zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBesluit importverbod luxe goederen voortijdig uitgelekt, minister woedend

Besluit importverbod luxe goederen voortijdig uitgelekt, minister woedend

-

Does Travel - naar Suriname

Een voorgenomen besluit van het Surinaamse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), om een importverbod op luxe goederen in Suriname in te stellen, is zondagavond vermoedelijk door ambtenaren van het ministerie uitgelekt. Het concept staatsbesluit was al voorbereid en zou vandaag in het Staatsblad verschijnen.

Op de lijst van goederen die voorlopig niet meer ingevoerd zouden mogen worden staan zaken als boten, auto’s, vaatwasmachines, camera’s alsook tv-toestellen die groter zijn dan 50 inch. De complete lijst is onderaan dit bericht te zien.

Als reden voor dit besluit wordt opgegeven dat de beschikbare vreemde valuta hard nodig is voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen, voor waarborging van de gezondheidszorg. Dit is noodzakelijk om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan aldus Minister Tsang.

De bewindsman is woedend en zegt een strafrechtelijke klacht tegen ambtenaren die documenten hebben gelekt, bij het Surinaamse OM te deponeren.

Dit zijn de stukken die zondag werden verspreid:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

103 REACTIES
 1. Het concept staatsbesluit was al voorbereid en zou vandaag in het Staatsblad verschijnen.
  Heel apart

  Woede
  Over zo’n uitgelekt concept?
  Dat bovendien de volgende dag zou verschijnen.
  Voorwaar een zeer belangrijk geheim.


  Maak melding
 2. Ha ha ha we gaan op slot en import verbod op luxe goederen want we zijn een 2e Dubai ! Die aartsluie varken Misiekaba weet van domheid niet wat hij raaskalt ! Idioter dan deze keskieshi zijn er niet. Laat hij maar nu tonen dat hij ballen heeft en laat hem nu maar hard roepen dat Suriname een tweede Dubai wordt. Probeer maar eerst van Suriname een 2e Thailand te maken en als dat lukt mag je van een 2e Dubai dromen. Het zal eerder een 2e Haïti worden dan een 2e Thailand. Ongelooflijk wat hebben deze slavenhandelaren van Suriname een arm en chaotisch land van gemaakt.


  gemodereerd
 3. @Waldo, dit noem je dus vooruitgang onder leiding van jouw President Bouterse. Nu wordt Covid erbij gehaald. Allemaal gelul. Land is door onbehoorlijk bestuur en corruptie bankroet.


  Maak melding
 4. De jaren tachtig dienen zich aan Corona is de zogenaamde schuldige intussen is de NDP hoofdschuldige van deze hele ellende die over ons heen komt.


  gemodereerd
 5. TSANG DE RATTEN/ MUIZEN/ VLEERMUIZEN/ HONDENVRETER. JIJ BENT EEN SCHANDE VOOR LAND EN VOLK.
  JIJ BENT EEN SCHANDE VOOR CHINA. JIJ BENT EEN SCHANDE VOOR DE CHINEZEN IN SURINAME.
  JIJ VERSCHUILT JE ACHTER DE REET VAN JOUW INDIAANSE PAARSE ROOILRAT BOUTA. EN ABDOELLABOELA DE BOELER VAN SOPHIASLUST.
  WEES GEEN JAKNIKKER OM JE SALARIS MAAR KIJKT NAAR DE ECONOMIE VOLK EN LAND OF HOEPEL OP.


  Maak melding
 6. “Als reden voor dit besluit wordt opgegeven dat de beschikbare vreemde valuta hard nodig is voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen, voor waarborging van de gezondheidszorg. Dit is noodzakelijk om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan aldus Minister Tsang.”

  Dat is eerstegraads paarse bullshit want al voordat het chinese covid-19 in SU was vastgesteld was het al bekend dat de deveizenreserves waren opgemaakt en dat er nauwelijks genoeg vreemde valuta in de staatskas was voor minder dan 1 maand aan importdekking.


  Maak melding
 7. Kondremangs
  Dit brengt ons weer terug naar de jaren 80. ..dat alleen maar mensen met geld en connecties deze goederen mag aanschaffen. …..dus weer via via een EA vergunning. …..en de kleine man/vrouw mag weer nog meer pinaren. …..en alleen afhankelijk zijn van DPS. ..DiDiBri Pakketten Service. ….maar DiDiBri en zijn boevenbende hebben hun schaapjes op het droge. ….
  En omoe snesi hoeft niet zo boos te reageren. …want voor wie zit hij daar? En we zouden graag willen weten welke van de verboden goederen hij al bezit. ……dong kaw. ..een auto is geen luxe artikel meer. ..laat staan een bromfiets. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 8. Ja, ja
  Deze Chinees speelt Slimme Boerki
  Hij heeft dit zelf aan zijn relaties doorgeven, hij speelt nu mooi weer.
  Oprotten naar China,


  gemodereerd
 9. Dit noemt met ontwikkeling / vooruitgang van het land. En maar de regering Bouterse de hemel in prijzen. Waar zijn de Boutisten nu met hun grote bek.


  Maak melding
 10. zo zoetjes aan wordt alles afgepakt van de Surinamers. Ik denk dat mensen die “nog 5′ stonden te schreeuwen, nu anders piepen! Het dictatuur draait op volle toeren!!!!!


  Maak melding
 11. “om een importverbod op luxe goederen in Suriname in te stelen, ”.
  Haha wkn, ik begrijp dat deze partij = gelijk aan stelen, maar moet zijn ‘stellen’.
  Geen dank.

  De suri’s hebben door hun afwachtende houding, een grote chaos gecreëerd voor zichzelf.

  Hoe dit zal aflopen? Lees de historie van 1982.
  Alle signalen wijzen hierop.


  Maak melding
 12. Het is goed om met de feiten op de neus gedrukt te worden. Toekomst van Suriname werd door zowel de bruine als zwarte keskieshie te rooskleurig voorgesteld. Het land puilt uit van de enorme bodemschatten, voor miljarden aan grondstoffen zitten verstopt in de grond en water (olie). Alleen een kwestie van tijd en de Surinamer zal in welvaart en weelde baden. De kinderhand van het achterlijk volk was snel gevuld.
  Nu zie je wat de regering al lange tijd van plan was. Het volk is leeggeroofd en het land is stuurloos !
  De zogenaamde trotse patriotten met hun grote smoelwerk wonen niet in Suriname maar in Nederland of elders. Deze ratten staan altijd als eerste klaar om het beleid van de zwarte dictator en zijn partij te verdedigen. Welnu , het vertrouwen in de VHP en Santokhi neemt dagelijks toe. Ook wordt door de zwarten keskieshie steeds het beeld van een racistische partij neergezet. Dan maar racisme steunen als mijn buik maar rond en vol is. Degenen die racisme verafschuwen moeten Suriname dan maar vooruit helpen door financiële hulp.


  gemodereerd
 13. DE NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ MET AAN HET HOOFD EEN VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS VEROORDEELDE MOORDENAAR SKEER A KONDRE:

  DENG SKEER DENG NO HABI VALUTA

  DENG SKEER DENG GWE NA KASRESERVE

  DENG SKEER NANGA WAN POTLOOD DENG SAKA A KOERS.

  DENG SKEER DENG O DJIE CORONA A SCHULD.

  PLEESIDENT ZEI OP DIE PERSCONFERENTIE DAT HET LAND BEZIG WAS UIT DE CRISIS TE KOMEN EN NU EEN CORONA CRISIS TE LIJF MOET GAAN.

  WAAAAAAAAAAAII MI EDEH YERE.


  Maak melding
 14. Dit is foute boel. A kondre bankroet. Mpp didibri en co moeten zo snel mogelijk van deze wereld verdwijnen. Een klein land kunnen ze niet eens goed besturen. Soso shit kunnen deze bende dieven alleen maar doen. Maar ano mi.
  Eerst was de schuld van de VHP, daarna van de kolonisator. En nu is het de schuld van het coronavirus. Wiens schuld is het morgen.
  Geeft de macht aan de VHP dan zie je al snel verandering.


