Abdoel: ‘Wetswijziging toezicht cambio’s juist bedoeld om burgers te beschermen’

61
US dollars

Zometeen wordt in de Nationale Assemblee van Suriname een initiatiefwet ter wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren (cambio’s) 2012 in behandeling genomen. Over de wijziging van deze wet is de afgelopen dagen veel gezegd op sociale media. Zo ging onderstaand bericht rond:

Een initiatief wet door Abdoel wordt morgen in behandeling genomen, waarbij kopen en verkopen van valuta aan banden wordt gelegd. Burgers zullen geen cash valuta meer mogen aanhouden. Als je valuta wil opnemen van je bankrekening, dan wordt de tegenwaarde in SRD uitgekeerd tegen de officiële koers.”

In de Surinaamse samenleving leeft hierdoor het idee dat door deze wijziging vreemde valuta van de gemeenschap omgezet zal worden in SRD en dat het lichten van vreemde valuta alleen in SRD zou kunnen.

NDP parlementariër Amzad Abdoel, die initiatiefnemer is van deze wijziging, zegt echter dat hetgeen leeft in de gemeenschap niet waar is. De wijziging zou volgens hem bedoeld zijn om de koersopdrijving en de abnormale prijsopdrijving tegen te gaan. Hij zegt dat er sprake is van verspreiding van valse informatie waardoor behoorlijk wat ruis is ontstaan.

“Ons doel is niets anders dan de valutatransacties en het valutaverkeer zodanig te ordenen dan het volk adequaat beschermd wordt” zegt Abdoel tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

UPDATE – Paul Somohardjo wilde de vergadering uitstellen omdat Sapoen en Chitan hun DNA zetels moeten inleveren. Maar William Waidoe heeft zojuist getekend als 26ste DNA lid, zodat er quorum is om de vergadering van Abdoel zometeen door te laten gaan.


61 REACTIES

 1. DENG LEE MOFO BEEST DIESIE: MI NO E BRIBI MENEER ER KOMT GEEN DEVALUATIE.

  SINDS WANNEER WORDT DE SAMENLEVING BESCHERMD DOOR DEZE INCOMPETENTE BEDRIEGIE MANGS.

  ZE ZIJN GAAN GRAAIEN IN DE KASRESERVES EN DAT IS PURE DIEFSTAL EN DIT WORDT DOOR DE GRAAIERS ONTKEND.


  Maak melding

 2. ” … Ons doel is niets anders dan de valutatransacties en het valutaverkeer zodanig te ordenen … ”

  Niks meer dan oppervlakkige woorden.

  HOE wilt Abdoel dat doen ?
  Wat houdt concreet en in klare taal de uitvoering in ?


  Maak melding

 3. Boi,waarom is Abdoel niet veertig jaar geleden op het idee gekomen om de wet te veranderen en alles waarde vast gemaakt.Dan zou mijn geld,terwijl het op de bank is,niet in een paar dagen waardeloos papier worden.WETTEN,dat is HET middel tegen alles.Volgende wet is dat corona niemand mag besmetten.


  Maak melding

 4. Abdoel zijn verhaal kan kloppen als de burger zijn valuta giraal kan opnemen. Zo niet dan is dit je reinste diefstal.
  Abdoel wilt dus dat de coalitie een betere liquiditeiten stand laat zien bij de CBvS.
  Voorbeeld
  Bij deze aktie stel 1 US$ 8 SRD dat is de schuld in SRD die de CBvS heeft aan de burgers (de lening van 5.000.000 US$) 40 miljoen SRD de actuele koers stel 1 op 15 SRD dus heeft de CBvS een presentatievoordeel van 7 SRD per 1 US$ dus een totaal voordeel van 35 miljoen SRD.

  Als je het geld opneemt om je lening af te lossen (huiseigenaren) en je huur moet betalen en de hypotheekgever houdt rekening met een koers van 1 op 15 SRd dan ben je het haasje
  Als de huisbaas ook met deze koers rekening houdt dan ben je het konijntje.

  Tenzij, ja tenzij je de valuta giraal mag gebruiken om je schuld in valuta te betalen.
  Heb je geen valuta dan blijf je een buffel schijten en ben je niet het haasje.
  En de meeste inwoners van Suriname hebben geen valutarekening dus zullen velen schijten als een buffel.

  Abdoel
  Je bent wel een afgestudeerde econoom maar kennelijk, en dat bewijs je keer op keer, denk je dat de meeste inwoners even “intelligent / dom”zijn als de coalitie denkt.
  Abdoel
  Je kunt pseudo econoom RobG dit wijs maken wat je verkondigt en ook Waldo en pikratigri en Wendy zullen je zeker geloven


  Maak melding

 5. Hallo,

  Er wordt alles gedaan om wetten te maken en te wijzigen wat in belang is van de NDP-regering, die 10 jaren lang dit mooi land Suriname naar de verdoemenis heeft gebracht. Waarom houdt de paarse partij geen confererentie over de leningen die aangegaan zijn hier en daar! Waar is ’t geld! Wie is verantwoordelijk voor de kasreserves en de valuta’s van de commerciele banken!
  En nu komen ze aan de valuta’s van de burgers door srd uit te betalen! Foei toch Abdoel en andere mannetjes van jouw team. Ik hoop dat de ogen van Sranang mang open gaan en een goeie keus gaan maken op 25 mei 2020. ‘T Surinaamse volk is niet dom, de handelingen die ze plegen zijn dom, omdat ze gestuurd worden. Tot de dag van vandaag geen update van rechterlijke macht naar de malversaties. Een stilte van de nieuwe governor van CBS, of is hij medeplichtig! This is unfair, but Karma is on their way to get punished. Een goed voorbeeld is deze; Zie maar wat er in de wereld gebeurd met de corona virus. Teveel oorlogen, hebzucht, malversaties, corruptie, onrecht, djoegoe djoegoe etc.


  Maak melding

 6. @ waldo

  Met zoveel haast dit soort wetten in behandeling nemen en de begroting voor 2020 links en rechts laten liggen geeft aan dat de regering Failliet is en Abdoel met afleidingsmanoeuvres bezig is. Niets krachtdadig maar cosmetische truckjes om de economie weer voor even op orde te kunnen rekenen tegen een koers die niet te handhaven is.

  Roemer zit ondertussen ergens opgesloten zonder telefoon en met een pistool op zijn hoofd en een prop in zijn mond. Hij mag niet vertellen wat de werkelijk koers is en waar de koers naar toegaat.

  Laat Roemer aan het woord beste meneer Abdoel. Aan elk touw komt een einde. De NDP hangt zich zelf op.


  Maak melding

 7. @Waldo,

  Kun jij de woorden van de jouw zo geprezen jongeman Abdoel nog herinneren?
  Er komt geen DEVALUATIE, er komt geen DEVALUATIE. De koers was even uit de pan gevlogen maar u ziet het daarna is de koers weer gedropt dus er komt geen DEVALUATIE.

  Dit waren in grote lijnen de woorden van jouw zo geprezen jongeman Abdoel, Waldo.

  NU komt hij weer met een initiatief wet om ordening te brengen binnen het Cambio gebeuren om de koers te laten droppen.

  DE KOERS GAAT ALLEEN KUNNEN DALEN DOOR PRODUCTIE: VREEMDE VALUTA VERDIENEN MENEER WALDO.

  JIJ DOET LAUWPIE ALIAS ROBG VERBLEKEN IN MIJN OGEN.

  MAAR JE BENT OOK EEN GORE LEUGENAAR DIE BEWEERT DAT HIJ POLITIEK NEUTRAAL IS.

  DIT HEEFT LAUWPIE ALIAS ROBG NOOIT BEWEERD.


  Maak melding

 8. Hahahaha het volk beschermen ????? Daarvoor is de NDP clan rijkelijk laat mee. Men heeft door wanbeleid en corruptie deze economische chaos in het land veroorzaakt. De de grote verlosser nu uithangen is dweilen met de kraan open. Ik wordt kotsmisselijk van randdebielen die geen kaas van de financiële en monetaire systemen gegeten hebben


  Maak melding

 9. Dit is toch de struikrover die beweerde “geen devaluatie”! Een uur later, devaluatie van de SRD.

  Waldo vermaakt u zich in het gekkenhuis in Groningen?!


  Maak melding

 10. Ram Singh 20 maart 2020 at 13:55
  adboel ga je moeder eerst belaaaazeren.
  ——
  Ik zou eerder zeggen ga de mpp boeler vaseline smeerder moeder belazeren. Niemand zal medelijden met hem hebben. Soso ka a man ai leg uit.

  Als Aboel zeg lik mijn reet en spring daarna voor de trein of van 11 hoog springen gaat hij zeker doen. Soso shit heeft deze man nog in zijn hoofd. Man man. Bevrijd jezelf boi voordat het te laat is.


  Maak melding

 11. Waldo 20 maart 2020 at 13:06
  En natuurlijk gaan die oranje ratten in de persoon van Mathoera het Surinaamse volk ophitsen met fake nieuws. Schaamteloos, foei!
  ——
  Boeler vaseline smeerder, denk jij nog aan de lange rij bij chodelul. Vaseline wordt steeds duurder. Smeerolie is nog redelijk in prijs. Hoeveel paarse konten heb je al gesmeerd? Nog 300 gevangenen wachten op je.


  Maak melding

 12. “Wij leven, wonen en werken in Suriname. Het is voor mij meer dan logisch dat we alles in dit land met de Surinaamse dollar moeten kunnen betalen. We verdienen geen vreemde valuta, waarom zouden dan producten en diensten in vreemde valuta worden verhandeld. Daarbij komt kijken dat er verschillende koersen worden gehanteerd door verschillende bedrijven”, zegt de initiatiefnemer.

  Abdoel Abdoel je lijkt wel de baba die niet weet waar hij het over heeft.
  Overal ter wereld kun je in vreemde valuta betalen je mag je bent niet verplicht. Maar in landen waar de koers zo hevig schommelt hebben handelaren en bedrijven liever valuta en als je in lokale munt wilt betalen dan moet je dat doen tegen de koers van de valuta.

  Dat gebeurt in Venezuela dat gebeurt in Brazilië dat gebeurt in China dat gebeurt in al die landen waar de koers van de valuta heel erg schommelt

  Zo maak je de economie totaal kapot meneer Abdoel


  Maak melding

 13. Volgens mij is een niet gering deel v de valuta afkomstig v fam buiten su.
  Nu kun je wel online geld overmaken, maar aangezien je gisteren ‘de bank hebt gebroken’ 😉 door te hamsteren bij de Makro, wat nu.

  Ongemerkt dwingt abdoel de cambio’s, om de boel te sluiten.
  De burgers worden weer bedrogen in deze moeilijke tijd.

  31 maart checks & balance& facts


  Maak melding

 14. Het is puur bedoeld om de marktwerking in het valuta verkeer onmogelijk te maken zodat de regering, net als destijds de communistische landen, een koers kunnen opleggen. Iets wat in de USSR met een grote onafhankelijkheid van import en export al niet lukte gaat zeker in Suriname niet lukken.
  Suriname verwordt hiermee een soort Cuba van 40 jaar terug.
  Ook is het ongepast een dergelijke verstrekkende wet slechts enkele weken voor de verkiezingen door te voeren.
  Maar wat mij het meest verbaast is dat de CBvS niet heel hard aan de rem trekt en roept dat dit onwenst en ongepast is.


  Maak melding

 15. ABDOEL A KLARIE. IE KANG GO BOEL VANAF NU. CHITAN EN SAPOEN ZIJN UIT COALITIE GETRAPT. WELKE WET WIL JE NOG AANNEMEN. ALLES VAN 2015 IS ONGELDIG.


  Maak melding

 16. Nu Sapoen, Chitan en HVB de rechter eerbiedigen zal Simons er wel voor passen de vergadering door te laten gaan aangezien er een dwangsom verbonden is aan het oproepen van de leden Sapoen en Chitan.
  Met Waidoe en Zeeman heeft de coalitie nog 28 zetels echter Doekhi zal men niet meer zien, Hooghart z’n stoel is ook vrijwel altijd leeg en er zijn best wat andere NDPers die niet al te vaak verschijnen.

  De oppositie kan het volk voor heel veel ellende behoeden door nergens meer aan mee te werken en de DNA op slot te doen.


  Maak melding

 17. In de samenleving denkt men dat je srd krijgt als je deviezen gaat lichten.
  DIT VERHAAL VAN SRD I.P.V. JE DEVIEZEN KOMT VAN DIE WAARDELOZE MATHOERA.
  In dit bericht hebben ze het bewust weggelaten maar MATHOERA heeft het gezegd.
  Drugsbeest. Je man zal aandelen hebben gelaten voor je van de witwas cambio’s


  Maak melding

 18. -Een waardeloze econoom die Abdoel die geholpen heeft het land naar de verdoemenis te brengen. Zijn woorden waren:::

  Er komt GEEN devaluatie
  Er komen BETERE tijden aan voor Suriname

  Waar is die tweede waardeloze econoom Misiekaba??? Suriname wordt een tweede Dubai

  Die koers is al bijna 1 op 15


  Maak melding

 19. Waldo 20 maart 2020 at 15:59
  Agoetigri 20 maart 2020 at 14:26
  ===
  Denk aan de agoe infectieziekte van jou! Niet te veel knorren
  —-
  Kind, heleboel forumleden hebben je gewaarschuwd, maar je luistert. Zal ik nog een herhalen wat je moet doen om je zelf te bevrijden van het agoesyndroom? Denk aan dubbeldekker en 11 hoog. Meer niet. Je familie en vrienden zullen je niet missen. Integendeel worden ze blij.


  Maak melding

 20. Para Express 20 maart 2020 at 13:11

  Ook voor euro’s zijn opname beperkingen ingesteld.
  Voor de euro geld nu een opname van maximaal 300 per week.

  Ik verwacht dat de koersen na aanname van de wet explosief zullen stijgen want het aanbod van valuta zal dan de cambio’s vermijden en uitsluitend via de zwarte markt lopen.


  Maak melding

 21. Met deze maatregel hebben ze dus de handdoek in de ring gegooit het is ons niet gelukt. we hebben gefaaldt.
  Typisch de surinamer, als ze ongelijk hebben gaan ze schelden, wapens trekken, wetten invoeren.
  wat een losers,


  Maak melding

 22. Paarse ratten willen door een administratieve wijzing de koers beïnvloeden. Dit kan je alleen de domme paarse massa wijsmaken dat het gaat werken.


  Maak melding

 23. Waldo 20 maart 2020 at 18:43
  Agoetigri 20 maart 2020 at 17:30
  Waldo 20 maart 2020 at 15:59
  Agoetigri 20 maart 2020 at 14:26
  ===
  Denk aan de agoe infectieziekte van jou! Niet te veel knorren
  —-
  Kind, heleboel forumleden hebben je gewaarschuwd, maar je luistert. Zal ik nog een herhalen wat je moet doen om je zelf te bevrijden van het agoesyndroom? Denk aan dubbeldekker en 11 hoog. Meer niet. Je familie en vrienden zullen je niet missen. Integendeel worden ze blij
  ====
  Dan kies ik liever de Jules Wijdenboschbrug, een symbool in Suriname.
  ——
  Eer voor Suriname. Wo dede gi Suriname. Je bent de absolute held hier. Verder wens Ik je heel veel succes met je jump. Het gaat je goed komen. Jou bevrijding van het agoesyndroom is nabij. Goed zo man. We zijn trots op je.


  Maak melding

 24. Tjallie 20 maart 2020 at 19:23

  Ik vraag me af wat Abdoel gestudeerd heeft.
  Op deze manier kan je niet zorgen voor een stabiele koers en zeker niet voor het lange termijn. De waarde van de SRD wordt zo ook niet bepaald.
  Het lijkt erop dat Abdoel op deze manier de vraag naar de Euro en de Dollar dwangmatig wilt beinvloeden.

  Abdoel houdt alleen het NDP-volk voor de gek en aan het lijntje.

  Het vertrouwen is compleet verstoord. De NDP regering past allerlei illegale en kortzichtige trucjes toe om de economie te stutten. De administratie van deze regering is een puinhoop.

  De vraag en aanbod op “de markt” zal de waarde bepalen.


  Maak melding

 25. Beste meneer Abdoel

  De effectieve rente op de Oppenheimer obligaties is nu 16% ondanks alle zekerheden die gesteld zijn.
  Oppenheimer houdt er rekening mee dat de NDP op 30 juni weg is en de Republiek Suriname dan niet bij machte zal zijn om te voldoen aan haar verplichtingen/


  Maak melding

 26. Nu Mathoera die leugen heeft gemaakt komt ze gelijk met een verhaal dat collega van dr dochter op het werk covid 19 heeft. Dus blijft ze thuis. Daar kan ze nog meer leugens online zetten. Ellendeling. Suriname in ellende storten.
  Ik wens geen ellende voor mensen want wat je met je bek zegt komt terug. Negatieve energie trekt ze


  Maak melding

 27. Para Express 20 maart 2020 at 20:54

  De acties van tobeconoom Abdoel hebben niets te maken met het stutten van de economie en het stabiliseren van de valutakoersen maar alles met een beeld te creëren voor de achterban van de NDP dat deze regering iets doet om de koersen omlaag te brengen en dat de cambio’s en anderen schuldig zijn aan de koersstijgingen. Zijn acties werken averechts.

  Als hij serieus iets wilde doen aan de koersstijgingen en de burgers wilde beschermen dan zou hij met maatregelen moeten komen om de hoge overheidstekorten sterk omlaag te brengen en de monetaire financiering van de tekorten te stoppen.

  Dreigen en dwingen heeft nooit gewerkt en zal ook nu niet werken. De vraag blijft hoog en het aanbod wordt minder. Dat leidt tot de verwachting dat de koersen verder zullen stijgen


  Maak melding

 28. Een les Economie bestemd voor onze econoom Abdoel.Als je aan de grootheden van deze formule gaat rommelen krijg je natuurlijk een averechts effect wat natuurlijk in Suriname zeker zal leiden in prijsverhogingen, inflatie en zelfs devaluatie.
  De fouten zijn:
  M monetaire financiering te veel geld in omloop
  V. omzetsnelheid van het geld.
  T. De productie en handel nemen alsmaar af in Suriname
  P. In Suriname zal de P dus altijd omhoog gaan.
  Succes verder meneer Abdoel. Hopelijk zien wij u na 25 mei 200 nooit meer.

  Nadere Uitleg

  Fishervergelijking
  De Fishervergelijking of verkeersvergelijking van Fisher is een in de monetaire economie veel gebruikte vergelijking, die voor een bepaalde periode het verband in een economie tussen de geldhoeveelheid en het handelsvolume uitdrukt. De vergelijking is naar de econoom Irving Fisher genoemd, die haar in 1911 introduceerde.
  De Fishervergelijking luidt:
  MV=PT
  waarin:
  M (money) = de totale hoeveelheid geld: het chartale en het girale geld, die in die economie in omloop is,
  V (velocity) = de omloopsnelheid van het geld (hoe vaak gaat iedere eenheid geld van hand tot hand),
  P (price) = het gemiddelde prijsniveau van alle goederen en diensten
  T (trade volume oftewel transactions) = het handelsvolume, dat is het aantal goederen dat van hand tot hand gaat, het aantal handelstransacties.
  Dit alles wordt gemeten binnen een vastgesteld tijdsbestek, bijvoorbeeld één jaar.
  M·V geeft in een economie derhalve de geldomzet weer en P·T de goederenomzet waar de geldstroom aan wordt besteed. Hoewel transacties op de geld- en kapitaalmarkt niet in de formule zijn vervat, kan deze formule toch dienen voor het verklaren van macro-economische gebeurtenissen en hun gevolgen.
  Fishers formule drukt enkel een wiskundig verband uit, dat onomstreden is. Er worden door de verschillende scholen in de economische wetenschap verschillende causale verbanden in gelezen.

  Inhoud
  1 Oorspronkelijke betekenis
  2 Variant: de geldvraagfunctie van Cambridge
  3 Keynesiaanse benadering
  4 Websites
  Oorspronkelijke betekenis[bewerken | brontekst bewerken]
  Fisher ging bij zijn formule uit van twee veronderstellingen. De omloopsnelheid V werd (zeker op korte termijn) constant verondersteld, omdat die werd bepaald door de betalingsgewoonten van het publiek. De omvang van de transacties T werd eveneens constant verondersteld. Fisher volgde daarbij de wet van Say, de toen gangbare klassieke visie dat de economie zich steeds in een situatie van volledige benutting van de productiecapaciteit bevond. Een conjuncturele situatie van onderbesteding, dat wil zeggen het niet volledig gebruiken van de productiecapaciteit, was in de klassieke visie slechts een tijdelijke verstoring van het evenwicht. Hetzelfde gold voor een situatie van overbesteding. De economie zou door de marktwerking, een automatische aanpassing van vraag en aanbod, komen tot de evenwichtige situatie van volledige benutting van de productiecapaciteit. In dit evenwicht was de omvang van T maximaal. Een verandering van P, ofwel een verandering in de koopkracht, de reële waarde van het geld, wordt door de invoering van deze veronderstellingen dan ook uitsluitend bepaald door een verandering van de geldhoeveelheid M. Op deze manier staat deze theorie ook wel bekend als de naïeve kwantiteitstheorie. Zolang T niet kan groeien, omdat daarvoor eerst de productiecapaciteit moet toenemen, leidt elke geldschepping, dat wil zeggen een vergroting van M, tot bestedingsinflatie en kan niet leiden tot een toename van de reële productie. Geldschepping dient uitsluitend in de pas te blijven lopen met de groei van de productiecapaciteit, dat wil zeggen met de (reële) economische groei op lange termijn en kan zelf geen oorzaak zijn van toename van de reële productie.
  Deze stelling is in de jaren 1960 weer door Milton Friedman en de monetaristen opgepakt, die op die basis de monetaristische geldgroeiregel ontwikkelden: de groei van de geldhoeveelheid moet overeenkomen met de reële groei van het nationale inkomen (het aantal transacties). Dit wil zeggen: als T stijgt, zal M mee moeten stijgen, niet andersom. Veranderingen in de omvang van M mogen volgens de monetaristen niet worden gebruikt om veranderingen in de omvang van T te bewerkstelligen.
  Variant: de geldvraagfunctie van Cambridge[bewerken | brontekst bewerken]
  De econoom Alfred Marshall legde een verband tussen de omvang van de geldhoeveelheid M en de vraag die het publiek uitoefende naar kasgeld voor het doen van transacties. Zijn geldvraagfunctie luidde:
  M=k⋅P⋅Y
  waarbij de waarde van k tussen nul en 1 ligt (0<k<1) en waarin:
  k = gemiddelde periode waarin het geld zich in de (actieve) kassen van het publiek bevindt, voor het doen van transacties,
  Y (yield) = de omvang van het nationaal product.
  De variabele k is de inverse van de omloopsnelheid V. Stel k=3/12 jaar (= 3 maanden), dan zal V = 12/3 = 4 zijn, de omloopsnelheid van het geld is 4 (maal per jaar). Voor Y kan ook T worden geschreven; een toename van de transacties is bij benadering gelijk aan de toename van de productie van goederen en diensten, het nationaal product. Men krijgt dan na herschrijving:
  M=1V⋅P⋅T
  Deze vergelijking is dezelfde als M·V=P·T, maar bij Marshall lag de nadruk echter op de factoren die de omvang van de geldhoeveelheid bepaalden. Hij legde door de vergelijking expliciet in M te stellen de nadruk op de vraag naar kasgeld door het publiek, Fisher beschreef slechts een identiteit, een noodzakelijke gelijkheid.
  Keynesiaanse benadering[bewerken | brontekst bewerken]
  In tegenstelling tot zijn voorgangers kon volgens de econoom John Maynard Keynes de economie ook in evenwicht zijn bij een conjuncturele situatie van onderbesteding of van overbesteding en was er geen automatische tendens naar benutting van de volledige productiecapaciteit. Hij maakte dan ook onderscheid tussen inkomensevenwicht en bestedingsevenwicht. Voor de verkeersvergelijking betekende dit dat T niet altijd maximaal hoefde te zijn.
  Keynes verschilde ook met betrekking tot de factoren die de vraag naar geld door het publiek bepaalden met zijn voorgangers. Volgens de klassieke opvatting was de enige factor die de omvang van de kassen van het publiek bepaalde het doen van transacties. Volgens Keynes bestond er behalve dit 'transactiemotief' ook een 'voorzorgsmotief' en een 'speculatiemotief'. Dit laatste motief wordt ook wel beleggingsmotief genoemd. Het publiek speculeerde er bijvoorbeeld op dat de rentestand en de daarmee samenhangende koers van (bestaande) obligaties zich zouden ontwikkelen en hield dus een kasvoorraad aan. Bij een rentedaling zal de koers van bestaande obligaties juist hoger worden. Bij een zeer hoge koers (dus bij een zeer lage rente) kan men beter wachten met beleggen in obligaties, omdat de kans dat de koers van die obligaties gaat dalen groter zal zijn dan een koersstijging. De speculatiekas groeit dan ook bij rentedalingen. Dit overhevelen van geld van actieve naar inactieve kassen wordt oppotten genoemd. Het inactieve kasgeld kent geen omloopsnelheid. Dit betekent voor de verkeersvergelijking dat de omloopsnelheid V niet alleen afhangt van de betalingsgewoonten door het publiek (die ook volgens Keynes redelijk constant waren), maar ook van de omvang van de inactieve kassen en daarmee van de hoogte van de rentestand. Hoe lager de rentestand, hoe groter de hoeveelheid inactief kasgeld, hoe lager de omloopsnelheid. Ook heeft het toenemen van deze inactieve kasvoorraad een negatief effect op de omvang van de bestedingen T. Voor de verkeersvergelijking betekent dit dat T bij een daling van de rentestand zal afnemen door een toenemende oppotting.
  Volgens de theorie van Keynes hoeft een toename van de geldhoeveelheid M niet automatisch te leiden tot prijsinflatie, een stijging van P. In een situatie van onderbesteding kan het aantal transacties T probleemloos toenemen. Pas als de economie zich op of boven het niveau van de productiecapaciteit bevindt en T niet meer verder kan stijgen, kan een toename van M leiden tot een toename van P.
  Een toename van de geldhoeveelheid M betekent dat het geldaanbod toeneemt. Dit zal c.p. leiden tot een daling van de rentestand. Volgens Keynes zal, naarmate die rentestand verder daalt, een steeds groter deel van het geld worden opgepot, de omloopsnelheid V neemt af. Het effect van de geldschepping op het aantal transacties T (en daarmee de bestedingen) zal door de oppotting dan ook worden afgeremd.
  Een verandering van M (toename van M door geldschepping, afname van M door geldvernietiging) kan door de verandering van V (afname van V door oppotting als gevolg van de rentedaling bij geldschepping of toename van V door ontpotting als gevolg van rentestijging bij geldvernietiging) dan ook leiden tot drie mogelijke uitkomsten voor de omvang van de geldstroom M·V. Die kan per saldo stijgen (monetaire inflatie), per saldo dalen (monetaire deflatie) of per saldo gelijk blijven (monetair evenwicht). Monetaire inflatie zal in een situatie van onderbesteding leiden tot een toename van de bestedingen en daarmee een stijging van T en zal dus niet leiden tot bestedingsinflatie. Dit zal wel gebeuren in een situatie van overbesteding omdat T dan maximaal is en niet meer kan groeien. Dit speelde echter niet in de jaren 1930, toen Keynes zijn theorie ontvouwde. Tijdens de crisis van de jaren 30 lag het niveau van de bestedingen T immers ver onder de productiecapaciteit.

  mocht het niet goed zijn overgekomen: zie internet.


  Maak melding

 29. Tjallie 20 maart 2020 at 21:47

  Ik denk dat we min of meer hetzelfde bedoelen.
  Alleen heb ik niet gezegd dat de acties van Abdoel bedoeld zijn om de economie te stutten maar de acties van de regering.

  Abdoel misbruikt zijn positie om misbruik te maken van recht en wet en formuleert dusdanig wetten om de onkunde en illegale acties van de NDP dwangmatig op te leggen.
  Voor Bouta-lovers gaat het niet om wat correct is, voor hun mag alles gedaan worden zolang Bouta maar als geweldige leider gezien wordt.
  De acties van Abdoel zijn daarom inderdaad bedoeld om te “camoufleren”.

  Ik hoop dat de verstandige Surinamers hun stemmen durven uit te brengen. Zij kunnen een heel duidelijk verschil maken.


  Maak melding

 30. In de 40 jaren van pikin ingi boi hebben ze toch weer niets geleerd.Voor zo veel geld als de DNA leden krijgen,leren ze heel weinig.In het verleden is vaker geprobeerd om de financiële markt middels wetten in een wurggreep te nemen.En telkens is dan de reële markt kapot gegaan.En dat gaat weer gebeuren als de wet wordt aangenomen.


  Maak melding

 31. Waldo 20 maart 2020 at 22:08
  “NDP parlementariër Amzad Abdoel, een goed voorbeeld van daadkracht.”

  Abdoel kreeg wat lesjes economie in de DNA beste Waldo. Hij was heel rustig na het verhaal van Gajadien en op Rusland had hij ook niets in te brengen.

  Watamaleo was de de enige NDPer met een consistent verhaal.

  Waldo het debat was een afgang omdat het duidelijk wordt dat Abdoel een econoom is die op MAVO niveau geen voldoende zou halen.


  Maak melding

 32. Ze zijn goed in steeds weer wetten maken zoek een stabiele oplossing liever. Het moet niet te gek worden ik heb mijn geld op de bank in valuta dan wil je me verplichten om in srd om.te zetten wat nu waardeloos is. Ik zou mijn geld naar het buitenland overmaken via western union en het dan zelf weer ontvangen in je valuta om daarna op een andere manier te bewaren.


  Maak melding

 33. Volgens mij moet het begrip cambio uit suriname verbannen worden.

  Dit is in handen van criminelen ..en verdachten handelaren en drugsbaronnen

  Zolang we deze illegale banken accepteren zal je altyd als bevolking verlies lijden …de waardevastheid van onze dollar zal geen moer waard zijn, en buiten suriname om is dit geld waardeloos.

  Surinaams geld is alleen in suriname te gebruiken en is voor de rest waardeloos.

  Ik snap nog steeds niet dat de grootste schurken nog niet in de bak zitten!
  Dr is zoveel geld verdwenen …maar niemand kan zeggen waar dat geld is!

  De stommelingen onder ons geloven nog steeds in de criminelen in de politiek…de oude garde ziet politiek nog steeds als een spel.

  Jammer dat men niet aan onze kinderen en kleinkids denkt…die zullen helaas geen toekomst hebben in suriname.


  Maak melding

 34. Star nieuws:
  Niemand mag een andere koers hanteren voor vreemde valuta dan die bepaald is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit verbod is mogelijk geworden door een wet die na een marathonzitting zaterdagmorgen om 5.00 uur is aangenomen door de coalitie (26 stemmen). Het is voor de algemene banken verboden om vreemde valuta te verkopen aan natuurlijke personen anders dan voor reis, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of voor de aanzuivering van credit cards

  Hahaha
  Ik zie het al. Je mag geen valuta meer kopen maar je mag wel verkopen tegen de koers die door de CBvS is vastgesteld.
  Waarschijnlijk het eerste advies van Roemer aan de NDP en door Abdoel tot wet is verheven.
  Wat is het beoogd doel hiervan? Zelf denk ik dat
  Suriname beoogd hierdoor haar valutarekening weer wilt versterken want stoten mag maar kopen niet
  Suriname beoogd de koers te beteugelen
  Suriname beoogd de stijgende prijzen onder controle te krijgen
  Suriname alleen haar betaalmiddel de SRD erkent als wettig betaalmiddel

  Ik ben benieuwd hoe dit zal uitvallen.
  Zelf denk ik dat dit niet gaat werken omdat
  Hoe wilt de coalitie dit kunnen handhaven?
  De marktkoers niet word bepaald door de CBvS maar door marktmechanisme van vraag en aanbod.
  De handelaren hun valuta kopen bij de Cambio’s omdat de CBvS hen niet kan voorzien om hun rekeningen in valuta te betalen. Waar moeten die hun valuta dan kopen?
  En zo kan ik doorgaan.

  Misschien dat RobG een validerende reden kan aandragen dat deze wet wat zij beoogd wel zal gaan werken


  Maak melding

 35. Dat Simons aangeeft dat ze de behandeling van deze wet niet kan tegenhouden kan ik snappen omdat zij als NDP, door Bouterse geroepen voor overleg, lid en voorzitter van de DNA machteloos staat bij het in behandeling nemen van deze wet.
  Het enige wat gevraagd is om de behandeling voorlopig op te schorten en dus niet de behandeling van de wet niet aan te nemen een heel groot verschil dus.


  Maak melding

 36. Die alwetende Sabboel denkt de koers te kunnen beteugelen door middel van een Wet.

  In Communistisch China of Cuba heeft dit ook niet gewerkt.

  Wetmatigheden in de economie kan je niet ongedaan maken door middel van een Wet.


  Maak melding

 37. Alle rechtspersonen of natuurlijke personen zijn verplicht ten minste zestig procent van hun exportopbrengsten te repatriëren. Abdoel voerde aan dat het gaat om natuurlijke hulpbronnen van Suriname. Het geld moet terugvloeien naar Suriname. Het is verwachtbaar dat deze wet per ommegaande zal worden afgekondigd.

  Ik ben benieuwd als dit ook geld voor de Chinezen, houtexport, en de goudbedrijven IAMGOLd en NEWMONT.
  De kleine boeren zou je kunnen dwingen dit te doen maar hoe handhaaf je dit?
  Voorbeeld
  Als Dasasingh zegt dat zijn groente niet is geaccepteerd en verkocht in het buitenland en dus is vernietigd omdat het te duur is om deze terug te brengen is dan de vraag hoe de regering het tegendeel kan bewijzen.
  Als Dasasingh bijvoorbeeld een prijs afspreekt van 0,10 SRD cent per kg kousenband en de koper betaald 0,10 SRD en daarnaast afgesproken is dat hij 1 US$ op de buitenlandse rekening stort is de vraag wie dit kan controleren en bewijzen.

  Adhoc maatregelen die niet op naleving kan worden gecontroleerd. Zo zie je maar weer dat er niet goed genoeg is nagedacht hoe naleving kan worden gecontroleerd.


  Maak melding

 38. mojah
  Volgens mij moet het begrip cambio uit suriname verbannen worden.
  Dit is in handen van criminelen ..en verdachten handelaren en drugsbaronnen

  Oei wat een bewering. Kun je die hard maken met bewijzen???
  M.a.w. Chotelal is dus een crimineel en een verdachte handelaar en drugsbaron.
  Duidelijker kun je niet zijn.


  Maak melding

 39. Bigi Sma
  Waarom zouden Newmont en IAMGold 60% van de opbrengsten repatriëren. hun grootste kosten post is versnelde afschrijving van hun investering, verder investeren nu uitbreidingen uit hun cashflow en zullen een lagere grade goud gaan exporteren zodat ze in het buitenland waarde kunnen toevoegen. verder zullen er management Fee’s betaald moeten worden aan Denver en Toronto. Verder moeten er afdrachten betaald worden aan Oppenheimer. etc.

  U bent Accounant, legt u Waldo en RobG eens uit hoe makelijk het voor multinationals is om te schuiven.


  Maak melding

 40. De daadkrachtige Abdoel plaatst Suriname met deze weer geritselde wet buiten de internationale orde. Hoe denkt hij mensen te kunnen verbieden transacties met USD te doen. Iedereen die USD verwacht krijgt nu waardeloze SRD’s . Denk ook even aan de in valuta geleende bedragen bij aannemers die nu met bijgedrukte SRD’s afgelost kunnen worden.
  Om de staatshuishouding te reden zadelt hij ondernemend Suriname op met heel forse verliezen. de Kirpalanies die vrij kunnen importeren en direct toegang hebben tot USD profiteren hier wel direct van.

  best knap dat de NDP zelfs Doekhie in Paramaribo heeft weten te krijgen. Chitan lijkt volgens mij, als ik baar de banale foto kijk, de wet gered te hebben. Echter die is toch geen DNA lid meer.

  Wanneer gaat een dergelijke wet in. Lag het staatsblad en presidentieel besluit al klaar.


  Maak melding

 41. @ John
  Waar voorbij aan gegaan wordt is
  1. M. De geldhoeveelheid in omloop is niet alleen meer M1 (giraal en chartaal), maar in Suriname ook M2 en in bijvoorbeeld Nederland M3. Dit maakt het een en ander een stuk lastiger, maar biedt ook meer armslag
  2. In je tekst is een deelstreep weggevallen
  M=1V⋅P⋅T moet volgens mij M = 1/V x PxT zijn
  3. Je schrijft
  Bij een rentedaling zal de koers van bestaande obligaties juist hoger worden. Bigi Sma heeft recentelijk rob met behulp van een voorbeeld uitgelegd hoe dit werkt.
  4.Je posting beschrijft de situatie zoals de economen tegen de mensen aankeken. Economen veronderstelden te lang dat consumenten rationeel denkende wezens zijn. Consumenten reageren emotioneel. Het is ook niet verwonderlijk dat in Nederland heel lang gediscussieerd is of de theorie van Keynes, de liquiditeitsvoorkeurtheorie (de 3 kassen) terug moet in de stof dat wordt onderwezen op het VWO. het is eruit gegooid en nu is er veel meer aandacht voor de gedragseconomie
  Wat wil ik hiermee zeggen?
  oude politici werken met oude modellen en oude kennis. Het is nu tijd voor een jongere garde om Suriname verder te helpen.

  Overigens, als de mannen die jij aanspreekt dit tot zich te nemen dit daadwerkelijk doen kunnen ze heel ver komen.


  Maak melding

 42. Nood breekt wetten. Neemt de President heftige Corona maatregelen , verbied men tequila party’s. Zelfs aan het begin werd gememoreerd dat men rekening hield met Corona en wat zien we het NDP stemvee zit braaf bij elkaar.
  Waar was Kolonel Viera.


  Maak melding

 43. Beste Waldo

  Er is op een achterbakse wijze een geheel nieuwe wet in behandeling genomen

  WET van ………………..….…………………………..,
  houdende regels met betrekking tot verdere
  ordening van valutatransacties en het valutaverkeer
  (Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren)

  De naam is niet alleen veranderd. gewijzigde wet zijn de definities enorm ingekort maar laat dat niet zo erg zijn.
  Artikel 2 (zie hier onder) voegt plotseling ook de banken toe en legt een verbod op terwijl de oorspronkelijke wet over controle (toezicht) gaat spreekt men nu van ORDENING. Ofwel er is sprake van een wet die onder valse vlag door de DNA gemanoeuvreerd is. De Coalitie staat internationaal in haar hemd als een onbetrouwbare wetgever.

  Artikel 2 oude wet
  1. Een geldtransactiekantoor kan niet tegelijkertijd het bedrijf van
  wisselkantoor en het bedrijf van geldovermakingskantoor uitoefenen.
  2. Het is een wisselkantoor verboden geldovermakingstransacties te
  verrichten, evenzo is het een geldovermakingskantoor verboden
  wisseltransacties te verrichten.

  Artikel 2 gewijzigde wet.
  1. De Bank publiceert de wisselkoers op haar website of anderszins.
  2. Het is een ieder verboden voor vreemde valuta transacties een andere wisselkoers te hanteren
  dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de Bank.
  3. Het is de algemene banken verboden welke kosten dan ook in rekening te brengen voor
  transacties in vreemde valuta, anders dan door de Bank na overleg vastgestelde reguliere
  banktransactiekosten.

  Roemer kan wel aangedrongen hebben op ordening en gereedschap om de koers te beteugelen. Dit kan zijn bedoeling niet zijn.

  Ik vind het ook banaal dat huren en auto financiering in valuta betaald moeten worden. Ik kan het wel begrijpen dat mensen in valuta vluchten als de NDP aan het bewind is.


  Maak melding

 44. Beste Waldo

  Leest u aub de wet van 2012 , het initiatief tot wijzigen en wat er gisteren als Wetje is afgehamerd.

  Van een omvangrijke wet ongeveer 40 artikelen over toezicht naar een wetje van ongeveer 11 artikelen over een geheel ander aspect namelijk de ordening van de geldwissel branche. Het is geen wijziging maar een nieuwe wet die ook nog eens haar aansluiting op andere wetgeving mist. Een vod waar de sector nu met verbazing naar zal kijken, de actoren die gesproken zijn zich misleid zullen voelen en de maartschappij mee zal afrekenen.


  Maak melding

 45. JoJo 21 maart 2020 at 12:19
  Bigi Sma
  U bent Accounant, legt u Waldo en RobG eens uit hoe makelijk het voor multinationals is om te schuiven.

  Jojo
  Heb ik in een ander artikel aangegeven en hopelijk dat RobG het snapt want in éénvoudigere taal/uitleg kan ik het niet plaatsen. Het zat in extra verhoging beheerskosten (verschuiven) trachten break even / verlies te rapporteren (wie controleert dit überhaupt) jij geeft aan door versneld af te schrijven.


  Maak melding

 46. Jojo / Pico
  Weten jullie hoeveel de nieuwe obligatielening van Staatsolie heeft opgebracht? is er overtekend?
  Hoeveel hebben oude obligatiehouders gebruik gemaakt van hun voorrecht om in te tekenen op de nieuwe obligatielening?


  Maak melding

 47. @ Bigi Sma 22 maart 2020 at 16:09
  “Hoeveel hebben oude obligatiehouders gebruik gemaakt van hun voorrecht om in te tekenen op de nieuwe obligatielening?”

  In een artikel in de zaterdageditie van dwt heeft de directeur van Staatsolie zelf gezegd dat heel wat oude obligatiehouders NIET verlengd hebben.


  Maak melding

 48. RobG en waldo en pakiratigri en Wendy
  Mijn hopelijk laatste opmerking inzake de niewe wetgeving althans wijziging op de valuta wet uit 2012

  Wat niemand nog iets hierover heeft gerapporteerd is het gevolg van deze wet die een ieder gebied de koers te hanteren die de CBvS zal aangeven noch door de coalitie noch door de oppositie noch door de accountantsvereniging in Suriname
  Opnerking
  Hoe zal de waardering luiden van de schuld(en) en vordering(en) van valuta contracten?
  Volgens goed koopmansgebruik:
  Winst wordt genomen bij realisatie en verlies wordt genomen indien deze verwachtbaar en kwantificeerbaar en meetbaar zijn.
  Welnu stel dat je een vordering per 31 december 2019 hebt (bijvoorbeeld bedrijf Grasalco) van 50.000 US$ van een klant uit Trinidad en de klant heeft nog niet betaald dan ben je verplicht de koers van de CBvS te hanteren (zoals wettelijk is bepaald) om het verlies op te nemen in het resultaat 2019 uitgaande dat je te vorderen bedrag is SRD stel ten tijde van facturering gewaardeerd ten 10 SRD en nu per 31 december per 1 US$ stel dat de koers van de CBvS inderdaad 7,50 SRD is dan heb je een verlies dus te nemen van 2,50 SRD per 1 US$ dus zal je de winst moeten corrigeren met een verlies 125.000 SRD
  Uitgaande dat je alles lokaal hebt gekocht van locale leveranciers en dus geen schulden hebt in valuta zal de schuldpositie niet veranderen zoals de vorderingenpositie.

  Gevolg minder winst betekend
  minder vennootschapsbelasting te betalen aan de overheid
  minder dividend uitkering af te dragen aan de overheid.

  Dus los van het feit dat de wet nagenoeg niet zal worden nageleefd snijdt de overheid zich in haar vingers
  Want dat de multinationals dit zelfde euvel tegen zullen komen spreekt voor zich.
  Deze bedrijven zullen de nieuwe wetgeving niet toejuichen omdat zij hun jaarstukken moeten aanpassen op basis van de CBvS uit te geven nieuwe koers.
  Alles loopt in het honderd bijvoorbeeld waardering van de balanscijfers per 31 december 2019 en het behaald resultaat over 2019 met als gevolg ook lagere afdracht vennootschapsbelasting en verminderde dividend etc. alsook vele aanpassingen teveel om op te noemen, bijvoorbeeld terughalen van gedeponeerde stukken omdat deze niet juist en volledig zijn.
  Beursgenoteerde bedrijven dienen in Nederland uiterlijk 25 februari hun stukken hebben gedeponeerd dus zij presenteren waarschijnlijk niet de werkelijke cijfers. Ook accountants dienen mogelijk hun verklaring aan te passen.
  Hele vervelende vele gevolgen als gevolg van één ja 1 onbezonnen actie van de actiehelden

  RobG en waldo en pakiratigri en Wendy
  Zie Één van de vele problemen die de coalitie (lees NDP) zich op de hals heeft gehaald omdat ze niet hebben doorgedacht noch zich hebben laten adviseren door deskundigen maar door een werkgroep waarvan Abdoel alles 1 op 1 heeft overgenomen en niet heeft begrepen wat de gevolgen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.