Omstreden wetswijzigingen valutaverkeer goedgekeurd in DNA

53
Omstreden wetswijzigingen valutaverkeer goedgekeurd in DNA
Zaterdagochtend 21 maart om 05.00u in de ochtend werden de wijzigingen aangenomen door de coalitie.

In Suriname is vanmorgen de veel besproken en omstreden wijziging van de cambiowet goedgekeurd in De Nationale Assemblee. De vergadering begon vrijdag en ging door tot zaterdag toen de wijzigingen om 05.00u in de ochtend werden aangenomen door een meerderheid van 26 stemmen voor.

De redactie van Waterkant.Net verneemt dat 1 lid van de BEP (Zeeman) en Rashied Doekhie waren opgetrommeld om voor te stemmen. Deze twee waren alleen aanwezig tijdens het stemmen en niet tijdens de vergadering.

Grote afwezige tijdens de stemming was NDP’er William Waidoe. Hij zou het niet eens zijn met de nieuwe wijzigingen die in het wetsvoorstel zijn aangebracht en heeft niet voor gestemd.

Artikel gaat verder onder dit filmpje:

De wijzigingen houden onder meer in dat niemand een andere koers mag hanteren voor vreemde valuta dan die bepaald is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Ook is het is een ieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon.

Daarnaast mogen cambio’s alleen valuta verkopen aan de CBvS en mogen transacties niet meer in vreemde valuta worden gedaan. Dat betekent dat goederen en diensten alleen in SRD worden worden geprijsd schrijft ook Starnieuws.

Volgens initiatiefnemer Amzad Abdoel (NDP) mogen mensen nog steeds valutarekeningen hebben en vreemde valuta op hun rekening storten en weghalen. Zij krijgen daarvoor normaal hun euro’s en US-dollar. Ook via Western Union krijgen mensen de valuta die overgemaakt is uit het buitenland.

Een heldere uitleg hierover:

53 REACTIES

 1. Ik zie die 26 apen glunderen, want zij hebben geen enkele notie van economie. Zij denken dat de koers een getemd beest is en in opdracht gaat handelen. Er zal een nieuwe vorm van ondergrondse handel ontstaan onder de ogen van deze apen. Deze wet zal niet lang stand houden, want de mens is vindingrijk.
  gemodereerd

 2. Hoe duur waren doekhie en zeeman? Deze doekhie is echt zielig laat zich letterlijk uit de ndplee beerput klappen door abrahams en komt ze nog steunen in het parlement? Een echt principeloze hoer is deze doekhi.
  gemodereerd

 3. Robles

  21 maart 2020 at 14:20

  Wacht even. De oppositie wilde dit toch altijd? Nu is het zover en is het weer niet goed? Nog beter sluiten ze die cambio’s

  ================================

  In de kern is dit geen slecht voorstel alleen de timing is niet goed. Kalf is nu verdronken. Met andere woorden er is teveel onrust rondom de moederbank en de cambio’s. Bouterse had dit bij zijn aantreden moeten doen toen de koers laag was. Geleidelijk aan had hij een cambio verbod moeten instellen. Nu is de beer los.
  Alleen schulden reductie gaat Suriname nog helpen. Bezuinigen, heel veel bezuinigen en hervormen. De populisten van NDP snappen dat niet.


  Maak melding

 4. Het is inderdaad een maatregel die al lang genomen had moeten worden. Nu krijg je een hoop fake news eromheen en die onrust hebben we niet nodig.


  Maak melding

 5. Kondremangs
  DiDiBri en zijn boevenbende hebben cambios in het leven geroepen in de jaren 80 …alleen om drugsgelden wit te wassen. …als vb stanford aan de derbystraat werd de bankier van de onderwereld genoemd en zij werden beveiligd door de privé veiligheidheidsdienst van linscheer. …….het schijnt dat DiDiBri en co via allerlei stromannen. ..cambios. …zichzelf hebben verrijkt ten koste van het Surinaams volk. ….en dat is een feit. …..de geschiedenis herhaalt zich. …want op een gegeven moment mocht alleen vreemde valuta gekocht worden om op reis te gaan met toestemming van de deviezencommissie….en er werd grif illegaal gewisseld bij VCB en de binnenstad van Paramaribo. ….wie weet het nog? Wisselen. ..wisselen. ..wisselen. ..ze stonden met hun calculator klaar. ….nu dreigt dezelfde situatie. ..
  Het zal niet prettig zijn voor ons. …want vreemde valuta is al schaars. ..wordt straks nog schaarser vanwege corona. ….dus de koers zal eerder stijgen dan omlaag gaan. …economen hier op WKN commentaar aub. …en ik zie de winkelprijzen nog niet dalen naar de huidige CBS koers. ……gaan ze dan ALLE winkels en bedrijven aanpakken? En zullen ze HUN sponsors zoals dilip sardjoe en Djotelal sparen? ????
  Die paturia Doekhie heeft weer aangetoond dat hij NIET te vertrouwen is. ..dus politieke partijen opgelet op deze awari domri. ….evenals die bala die ook moest komen opdraven van DiDiBri. …..er is VEEL olie in de DNA met al die JA knikkers olv suzanna Duplessis Jenny. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 6. Kondremangs
  Waldo. ..wat was de koers van de US in 2010 en wat is het nu? ????? Ik verdien SRD en geen vreemde valuta zoals jij djaft. ….
  Die Aboel van je had gekwaakt. …er komt geen devaluatie. ….MIND MY WORDS. …o ja. …je geadoreerde lijder DiDiBri Is een veroordeelde moordenaar en drugsdealer. …dat Is een Feit. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. Dankzij de “geen devaluatie-Abdoel” is de koers en zijn prijzen sky-high, en nu denkt deze nep-econoom met deze kunstgreep zijn eigen falen te hebben opgelost.

  En al die corrupte, criminele paarse Bouta-suckers van de coalitie wapperen met graaiklauwen in de lucht.

  Ook dit is weer een van de vele populistische mislukkingen waar geen kloten van terecht komt.

  Mark my words.


  Maak melding

 8. Degenen die in 2010 riepen dat stabiliteit niet te eten is proberen nu met wetten en dwangmaatregelen stabiliteit te bewerkstelligen.

  De stabiliteit onder Venetiaan was het resultaat van prudent financieel beleid en toen was het niet nodig om allerlei wettelijke dwangmaatregelen te nemen.

  De NDP regering heeft in twee regeertermijnen een desastreus financieel beleid gevoerd waardoor er financiële onevenwichtigheden zijn ontstaan met koersstijgingen als gevolg.
  Deze onevenwichtigheden, enorme begrotingstekorten die monetair zijn gefinancierd , worden door deze wet niet aangepakt. De wet zal dan ook geen stabiele koers opleveren maar zal zorgen voor het wegvallen van importen waardoor tekorten van vrijwel alle Importgoederen zullen ontstaan. Winkelsluitingen en faillissementen zullen aan de orde van de dag zijn.

  Deze wet bevordert de verdere destructie van de Surinaamse economie en niets meer dan dat.


  Maak melding

 9. Van alle door deze regering genomen maatregelen is dit wel de meest idiote. Dit gaat tegen iedere economische wet in. De huidige situatie met de cambio’s was al niet ideaal maar er was wel een soort van transparante marktwerking.

  Het is met deze wet alsof je de natuurwet zodanig wijzigt dat je bepaalt dat vanaf vandaag een steen niet meer naar beneden mag rollen. Je kan wetten maken zoveel als je wilt, maar dat gaat dus niet gebeuren, die steen blijft gewoon naar beneden rollen.

  ik voorzie chaos alom en winkelprijzen die binnen de kortste tijd zullen exploderen.

  Deze regering leeft in een parallelle werkelijkheid en weet van gekkigheid niet meer waar ze het zoeken moeten.


  Maak melding

 10. Dus de mensen die een huur/koop overeenkomst in Euro’s hebben, bij bv P&D kunnen nu gewoon aflossen
  in SRD’s tegen een koers van 8,062 ???


  Maak melding

 11. @Waldo

  Halleluja Koos, je begint eindelijk op je oude dag wijs te worden. 99 % van de Surinaamse bevolking is blij met deze wet. Voor dit soort wetten moet je lef en daadkracht hebben. En die kleine volksjongen Amzad heeft dit voor elkaar gekregen, wat voorgaande regeringen en geweldige economen niet durfden. Je moet niet te veel met theorie bezig zijn, maar de realiteit aanschouwen. Je moet niet wachten op anderen aan de Noordzee om jou problemen op te lossen. Je moet je eigen problemen oplossen, eventueel met nuttig hulp van buitenaf. Maar dan met respect voor elkaar. Geen bakra bassi mentaliteit.

  =============================

  Waldo, je bedoelt dat 99% van de Surinamers nu op de hoek van de straat gaat wisselen. Politiek bedrijven gaat ook om de juiste timing. De ndp voert nu deze wet in omdat de kalf al verdronken is. Snap je het nog Waldo. Deze wet gaat de koersstijging niet beteugelen.


  Maak melding

 12. Waldo 21 maart 2020 at 14:35
  Ba soekoe ba feni
  —–
  Ba tjari go didibri en boeler vaseline smeerder na Santo Boma.

  26 jaknikkers hebben hun werk gedaan Wat zal de cbvs koers zijn? Ben benieuwd. De uitwerking: koersstijging meteen, wegblijven van investeerders?

  Vraag en aanbod (democratische werken aan banden gelegd). Door didibri (dictatuur) bepaalde koers in werking gesteld.

  Man man. Naar welke klote gaat dit land naar toe. Gelukkig hebben we de man met de meeste aandacht en uitstraling hier. Yes we C(H)AN!


  Maak melding

 13. DAAROM ROEPEN ZE DOEKHIE IN NICKERIE : DAGOE. DAT IS ZIJN NAAM DAAR.
  NIEMAND GEEFT COMMENTAAR GISTEREN MAAR ALLEN KNIKKEN MEE JA JA JA.
  DE KOERS VANDAAG IS I USD IS 20 SRD EN 1 EURO IS 20.50 SRD.
  WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK.
  GAAN WE NOU KLAPPEN EN SCHOPPEN EN KOGELS KRIJGEN MET GEWELD VAN BOUTA. OMDAT HIJ ZELF DIE 100 MILJOEN HEEFT GESTOLEN BIJ DE BANK.
  WAAROM MAKEN ZE NIET EEN WET VOOR HEM. DIE AMZAD DE BOELERKING DOET ECHT ZIJN WERK.
  MAAR WIJ WISSELEN EN VERKOPEN LEKKER ELDERS HOOR TEGEN EEN KOERS DIE VAN TOEPASSING IS OP DE ECONOMIE.
  NAMELIJK PER VANDAAG 1 OP 20.
  MISSCHIEN KUNNEN MENSEN VAN DE PAARSE PARTIJ BIJ ABDOELLABOELA AAN DE SOPHIASLUST TEGEN 8 SRD GAAN KOPEN. IK HOOR DAAR HOEF JE NIET NIET IN DE RIJ STAAN ALS BIJ CHOTELAL.


  Maak melding

 14. MENSEN UIT ANDERE LANDEN: BRENG JE ZURE EURO EN USD NIET VOOR 8 SRD NAAR EEN CAMBIO OF BANK!!!!! NEDERLANDERS WISSEL NIET TEGEN 8 SRD. DE KOERS IS 20 SRD VANDAAG.

  ALLE SURINAMERS GA MASSAAL DOLLARS USD KOPEN BIJ ROEMER EN COMPANY. OF BIJ ABDOELABOELA THUIS.

  VOLOP VERKRIJGBAAR VOOR 8SRD PER USD EN EURO. GEEN RIJ NIKS.


  Maak melding

 15. Abdoel is n schande voor de ADEK. Wat denkt hij dat t resultant is van dit gedrocht v n wet. Heeft hij deze kennis bij de ADEK opgedaan? Schande voor de docenten die hun best hebben gedaan.


  Maak melding

 16. Er is werk aan de winkel voor het Constitutioneel Hof.
  Grote delen van deze wet zullen gewoon in de prullenbak verdwijnen en de Centrale Bank van Suriname zal zijn immuniteit grandioos verliezen en dan zijn we verder van huis.
  Dat je krijg je als de deskundigheid ontbreekt bij de wetgevende macht en alles hals over kop zijn beslag moet krijgen.
  De volgende reactie komt pas als deze wet afgekondigd wordt.


  Maak melding

 17. V……V………. @ Waldo …. Oplichter Robles …. prisiri now …. keka na baka … luidt een gezegde !!

  Na de verkiezing 25 Mei … worden alle wetten { z.a. Amnestie Wet} aangenomen door de Nationale Dieven/Berm Partij teruggedraaid en/of herzien { Wetswijziging Valuta verkeer} !!!!!!!!!!

  Wist je dat niet ….. V …..V….. @ Waldo !!!!!!!!!!!!!

  Oplichter @ Robles …. dan zul je anders blaffen !!!!!!!!!


  Maak melding

 18. Suriname heeft een import economie.De import is vele malen groter dan de export.Deze regering heeft vanwege slecht beleid,leningen (die zijn besteed voor consumtie),corruptie,verspilling, de beschikbare valuta heeft doen verdampen.En zit nu in serieuse problemen.Zolang er geen valuta beshikbaar is voor de handel zal dit probleem blijven bestaan en vereregeren.Ook is er geen transparantie in overheids uitgaven waardoor er geen vertrouwen is in onze overheid.Eenwetmatigheidin de economie is vraag en aanbod en al maak je nog duizend wetten a no go wroko!Tik ju ai luku!


  Maak melding

 19. Maandag gaat de koers door deze wet naar 1 EURO op 7 SRD De Cambio en geldwissel kantoren hanteren deze koers en Ramon Abrahams ook .

  Met dan aan Adboel en Bouka en Dagoe Hooghart Doehkie ook is het NDP GELUK de koers naar beneden te brengen .

  Al maakt NDP elke dag een wet tot 25 mei 2020 blijven de mensen in Armoede en verloedering .

  Moestatja ben je niet gaan slapen na 8 uren vergaderen in DNA vergadering .

  Jenny Somons joe datie jij blijf gewoon 20 tot 25 uur vergaderen ,wij van Oppositie zijn geen moderne slaven .

  Hooghart heeft ook een probleem helpen oplossen de laste 2 maanden werk van NDP .

  Maar hoeveel productie bedrijven heeft NDP in de 5 of 10 jaren op gezet voor jong en oud in Suriname .

  Je moet Cocaine hebben gebreukt hebben om 20 to 25 uren in een ruimte te blijven werken .

  Waar zijn de arbeid wetten van Suriname hoelang of hoeveel uren macht je mens daar werken .

  Daarom komt Bokasa Bouterse niet meer naar DNA vergadering want hij slaap al na 4 uren werken .Ramon Adbraham word lijst trekker in Paramaribo hij gaat werk gelegenheid bevorderen voor jong en oud .

  Doehkie en Waidoe worden lijst trekker in Nickerie Waidoe heb je goed gekozen voor NDP Slaap je goed Waidoe .


  Maak melding

 20. Ik ben er TOTAAL niet van overtuigd dat deze wet nageleefd zal worden. Uit ervaring weten we dat Surinamers, eenmaal gewend aan een situatie, gewoon doen wat ze willen met alle regels en wetten die er mogen zijn. Dus neks no fout, zand erover, tralala etc. zoals bekende podiumsprekers en grootpraters zeggen…


  Maak melding

 21. Ze konden hun tijd beter steken in een wet die VERBIED roerende, onroerende goederen en diensten in harde valuta aan te bieden. Zolang auto’s in USD worden verkocht, zolang huizen in USD en Euro worden verkocht, zolang goederen worden geïmporteerd met USD en EURO zal de SRD ALTIJD een ondergeschikte waardeloze munteenheid blijven. Daarvoor hoef je geen Bachelor of Master in Economie te hebben.

  Gewoon logisch gezond verstand…


  Maak melding

 22. Monetaire geldstromen zijn niet gemakkelijk om te reguleren… De huidige CBS governor, de Nederlander Roemer ziet de gevolgen van de kluisroof bij de Surinaamse moederbank de CBS. De kluis is leeg… Suriname heeft geen geld meer.. Een ccc rating betekent .. een economisch melt down.. .. Miljoenen aan kasreserve zijn verdwenen.. Chotelal en zijn cambio wordt gebruikt om goedkope dollars te verkopen.. Mensen moeten hun huishuur betalen.. . Suriname heeft een valuta economie, altijd al gehad .., de Amerikaanse dollar is altijd al dominant aanwezig in de Surinaamse samenleving .. Chinese winkeliers rekenen in Amerikaanse dollar.. Zonder dollar op zak is het in Suriname moeilijk om een rol toiletpapier te kopen..,, Suriname is geen eiland Mijnheer Mones, dat waren de woorden van mr. Doekhie op radio Nickerie… Heer Mones is radiopresentator.. en.. .Mones en Doekhie zijn altijd groot aanwezig op radio Nickerie.. .Ex buschauffeur doekhie, een Guyanees van waterloo in Nickerie heeft geprofiteerd van.. US dollar-stromen uit buurland Guyana. Doorvoerhandel heet dat .. Jaren terugkijkend, zien wij een iets jongere buschauffeur rashid doekhie zichtbaar worden als een ndp spreekbuis..Hij noemt zichzelf hetliefs een Bautist.. Met abrahams doet hij voorlopig geen zaken.. Abrahams noemt hem een rat en hij noemt abrahams een rat. . Voor de doorvoerhandel wordt voornamelijk de Amerikaanse dollar gebruikt., ook door mr. Doekhie.. Een oom van abdoel is niet te spreken over de srd. Hij vertelt op de Surinaamse radio, radio rapar, dat het bijna vals geld is .. .De abdoel wet is gedoemd te mislukken, ook bij de familie abdoel ..De familie Doekhie woont in Nederland.. Doekhie was in Nederland voor een aaneengesloten verblijf van acht maanden.. Hij was blij met zijn familiehereniging.. Op radio Nickerie zei Doekhie,, ik heb acht maanden lang het Surinaamse nieuws niet gevolgd.. Surinaamse nieuws leeft niet zo sterk in Nederland,, zei hij..,, Ik volg het weer nu ik hier ben in Suriname,, ..Een ding is zeker.. en dat in een tijd van grote onzekerheid.., er heerst immers een corona pandemie op aarde.. en er was vandaag nog een koersval van de Surinaamse srd.., de Surinamers van alle komaf hebben de Bautisten de oorlog verklaard…Het wordt spannend in Paramaribo..


  Maak melding

 23. Daar gaanwe weer niets is goed maar er is nu wel een richtlijn zaak verder verbeteren tot de cambio gesloten zijn kan een jaar of 5 duren maar kom goed net als de burg waar iedereen nu blij mee is


  Maak melding

 24. Overal ter wereld kun je vreemd geld, indien de Centrale Bank van het land een koers heeft en dit accepteert, gebruiken om betalingen te verrichten.
  In China in Zimbabwe in Syrië in Venezuela in Brazilië in Haïti in Rusland in Georgië in Siberië noem maar op.
  Alleen in Suriname mag dit niet en is met valuta betalen een strafbare handeling. Alleen de SRD is een wettig betaalmiddel waarin de ingezetenen vertrouwen moeten hebben.
  Hoezo vertrouwen hebben? Als er een valuta is waarin de wereld handelt en dus vertrouwen heeft dan is het de US$. Ja zelfs wereld economieën zoals China en India en Rusland zien liever de US$ binnenstromen dan de eigen valuta.

  En nu komt Abdoel zijn koeterwaals komen vertellen in de DNA. Heb altijd gezegd dat Abdoel een ergere econoom is dan de pseudo econoom RbG.

  Wij zullen meemaken of dit werkt. Suriname een 2e Dubai waar je geen US$ mag verkopen en kopen? Wel in Dubai is het betalingsmiddel de US$ en de Euro en niet de SRD want daar spoelen ze het zo door daar zelfs een rol toiletpapier meer waarde wordt toegekend dan een SRD (figuurlijk dan bezien)


  Maak melding

 25. WIJ, HET VOLK VAN SURINAME,
  geïnspireerd door de liefde voor dit land en het geloof in de kracht van de Allerhoogste en geleid door de eeuwenlange strijd van ons volk tegen het kolonialisme, welke werd beëindigd met de vestiging van de Republiek Suriname op 25 november 1975,

  in aanmerking nemende de staatsgreep van 25 februari 1980 en de gevolgen daarvan,

  bewust van onze plicht elke vorm van buitenlandse overheersing te bestrijden en te verhinderen,

  vastbesloten de nationale souvereiniteit, zelfstandigheid en integriteit te verdedigen en te beschermen,

  bewust van de wil, onze economische, sociale en culturele ontwikkeling in volle vrijheid zelf te bepalen,

  overtuigd van onze plicht de principes van vrijheid, gelijkheid en democratie alsmede de fundamentele rechten en vrijheden van de mens te eerbiedigen en te waarborgen,

  bezield door de beleving van het burgerschap en de participatie bij de opbouw, de uitbouw en de instandhouding van een sociaal-rechtvaardige samenleving,

  vastbesloten met elkaar en met alle volkeren in de wereld samen te werken, op grondslag van vrijheid, gelijkheid, vreedzame coëxistentie en internationale solidariteit,

  VERKLAREN PLECHTIG, ALS RESULTAAT VAN DE GEHOUDEN VOLKSRAADPLEGING, DE VOLGENDE GRONDWET TE AANVAARDEN…..

  Artikel 52 1.
  De politieke macht berust bij het volk en wordt uitgeoefend in overeenstemming met de Grondwet.


  Maak melding

 26. @ Waldo
  Ik lees verschillende berichten en kan daardoor geen juiste mening vormen.
  Wat klopt er nu wel en wat klopt er niet?
  In Suriname is het, zodra de wet in werking is getreden, wettelijk niet toegestaan om in een nadere valuta dan de SRD betalingen te verrichten.
  Klopt dit?


  Maak melding

 27. W C Hooghart je zit aan de verkeerde kant je tussen de leden van NDP zitten .

  Hooghart heb je al de 20 uren tot 25 uren vergadert nee , maar je was wel bij de stemming je was al aan het slapen .
  Doehkie is met een Heli op gehaald in Nickerie zat vol met Alcohol bij aankomst in Paramaribo .


  Maak melding

 28. Heel de NDP heeft gefaald met zijn coalitie.
  Deze abdoel Amzad is een gecasteerde moslim, zijn besnijdenis is totaal.mislukt.
  Land is failliet
  Men weet niet wat ze verder moeten doen.
  De ene Marron Misikiekeba ziet land als Dubai ivm olievondst.
  Allemaal stelletje analfabeten bij elkaar.


  Maak melding

 29. Agoetri gie je snapt geen male moer van dombo je praat alleen maar nonsens want die wet wijziging is heel goed 1 staanderd koers hanteren en niet anders en dat bepaal alleen de centrale bank de moeder bank van suriname en geen enkel cambio’s want ze maken echt grote mis bruik van die koers het zijn gewoon maffia die cambio’s ze hebben zicht jaren lang verrijk en ze maken één puinhoop van en rommel zooi ik vindt al die cambio’s moeten op slot dan is het gedonder over en uit met ze want ze maken echt grote misbruik van die koers dat kan toch niet en die arme bevolking moet onder leiden en duur betalen voor die levens middelen is toch niet normaal en ik sta 100%achter en ik ben der blij dermee dat is daad kracht dat moest al lang gebeuren de wetwijzing en het moet een grote voordeel zijn voor surinaamse bevolking dat die producten betaald baar zijn voor de armen mensen en er zijn genoeg bankinstellingen in suriname waar je geld kan in wisselen en niet meer bij maffia cambio’s sluiten die bende zooi


  Maak melding

 30. Waar was Sapoen overloper heeft niet gestemd

  Jenny Simons had ook een wet gemaakt voor Sapoen waar was hij gisteren

  De overlopers konden gisteren niet mee stemmen.

  Alleen Dagoe Hoogie kon nog mee stemmen hij heeft de beste Partij in Suriname met Wendy samen .


  Maak melding

 31. Ze zijn echt ziek hier op waterkant.net.

  Neem bigi Sma 18:51
  Overal ter wereld kun je vreemd geld, indien de Centrale Bank van het land een koers heeft en dit accepteert, gebruiken om betalingen te verrichten.
  In China in Zimbabwe in Syrië in Venezuela in Brazilië in Haïti in Rusland in Georgië in Siberië noem maar op.

  Bigi sma zegt eerst overal ter wereld en noemt dan een paar landen op. Bigisma waarom zit Nederland niet in je rijtje. Mag je bij AH met US dollars betalen. Of mag je in de US met euro betalen, mag je in de Uk met euro of US dollars betalen, antwoord is nee.

  Wettig betaalmiddel wordt door de meeste landen gehanteerd, nu ook in Suriname.


  Maak melding

 32. @ Pico
  de wetstekst staat in een link van Starnieuws. Dan kunt u het lezen.

  het gekke is dat ze net doen als of het een wetswijziging is qua TOEZICHT op de wisselkantoren. Bij de naam gaat het al mis het blijkt een wet te zijn die ORDENING beoogd.

  Dit is in mijn ogen een illegale wet die middels list en bedrog tot stand gekomen is.

  De president tekent zijn vonnis als hij deze wet goedkeurt. Hoe zullen zij grote sponsors hun verliezen dekken als er een regime change komt.
  Hoe kunnen de banken hier aan mee werken.
  De rechter zal deze wet gaan toetsen en dan zal meer dan waarschijnlijk blijken dat het een heel waardeloze wet is die geen enkele toets zal kunnen doorstaan.


  Maak melding

 33. Wat toegevoegd moest worden is het strafbaar stellen van de mensen die ook tegen een hogere koers inkopen. Maw als de koers 1 op 8 is en je gaat ergens wisselen waar ze 1 op 9 geven, hoor je ook gestraft te worden plus confisqueren van al het geld dat je bij je hebt.


  Maak melding

 34. staat Olie werk met Italianen op de Raffinaderij die mogelijk een grote bron zijn van de Virus in Suriname .
  Surinamers die bij Staat Olie werken waakzaam en voorzichtig niet in de omgeving van de Italanen komen voorzichtig neem geen Risico .


  Maak melding

 35. Jojo de clown zegt dat een wet door de DNA aangenomen illegaal is. De Wetgevende macht die illegale wetten aanneemt. Alleen op waterkant.net waar het lijkt alsof zwakbegaafdheid de norm is krijg je zulke rommel voorgeschoteld.

  Alsof we niet genoeg rommel voorgeschoteld krijgen van jojo gaat hij verder.
  Deze koe beweerd dat de rechter de wet gaat toetsen. Hij weet niet eens dat het niet de bevoegdheid van een rechter is om wetten te toetsen. In Nederland bijv. mag alleen de Hoge raad dat en in Suriname het Constitutioneel Hof io.


  Maak melding

 36. oom bert 21 maart 2020 at 20:07
  Maandag gaat de koers naar 1 op 7 SRD de prijzen gaan maandag met 50% naar beneden .
  —–
  Ben benieuwd wat een potje vaseline gaat kosten.


  Maak melding

 37. @Jojo
  Ik heb geen link gezien, wel een artikel in Starnieuws zelf
  Mijn dank.
  Op starnieuws lees ik het volgende:
  1. Het is eenieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon. Cambio’s mogen alleen valuta verkopen aan de CBvS. Transacties mogen niet meer in vreemde valuta. Goederen en diensten mogen alleen in SRD worden geprijsd.
  2. Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE) en Marlon Budike (NPS) hebben een dringend beroep gedaan op Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de behandeling te verdagen. Zij voerden aan dat de nota van wijziging met zulke ingrijpende bepalingen nader bestudeerd moeten worden. Er is volgens hen een compleet nieuwe wet ingediend
  3. Initiatiefnemer Amzad Abdoel zei op vragen van zijn partijgenoten dat de oppositie weggelopen is omdat gebleken is dat de wet niet is zoals zij dat op Facebook hebben gesteld. Het is een gedurfde wet ter ordening van het valutaverkeer. Mensen mogen nog steeds valutarekeningen hebben, vreemde valuta op hun rekening storten en weghalen. Zij krijgen daarvoor normaal hun euro’s en US-dollar
  4. Het is voor de algemene banken verboden om vreemde valuta te verkopen aan natuurlijke personen anders dan voor reis, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of voor de aanzuivering van credit cards.

  Dit zijn de hoofdpunten waar ik mijn mening over wil geven
  Ad1) Als je niet meer mag betalen in vreemde valuta dan rest dus betalen in SRD’s. Als echter dezelfde hoeveelheid goederen gekocht moet worden met minder geld heb je een probleem. Dit lukt niet, behalve als de prijzen zouden dalen. Aangezien dit laatste niet gebeurt zal de centrale bank er toe moeten overgaan om meer SRD’s in omloop te brengen. Heeft de heer Roemer zich dit gerealiseerd? Recentelijk las ik nog dat er meer bankbiljetten in omloop moest worden gebracht omdat het muntgeld verdween. Hopelijk kan hij aan de nu nog grotere vraag naar SRD’s voldoen .
  Ad2) Dit is een belangrijk punt. Is er een nieuwe nota ineens tevoorschijn getoverd, die niet bij iedereen bekend was dan is iedereen die heeft voorgestemd schuldig. Dit kan natuurlijk niet en mag dan ook niet. De vraag is wie verteld de waarheid. Ik hou me hier buiten
  Ad3) Hier staat dat je je vreemde valuta kan opnemen. Ik vind dit merkwaardig, want als dit waar is en je mag ONBEPERKT je vreemde valuta opnemen, dan weet je dat de bevolking dit ook zal doen en snij je jezelf behoorlijk in de vingers. Waarom zou je je dollars en euro’s bij de bank laten liggen, behalve uit vrees voor diefstal. Er zullen wel heel veel restricties zijn, waardoor de kleine man het haasje is. Er zullen vast en zeker nog meer maatregelen komen, die he betalingsverkeer in Suriname ontregelen. In Nederland hebben we dat ook gehad in 1945. Het beroemde tientej van Lieftinck (hij was minister van financiën)
  Ad4) De ontsnappingsroute. Hoeveel procent van de bevolking kan van deze regeling gebruik maken. Hoeveel procent van de bevolking gaat op reis, heeft kinderen die studeren in het buitenland, heeft een credit card?
  Bovendien staat er NATUURLIJKE personen. MENSEN dus. Daar gaan we al. Rechtspersonen mogen dus weer wel gebruik maken van de mogelijkheid om vreemde valuta te kopen.

  Ik ben benieuwd of mijn posting geplaatst zal worden.
  In ieder geval is mijn reactie behorende bij het artikel
  – Temidden van coronacrisis pleegt de NDP een parlementaire coup met verstrekkende gevolgen’ –
  niet geplaatst. Het wordt nog beoordeeld


  Maak melding

 38. Steven 21 maart 2020 at 20:06
  Ze zijn echt ziek hier op waterkant.net.

  Neem bigi Sma 18:51
  Overal ter wereld kun je vreemd geld, indien de Centrale Bank van het land een koers heeft en dit accepteert, gebruiken om betalingen te verrichten.
  In China in Zimbabwe in Syrië in Venezuela in Brazilië in Haïti in Rusland in Georgië in Siberië noem maar op.
  *************************************************
  Mislukt product @ Steven …. aan de lijst van Bigi Sma mag/kan ik toevoegen ….. BARBADOS.
  In alle winkels {Shops}, op de markt { Market }, bussen, taxi’s … kun je met … US DOLLARS …. betalen.
  Wisselgeld krijgt je terug in … US … of in … Barbadiaans dollars … you name it !!!!!!!


  Maak melding

 39. Naar verluidt waren een aantal DNA-leden niet van plan voor het Wetsontwerp te stemmen.
  De 26 Jap japies …. Kes kesies … werden gedwongen voor te stemmen … onder dreiging niet weer op de kandidatenlijst geplaatst te worden.

  Verwacht wordt dat de plé-si-dent het Wetsontwerp niet zal tekenen.
  Jenny Simons moest om die reden naar de plé-si-dent.

  Desondanks heeft AB{d}boel en de slaafse { politiek poepejantjes} volgelingen zijn wil doorgedrukt !!!!!!!!
  We benne benieuwd !!!!!!!!!!


  Maak melding

 40. President Desi Bouterse heeft zelf bekendgemaakt dat hij Elias gevraagd heeft om op missie te gaan naar Cuba. Van Hoefdraad heeft hij totaal niks gezegd.
  Gisteren was minister Hoefdraad ook niet in De Nationale Assemblee toen de ingrijpende wet over het valutaverkeer en wisselkantoren werd behandeld hij vertoefde in het buitenland. Welk land is niet bekend.
  Vraag
  Waar is Hoefdraad geweest (Oppenheimer, IMF, IDB etc noem maar op) welk land heeft hij aangedaan?
  Is hij wederom naar geld wezen zoeken?

  Schande dat een zo belangrijk iets niet door hem werd bijgewoond.
  gemodereerd

 41. Pico
  Je leraar instinct komt bovendrijven want je tekst en uitleg worden langer. Als docent aan de Hogeschool Rotterdam deed i dit alleen bij leerlingen die niet altijd snugger waren om zaken ineens te kunnen snappen. Dus is het begrijpelijk jou lange uitleg en commentaar.

  Ik kan mij geheel vinden in hetgeen je aangeeft maar wil toch iets aan toevoegen:
  Ad3) Hier staat dat je je vreemde valuta kan opnemen.
  Stel je bent een natuurlijk persoon en neemt je valuta op want je wilt gaan reizen doch de terwijl je de bank verlaat wordt je aangehouden en beschuldigd van onrechtmatig handelen (je wilt valuta verkopen) om stel inkopen te doen.
  Hier staat een straf op en ben je jou valuta kwijt.
  Vraag:
  Hoe denk je dat dit wordt opgevangen? Want iemand beschuldigen van valutahandel is zo gebeurt alleen maar om je valuta te confisqueren.

  Ad4) De ontsnappingsroute
  Rechtspersoon. Iedereen kan een rechtspersoon oprichten in Suriname. Dit is zo gepiept . Binnen 2 dagen te regelen via de notaris. Meest eenvoudige is een stichting als rechtspersoon en als oprichter de enige bestuurslid.
  Opmerking
  Zo dom kunnen ze toch niet zijn om dit in te zien.

  Opmerking
  Ik vind dit absurd en dan luister je naar de NDP en specifiek Couthino en Abdoel dan vraag ik mezelf af:
  “zijn deze 2 personen soms ergens uit geboren?

  Dan als laatste opmerking
  Bravo heeft heel veel personen die naar goud delven op zijn grote concessies en die betaald hij in valuta.
  Wie zal dit controleren en beletten?


  Maak melding

 42. @Pico
  bij het Starnieuws artikel stonden PDF’s van de wet uit 2012, het initiatief en de wet die nu goedgekeurd is als gewijzigde wet.
  Nu het initiatief op 24 februari is niet meer dan een motivatie. zonder structuur. De Wet van 2012 is een afgehecht totaal dat het toezicht op geldwisselkantoren vorm geeft (40 artikelen). Het ding wat nu goed gekeurd is omvat slechts 11 artikelen, slaat niet op toezicht maar beschrijft een algehele herordening van de geldhandel in Suriname.

  Het kan nooit een legaal wetsproduct zijn gezien de wijze van besluitvorming en dat het niet afgehecht is aan het het wetshuis en mensen rechteloos maakt en geen governance omvat.


  Maak melding

 43. DE WET IS ONRECHTMATIG EN ZAL GROTE GEVOLGEN HEBBEN VOOR HANDELAREN. IK HOOP DAT ABDOEL GOED KAN SLAPEN THUIS WANT HIJ ZAL HET MERKEN WANNEER HIJ OP STRAAT IS. HIJ ZAL MET EEN PANSER VOERTUIG MOETEN RIJDEN.


  Maak melding

 44. Iedereen wilt handelen in de Euro of USD.
  Dit is de harde valuta.
  Omdat de SRD helemaal geen waarde heeft.
  Je kunt nergens heen met de SRD maar wel met de harde valuta.
  Als Surinamer zou ik ook kiezen voor de harde valuta.
  Hoe vaak is het geld niet gedevalueerd.
  Deze regering moet naar huis ze kunnen niet regeren.
  Het zijn boeven en rovers.


  Maak melding

 45. Nog een mugabe trick. Nu valuta verboden is mensen ik raad jullie aan je spaarcenten gewoon in goud om te zetten. Want de srd is gewoon tot de categorie toiletpapier on kabouta geworden.


  Maak melding

 46. Vanaf vandaag krijgen da ook alle DNA leden én mr Hoefdraad hun uitbetalingen in SRD’s, omgerekend met de CBvS koers van 8,062.Dat geloven jullie toch niet.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.