  Maak melding
 15. De meeste goederen bevinden zich reeds in Suriname. Het onderlinge verkeer en handel zal dus intern moeten geschieden. De auto van Yokohama bijvoorbeeld, is reeds in Suriname. Buffers kunnen hiermee worden opgeslagen tot het wel zover is dat de situatie hersteld is. Ook andere goederen. De regering is genoodzaakt vanwege de ontstane situatie het een en ander aan te passen. Alleen wat strikt noodzakelijk is , zal geïmporteerd worden. Tegelijkertijd kunnen creatieve mensen in Suriname aan de slag. Het vroegtijdig uitlekken van vertrouwelijke informatie is schering en inslag. Overal heb je mollen en ons kent ons en ons is niet tevreden met het een en ander en gaat rare dingen doen. Pas wanneer de situatie zich hersteld heeft ,kan men weer luxegoederen gaan importeren. Ga maar op de fiets naar je werk en laat je auto staan. Dat bespaart en je helpt het milieu , je portemonnee , minder slachtoffers en verkeersdrukte. Ook goed voor je gezondheid. De meeste afstanden van woonplaats – werk, vice versa ,kunnen op de fiets gedaan worden. Wees gewoon creatief in alle facetten vanwege de barre tijden. A no lanti , na Corona.


  Maak melding
 16. Gaan de ministers nu in Vitzen en Passo’s rijden i.p.v. landcruisers? Of mogen zijn wel in luxe blijven importeren.

  Een slimme corona truc, om de zeer hoge inflatie te camoufleren van de gecrashte surinaamse economie. Ik ben echt benieuwd hoe lang de kunstmatige koers van nu vol te houden is.

  Volk van Su stem nog 10 jaar op NDP. Ook verzoek ik de regering in deze periode de euro pakketten import niet te verbieden of te belasten want die zullen hard nodig zijn.


  Maak melding
 17. Tijdelijke maatregel tot de corona crisis voorbij is. Snap de herrie niet. Je hebt als arm land elke cent nodig om levens te redden als de pleuris uitbreekt. Dan is het even geen tijd voor luxe goederen. Prioriteiten stellen noemen we dat.


  Maak melding
 18. haha,
  slag na ka mang, noem jij het maar prioriteiten stellen racist. Het wordt nog vele en vele malen erger.
  Ook hier zal het minder gaan………..> geen pakketten.
  Typisch Suriname, alles wat er was is gestolen en verbrast en nu?? en nu???
  Ga maar rondjes draaien met je vliegtuig, die voorlopig niet in gebruik zal worden genomen. Zonde van de kerosine
  Als je de herrie niet snapt lijkt het me duidelijk waar er iets ontbreekt


  Maak melding
 19. Mensen houden hoofd koel alles komt terug,Surinamers waren beetje hard van stapel gelopen nu paar stappen terug is niet erg.tevens hebben leergeld betaald als je achter sommen leiders gaat lopen wat krijgt je dan armoede.


  Maak melding
 20. Fout en onbegrijpelijk!!!
  Politici lezen jullie goed!:
  1. les 1 in de economie is de vrije marktwerking, kom daar niet aan!
  2. Indien je inkomen wil vergroten, laat invoerrechten op zulke goederen in valuta betaald worden, dan krijg je ook meer in je kas.
  3. Hoe meer men koopt, des te meer men verdient.
  4. Vrijheden qua formaat tv of auto, gaat geen enkele minister wat aan.
  5. Ik vind dit echt erg, de hele ministergroep en familie pres, Abrahams enz. Hebben dure auto’s, grote huizen en enorme tv’s.
  6. Dus kom niet aan onze vrije keuze!
  7. Wil je chaos en willekeur? Wil je duidelijk de enigsten zijn met grote tv’s? Waarmee zijn jullie bezig?
  8. Let op jullie hebben de 200miljoen gejat of verprast, zet het terug en ga de bak in.
  Willen jullie nu het volk pesten.
  9. Wat een schande, zovelen zijn hier komen wonen omdat het een normale situatie was, je kon alles eten en kopen, met je eigen geld.
  10. Wat heeft Covid met ons geld te maken?
  De staat moet zelf hun zaken betalen.
  11. Waaarom kopen jullie zomaar zoveel SsangYongs bij Rudisa?
  En daarna deze wet.
  Wat laag.
  Boontje komt voor jullie loontje.
  God slaapt niet!


  Maak melding
 21. ” … Als reden voor dit besluit wordt opgegeven dat de beschikbare vreemde valuta hard nodig is voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen, voor waarborging van de gezondheidszorg. … ”

  Dit geeft aan dat er ruim 9 jaren lang een slecht en inconsistent beleid is gevoerd.
  In de afgelopen 9 jaren zijn alle reserves verdampt en is er geen inkomen gegenereerd. Er is ook niet geinvesteerd niet verbetering.

  “Groot denken” en investeren in “eigen kunnen” zijn hoop gevende woorden die de NDP zelf niet heeft kunnen waarmaken. De NDP heeft dit vermogen voor het volk zelfs vernietigd.

  Nu heeft de hele wereld en Suriname dus ook te maken met een echte crisis. En Suriname kan niet meer rekenen op haar eigen kunnen. Het wordt nu echt bedelen om donaties, giften en leningen. Maar ach, daar zijn we in de afgelopen 9 jaar al gewend aan geraakt. Dankzij Bouta en zijn bende. (En het volk dat wel beter wist maar toch niet beter gestemd had.)

  Laten we hopen en biden dat Corona Suriname overslaat.

  Krakti !


  Maak melding
 22. Ons Sranan is helaas al langer failliet gemaakt door
  DDB en ministers ! Uit alle macht tracht men het bankroet
  voor de Srananmans te verhullen !

  DDB tracht dollars uit te sparen, maar zijn ze van U of
  van Sranan ??? Of babbelt u over valuta van burgers en
  bedrijven, niet uw eigendom !

  Net zoals de miljoenen-kasgeld-reserve, niet uw eigendom was !

  Import van pennen, papier en rekenmachines is zeker ook
  verboden !

  Burgers moeten de stand van zaken bij ministerie van financien
  niet kunnen narekenen !
  Ook de stand van zaken bij Centrale Bank, is dus niet na te rekenen.
  Hoeveel is gejat en hoeveel wordt nog steeds monetair gefinancierd ???

  Het monetair financieren door DDB, mag helemaal niet op papier
  gezet worden !

  En dan wil DDB de dwang- SRD-koers zetten voor het Volk ?????

  Nu komt ook dictatoriale import-verbod-lijst !

  PS : maar Hoeffie geeft geen cijfers inz te hoge staatsuitgaven,
  geen cijfers geroofde Centrale bank-de geroofde miljoenen reserves !
  Geen cijfers over monetaire financiering !
  Geen cijfers/posten die direct wegbezuinigd moeten worden !

  En de Centrale Bank heeft geheim beleid en zwijgt !

  DDB zegt : monnie de ! Valuta lai, no spang !

  PS 2 : Suma habi valuta ??? Suma na eigenaar fu valuta ?????


  gemodereerd
 23. Ik had dit voornemen al vorige week of de week daarvoor voorspeld. De vraag van de consumenten naar luxe goederen moet afgeremd worden. Dus minder importen waardoor er ook een mindere vraag naar dollars en Euro’s zal zijn om deze importen te betalen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van de invoerrechten op luxe goederen.


  Maak melding
 24. RobG !!! de invoerrechten hoeven niet omhoog.
  Men kan ze in valuta innen.
  Maar de opmerking dat men drang heeft naar luxe. Is zeer misplaatst.
  Lees mijn vorig betoog.
  Let wel, de regeringsgezinden leven op grote voet. Rijden Rangers, Amaroks en hebben veel luxe.
  Ook 200 miljoen lekker in hun kas.
  Willen ze nu hard werkende burgers komen uitleggen wat ze wel en niet mogen kopen?
  Vrijpostig.
  En Waar blijft jou wijze inzicht over corruptie?
  Waar blijft jou mening over waarom de overheid juist bij Rudisa zoveel voertuigen heeft gekocht?
  Ik ben benieuwd of jij en jou soort hier iets zinnigs over te vertellen hebben.
  ??????


