Bustransport in Suriname een week stil

13
Lege busterminal omdat de particuliere bushouders in Suriname donderdag al besloten om massaal in actie te gaan.

In Suriname is bustransport vanaf vrijdag 20 maart voor een week stil. Dit als maatregel om verdere verspreiding van het COVID-19 coronavirus tegen te gaan. Ook boottransport ligt stil meldde minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C). Het besluit komt een dag nadat het busvervoer in Suriname in staking ging.

De regering heeft de maatregel genomen in samenspraak met de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO), het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) NV en de Vereniging Boothouders van het District Commewijne (VBDC).

Het ministerie OWT&C zal in overleg met de diverse actoren/ministeries nagaan hoe het verplegend personeel, brandweer, politie en de militairen vervoerd zullen worden van en naar hun werklocatie. In het verlengde hiervan zullen er door het NVB NV per ziekenhuis bussen beschikbaar gesteld worden voor het werkend personeel.  Minister Chotkan zal met zijn collega’s van Justitie en Politie en Defensie nagaan of bussen van NVB ingezet dienen te worden.

De Surinaamse regering heeft gemeld dat de illegale bussen (bussen zonder een rode OWTC sticker), ernstig aangepakt zullen worden door de politie. Op de burgerij wordt ten overvloede een dringend beroep gedaan om het advies van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) op te volgen en zoveel als mogelijk thuis te blijven.

Minister Chotkan benadrukt dat de regering het beslut niet zomaar genomen maar in overleg met de vervoersorganisaties. Hij wijst erop dat de protocollen die gehanteerd moeten worden om passagiers te transporten, aangeven dat personen een afstand van 2 meter dienen te houden als hygiënemaatregel. Dit zou betekenen dat dat het aantal passagiers per bus teruggebracht zou moeten worden naar tien.

In de boten en bussen is het vooralsnog moeilijk om deze regel in acht te nemen. Verder dienen de bussen na elke rit gedesinfecteerd te worden, wat ook heel wat kosten voor de bushouder met zich meebrengt.


13 REACTIES

 1. Nadat de bushouders zelf besloten hadden om te staken vanwege niet nagekomen afspraken gaat de regering het busvervoer voor een week stilleggen. Mosterd na de maaltijd . Zoals altijd loopt deze regering weer stappen achter op de realiteit.


  Maak melding

 2. Wouw, wat een mijlpaal zal worden bereikt. Surinaamse lijnbussen van binnen grondig gedesinfecteerd 🙄 Dit is echt een een schrijven voor in de geschiedenis boeken. Dit is namelijk nog nóóit gebeurd 😂


  Maak melding

 3. Geen slechte maatregel. Uiteindelijk moet je wel terugkeren tot de orde van de dag. Hoe meer maatregelen je zal treffen ,hoe lastiger het zal worden om weer in je dagelijks ritme te komen. Maar het is niet anders. Bepaalde maatregelen zijn niet bijzonder te noemen zoals het wassen van je handen enz. Als het goed is, moet dat reeds een ingewortelde gewoonte zijn. Of ,de nodige hygiëne in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld niet een snijplank hebben en vis en vlees en groente daarop bewerken. Luku bun nanga bus’ meti. Het is anderhalve meter afstand van elkaar en nu wordt het dus twee meter. Twee meter is vanuit een psychologisch standpunt beter te behappen. Feitelijk moet je een rolmaat aanschaffen en ga je naar de supermarkt, even de rolmaat uitstrekken om de gepaste afstand te bewaren. Je moet wel lange armen hebben om te pinnen. Alleen Kwatta apen hebben die lange armen.


  Maak melding

 4. Het aantal particuliere busbedrijven moet hoognodig teruggedrongen worden. De overheid kan deze bedrijven niet blijven subsidieren. De nalatigheid van bushouders dat massabesmetting tot gevolg kan hebben moeten de autoriteiten zeer zwaar bestraffen. Propvolle bussen ziet men tot heden nog langsrijden terwijl er zeer grote gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Deze bushouders denken niet aan het voorkomen van coronabesmetting bij de passagiers Zij denken aan aan het geld dat binnengehaald kan worden. Deze corona pandemie is mijn inziens een uitgelezen kans voor de overheid om overtreders de vergunningen definitief af te pakken. Het aantal bushouders dient teruggedrongen worden.


  Maak melding

 5. Een geluk bij een ongeluk voor de roversbende. Betaal die mannen, that is the bottum line. Echt, deze paarse ratten zijn ook gelegenheidsdieven.


  Maak melding

 6. Neen, een hele mooie truc om een week uitstel van betaling te bewerkstelligen. Monie no de. En dat komt omdat Suriname bestuurd wordt door mensen zonder kennis van bestuur. Deze mensen kunnen gewoon niet met geld omgaan. 25 mei 2020 e kong.


  Maak melding

 7. Rob
  het inperken is relatief eenvoudig. Dit kan iedereen bedenken. Zelf de 1000 economen van de NDP.
  Maar tegelijkertijd moet je een alternatief aan de bevolking bieden.
  Jij doet hierbij precies wat de schreeuwlelijk doet (niet alleen op deze site), iets roepen en dan wegwezen.
  Misschien is dit slechts een deel van je posting. Biedt je aan
  . de vervoerder een andere bron van inkomsten?
  . de personen die gebruik maken van deze vorm van transport een alternatief?
  Of moet dit deel van de bevolking het maar zelf uitzoeken

  Werk je plan uit en laat ons, je mede- forumleden hiernaar kijken en biedt het daarna aan de betrokken minister aan


  Maak melding

 8. Bussen staken, dus een goed moment om alles stil te leggen! Hebben ze een alibi om niet te hoeven betalen….., en minister kleine oor en de regering strijken met de eer!!! Komt goed uit. Een hele sluwe zet, zoals deze regeling berucht om staat!! Geluk bij een ongeluk….


  Maak melding

 9. @Pico,
  Deze bushouders worden zwaar gesubsidieerd door de overheid. De brandstof die zij gebruiken wordt door de overheid gesubsidieerd, het vervoer van passagiers wordt gesubsidieerd,het loon van de bestuurders/eigenaar wordt gesubsidieerd, zij betalen geen btw voor de passagiers die zij vervoeren, enz. Kortom zij genieten van vele voordelen. Omdat het hen een geringe inspanning kost om de bedrijfsvoering efficient op te pakken is er een soort van afhankelijkheid of verwenning ontstaan. Deze mensen moeten maar wachten op de subsidiegelden. Het land wordt met verschillende crisissen geconfronteerd. Het is daarom zeer verwerpelijk dat politici van de oppositie en hun aanhang misbruik denken te maken van deze verwarrende tijden. Zij sturen de bushouders aan om het werk neer te leggen om zo de massa te beïnvloeden tegen de regering.


  Maak melding

 10. Ze willen hun geld ja no wang covid gedonder want de dag ervoor heft de PLO de bussen al in de garage gehouden. Zo veel als mogelijk thuis blijven dus. Hopelijk blijven de ambtenaren op OW ook thuis met die van de andere ministeries😂😂😂


  Maak melding

 11. Is het gevaar van coronabesmetting na 1 week niet meer aanwezig?
  Dacht het niet. Juist nu zou Suriname Voor langere tijd drastische maatregelen moeten nemen om verspreiding tegen te gaan zoals het zich in Europese landen voordoet


  Maak melding

 12. Rob,
  ik heb vanmiddag gereageerd op jouw reactie, maar mijn posting is niet geplaatst. Ook geen melding dat het nog beoordeeld moet worden. Reacties verzonden vanaf mijn mobiel worden soms wel en soms niet geplaatst. Het waarom niet is mij onbekend
  In grote lijnen kwam het er op neer dat ik vind dat je reactie nietszeggend is.
  Ten eerste zeg je wat je altijd al zegt, dit betekent dat de regering al 10 jaar geen oplossing voor het door jouw beschreven probleem heeft
  Ten tweede geef je wederom geen antwoord op mijn vragen.
  Of is het antwoord op mijn eerste vraag; ze zoeken het maar uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.