leger, met kleine bevolking
  en grote olievondst, dicht bij de USA en met Paars Dinootje
  in de USA-bajes !

  BETRE YU LUKU BUN !
  gemodereerd

 12. Weer die hippo met zijn misleiding.

  Kijk maar uit waar het geld naar toe gaat.
  Ze hebben het nog niet genoeg eerst $&€ en nu de srd maar.

  Sterkte Kondremang”s!!!!


  Maak melding

 13. Volgens Hoefdraad zijn er inmiddels gesprekken geweest met multilaterale partners zoals Wereldbank, IDB, IsdD, IDB en het IMF?? regering bouta wil nu wel weer bij het IMF aankloppen?hahahhahaha


  Maak melding

 14. BREAKING – WET MAAK ONGEBREIDELDE MONETAIRE FINANCIERING MOGELIJK
  Zoals eerder vermeld is de Uitzonderingswet op een smerige manier geamendeerd door Nachoolse CHEFKOK Bouva. Hierdoor is ongebreidelde monetaire financiering nu mogelijk. Het gevolg zal zijn inflatie en koersstijgingen, maar pas zichtbaar na 25 mei.


  Maak melding

 15. De wereldeconomie, dat is het geheel van economische betrekkingen tussen de landen van de wereld gaat in de richting van een economische recessie. Voor Suriname zullen de gevolgen van deze wereldrecessie niet onopgemerkt blijven omdat . Wij kunnen ons de recessie van de Surinaamse economie van een aantal jaren terug nog goed herinneren. Het is daarom prijzenswaardig dat de regering dit initiatief neemt om bedrijven te ondersteunen die in moeilijke vaarwateren zullen terechtkomen.


  Maak melding

 16. Waldo…. Bihari Mul en Ramlal Bumblegum zijn nog niet wakker. Ze hebben beide blijkbaar een heel zware nacht gehad in 1 bed onder het genot van een fles daroe. Ik denk dat hun kamer helemaal oranje is.🐵🐵😀😀


  Maak melding

 17. Robgeit noem 5 bedrijven op die jouw denkbeeldige matties gaan helpen in deze moeilijke periode die jouw denkbeeldige matties zelf hebben veroorzaakt kijk eerst in de spiegel naar je loooooser kop voor inspiratie op de vraag


  Maak melding

 18. Glenn je hebt een IQ van een garnaal is niet vreemd dat je geen vrouw kan vinden en hier vriendjes zoekt om de leegte in je leven op te vullen


  Maak melding

 19. Komt er nog een fonds zonder geld van de NDP Schurken

  Zie maar stelen van 100 miljoen USD van de centrale bank Suriname .

  NDP heeft Surinamers in 10 jaren tot bedelaars gemaakt nooit erder voor gekomen in Suriname .

  De fondsen van NDP in 10 jaren .

  1 Stabilisatie fonds 0 srd
  2 noodfonds 0 srd
  3 woning bouw fonds 500000 goed voor 10 huizen misikaka
  4 Garantie fonds 0 srd
  5 Spaar fonds 0 srd
  6 Cora 19 fonds 400 miljoen srd geen USD .

  De beste hoogopgeleide schurken van NDP moet nu nog geld gaan zoeken om een Virus te bestrijden .

  Jenny Simons ik hoop dat deze de laatste wet is uit de wetten fabriek van DNA .

  Liegen en stelen hebben ze in NDP geleerd zelf een zwever steelt niet zo wreed .


  Maak melding

 20. Bert , laat die zwarte aap maar kletsen. Mij doet een dergelijke uitspraak niets. Zelf is deze zwarte aap trots op zijn roots maar draagt hij wel de naam die door blanken zijn gegeven. Blijkbaar vond hij de naam Kunta Kinte of Mamadou te min.
  En dat deze aap ook nog zo dom is blijkt wel uit zijn bewering dat ik Ramlal heet. Deze laffe aap woont niet eens in Suriname maar wil ons doen geloven dat hij om het land geeft.
  Schijnheilige landverrader is hij.


  Maak melding

 21. En als ik hem uitnodig om gezamenlijk het standbeeld van Ghandi , die deze aap van racisme beschuldigt, van de sokkel te trekken dan trekt hij snel zijn grote smoelwerk dicht en zegt ie dat hij in Nederland woont. Typisch de mentaliteit van zwarte apen !


  Maak melding

 22. “Landen zoals Suriname hebben niet de luxe om miljoenen dollars in de economie te gooien om onze economie te versterken.”

  Dat komt omdat men niet gespaard heeft toen de grondstofprijzen tijdens regering bouta 1 op een recordhoogte waren en men miljarden U$ dollars extra heeft verdiend (naar verluidt meer dan de eigen ontwikkelingshulp).

  I.p.v. te sparen en verstandig te investeren in de ontwikkeling v.d. eigen productie heeft men het land geregeerd volgens een soort afrikaanse mentaliteit waarbij men op grote voet leefde door op een grotendeels corrupte/geldverspillende wijze veel meer geld uit te geven dan er binnenkwam en te focussen op consumptie i.p.v productie.

  Als men die 400 miljoen niet kan lenen of bedelen bij internationale instellingen dan zal men het zeker plunderen uit de overgebleven kasreserves (spaartegoeden van burgers en bedrijven) die de banken hebben gestald bij de CBvS. De overeenkomst m.b.t. ringfencing is nog niet getekend dus dat voorspelt niet veel goeds.

  Ook zal men hoogstwaarschijnlijk de geldpers flink laten draaien om een hoop ongedekte SRD’s uit te delen met een verdere waardevermindering v.d. SRD/verhoging v.d. koers en een verdere verarming v.d bevolking tot gevolg.
  De tijd van een hele hoop nullen op surinaamse bankbiljetten gaat op die manier heel snel weer aanbreken.


  Maak melding

 23. Bert( Anil) haha . Zoek een andere fake name aub.
  Vrouwen zijn geen probleem voor mij. Moet ik 1 voor je zoeken. Toch niet .. dat wil ik geen vrouw aandoen. Ik neem jullie toch niet meer serieus.


  Maak melding

 24. Ik hoop nu wel dat de besteding wordt bijgehouden zodat deze tijdig kan worden verstrekt aan de DNA leden.
  En [pas nadat rapportage is overhandigd dan pas overgaan op vergroting van de 400 miljoen indien noodzakelijk en breedvoerig gespecificeerd en met redenen omkleed.

  Niet zoals Hoefdraad het steeds doet door te beloven “het komt ik stuur het op morgen” en na jaren komt er niets o.a.
  – jaarrekening CBvS 2016 t/m 2019
  – besteding 100 miljoen begroting 2019 en 2020
  – onderzoekrapport van Trikt
  – Notulen en contracten leningen
  en dit is van 1 minister dan hebben wij het nog niet van anderen de nog werkzaam zijn of die reeds vertrokken zijn o.a. Dokson


  Maak melding

 25. Boefdraad gaat nu handje ophouden bij Wereldbank, IDB, IsdD, IDB en het IMF maar die instituten zijn geen gekke henkies.
  Ze gaan niet zomaar geld geven, vooral niet aan corrupte regimes. Ze gaan pas geld verstrekken wanneer er genoeg checks and balances in place zijn zodat men verzekerd kan zijn dat het geld op de juiste manier wordt besteed en niet in corrupte zakken zal verdwijnen. Dat proces zal nog wel een tijdje duren dus men hoeft er echt niet op te rekenen dat ze vandaag of morgen al een flinke som geld zullen overmaken naar SU.


  Maak melding

 26. Hoop dat jullie de kant met Guyana goed in de gaten houden. Daar gaat ht fout
  gemodereerd

 27. Even afwachten en kijken wat voor goeds deze wet voor het volk brengt. Vast staat dat de wet niet gedragen wordt door allerlei organisaties en het maatschappelijke middenkader. Het dunkt de paarse partij dit te moeten doen en zichzelf vrijbrief te geven voor meer ellende in het land.


  Maak melding

 28. Hey ..vriend Bumblegum ( Ramlal )is er weer. Ik kom december naar Suriname. Dan spreken we zeker af bij de standbeeld van je profeet. Ik houd je op de hoogte. Dan kunnen kennis maken. Vergeet niet om een fles daroe mee te nemen. Trouwens mijn naam heb ik gekregen van me moeder en vader. De slavernij is al eeuwen afgeschaft. Die tijd heb ik niet meegemaakt. Jammer dat iemand als jij met een master diploma op zak hiervan niet op de hoogte was

  India had het ook niet makkelijk. Eerst Portugezen, Fransen en daarna de Engelsen. Over slavernij gesproken.

  Ze zeggen weleens van..je bent niet te oud om te leren.


  Maak melding

 29. Glenn 9 april 2020 At 17

  Als jij een fles Johnny Walker meeneemt uit Nederland zal ik voor pittige kipstukjes van Naskip zorgen. Kipstukjes zijn hier niet zo groot als in Nederland maar ik kan ook yapyappie vlees klaarmaken.


  Maak melding

 30. Veel Surinamers schijnen de impact en betekenis van deze wet niet te beseffen. Waar blijft de volksopstand. Wat er nu in Suriname gebeurd slaat echt alles wat te maken heeft met behoorlijk bestuur en democratisch handelen. Deze regering heeft grote minachting voor het volk. Als je durft om met zulke drogredenen en Gore leugens een wet door te drukken dan heb je letterlijk schijt aan je eigen inwoners. De Corona crisis Is een ellende voor de wereld maar een geschenk voor deze paarse ratten. Die zullen alles doen om in het zadel te blijven zitten. De paarse vloek zit overal in de maatschappij. Men heeft in de loop der jaren op vrijwel alle belangrijke function en posities in het land paarse ja knikkers geplaatst . Hierdoor is de greep op het land bijzonder groot. Het passief gedrag van de Surinaamse bevolking zorgt nu voor deze verstrekkende gevolgen voor het land.


  Maak melding

 31. “Het IMF heeft aangegeven dat deze crisis de ergste is dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kon overkomen in de laatste 50 jaar”, schetst de bewindsman de ernst van de economische impact.”
  – Ze hebben gelijk. Boefdraad en bouta zijn de ergste wat caribisch gebied kon overkomen.

  Ali, goed dat je aanvult. Maar je hoeft niet te gaan schreeuwen hier tegen ons. Of zit je capslock gewoon vast? 😄


  Maak melding

 32. Door de corona-crisis kunnen ook in Suriname heel veel bedrijven in de particuliere sector failliet gaan. Dit fonds moet voorkomen dat duizenden mensen hun baan kwijtraken. Bedrijven zouden een beroep kunnen doen op dit fonds en zullen mijn inziens tegen zeer gunstige voorwaarden een lening kunnen sluiten. De regering speelt duidelijk in op de gevolgen van deze crisis voor het Surinaams bedrijfsleven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.