  Maak melding
 25. @RobG. Dit is helemaal correct wat jij aanhaalt, want de mensen klagen steen en been in Su bij een hoge wisselkoers, maar schaffen zaken aan die niet direct nodig zijn of geen prioriteit hebben.
  En hierna de schijn op te houden door te showen met luxe goederen om te laten zien wat ze hebben.

  De 2e optie die jij doorgeeft vind ik effectiever, want ik kom bv voor m’n werk ook regelmatig in Addis Ababa – ET, en als je hoort hoeveel de invoerrechten op luxe goederen daar bedragen val je stijl achterover.

  Zo kost een éénvoudige Toyota Vitz of Yaris van 20 jaar oud (hier in Ned max 800 euro) meer dan 10.000 euro in Ethiopie, vanwege de torenhoge invoerrechten.
  De mensen die ik daar spreek moeten jaren lang sparen aleer zij hun eigen ‘heilige koe’ kunnen aanschaffen want dat is een must in een stad met ca 20 miljoen inwoners.

  Dus overheid van Su, opkrikken die invoerrechten op luxe goederen en geen genade met niets en niemand hebben.


  Maak melding
 26. Aswin@ je bent en blijft wel kinderachtig bezig ze wil je niet meer je bent je €3000 door je domme schuld kwijt kom je probleem niet hier uitvechten je weet waar ze woont of ben je bang voor die antillianen waar jij het zo vaak over hebt je reactie geeft aan dat je jaloers en heel verdrietig ben


  gemodereerd
 27. Liebie a sma ze is niet je slaaf of eigendom je zegt zelf dat ze een slaaf is misschien wil ze jou slaaf niet meer zijn zoek dan een andere slaaf je bent wel weer ede bezig.


  gemodereerd
 28. Het arme volk wordt steeds armer. De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter.

  Vooral bij bepaalde groepen zie je de ongekende luxe. Tv is groter dan het kapotte huis, auto’s groter dan garage etc etc. Deze paarse groep zal als eerste voelen. Nog 5. Mpp.

  De VHP is de enige redder. Chan is de juiste persoon om Suriname tot een rijk land te maken.


  Maak melding
 29. Hoe de Bouta-lovers hier op dit forum allerlei kreten roepen, precies zo gaat het in de NDP-regering. Allerlei onsamenhangde kreten, zogenaamde oplossingen en appels met peren vergelijken. Dit soort kortzichtige reacties zijn geen oplossingen voor de lange termijn. Impulsieve maatregelen hebben alleen kunst- en vliegwerk tot gevolg. Helaas is dit de mentaliteit van het NDP-volk.
  De afgelopen 9 jaren getuigd van bekrompenheid en kortzichtigheid.
  Zo voer je geen constructief beleid !

  Het wordt tijd voor beter. Red Suriname !

  Krakti !


  Maak melding
 30. De valutawet is een tegemoetkoming aan de arme burger. In het verlengde hiervan volgen deze maatregelen. Let wel ,tijdelijke maatregelen. Er zijn reeds auto’s en 50 inch televisies of minder en andere goederen in Suriname. Het betekent dus niet dat de burger geen auto of andere luxegoederen meer kan aanschaffen. De interne markt in de vorm van ondernemingen ,dus de importeurs, kunnen financiële buffers opslaan. Ik ben bijvoorbeeld Yokohama en ik heb op dit moment honderd auto’s hier in Suriname. Ik kan voorlopig niet meer importeren wat inhoudt dat iedereen die een auto bij me komt kopen, ik de winst na aftrek van belastingen ,salarissen van werknemers enz, gewoon dat geld moet reserveren tot de overheid orde op zaken heeft gesteld. Zou de overheid de invoerrechten verhogen is dat niet in lijn met de valutawet. De burger zou dan meer moeten betalen voor bijvoorbeeld een auto of televisie of wat dan ook uit het buitenland. Dat strookt dus dan niet met de valutawet. Vanwege de barre tijden en heus niet alleen vanwege Corona ,moet men wel de tering naar de nering zetten. Het betekent dat alles wat niet strikt noodzakelijk is ,men het daarmee moet doen. Heb je het geld ? No problem ,doe je ding dan. Geen geld? Wees creatief.


  Maak melding
 31. Geen van de Ndp gezinden heeft gereageerd op:
  1. Waar de 200 miljoen is, waardoor de staatskas leeg is.
  2. Waarom hun regering honderden SsangYongs bij Rudisa koopt. Op het moment dat er verkiezingen zijn?
  En op het moment dat de reserves foetsie zijn?
  3. Waarom zij denken te bepalejn wie wat koopt.

  Zijn jullie archeloos en sluiten jullie je verstand af voor de waarheid?

  Jullie zien de rijken Ocer binnen rijden met hoge auto’s en wapens.
  Dus be honest!
  Oplichters


  Maak melding
 32. Niets mis mee met deze maatregel. Integendeel. Een kind kon dit al zien aankomen
  Suriname mag straks blij zijn als het bij deze goederen blijft.
  Koos als er er geen geld is dan is er geen geld. De argumentatie dat de geringe hoeveelheid vreemde valuta nu gereserveerd moet worden voor noodzakelijke goederen, waaronder medicamenten is juist. Hopelijk gebeurt dit ook en niet weer voor andere zaken
  Ferry, ik ben het met je eens dat het zeer vreemd is dan een concept gepubliceerd zal worden. Het zal wel op een taalfout berusten.


  Maak melding
 33. Waldo 30 maart 2020 at 16:47

  ” … Misschien zijn mensen als Koos en de oranje partij zeer gehecht aan het luxe leven, maar het grootste deel van het volk heeft andere behoeften in deze moeilijke tijd. … ”

  Hoeveel jaren geleden had Missiekeskesi Dubai beloofd ?

  De Corona crisis had weliswaar niemand voorspeld en verwacht. Dit is iets dat nu iedereen overkomt.
  Was de NDP maar daadwerkelijk een Vooruitstrevende Partij dan zou Suriname nu sterker in haar schoenen staan in plaats van kaalgeplukt en aan de bedelstaf afhankelijk van pakketten, donaties en giften.


  Maak melding
 34. Als je de economie stil legt om een handvol patiënten, betekend dat je economie ‘aan een zijden draad hangt’.

  De genomen covid-maatregelen in su, zijn volgens de ‘partij’ voortreffelijk te noemen. Sterker nog de beste vd de wereld.

  De ‘domme’ rest vd wereld steunt financieel hun ondernemers en burgers.

  Laat je geen bullocks wijs maken. Alle online verkopen zijn gestegen. Bezorgdiensten draaien overuren. Online trainingen zijn gegroeid. Kwestie v creatief denken, want geld moet immers rollen.

  De waarheid is dat de Surinaamse ondernemer vanwege de nieuwe valuta wet, niet v plan is om luxe artikelen te importeren.
  Te weinig valuta en een waardeloze munt. (Niet waarde vast).
  Dus zogenaamd blame it on covid.

  Pure Anarchie!


  Maak melding
 35. Waldo
  Zoals ik heb aangegeven in een ander onderwerp zal Tsang zijn eigen partijgenoot moeten aanpakken en opsluiten want ik heb gisteravond Frank Pinas van Stanvaste een interview horen afnemen van Gangaram Panday waarin deze nietsnut, ik heb hem een heel domme koeli genoemd, heeft prijsgegeven wat Tsang vandaag te vertellen heeft.
  Gangaram Panday gaf gisteren reeds aan dat er geen geld is voor luxe goederen en hij noemde bijvoorbeeld een geurtje en een Ipad en een mobieltje en een laptop.
  Wel Waldo als er geen geld is akkoord dan geen luxe goederen. Maar dat voorkom je niet met een wet evenals de deviezen wet dat niet zal werken.
  want een mens is heel creatief en zal toch datgene kopen wat ze willen.
  Wat zou helpen is de invoerrechten op luxe goederen, van wat Gangaram Panday noemt luxe, moeten verhogen met 2.000 % van de aanschafwaarde en dan kijken wie dit gaat importeren.
  Nu laten deze personen, die import stop van luxe goederen, de deur openstaan voor degene die het geld hebben om datgene aan luxe aan te schaffen welke niet door de doorsnee burger kan worden aangeschaft.
  Zo werkt het niet. Als je de macht heb kan je alles verzinnen doch het enige wat je niet kan is je stel hersenen laten werken om niet adhoc iets te doen.

  Wij gaan de jaren 80 weer tegemoet waar je van alles een tekort hebt voor het volk en de toppers en hun vrienden alles konden krijgen en laten binnenkomen.
  Dit heb ik meegemaakt om in de rij te gaan staan voor alle basisbehoeften terwijl bijvoorbeeld mensen zoals de groep van 16 en hun familie het breed uit lieten hangen op hun gehouden feesten.
  Zoals herrenberg toen hij 40 jaar werd en zijn feest zeer zeer groot werd gevierd.


  Maak melding
 36. De dictatuur draait op volle toeren. Eerst de staatskas leeggeroofd. En nu stelen ze letterlijk en figuurlijk van het volk.
  Er zijn sommige hier die dit goedkeuren. Ik kan ze ook niet kwalijk nemen. Deze gasten zitten in Nederland op kosten van de Nederlandse staat. Dus deze klotteklappers hebben niets te verliezen. De verliezers zijn de Surinamers


  Maak melding
 37. Valutaregels hebben niets te maken met arm of rijk !

  De staat, DDB en ministers, hebben de arme en gemiddelde
  Sranan staatsburger/inwoner al eerder van meer dan de helft
  van zijn koopkracht beroofd door wanbeleid gevolgd door
  devaluaties !

  Op dit moment zal de staat de arme burger weer achteruit
  laten gaan in koopkracht, meer dan een derde daling SRD-
  waarde, komt er aan !
  Er staat weer een devaluatie voor de deur, de arme burger
  wordt door dom handelen van de staat, beroofd !

  Dus valutawet is schijnbeweging, wanneer dezelfde staat
  weigert, direct, zwaar te bezuinigen op de staatsuitgaven !

  Wanneer diezelfde overheid, DDB en ministers, weigeren de
  cijfers van de Centrale Bank vrij te geven, waarin wij kunnen
  zien hoeveel de staat monetair financiert ! En ook of de
  staat is gestopt met monetair financieren !
  Dwz ongedekt geld drukken en uitgeven !

  Tot op heden weigeren DDB en ministers, het Volk openheid
  te geven over de gejatte miljoenen kasreserves !

  DDB en ministers babbelen over valuta, alsof dat hun eigendom
  is, terwijl dat pertinent niet waar is !
  De staat zelf heeft zeer weinig of geen valuta, als gevolg van
  hun wanbeleid !

  Daarom moeten DDB en ministers openheid van financiele zaken
  geven, of onmiddellijk aftreden !

  Of gaat de staat, DDB en ministers nu ook valuta afpakken van
  bedrijven en burgers !
  De geroofde miljoenen-valutareserves bij de Centrale Bank, door
  de overheid, duiden op een volledig bankroet van Sranan,
  veroorzaakt door DDB en ministers !
  Dat is een heel slechte ramp-situatie waarbij de burgers nog meer
  idiote beslissingen kunnen verwachten van deze president en
  deze regering !


  gemodereerd
 38. Wat heeft de regering te maken met het bestedingspatroon van de bevolking, dit is weer een stap naar dictatuur.
  Voor zover het er al niet is.


  Maak melding
 39. Geen buffers opgebouwd om moeilijke tijden te kunnen overbruggen. Het is niet de eerste keer dat dit land in een crisis verkeert. Helaas leert men niet uit de fouten. Je moet sparen en niet het geld bossen wanneer het goed gaat. Dikke Prado’s rijden , dubbele salarissen (15 maanden) enz.. Sparen… Bezuinigen.


  gemodereerd
 40. Wanneer gaat onze pseudo econoom niet naar Suriname om de regering bij te staan.
  Maar voor hij gaat ik heb nog steeds de uitnodiging staan voor een psychiatrisch bezoek bij een voor mij bevriende relatie .)


  Maak melding
 41. Mensen die bepaalde artikelen kopen hebben hun buitenlandse rekeningen. Doen ze het daarmee.
  Ik hoop wel dat de boten nu op haven liggen wel naar winkels gaan die dagelijks open zijn. De spullen worden gekocht met $ van Suriname.
  ZG zijn de chinezen bang om besmet te worden maar bouwmaterialen zaken en kledingzaken van chinezen zijn open.
  Chang zorg jij ervoor dat je mensen hun winkels open maken en er controle komt anders mag jij ook opdonderen.


  Maak melding
 42. Erg hoor,
  Werkelijk het geld van het land onderling verdeeld hebben.
  Als je naar de reacties kijkt. Zie je de Ndp figuren duidelijk niet reageren op deze case. Maar steeds Communistische opmerkingen maken.
  Ze zijn Oost- Indisch doof en ziende blind voor alle corruptie.
  Ze geven niet toe dat het verspilling is en verkeerd is om al die Ssang Yongs te kopen bij Rudisa.
  Ze zeggen niet dat daar miljoenej dollars verspilt zijn. Dat daarmee een loyalist gespekt is.
  Maar ze jammeren over luxe.
  Terwijl nazaten van hun leiders multimljonairs zijn, met speedboaten en jetski’s.
  Ze reizen naar Parijs en dragen Louis Vuiton.
  Willen ze nu mensen tegenhouden om te sparen om een leuke TV of een boiler te kopen.
  Gekken


  gemodereerd
 43. O Nederland, barmhartig land aan de Noordzee helpt u ons in naam der God en de goede Vader . Help het Volk der Suriname die u zo lief heeft. Vermaan het kwade en slechte van de racisten die u het kolonialisme verwijten. Helpt u ons aub want het lijden van dit volk zal ook u pijn doen. Alleen u kunt ons nog redden. De snuffelende ratten en kakkerlakken zitten veilig onder Uw hoede. Zij hebben een veilig heenkomen. Verlost ons van de Duivel !


  gemodereerd
 44. Ik heb dit ook meegemaakt. In de jaren 80.
  Toen waren de partijtoppers eerst rijk.
  En sluisden alle geld weg.
  Om daarna het volk te domineren.
  Oordelen over wat ze met hun geld moesten doen.
  Men vluchtte toen weg uit het land.
  Zoals nu de Cubanen.
  Let wel de staatskas is leeg.
  Het geld is bij de Ndp.
  ROb Pakira en cornuiten weten dat.
  Ze mopperen nu over luxe.
  Zeer idioot en zeer gevaarlijk.
  Ze gaan dit land terug in de tijd sturen
  De overheid moet zich met zijn zaken bezig houden.
  Moet niet stelen en bedriegen.
  Want anders, krjjg je ellende.
  Stelletje oplichters, die nu doen alsof die kas zomaar leeg is.
  Willen nu het geld bij het volk halen.
  Laten zij hun luxe verkopen.
  Ze zullen zien.
  God zal oordelen


  Maak melding
 45. RobG/ Pakiratigri/ Waldo

  Dit is geen daadkracht maar met paniek symbool politiek voeren om de domme achter ban de ogen te sluiten.
  In 2013-2014 toen de inkomsten niety meer door groeiden was dit een goede zaak geweest. Net zoals het een goede zaak geweest was dat Bouterse:
  1>> De subsidiëring van energie zoals IMF eiste afgebouwd had. Die subsidie komt bij de rijken terecht en niet bij de armen die minimaal verbruiken en geen airco’s onnodig laten draaien omdat de stroom vrij wel niets kost.
  2>>De BTW ingevoerd zou hebben zodat mensen na gaan denken over luxe goederen die minder noodzakelijk zijn.

  Hoe erg is het onder Bouterse achter uit gegaan, Zaken die Bouterse en coj nu als luxe definieert waren een paar jaar geleden voor Bouterse standaard verkiezingsbeloften (labtop en smartphone) ofwel weg geef dingetjes.

  Nu dit soort maatregelen nemen is banaal en heeft geen enkele invloed meer de verkiezingen zijn over een paar maanden, de volgende regering zal af moeten rekenen voor de blunders en paniek van nu.


  Maak melding
 46. Waarom is de minister dan woedend?!
  Eerder maakten wij deze zelfde situatie mee in 1980 toen de boutavirus ons aan het teisteren was. Toen gingen bedrijven die er voor bloeiden geheel failliet!!Dit vanwege importverbod opgelegd door crimineel bouta!
  Toen hadden we de coronavirus niet om de schuld te geven!#
  Boutavirus is even dodelijk als de coronavirus!#
  Soso poppenkadt van de ndp criminele regering.
  De surinamers hebben nauwelijks geld over aan het einde van de maand voor eten en andere levensbehoeften en deze zielepoot minister denkt aan luxe artikelen gewoon zomaar.
  Ga importverbod instellen hoor minister. iedereen weet dat dit gewoon een smoesje is want moni no de.!!


  Maak melding
 47. SURINAME STAAT ONDER WATER.
  Neen, dit is niet letterlijk maar figuurlijk bedoeld.
  Toelichting: In Nederland staan als gevolg van die financiele crisis nu nog steeds ongeveer 100.000 huizen onder water. Wat dit betekent is het volgende: bij gedwongen verkoop van het huis zal de opbrengst niet voldoende zijn om de hele hypothecaire schuld af te lossen. De eigenaar blijft dus zitten met een restschuld.
  Suriname verkeert al een tijdje onder zulke omstandigheden. Door hun leengedrag ( sommigen noemen dit een leendemoon; ik noem het een leenbakroe) in de afgelopen 10 jaren hebben ze het break even punt van hun financiele capaciteit overschreden. Het bewijs dat ze het leenplafond hebben overschreden. Dit betekent dat de inkomsten van Suriname onvoldoende zijn om de aflossing en renteverplichtigen uit hoofde van de aangegane leningen van die leenbakroe te voldoen. Ze staan nu dus onder water. De leenbakroe heeft zich met name in Hoefdraad en Bouterse uitgeleefd. Met dit in uw achterhoofd begrijpt u waarom de casino’s open moeten blijven en de valutawet van de topeconoom van de NDP, de heer Abdoel, is aangenomen. Het stopzetten van de import van luxe goederen is een logisch gevolg van dit deviezentekort. Suriname zit op dit moment te springen om deviezen en dit bezorgt al onze bestuurders gelukkig die slapeloze nachten, die Bouterse ons had toegewenst en die deze onbekwame bestuurders verdienen. Deze grappenmakers kunnen niet omgaan met geld. Het zijn gewoon slechte huisvaders, die hun financieel huishouding niet eens sluitend kunnen maken. Ergens ben ik blij dat dit voor de verkiezingen van 25 mei 2020 gebeurt. In 2015 was dit kort na de verkiezingen aan het licht gekomen terwijl Bouterse voor de verkiezingen bekend maakte dat het uitstekend ging met de financieel/economische positie van het land. Bouterse had verzwegen dat ze de verkiezingen met een monetaire financiering van ruim 2 miljard hadden gefinancierd.
  Dit overziende mag u de conclusie trekken dat wij in de afgelopen 10 jaren bestuurd zijn geworden door figuren, die geen kaas van besturen hebben gegeten.
  Mijn verzoek aan u: jaag op 25 mei 2020 al deze vervloektelingen weg door wijs te stemmen en dat is niet stemmen op de NDP en BEP


  Maak melding
 48. Volgend week gaat de mandarijn van bejing bepalen dat puntbroodjes een luxe zijn. Chinezels eten 3 keer per dag rijst. Desnoods met honden of kattenvlees. Jullie gaan dat ook moeten doen omdat jullie zoveel geleend hebben van china.


  Maak melding
 49. john, groot gelijk..

  ze poepen in hun broek..,, santo is wachtende,, de P. G. is ook wachtende..
  de rechter is ook wachtende, ik zie het al kome..


  gemodereerd
 50. Is de schuld van de VHP zeker. De ka didibri kan dit land niet besturen. Surinamers leefden al in armoede, maar ze hadden wat te eten. Nu wordt dat ook van hun afgepakt. Ga nog voor mpp 5. Doewet doewet. Jo njang didibri schijt.


  Maak melding
 51. De Regering van NDP gaat geld lenen of vragen bij IMF en Wereld bank om de Virus te bestrijden .

  Een bedrag van maar 5 miljoen usd bij wereld bank

  Een bedrag van 250000 usd IMF
  Een bedrag van 500000 usd IMF
  Hoefdraad draait over uren om deze rot bedragen te gaan vragen om te lenen om een ramp te bestrijden .

  Is Suriname mijn geliefd land zo laag gevallen , mijn God man .

  En dan zijn er miljoenen verdwijnen nog bij de Centrale Bank Van Suriname .

  Het staat in starnieuws of bij de ware tijd net gelezen .

  Olie Olie Olie is maar 22 usd PER VAT .

  Lees Guyana nieuws peper , Guyana moet voor alleen aan onderzoek boringen tot productie 2x 480 miljoen USD betalen aan bedrijven .

  Lees Guyana nieuws dan word je wijzer wat Boringen van Olie bronnen .

  Olie Olie Olie ADBOEL en Regering NDP met de kUTSELAARS het gaat niet zo makkelijk HOOR .

  is dat Suriname dat wij nu geld moeten gaan BEDELEN om ziekte te bestrijden .

  Heeft deze Regering nog een Fonds of wat geld over gehouden in 10 jaren tijd .

  Zijn er nog Slimme Surinamers in Suriname .


  gemodereerd
 52. Iemand zij hier dat een tijdelijke maatregel is ivm het coronavirus. Sortoe mpp. Die man ai leg soso ka dja. Schaarste aan valuta (wegens hebzucht en leegroof) heeft zeker niets te maken met corona. Gewoon de kas is leeg. Vertrouwen is er niet meer. Koers wordt bij wet kunstmatig in bedwang gehouden. Straks vliegt de koers als een raket omhoog. Tang teki. Het volk kan alvast gras gaan planten. Onkruid jdeng o nkang njang.

  De VHP kan dit land alsnog redden. Velen landen willen Chan helpen. Dat gaat ook gebeuren. En alle rovers moeten levenslang naar Santo Boma.


  Maak melding
 53. @Milton,
  Verhoging van de invoerrechten blijkt een effectief middel te zijn om de vraag naar luxe artikelen terug te dringen. Dat heb je zelf ook vernomen van mensen in Ethiopië. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid de invoerrechten verlaagd voor machines, grondstoffen en halffabricaten die tot doel hebben de eigen productie op te voeren. Dit zal een positief effect hebben op de eigen productie.

  @daniel,
  Jij verkoopt alleen maar one-liners en soundbites die vleiend klinken in de oren van de jouwen die de regering haten.

  @jojo,
  Deze regering heeft haar best gedaan en niet alles verliep naar wens. Het ligt aan de kiezers om een oordeel te geven. In 2015 had u voorspelt dat de regering glansrijk weggestemd zou worden. Helaas voor u kwam uw droom niet uit. Als de mensen boos zijn op de regering adviseer ik hen om in mei niet te gaan stemmen. Een betere politieke partij dan de NDP is er niet. De overige politieke partijen zijn niets anders dan troep.


  gemodereerd
 54. Zie maar in 10 jaren NDP Regering

  1 Stabilisatie fonds 0 SRD
  2 Noodfonds 0 SRD
  3 Woningbouw fonds 5 miljoen SRD kan je maar 10 huizen bouwen
  4 Garantie fonds 0 SRD
  5 spaarfonds 0 SRD
  6 Cova 19 fonds 500000 SRD is 50000 usd .

  Is zijn dit echte Surinamers en Slimme Suriname van NDP .

  ik woon zelf in de Bos in Para wanneer ik in Suriname .

  Met jullie stinkende Paramaribo vol met hoeren ,zwevers,Alcoholisten en muggen .


  Maak melding
 55. Ga maar lezen Minister Hoefdraad van NDP Regering gaat zak geld zoeken of lenen om zo een groot probleem als een Virus op te lossen .

  Met jullie Paramaribo stinkende stad ,vol troep al krijg ik Paramaribo Gratis toch neemt de zwarte het niet .

  Ga rond DNA ,en Kabinet van President lopen ,dan weet je hoe slecht en vies het is in Suriname .


  Maak melding
 56. Mijn schrijven is niet bedoeld voor de op rechte Surinamers die hard werken om hun kinderen wat eten te geven .

  Vraag mensen van NDP of ze uit eigen zak een huis voor arme gezin kunnen bouwen of een stuk grond aan een gezin geven .

  Telkens maar komen lezen wat mensen hebben een huis een Auto wat dure kleren wat USD dan houd het ook op .

  Maar verstand en samen leven hebben NDP Hoogopgeleide niet, Systemen op werpen en mensen onderdrukken dat weet men al 40 jaren te doen in NDP .


  Maak melding
 57. Voor nieuwe regering van VHP,NPS,abob gaat echt zwaar zijn om alle gestolen geld terug halen.gaat geruchten dat een lijst met 16 namen circuleren op FB samen $5000.000.000 als nieuwe regering lukt gestolen geld terug halen kan meeste problemen opgelost worden…lang leven Suriname… Chan santoki president.


  Maak melding
 58. Dat kan een probleem worden, door de blijvende recessie gaat men minder op vakantie, minder rijden, minder uitgeven.
  Met als oorzaak en ook gevolg: lage inkomsten.
  De sectoren die het zwaarst getroffen worden zijn:
  1. Zorg sector, zie Italie
  2. Toerisme( wie gaat nog naar Spanje of Wuhan😎)
  3. Luchtvaartsector( Slm kan het zeer zwaar krijgen. Lopende kosten gaan door, inkomsten nul)
  4. Productie sectoren ( vraag naar bepaalde goederen, zal zonder negatieve lijst😅, afnemen. Men gaat prioriteiten stellen.
  5. Banken en geldschieters( moeten uitstel van betaling geven?)
  6. Woningbouw en -verhuur. Wie gaat nu nog lenen om te bouwen?
  7. Sport cq topsport. Alles wordt 1 jaar minimaal vertraagd. Beelt u in: Ajax kreeg 30000 toeschouwers per 10 dagen. Gemiddeld 2 miljoen per week alleen aan recettes. Ook merchendising tshirt verkoop nul. Hoe gaan ze de spelers betalen?
  8. Taxi, vervoer branche
  9. Olie en wel eigenlijk de eerste sector. Men gaat minder kerozine, benzine enz gebruiken. De prijs is al laag. Landen zullen moeten herschikken.
  10. Eigenlijk hebben ook de geloofsgemeenschappen en Musea en alle sociale groepen een neergang.

  En last but not least: de illegale handel, die kan nu bijna geen rommel wegsturen. Die zullen het zeer moeilijk krijgen en kunnen geweldadiger worden. En ook niet meer investeren( geen medelijden, maar is een feit)

  Mijn dank gaat uit naar alle zorgverleners, alle artsen en verpleegkundigen. Die zullen na deze periode ook met mentale schade zitten, van alle doden, zieken en collegas die ze moeten missen.

  Ons land staat dus voor een schokgolf na 25 mei.
  En het is een gegeven.

  Let maar op de Slm bijvoorbeeld heeft geld ontvangen van reizigers die al geboekt hebben. Al die vluchten worden doorgeschoven. Echter is de capaciteit er niet. De gelden van de Slm worden nu besteed( hoop ik) om lonen en kosten te betalen. Er komt geen gulden bij nu.
  Door de crisis, komen er geen toeristen hier naar toe. Dus komen er geen dollars en euros binnen.

  De woningbouwers uit Europa hebben geen werk en minder geld straks, waar gaan ze nog van bouwen hier?
  Men gaat zich eerst willen herstellen.

  De lage olieprijs kan de winst op obligaties kenteren.

  God alleen weet wat er opkomst is en waarom hij dit doet.
  Pas na 6 maanden zullen wij weten wat de bedoeling hiervan was.
  En hopelijk zullen wij Lering uit de Tering trekken.
  Indien wij dit overleven.
  Wat zullen de dieven van landsgeld aan de luxe hebben, wanneer ze nergens kunnen?
  Wanneer ze kommer en kwel om zich heen zien?
  Rara


  Maak melding
 59. Kortom: LIPS komt terug. Enkele giganten in Suriname gaan de koers op de zwarte markt bepalen. De rest gaat ondergronds. Toeristen uit Nederland zullen het gelag aan deviezen moeten ophoesten. Drugshandel, en andersoortig criminaliteit zal zegevieren. Uiteindelijk zal het Coronavirus het land opsplitsen in een Aziatisch en Negroïde deel. Er gaan geen verkiezingen komen, wat wel komt zijn de: Chinezen, Cubanen, Venezuelanen Haïtianen (als slaven), Brazilianen en de Russen. Su is na 25 mei 2020 een totalitair regime. Mark my words!


  Maak melding
 60. Tsang, zorg eerst dat je soortgenoten eerst die verdoemde supermarkten open doen, zodat je niet stad en land hoeft af te rijden om boodschappen te kunnen doen, in Europa zijn ze gelukkig niet van dit doort Chinese winkels afhankelijk, daar hebben ze Albert Heyn, Coop, Aldi en Little, en hebben bovedien kwaliteitsprodukten in plaats van die rotzooi uit China, zelfs die mondkapjes van daar deugen niet.


  Maak melding
 61. “RobG 30 maart 2020 at 16:02
  Ik had dit voornemen al vorige week of de week daarvoor voorspeld. De vraag van de consumenten naar luxe goederen moet afgeremd worden. Dus minder importen waardoor er ook een mindere vraag naar dollars en Euro’s zal zijn om deze importen te betalen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van de invoerrechten op luxe goederen.”

  RobG,
  Je lult gewoon zwaar uit je stinkende nek. Wat er nu in Suriname gebeurt is gewoon pure dictatuur. Je hebt makkelijk lullen als je van een uitkering in Nederland leeft en het volk moet al die shit die je preekt ondergaan.
  Dit is weer pure diefstal, stelen van de rijken om zogenaamd het volk tegemoet te komen. Het grootste deel verdwijnt toch in de zakken van je baasjes, Waar is al het gestolen geld gebleven?
  Als jij en je kornuiten zo een uitgesproken mening hebben hoe goed jullie afgod het doet, waarom zijn jullie nog aan deze kant van de Noordzee.
  Ik zal het meteen voor jullie beantwoorden, jullie zijn gewoon een stelletje mislukkelingen net zoals al die NDP-figuren daar in SU.
  Stelletje mislukte Surinamers, dat is wat jullie zijn.


  Maak melding
 62. Sabaku, je bedoelt het goed😁
  En kortom men wil zonder wroeging verder jatten.
  Wanneer mensen een geweten hadden, zouden ze aftreden.
  Maar nee ze willen cout to cout aanblijven.
  Iedere dag lopen ze rond met een stoet aan beveiligers.
  Ze weten dat ze geld van de kas verbrast hebben.
  Waarom die studentenflats voor miljoenen zonder aanbesteding?
  Waarom Chotellal?
  Waarom auto’s zonder aanbesteding.
  Hoor je Tsang nobel zijn daarover.
  Komt hij nu vertellen dat hij deviezen nodig heeft.
  Waar was zijn mond toen ze deze deals deden?
  Waar was zijn mond toen ze bij Spsb aan het stelen waren?
  Ha en dan is de directeur gewoon terug?
  Wat een zooitje.

  RobG en co, ook al zou ik bij een partij zijn en men doet onverantwoorde zaken, zou ik daar kritiek op geven.
  Dat is politiek: landsbelang.
  Steel je, dan verdwijn je.
  Maar wat jullie doen is irritant.
  Jullie reageren uitsluitend op bijzaken.
  Zogenaamd toekomst
  Maar jullie reageren te nimmer op misstanden.
  Daardoor zijn jullie mede debit aan ons verval.
  In andere landen moet je durven om tralala op tv te zeggen, of om van het land te stelen. Of rot auto’s te kopen.
  Je wordt door je eigen lieden afgezet.
  Maar nee jullie gooien zand erover, zijn niet kritisch en noemen elke opmerkimg Vhp ofzo.
  Terwijl er echt gestolen is.
  Terwijl Sardjoe echt bevoordeeld wordt.
  Jullie niet, of zijn jullie blij met een pakket en een rotbaan.
  Pluk de dag en geniet ervan.
  Wo sjie


  Maak melding
 63. Dit is vreemd, doet de staat de inkopen? Of zijn het de handelaren die de producten kopen om weer te verkopen aan mensen die vrij zijn om het te willen kopen? Waar gaan we naartoe met deze wet? Wil je medicamenten dan moet je dat in je staatsbegroting opnemen en ook uitvoeren. Als ze productie op gang brengen om te exporteren, dat is vooruitgang. Dit zijn rare sprongen HiT.


  Maak melding
 64. Als ik mijn luxe kan permitteren en wil aanschaffen wat heeft de regering te maken met.mijn inkomsten ze moeten blij zijn dat ik geld uitgeef inplaats van geld naar het buitenland pompen zoals ze doen


  gemodereerd
 65. off topic
  De begrotingsbehandeling 2020 heeft nog steeds niet plaatsgevonden.
  De ontwerpbegroting is op zijn zachts gezegd onrealistisch. Een enorm tekort waar geen adequate dekking voor is. Door de covid 19 crisis, het CbvS schandaal en de valutawet zijn de financiele problemen alleen maar groter geworden en daarom zou de regering op basis van een realistische begroting de problemen moeten aanpakken.
  Dat gebeurt niet en het is maar de vraag of voor dit jaar een begroting wordt gehanteerd of dat ze doorgaan met uitgaven uit de losse pols met grote mogelijkheden tot corruptie


  Maak melding
 66. bouta heeft net zoveel verstand als haar op zn schedel,volgens mij kan hij niet eens een auto besturen laat staan het land met zulk weinig in woners belachelijk en zoveel rijkdom .
  Heel suriname verkracht alleen maar schulden en nog meer schulden,waar gaat het geld heen, niemand weet het zal wel in de zakken van de paarse ratten belanden.

  god bless suriname


  gemodereerd
 67. Zijn dit luxe goederen? in mijn ogen betreffen dit meer goederen bestemd voor productieve doeleinden. Een grote schande dat men het verschil niet weet tussen luxe goederen en goederen om te produceren. En dan zijn dit onze bestuurders? Volgens mij hebben ze geen hogere opleiding dan de lagere school genoten, uitzondering buiten beschouwing gelaten want mijn lagere school was super. Dus onbewust of bewust wordt de productiesector van Suriname om zeep geholpen. En dan vragen wij ons af waarom er niet geproduceerd wordt. Bestuurders: opgesodemieterd.


  Maak melding
 68. @Tjallie

  “De begrotingsbehandeling 2020 heeft nog steeds niet plaatsgevonden.”

  Daar is ook niet zo veel tijd meer voor gezien de verkiezingen.

  Verder is de ringfencing en deal met de banken niet rond hoewel Hoefdraad zei dat het al sinds 6 maart op orde zou zijn. Nu blijkt dat het MT en de commissarissen de eis gesteld hebben dat ze niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden . Wel raar lijkt mij dat je middels een overeenkomst misdrijven denkt te kunnen laten verdwijnen.

  Niets wat deze regering belooft of stelt is of wordt de waarheid. Het is een swamp van leugens. Het is te hopen dat veel mensen dat gaan inzien en bewust gaan stemmen.


  Maak melding
 69. Juist nu weet die ndp .kliek..wat het is om met een lege schatkist de covid19 crisis te bestrijden.
  Grote paniek alom..
  Geen geld voor niets..behalve voor die verkiezing comedy.


  Maak melding
 70. JoJo 31 maart 2020 at 11:30
  @Tjallie
  “De begrotingsbehandeling 2020 heeft nog steeds niet plaatsgevonden.”
  Daar is ook niet zo veel tijd meer voor gezien de verkiezingen.
  ==================================================
  @Jojo,

  Het is maar te hopen dat er gestemd kan worden. Als ik de media mag geloven is er in naam van de Corona crisis een wet in voorbereiding om de boel daar in het land op slot te zetten. Als de wet wordt aangenomen “zal deze van kracht blijven totdat zij bij wet is opgeheven”.
  Dat zal definitief de Dictatuur vestigen in Suriname. Laat het volk daar maar eens over nadenken!


  Maak melding
 71. Met welke valuta wil Sranan luxe goederen kopen ?

  Met welke valuta wil Sranan niet-luxe goederen kopen ?

  Ik mediteer voor Sranan, dat er als gevolg van dit
  regerings-wanbeleid, geen bankencrisis komt !

  PS : Inflatie in Venezuela, ondanks valuta-knevelwet ,
  meer dan 2.000.000 % ! Twee miljoen procent !!!


  gemodereerd
 72. @ Sabaku

  “zal deze van kracht blijven totdat zij bij wet is opgeheven”.

  Die regel viel mij ook op. Het is wel duidelijk dat de NDPers Keien zijn in simplistische wetgeving die geen stand zal kunnen houden bij toetsing.

  De kans op een streek / truck om aan de macht te blijven is niet ondenkbeeldig.


  Maak melding
 73. Suriname is een maffia-state, met bejaarde moordenaars aan de macht. Ze hebben alles wat ze nodig hebben voor zichzelf al opgepot. Het volk mag met de kruimels van de tafel doen.


  gemodereerd
 74. @Tsaaaaaaaaaaangh, kom op met cijfers Centrale Bank,
  bankbiljetten-uitgifte, kasreserve, goudreserve, valuatreserve,
  zijn gejatte miljoenen terug gezet ??

  Tsaaaaaaaaangh kom op met het pakket mega-bezuinigingen op
  de maandlasten van de staat, de staatsuitgaven, voordat jullie
  NDP en clan, durven de praten over koers SRD !

  Tsaaaaaaaaangh, kom met Opa Desi met het besluit dat geen cent
  meer monetair te financieren en toon het volk elke dag de cijfers !!

  Hoe durven jullie NDP-wanbeleid-uitvoerders een nachtelijke
  yorka-wet in voeren om de koers van de SRD dwingend te bepalen !

  Tsaaaaaaaaangh weet u dat Venezuela ook een dwangwet-valuta-
  koers heeft ?
  De inflaiei, geldontwaarding van de Bolivar is daar nu, meer dan
  2.000.000 procent, meer dan twee miljoen procent !!!

  Tsaaaaaaaaangh datti, we mochten toch nooit importeren met
  andermans valuta !!!


  gemodereerd
 75. JoJo 31 maart 2020 at 14:48
  @ Sabaku

  “zal deze van kracht blijven totdat zij bij wet is opgeheven”.

  De kans op een streek / truck om aan de macht te blijven is niet ondenkbeeldig.

  JoJo/Sabaku,

  Ik vrees ook dat de NDP de Coronacrisis wil aangrijpen om de macht te behouden en daarbij is het uitroepen van de noodtoestand zonder einddatum een beproeft middel die veelal door dictators wordt gebruikt.
  De NDP gebruikt/misbruikt alles om aan de macht te blijven . Ik ga er voor 100% van uit dat ze zullen frauderen bij de verkiezingen.


  Maak melding
 76. Waldo van de laatste 999 keren dat je een reactie hebt geplaatst op een artikel ging je reactie alleen maar over de VHP. ……….> dus zinloos


  gemodereerd
 77. Kondremangs
  1 simpele vraag aan waldo. …kan je ons aangeven HOEVEEL bezit. …..jouw geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri, Abrafoefoerhams, Dilip Sardjoe en de rest van de boevenbende hebben? ??????? Ik blijf erbij. ….WIE GEGRAAID EN GESTOLEN HEEFT VANAF 25 NOVEMBER 1975 VAN LAND EN VOLK. …OPSLUITEN EN ONTEIGENEN. ….ook Jogi. ..als hij zoveel onteigend heeft zoals jij beweert. …….wijlen Johnny K zou zeggen. …wij benne benieuwd. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 78. Een persoon, een vriend van mpp bouta krijgt het alleenrecht om luxe goederen te importeren. Er zal op grote schaal gesjoemel worden met de valuta van de gemeenschap. Zo kan de paarse bende nog steeds stelen en rover en rijker worden het het volk steeds armer.

  Dit is een absolute vrijheidsberoving. Het volk moet naar het Caraïbisch hof voor de mensenrechten stappen. Chan kan jullie de weg wijzen. De VHP is de enige redder van Suriname.


  Maak melding
 79. @RobG
  “@jojo,
  Deze regering heeft haar best gedaan en niet alles verliep naar wens. Het ligt aan de kiezers om een oordeel te geven. In 2015 had u voorspelt dat de regering glansrijk weggestemd zou worden. Helaas voor u kwam uw droom niet uit. Als de mensen boos zijn op de regering adviseer ik hen om in mei niet te gaan stemmen. Een betere politieke partij dan de NDP is er niet. De overige politieke partijen zijn niets anders dan troep.”

  beste RobG
  U heeft gelijk dat mijn voorspelling anno 2015 niet is uitgekomen. ik ga van ratio en feiten uit en heb mij misrekend. Het woord glansrijk heb ik echter nooit gebruikt ik ben genuanceerder.

  De kiezer is hoop ik op 25 mei aan het woord.
  De kiezer is helaas niet echt rationeel en het kiesstelsel is niet helemaal eerlijk en gezien het omgaan met de stemmen in 2015 mag er ook getwijfeld worden over de werking van de stembureau’s.

  U constatering dat het niet naar wens verliep is een gotspe. De regering heeft in 2013 gepland op door stijgende goud prijzen, de regering heeft niet op tijd omgebogen en structureel een groot te kort in stand gehouden. dat te kort is gemaskeerd met devaluatie en monetair financieren, etc. De regering heeft haar crisis zelf veroorzaakt en zoekt nu zoals gewoon de schuld elders.
  De regering bewijst steeds weer dat zij het land bedriegt en dat zij geen enkel grip heeft op de situatie in het land.
  Toen Vene III na 10 jaar passen en meten een goed fundament achter liet is deze regering gaan potverteren in de hoop op door stijgende goud en olie prijzen en groter wordende goud (Newmont) en olieproductie (Offshore) . Het verkopen van de huid van de beer voor dat deze geschoten is heet dit.

  Onder Venne II en III steeg de economie in echte dollars qua BNP per capita met ongeveer 400% onder Bouterse werd het BNP kunstmatig verhoogd maar blijkt als de echte dollar het referentie kader is dat het BNP per capita met 33% gedaald is. Ondertussen lager dan Guyana (zonder haar olie cadeau).

  Beste RobG er is niet geïnvesteerd in productie en niet in infrastructuur op het niveau van de periode 2000 – 2010. Er is potverteerd want:
  1>> De reserves zijn verdwenen.
  2>> De extra inkomsten uit Olie en Goud ([prijzen en productie waren hoger).
  3>> Er is pakweg SRD 20.000.000.000 bij geleend door de Staat ( 6 maal de laatste begroting van Vene III) zonder dat het terug te vinden is.
  4>> Ondertussen is betaalt de staat meer per jaar aan de staatsschuld dan aan de ambtenaren.

  Beste RobG de Yield op de eerste Oppenheimer lening is nu 18% geworden ondanks de extra zekerheden die Hoefdraad 21 december 2019 aan Oppenheimer gegeven heeft. De koers is nu net 50% geworden.
  Beste RobG u weet dan wel hoeveel vertrouwen de investeerders in Suriname hebben of het op 30 juni gaat voldoen.
  Er wordt duidelijk tegen Suriname gespeculeerd. Beseft u wel hoeveel winst er gemaakt wordt door de mensen zaken gedaan hebben met Hoefdraad als de volgende regering gaat aflossen.


  Maak melding
 80. Een merkwaardig verschijnsel neem ik hier waar:
  bij tegenslag wordt voortdurend gewezen naar de oppositie en dan met name naar de VHP.
  Twee mogelijkheden
  1. Het is waar. De VHP frustreert de beleidsplannen van de regering
  2. Het is niet waar. De VHP frustreert de beleidsplannen van de regering niet.

  In het eerste geval zal dit niet anders zijn na de verkiezingen. Als de regering al zoveel jaren geen antwoord op de VHP heeft zal zij dit nooit meer hebben en kan ze beter de oppositiebanken in of helemaal stoppen met politiek bedrijven
  In het tweede geval is het de NDP 10 jaar lang niet gelukt om de koopkracht van de burgers te verhogen. Dit ondanks wereldwijze groei die zijn weerga niet kenden.
  Wat staat de burger dan te wachten bij het stilvallen van de groei, of erger een recessie of nog veel erger een depressie.
  Ook in dit geval doet de NDP er beter aan niet mee te doen met de verkiezingen want het volk wil vooruitgang. Met het volk wordt niet bedoelt 5% van de bevolking die het al goed heeft.

  @ Rob
  Je hebt twee argumenten aangevoerd om aan te tonen dat de (voorgenomen) maatregel effectief is.
  De eerste daar ga ik in mee, zoals ik al eerder schreef.
  De tweede is onzinnig, ook de reactie van Milton en jouw daarop volgende uitleg.
  Het verhogen van invoerrechten zal de productie duurder maken, de koopkracht verder uithollen, bovendien zal de groei waar Abdoel mee enige tijd geleden mee schermde (2%, bij ongewijzigde omstandigheden!) zal hiermee teniet worden gedaan. Ik neem aan dat ik je dit niet verder hoef uit te leggen. Als daar behoefte aan is zal ik dit natuurlijk doen.
  Bovendien komt het argument dat “de beschikbare vreemde valuta hard nodig is voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen, voor waarborging van de gezondheidszorg” niet dichterbij.
  Of is je argument dat als de importeurs minder importeren ze minder vreemde valuta nodig hebben.
  Dit kan je toch niet menen.
  Je zou je rijtje dan kunnen aanvullen met
  – importstop = kwantitatieve beperking (wordt lastig, want volgens jouw reacties in het verleden is Suriname een importeconomie. Dit zal niet van de een op andere dag verdwenen zijn)
  – Devaluatie van de SRD.
  – Kwalitatieve importbeperking
  Al deze argumenten zijn in dit kader zinloos
  De enige die eventueel zou kunnen werken is de door de minister aangekondigde maatregel, waarbij ik moet toevoegen dat het ook maar de vraag is of dit zal werken, aangezien de binnenlandse vraag steeds verder wegzakt en daarmee ook de vraag naar importgoederen en derhalve de vraag naar vreemde valuta


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES