dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOverheid Suriname pakt prijsstijgingen aan en sluit winkels

Overheid Suriname pakt prijsstijgingen aan en sluit winkels

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) heeft in afstemming met het ministerie van Justitie en Politie en Regionale Ontwikkeling, besloten om gepaste maatregelen te treffen om de ongebreidelde prijsstijgingen van de afgelopen weken onder controle te krijgen. 

Zo heeft HIT donderdagmiddag in samenwerking met de bestuursdienst van het bestuur ressort Marowijne Zuid-West en de politie prijs controle werkzaamheden uitgevoerd bij een aantal winkels in Moengo.

Een viertal winkels in Moengo zijn daarbij gesloten wegens prijsopdrijving.

De afgelopen dagen gingen producten in Surinaamse winkels sterk omhoog. Zo kost een blikje tomaten sardines maar liefst 31,50 SRD zoals op dit plaatje te zien is:

https://www.instagram.com/p/B9mZAwClznh/?igshid=ql2a183epe1

opening
Fernandes Express
Passion in concert

40 REACTIES
 1. Deze Paarse overheid doet het steeds voorkomen alsof ANDEREN
  fouten maken !
  Natuurlijk oneerlijke winkeliers die onnodig prijzen verhogen,
  beboeten !

  Maar start vooral met het SLUITEN van de Corrupte en diefachtige
  OVERHEID, die de Dollar en de Euro, enorm DUUR hebben gemaakt,
  door zwaar WANBELEID ! DIT ZIJN OOK PRIJSVERHOGINGEN !

  NDP, ZET DE GEROOFDE 100 MILJOEN US Dollars terug op een speciale
  bankrekening bij de Centrale Bank, zodat de BESTOLENEN weer over
  hun eigen gelden kunnen beschikken !

  UN HERI PAARS FESI DJERSI SLUITING WEGENS PRIJSVERHOGINGEN !

  PS : Kleine winkeliers beboeten, jaaha
  Grote Paarse Rovers opsluiten, JAWEL !!!!!


  gemodereerd
 2. Ze moeten ook op livorno gaan
  Vanmorgen heb ik 1 bic pen gekocht voor Srd 5.
  Ik wilde niet geloven maar goed.


  gemodereerd
 3. Dus als winkels sluiten en beschikbaarheid vermindert zullen de prijzen omlaag gedwongen worden? Wie droomt deze theory op? Waarschijnlijk de tang van stang, mislukte hoogvliegende vliegbouwkundige nep ir en leen mandarijn van bejing.


  Maak melding
 4. Loekoe deng dongkaw. Pure kinderlije tijdverspilling. Deze manier van fysieke controle heeft nooit gewerkt. Ambtenaren zijn zeer gevoelig voor tjuku’s. Omoe chinesie no law. De prijzen zullen harder stijgen. Weer het volk voor de gek houden.

  Didibri heeft tig keren belooft om de koers om laag te brengen. Het is telkens bij een belofte gebleven.

  Boefdraad is spoorloos. Volk wacht nog steeds op een verklaring waar gestolen 100 miljoen usd is.


  Maak melding
 5. Waldo / Rotterdam 13 maart 2020 at 08:21
  want hoe je keert of draai de bevolking moet niet te diep in de buidel tasten.

  —–
  Whahahahaha…Het arme volk mag wel diep, maar niet te diep in de buidel tasten. 90% van het volk heeft geen buidel, dan hoe diep tasten.

  Sommigen hier schromen inderdaad helemaal niet om heel erg diep in didibri te go tasten. Kontlikkers.


  Maak melding
 6. Kortzichtigheid en bovenal ingrijpen van de overheid verarmt de handelaars / winkeliers.
  RobG zal het zeker niet eens met me zijn.
  Als de winkeliers hun prijzen niet mogen aanpassen, zoals ik enkele weken eerder heb aangegeven, dan zullen zij genoodzaakt zijn hun winkel te sluiten.
  Waarom niet naar Kirpalani gaan en om dezelfde reden de tent sluiten?
  Dit is een regelrechte vorm van politiek ingrijpen waar het niet hoeft en moet, de overheid moet ingrijpen in de explosieve koersstijging maar weet kennelijk niet hoe en waarmee.
  Bezie het zo (hopelijk heldere taal voor RoibG):
  De winkelier heeft voor de prijsstijging 1 blik sardien ingekocht voor 10 SRd en verkocht deze voor 17 SRD dus een winst van 7 SRD
  De volgende dag is de sardien verkocht dus heeft hij 7 SRD winst plus de inkoopprijs van 10 SRD in zijn zak.
  De importeur komt opdagen en voor dezelfde blik sardien is nu de inkoopprijs 22,50 SRD.
  Wil de winkelier zijn winkeltje onbedreigd voortzetten dan zal hij geld bij moeten leggen om de blik sardien te kopen om weer te verkopen. Dus hij legt dus bij 9SRD en koopt de blik sardien.
  De verkoopprijs is dan 31,50 SRD, waarom omdat zijn winst ook zal moeten stijgen, van 7 SRD naar 9 SRD, om zijn duurdere onderhoud te bekostigen.
  Nu komt de overheid en zegt dat dit niet mag dus moet de winkelier zijn voorraad tegen 17 SRD verkopen.
  Hoe moet de winkelier zijn voorraad dan aanvullen? De winkelier kan niet naar Bouterse gaan en vragen “leen mij wat geld om mijn voorraad op pijl te houden”.

  Voorbeeld van Kirpalani had ik gegeven
  een muis voor je pc / laptop koste 55 SRD ineens is deze gestegen naar 85 SRD gevraagd waarom werd geantwoord “omdat de koers van de US$ is gestegen”.
  Vraag
  Overheid waarom leg je ook geen bezoek aan Kirpalani en al die importeurs?


  Maak melding
 7. Ze moeten niet gewoon de winkel sluiten. Eigen prijzen zetten en alles in de winkel verkopen.
  Maar als je je hele handel overgeeft aan chinezen ga je dit krijgen.
  Ik hamster niets, doe mn boodschappen als normaal en waar men overdrijft zeg ik doei.
  Appels blijven rotten in de supermarkt. Of omoe vreet het of hij gooit het weg.
  Ik heb 3 kg sinaas voor 27,50 gekocht. Lekker en vit C.
  Ik weet dat ik dagelijks ga eten in Su zonder te hamsteren


  Maak melding
 8. Dat is een hele goeie opmerking “Ze moeten niet gewoon de winkel sluiten. Eigen prijzen zetten en alles in de winkel verkopen”. En hamsteren en appels eten zijn meer voor mensen die geld hebben. Door heel veel te hamsteren veroorzaak je een schaarste op de markt. Maar tja, als overheid kan je weinig eraan doen om hamsteren tegen te gaan. En deze chinezen vissen altijd als het troebel water is. A koels go hey tide, bigin velandel ala plijs tapoe a lek!


  Maak melding
 9. 215 gram morjon tomatensardien kost bij diverse tokos in Amsterdam 2 euro en 10 cent…. Misschien is 31.50 srd een reële prijsmogelijkheid… Een volk die alles gratis krijgen gewoon is gaan vinden wordt opeens boos… Hebben die agenten enig benul van de sterkte van de Surinaamse munt… de srd vandaag de dag . En wat denken ze van hun eigen salaris… Biervliet heeft hierover urenlang betoogt voor het paleis van de President.. Beste mensen de Biervliet waarheid is hard maar waar..


  Maak melding
 10. Wendy je zeurt jij gaat het ook voelen en denk aan jou medemens niet iedereen kan kwaliteit kip als U eten.En waarom waar het duur is zegd U doei. Mensen die kwaliteit eten die schromen niet duur of niet duur ze kopen het.Maar jij loopt met jou staart tussen je benen weg koop het dan.Je komt stoer arrogant misselijkmakend over .


  Maak melding
 11. Het komt door de beste beleid dat ooit uitgevoerd is door schurken en Alcoholisten .

  Hoe hoger de koers hoe beter het gaat met de visie van NDP geleerden .

  Bokasa Boterse eet elke dag een pond kaas uit Nederland tralala tralala tralala .

  Limbo SRS Radio wanneer draai je tralala van NDP of een nummer van Papa Tauwtje .


  Maak melding
 12. Koos:
  De ndp heeft nauwelijks gekwalificeerde kader. 10 jaar aan de macht. Enige wat zij hadden moeten was het beleid van oud pres. Venetiaan voor te zetten. Onder zijn bewind was Suirname kapitaalkrachtig. Koers was stabiel en de economische vooruitzichten waren goed. Het is de paarse hebzucht die land ten gronde heeft gericht. Daarom mag de ndp nooit meer aan de macht komen.
  ===
  Vene heeft zeker een redelijk beleid gevoerd qua stabiliteit van de koers. Maar omdat hij alleen oogkleppen had voor een stabiele koers, is hij het grootste deel van het volk vergeten. Je moet geen maatregelen nemen die het grootse deel van het volk raakt, namelijk de niet rijken. Er is heel weinig aan woningbouw en infrastructuur gedaan door regering Vene. Op het klein beetje succes van Vene is de VHP dan ook gaan teren. Terwijl Vene samen met Telting lekker een duik ging nemen in hun pakhuis, was de VHP intern bezig om de boel bij elkaar te houden vanwege hebzucht. Niet alleen Balesar, maar ook anderen binnen de VHP hebben gefraudeerd. Het volk was tenslotte behoorlijk zat van deze mensen. Of het volk nu ook zat is gaat niet de oppositie, niet de media, niet de vakbond en ook niet die paar rijke lui in het buitenland bepalen, maar het volk op 25 mei.


  Maak melding
 13. Ik ga dagelijks eten jij die jou zelf Dja Dja Uma van Suriname noemt die dit zegd en de rest van de Surinaamers kunnen pienaren je denkt aan je zelf,en jou( sekte )ik weet zeker dat je geld krijgt begin je auto te verkopen benzine gaat ook omhoog.Ook hoogwaarschijnlijk een paarse vlag .Praat maar stoer ik heb drie kilo sinas gekocht vitamine C leuk te horen voor mensen die dat niet kunnen in Suriname.NDP,ers denken aan hun eigen en metgezel de rest mag creperen.Geef Devil een kilo zit toch vitamine in heeft hij nodig en Damsco en die andere aanbidders.Ik ben trots op mijn karakter in Nederland vragen ze mag ik een euro meneer sommige jagen die mensen weg of roepen ga werken ik geef ze ik ken hun situatie niet.Dat is denken aan je medemens.U bent een narsict. Apresina Wendy


  Maak melding
 14. Waldo 13 maart 2020 at 10:51
  Dat is een hele goeie opmerking “Ze moeten niet gewoon de winkel sluiten. Eigen prijzen zetten en alles in de winkel verkopen”

  —-

  Whahahahaha… eigen prijzen zetten. Winkels vol proppen met aloe. Meer kan niet. Straks begint iedereen draai tongo te praten.


  Maak melding
 15. Telegraaf: Nederlanders hamsteren erop los: Ongelovig joh
  AMSTERDAM – Amsterdammers reageren geschrokken op het RIVM-advies dat ze – net als de rest van Nederland – binnen moeten blijven bij lichte klachten als hoesten of snotteren. Als gevolg hamsteren ze erop los om toch alles in huis te hebben mochten ze onverhoopt ziek worden. „Ik maak me echt zorgen.”

  Hoop voor alle vrienden en kennissen dat het gauw voorbij is. Heel veel sterkte beste mensen!


  Maak melding
 16. In Nederland kan je tenminste hamsteren. Prijzen zijn daar zeer stabiel. Maar in Suriname kan dat niet. Moesje met een Aow van srd 550 kan niet meer dan 5 producten kopen voor de hele maand. Wat doet de alcoholist. Lekker in zijn hangmat. Hij heeft geen last van de wereld.


  Maak melding
 17. Wendy ,Wendy, Wendy zelfs hier in Nederland hamster ik en ik Pinaar niet denk met mijn verstand.Ja goed gelezen zelfs in andere landen gaat men afdingen als ze bv op de markt zijn etc,alleen Mevrouw Wendy hamsterd niet ze eet kwaliteit.En praat met braadkant ze gaat iedere dag eten en jou landgenoten dan die mogen creperen.Je weet van vandaag morgen niet Aprisina Wendy.Ik ken Odrofenie heb een tijdje in Suriname gewoond die tijd van 1op tien kwamen al die dealers naar Suriname met goud en vrouwen ook tien auto,s ze scheurden over de weg smeten met geld,feesten koningsschakel kettingen aan smeten eten letterlijk in de prullenbak als ze het niet lusten.Ook grootspraat kom laat mij je wijzen waar ze nu werken ,Vliegtuig schoonmaken etc proppen prikken niets opgebouwd speel maar met de wereld vragen mij nu
  Om een mazzel.Zaten bij Krasnapolsky scholieren aan de overkant bij (Scorpio) kijken naar een Holland mang met dure auto,s andere rijden nu tram,fiets ken een paar die het goed gedaan hebben maar die gaven geen grote meul.Dus Wendy na verkiezing wil ik jou graag horen.


  Maak melding
 18. Waldo 13 maart 2020 at 12:29
  En die Agoe kan nog Awarra en maripa eten en lekker op zijn staart zitten! Eet ze!


  Whahahahaha…. liever awara eten dan diep in didibri go tasten. Succes daar binnen.


  Maak melding
 19. Ik koop geen sinaasappelen ik koop mango’s Chirimoya Papaya Kiwi en Kakifruit die hebben tenminste vitaminen C In Su nooit Citrusvruchten gekocht die groeiden in alle soorten op ons erf aan het Pad v Wanica. Klasgenoten familie en kennissen kwamen graag bij ons voor ons fruit dat ze ongelimiteerd konden plukken en meenemen. In Juli ben ik weer in Su en zal daar geen cent aan fruit groenten kip doks en vis uitgeven a djari dipi eigen visvijver en pluimvee. Wendy e pina jere hoeveel huishuur betaal je Wendy? Ik heb grond en bebouwing op mijn naam jij ook?


  Maak melding
 20. Afbeelding blik Sardines van SRD.17.50 naar SRD.31,50.
  Ik vind dat de importeurs de prijs indicatie moeten geven, niet alle winkeliers kunnen goed uitrekenen. Bepalen hun prijzen aan de hand van geruchten. Er zijn ook goeie Sardines vergelijkbaar met afgebeeld merk die veel goedkoper is en zelfs beter smaken met dikke tomaten saus. Er zijn verschillende importeurs die verschillende merken op de markt brengen. Er zijn ook Sardines met zelfde gewicht voor veel lagere prijs zelfs onder de 10 SRD. even lekker als de dure Sardines. Dus goed uitkijken, koop huis merken, is even goed even lekker en goedkoper.


  Maak melding
 21. Het gaat niet lukken om met de harde hand prijzen omlaag te krijgen. Het is gewoon de marktwerking. Probeert men de domme massa wijs te maken dat het de winkelier is die de prijsverhogingen bepalen. Reken eens bij elke prijsverhoging een fles cola als voorbeeld genomen om in euro. Je zult zien dat de fles cola in euro altijd het zelfde kost als je met de dagkoers de srd omzet in euro.


  Maak melding
 22. @Waldo.
  Liever hamsteren in Nederland dan bij Chotelal in de rij gaan staan als tweede rangsburger. De elite groep die zich verrijkt hebben zullen niet meer bijkomen van het lachen, hoe de tweede rangsburger in de rij staan.


  Maak melding
 23. Haco 13 maart 2020 at 16:01
  Eerst hadden we een president die zingt tralalala, nu hebben we er een die is waldolalala

  —-
  Whahahahaha…..mi lafoe yere.


  Maak melding
 24. G sales net op Uitvlught kost de sardine ook 31,50.
  Haters ik maak me niet druk met jullie. Ik heb elke dag eten. Waar ik zie dat ze Wendy Syndroom lees ik niet eens.
  Bij Chottelal staan 95% hindustanen en Javanen om de spullen te kopen.
  Als die ellendelingen geen geld namen van de chinezen dan konden ze opttreden.
  Of ik voor iemand werk of niet, ik heb altijd geld. Kom ik met mijn bord bij jullie?? Nee.
  Zoek ik pakket?? Nee.


  Maak melding
 25. Echt waar…..enige redding van Suriname is de VHP. Chan for pres. Niemand anders. Zie hun website voor een krachtige wederopbouwplan. Geen discussie mogelijk meer.


  Maak melding
 26. Dit zet geen zoden aan de dijk. Niet enkel de winkels aanpakken ook de grotere bedrijven. Pak de misdaad in alle hoeken en gaten aan. Ook deze hele regering naar huis sturen. Het is water naar zee dragen.


  Maak melding
 27. Al de beste stuurlieden staan weer aan wal. Typisch sabisohs die steeds weer negatief commentaar leveren.. daarom gaat Suriname ook zo blijven. Maakt niet uit wie aan de macht komt. Het volk zelf houd het land achter. Niemand leert van hun fouten. Ieder ziet de splinters in anderen hun ogen maar zelf zien ze die rotte balk in hun ogen niet. Blijven jullie elkaar Neerhalen. Un no sab te je trowe doti gi bana bong dat na now ai fatu.

  Begin te kijken dat niemand bv hun werk respecteer. Kan jij je voorstellen met zo een rozige versleten vogelnest op je hoofd serieus werk te gaan doen. Wie geloofd nog in je en wie neemt je serieus. Natuurlijk gaat niemand geloven dat je daar bent om ze serieus aan te pakken. Lijkt wel een clown op een circus..

  Leren jullie jezelf respecteren dan zullen Julie ook de rest en je land respecteren. Dan met de juiste houding kunnen jullie samen werken aan de vooruitgang van het land ipv aan de zijlijn te staan.lullen.


  Maak melding
 28. Ik vond tussen mijn oude correspondentie ten tijde van de revolutie een afschrift van de Hakrinbank war ik 100 US$ inwisselde tegen een koers van 428 Surinaamse guldens. Boi bijna 43.000 Surinaamse guldens op zak. Je kon er heel heel veel mee want het salaris van een ambtenaar was nog geen 500 Surinaamse guldens.
  Gaan wij weer die kant op?
  Wendy dan kan ik inderdaad het gevoel krijgen dat ik met mijn US$ in 2e Dubai verkeer
  Neks no fout dus a no mie tralalala


  Maak melding
 29. Jammer, dat men misbruik maakt van de onrust in het land. Maar zo is het, de ene mens heeft over de andere geheerst in diens nadeel.

  Ik heb het product +jij hebt het nodig + politieke onrust= extreme prijsopdrijving!

  Moraal van de samenleving is aan verval onderheven. Iedereen denkt aan zichzelf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES