zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameOok SURVAM niet te spreken over wetswijziging en beraadt stappen

Ook SURVAM niet te spreken over wetswijziging en beraadt stappen

-

Does Travel - naar Suriname

Naast de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is ook de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (SURVAM) niet te spreken over de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren op 21 maart 2020.

De vereniging zegt in een persbericht dat ze met verontwaardiging hiervan kennis heeft genomen en dat de meerderheid van de volksvertegenwoordigers in De Nationale Assemblee wederom heeft gedemonstreerd geen voorstander te zijn van respectvolle dialoog met relevante stakeholders in de aanpak van nationale vraagstukken.

De rest van het persbericht:

De SURVAM betreurt het dat wederom geconstateerd moet worden dat onze volksvertegenwoordigers niet in staat blijken te zijn, te leren uit de debacles uit het recente verleden die het gevolg zijn geweest van deze aanpak; wij denken daarbij aan de Wet Basiszorgverzekering uit 2014.

De SURVAM is op geen enkele wijze geïnformeerd of gehoord over de ontwerp-wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. Tijdens de behandeling en na de aanname van dit wetsproduct is komen vast te staan dat delen van het parlement en de sociale partners die wel geïinformeerd waren over een concept-wet, tijdens de openbare vergadering verrast geworden zijn met een totaal ander wetsproduct dan hetgeen besproken was en op de agenda stond.

De Nationale Assemblee heeft met dit handelen getoond niet te schromen voor misleiding van de totale Surinaamse gemeenschap in een poging haar onvermogen te verbloemen om een open en eerlijke dialoog aan te gaan met materie- deskundigen en relevante stakeholders over de aanpak van de huidige financiële crisis.

De SURVAM blijft voorstander van regulering van het betalings- en deviezenverkeer maar is van mening dat de aangenomen Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren een averechts effect zal hebben op de valutakoersen en niet zal bijdragen aan een oplossing van de huidige crisis.

Deze wet zal niet alleen voor de verzekeringsbranche maar ook voor andere maatschappelijke groepen in de samenleving desastreuze gevolgen hebben.

De SURVAM onderschrijft de visie van de Surinaamse Bankiersvereniging dat de wet in deze vorm niet uitvoerbaar is.

De SURVAM is zich aan het beraden over de te nemen gerechtelijke en buitengerechtelijke stappen om te voorkomen dat deze wet in werking treedt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

80 REACTIES
 1. Anders dan ook maar deuren sluiten en dienstverlening stoppen/vertragen.

  Die totale lockdown komt dus waarschijnlijk toch.

  Covid-19 blijkt een vloek maar ook een kleine zegen. Wan ogri e tya wan bun.


  Maak melding
 2. Laten de paarse dommies de diverse verklaringen goed lezen. Iedereen die gezond verstand heeft kan inzien dat deze wet een slechte wet is die negatieve gevolgen zal hebben.
  Helaas betwijfel ik het of het wel zal doordringen tot de domme paarse boutisten aangezien die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is.


  Maak melding
 3. ALLEEN HOEFDRAAD, zijn Venezolaanse, Cubaanse
  en Amerikaanse ADVISEURS mogen US-DOLLAR-
  CONTRACTEN AFSLUITEN MET DE PAARSE REGERING !

  SRANAN E GWE NA FESI ! PINA NO DE !

  TJAGO !!!


  gemodereerd
 4. Mijnheer Roemer treedt morgen af met je carriere is het toch afgelopen. Waarom laat je jezelf belachlijk maken door een stelletje anafabete ndplee jaknikkers OLV bouta en boefdraad?


  Maak melding
 5. Ik hoor al in de verte de paarse ratten roepen. ….Alle banken en assurantiekantoren zijn van de VHP. Alle deskundigheid zit bij de VHP. Alle daadkracht is bij de VHP. Klopt. Alleen de VHP kan dit land redden. Yes we C(h)An!


  Maak melding
 6. Iedereen die “Hollanders poepstampers noemt” als zulke mensen de kans krijgen om naar Nederland te komen, duiken ze meteen onder. Dan willen ze niet terug naar de oplichters en rovershol waar ze nu wonen.


  gemodereerd
 7. Zo gaat het in Suriname laat het volk zien dat de NDP en zijn leiders geen verstand hebben van zaken.Ze hebben het land al failliet gemaakt en leeggeroofd van al hun reserves die er waren bij de Centrale bank van Suriname en nu een nieuwe wet.Volk van Suriname jullie moeten inzien dat jullie deze rovers niet meer moeten kiezen om het land te besturen tevens zijn ze een gevaar voor het land en volk.Dat is mijn waarschuwing als Surinamer.Bouterse is de slechtste president die Suriname ooit heeft gehad.Hij heeft alleen maar verstand van wapens om te doden meer niet.


  gemodereerd
 8. Luisterend naar een NDP’er (Asadang) die tijdens het interview de vraag lanceert “waarom moeten wij alles prijzen in US$ en Euro’s in plaats van SRD”.
  Boi je kan zien dat deze NDP lid Asadang niet weet wat er gebeurt in Suriname omdat zijn vraag zelfs door de domste econoom (lees Abdoel) in zijn partij kan worden beantwoordt.
  Asadang omdat er geen vertrouwen in de regering is.
  Vraag van Pinas
  Als ik naar Amerika ga met SRD’s dan kan ik geen SRD’s meenemen.
  Antwoord Asadang:
  Dat is normaal toch daarom krijg je US$ mee.

  Boi twee vragen waarvan ik mij zou schamen als mijn kleindochter zo een antwoord zou geven.
  Boi als dit het niveau is dan moet ik zeggen “Bussaid je hebt volkomen gelijk met je opmerking dat de NDP geen kader heeft en geen bekende economen heeft ze hebben alleen Abdoel en Waido”

  Ik lach ik schater luisterend naar Asadang


  Maak melding
 9. De valuta reserve is verdwenen, de regering is blij dat de parlementariers ze daarin ondersteunen.
  Zelfs Simons stoort zich er niet aan.
  Hebben deze mensen geen ouders?
  Geen opvoeding?
  Vele naasten van de regering rijden Amarok en leven in paleizen.
  Waar komt dat geld vandaan?
  Aan de Antondragtenweg nemen ze al het grond en bouwen reuze panden.
  Ook sluizen nemen ze.
  Concessies van goud en natuursteen

  Wat een socialisten, of zijn zij juist nu de kapitalisten?

  Nou Simons, Aiboel, Miesikabs en noem maar op weten Bliksemsgoed dat ze het geld gejat hebben.
  Dat daardoor de koers hoger moet en is.

  Verder doen ze aan import stemvee.
  De oppositie moet oppassen.
  Ze zullen Hemel en aarde bewegen om aan de macht te blijven.

  Be aware!
  Dit is pas het begin.
  Zelfs al moeten ze moorden zullen ze de macht niet afgeven.
  Nederland zal nu wel moeten ingrijpen.
  Veel kwaad is er in Nederland vanaf1980.
  Ook drugs toename.
  Reken nu ermee af.
  Help dit land.

  God help ons


  Maak melding
 10. Foutje van Ramon Abraham en Hooghart word hersteld met een andere wet .

  Adboel en Bouka wet is na 20 tot 25 uren vergadering in DNA met de hoer Simons goed gekeurd .

  Ieder lag op bed 5 uur in de ochtend sluipend is NDP deze wet gaan goed keuren .

  Hooghart zijn ze 4 uur in de ochtend thuis gaan halen om te komen stemmen .

  Doehkie is met de Heli van Abrahams op gehaald in Nickerie om alleen te komen stemmen ze hadden maar 24 man en laten ze mensen op halen in ochtend uren .

  Moestatja Minister van Arbeid je werk gewoon 20 uren in DNA vergadering onwettige uren .

  Bouka en Simons gebruiken jullie Cocaine om zo lang te vergaderen 25 uren is onwettig om zolang te werken en liegen .

  De groeten

  Aan de

  Wetten kenners van NDP

  Zand er over Limbo en slooten SRS Radio


  Maak melding
 11. Agoetigri haha. Ja, ze hebben niet door dat ze hiermee hun partij meer schade toebrengen dan ze beseffen

  @ Ram Singh
  Deze man is geen algemeen econoom. Ik heb me bij zijn aanstelling op de vlakte gehouden, slechts verwezen naar het feit dat hij in het bedrijfsleven, volgens Waldo, zijn sporen heeft verdiend en hij dus capaciteiten heeft. Als hij zich zou kunnen versterken met kennis van algemeen economen zou het wat kunnen worden.
  Maar, hij heeft zich als een klein jochie op zij laten zetten door Abdoel.
  Ik heb bij bestuurskunde op de HES, (vond deze studie maar niks, teveel gericht op het bedrijfsleven en toen naar de VU) geleerd dat je nooit meer verantwoordelijkheden moet dragen dan bevoegdheden.
  Roemer is verantwoordelijk, maar niet bevoegd. Dat is Abdoel.
  Te zot voor woorden

  @Bigi Sma.
  Beleggingsclubje.
  Nee, zodra ik het met een ander doe gaat het mis.
  Mijn zwakke punt is te laat uitstappen. Afgelopen periode met putjes niet slecht gedaan, maar het had veel en veel beter gekund. Ik denk trouwens dat vrouwen het uitstappen beter kunnen managen.
  Ik weet de economische en politiek situaties wel in te schatten, het gaat goed, maar dan blijf ik te lang zitten.
  Ach, een hobby mag wat geld kosten. Ik zuip niet, ik rook niet, ik gok niet, ga niet naar de h….n, dan mag ik best wat geld besteden aan mijn vogels en aan de beurs


  Maak melding
 12. Een logische boodschap heeft de abdoel wet niet… Neem nu een punt.. een redelijk argument is dat de 10 euro dat in mijn zak heb is van mij…, de 1000 euro dat abdoel in zijn zak heeft is van abdoel… Abdoel redeneert nu nee die 1000 euro is al van mij.. en ook die 10 euro dat jij op zak hebt is ook van mij… Als ik een oom van abdoel dit voorleg krijg ik een beetje een beeld… Abdoel was altijd al een hebberig jongetje .. Je geeft een kip voer om goudeneieren voor je te leggen. Je verkoopt de eieren en stopt het geld in je eigen zak… Je overvalt de kip op enig moment, snijd zijn keel door en het is over met die kip…, maar, ook met de gouden eieren….Ja zegt abdoel, mijn wetten zijn populaire maatregelen, en die zijn nodig.. .Hij vertelt niet waarom die maatregelen nodig zijn.. .. Suriname heeft met de ndpregering een groot probleem… Schaarste aan deviezen is groot op dit moment.. Een kasreserve bij de CBS is verdwenen, opgenomen door regeringsfunctionarissen.. . Zij hebben nu een abdoel wet verzonnen om de eigenaren enigsinds te compenseren.. 7.en een half srd voor elk US dollar.. Een willekeurige eigenaar van de kasreserve zal met de dagkoers van zeg vandaag, 23 maart, een verlies van 55 percent lijden ..Surinamers zijn langzaam in een onhoudbare situatie terecht gekomen.. Het tamelijk slimme volk van Suriname moet nu voor dom spelen.. Een eis van de ndp-regering.. is dat. In het buitenland krijgen ze al een beeld van hoe het toegaat in Suriname… Minister Hoefdraad gaat niet in quarantaine hoor je de mensen zeggen, er wordt een uitzondering voor hem gemaakt.. Hij moet vrij kunnen bewegen .. Hoefdraad kent iedereen op aarde die geld kan lenen..Eigenlijk moet hij dan op luchthaven Zanderij slapen .. Mensen, vooral de aanhangers van de ndp roepen al, abdoel for president.. . Ik ben benieuwd…


  Maak melding
 13. Onderstaand de aangenomen wet, er is in deze wet niets en nogmaals niets verkeerd. De gasten die de koers omhoog stuwden, de zgn economische elite die een parallelle US dollar economie hadden gecreëerd, de witwassers, technisch failliete banken zoals de DSB, de vhp en handelaren die hun export verdiensten in het buitenland stalden zijn nu allemaal tegen deze nieuwe wet. Voor de gewone Surinamer die SRD verdient is het zeker goed.

  NDP heeft die sjoemelaars schaakmat gezet en ze zijn niet blij. Laat ze maar in detail vertellen wat niet goed is in deze wet.

  DE AANGENOMEN WET

  FPN DOET U DE WET TOEKOMEN ZODAT U OP DE HOOGTE BENT VAN DE WET EN PERSONEN U NIET VOOR DE GEK KUNNEN HOUDEN DOOR VALSE INFORMATIE

  DE WET :
  *1. Er mogen geen cash valuta transacties binnen Suriname worden gedaan. Dus u mag
  niemand betalen met cash valuta en niemand mag u vragen om met cash valuta te betalen.
  In Suriname betalen we met SRD!.* De bedoeling is dat de vraag naar cash dollars stopt of behoorlijk omlaag gaat.
  *U als gewone burger zonder valuta rekening op de bank hoeft dus voor niemand valuta te gaanzoeken*.

  *2. Girale valuta transacties mogen wel.* Dus van de ene valuta bankrekening naar de andere
  mag wel worden overgemaakt, of als u een rekening wil betalen in het buitenland van uw valuta rekening.

  *3. Iedereen mag zijn valuta houden. De regering neemt geen dollars of euro’s van niemand*

  *4. Iedereen mag zijn valuta die op de bank zijn, gewoon gebruiken om noodzakelijke valuta
  betalingen in het buitenland te doen via de valuta bankrekening*

  *5. U mag uw valuta lichten.* Als u bijvoorbeeld op reis wil gaan. *Let op: u mag het niet in
  Suriname gebruiken!!*
  U mag het alleen wisselen in SRD als u in Suriname betalingen ermee wil doen. *U kunt het bij opname direct wisselen in SRD bij uw bank ALS U WILT!* U kunt het ook bij een cambio wisselen. De koers wordt door de centrale bank bepaald.

  *6. Cambio’s mogen geen valuta verkopen, alleen kopen. De valuta moeten ze binnen twee
  werkdagen aan de Centrale Bank verkopen. Ze mogen aan niemand anders dan aan de centrale Bank verkopen*. Ze krijgen daarvoor een marge, dus een vaste winst.

  *7. Contracten in valuta waarbij u cash betaalt moeten uiterlijk een maand na afkondiging van de wet, in SRD worden omgezet.* De geldende bank koers wordt daarvoor gebruikt.

  *8. Als u geen valuta rekening heeft mag u toch via de bank geld overmaken naar het
  buitenland,* voor studie, medische doeleinden, als u de plicht heeft voor iemand te zorgen die in het buitenland woont of als u een credit card heeft die moet worden aangezuiverd.

  *9. Als u geen valuta rekening heeft mag u op vertoon van uw ticket bij de banken valuta kopen om op reis te gaan.* Tot welk bedrag, dat zal door de Centrale Bank en de banken worden vastgesteld.

  *10. Vanaf nu gaan we weer ervoor zorgen dat de valuta uit export tenminste voor een deel
  (60%) weer naar de centrale bank gaat om de valuta reserves van de bank op te bouwen.*
  exporteurs die zich niet hieraan houden krijgen geen toestemming om meer te exporteren totdat ze aan de plicht hebben voldaan.

  *11. De Centrale Bank moet elk kwartaal een rapport publiceren over de valuta inkomsten en de valuta uitgaven en ook nog een inschatting hoe die zich gaan ontwikkelen voor de rest van het jaar.* De bank geeft aan of er wordt verwacht dat er meer zal worden uitgegeven dan de bank zal binnen krijgen.

  *12. Als de bank verwacht dat er minder deviezen binnen zullen komen dan er zullen worden uitgegeven aan onder andere import, geeft de bank dat aan in het rapport.*

  *13. Als de bank aangeeft dat er minder deviezen zullen binnenkomen dan uitgegeven zullen worden voor dat jaar, is de regering verplicht de import van sommige niet essentiële producten zodanig te verminderen dat de deviezen inkomsten en uitgaven tenminste gelijk worden.* Dit zijn steeds tijdelijke maatregelen.

  *14. De essentiële goederen komen voor op een lijst die de regering verplicht is op te stellen, waarop tenminste voorkomen: voedingsmiddelen, medicijnen en andere medische middelen, productie middelen en zaken die de overheid nodig heeft.
  Natuurlijk moet altijd de export worden bevorderd en de import vervangen maar in eerste instantie worden de import uitgaven voor niet essentiële en luxe goederen beperkt. We hopen dat daardoor ook de eigen productie op gang komt. De straffen voor mensen die zich aan deze wet niet houden staan in de wet economische delicten.

  Straffen voor cambio’s die zich niet aan de wet houden kunnen zijn in beslagname en verbeurd verklaring van goederen en ook boetes.
  We verwachten een positief effect van deze maatregelen op de koers, maar om een grotere
  daling te krijgen zal de regering nog wat andere maatregelen moeten nemen. Voor de toekomst
  is de wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezen reserve aan
  iedereen te geven en de deviezen voorraad beter te beheersen. Er moeten natuurlijk nog meer zaken worden gedaan om onze economie en financiële situatie te verbeteren en gezond te maken

  De wet


  Maak melding
 14. @Steven

  Niemand betwist dat het noodzakelijk was het toezicht te verscherpen en meer regulering te brengen.
  Echter de markt bepaald de prijs en niet een ombekend paneel van belanghebbenden zonder dat bekend is wat de kwalificaties van dit paneel zijn nog of ze integer zijn etc.
  Indien de overheid de koers wil bepalen moet zij dat doen middels de tools die daar voor zijn en dat is goede dekking/waarde vastheid van de eigen munt resp. de capaciteit om te kunnen intervenieren.
  De koers in standhouden is geen computerspelletje van Abdoel en zijn vrienden.

  Er zijn geen checks & balances en er is geen governance en er is duidelijk gelogen over het tot stand komen van deze wet. Er is een illegale stemming gehouden door voor A te convoceren en over B te stemmen. Op bedrog groeit weinig goeds en wekt wantrouwen.

  We zien het gevolg. 100% van de markt protesteert en u kunt mij niet wijsmaken dat alle banken, verzekeringsmaatschappijen, de aannemers, etc. aan de hand lopen van de maffia en de koeersopdrijvers.

  U vergeet welke middelen de ministers van HIT en Financieen in handen krijgen.

  U vergeet ook dat met deze wet het hele systeem per direct op slot zit en de overheid zich zelf als dief openbaart. Kijkt u eens bij het bureau voor staatsschuld bij de binnenlandse leningen. En u ziet dat de overheid alleen kon lenen tegen relatief lage rentes als zij in USD of Euro leningen afsloot. Waarom beste Steven. Omdat de banken en aannemers het de koersverliezen moeten hatchen. Zij moeten materialen importeren. Een voorbeeld staalwerk voor een brugleuning. Kost in europa euro 1,85/kg. ofwel officieel SRD 17/kg. De brugleuning wordt nu in gekocht er wordt wat aanbetaalt voor de engineering, De producties start over 9 maanden en over 15 maanden wordt er geplaatst en valt de betaling vrij uit het lening depot. Euro’s blijven Euro’s echter als er in SRD’s betaalt verrekend wordt kan het product in SRD’s maar zo * SRD per kilo duurder geworden zijn ofwel de aannemer lijdt per kg stalen brugleuning dan SRD 8 verlies als de devaluatie 50% wordt. Dat gaat ook op voor wapeningsstaal, cement, chemicaliën, machines en onderdelen etc,

  Steven de staat kon in Suriname al niet meer lenen in SRD en zadelt nu al die lening verstrekkers op met een enorm dilemma. Over 30 dagen moeten zij die leningen omrekenen naar de fictieve koersen die door een achterafkamertjes comité na wat glazen black label bepaald worden nadat Boefdraad zijn scenarios in een spreadsheetje heeft door gerekend.
  Als de president waker wordt en vraagt hoeveel is de staatschuld lager als ik op de deur van de CBvS een papiertje plak dat de koers SRD : USD vandaag 7 is dan weten u en ik dat de instituties koersen gaan bepalen die niets meer met de werkelijkheid te maken hebben.
  De Schuld verdwijnt in SRD immers als sneeuw voor de zon als we de koers op 2,85 bepalen terwijl het BNP uit alle kaarten gaat knallen.
  Je zou zelfs een koers kunnen verzinnen waarbij de economie van Suriname die van Nederland voorbij sprint. Oef toen werd Abdoel nat wakker.


  Maak melding
 15. De deviezen zelf van de Centrale Bank van Suriname is op gevreten door de schurken van NDP .

  Na tien jaren NDP Regering komt men de laatste 2 maanden met zo een wetje van Adboel en Bouka ..


  Maak melding
 16. By the way, geen valuta interventies meer om koers omlaag te brengen zoals front dat jaren heeft gedaan. Front gaf alle Surinaamse valuta uit aan interventie waardoor ze geen geld over hadden om het land te ontwikkelen. De Chinezen en handelaren maakten van die lage koers gretig gebruikt om US dollars op grote schaal te exporteren.

  Tweede stap die de regering moet gaan nemen is rigoreuze prijscontrole in de winkels, met 1 koers die gehanteerd wordt kunnen winkeliers de prijzen niet als een jojo gaan verhogen bij elke schommeling. Ze kunnen nu niet meer beweren dat ze US dollars op de zwarte markt moesten kopen. Wie aan prijsopdrijving doet verliest zijn vergunning, goederen worden in beslag genomen en de winkel of supermarkt moet per direct gesloten worden.

  De regering moet per direct een officiële lijst van cambio’s presenteren. Iedereen buiten deze lijst is illegaal bezig en hun bezittingen moeten geconfisqueerd worden, men moet zover gaan om deze gasten gewoon kaal te plukken.

  Het moet afgelopen zijn met de a-nationale vhp manupileerders.


  Maak melding
 17. Jojo je lult uit je domme nek, DE CBVS bepaald de koers en die zal op basis van vraag en aanbod gaan. Vandaag de dag bepaald de CBVS de koers ook al, dat is al de officiële koers. Vhp zwendelaars hebben een parallelle US dollar markt gecreëerd om deze naar gelieve te kunnen manupileren. Deze zwendelaars hebben de economie en regering omwille van zelfverrijking ondermijnd. Dit wordt nu met de botte bijl gecorrigeerd.

  Er moet nu geen enkele interventie meer plaatsvinden zoals front dat deed, front had niet eens door dat die interventies van hun alleen de a-nationale vhp’ers en Chinezen ten goede kwam, ze konden lekker makkelijk US dollars kopen om te exporteren, zelfs guyanezen kwamen dollars in Suriname kopen. De koers en economie van Suriname was nooit de 1 op 2’30 waard, dat was een fictieve koers. Vandaar dat front nooit enige ontwikkeling tot stand kon brengen, al het zuur verdiende valuta ging naar interventie.


  Maak melding
 18. Ga zelf USD en EURO bij de Centrale Bank Van Suriname kopen de kluizen zitten vol met wat NDP Regering de laatste 10 jaren heeft op gebouwd voor de Surinamers .


  Maak melding
 19. Zelf het bedrag van de banken en Cambio hebben ze op gevreten de NDP Schurken .

  De Systemen of vorm dat NDP mensen onderdruk zijn te doorzichtig stelletje Alcoholisten zijn ze in NDP .


  Maak melding
 20. Een Schoonmaakster verdiende 1000 SRD was 300 EURO Nieuw front Regering

  Een Schoonmaakster verdient 1000 SRD is nu 80 EURO NDP Regering

  Een politie verdiende 3000 SRD was 1000 EURO Nieuw Front Regering .

  Een Politie verdient 3000 SRD is nu 200 EURO NDP Regering .

  voor welke loon kies je moeten wij erger dan slaven komen werken onder deze stront zaken .


  Maak melding
 21. NDP doet aan mensen mishandeling en erger dan slavernij Katibo .

  Welk mens wel deze moderne tijd voor 1000 SRD is 80 EURO werken .

  In slavernij tijd zelf heeft deze lonen niet betaald ga maar geschiedenis lezen wat een slaaf verdiende in jaar 1800 in Suriname .


  Maak melding
 22. Mathoera heeft gelijk. Je kan de koers niet bedwingen met een zogenaamd wet, terwijl SRD buiten landsgrenzen als wc papier wordt gebruikt. Bepaalde figuren met een machtspositie kunnen echt steenrijk worden.

  Denk aan Bosje tijd van jaren negentig. Er werden door die politici massaal bij de cbvs usd geleend voor 1.80. terugbetalingen werden ook gedaan tegen 1.80,. terwijl bij de zwarte markt de koers al op meer dan 1:2000 was.


  Maak melding
 23. Kondremangs
  Steven. .jij lult en niet jojo. ..de koers en de economie van Suriname was nooit de 1 op 2,30 waard. …wat weet jij daarover?De Surinaamse gulden was 2 NF waard. …. Vanaf jouw geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri en zijn boevenbende in 1980 kwamen is de waarde van onze munteenheid sneller vermindert dan de Titanic naar de zeebodem ging. En als je zwendelaars en volksverlakkers wil aanpakken en een een hak zetten. …begin met een grootschalig anti corruptie onderzoek naar de bezittingen van de politieke verantwoordelijken vanaf 25 november 1975 en dan zullen we zien wie de GROOTSTE boterberg op hun hoofd hebben. ……dan wint inderdaad jouw Opleidingscentrum voor Criminelen En Recidivisten het grandioos. ….te beginnen met DiDiBri himself. …..
  Ik heb geen valuta rekening. ..mijn SRD wordt minder waard. ..niet omdat de normaal werkende surinamer laks is. ….maar omdat jouw destructief regiem met hun klauwfieters gegraaid hebben in de reserves van de CBS en geen verantwoording willen afleggen en leendemoon Boefdraad ons heeft opgezadeld met een torenhoge schuldenlast ……..en het is opnieuw bewezen hoeveel olie aanwezig is in de DNA met al die jaknikkers. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 24. Dit zijn de fondsen van NDP
  1 Stabilisatie fonds 0 SRD
  2 Nood fonds 0 SRD
  3 Woningbouw fonds 500000 SRD misikaka
  4 Garantie fonds 0 SRD
  5 Spaar fonds 0 SRD
  6 Cova 19 fonds 5 miljoen SRD

  Deze gegevens kan ik niet mooier maken dit is de resultaat van de hoogopgeleide schurken van NDP .


  Maak melding
 25. Pico
  Te laat uitstappen en dat te vaak levert niet de beoogde winst op en leid zelfs tot verlies.
  Ik herken mij hierin. Ik moest verkopen medio januari voor ik vertrok naar Suriname.
  Mijn hersenen zeiden mij “je krijgt een crash”.
  Ik reageerde met “neen aanhouden en daarna als het crasht meer kopen, ik doe niet aan opties zoals je weet, en heb dan een beter resultaat uitgaande van een gemiddeld (zoals gerealiseerd tijdens de bankencrisis 600% winst met ING)
  Tja is mens eigen toch om even in te dutten en vaak in verdediging gaan (ach ik drink niet en ik hou van vogels) zoals ik ik poker graag en denk dan wie geen risico’s neemt maakt geen grote winst
  Idd ik ga liever alleen in risico zaken behalve als ik 99% zekerheid heb


  Maak melding
 26. Mensen, denk aan Bosje tijd. Vaste sf. 2.000. We moeten straks weer 3 of misschien 4 nullen gaan schrappen van de SRD. Nieuwe naam van de SRD moeten we nog gaan bedenken.

  Alles spaargelden worden tegelijkertijd met duizenden minder waard. Who pina no ka.


  Maak melding
 27. ” … De koers en economie van Suriname was nooit de 1 op 2’30 waard, dat was een fictieve koers. Vandaar dat front nooit enige ontwikkeling tot stand kon brengen, al het zuur verdiende valuta ging naar interventie. … ”
  Mening van : Steven 23 maart 2020 at 12:10

  Als ik goed begrijp wat hier bedoeld wordt dan is dit het domste wat ooit op Waterkant is geschreven.


  Maak melding
 28. Pakiratigri is blij dat deze wet zal worden aangenomen. Deze wet is ten voordele van de arme Surinaamse burger die zich geen raad meer weet. Zeer zeker niet de Surinaamse elite. Die gaan brullen ,huilen ,schreeuwen en mekkeren. Al die tijd dat ze het goed hadden, hebben ze zich nooit bekommerd om de hardwerkende gewone man of vrouw. De Surinaamse burger is altijd een slachtoffer geweest en overgeleverd aan de willekeur van de dag. Nu is er een regering die wakker geworden is. Hulde aan deze regering. Hulde aan Abdoel en overige geïnvolveerden . Hulde aan Zijne Excellentie. Hulde aan de Surinaamse burger. Hulde aan de DNA waar wetten tot stand komen. Niet in kroegen of op Leonsberg. Ongetwijfeld is er veel weerstand. Ga echter door.


  Maak melding
 29. De verhoudingen in Suriname zijn namelijk uiterst scheef. Daar moet aan gewerkt en deze regering doet dat. Wel laat begonnen ,maar liever laat dan nooit.


  Maak melding
 30. Nobruya het dom gelul van jojo mag jij als zoetekoek slikken maar niemand met een gezond verstand kan of zal dat doen.

  Jij verwijst naar 1srd die 2nf waard zou zijn, dan moesten we nog maar een kolonie van Nederland blijven. Dit is wat jullie zwakbegaafde vhp’ers graag zouden willen 1srd was 2nf terwijl Suriname een brook pernasie was, velen hadden geen stroom en water, wegen waren niet verhard, we hadden CIS met gebroken rijst, we hadden niet eens een behoorlijke brug, groot deel van het volk pienaarde echt enz.

  We kunnen alles inderdaad onderzoeken vanaf 1975, het resultaat zal je verbazen bij wie alle gronden aan de kustvlakte zijn terechtgekomen.

  @para express jij kan nooit snappen wat ik bedoel, daar ben je veels te dom voor.


  Maak melding
 31. Kondremangs
  Steven. …toen was Su geen kolonie meer van Nederland. ..periode 1982. ….maar een njang patoe van DiDiBri en die mulo kornuiten die zichzelf verrijkt hebben ten koste van het Surinaams volk en nog steeds GEEN visie hebben HOE een land te besturen. ….keer op keer bewezen in verschillende regeerperiodes……..pikie pikie plei. …en van de toen nog sporadische drugshandel een WARE kunst hebben gemaakt. ……en inderdaad ZONDER AANZIENS DES PERSOON graai en corruptie onderzoeken. …..te beginnen met DiDiBri himself. …de zg volkspresident. …DAN ZULLEN WE HET RESULTAAT ZIEN WIE ALLEMAAL DE BAK INGAAN. ……en trouwens ik ben geen vhp-er. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 32. Deze wet moet ervoor zorgdragen dat er in Suriname een eerlijke en transparante financiële markt ontstaat. De herkomst van gelden voor de financiering van bedrijven en handel zal legaal door de bezitters aangetoond moeten worden. De mensen die met zwartgeld (het onderwereld kapitaal ) zitten en de bedrijven die volop hebben genoten van het onderwereld geld zitten zwaar in de problemen. Deze wet is niet tegen de kleine man of vrouw gericht die een paar Euro’s uit Nederland van familie krijgt. Voortaan zal men geld moeten wisselen bij de officiële banken tegen de officiële koers. Met deze wet voldoet Suriname aan haar internationale verplichtingen. Dit is een van de redenen geweest waarom Nederland een geldtransport van 19 miljoen Euro’s uit Suriname heeft tegengehouden. De kleine man in Suriname heeft niets te verliezen. Het zijn de grote kapitaalbezitters die zullen moeten bewijzen hoe ze aan dat grote geld komen.


  Maak melding
 33. @ Oom Bert:
  Een Schoonmaakster verdiende 1000 SRD was 300 EURO Nieuw front Regering.
  Een Schoonmaakster verdient 1000 SRD is nu 80 EURO NDP Regering.
  Een politie verdiende 3000 SRD was 1000 EURO Nieuw Front Regering.
  Een Politie verdient 3000 SRD is nu 200 EURO NDP Regering .
  *
  En de DNA leden + Hoefdraad krijgen USD’s, toch.
  Even rekenen… voor hun veranderd er dus niets……..


  Maak melding
 34. Het leven voor 1980 was nog te dragen. Geen lange rijen, geen koersstijgingen, geen massale emigratie, pensioen en lonen waren waardevast. De eenvoudige tuinman, zijn vrouw en 8 kinderen konden genieten van het leven. Er was sprake van zekerheid. Anno nu zien we alles in de tegenovergestelde richting. Onder mpp didibri is jammer genoeg soso achteruitgang te constateren.


  Maak melding
 35. Kondremangs
  Waldo. ..heb je je valuta rekening al leeggehaald voordat je geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri het dictaat gaat ondertekenen? ???? Lees ook wat PALU zelf die de zg revo boys altijd gesteund heeft , hierover zegt. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 36. Starnieuws
  Ook de aannemerij bezorgd over de consequenties van de nieuwe wet “houdende regels met betrekking tot “verdere ordening” van valuta transacties en het valutaverkeer”. De gevolgen kunnen desastreus zijn en zelf op zeer kort termijn lijden tot faillissementen binnen de bouw en constructie sector.
  —–
  Alle aannemers zijn lid van de VHP. Yes we C(h)an!!!


  Maak melding
 37. @ Steven 23 maart 2020 at 13:30

  De persoon achter “Steven” denkt door verschillende namen te gebruiken slim te zijn.
  En dat is ook zo, het werkt heel goed bij de Bouta-lovers met dezelfde mentaliteit zoals Hoefdraad bedoelt.

  Steven en klonen blijf geloven in je eigen BS. Bouterse en zijn bende zijn trots op jullie.


  Maak melding
 38. Geen enkele poging van de NDP zal met succes aflopen als het gaat om valuta regulatie in de huidige situatie. De bevolking heeft allang door dat alle ellende komt door de paarse bende, en dat nu het moment is aangebroken om deze bende in mei a’s naar huis te flikkeren. Dit gaat ook lukken omdat het over duidelijk is dat deze bende er niets van bakt, alleen maar kommer en kwel.


  gemodereerd
 39. Kondremangs
  Waldo. ..je vergeet de braindrain NA de staatsgreep op 25 februari 1980. …NA de 8 decembermoorden en TIJDENS de walgelijke binnenlandse oorlog tussen de voormalige lijfwacht van DiDiBri en himself. ….dus zie dat er meer emigratiegolven zijn geweest NA die ordinaire staatsgreep van jouw geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri. …..btw. …heb je je valuta rekening al leeggehaald politiek neutrale broodschrijver van OCER en coördinator van DPS? ??
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 40. Stel dat er nu geen visumplicht bestond. Dan was ik wel benieuwd naar de emigratie stroom. Driekwart? Of meer? De paarse ratten waren als eerst geëmigreerd vermoed ik.

  Een bekend liedje…..if we no ben de ai brada…..


  Maak melding
 41. Steven
  Opmerkingen ten aanzien van de wet
  Maar eerst een opmerking mbt het woord valuta, zoals die door de wetgever hier wordt gebruikt.
  Is de SRD geen valuta? Natuurlijk wel. Hiermee zal de wet moeten worden aangepast, anders heeft het een waarde van 0,0. De heer Abdoel, waarvan hier wordt gezegd hij econoom is of zich voordoet als econoom zou toch beter moeten weten. Voor het “gewone” volk is valuta gelijk gesteld aan vreemde valuta, maar dit is niet zo en houdt in de rechtbank ook geen stand. Gewoon even de juiste termen gebruiken

  1. Welke sanctie staat op het niet naleven van de wet? De wet plaatst mensen die zich houden aan de wet in een achtergestelde positie ten opzichte van mensen die het niet zo nauw nemen met de wet. Ik zal dit met een voorbeeld duidelijk proberen te maken.
  Personen A en B willen een product kopen of huren. A houdt zich aan de wet en wil de gevraagde som van SRD 1000,– betalen (fictief bedrag)
  B wil hetzelfde product ook kopen/huren. Echter hij is bereid de totale som te betalen in vreemde valuta of een deel in SRD en een deel in vreemde valuta.
  Zoals ik al vaker bij wetgeving heb gesteld is het opstellen van een wet een handeling,maar er moeten altijd aanvullende maatregelen worden genomen en een sanctie op het niet naleven
  5. U mag uw vreemde valuta (VV) lichten. Het is dus toegestaan om het totale bedrag van je
  valutarekening op te nemen zonder enige beperking ? Dit zet de deur open voor een run
  op de banken waardoor banken hun voorraad VV zien verdwijnen en dit kan veel negatieve
  gevolgen hebben.
  6. Om de twee dagen moeten gepantserde auto’s naar de centrale bank rijden om de
  ontvangen vreemde valuta aan te bieden? Bovendien wordt gesproken over “winst”. Wat
  wordt verstaan onder winst. Zijn de extra kosten die de cambio’s moeten maken om de
  administratie anders in te richten, om de administratie bij te houden en transport van de
  vreemde valuta te vervoeren hierin in begrepen? Hoe staat het met gederfde winst?
  7. Contracten moeten herzien. Wat als dit niet gebeurt. Oftewel, wat is de sanctie, of is het
  weer zo, dat persoon A een waarschuwing krijgt, de ander een boete, en nog een ander
  wordt vrij spel gegeven. Het is nog altijd Suriname
  8. Hier heb ik al eerder opgewezen. De weg om te frauderen
  9. Merkwaardig. Je probeert alles dicht te timmeren en hier laat je de beslissing over aan
  onder andere de banken
  10. Vanaf nu gaan we weer ervoor zorgen dat de valuta uit export tenminste voor een deel
  (60%) weer naar de centrale bank gaat om de valuta reserves van de bank op te bouwen. Dit staat in een wet? Wie moet zich hieraan houden.
  11.Lulkoek. Weekstaten verschijnen niet meer en wat nog VEEL erger is weekstaten verdwijnen.
  Uit mijn hoofd. De weekstaat van week 2 inmaart is verdwenen. Op deze weekstaat stond dat de overheod schatkistpapier had geplaatst. Schande.

  11, 12 en 13. De centrale bank is niet de instantie die voorspellingen doet ten aanzien van de groei/afname van de deviezenvoorraad die voortvloeit uit de handel met het buitenland.
  Zij kan hooguit haar bijdrage door te wijzen op de instroom van kapitaal uit leningen, de aflossingen van leningen en rentebetalingen. Zij heeft geen /onvoldoende zicht op de transcties
  Die plaatsvinden in de goederen en dienstensfeer (oa SLM)

  De wettekst eindigt met de sancties voor cambio’s en alleen voor cambio’s

  Ik eindig met de opmerking dat het allemaal veel en veel simpeler had gekund.
  Hoe heb ik enige tijd geleden al aangegeven.
  In elk economieboek dat op school of universiteit wordt gebruikt is dit terug te vinden.
  Zelf in dag- en weekbladen.
  Je kan een kind met een vinger tot de orde roepen, je kan het bestraffend aankijken, je kan het bestraffend toespreken. Je kan het ook belonen.
  Verzekeringsmaatschappijen maken van beide gebruik om moral hazard tegen te gaan.
  De centrale bank heeft geïntervenieerd en daarna de handdoek gegooid. Slap

  Tot zover mijn commentaar met betrekking tot deze wet
  Overigens vind ik het een goede zaak als er zaken plaatsvinden die niet oorbaar zijn worden aangepakt.
  Bovendien is het voor toeristen ook veel duidelijker. Ik kocht een paar jaar geleden op Lelydorp een broodje bokking. De verkoper zei 5. Ik was net aangekomen in Suriname en had geen flauw benul van prijzen.
  Wat zal hij bedoelen SRD, Euro, USD? Toen ik niet betaalde zei de verkoopster 5 SRD. haha, soms ben ik een sukkel

  . Je taalgebruik verdient geen schoonheidsprijs. Waarom is het nodig om, indien derden een andere mening zijn toegedaan, woorden toe te dichten van je lult uit je domme nek?
  Dit maakt je posting niet sterker eerder zwakker. Het getuigt van kracht als je dit
  achterwege laat en je focust op de tekst
  . Het staat een ieder vrij hier zijn commentaar te leveren, zo ook oom Bert. Als je het niet wil lezen, dan doe je dit niet. Ik lees van sommige mensen ook niet wat ze schrijven, te onbeduidend
  . Je opmerking gericht aan para express
  @para express jij kan nooit snappen wat ik bedoel, daar ben je veels te dom voor.
  Als je een ander voor dom uitmaakt, moet je zelf niet in de fout gaan
  Veels te dom is onjuist, het is veel te dom. Spreek-en schrijftaal.

  Ach, het is allemaal niet zo belangrijk.
  Een ieder wil dat wantoestanden worden aangepakt. Pas als het echt niet anders kan dan via wetgeving. Dit ter voorkoming van het ontstaan van een samenleving waarin mensen hun vrijheid verliezen
  En
  Een ander hier komen beledigen is ook nergens voor nodig.


  Maak melding
 42. @Steven

  Jojo je lult uit je domme nek, DE CBVS bepaald de koers en die zal op basis van vraag en aanbod gaan.

  beste Steven
  1>> We hebben ervaren hoe onafhankelijk de CBvS is ten tijde van Bouterse bewind.
  2>> Interventie was onder Frontg niet nodig echter onder Bouterse is zodanig geintevenieerd dat de bank min om meer falliet is.
  3>> Zelfs bij de verklaring van de genomen kas reserve is verklaart dat er geintervenieert is.
  4>> Elke koers die niet door de dekkingsgraad of de markt bepaald is leidt tot interventie en dus verlies voor de staat.

  U bent grappig te noemen want u vertrapt de nieuwe wet nat zo snel als deze er gekomen is met u tekst.
  De CBvS bepaald de koers op basis van vraag en aanbod. nu er is aardige vraag en er is geen aanbod wat gebeurt er dan.


  Maak melding
 43. @Steven

  “Jij verwijst naar 1srd die 2nf waard zou zijn, dan moesten we nog maar een kolonie van Nederland blijven.”

  Ik kek gisteren naar wat Youtube uit de oude doos van Suriname. Van onderandere een oud koloniale ambtenaar die in 1971 zelf overal gefilmd had en ondere Cory van de Rekels naast Henk Aron bij een lunch filmde. Beste Steven 80% van de Surinamers zou terug willen naar het welvaarts niveau van toen zijn SU paspoort door de ple spoelen. Suriname had toen een welvaart en een sfeer die boven die van Nederland stond. stoepen zonder gaten etc.
  Ook een documentaire over de onafhankelijk, west Suriname en al gekonkel en de naïviteit kunnen zien.

  Bouterse en zijn eigenbelang hebben enorme ellende gebracht en Dubai verloren laten gaan. Met een kleine bevolking en gaar hulpbronnen had Suriname Dubai kunnen zijn.


  Maak melding
 44. @RobG

  “Deze wet moet ervoor zorgdragen dat er in Suriname een eerlijke en transparante financiële markt ontstaat. De herkomst van gelden voor de financiering van bedrijven en handel zal legaal door de bezitters aangetoond moeten worden. De mensen die met zwartgeld (het onderwereld kapitaal ) zitten en de bedrijven die volop hebben genoten van het onderwereld geld zitten zwaar in de problemen.”

  Wie wil dat geloven beste RobG.
  Deze wet moet tijdelijk alle schulden van de staat beheersbaar maken en bij de verkiezingen voor veel arme beïnvloedbare kiezers zorgen die na de verkiezingen elk voor zich aandeel houder geworden zijn van een enorme schuld als mede een volledig falliet Suriname.

  u heeft het over onderwereld. Een paar voorbeelden:
  1>> Bouterse staat pontificaal op de trouwfoto’s van een NL oudijzer handelaar die veroordeeld is voor heel veel. onder andere WITWASSEN.
  2>> Tot de intimi van Bouterse behoort een meneer Wortel.
  3>> De afgelopen dagen is Bouterse gelinkt aan de linkerhand van Ridouah Taghi. Ook geen lekkere jongen.
  4>> Waar zit zijn een jaar bejubeld binnen gehaalde Governor van de CBvS.
  5>> Bouterse heeft zelf ook een aardig dossier net zoals wat van zijn adviseurs.

  Er is een gezegde soort zoekt soort, Ik ben op heel wat plaatsen geweest en heb veel gezien maar de enige moordenaars en poederhandelaren die ik de hand geschud heb komen uit de intimi van D.D. Bouterse.

  Een anecdote:
  Ik had een keer een afspraak met iemand van de intimi. Ik werd voor de deur afgezet en liep naar de voordeur (overheidsgebouw). Belde aan. De bel deed het niet. Binnen 5 seconden stond er iemand naast mijn met een mobiel in z’n hand met de vraag wat de bedoeling was. Omdat ik in Nigeria, Zuid Afrika, Bahrein, Griekenland, Emiraten. Libye gewerkt heb keek ik direct achter mij naar de andere kant van de straat alwaar een groepje enge mannen zaten. Nu heb ik wel eens op de punt van een bajonet gestaan of voor de loop van een .50 maar deze mensen waren enger omdat ze niet professioneel zijn.
  Ik keek ook nog even links en rechts en zag toen net als in Johannesburg het razorblad op de schuttingen.
  De bodyguard belde en mijn afspraak bleek binnen 5 seconden de deur te kunnen openen.

  Beste Steven dit was een intimi


  Maak melding
 45. Als er iemand hier is die uit z’n domme nek lult dan is het wel die paarse leugenaar @steven wel. Die paarse dommies kunnen maar niet inzien dat deze wet er juist toe zal leiden dat de valutahandel meerendeels ondergronds zal gaan en dat er een grote bloei zal komen v.d wissel mammies en wissel pappies. Net zoals in de jaren 80 en 90. Vooral nu er een groot verschil is tussen de CBvS koers en de marktkoers.


  Maak melding
 46. De VEAPS is stomverbaasd dat in het holst van de nacht in De Nationale Assemblee (DNA) de behandeling heeft plaatsgevonden van de “Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren” en deze op zaterdag 21 maart rond 05.00 uur in de ochtend is goedgekeurd door de coalitiefractie in DNA. Dit heeft de “exporteurs enorm onaangenaam overvallen”.
  —–
  Alle leden van VEAPS zijn van de VHP. Yes we C(h)an!!


  Maak melding
 47. Als ik zo naar de media kijk en lees, dan kan ik maar 1 conclusie trekken. Op een kleine clupje na is de hele samenleving en het bedrijfsleven tegen de wet. Veiligstellen van eigenbelangen bij het paarse clubje?


  Maak melding
 48. Pico, laat ik alvast beginnen met een gezegde “een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden”

  Met je eerste opmerking knapte ik al af, ik weet niet wat ik met jullie aan moet.

  Jij gaat er dus vanuit dat die lap tekst die ik hier heb gecopieerd de wetgeving is zoals aangenomen en uitgevaardigd door de Wetgever. Jullie zijn mij hier een stelletje dwazen.

  Neem nou al je punten, ik weiger om op zoveel koeterwaals in te gaan.

  Typetjes als jojo leren het ook nooit. Deze clown stelt het volgende “ nu er is aardige vraag en er is geen aanbod wat gebeurt er dan.” . Wanneer je in die negatieve tunnelvisie vastzit dan snap ook niet meer waarover het gaat.

  Speciaal voor jojo, juist met deze wet probeert men de vraag in te dammen, mensen die dollars duur moeten gaan opkopen om de huur te betalen, aflossingen van auto’s en alle andere zaken die vanaf nu gewoon in Srd’s afgelost mogen worden.

  80% wil naar welvaartsniveau terug noh. Ze willen terug naar de kokolampu en waterkraan op het erf, enne naar die veerpont en zandwegen. Jojo ga op het dak zitten.


  Maak melding
 49. “De leden van VEAPS hevelen al jaren de factuurbedragen over naar Suriname. Het grootste probleem en kwaadaardig met de nieuwe wet is dat de exportbedrijven nu verplicht worden om hun valuta te verkopen aan de banken tegen de officiële Centrale Bank-koers die lager is dan de ‘straatkoers’, terwijl de prijzen van inputs en lokale inkopen en betalingen gebaseerd zijn op de ‘straatkoers’. Door de lagere officiële koers ontvangen de exporteurs minder SRD’s voor hun zelfverdiende valuta, terwijl de lokale inputs/betalingen zijn afgestemd op de hogere straatkoers.

  Deze wet creëert diefstal en de VEAPS-leden worden zwaar benadeeld. Dit zal uiteindelijk leiden tot enorme verliezen met uiteindelijke stopzetting van de lokale exportbedrijven. Wil de coalitie dit?” Bron: dwt.


  Maak melding
 50. Als je de reactie van VEAPS leest dan is duidelijk dat ze niet eens weten wat de nieuwe wet inhoud, deze gasten reageren primitief zoals devhp en vhp’ers op waterkant.net. Alles wat de regering doet is nl. Bijvoorbaat verkeerd.

  Lees hieronder hun reactie
  ”Het grootste probleem en kwaadaardig met de nieuwe wet is dat de exportbedrijven nu verplicht worden om hun valuta te verkopen aan de banken tegen de officiële Centrale Bank-koers die lager is dan de ‘straatkoers’, terwijl de prijzen van inputs en lokale inkopen en betalingen gebaseerd zijn op de ‘straatkoers’. Door de lagere officiële koers ontvangen de exporteurs minder SRD’s voor hun zelfverdiende valuta, terwijl de lokale inputs/betalingen zijn afgestemd op de hogere straatkoers.”

  Dit terwijl de nieuwe wet juist zegt dat er geen straat koers meer hoort te zijn maar de cbvs koers. Deze groep zou juist de nieuwe wet moeten omarmen, het geeft duidelijkheid weer en stabiliteit.

  C47 vakbondsvoorzitter Berenstein is ook tegen de nieuwe wet, hij zou niet goed zijn voor de bancaire sector. Het kan verkeren een vakbondsman die niet meer opkomt voor de werknemers die srd verdienen en voor wie deze wet juist goed is. Hij komt op voor de bancaire sector, wat een idioot.


  Maak melding
 51. Waldo
  Bij elke maatregel van de huidige regering beginnen deze eerder genoemde groepen gelijk tegen te werken. Maar ondanks dat is er heel veel gerealiseerd.

  Weet je wel wat je neerzet Waldo?
  Ik zal het met een voorbeeld proberen aan te geven dat de regering zogenaamd iets heeft gedaan, ik heb dit nooit tegengesproken, doch eerder met haar actiedrang om te voorkomen dat de president zijn onschendbaarheid niet verloor.
  Ja zelfs de meest hardwerkende vader van een gezin zou dit never nooit hebben gedaan
  Voorbeeld:
  Je vader schreeuwt van de daken af dat hij je moeder en zijn kinderen het volgende heeft gegeven
  – een kasteel van een huis
  – iedereen een auto
  – iedereen een Iphone
  – iedereen airco op de kamer
  – iedereen dure nikes
  – iedere dag uit eten
  – ieder weekend feesten
  Na een periode van 5 jaar wordt het pas duidelijk hoe je papa dit allemaal heeft kunnen realiseren om gedurende deze 5 jaren geliefd te zijn door je mama en haar kinderen.
  – Hij heeft een leningen genomen om de ene lening af te lossen met de andere, steeds maar opnieuw lenen omdat hij het niet kon betalen uit zijn salaris
  Er waren geen banken meer waar hij leningen kon afsluiten
  – Zijn aantal creditkaarten waren maximaal er waren geen banken om nog een creditkaart af te geven
  – De juwelen van je moeder heeft hij gebracht naar een pandjeshuis terwijl hij wist dat hij deze nooit terug kan halen want hij had het geld daar niet voor.
  – Al zwervend kwam hij steeds thuis met de ene leugen na de ander dat hij probeert beter werk te vinden voor een beter/hoger salaris.

  Waldo je moeder ondernam actie omdat het niet meer te dragen was en de schande van de vele schuldeisers niet meer kom aanzien.
  Ze ging op naar een alternatief, een andere man / papa, die haar weer datgene kon geven wat nodig is voor haar en haar kroost.
  Uiteindelijk heeft ze die gevonden maar nog steeds de last dragen dat zij en haar ex boven hun stand leefden

  Opmerking
  Zo een vader wil ik niet en wens ik niemand toe.


  Maak melding
 52. Waldo tuurlijk moet de wet afgekondigd worden wat mij betreft vandaag nog. Ik heb nog geen officiële reactie van tegenstaanders in de media kunnen lezen waarin ze gedetailleerd aangeven waarom de wet niet goed is. Wat je leest zijn verwensingen, ze hopen dat het niet gaat werken.

  Er zijn beelden van een vhp DNA lid die alles wil wedden dat de koers voor de verkiezingen niet omlaag gaat. Die man hoopt zo vurig dat de koers niet omlaag gaat dat hij alles wil wedden. En dit soort misbaksels noemt zichzelf Surinamer. Dit is het gedrag van volksvertegenwoordiger. Hoe kan je deze mensen serieus nemen.


  Maak melding
 53. Bigi sms zo’n moeder als de jouwe die je hierboven schets is schadelijk voor elke man. Ze zat zeker de hele dag op haar luie kont, stelt geen vragen maar steekt ook geen hand uit, zit maar te eisen dat ze een kasteel wil, je papa is zich in schulden gaan werpen om die luie drommel tevreden te stellen. Toen hij het niet meer kon betalen is die verrader en lafaard van een moeder maar naar een andere man gegaan. Je moeder lijkt een gemiddelde vhp’er te zijn


  Maak melding
 54. Hier mensen, lees hieronder maar weer, alleen maar bla blz bla van de tegenstanders, niets concreet waar tegen ze zijn. Net hierboven heb ik hetzelfde geponeerd.

  “Ik heb al de verklaringen en opvattingen van de verschillende belangengroepen doorgenomen. Ze zijn niet verder gekomen dan hele algemene en vage opwellingen. Soms neigen die opwellingen naar bedreigingen zoals we gaan de banken sluiten en we gaan staken of we gaan niet meewerken. Deze werkwijze is ons niet onbekend, integendeel. De groepen die we hebben gehoord hebben grote belangen in de vaulta sector. Sommige van hun hebben enorme (woeker) winsten gemaakt over de ruggen van de burgers. Of denkt men dat we dat niet weten? Sommige van deze belangengroepen hebben nooit willen meewerken aan ordenening van de vaulta sector. Ze waanden zich ongrijpbaar. Ik lees gelukkig dat ze nu serieus bereid zijn in dialoog te treden met regering en DNA. Bij deze is de hamvraag, welke regering de prijs- en koersopdrijving zoals ze zich manifesteren zou toelaten? Het antwoord is duidelijk, geen enkele regering!

  Ondervoorzitter André Misiekaba. Foto: Publicnieuws
  Er is niets onduidelijk aan de wet.Daarom maken algemene oproepen en bedreigingen geen indruk op me. Aan VSB, SBV, SURVAM en alle anderen die bezwaren hebben verzoek ik, geef het bezwaar concreet aan. We hebben niets aan de oproep om de wet niet af te kondigen. Hoe dan niet? Moet die chaos die er heerst niet aangepakt worden? Ik erken dat de regering missers heeft gehad, ik erken ook dat ons financieel economisch systeem nog tal van zwaktes kent. Voorts erken ik dat deze wet alleen geen oplossing biedt. Toch kan de anarchie die er thans heerst niet toegeschreven worden aan de vorengenoemde minpunten. Overheidsingrijpen was dus noodzakelijk! Ik vraag daarom aan de opponenten van de wet, welke artikelen precies het probleem vormen. Kunnen die artikelen herschreven worden? Wat moet die nieuwe formulering precies zijn? Of kan er worden aangegeven wat er in de wet ontbreekt. Ik kijk vol belangstelling uit.
  Wat moet er verder gebeuren?1.De president moet de wet bekrachtigen (van zijn handtekening voorzien) en laten afkondigen door binnenlandse zaken. Zondere deze handeling is de wet niet in werking. Ik zie niets dat de president kan weerhouden om de wet in werking te doen stellen.2. De opposanten van de wet kunnen vervolgens hun bezwaren concreet voorleggen aan de regering / DNA.3. Als de bezwaren gegrond zijn, zal DNA en regering zich over buigen en eventueel komen tot aanscherping van de wet.4. Aanvullende maatregelen, zoals importbeperking (van niet essentiële goederen), orde handhaving op het prijzenfront enz. ter hand nemen.
  Drs André Misiekaba


  Maak melding
 55. Steven 23 maart 2020 at 11:02
  “Onderstaand de aangenomen wet” . Lijkt mij duidelijk.

  Ik ga verder

  Steven 23 maart 2020 at 17:50
  Pico, laat ik alvast beginnen met een gezegde “een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden”

  Met je eerste opmerking knapte ik al af, ik weet niet wat ik met jullie aan moet.

  Jij gaat er dus vanuit dat die lap tekst die ik hier heb gecopieerd de wetgeving is zoals aangenomen en uitgevaardigd door de Wetgever.

  Laat ik nou denken dat gecopieerd iets anders betekende dan jij. Zo te lezen heb je het gecopieerd van een willekeurig vriendje
  In dat geval is het natuurlijk van onschatbare waarde. Top.

  Ik snap je punt volledig, taal is lastig net zoals stelen lenen is,
  betekent kopiëren natuurlijk ook iets heel anders

  Edoch, je past de juiste tactiek toe. Vluchtgedrag in plaats van de discussie op eigenlijke gronden aan te gaan en het onderspit te moeten delven. Je zou het ook laf kunnen noemen


  Maak melding
 56. Kondremangs
  DiDiBri heeft zojuist de vakbonden meegedeeld. ..net als in de jaren 80. …dat de importkoers voor basisgoederen 5,85 SRD vr 1 us dollar moet zijn om zodoende de noden van het volk te verlichten. …..ter illustratie. ..de dollarkoers was in 2010 2,80 SRD en de reserves bij de CBS waren bijna 1 miljard us dollar. ……bij het aantreden van het verraderskabinet DiDiBri /lonnie en pae. ….
  En passant zouden ze de govermenttake afschaffen. ….
  De graaimachine met de krabita anoes en de zg revo mulo boys begon opnieuw. ..vr de 3e keer. .op volle toeren te draaien. …net als het reshuffle belijd en het faciliteren van een groep bejaarde zg presidentiële adviseurs en hun groep. ….als 1 van de vele dieptepunten was de amnesteiewet die DiDiBri zg zou vrijwaren van de decembermoorden uit 1982. …
  De afgelopen jaren is de valuta koers gestadig gestegen vanwege allerlei externe. .maar vooral interne oorzaken w.o een steeds legere staatskas en een leendemoon in de vorm van Boefdraad. ..ook de vele corruptie zaken hebben het wantrouwen jegens DiDiBri en zijn boevenbende doen toenemen met als dieptepunt het gebruiken van 200 miljoen us dollars (?) ZONDER verantwoording af te leggen. …tot op heden GEEN verklaring van welke functionaris dan ook behalve die belachelijke van Aloemang ……
  Omdat het politburo van DiDiBri en zijn boevenbende doorhebben dat ze grandioos de boot zullen ingaan op 25 mei as. ..hebben deze toverwet doorgedrukt met een snelheid sneller dan het licht in de jaknikkers college olv tante Jenny. …….
  Dit maar om 1 reden. …NIET omdat ze zo begaan zijn met het lot van het verarmd Surinaams volk. …..maar om hun geadoreerde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri. ……maar ook voor hem. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 57. Je moeder lijkt een gemiddelde vhp’er te zijn.
  —-
  Ook jou vader kon een gemiddelde vhp’er zijn. Dat kon, maar je moeder wilde speciaal op haar bek gespoten worden.


  Maak melding
 58. OPROEP:
  WINKELS HOUDT UW DEUREN DICHT
  BANKEN HOUDT UW DEUREN DICHT
  MENSEN WISSEL UW ZURE VALUTA NIET
  NICKERIANEN HOUDT UW RIJST TOT NADER ORDER VAST
  INTERNATIONALE BOYCOT INVOEREN.


  Maak melding
 59. Hier op waterkant wordt een morele verordening met handen en voeten betreden… Die van de bananenboom.. Een veroordeelde president van de republiek Suriname wordt op waterkant met zijne excellentie aangesproken.. Het gebeurt stelselmatig..,de nieuwe mutatie… De veroordeelding is voor meervoudig moord.. Een uitspraak van de Surinaamse krijgsraad . Waterkant geeft gratis titels weg en, sinds kort wordt ook abdoel met excellentie aangeduid merk ik op..Buurtbewoners van abdoel verwachten heldendaden van hem.. nu hij excellentie is geworden.. Buurtbewoners kennen hem als een rat.. Hij komt uit zijn hol, zoekt en maakt slachtoffers en kruipt er weer in.. Merkwaardig vinden de buurtbewoners dat de rat vaker dan ooit bedompt is met een stropdas … Op Santo Boma zit zijne excellentie Rob van Trikt tv-programma’s te kijken… Opnieuw is er een verongelijkte moment om een inkeerregeling te treffen. Daar zit van Trikt op te wachten .. Hij was kort in de bananenboom geklommen toen die omviel.. . Rampentoeristen uit Nederland die niks op Santo Boma te zoeken hebben rijden er langs.. .Daar, daar, moet je kijken zeggen ze… Een half veroordeelde met vingerwijzing.. . De auto stopt niet en rijdt verder .. Een veroordeelde in Amerika krijgt een nummer opgeplakt, mijnheer 1334 of mijnheer 1335, en geen eretitel van excellentie


  Maak melding
 60. @ Steven 23 maart 2020 at 18:04

  Als je de reactie van VEAPS leest dan is duidelijk dat ze niet eens weten wat de nieuwe wet inhoud, deze gasten reageren primitief zoals devhp en vhp’ers op waterkant.net. Alles wat de regering doet is nl. Bijvoorbaat verkeerd.

  Beste Steven
  De president heeft getekend en roept direct een paar keer een foute koers van 5,85 terwijl basis goederen USD ’s voor 8,50 aan geboden zullen worden. Weer vaagheid want zullen er ook nog andere koersen zijn.

  Wat wel interessant is dat u de Faya Pepre Nieuws uitleg van deze wet 7 uur voor dat Faya Pepre die plaatste al op Waterkant geplaatst heeft.
  Beste Steven u bent duidelijk een NDP propagandist en waarschijnlijk ook nog betaalt.

  Minimaal is duidelijk dat de formele koers omhoog gaat en dat daarmee, ook al zal het gezien de regels pas volgend jaar uitgerekend worden, gaat de buitenlandse schuld en nationale schuld in valuta met 13% omhoog. Met de laatste schulden Oppenheimer, het genomen geld bij de CBvS etc. er bij kan vastgesteld worden dat de staatsschuld SRD 25.000.000.000 voor bij schiet. ofwel 100% van het BNP wordt.


  Maak melding
 61. Pico

  “Jij gaat er dus vanuit dat die lap tekst die ik hier heb gecopieerd de wetgeving is zoals aangenomen en uitgevaardigd door de Wetgever.”

  De lap tekst die Steven publiceerde was de tekst van Faya Pepre Nieuws die zij zelf 7 uur later op hun facebook plaatsten.
  Het was een gemodificeerde uitvoering voor de achter ban.

  Net zoals de belofte van Bouters koers van SRD 5,85 voor de beeld vorming en Zunder is en de handel SRD 8,5 mag gaan af rekenen.


  Maak melding
 62. Waldo 23 maart 2020 at 19:14
  Bigi Sma 23 maart 2020 at 18:09
  Waldo

  Ik wist niet dat jij uit zo,n triest leven voortgekomen bent. Maar door met anderen te praten helpt het altijd. Je hoeft ten minste de psychiater niet te betalen. Gevlucht uit je eigen land met de staart tussen de benen, zit je hier op je droge kont anderen op te hitsen en nonsens te verkondigen. Veel succes opschepper dat je bent. Lagi Sma.
  —-
  Vaseline smeerder, ik vermoed dat bigi sma je vader kon zijn. Of toch niet?


  Maak melding
 63. Waldo
  Het is mens eigen om daarheen te gaan waar je kunt overleven en de meeste basisbehoeften aanwezig zijn om te kunnen (over)leven. Dus daarom heb ik het land verlaten op mij te onderwijzen en te bekwamen voor een beter leven voor mij en mijn toekomstig gezin.
  Het menselijk instinkt gebruiken zij die overlevingsdrang hebben en daarbovenop ook nog de intelligentie bezitten om alle hulpmiddelen op je juiste wijze aanwenden om hun doel te realiseren.
  Tja Waldo
  Als jij deze basale basis eigenschappen niet bezit, gezond verstand en instinkt en intelligentie, dan verbaasd het mij niet dat je niet aan je leven kunt ontsnappen.

  Waldo
  IK kan mij op de borst kloppen geloof te hebben gehad in de militaire coupen heb van 1980 t/m 1985 mijn land gediend maar ben weer vertrokken omdat deze patriot bitter teleurgesteld was in de huidige president.
  Want Waldo door mijn intellect en overlevingsdrang kon ik en kan ik nu een leven leiden waarvan jij alleen maar kunt dromen.
  Tja kong wat je ook zegt ik boor het de grond in.
  Alleen schelden helpt niet het schaad alleen de gezondheid en het logisch kunnen denken en handelen.
  Wens je verder een all the best in je stolsel


  Maak melding
 64. @Jojo
  Dank. Helaas jammer dat je in dit geval heb gereageerd.
  Ik heb natuurlijk vaker een wettekst onder ogen gehad.
  Ik wilde graag van deze knaap wat meer horen
  Maar zoals het hoort heeft hij er verstandig aan gedaan stil te blijven


  gemodereerd
 65. De Ja knikkers zitten in hun SAS.. blij dat ze zijn, hun families poepen in hun broek…

  Straks is het afgelopen, na de verkiezing…Ze komen nooit meer terug..


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES